Akár a vessző is segíthet. pl. a Furmintot száz közül is felismerem. :-)
Tény, hogy a csemegeszőlőkkel nem vagyok olyan jó viszonyban, mint a borszőlőkkel.
Augusztusban érik pl a Palatina, vagy a Szőlőskertek királynője muskotály.
Másrészt ha muskotálybort akarunk készíteni a muskotályos fajták nagy részét teljes érés előtt szüreteljük, mert a túlérett szőlőben csökken a muskotályos zamat.
Ja, tegnap hozott nagyanyám 3 vesszőt belőle, még nem dugványoztam el. Ha lefényképezem őket és felteszem ide, az segít valamit a beazonosításban? De teljesen kopasz vesszők, levél nélkül... Szóval nem hiszem.
Tévedsz, csak tavaly olyan dilema előtt álltam ami sok olvasásra késztetett. Az meg hogy azt mondtam a szőlődre hogy Irsai...... Az általam ismert fajták közül erre illik leginkább amit mondtál és 30 éve is közkedvelt volt már. Az itteni " öregek" (Rambo, Jacsoj, Lálá, stb még biztos emlékszenek rá mikor tavaly ilyenkor itt nyitogattam a szemem. :-) Na azóta sem lettem sokkal okosabb....:-) Ha lenne valóságalapja annak amit mondasz akkor nagyon jól esne, de így csak mosolygok magamba:-)
Majd augusztusban küldök neked és nyulicának 1-1 fürtöt és talán kiderül milyen fajta. Ti nagyon profik vagytok ebben. Nem mintha annyira fontos lenne a neve, csak hát furdalja az oldalam a kíváncsiság... Jó lenne tudni, hogy milyen fajta.
Én is hétfőn adom fel! Még folyik a vesszők beszerzése, kunyerálgatok a szomszédoktól. Közben metszem a kertemben levőket és teszem félre a vesszőket.
Kiderült a kékszőlőm neve: Csókaszőlő. Ősrégi magyar fajta. Nem fogsz csalódni benne, mert nagyon finom. És állítólag a bora is jó, habár én nem iszok alkoholt, így csak frissen fogyasztom.
Cserszegi biztos nem, több okból se, de az Irsai könnyen elképzelhető. Majdnem minden stimmel. Kivéve egy valami: a leírások szerint az Irsainak kis bogyói van. A nagyanyám szőlőjének viszont nagyok. Még csak nem is közepesek, hanem nagyok. Ez az egy különbség van, viszont ez elég jelentős...
Kerek szemű. Nagyanyám minden évben csinál belőle befőttet, szerintem már elfogyott, de ha találok a spájzban, akkor lefényképezem. Augusztusban érik, tehát viszonylag korai. A friss ízét elfelejtettem, de a belőle készült befőtt az muskotályos, fűszeres ízű. Elég nagy magjai vannak, ami kicsit zavaró.
A segítségeteket szeretném kérni egy csemegeszőlő beazonosításához. Sajnos nincs képem róla, mert a nagymamám kertjében van, aki másik városban lakik. Nagyszemű, nagyfürtű fehér csemegeszőlő. A fürtök nem tömöttek, hanem inkább szellősek, ritkásak. Lugasra van felfuttatva. Igen érzékeny, sokat kell permetezni és még úgy is gyakran megbetegszik. Finom ízű, de nagyon kényes. A nagyapám a '70-es évek elején hozta Badacsonyból, a hegyről. Ő valószínűleg tudta milyen fajta, de már meghalt, így nem tudom megkérdezni.
Tudom, hogy ez így nagyon kevés infó, de legalább tippeitek vannak? Mivel minimum 40 - 50 éves fajta, ezért az újabb fajták kizárhatók. Ja, és nem Pannónia kincse.
Azért a nagyobb területeken is lehet "játszani" hogy a fagyérzékenyebb vagy korán fakadó fajtákat hagyják a végére, ill. utoljára kerül sor a terület legfagyérzékenyebb részének metszésére. (Ez lehet bajosabb az Alföldön, Dombvidéken pl. itt a pécsi kutatóban fentől haladnak a "laposabb" felé.)
Más, ki hogy készül az idei növényvédelemre; szerek, technológiák, "preparátumok"? :) Ehhez kapcsolódik, hogy ez egyik legnagyobb presztízsű birtok a Királyudvar is átállt a teljes biotermesztésre sőt dinamikus is. http://vinoport.hu/?node=3212 A múltkor a Gere honlapján egy 2009es bejegyzést olvastam, hogy ők is az egész területükön organikusak... de ezt nem követte újabb bejegyzés, hogy hogyan odották meg a tavalyi viszontagságos évet.
Nálam az ESCA -a korai tőkeelhalás- a legnagyobb gond, és ennek próbálom idén is a legnagyobb figyelmet fordítani.
Biztos rossz helyen laksz, mármint a szőlőművelés szempontjából. Nálunk a -15 fokot nem érte el az éjszakai hőmérséklet, igaz nappal is -10 fok volt sokáig. De ennyi kell is, hátha kevesebbet kell permetezni.