Keresés

Részletes keresés

Fatboy Slim Creative Commons License 2002.10.02 0 0 1316
"Dugók pedig Prágában is vannak, nem is akármilyenek!"

az sztem világjelenség, minden nagyváros sajátja

Fatboy

Előzmény: Drapálek (1315)
Drapálek Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1315
Tisztelt Tycho, sok összehasonlításával egyetértek.
Az azonban, hogy Prága "sokkal inkább őrzi a nemzeti jellegét, szerintem ezért is vonzóbb a turisták számára, mint a kozmopolita egyenkultúra által elszürkített Budapest" nem tartom igaznak. A nemzeti vs. kozmopolita összehasonlítás szerintem itt sántít, pontatlan.
Prága egy nemzetállam fővárosa. Ez igaz. De ez a nemzetállam - és fővárosa - elvesztette német- illetve zsidó (kisebbségi) lakosságát. Prága egykor (kb 1945-ig) kétnyelvű város volt. Ezt a tényt szerintem a mai cseh prágaiak nem nagyon szellőztetik. A Prágáról szóló turistaismertetők is csak a - magát inkább németnek, mint csehnek valló - zsidóságról tesznek említést.
A nemzeti jellegnek tehát minimum kétfélének, ezen belül is három vallásúnak kellene lennie. De az ma csakis cseh. Ezt látja talán Ön is, tisztelt Tycho de Brahe.

Budapest valóban inkább kozmopolita jellegű. De szerintem éppen ez az előnye Prágával szemben.

Dugók pedig Prágában is vannak, nem is akármilyenek!

Előzmény: Tycho Brache (1313)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1314
Megintcsak egyetértek, de egyet ne felejtsünk: az összes műemlék a belvárosban nagyjából egy helyen tömörül, és tk. a várnegyedhez sem kell különösen nagy teljesítmény, h sétálva eljussunk oda mondjuk 1-1.5 órán belül. Tény, h az óvárosban minden egyes ház folyamatosan karban karban van tartva. Mindegyik mintha frissen lenne festve. A szűk tér és az a tény, h arra nincs munkahely, ill. hivatal, megadja azt a lehetősége, h lezárhassák az egészet az autóforgalom elől. Esmét egy nyugati városi sajátosság, ráadásul a falak nem színeződnek az ólomtól.
Nálunk ezzel szemben a Budai Vártól a Hősök teréig 1 órát kell utazni. És akkor csodálkozunk, h nem áll sor a Szépművészeti M előtt...
Nem mintha a Nemzeti Galériában különösen nagy tömeg fordulna mekk
Mindazonáltal kétségtelen, h sokkal de sokkal többet fordítottak a főváros értékeinek megóvására, tisztaságára, a karbantartásra, stb, míg a mi századeleji házaink csak akkor kerülnek tűrhető állapotba, h valami szálloda v más komplexum megveszi azokat... Ez nagyon szomorú

Fatboy

Előzmény: Tycho Brache (1313)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.10.01 0 0 1313
A két ország összehasonlítása elég nehéz feladat lenne, a két fővárost azonban szerintem nyugodtan egymás mellé lehet tenni. Igaz, hogy a külvárosi munkásnegyedeket Prágában nem ismerem, de feltételezve, hogy lényegesen nem különbözhetnek a budapestiektől, a város egészét tekintve szerintem Prága lényegesen előrébb jár fejlettségben. Egyszerűen egy működő város benyomását kelti. Soha nem álltam akkora dugókban, mint pl. mostanában szoktam a Petőfi-hídon. Az utcán nincs szemét - vagy mert nem dobják el az emberek (és vannak is kukák!), vagy mert van aki összeszedje, ha mégis. A tömegközlekedés egyértelműen humánusabb és szervezettebb. Prága sokkal inkább őrzi a nemzeti jellegét, szerintem ezért is vonzóbb a turisták számára, mint a kozmopolita egyenkultúra által elszürkített Budapest.
Aztán itt a műemlék épületek felújításának kérdése: 56 kicsit régebben volt, mint 68, Prágában mégsem látunk géppisztollyal kicsipkézett házakat, mint pl. Pesten az V. kerületben. A Hradzsinban folyamatosan újítják fel az épületeket, nálunk a Várban a Sándor-palota ugyan elkészült, de még találunk romhalmaz épületet. Tudom, hogy 44-45-ben Prágában nem volt frontvonal, és nem keletkeztek komoly károk, de ha csak a kommunizmus évtizedei alatt lepusztult épületek helyreállítását nézzük, akkor is eléggé elszégyellhetjük magunkat szerintem.
Előzmény: Drapálek (1309)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1312
Én ugyanezt mondtam, csak pepitában.
Egyetértek, a fejlettség, nyugodtság ás kiegyensúlyozottság különbsége nekem is szembeötlő minden téren.
Megnézhetjük a foglalkoztatottság-politikát is és az átlagfizetésbeli különbségeket is: mindehol ők vezetnek.

Fatboy

Előzmény: Drapálek (1309)
Csokis Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1311
Egyszer valami német faszi (építési vállalkozó) nyilatkozta, hogy ha a sivatag közepén fel kéne építenie egy atomerőművet, akkor csak magyar mérnököket alkalmazna, mert azoknak minden lehetetlen helyzetre van valami zseniális megoldásuk. De ha kész, kirúgná minden a francba, és csehekkel üzemeltetné, mert azok viszont nem slendriánok. Szerintem ez a különbség a két felfogás közt.
Előzmény: zmrzlina (1310)
zmrzlina Creative Commons License 2002.09.30 0 0 1310
Félreértés elkerülése végett, nem vagyok Prága rajongó. Csehországban jobban kedvelem a vidéket, számomra Telč, Český Krumlov, Kutna Hora vagy Lednice-Valtice vidéke kellemesebb, mint a turistáktól zsúfolt Prága. Egyetértek azzal, hogy Csehországban nyugodtabb és kellemesebb az élet, ezért is választottam második hazámnak. Az említett különbségek talán azzal magyarázhatók, hogy ha valamibe belekezdenek, azt rendesen befejezik akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Megcsinálták a metrót meg egy csomó más dolgot is, de Gabcsikovo vagy Temelín építését sem hagyták abba. Kérdés, hogy ez a mentalitás jó vagy rossz, tény, hogy öntudatos, kulturált emberek a csehek.
Előzmény: Drapálek (1309)
Drapálek Creative Commons License 2002.09.29 0 0 1309
Tisztelt PR (Prága-rajongó), szerintem ez így, ebben a formában nem teljesen igaz.
Tapasztalataim szerint a két ország között csak első látásra nem tűnik fel a különbség. A mindennapi életben azonban igen.
Röviden: Csehországban nyugodtabb és kellemesebb az élet, mint nálunk.
Valahogy minden kicsit jobban van.
Egy példa:
A prágai metró ugyanabból az anyagból dolgozott és dolgozik, mint a budapesti: szocialista alapú technika, orosz metrószerelvények stb. Mégis utasbarát a budapestihez képest.
Elfogadom azt az ellenvetést, hogy persze, mert a szocialista világ dicsőségének szentelték (márvány-burkolatú állomások, hatalmas belső terek, stb.).
De vajon az mivel magyarázható, hogy a prágai polgár MŰKÖDŐ jegyautomatákból szerzi a jegyet (a gép vissza is ad), míg a budapesti a lerobbant gépek árnyékában megbúvó, nyugdíjas utcai árus pultocskája előtt kanyarog.
Az óorosz metrókocsik Prágában kissé jobban vannak karbantartva. Az ajtók záródását kellemes hang közli (amit nem egy magyar PR fejből idéz). Ugye ugyanez Budapesten egy fülsértő szignál után recsegő-ropogó darálás szokott lenni.* A tömegközlekedés-beli különbségek sorolhatók lennének, de most talán ennyi elég lesz.

* Írtam tavaly ez ügyben egy mailt a BKV-nak. Korrektül megválaszolták, hogy a szignál jó, mert hogy az egy Kossuth-díjas szerző műve.

Előzmény: zmrzlina (1302)
OPi Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1308
Ez a kozponton valo atutazas elegge durva egyebkent, tapasztaltam parszor.
Előzmény: zmrzlina (1307)
zmrzlina Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1307
Ha követendő példa, hogy kelet felöl úgy jutok nyugatra, hogy Prága központján keresztül kell hajtanom, akkor köszönöm, nem kérek belőle. Budapest infrastrukturája legalább olyan jó, a modern technológiák aránya pedig magasabb már csak azért is, mert a tőke beáramlása korábban kezdődött mint a cseheknél.
Előzmény: Fatboy Slim (1306)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1306
ez is így van, semmit nem szabad feketén-fehéren lefesteni. és a mondás is igaz. az is egy titulus, amikor valakit csehszlováknak hívnak. egy igazi büntetés volt :))
viszont a főváros és infrastruktúrája követendő példa

Jó hétvégét, Praha-fanek

Fatboy

Előzmény: keptn_kork (1305)
keptn_kork Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1305
...ettől függetlenül még nem lennék cseh...

Mondjuk az elso latogatasom utan radobbentem arra, miert is mondjuk "CSEHUL ALLNAK A DOLGOK" :)

Előzmény: Fatboy Slim (1303)
keptn_kork Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1304
Upsz, azert ez meredek tema. Nem hiszem hogy fekete-feher, jobb-rosszabb megallapitas helytallo lenne. Van amiben mi vagyunk elobbre, van amiben ok.

Mas: erdemes naluk mast is vasarolni soron es etelen kivul? Asszem eddig csak sort hoztam toluk :))

Előzmény: zmrzlina (1302)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1303
Fagyi barátom :))
ez így van, de Prága és környe semmiképp nem tartozik ebbe a körbe, mert nyugati világváros-szintű. és hogy gazdaságilag ők állnak jobban, vagy mi, nem eldöntendő kérdés, hanem tény. meg lehet nészni a GDP-jüket. ettől függetlenül még nem lennék cseh...

Fatboy

Előzmény: zmrzlina (1302)
zmrzlina Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1302
Ezzel azért vitába szállnék: szerintem a rendszerváltáskor a csehek lényegesen jobban álltak, ma szinte semmi különbség nincs a két ország között, sőt vannak területek, ahol MO jobb eredményeket mutat fel.
Előzmény: Fatboy Slim (1301)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1301
Ez így van.
Most közhelyet mondok, de ettől sokkal többmindenben megelőznek minket.
volt olyan időszak még nem is olyan rég, amikor mi mutattuk nekik a példát

"Így múlik el a világ dicsősége"

Fatboy

Előzmény: keptn_kork (1291)
Pivovar Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1300
(féllábú szóismétlés értelemszerűen törlendő)
Pivovar Creative Commons License 2002.09.27 0 0 1299
Tycho: a link mögött egy újabb írókolléga! :)
Igaz, angolul van, régen frissítve és korántsem teljes, de elég jó...
(szétröhögtem magam az U Rotundy leírásán, elég szemléletes :) ami nálam azért nem került a túrába, mert próbára teszi a tűréshatárt - ottjártunkkor a féllábú koldussal veszekedett egy fogatlan cigányasszony a féllábú koldusnak öltözött kollégájával, hogy kié legyen egy korty otthagyott sör :)
Előzmény: keptn_kork (1298)
keptn_kork Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1298
Ime egy illusztralt pragai sorlista.
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1297
Hellosztok,

Zmrzlina (óriási :))) jól elmesélte a helyzetet: siralmas. Külföldiek vannak dögivel, ez így van, és az a röhej, hogy van, aki nem is tudja közüllök, hogy ott, ahol éppen állnak, víz állt mindenütt egy pár hete... Mondanom sem kell, hogy amik voltak.
Tele van rendőrrel, akik őrzik a roskadozó házakat. Sokat egyébként csak a szent lélek tartja egyben, attól tartok, rengeteg történelmi épület rongálódott meg olyan szinten, hogy lehet, hogy el kell búcsúznunk tőlük. Az Orlojra és a Tynsky templomra is nehéz idők várnak. Hihetetlen mérnöki és építészeti munkák kellenek a korrekciókhoz.
A szívem vérzik...

Fatboy

Előzmény: Tycho Brache (1280)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1296
Ezért kértem elnézést. De akkor most Tőled még egyszer.
Előzmény: keptn_kork (1295)
keptn_kork Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1295
Ez az UTAZAS vagy a POLITIKA forum?
Előzmény: Tycho Brache (1293)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1294
Žižkovba már legutóbbi tanulmányutunkon el akartunk jutni, mert hallottam hírét az ottani gazdag lelőhelyeknek, csak sajnos a véletlenül elfogyasztott Absinth megakadályozott bennünket ebben...
De legközelebb ragaszkodni fogok hozzá.
zmrzlina! Ha vannak konkrét javaslataid, ne kímélj bennünket!
Előzmény: zmrzlina (1292)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1293
Demszkyre vonatkozó szavaimat nem kívánom megismételni kutyaszar-ügyben... :)
(A Demszky-fan sörbarátoktól elnézést kérek.)
Előzmény: keptn_kork (1291)
zmrzlina Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1292
Ha enni-inni akartok olcsón és jó hangulatban, Žižkov kiskocsmáit érdemes megkeresni, kis szerencsével még olyant is találtok, ahol szabad a padlóra köpni :-)
Előzmény: Tycho Brache (1287)
keptn_kork Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1291
Kutyapiszok mentes városok
Csehországban a kutyatartás hagyomány. Szinte nincs család, akihez ne tartozna négylábú. Legyen szó akár kutyusról, akár cicáról. Sokáig gondot jelentett a nagyobb városokban, így a fővárosban is a kutyapiszok. Az önkormányzatok és a kutyatulajdonosok közel 3 éves párbeszédének meg lett az eredménye: nem kell a városban közlekedő embereknek a lábuk alá nézniük többet Tucatnyi kisgép és több száz, erre a célra kihelyezett papírzacskó papírlapáttal megoldotta a dolgot. Az önkormányzat takaríttat, a kutyatulajdonosok szintén. Igaz a mondás: minden megy, csak akarni kell.

Hja, mikor jutunk mi is el idaig???

Tycho Brache Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1290
A könyv nekem is megvan, nemrég, midőn másfél óra alatt értem át kocsival a Petőfi-hídon (aki Demszkyre mer szavazni, kiátkozom Prágából:))) sikerült is kiolvasnom.
Elég jó leírások vannak a könyvben, a térképek kellő útbaigazítást adnak, a képek is szemléletesek általában. A szerzők - minden jel szerint régi motorosok, felkészült pivológusok - hasonló szemlélettel közelítik meg a prágai kocsmakérdést, mint jómagam. Hasznos kiadvány készült, de saját tapasztalataim alapján egy második kötetet heteken belül ki lehetne adni, valami olyan mottóval, hogy "na akkor nézzük meg, milyen is az igazi prágai kocsma..."
Vegyétek meg, ajánlott olvasmányként (mint tudományos segédanyag) mindenképpen hasznos lesz az alábbi helyen található törzsanyag mellé:

http://www.mujweb.cz/cestovani/prahapivo/

:)))

Előzmény: keptn_kork (1284)
keptn_kork Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1289
Tycho Brache Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1288
A pókhassal amúgy semmifajta problémám nincs :)
Előzmény: Tycho Brache (1287)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.09.26 0 0 1287
Igen, egyszer el kell menni oda is, mint ahogy az U Flekuba, a Tigrisbe* meg a Szt. Tamásba is, de aztán ideje keresni valami cseh kocsmát, ahol normális áron lehet enni-INNI, és nem villognak állandóan az ember szemébe a japánok digitális kamerái (a digitális technológia külön csapás a recehártyára, most már ui. egy témáról néha 5-6 felvételt is csinálnak a vietkongok, addig ismétlik, amíg "jó nem lesz"...).
Amúgy erről a problematikáról (mármint a "híres" helyekéről) korábban már írtam véleményt, de továbbra is fenntartom, hogy egy rendes prágai kocsmázáshoz ki kell menni a belvárosból. Vagy nagyon otthon kell lenni a rejtett tartalékok terén.

* A Tigris javára kell írnom, hogy a turistaáradat ellenére is igyekeznek megőrizni a hely jellegét és szellemét, a sör jó és kibírható áron van, nem üldözik el az embert a "Becherovka-sör-knédli-sör-sör-pisilés-fizetés" stációk abszolválását követően, és sramlizenét sem kötelező hallgatni pókhasú hamburgi hajógyári munkások és tolókocsis berlini nyugdíjasok társaságában.

Előzmény: Pivovar (1282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!