Keresés

Részletes keresés

Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92489

Nem az, ez kertbe kell kiültetni. Pár éve ilyet kerestél, ha jól emlékszem..?? 

ezt a képet gyorsan a netről szedtem:

 

Előzmény: bombaba (92488)
bombaba Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92488

Itáliám nincs. Egyébként sincs sok, pár fajta, fajtánként több példány. Én már pár éve kiválasztottam a kedvenceket :)
A citrusoknak 0-10 fok között megfelel a legtöbb fajtának.

A kerti ugyanaz, mint amit télen hajtatnak? Ha igen, akkor van :)

3 éve vettem 3 darab hagymát, eddig hajtattam őket télen, idén ez kimaradt, nem is szedtem ki a cserépből, most már hajtanak a kertben. Most éppen feszítik szét a cserepet, meghíztak, de ebben ki kell bírniuk őszig.  Van egy olyan fajtám is, aminek keskeny levelei vannak, tele az apró hagymákkal a cserép, de még nem virágzott, nem is tudom, milyen. De mintha szaporodás helyett fogynának a hagymák.

Köszönöm, nem kérek újabbat, de kösz a felajánlást :) 

Előzmény: Lilike9 (92482)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92487

Nekem nincs fóliám, az atka szerencsére nem nagyon okoz gondot, néha egy-egy kisebb növénynél előjön, de azokat általában vízbe süllyesztem egy fél napra egy hordóba és ez elég szokott lenni, különféle tetvek viszont előfordulnak, de mivel öntözéskor általában időben , még a kezdeteknél észreveszem helyi permetezéssel elejét tudom venni a terjedésüknek.

Előzmény: Lilike9 (92485)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92486

Érdekes, amit írsz, mert én például a kaktuszokon kívül semmit nem viszek szárazon a teleltetőbe (és egész télen szárazon is  tartom őket), a többieket (javarészt leanderek és citrusok) az időjárástól függően  dec-jan táján  egyszer megöntözöm, aztán meg már apránként kikerülnek, megelőző permetezést én sem csinálok, ha tavasszal látom, hogy valami probléma van attól függően permetezek, sok növény, amiről azt írják, hogy leanderekhez hasonló teleltetést igényel nálam sem bírja, de én is "kiszanáltam" őket egy-két próbálkozás után.

Előzmény: bombaba (92481)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92485

Tavaly a nagyobbakat kikötöztem a drótkerítéshez kisebbeket a terasz korláthoz, hát ez sem volt jó ötlet mert ahogy rángatta őket a szél a kötöződrót és a madzag felsértette soknak a szárát.

Viszont a huzatos hely miatt minimális atkás növény volt, inkább a fóliások atkásodtak be.

Előzmény: Törölt nick (92483)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92484

Az idén én is szeretnék!

Előzmény: Lilike9 (92482)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92483

Sajnos igen! Hogy mennyire sínylik meg majd kiderül, bár idén igyekeztem a magasabbakat és a nagyobb dézsásakat nem fölcipelni, de sajnos az udvar és a kert is elég huzatos amióta a fele erdőt kiírtották mögülünk. 

Előzmény: Lilike9 (92475)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92482

Italia fajtát akár hol teleltetem mindig begombásodik.

 

Citrusoknak általában hány fok kell? Az idén én is szeretnék?

Végül is kaptál vagy tudtál venni kerti amarilliszt? Ha nem, én kaptam az idén, ha kell tudok 1-2 hagymát küldeni... 

Előzmény: bombaba (92481)
bombaba Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92481

" Ha valaki jól tudja teleltetni ,   igazából nem sok baj van vele." - Nem akarok dicsekedni, de a teleltetést sikerült közel kb 20 év alatt elég jól kifejlesztenem (nem minden növénynél), de a legkényelmesebb módon :)

Az elején csak leanderek voltak, aztán jöttek hozzá kaktuszok, citrusok, amarillisz, chilei jázmin, murvafürt, stb.  

A leandereknél kezdettől fogva kaktuszokkal voltak együtt, és ezeknek a közelébe sem mentem egész télen.  

A kaktuszoknál, citrusoknál tanultam meg, hogy vizes földdel nem viszek be teleltetni semmit.

A kaktuszoktól még azt is, hogy télen nem feltétlenül kell locsolni, sőt, esetenként azzal lehet kinyírni a növényt. Ezt a citrusoknál is így van, de sok áldozatot követelt, míg megtanultam.

A teleltető egy szuterin, félmagas ablakkal, korábban párás levegővel, 2 éve már nem. Vastag a fala, lassan változik a hőmérséklete, a januári nagy hidegekben kb 5 fok volt.

Nem szoktam ősszel megelőző permetezést csinálni, nálam nem szükséges. 

Csak a citrusok kapnak néha vizet, nagyon keveset, de ez fajtától, levél és termésmennyiségtől függ.

Voltak növények, amik nem bírták, azok kikerültek a "repertoárom"-ból (chilei jázmin, murvafürt).

A leanderek nagyon szívósak, víz nélkül simán áttelelnek, hibernálódnak, és tavasszal pont olyan állapotban kerülnek ki, mint ahogy bementek. Az ősszel fejlődésben félbemaradt bugákat tavasszal levágom, nem fejlődnek tovább.

 

Előzmény: Lora1213 (92477)
Ranyu Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92480

Köszi Lilike! Egyszer megszórtam már Cuproxat-tal, és szándékom többször is a nem virágzókat. Megnézem ezt a signum-ot is. A telelőben biztos hidegebb volt, mivel kint is. Majd ősszel behordás előtt a telelőben tervezek elfüstölni kénlapot.

Előzmény: Lilike9 (92479)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92479

Elsőre a Signumot használtam(erre mondták,hogy felszívódó) rá egy hétre a Rézoxi kloridot használtam. 

De ajánlották,hogy legközelebb ahogy kipakolom egyből lemosózzam le a Championnal.

Előzmény: Ranyu (92476)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92478

Szia Ranyu !

Áááá hiába vagyunk "öreg" leanderesek akkor sem tudhatunk mindent, mindig van valami új és hasznos dolog amit mi magunk tanulunk vagy tanulhatunk másoktól.

 

Én pl. az idén nem igazán tudtam megkülönböztetni ugyan ezeket a pöttyös gombás jeleket a hideg miatti piros pöttyös elszíneződéstől. Csak amikor bebarnult a vörös pötty közepe akkor tudtam,hogy gomba.

Én egy felszívodó gombaölőt (mindjárt megkeresem) és Rézoxi kloridot használtam, nálam nem terjedt el pár pöttynél tovább.

 

Előzmény: Ranyu (92476)
Lora1213 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92477

A leander nagyon hálás virág.  A tavaszi virágok után hamar elkezd nyílni, és egész nyáron át megbízhatóan virágzik.  Ha valaki jól tudja teleltetni ,   igazából nem sok baj van vele.

 A magoncozás most nagy divat, de ha valaki felnevel 100 magoncot, és látja hogy 10-15 db lesz igazán szép, már nem kínlódik vele.    Te is hamar abbahagytad, pedig igazán sikeres voltál.

Azok pedig akik már virágzás előtt eladják a magoncaikat, önző pénzszerzésből teszik . 

Remélem nem sok vásárlójuk akad. 

Előzmény: anblock_italia (92471)
Ranyu Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92476

Lilikével hasonló véleményen vagyok!

Nincs facebook-om, csak itt olvasgatok többnyire. Remélem, ahogy beindul a szezon, majd itt is többen leszünk. A közösségi fórumok belehajtják az embereket abba az érzésbe, ha kimarad, lemarad. Ezen már túlvagyunk mi, "öreg" fórumosok. Jönnek egyéb problémák, kicsit más ransort állít fel az ember. Várom most is, hogy ontsák a virágokat a leanderek, de nem minden gondolatom forog már körülöttük.

Azt hittem, már mindent tudok a leanderekről, tudok rájuk vigyázni, de az őszi permetezés ellenére is sok bepöttyösödött a gombától. Most elhatároztam, hogy a szezonban többször fognak rezet (Cuproxat) kapni. Ha valaki már keresztülment hasonló helyzeten, és van megoldása, örömmel veszem.

Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92475

Nálatok is nagyon szeles az idő?

Neked hatalmas és elég nyitott a teraszod.. nem sínylik meg a növények?

 

Előzmény: Törölt nick (92468)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92474

Ez az első komposztálóm volt amiből a komposzt keletkezett, megmutattam egy kertésznek azt mondta nagyon jó lett.

a másik négyet majd jövőre szedem szét, mert ezekből kettőben amúgy is sok a gyantás fenyőág és tűlevél, tuja ág, az meg nehezebben bomlik le, ez nem is lesz jó a leanderekhez.

Ki kellett vágni 3 nagy tuját tavaly az üvegház miatt, ezek rákerültek a komposztálóra.

Előzmény: anblock_italia (92463)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92473

Andrea!

Minden képen a fórumnak és az itt lévő embereknek is nagy szerepe volt, hogy ennyi leander őrült legyen ebben az országban, de Európában is.

Több európai gyűjtővel tartom a kapcsolatot, van olyan aki már magyar magonc fotójával keresett meg,hogy tudok-e neki ilyen és ilyen magyar magoncot adni.

Persze a legtöbb ember divatból tartja, nem is igazán foglalkozik azzal, milyen fajta, mi a neve vagy ép kinek a magonca. Az a lényeg számára,hogy neki ép tetszik,szépen díszelegjen a teraszon vagy kertben. Az igazi gyűjtők jóval kisebb számban vannak.

Előzmény: anblock_italia (92471)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 92472

Én magam nem facebookozok és talán soha nem is fogok. De attól még sok emberrel tartom a kapcsolatot, és sokan beszámolnak a "facebookos életről" sajnos ugyan azok a dolgok mennek ott is mint itt mentek. Ezért is ment el a kedven attól,hogy facebook tag legyek,vagy jóval több időt töltsek a fórumon.

Kialakultak igazi barátságok, álbarátságok, viták, veszekedések, kéregetések, csere-berék,vásárlások,egymás szemében a "jó pofizás" ahogy kilép a faceről, vagy a leanderes talikról,fórumról,már megy is másik háta mögötti "duruzsolás", sajnos nem egyszer a másik földig való pocskondírozása. Ezekre valaki vevő,beszáll és tovább gerjeszti a feszült hangulatot, valaki nem törődik ezekkel. Én inkább az utolsóba tartozom, szeretnék és szeretek mindenkivel jóban lenni, de nem "elmélyült" barátságban.

Ezért úgy gondolom az embernek meg kell(kellene) tartania mindenkivel az a bizonyos 1m távolságot, és nem belefolyni mások vitáiba, a haragkeltésbe mások iránt,mert ez semmi jóra nem vezet.

Akkor talán nem lesznek sértődöttségek, viták, haragoskodások.

Volt már nekem is olyan helyzet,hogy vitába keveredtem, de mindent megbeszéltünk értelmes felnőtt módjára,nincs azóta sem vita, nincs haragoskodás, mai napig néha tartjuk a kapcsolatot.

Én is csalódtam már emberekben, tudni kell továbblépni.. mi értelme lenne bár kivel is haragban lenni? Szerintem semmi..

Nem egyszer visszahallottam,hogy Ő meg Ő meg Ő mit mondott rólam, és akkor mi van?...haragudjak rá? kezdjek el én is szavakat dobálni rájuk? semmi de semmi értelme.. ha ezen rágódnék még magamban is kelteném a haragot más iránt. Annak meg végkép nincs értelme, hogy ebbe bevonjak más személyeket is, és keltsek bennük is ellenszenvet egy egy ember iránt.

Az élet úgy is megy tovább velük vagy nélkülük.

Sajnos ezek a helyzetek a rohanó élet mindennapos velejárói lettek.

Én is nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzet alakult ki itt a fórumon, de ez szerintem azt bizonyítja,hogy mégsem volt ez egy olyan "jó baráti" összetartó társaság.

 

anblock_italia Creative Commons License 2017.04.05 0 0 92471

Most már annyira sok a leander rajongó, hogy szinte hihetetlen! Szerintem nekünk is van részünk ebben a divatban, ahogy amerikai barátunk szokta mondani, már igazi leander nagyhatalom lett Magyarország! :-) Én azért kicsit aggódom is emiatt, most már olyan nagy divat a magoncozás, és tényleg relatív kevés köztük az igazán minden (vagy legalább sok) tekintetben kiváló. Persze nem lehet tökéletességre törekedni ilyen amatőr módszerekkel, de talán a nem igazán jók terjesztését nem kellene forszírozni. Persze piac kérdése az egész..., és a leandernek nagyon nagy a piaca nálunk. Vajon csak divat, vagy annyian szeretik annyira, ahogyan mi?

Előzmény: Lora1213 (92470)
Lora1213 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 92470

Igazad van, ez a fórum a virágok szépségéről és szeretetéről szólt, nem szerettük a kéregetéseket , de az árusítást sem.  Nekem is hiányzik hogy már nem itt zajlik az élet.  Igaz hogy itt név nélkül, de közelebbi kapcsolatok alakultak ki , mint a facén.   Milyen izgalmas volt amikor néha egy találkozón kiderült , ki rejtőzik a nick név mögött.

Előzmény: anblock_italia (92469)
anblock_italia Creative Commons License 2017.04.05 0 0 92469

A felvetésed talán jogos lehetne..., de számomra (és mások számára is) ez a topic soha nem szólt a leanderek árulásáról, így, bevallom, meg sem fordult a gondolat a fejemben! Azt nem állítom, hogy nem fordult olyan helyzet elő, hogy vásárlás is volt fórumtagok között, de azt leginkább magánlevelezésben intéztük. Jelzem az egykor aktívan fórumozók 90 %-a ott van az FB-n.

Előzmény: Törölt nick (92468)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.05 0 0 92468

Viszont vannak, akik még ide (is) járnak és lehet szívesen vették volna Andreától, ha nem utólag értesülnek róla, hogy máshol adta el a leandereit, esetleg itt is akadt volna vásárló,  ha tudta volna, hogy hol is van az az ott. (Persze nyilván mindenki ott adja el ahol akarja, csak akkor nem tűnik olyan életszerűnek a régi szép összetartásról nosztalgiázni - és ezzel tényleg nem akartam senkit se megbántani, se bármiféle viszályt szítani.)

Előzmény: unartis: (92467)
unartis: Creative Commons License 2017.04.05 0 0 92467

Kedves anblock_italia!

 

Más topikok és témák nézettsége is megcsappant itt a indexen az utóbbi időben, sokan a fészbukra mentek át, az emberek is változnak, sokan kiábrándultak az adott témából, vagy egyéb gondjaik is nagyobbak, sajnos! A pálmák cikászok a kertben és lakásban... téma és sok más is így járt, olyan embereket nem érsz el akik akkor aktívan részt vettek az írásukban, eltűntek a süllyesztőben, el sem lehet őket érni, ez tényleg szomorú. Változik a világ, ehhez alkalmazkodni kell! De mindig lesznek új érdeklődök akik feledtetnek minden szomorúságot, kiábrándultságot, új erőt adnak ;-)! Tehát fel a fejjel!

 

Előzmény: anblock_italia (92445)
unartis: Creative Commons License 2017.04.05 0 0 92466

Szia leander2016!

 

Most túl vagyunk két kiadós záporon, ami általában csodákat szokott tenni, néztem a leandereket, az atlas nain de tidili-n mozdul valami, tehát alvórügyek mozdultak, amúgy a fagyás felettig visszavágtam mindet, a napon telelt atlas gyerekek is mozdulnak, igaz tőről, a föld felett kb 5-10 cm magasságból, az atlas szülő és a villa romaine meg sem mozdult eddig, de még azok sem lehetetlen, hogy indulnak! Egy kicsit megnyugodtam, hogy életjelet mutatnak!

 

Nem ment el a kedvem tőlük, mert az nagyobbik fügénk annyi jelét sem adták az életnek, mint ezek a  leanderek, egy ilyen tél megviselt sok olyan növényt is amely egyébként gond nélkül bírja, sok helyen a japán kecskerágók és a babérmeggyek is lefagyasztották  a lombjukat!

Előzmény: leander2016 (92436)
Mamcsesz Creative Commons License 2017.04.04 0 0 92465

Volt még egy tavalyi tescós zsák virágföldem és vettem mellé még idén 5-6 zsákot. Nagyon durván teljesen más volt  a föld. Tavaly telis-tele volt csigaházzal és korom fekete volt, anyukám szerint a Duna iszapja is benne van, onnan  a sok csigaház és feketeség. Nem tudom, de idén teljesen más, csigátlan, nem annyira korom fekete, porhanyós volt. Tuti máshonnan hozták, tehát nehéz megmondani, hogy honnan vegyünk földet :) Mindenesetre komposzt és perlit is került bele, szépen fejlődik minden :) Hazajövök a munkából és minden este terepszemle van, mennyit nőttek :) A lutheum tiszta bimbós mindenhol, nem gondoltam volna, hogy ő lesz az első :)

 

Előzmény: Törölt nick (92464)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.04 0 0 92464

Nekem nagyon jól bevált a Lidl-ben kapható föld, de az első szállítmányból kell venni, amit februárban szoktak árulni, mert az mindig jó puha, a későbbiek már nem az igaziak, a Tescos nekem nem jött be, nagyon "agyagos"-nak találtam.

Előzmény: anblock_italia (92463)
anblock_italia Creative Commons License 2017.04.04 0 0 92463

Mi is Florimo földet vettünk, de szerintem elég jó a Lidlben kapható föld is, legalábbis ami az állagát és a látszólagos összetételét illeti. De hasonló okból tettem relatív kevés komposztot a vásárolt földbe, mint amiről írsz, csak hogy kicsit még lazább legyen. Nem tudom el sem képzelni, miért nincsenek benne állatok..., csak belevaló dolgok kerülnek oda, alaposan kitanulmányoztam a komposztálás technikáját. Nem mintha hiányoznának, de ami jár, az jár, és a komposztnak járnának a bogarak. :-)

Előzmény: Lilike9 (92459)
Timcsike28 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 92462

Sziasztok!

Aki Érdhez közel lakik találtam 5ezerért óriási eladó leandereket.Sajnos nekem nagyon messze van.

Érdemes lenne megvenni.

Lora1213 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 92461

Nekem nem vált be a komposztba ültetés. Amit csak komposztba ültettem, nyáron nagyon összetömörödött, minden locsolásnál iszapos lett. Még tél előtt átültettem mindet, mert féltem hogy télen gyökérrothadást kap, nem szellőzik a föld.   A felest nagy növényeknél használtam, spórolás miatt.   A kisebb növényeknél 1/3-1/4 arányban kevertem, jót tett azoknál a nehéz ragadós rögösödésre hajlamos virágföldeknél.   A kicsiknél és a szobanövényeknél én is Florimót használtam, de a nagyoknál bevált az Auchanos olcsó föld komposzttal keverve.

A komposztnál egyébként jobban kell figyelni a tápozásra, mert abban nincs tápanyag.  Javítja a föld szerkezetét, tele van mikroorganizmusokkal,ami jó,  de tápanyag alig.

Ha túl sok élőlény van a komposztban, azt mutatja, még nem elég érett. Még tart a lebontás.

 Ha végeztek a kis dolgozók, odébb mennek . 

Előzmény: Lilike9 (92459)
Lilike9 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 92460

Köszi, kipróbálom így is,úgy is...

Előzmény: Mamcsesz (92453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!