Az Amistarra nem volt eddig szükség. Kopp-kopp-kopp. Azt a dzsungel mélyén utólag talált újjnyi barna foltot ecsettel bekentem jó erős dithane+champion keverék löttyel és azóta csak az a kékes réz valami látszik a száron, a két hete bekentek meg szürkék lettek, nem nőnek tovább a foltok és teremnek.
Pari ügyben valszeg azért tartok előrébb, mert korlátlanul locsolhatnék, szabadidőm is sok van (faluszéli, unatkozó, elkényeztetett háziasszaony...) -ahogy valaki a múltkor itt ismeretlenül jellemzett... ha-ha-ha...
A panaszkönyv kérése és a fogyasztóvédelemmel való befenyítés már sok megoldhatatlannak, lehetetlennek mondott problémát megoldot....
Permetező: Én vettem 1350-ért itt a boltban egy a képen láthatóhoz hasolnló 2 literes - feliratok nélküli, piros- fejjel. Jól porlaszt.
Nálam meg a szíveseknek nem volt semmi bajuk - eddig.. kopp-kopp-kopp.
Tényleg nagyon finom. Tegnap betoltam azt cca. 33 dekásat, zsírosdeszkával. Hagytam a túrós csuszát a törörtyűvel együtt későbbre.. - pedig ha valamit szeretek, az az.. az első egyben benne van. :)
A magról helyre vetett paradicsomjaim kis lemaradásban vannak, a május-júniusi nagy hidegben alig nőttek valamit, de már szép fürtök vannak rajtuk. Ennék már belőlük, de még csak a palántásan vásároltak kezdtek el pirosodni. Ja, két szem parit már ettünk... :D Na szóval, a helyre vetettek:
A CBNorától kapott koktélparinak nagyon szép fürtje van, akár egy fürt szőlő, esküszöm, magassága már 1,7-1,8 m körüli, nagyon belehúzott, és nem azért mert esetleg árnyékban lenne, mert nincs. Kíváncsi vagyok az ízére, de rossz nem lehet... :)
A Harzfeuer F1-en is szép mennyiség van, pedig az nem mini bogyójú.
És a Lugas F1-ről is kiderült, hogy tud ám ilyen nagy fürtöket produkálni, és amit a piacon vettem, az valószínűleg nem is Lugas F1.
Na, akkor terád is irigy vagyok, mondjuk pont nem a kórságért.
Érdekes, amit mondtok, mert én nem tartom különösen érzékenynek, csak annyira szokott nyavalyás lenni, mint bármelyik másik, de ezt írtam is, úgy emlékszem.
Ezek szerint ennyit számít a mikroklíma, esetleg a környezetben előforduló gombák, betegségek.
Remélem, hogy csak a kötéskori, illetve az az után következő időjárás miatt van, remélem, hogy a következő terméseket gond nélkül meg tudja nevelni, és érlelni.
Én hasonló helyzetben leszedném róla a foltos bogyót, ha a növény maga egészségesnek tűnik különben.
Nálam most a hiányos kötéssel szenvedek velük, alig van pár paradicsom rajtuk. Igaz, mint nyafogtam az imént, egy hónapja nem volt értékelhető eső, locsolni nem tudok, nem is akarok, szívós, kötött földem van, akkora repedések vannak rajta, hogy a kezem bele tudom dugni.
A paradicsomot takarom, fűnyesedék, plusz széna, amit a nyuffok elpocsékolnak.
Plusz, minden oldalról akkora gaz, hogy én nem látszom ki belőle.
Szóval, nem csodálkozom, hogy kínlódok, de a szomszédaim kertjére már nincs energiám, a sok minden féle gazról jön befelé kártevő, gomba, betegség.
Nem gondolok fitoftórára, mert egyrészt olyan már volt néhány évvel ezelőtt, az nem egészen ilyen az emlékeim, a fotók és az internetes fényképek szerint (de ez nem jelenti azt, hogy most a véleményem ellenére ez nem az!! - mindenesetre az akkori foltok fényesek és bőrszerűek voltak, ez most nem olyan), másrészt szórtam már rá Curzate R-t, Ridomilt, Amistart.
Viszonylag rendben vannak a növények, de ez a jelenség aggaszt, plusz terméskiesést is okoz, az se nagy öröm. :-(
A következő, talán holnapi permetezés megint Amistar lesz, ezúttal a második, hogy blokkban legyen. Aztán meglátjuk, mindenesetre a Ca-ot nem hagyom abba, akármi is okozta a hiányt (feltéve, hogy az - de abban viszonylag biztos vagyok, mert olyan is volt már... - bár akkor a fényképek tanúsága szerint világos, megbőrösödött, "parásodott" foltok voltak a termések csúcsán... akkor lehet, hogy mégiscsak valami gomba okozza az egész jelenséget, vagy akár nem is egy féle...?).
Amit tanyasibanya írt a 9377-ben, az is úgy van nálam is. Meg ahogy a képen is látható, másképp is terjed a rothadás. Emiatt gondoltam Ca-hiányra és gombára.
kemorgo (9381): Halkan megsúgom, hogy ma ettem az első saját kerti paradicsomot, és az a Te egyik "szívesed" volt. Mennyei! Semmi köze a bolti cucchoz! És akkor még a többit meg se kóstoltam, azok még ezután jönnek. Az idén ültetett fajták közül van olyan, amelyik most kezdte a pirosodást, van, amelyik már majnem kész, ha lejárt a permet ÉVI-je (duplán), akkor egyből "szüret".
Részemről is hála és köszönet!
(Akárhogy is van nálam ezekkel a tünetekkel, azért az látszik, hogy a "szívesek" a legérzékenyebbek az ilyen nyavalyákra. :( A többinek gyakorlatilag kutya baja.)
Azért jó lenne tudni, hogy egész pontosan mi ez az egész jelenség!
Azért a megvett amistart, jobb a békesség, inkább fújd ki!
Csak három nap az Évi(je)! :D
Hát mit mondjak, nem kicsit vagyok irigy, ti már ehettek finomságokat, a kertből. Nálam még semmi, várhatóan még hetek kellenek. Plusz a permetezőm is tönkre ment, még a múltkori permetezéskor, kézi, fél literes kis permetezővel kellett lefújnom a fél kertet. Továbbá a sárgulás, foltosodás nem állt meg, újra kéne fújni, csak nem tudom, hogy Amistarral ismételjem, vagy Ridomilt kapjon most.
Elügettem a Tescoba, pont mától akciósak a permetezők, erre, nem volt persze :(
Azért beírtam a vásárlók könyvébe, akkor majd egyszer szólnak, hogy ott áll a vevőszolin, ezen az áron :D
Valamint nem volt értékelhető eső, már több, mint egy hónapja. Locsolásra se időm, se pénzem, se erőm.
Nem tudom, nem hiszem, mert elég lent és bent volt a "bozótban". Alig érte a nap.
Mindegy, megettem. :) Finom volt. Belül semmi hibája sem volt. Már érik a következő. Érdekes, van egy csomó fajta és ez a nagy leggyorsabb. a Japanese Black trifele is kezd színesedni. A "legkorábbi" Mano, viszont tök zŐd.
A gomba-gyanakodós nálam is van, és nálam is csak a szívparadicsomnál. Az alsó csücske előbb mélyzöldre vált, majd bebarnul, és elkezd ez a barna, rothadó folt felfelé terjeszkedni. Két szívparin jelentkezett, amik 1 fürtben voltak. Csak remélem, hogy nem terjed tovább. Múlt kedden voltak lefújva amistarral, ezért nem gondolnék gombára. De tippem nincs.
Hát hogy is kezdjem... Szal nem bírtam tovább.. ráizgultam... levettem... Folt, nem folt.. (nem vízkő volt, kemorgo, -igazad volt!) de nem számított... Nem aggódtam.
Kentem egy karéj (nem szelet) karéj... kenyeret, megkentem apci zsírral, sózás és mázsálás után a paradicsomot élvezettel meglékeltem..
Minő csoda! Belül is piros volt és "mókusos", ahogy egy blogon olvasni a "jó húsos" paradicsom félrehallásából keletkezett új pari jelzőt.
Szóval... Ehhh... Nincs rá szó... Az, hogy csodás, meg fenséges íz, ez esetben csak amolyan nyóckeres szleng.
Mennyei. Ízorgia! Egy szelet Édes Erdély. Kösz kemorgo! :)
Van egy kis gondom a paradicsommal (érdekes, hogy nem mindegyiken jelentkezik, jellemzően a szívparadicsomoknál, de ott se általános):
Az egyik nyavalya a rendszeres Ca-lombtrágya ellenére ez:
Azt olvastam egy helyen, hogy a Ca-hiányt K-töblet is okozhatja (lásd a linket).
Lehet, hogy azzal szúrtam el. Időnként adtam nekik lombtrágyát, amiben vagy részben, vagy a makroelemek tekintetében kizárólag K volt... Grrrr...
Lehet, hogy hagynom kellett volna az egészet, és csak Ca-t szórni, amikor kell.
Lehet, hogy a K-többlet okozta a Ca-hiányt, ki tudja... (lásd a Ca-hiánynál)?
Lehet, hogy ha nem szórok rá pluszba K-ot, hanem hagyom a dolgokat a maguk természetes medrében folyni, akkor semmi gond (jelentős mennyiségű komposztot dolgoztam a talajába az elmúlt ősszel)?
Hm...! Mindig tanul az ember.
A másik talán gomba? Pedig szórtam arra is jó féle szereket...
Így kezdődik:
... és ez a vége:
Utóbbi gyakorlatilag lerohadt a kocsányról. Iszonyat büdös...
PS: az összes műanyag vödröm be van fogva, ültető edénynek. Kivétel a felmosó vödör. De tegnap már tennem kellett valmit, mert mozdulni sem tudtam az erkélyen, így újabb vakond akcióba kezdtem és túrtam az udvaron. Kiültettem a tomatillokat, a fütyi paprikákat, melyek közül egy sem hasonlít fütyire -még véletlenül se-, a bohóc paprikákat. Az újabb terület hódításért cserébe ma, idén harmadszor a zuram nyírta le a füvet.
A paradicsomok némelyike így fellélegezhet; lett üres vödör, kényelmesebben elfér majd, az amelyik kisebb edényben szorongott eddig.
A kinőtt edényeiket meg megkapják a fűszer és dísznövények.
Én több bhelyen azt olvastam, kizárólag műanyag edényben szabad erjeszteni ilyen leveket füvekből. Mert nem bomlik bele káros anyag. De mint látom nagy vészt nem okozott neked. :o
Biztos kapsz más választ is, de én kimegyek reggel és a több pirosodó közül leszedem azokat, amik a legpirosabbak. Később, ha már több lesz, a legszimpatikusabbakat, aztán a többit ha befőzés van. Abba megy az el nem fogyasztott korábbi szedés is. Ma ottmaradt a tálban a korábban leszedet Lugas, és leszedtem az általam tegnap feltett képeken látható ökörszivek közül a legrózsaszinebbet... ég és föld!
A Dithane rézpótló, akkor fejlesztették ki amikor hiány volt rézgálicból. Ez nem veti vissza a fejlődést, viszont baktériumölő hatása sincs. A Zetanil ugyanaz mint a Curzate R csak más gyártótól, gyógyító hatású, én arra szoktam tartogatni amikor már baj van. A kén a lisztharmat mellett az atkákat is gyéríti, de vigyázni kell vele mert 25 fok felett hamar perzsel.
Én úgy szoktam csinálni, hogy megelőzésképpen Ridomil Gold MZ-vel és Amistarral kezelgetem a paradicsomot, uborkát, tökféléket, babot, és a Zetanilt julius végén-augusztusban veszem elő, amikor látszik valami tünet. Aztán ősszel amikor csökken a meleg alábbhagynak a betegségek is.
Újabban felfedeztem a Trifendert - örök hála Crystalheatnak - azóta a megelőző védekezést később kezdem és a minimumra csökkentettem. Nincs leírva, de szerintem nem is szabad gombaölőszereket használni mellette mert a Trifender is gomba. Egy baráti gomba, amelyik megöli, kiszorítja a talajban lakó fertőző gombákat. Igaz, hogy a föld alatt működik, de biztos nem tesz jót neki ha gombaölőszerekkel permetezném.