Nem igazán lep meg, ha rajtam kívül mindenki ért már egy bizonyos dolgot. Megszoktam, mert nem vagyok gyorsfelfogású, de mit csináljak?
Én csak azt szerettem volna tudni, mi a különbség az általad említett "lebomlási felezési idő" és a felezési idő, valamint a lebomlási idő között. Erre még sajnos nem kaptam választ, pedig nem egyszer kérdeztelek. Ez, ha jól számolom egyébként, három dolog, nyilván nem egy és ugyanaz? Vagy mégis?
Azért "kötözködöm", mert az a tapasztalatom, hogy a gyártók, amikor a növényvédőszerek címkéjét kiötlik, erősen szépítik az igazságot. Teszem azt, a lebomlási idő és a felezési idő szándékos összekeverésével. Ez az ő részükről szerintem kifejezetten helytelen, hogy finom kifejezésnél maradjak, mert alkalmas arra, hogy az óvatlan felhasználót félrevezesse. De nyilván a te esetedben nem erről van szó, legfeljebb az a látszat keletkezhetett.
Nagyon szívesen,de akkor miért nem olvastad ki:) már bocs nem megbántásképpen ,de szerintem itt rajtad kívül szinte mindenki értette,és a számítás is ott van a wiki-be,csak ki kell olvasni.
Részemről a téma lezárva.
1. kép Lugas
2. Május végi Elán (mikro parival)
3. Biológiailag érett,vagy ahogy sokan ismerik lecsó paprika
T.T.R.-em van, még csak apró bogyócskák vannak rajta.
Ráadásul az átültetéskor szerintem elszúrtam a talaj összetételét, gondolom rossz az arány, valamiből nagyon sok lett (nitrogén?). A növényeim megszeppentek, totál leállt a növekedésük, torzult leveleket hoztak. Egy részük azóta beindult, de pl. a T. T. R. csak mostanában kezd magához térni, mintha újra lenne virágzás és hajtásnövekedés.
A ribizli már érik,nekem sárga van illetve van piros is de azt késöbb ültettem.Nagyon fincsi a gyerekeim imádják:)Sajnos rossz a számítogépunk így képet nem tudok felrakni.
Nem tudom, milyen ötleteket kaptál mészhiányra. Én tavaly a paprikám feltűnő mészhiányán oltott mésszel segítettem. Egy evőkanál bele kevés vízbe, majd ezt 10 l vízben feloldani. Segített, és nem is ártott meg, lehet ismételni.Másik előnye, hogy olcsó.
Régen is ezt használták mészhiányos talajok esetén, azaz akkoriban nem elsősorban az intenzív termesztés miatt keletkezett mészhiány a talajban, hanem ha ilyen típusú volt a talaj, akkor ősszel kiszórták a meszet.
igen folytonnövő a nagyrésze, de kell valahol lennie pedig balkon koktélnak is... nem is értem :) de majd ha februárban otthon járunk veszek mindenféle paradicsom magot még... meg persze elültetem amit kaptam tőletek :)
az a terv hogy ha jön a rosszidő majd egy részét becipelem dézsástúl... meglássuk mi lesz vele úgy....
hát igen a föld minősége kétséges, a ládák alján van feketébb föld, de utána leginkább csak tőzeges amit sűrün locsolok, meg kapnak csalánlét mindenhéten és banánhéjjat is (azt olvastam valahol hogy jót tesz nekik és tényleg van benne valami...) de majd legközelebb ha az erdőben túrázunk ások egy kevés fekete földet is onnan :)
Üdvözöllek a messzi távolból.... Úgy látom ezek folytonnövők és felétek nem lesz hosszú a nyár, ha jó a földed akkor vezetheted az oldalhajtásokat 2-3 darabot. Többet nem érdemes mert elaprózódnának és még nehezebben érnének be.
Ha lesz idén termésed kérhetnék belőlle újra magot? Természetesen semmit nem tudok adni érte, én érdekességeket nem nagyon tartok, de szivesen fizetek érte, vagy ha valamire van szükseéged ami nekem épp van......
A tojás alakra én is emlékszem, most mutattam a családnak és ők is azt mondják hogy az volt csak nem volt csücsös a vége. Te termeszted még ezt a fajtát?
Persze. Nem 100%-os a trükk, akkor nagyüzemileg is használnák, de arra jó, hogy addig a pár napig a hangyák ne gondozhassák a tetveket, és ne harcoljanak meg a lt. ellenségeivel, pl. a katicalárvákkal.
Aztán amennyibe kerül egy ilyen tubus ragasztó, meg is lehet újítani a kenést...
Hát nekem ez az egérragasztós trükk nem volt valami hatásos. Vagy egy-két napig tébláboltak a fentiek fent, a lentiek lent, de aztán simán keresztülgázoltak rajta. Pedig még mindig ragad, bár lehet, hogy nem eléggé.
Nekem is ilyen a paradicsom az őszibarack közelében. Onnan kerül rá, de hogy árt-e nem tudom. Nem szivesen permetezném az őszibarackot a veteményesben, de elég tetves.
Általánosságban írtam, hogy kis odafigyeléssel jobb fotókat lehetne készíteni, nem konkrétan neked, Lunninak, vagy bárki másnak szólt. Én is sok rossz képet készítek, mert csak számítógépen derül ki, hogy valójában milyen lett a kép, de a lenti trükkökkel növelni lehet az elfogadható képek arányát.
Mitől koyul a paradicsom levele?Mármint mitöl kezd összezárodni?
Most akkor melyik?
Konyulni vízhiánytól szokott. Főleg a csúcshajtások. Illettve vírusbetegségtől, de az a Te növényvédelmed mellett lehetetlen. :D Oda vírushordozó nem tehette be a lábát.. ;)
Összezáródni, pontosabban az alsó levelek kanalasodni már érdekes, összetettebb kérdés. Okai lehetnek: szintén vízhiány, pontosabban ingadozó vízháztartás (hirtelen sok aztán meg kevés víz...), aztán sokk a hirtelen tömeges hajtásválogatástól (sarjhajtások kitörése, alsó levelek túlzott letörése...), nagy adag UV sugárzástól. Ezek a legvalószínűbbek.
Kend be egérragasztóval a törzset körben egy sávban, és várj meg pár katicát. Pár nap alatt letakarítják.
Nálam így működött egy szintén magról kelt őszibarackkal.
Érdekes mód a tetvek ciklikusan jönnek-mennek. A cseresznyét a feketék szeretik, azok is eltűntek mostanra permetezés nélkül.
A szilváról a zöldeket és az almáról a szürkéseket ugyan megkínáltam rovarölővel (ott nem volt más haszonnövény, és maradt lötty a hibiszkusz-trombitafolyondár vs. tetű csatából).