Keresés

Részletes keresés

madarbarat Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1274

Kedves Pirosvillám!

Sőt! köszönöm szépen! S hogy ne múljék el valami szép nélkül ez a nap se, ajánlom minden természetbarátnak a Youtube videóját:

http://www.youtube.com/watch?v=FlIRv6fJ3nU&feature=related 

(Természetesen az is megnézheti, akinek már kijutott a jóból!)

 

Előzmény: Törölt nick (1273)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1273
Bocsi "Madárbarát" nem a helyetted köszöntem meg, hisz Te megköszönted, hanem a sok madárszerető emberekre gondoltam. A depi pedig nálam azért van mert nem tom, h az én madaraim élnek-e még.? Remélem Igen.
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1272

Igen Biztosan közte voltak ők amiket felneveltél. Még ezer gratuláció, aki felneveli a kisfecskéket csak az tugja milyen negy munka és milyen nagy boldogság mikor azután látja őket az ember. Csak gondoljunk bele, sok ezer ember simán kidobta volna őket, de Te nem és ezért minden madárbarát nevében is köszönet érte.

Üdv: István

Előzmény: ABRh pozitiv (1270)
madarbarat Creative Commons License 2008.06.20 0 0 1271

Kedves ABRh pozitív!

Szívből gratulálok! Igazán nem tudom, mit is lehetne hozzáfűzni ahhoz, amit István írt: nagyszerű, irigylésre méltó teljesítmény, amit végigcsináltál!

5-ből négyet megmenteni?!? Akárki büszke lehetne rá.

Ilyenformán semmiféle "depire" okod nincs.

Sőt!

Mi meg ma voltunk az állatkerben, s amikor

 megláttam ezt a tálat a tengernyi lisztkukaccal, eszembe jutott, hogy a kis fecskéidnek milyen jól jött volna.

 

És hogy jobb kedved legyen küldök egy a Pálmaházban készült fotót:

 

 Ki tudja, miféle szerzet ez?

 

És, ha már lúd, akkor legyen kövér még egyet (inkább kettőt) a madárházból, ahol a "Legállatibb tábor" kisdiákjai éppen etették a lórikat:

 

Valamennyi fotót jányom, Lengyel Lívia készítette

Előzmény: ABRh pozitiv (1266)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.20 0 0 1270

Köszi!:)

A madarakat messziről láttam. Hogy az enyéim voltak-e..?

Előzmény: Törölt nick (1269)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 1269

Bizti visza-vissza néznek felétek, mert őket is a szülőhely vonza. Örülök, hogy sikerült felnevelni és szépen kirepűltek.

A Kis Családodhoz gratulálok, remélem majd ők is úgy szeretik az állatokat mint Te.

Üdv: István

Előzmény: ABRh pozitiv (1268)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.19 0 0 1268

Sziasztok!

Az egyik madár visszarepült hozzánk. Tett pár kört körülöttünk /kb 2 méterre tőlünk/, és megint eltűnt. Egész délután vártam, hátha visszajönnek "vacsizni".. nem jöttek. Viszont egy egész fecskebandával léptek le.:) Holnap biztos látom még őket..

Pirosvillám, nincs más madaram. Gyerekem van, meg nyulam.:)

Előzmény: Törölt nick (1267)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.19 0 0 1267

Kedves Éva

A depi szerintem soha nem múlik el. Minden fecskébsn őket látod még évek múlva is. Sajnos nem hiszem , hogy valaha is visszemennének a kalitba, de az enyémek sokáig (néha) visszajártak a kalit elött volt a szárogató kötél arra, és élnk csivitelés volt. Ezért gondoltam, h az enyémek. Nálunk nem raktak soha fészket másik fecskék sem. A szomszédban véletlen leverték a fészket és a szülők megijedtek és nem mentek vissza az odatákolt fészekre ahol a fiókák voltak azért kellett nékem nevelgetni. Ott most is vannak, dehogy az enyémek köztük van-e azt nem tom. meg kellett volna jelölnöm valami madárgyűrűvel, de akkor nem volt eszembe. És ezek a madarak nagyon egyformák, legalább-is nékem. Csak az abaj, hogy évről- évre kevesebb van belőlük. Sokkal kevesebb. Jó utat a madaraidnak. igaz még nem mennek el majd augusztusz közepén kezdenek gyülekezni. De remélem jövöre ott költenek nálad. És sok örömed lesz még a madarak megfigyelésében. Különben kédem Tőled, vannak madaraid?

Üdv: István

Előzmény: ABRh pozitiv (1266)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.19 0 0 1266

Kirepültek a fecsik. Köszönök mindenkinek mindent!

A depi mikor múlik el?:)

madarbarat Creative Commons License 2008.06.18 0 0 1265

    - "Barna is OK" - ("Barna rendben van") írta Alekszej Pazsenkov, a Volga-Urál Ökológiai Hálózat nevű szervezet elnöke a MME-nek címezve.

A hírrel nagy örömöt szerzett, tudniillik Barna egyike annak a 10 kerecsensólyomnak, melyet a magyar-szlovák LIFE-Nature program keretében 2007-ben Hegyeshalom mellett szereltek fel műholdas jeladó készülékkel.

Járt Szlovákiában, Rimaszombat közelében, továbbá Kárpátalján, majd Szicílián töltötte a telet töltötte.

Aztán a Messinai-szoroson, majd a Balkánon keresztül tért vissza Magyarországra, de idehaza nem időzött. Irány Lengyelország, majd Fehéroroszország... És most Szamara mellett bukkant fel. 

Az eddigi adatok, melyeket szolgáltatott, számos érdekességgel gazdagította a ragadozó madarakkal kapcsolatos ismereteinket.

Bővebben és fotó:

http://www.fn.hu/zold/20080618/oroszorszagban_bukkant_fel_magyar/?hirlevelkatt=2008-06-18

ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.18 0 0 1264

Sziasztok!

Kiraktam a madarakat. Itt bent a lakásban többször elrepült az egyik, de kint félnek szerintem. Meg az a legújabb, hogy ölik egymást. Borzalmas, amit művelnek!

Pirosvillám, a kalitkába ezek szerint nem repültek vissza.. Én pont attól félek, hogy ha kirepülnek, már nem tudok vigyázni rájuk, tudják-e, hogy mi  veszélyes? Hogy fognak "vadászni"? Meg hol alszanak majd? Úgy féltem őket, mintha a gyerekeim lennének..:)

madarbarat Creative Commons License 2008.06.18 0 0 1263

Kedves PEET!

Sajnos nincs adatom. Ha bárki tud valamit (BAGLYOK ÉLETTARTAMA - megbízható forrásból) akkor azt köszönettel venném.

A fotódről is szívesen tudnék meg többet.

Előzmény: P_E_E_T (1254)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1262

Hello

Igen, amikor már a kalitkában elég erősek voltak és próbálgatták a szárnyukat. Sokszor a rúdon percekig legyeztek a szárnyukka. AKkor délelött kinyítottam a kalit ajtaját, lgaz figyeltem nem jön- e macska amikor kirepülnek, nem jött. A bátrabbik kb fél óra múlva kiszállt a közeli faágra és csivitelt. a másik kb három óra múlva követte nagy csiviteléssel. azt nem tom meddig voltak ott mert nem tudtam folyamatosan ott lenni, de kora délutá elmentek. Este visszetértek az éjszakát a közeli szárítókötélem töltötték. Két napig nem láttam őket, majd ismét egy éjszakát ott töltöttek a szárítón. Azt nem tudom, hogy a szomszédban ezek a madarak költöttek-e tavaj, de renszeresem két három fecske ott van a szárító kötélen még az idén is. Remélem az én fecskéim és szaporulata. Ha kirepülnek már nem kell félteni őket mert jól repülő madarak. Remélem neked is sikerül épségbem elengegni. Ők így boldogok szabadon.

Előzmény: ABRh pozitiv (1261)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.16 0 0 1261

Szia!

Köszönöm a választ!

Igen, a munkások verték le véletlenül. A fészek, amiben vannak, régi fecskefészek, amibe már évek óta nem  nem jártak vissza fecsik.

Ma a nappaliból lett összeszedve az egyik. Félek elengedni őket.. Még csak 1 merészkedett ki. Pirosvillám is így engedte el az övéit.

Remélem, egyedül is boldogulnak majd..

madarbarat Creative Commons License 2008.06.16 0 0 1260

Ahogy az előző fotókból lehet követketetni, egy komplett fészekről van itt szó, amit valaki valószínűleg levert.

Én kalitban árnyékos oldalon kiakasztanám fészekkel együtt jó magasra a fészekaljat, és nyitott ajtó mellett etetgetném őket, aztán valszeg maguktól a távozás hímes mezejére fognak lépni, de sajnos, ahogy a telefonvezetékre kiülnek, ott te majd már nem éred el őket...

Előzmény: ABRh pozitiv (1255)
mepisz Creative Commons License 2008.06.15 0 0 1259

PEET

--------

A kis Zöld küllő már elhagyta a fészkét, nagyon jól csináltad, hogy vissza vitted

a talált helyre, azt hiszem minden madárkedvelő és madarász nevében köszönjük !!

Előzmény: P_E_E_T (1256)
P_E_E_T Creative Commons License 2008.06.15 0 0 1258
Ja, és köszi az infókat és a segítséget!

Előzmény: P_E_E_T (1257)
P_E_E_T Creative Commons License 2008.06.15 0 0 1257
Elengedtem. Még a tenyeremben volt, de már énekelt, remélem, meghallják a szülei. Szorítok neki nagyon!!!

Előzmény: P_E_E_T (1256)
P_E_E_T Creative Commons License 2008.06.15 0 0 1256
Sziasztok!

Ma reggel már kellemesebb látványt nyújt a madaram. Már járkál a kalitkában, csiporászik, mászik a kalitka oldalára, tollászkodik, és még megetetni is sikerült. Ma visszaviszem mepisz javaslata alapján annak az útnak a közelébe, ahol találtam, és bízok abban, hogy a szülők megtalálják. (hogyan viszik vissza a fészekbe?)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.15 0 0 1255

Sziasztok!

Köszönöm a választ rovarfogó ügyben! Azt hiszem, mire megcsinálnám, már nem lenne szükség rá.. A madarak egyre többet "csapkodnak". Előfordult, hogy reggel a földről szedtem fel a madarat.

A törvényszegés bűne nem érint mélyen, a lelkiismeretem pedig tiszta.

A fecsik nem túl szelídek ám, este nem engednek közel magukhoz, próbálnak elijeszteni..:)

Ha valaki tudja, hogy engedjem el a madarakat, kérem, segítsen!!!! Rakjam ki a fészket valami biztonságos helyre? Vagy nem repülnek oda vissza? Vagy nyitott ajtajú kalitkába rakjam őket?

 

P_E_E_T Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1254
Igazából örülök, hogy nem csak az én papagájom élhet ilyen sokáig. :)
A sas durva, 100 évnél tovább...
Baglyok meddig? Birom nagyon a baglyokat.
Előzmény: madarbarat (1252)
P_E_E_T Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1253
Szia!

Köszi az infót. A visszarakással az a gondom, hogy messze van tőlem a hely jelenleg, meg eléggé lakott, forgalmas terület. Szivesen nevelgetném, míg rendbe nem jön, csak gondolom repülni is meg kéne tanulnia, ebben meg nemigen tudok segíteni. Ahogy olvastam lentebb a leírást, rovarokat, növényeket adhatok neki, de meg tudjátok mondani, hogy mi az, amit egyáltalán NE adjak neki?

A kép alapján mennyi idős lehet? Tudnia kellene már neki repülni, de a sérülése miatt nem repül, vagy csak azért nem repül, mert egyszerűen még nem tanították, és lehet, hogy nem is sérült? Meg kérdés, hogy "gyalog" ment ki az útra (bár akkor szerintem csak az autók kerekével találkozhatott volna, és akkor már nem élne), vagy amit valószínűbbnek tartok, hogy repülés (tanulás) közben "meglegyintette" egy autó.
Előzmény: mepisz (1249)
madarbarat Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1252

Kedves PEET!

És ajánlom szíves figyelmedbe a 1250-es hozzászólás végét.

Ami pedig a hullámost illeti:

 

 

élettartam: az élő szervezet keletkezésétől a haláláig tartó időszak. Fajonként v. állatcsoportonként nagyon tág határok között változik.

Nem számítva az erőszakos v. balesetből bekövetkező halált, pl. a muslicák csupán pár napot élnek, a varjú több évtizeden át, a mamutfenyők pedig akár több évszázadon keresztül dacolnak az elmúlással.

Brehm szerint "Egyetlen más teremtmény sem él annyit, mint a madár; s egyetlen más teremtmény sem tud oly kitűnően gazdálkodni az idővel, mint ő".

A nagy természettudós itt arra utal, hogy a madarak rendkívül "gyorsan" élnek, szüntelen mozgásban vannak, az életműködésük meglepően szapora.

Az élettartam a madaraknál - nem számítva az embrionális, tehát a tojásban eltöltött időt - a keléstől a pusztulásig mért időszak. Pár órától akár évtizedekig terjedhet.

Érdekes, hogy tartja magát a hiedelem, miszerint a holló akár több évszázadot is élhet. Hasonlóan vélekednek a varjúról és a szarkákról is. A valóság egészen mást mutat.

Busse vizsgálatai szerint

 

Az első életévükben

</P>

A gyűrűzések szerint megélt

leghosszabb idő

a szarkák

69 %-a,

14 év 11 hónap

a hollók

63,5 %-a,

nincs adat

a dolmányos varjak

62,4 %-a,

14 év 8 hónap

a szajkók

60,7 %-a,

17 év 11 hónap

a vetési varjak

54 %-a,

19 év 11 hónap

a csókák

45,5 %-a.

14 év 3 hónap

Rydzewsi vizsgálatai szerint az 1 éves kort megért

szarkák 5 %-ának,

dolmányos varjak 40 %-ának,

szajkók 71 %-ának,

vetési varjak 79 %-ának,

csókák 53 %-ának van esélye rá, hogy megérik az 5 éves kort!

A madarak lehetséges élettartama években kifejezve:

agapornisok:             8-10 év,

amazon papagájok: 40 év,

albatrosz:                 30 év,

arák                         30-50 év,

aranyhomlokú aratinga 21 év (kalitban),

asztrildok (narancsarcú): 4 év,

beó (fotó Hans Stel): 8 év,

díszpintyek:             4-8 év,

éjszakai mada:         85 év,

énekes papagáj:         15 év,

fácánok:                   12-15 év,

fényseregélyek:          10 év,

futópapagájok:             6 év,

fűpapagájok (vörösbegyű, ékes stb): 12 év,

galambok:              3-30 év,

házityúk:                 12 év

házi veréb:             6-22 év,

hullámos papagáj:     7-17 év,

jákó papagáj:         50-80 év,

kacagó gerle:         18-25 év,

kacsák:                     8 év,

kakaduk:                 40 év,

kanárik:                 10-18 év,

katalin-papagáj:     10 év,

kék cukormadár:     15 év,

kolibrik:                  7 év,

libák:                     14 év

lórik:                     15-25 év,

mozambik csicsörke: 12 év,

nagypapagájok: több emberöltőnyi* idő,

nagy sándorpapagáj (kék mutáció): 25 év (Grahlnál),

nagy vázapapagáj:         54 év (londoni állatkertben),

napmadár:                 10 év,

nimfa papagáj:         18 év,

papagájamandinák:     7 év (fotó: vörösfejű pa – H. Klucken),

pápapinty:                 16 év (fogságban),

paradicsomvida:         10 év,

pennant papagáj:         25 év,

pintyfélék:                7-10 év,

pirosfülű bülbül:         8 év,

piroshasú-szürkeszemgyűrűs papagáj 26 év (fogságban)

rizspinty:                     7 év,

rozella:                     15 év, de egy 30 évig költő párról is vannak adatok,

rozsdásfejű papagáj: 30 év (fogságban),

sasok: száz évnél tovább kiállják a fogságot,

sarki csér: nem ritkák a 20-25 évnél idősebb gyűrűzött példányok,

sirályok(fotó pdp.org): 30 év körül,

strucc:                         50 év,

szalonkafélék: a gyűrűzések 30 évnél idősebb példányokra is utalnak,

szenegáli papagáj:     30 év, de van adat 46 évről is (fogságban),

sziklapapagáj:         20 év,

szilvafejű papagáj:     25 év,

szövőpintyek:              7 év,

szürke kardinális:     10-12 év,

szürke koronáspinty: 10-12 év.

tangarák:                 8 év,

timáliák:                 7 év,

tukánok:             10 év,

turákók:             12 év,

varjú:                 80 év,

verébpapagájok: 20 év,

virginiai fürj:         5 év (fogságban 9).

zöldszárnyú ara: 60-80 év.

A szabad természetben ritkán találunk madárhullát, mert az idős, a beteg v. sérült példányok rendszerint ragadozók áldozatául esnek.

Az élettartam tekintetében - mint az embereknél - a madaraknál is előfordul, hogy a nemeket vizsgálva eltérő adatot találunk. Ez a helyzet például a sárgaszemű pingvineknél, amelyek esetében - valamely eddig tisztázatlan okból - sokkal több az idős hím, mint a koros tojó.

* egy emberöltő 30 esztendő. (→fajok élettartama  )

 

Minekután azt kell mondanom, hogy az állatkereskedésben sem tévedtek, és a te adatod sem elképesztő. (Bár okvetlenül gratulálnom kell!)

Gondolj arra, hogy a Kaukázusban és Japánban nem ritka a matuzsálem, nálunk meg a férfiak átlag élettartama 63 év

madarbarat Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1251

MEPISZ már részben megválaszolt, de tudjátok meg, mi van a zöld horokályról a lexikonban:

zöld küllő (Picus viridis) v. külü, zsolna, sárküllő: a harkályfélék családjának egyik különös, mintegy 32-33 cm nagyságú faja, amely Európa ritkás erdeiben fordul elő. Fotó: Daniel Bastaja - http: //www.birdingfaqs.com/

Spanyolországban a törzsalakot az egyik alfaj

P. v. sharpei

Sharpe zöld küllője helyettesíti.

Fák odvaiban fészkel. Hosszú (10 cm), ragacsos nyelvét a hangyák járataiba dugva gyűjti táplálékát.

A hangja kellemes, kacagásszerű: glükk-klü, glü-klü, külü-klii, külü-glii.

Mihelyt felszárad a harmat, elhagyja az alvásra használt odút, s hangos szóval köszönti a reggelt, majd a területén szép sorjában átvizsgálja a fákat, mindig lentről fölfelé.

Felkeresi a közeli hangyabolyokat is. Nem rest a csemegéjéért megdolgozni sem.

Télen előfordul, hogy 30 cm mélyre ás le a hangyákért. Ha a szükség úgy hozza bogyókat is elkölt.

A hát zöld, a farcsík aranysárga. A test alul világos, fehéres szürke.

A fejtető élénkpiros. A szemkörnyék feketével díszített.

A fekete barkó közepe a hímeknél piros.

A tojó bajusza egyszínű fekete.

Mint a többi harkálynál, itt is a láb ujjai közül kettő előre, kettő hátrafelé irányul, ez teszi lehetővé a függőleges felületeken való biztos kapaszkodást. A támasztékként használt farok tovább növeli a stabilitást.

Ősszel elhagyja (az öregek csak a havazás beálltával) a költőhelyét, s tavaszig kóborol. Márciusban állnak párba. A kiszemelt területen nem tűr meg más küllőt. Hím és tojó együtt vájja ki a fészket, mely 15-20 cm átmérőjű és 25-50 cm mély.

Ez általában 14 napot vesz igénybe. Áprilisban költenek.

A 6-8 fényes fehér tojás kikeltésébe a hím is besegít. Ő ül délelőtt 10-től délután 3-ig.

A kicsik 3 hetes korukban már kikandikálnak a fészekből, s hamarosan előmásznak, aztán a szüleikkel egyre messzebb merészkednek. Végül a család vissza sem tér a régi fészekhez, új odút vesznek birtokba, aztán lassan ki-ki maga keresi meg a táplálékát.

A ragadozó madarak közül a héja és a karvaly próbálja elfogni. Előlük a fák törzsén próbál menedéket találni, ide-oda csúszkálva menekül.

A táplálékínséges tél sok áldozatot szed közülük.

Védett, az eszmei értéke: 50 000 Ft. (Sharpe-féle zöld küllő)

http: //www.birdingfaqs.com/A23.%20European%20Green%20Wpkr.JPG

 

zöldlábú fütyülő sneff
: a →szürke cankó (Tringa nebularia) egyik népi neve.

 

zöldlábú sneff
: a →szürke cankó (Tringa nebularia) egyik népi neve.

timbrado Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1250

Hát itt záporoznak a kérdések!

És sajnos egyik-másikra nincs is egyértelmű válasz.

"Hogyan engedjem el őket?" - már itt előttem valaki figyelmeztetett rá, hogy lesz 4 kézzel nevelt, szelíd fecskéd, amelyeket az ördög tudja, hogy lehet megtanítani a fecske "mesterségre", a macskáktól, vásott gyerektől való félelemre...

Remélem lesz aki ehhez hozzáértő módon és segítőkészen hozzászól.

Én Inkább a másként lepkefogó-hálónak nevezett eszközről tenném ide be a lexikonban található részt:

rovarfogó-háló: a rovarász és a lágyevő madarakat tenyésztő úgyszólván nélkülözhetetlen eszköze, mely segítségével április közepétől októberig gyűjthetünk rovarokat. Az én hálóm 6-os acélvasból készült, 50 cm átmérőjű keretére egy régi függönyből varrtam mintegy 80 cm mély fogózsákot, s a berendezés fogantyújául egy kiszuperált seprű nyele szolgált. (De erre a célra a horgászok kiemelőzsákját is lehet használni, ha a hálót függönyanyagből készült zsákkal helyettesítjük.)
A háló segítségével a növényzetről a talajhoz minél jobban közelítő elnyújtott nyolcasokat leírva gyűjthetünk rovarokat.

A kaszáló mozgás sebességén és a háló keretnek a talajjal bezárt szögén nagyban múlik az eredményesség. Ami a talajjal bezárt szöget illeti, úgy kell tartanunk a keretet, hogy a növényekről lepotyogó rovarok a háló alsó peremén belől érjenek le (kb. 60 fok).

Kényelmes tempójú sétánk közben 10-20 csapás teszünk belepillantunk a zsákba, s ha kellő mennyiségű rovar (főként sáska) esett csapdába, akkor a zsák tartalmát borítsuk egy magunkkal vitt másik zsákba. Én erre a célra egy erős és hatalmas nylonzsákot alkalmaztam, melynek száját összefogve gátoltam meg a foglyok szökését, miközben a másik kezemben levő rovarfogó-hálóval csépeltem a rét növényzetét.

Az átlátszó nylonzsák anyagán keresztül megbecsülhetjük, hogy hány állatot fogtunk.

A beóimnak és a nagy álarcos szövőknek gyűjtéskor úgy napi 3-4 dl „anyag” költési időben rendszerint elégnek bizonyult. Tegyem hozzá, hogy ebben volt mindig félérett, érett növénymag és repülő rovarok sokassága is.

A magvakból szintén fogyasztottak, a repülő rovarokat pedig  az odahaza keretre feszített nylonzsák szájánál nagy izgatottan kapdosták.

Ez az egyszerűbb (önkiszolgáló, viszont tán pocsékolósabb) megoldás. Sajnos, aki kézzel nevelve próbál megmenteni fészekből kipottyant fiókát, az ezt nem alkalmazhatja, hiszen a zsengébb madárkák a csőrbe etetést igénylik, vagyis minden egyes „falatot” meg kell fognunk és az éhesen tátogó fióka két kávája közé (csipesszel) behelyeznünk. Mielőtt további tanácsokkal szolgálnék, meg kell említenem, hogy a hazai madárfajok 98 százaléka védett, ami azt jelenti, hogy fogságban tartásuk tilos.

És aki ugyan teljesen jóindulatúan, természet és madárszeretet okán próbál segíteni védett fajok egyébként pusztulásra ítélt fiókáin, az is megszegi a törvényt.

Még mielőtt ezen bárki az első felindulásából felhördülne, az gondolja végig, hogy sajnos, ha a törvény rést hagyna, akkor volna is, aki a kiskapu résén keresztül „surranva” lopna ki fészekből piacképest fiókákat, nevelne kézzel kurrens fajok példányait – magam is úgy vélem (egyébként más indokok alapján is), kisebb a lehetséges kár, ha veszni hagyjuk a kiesett fiókát, mintha a törvény alkotói nem gondoltak volna a megengedőbb, a kiskapukat hagyó rendelkezés által keletkező veszélyekre.

Rovarok gyűjtéséhez elektromos beendezések is alklamazthatóak az olcsóbbak 8-14 ezer forint közöttiek, s egyúttal a szűkebb környezetünk szunyogtalanítását is lehetővé teszik. (http://www.trendmarketing.hu/feszultseg.htm)

 

 

Elektromos rovarfogó
Előzmény: ABRh pozitiv (1245)
mepisz Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1249

PEET

---------

Te egy Zöld küllő fiókát találtál/ Picus viridis / amit tehetsz tedd vissza a talált

helyre vagy annak a környékére, a szülők majd megtalálják és nevelik tovább !!

Előzmény: P_E_E_T (1248)
P_E_E_T Creative Commons License 2008.06.14 0 0 1248
Sziasztok!

Kellene nekem egy kis segítség. Ma találtam egy madarat. A forró aszfalton feküdt, szerintem elütötték. Hazahoztam, adtam neki vizet (próbáltam vizet csöpögtetni a csőrére, meg vízbe tenni a csőre végét, de nem nagyon tünt ivásnak, amit csinált, vagyis nem nagyon csinált semmit) Meg beraktam egy rozzant kalitkába, mert vannak macskáink. Repülni nem tud, csak ül a tenyeremben, vagy ahová leteszem. Felismeritek, milyen madár ez? Fióka, vagy felnőtt madár? Mit tudnék adni neki enni, mig felépül valamennyire, ami hirtelen megtalálható itthon? Ha felrakom pl egy faoszlop tetejére, akkor nem mindig az oszlop tetején áll meg, hanem lemászik az oldalára, és így ebben a pózban nekem harkálynak tünik. A faroktollaival támaszkodik, amik egyébként kicsit tépettnek tünnek. Viszont ha tényleg harkály, akkor ez még fióka. Mit kezdjek egy harkályfiókával?

Volt már, hogy szedtem fel az aszfaltról elütött madarat, de pár óra után rendbejött. Nem volt még nagyon stabil, 10-20 méterenként le-leszállt, de azért elrepült. De ez nem. Elég szomorúnak tünik.

Meg még megemlítenék valamit, ha már itt járok. Nekem eddig minden állatkereskedésben azt mondták, hogy 6-7, ritkán 8 évig él a hullámospapagáj. Namármost nem tudom, mennyi idős lehetett, amikor én megvettem az enyémet a kereskedésben, de 15 évig élt nálunk. (utolsó kép.) Ha tényleg helyes (helyes?) az a 6-7 év, akkor ez elég szép kor volt. :)
Benedek22 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1247

Ez a galéria csak annyira komoly, mint az állomány, amit bemutat.

Lehet hozzászólást írni a képekhez, esetleg az nem olyan jó, mint egy vendégkönyv?

(Most hirtelen azt sem tudom, hogy ez az ingyenes webfelület-lehetőség/tárhely biztosít-e lehetőséget vendégkönyvre külön...)

ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1246
Köszi Benedek!:) Nagyon sokat fejlődtek pár nap alatt.
Előzmény: Benedek22 (1241)
ABRh pozitiv Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1245

Szia!

Enyém a megtiszteltetés!:)

A tojáshéjpor nagyon jó ötlet! Köszönöm! A kalitkás megoldáshoz mit szólsz? Nem tudom, hogy -ha eljön az ideje- hogyan engedjem el őket.. Sok a szomszédmacska, akik átjárnak..

Ciki, de fogalmam sincs, mi az a rovarfogó háló.. Olyat hol kapok? Vagy nekem kell csinálnom? Teljesen analfabéta vagyok a madarakhoz..

Üdv: Éva

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!