Amíg öttagú volt a család, anyánk nagy jénai tálakban készítette a kocsonyát, ilyenkor persze alánéztünk, hol vannak a húsosabb részek, és onnan kértünk. :)
Ha nagyon ráérek, kevés vízzel félig felvert tojásfehérjével derítem a kocsonyát, persze sokat segít a főzés mikéntje is - "doucement" - ahogy jó Becher Iván írta volt.
Nem akarnék senkit meggyőzni fokhagyma ügyben. Már volt erről vita, pl. kovászosuborka címen is. Attól függetlenűl, hogy nálunk a családban senki nem szerette a fokhagymás dolgokat és így nem szoktam hozzá, sok szakácskönyvet tanulmányoztam régen és bizony azelőtt nem raktak mindenbe fokhagymát. Az elmult 20 évben nagyon trendi lett a fokhagyma, egye aki szereti és szagolja is utána. Persze van amibe kell, kolbász pl. vagy a spenot, sőt egy disznó sültbe, amit soha nem csinálok, szintén dukál a fokhagyma, ami nálam max. por formájában fordul elő. Óriási mázlim volt, hogy egyik Emberem se szerette a fokhagymát, így ebből nem lett soha konfliktus.
Ja, egyebkent csak vendeg voltam, az erdem nem az enyem. :-) Ez a baratnom (azota hazakoltozott Pecsre) remek szakacsno, o latta el pl. az ittenieket csalamadeval is. Szerettuk.
Eddig én csak egyszer csináltam évente és bizony megunjuk. Füstöltet én soha nem teszek bele, valamint fokhagymát se. Senki nem szopogat nálunk csontokat. Bőrt csak főzés után dobom ki, mert az állítólag kell a kocsonyásodáshoz. Jómagam csak a szinhúst eszem meg a lével, Lényem kis egyebet is. Egyetlen kosztosom van, de az se nagyétkü. Még kutya sincs a házban.:-(
Nem sürgős nekem a dolog, majd ha egyszer nagyon ráéhezek neki állok.
Az egyetlen méretes fazekam a pincében van, mert tényleg csak évente egyszer használom, ha kocsonyát főzök. Nem tudom hány literes, gondolom 6-8 körül lehet. Gyönyörű kivűl piros belül kék zománc, valódi zugi edénygyárból való.
A legszebb kocsonyahúsokat az Aldiban vettem. Igaz, hogy nem olcsó, de alig kell rajta valamit pucolni. Azzal indítok, hogy a benne lévő bőrt azonnal kidobom( tudom, hogy most sokan felhördülnek). Van a csomagban több köröm,farok, egy csülökdarab. Én rakok mellé valamennyi füstölt husit, vagy füstölt körmöt, de ha kapok kisebb csülköt, akkor azt is. Szigorúan nem csontozom ki, mert SzPéter szerintem azonnal megölne. Amikor megfőtt, akkor ezeket a csontokat le lehet szopogatni, a kisebbeket meg a tányérokba, tálakba rakni, hogy akkor is legyen szopogatnivaló. A fentiekhez persze kis lábas nem elég. Jópár évvel ezelőtt beújítottam egy nagy fazekat( nem tudom, hogy hány literes.) Ezt a fazekat a sufniban tartom. Ritkán használom, de ha nem lenne, akkor nagy bajban lennék:))
Mi is csak ketten vagyunk, mert az itthonlévő gyermek nem eszi a kocsonyát, így aztán ezt ebédeljük, na meg ezt is vacsorázzuk pár napig. Nem unjuk meg,
füstölt csülök nélkül nem kocsonya a kocsonya (nekem :) )
van már konkurencia is, fiúgyermek, 14 éves, lassan minden olyan földi jót hajlandó megenni, amire eddig rá sem nézett: pacalpörkölt, kocsonya - a múltkori "elő"-kocsonyából nekem alig jutott...
Lehet, hogy hihetetlen, de itt nálunk a CBA-ban valami fenségesen finom kolbászt találtunk. Jó csak úgy magában, de rakott krumpliban is remekül megállja a helyét.
Amennyire szeretjük melegen a körmőt-farkat-bőrkét, annyira nem hiányzik a hideg kocsonyából.
(tudom, ezt meg mi bánhatjuk Nálunk ha kocsonya, akkor húsos. Jut eszembe, faszolok egy fél disznófejet, még melegen fél fej zúzott fokhagyma, ruzsai édesnemes paprika kevercsével bevonva, kifagyasztva...néhány csípős pepperoni mellé, boros tea... Bilagit :) - na az még hál'istennek nem kell.
Ez nálam is így működik, de jött már hirtelen hideg, amikor megfagyott az egész kinti csoda. Újramelegíten és szétosztani, megint csak egy nagy pancs volt.:-(
Az én legnagyobb lábosom azt hiszem 6 liter. Mindig két edényben főztem eddig a kocsonyát.
A legnagyobb fazekam 12 l-es, ebbe lazán belefér, bár sokat én sem készítek, max 8 'tányérnyit'.
Egyébként a csülköt kicsontoztatom, és csonttal együtt fő.
(a tányérnyi azért idézőjeles, mert szögletes tálakba, üvegdobozokba adagolom, lévén csak hűtőszekrényünk van, nem hűtőkamránk) Amíg nincs nagyobb fagy, addig az erkély a hűtő :)