Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43611

Amíg öttagú volt a család, anyánk nagy jénai tálakban készítette a kocsonyát, ilyenkor persze alánéztünk, hol vannak a húsosabb részek, és onnan kértünk. :)

Ha nagyon ráérek, kevés vízzel félig felvert tojásfehérjével derítem a kocsonyát, persze sokat segít a főzés mikéntje is -  "doucement" - ahogy jó Becher Iván írta volt.

 

Előzmény: ketyo61 (43605)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43610

Ez így nagyon látványos, de praktikusabb a nagy tál. Ki sokat eszik ki keveset, soha nem szerettem a kiadagolt dolgokat.

Előzmény: ketyo61 (43605)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43609

Nem akarnék senkit meggyőzni fokhagyma ügyben. Már volt erről vita, pl. kovászosuborka címen is. Attól függetlenűl, hogy nálunk a családban senki nem szerette a fokhagymás dolgokat és így nem szoktam hozzá, sok szakácskönyvet tanulmányoztam régen és bizony azelőtt nem raktak mindenbe fokhagymát. Az elmult 20 évben nagyon trendi lett a fokhagyma, egye aki szereti és szagolja is utána. Persze van amibe kell, kolbász pl. vagy a spenot, sőt egy disznó sültbe, amit soha nem csinálok, szintén dukál a fokhagyma, ami nálam max. por formájában fordul elő. Óriási mázlim volt, hogy egyik Emberem se szerette a fokhagymát, így ebből nem lett soha konfliktus.

Előzmény: ketyo61 (43605)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43608

Ezt szoktam venni:

Előzmény: ketyo61 (43604)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43607

Mmmm.... nagyon jonak latszik - en citrommal szeretem... azt hiszem hamarosan csinalok en is!  Tavaly sikerult 4 tanyerral csinalni... eleg volt! :))

Előzmény: ketyo61 (43601)
ketyo61 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43606

Ja, egyebkent  csak vendeg voltam, az erdem nem az enyem. :-) Ez a baratnom (azota hazakoltozott Pecsre) remek szakacsno, o latta el pl. az ittenieket csalamadeval is. Szerettuk. 

ketyo61 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43605

Szerintem sokkal szebb igy mint egy nagy edenyben es mindenki ossze-vissza kotorassza. :-)

Olyanrol hogy nincs benne fokhagyma meg nem is hallottam. :-o

Előzmény: H_G (43603)
ketyo61 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43604

Haha... Eppen leulni keszultunk, az en poharam latszik mert a kephez kellett mindket kezem. :-)

 

A kis flakonban torma van, de az itteniek szornyu rosszak. Otthonrol szoktam hozni magunknak.

Előzmény: nagypapi51 (43602)
H_G Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43603

Tényleg szép fotó, de ha nem tudom előre, hogy kocsonyának kell értelmezni, rá nem jöttem volna. (Mi mindig egy óriási tálban fagyasztottuk.)

 

A bőr kidobásán tényleg hördültem egy kicsit, de közel sem akkorát, mint a fokhagyma nélküli változaton :)

 

Előzmény: ketyo61 (43601)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43602

Jók a fotó fényei. Csak a sofőr iszik? :)

(én spec. friss reszelt tormával szeretem,

gyerekkoromban otthon tartárral ettük)

 

Előzmény: ketyo61 (43601)
ketyo61 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43601

Annyit kocsonyaztok hogy most nagyon megkivantam. De hiaba, nincs hozza semmi. :-( 

Majd eloveszem ezt, es nezegetem. :-D

 

 

 

Boszorka Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43600

Eddig én csak egyszer csináltam évente és bizony megunjuk. Füstöltet én soha nem teszek bele, valamint fokhagymát se. Senki nem szopogat nálunk csontokat. Bőrt csak főzés után dobom ki, mert az állítólag kell a kocsonyásodáshoz. Jómagam csak a szinhúst eszem meg a lével, Lényem kis egyebet is. Egyetlen kosztosom van, de az se nagyétkü. Még kutya sincs a házban.:-(

Nem sürgős nekem a dolog, majd ha egyszer nagyon ráéhezek neki állok.

Az egyetlen méretes fazekam a pincében van, mert tényleg csak évente egyszer használom, ha kocsonyát főzök. Nem tudom hány literes, gondolom 6-8 körül lehet. Gyönyörű kivűl piros belül kék zománc, valódi zugi edénygyárból való.

Előzmény: szkati (43599)
szkati Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43599

 A legszebb kocsonyahúsokat az Aldiban vettem. Igaz, hogy nem olcsó, de alig kell rajta valamit pucolni. Azzal indítok, hogy a benne lévő bőrt azonnal kidobom( tudom, hogy most sokan felhördülnek). Van a csomagban  több köröm,farok, egy csülökdarab. Én rakok mellé valamennyi füstölt husit, vagy füstölt körmöt, de ha kapok kisebb csülköt, akkor azt is. Szigorúan nem csontozom ki, mert SzPéter szerintem azonnal megölne. Amikor megfőtt, akkor ezeket a csontokat le lehet szopogatni, a kisebbeket meg a tányérokba, tálakba rakni, hogy akkor is legyen szopogatnivaló. A fentiekhez persze kis lábas nem elég. Jópár évvel ezelőtt beújítottam egy nagy fazekat( nem tudom, hogy hány literes.) Ezt a fazekat a sufniban tartom. Ritkán használom, de ha nem lenne, akkor nagy bajban lennék:))

Mi is csak ketten vagyunk, mert az itthonlévő gyermek nem eszi a kocsonyát, így aztán ezt ebédeljük, na meg ezt is vacsorázzuk pár napig. Nem unjuk meg,

mert évente 2x csinálok.

Előzmény: Boszorka (43581)
beetee Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43598

Erről jut eszembe..

A Veres1-es piacon a termelői húsosokat (sok van) is érdemes vizslatni.

A lángos mellett egy darab fokhagymás-paprikás tokaszalonna-darab is lett véve... na ez (is a lángos is) nagyon jó volt.

(sajnos rá kell érezni, hol érdemes venni, mert széles a spektrum minőségben...)

Előzmény: nagypapi51 (43590)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43597

füstölt csülök nélkül nem kocsonya a kocsonya (nekem :)   )

van már konkurencia is, fiúgyermek, 14 éves, lassan minden olyan földi jót hajlandó megenni, amire eddig rá sem nézett: pacalpörkölt, kocsonya - a múltkori "elő"-kocsonyából nekem alig jutott...

Előzmény: Tu Sok (43586)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43596

Na jó, megvan apósom 60 literes katlanja, de ahhoz népeket kell gyűjtenem...:}}

Amúgy tervezek egy 15-18 literes savállót, de az a házisárkány leküzdésével jár....

Előzmény: öreg_néne_b (43595)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43595

Nekem 30 literes a legnagyobb, de a következő is 25 liter körül van. :)
Hétvégén disznósajt, füstölt májas, májas hurka készül...

Előzmény: Tu Sok (43585)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43594

Gyulai kolbászt hegedültem, én se nagyon kultiválom a kolbászt...

 

 

 

(Emlék: Leningrádban úgy 5 km hosszan mentünk a városba a II.sz.Kolbásznüj Zavod mellett...:}}

Előzmény: nagypapi51 (43591)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43593

Nálunk a röfi félfej apróra szabdalt ( nem embernek való munka), aztán pörkölt, aztán másnaptól melegszendvics.

Csak a vesződség...

Már mondtam a zasszonynak, durvára darálva is jó lenne, hát nemet mondott...

Nem mostanában szánom rá magamat.

Előzmény: nagypapi51 (43590)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43592

Lehet, hogy hihetetlen, de itt nálunk a CBA-ban valami fenségesen finom kolbászt találtunk. Jó csak úgy magában, de rakott krumpliban is remekül megállja a helyét.

Előzmény: nagypapi51 (43591)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43591

Sonkát írtam, na nem komplett parasztsonka, de abból vágott-fűrészelt darab.

Kötözött sonka nincs, lapocka van. Ebből is ki lehet fogni jót, Dunaföldváron Bözsi néninél vettem már ilyet. (ld. Kolbász topik)

Rakott krumpliban persze eszem a főtt tojást, itt a kolbász a gyenge láncszem, az íze kell, maga a kolbászdarab nem hiányzik.

 

Előzmény: Tu Sok (43589)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43590

...Sosem jutott eszembe a csülök a kocsonyába...

Bánhatod, de még nem késő!

Amennyire szeretjük melegen a körmőt-farkat-bőrkét, annyira nem hiányzik a hideg kocsonyából.

(tudom, ezt meg mi bánhatjuk Nálunk ha kocsonya, akkor húsos. Jut eszembe, faszolok egy fél disznófejet, még melegen fél fej zúzott fokhagyma, ruzsai édesnemes paprika kevercsével bevonva, kifagyasztva...néhány csípős pepperoni mellé, boros tea... Bilagit :) - na az még hál'istennek nem kell.

 

Előzmény: Tu Sok (43586)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43589

Húsvéti sonka????

Csak nem kötözött??

 

Jesszusom....

Előzmény: Tu Sok (43588)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43588

Persze, én is csak sárgarépát, és nem szétfőve, de főtt tojást nem használsz rakott krumpli esetén?

(Azért jutott eszembe, mert mai ebéd volt...:}}})

Amúgy a füstölt csülök mellé velefőtt tojás....

(seggén hústűvel megbökve)

Előzmény: nagypapi51 (43587)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43587

...Tudom, eretnekség, de a svábok pl. savanyú uborkát is tesznek bele...

Má'mé volna az? A megboldogult Mézes Mackóban ilyen volt az 'Imbisz tál'

Sárgarépát én is teszek bele, persze idejében kihalászom őket, mielőtt ronggyá főnének.

Keménytojás nem játszik, őnmagában kb. egyszer eszem évente, húsvéti sonka mellé.

 

 

Előzmény: Tu Sok (43585)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43586

Sosem jutott eszembe a csülök a kocsonyába...

Vagy sütőzacskóban a nyers, vagy füstölt (többnyire húsvét körül, illetve ilyentájt a töltött káposzta fölengedő levéhez).

Na, lesz a köszvényemhez adalék....

Előzmény: Tu Sok (43585)
Tu Sok Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43585

Nekem 12 literes a legnagyobb, de most a 8 literesben indítok.

Nálunk a csajok a fül-farok vonalon mozognak, én meg a körmöt pártolom.

Most úgy lesz, hogy 5 köröm kettékapva, 4 fél kicsontozva a nagyonfőtt előtt, cérnával össze, másnapra  McDermed, panír->kirántom.

Mennyei...

Nálam a kocsonyában van zöldségféle, főtt tojás is.

Tudom, eretnekség, de a svábok pl. savanyú uborkát is tesznek bele...

Én csak rá citromlevet...

Előzmény: Boszorka (43583)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43584

Van thermo ládám, abban néhány fok minusznál sem lesz kutya baja

de egy közönséges hűtőtáska is megteszi.

 

Előzmény: Boszorka (43583)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43583

Ez nálam is így működik, de jött már hirtelen hideg, amikor megfagyott az egész kinti csoda. Újramelegíten és szétosztani, megint csak egy nagy pancs volt.:-(

Az én legnagyobb lábosom azt hiszem 6 liter. Mindig két edényben főztem eddig a kocsonyát.

Előzmény: nagypapi51 (43582)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.05 0 0 43582

A legnagyobb fazekam 12 l-es, ebbe lazán belefér, bár sokat én sem készítek, max 8 'tányérnyit'.

Egyébként a csülköt kicsontoztatom, és csonttal együtt fő.

(a tányérnyi azért idézőjeles, mert szögletes tálakba, üvegdobozokba adagolom, lévén csak hűtőszekrényünk van, nem hűtőkamránk) Amíg nincs nagyobb fagy, addig az erkély a hűtő :)

 

Előzmény: Boszorka (43581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!