Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.29 0 0 6

Engedjétek meg, hogy bemutassam egyesületünket.

Baráti körünk kezdetben két fővel indult 1995. február 21-én, 1997. november 12-én átszerveződött, 10 alapító taggal egyesületté alakult. Ugyanebben az évben az egyesület tiszteletből felvette a Kandó Kálmán nevet. A Kandó Egyesület működését 1999. áprilisában megszüntettük, mivel nem sikerült közhasznú szervezetté átalakítani, illetve támogatók hiányában az egyesület működése nehézkessé vált. Jelenlegi egyesületünk 1999. április 30-án alakult meg. A név kiválasztásánál figyelembe vettük azt, hogy ekkorra a Kandó Kálmán nevet több vasútbarát szervezet is felhasználta. Új egyesületünknél Kandó Kálmán főmunkatársának személye került az első helyre, ezért Verebélÿ László nevét vettük fel. Verebélÿ László villamos mérnők volt, aki tevékenyen részt vett a MÁV vonalvillamosítási iroda munkájában, mint az iroda vezetője.
Céljaink között szerepel a szervezetünk által Kapostüskeváron létrehozott vasúti gyűjtemény bővítése, állandó kiállítóhelyünk működtetése a kapostüskevári vasúti megállóhely további parkosítása, szebbé tétele, szabadidő -és kisvasúti park létrehozása, az ország és a megye vasúttörténetének megismerése, megismertetése, a vasútnak, mint lehetséges közlekedési eszköznek a népszerűsítése, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása, a korszerû gyors megbízható vasúti közlekedés megvalósulásának elvi támogatása, a vasútmodellezés népszerűsítése. Szervezetünk Magyarországon ma is az egyetlen egy hivatalosan bejegyzett vasúttörténeti egyesület.
Az egyesületünk feladatai között szerepel a Somogy megyei meglévő és a már megszűnt kisvasúti hálózat feltérképezése, valamint az ezzel kapcsolatos megmaradt anyagok összegyűjtése, és könyvformában való rögzítése. Rendelkezünk fényképekkel, vonalleírásokkal. A kaposvári kisvasúttal kapcsolatos anyaggyűjtés jelenleg is folyamatban van. Ezt az 1970-es években az akkori kormányzat szüntette meg. Az 1976-ban megszűnt Kaposvár-szigetvári, és az 1979-ben megszűnt Kaposvár-barcsi vasútvonal idejéből gyűjtünk vonalleírást, szolgálati menetrend könyveket, állomási végrehajtási utasításokat, rendeleteket, írásbeli rendelkezéseket, fényképeket és emléktárgyakat.
Szeretnénk, egy több elemből álló terepasztalt építeni, melyen elképzeléseink szerint a MÁV valamennyi járműve, -természetesen kicsiben- megtekinthetõ lenne. 1999-ben november 2-án megrendeztük az Első Kaposvári Modell-, Makett- és Vasúttörténeti Kiállítást, amelyről a Somogyi Hírlap is beszámolt. Részlet a Somogyi Hírlapból: "Időutazáson vehet részt a látogató, hiszen a gőzösöktől a legmodernebb villanymozdonyig tanulmányozhatja a vasúttörténet fejlődését. A három féle méretarányban készült modellek mellett fotók és leírások is színesítik a kiállítást…"
Egyesületünk már rajzpályázatot is szervezett kaposvári 6-10 éves gyerekek számára. A pályázat célja a vasúti közlekedéssel kapcsolatos baleseti tényezők, illetve a környezeti tényezők felismerése volt. A rajzokból 2000 júniusában kiállítás is nyílt a kaposvári MÁV Diákotthonban. Szervezetünknek az általános iskolástól kezdve a nyugdíjasokig bezárólag változatos a tagsága.
Társaságunk eddig a vasút népszerűsítésének keretein belül több kiállítást is tartott megyénkben és megyénken kívül.
Egyesületünk együttműködik a Városi Balesetmegelőzési Bizottsággal, valamint tagja a kaposvári Civil Háznak, a Társadalmi Egyesülések Somogy Megyei Szövetségének, a Vasutas Települések Szövetségének és a Vasúti Polgárőr Egyesületnek.

 Egyesületünk főbb tevékenységei:

-A MÁV-nál üzemelő gőz-, dízel-, villamos mozdonyok, motorvonatok, valamint az egyéb más vasúti járművek bemutatása.
-Vasúttörténeti előadások, modell-, makett- és vasúttörténeti kiállítások szervezése, lebonyolítása.
-Vasúti régiségek, relikviák gyűjtése, rendszerezése, vasúttörténeti kirándulások szervezése.
-Kapcsolatok felvétele a hasonló tevékenységet folytató szervezetekkel, egyesületekkel, baráti körökkel és klubokkal.

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.29 0 0 5

Nagyon Örlnénk neki, természetesen mindenhol lehet reklámozni, ha kapok egy mail címet átküldöm nagyobba.

 

Előre is köszönöm a felajánlást.

KR

Előzmény: m61019andras (4)
m61019andras Creative Commons License 2006.11.29 0 0 4

De jó lenne elmenni egy topictali keretében erre a kiállításra.

Ha nem gond felvetem a topictalis topicon és melléteszem ezt a plakátot is.

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 3
Aktuális programunk, mindenkit várunk, belépés ingyenes
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 2

Kedzetnek ime néhány kép a Kapostüskevári MÁV megállórólKapostüskevár megállóhely 2006. november

Személyvonat érkezik kaposvárról Személyvonat útban Fonyód felé

Levi12 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 1
1
hármasbakter Creative Commons License 2006.11.28 0 0 0

0 :-))))

 

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 topiknyitó

Köszöntünk minden vasút íránt érdeklödő vasútas és vasútbarát polgárt. Célunk jelen topikkal tevékenységünk és aktuális programjaink bemuatása.

Reméljük, hogy örömét leli az itt található tartalomban és érdeklődést fog mutatni egyesületünk iránt a jővöben.

 

Üdvözlettel: Verebély László Vasúttörténeti Egyesület (Kaposvár) elnöksége és tagjai

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!