Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5354

Akkor ott a baj.

A gáztepsi (a vastag zománcos, ha nem tévedek) rendkívül jól leszigetelte az alsó hőtől a tésztát, és amíg a vas fel nem melegedett, addig nem is sütötte. Az pedig idő, ami alatt a felső része megég.

A  legjobb a sütőtérbe vetni a pizzát egy jó lapáttal. Ehhez jól el kell találni a tészta álagát és a vetőt is tudni kell kezelni.

Vagy a már ajánlott lyuggatott, nagyon vékony anyagú pizzasütők.

Esetleg a kő, amit Zsur említett, de azt szintén jól fel kell melegíteni. Szerintem macerás.

Előzmény: BöPö (5351)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5353

Lehet kapni agyagbol egetett pizza suto lapot, vagy egyszeruen egy 30x30-as granit lapot kell venni... igy a sutoben is tokeletesre lehet sutni a pizzat.

Előzmény: ZsuR (5352)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5352

En csak csorgatom a nyalam a sok szep kemence lattan... micsoda szepet tudtok epiteni!!!  No es ami a lenyeg, milyen finomakat suttok benne.

 

Nekem nincs, es valoszinu nem is lesz.  De... pizzat mar sutottem kinnt, a grillen - a kemenceben persze, hogy sokkal finomabb lesz.

 

Amit most tanultam, ami a vizvalasztoja az "otthoni" es a "profi" pizzanak... az a teszta kinyujtasa.

Sokfele utmutatast latni az interneten - nekem ez hasznalt.  

BöPö Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5351

Gáztepsiben volt, az egyik vékony volt, a másik kicsit túlkelt...legközelebb megpróbálom tepsi nélkül.

Előzmény: beetee (5348)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5350

Nagyon szépen néz ki a fölső részet mire használod? Egy kicsit sok ez a 4 órás fölfűtés az én régi kemencém is kb enyi fütést igényelt. Az uj kemencémnél pár dolgot megváltoztattam és most max 1óra---- 1óra 20 perc alatt fölfűt a kemencém. Amit megváltoztattam elhagytam az üvegcserepet helyette lépésálló ásványgyapotot tettem és a kemence égőterét 15cm falvastagságura készítette, és szigeteltem a külsejét ahogy Te is tetted. A fölfűtés utam kb 3 óráig tartja a sütési hőmérsékletet.

Előzmény: beetee (5348)
beetee Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5349

Feltöltöttem a sajátom építését.

Nem nagyon válogattam, van ami többször szerepel...

https://picasaweb.google.com/103230269084265265710/Kemence

 

 

Előzmény: zolko8402 (5344)
beetee Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5348

Én négy órát fűtöm a sajátomat... :)

 

Csak simán a lesepert tűztér aljára tetted a pizzát, vagy valami tepsin vol, esetleg sütőlemezen?

 

Van olyan speciális pizzasütő lemez, ami lyuggatott, hogy az aljzat hője átsüsse a tésztát...

 

Minden más csak akadálya annak, hogy jó legyen.

 

 

(vékony, vagy vastagtésztás volt?)

Előzmény: BöPö (5345)
beetee Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5347

Vagyis hagyományos elsőkéményes? :)

 

Ha a tűz- illetve sütőtérből nyílna a kémény, akkor kell egy csappantyú, amivel a tüzelés befejeztével elzárod az áramlást, mert különben kihúzza az összes hőt... kéményhatás.

Hagyományos elsőkéményesnél ez a csappantyú maga a tűztér ajtaja.

Előzmény: zolko8402 (5344)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.15 0 0 5346

"..A tűz ill a sütő térből nem nyílik kémény hanem az ajtónál van közvetlenül!."

Ne haragudj, hogy nem tudom "értelmezni". (nálam is a kemence kémény a búbos ajtaja előtt van..))

Előzmény: zolko8402 (5344)
BöPö Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5345

:-))..és azt hogyan oldjam meg? Több mint 2 órát fűtöttem...

Előzmény: skarabeus01 (5337)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5344

Most néztem egy ismerős kemencéjét!

Érdekesen oldotta meg!

A tűz ill a sütő térből nem nyílik kémény hanem az ajtónál van közvetlenül!

Ő kikente belülről vízüveggel kéttszer a sűtőteret!

 

 

Előzmény: skarabeus01 (5343)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5343

 Magam (bubosról lévén szó) alól tettem egy 10 cm es közetgyapot szigetelést erre száraz homok, majd 15 cm vastagon 6mm-es fémhulladék ../belerázva a homok. Majd egy vízes agyag réteg, erre a 2x-i samot réteg. Mihelyt sütöm benne teszek fel képeket.

Előzmény: zolko8402 (5342)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5342

Köszöönm szépen a vélemény meg osztásokat!

Viszont fel merült még pár kérdésem!

Mi a véleményetek az üvegről a tűztér alá?

Illetve a tűztér alatt beton és arra a tégla??

 

Előzmény: kékled (5340)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5341

Az enyém alja is samott. A cserépkályhából kibontott samotot építettem be 2 sorosan, alól a 2,5 cm vastag, majd rá az 5 cm-es. Híg agyagba, sóval dúsítva.

Előzmény: kékled (5340)
kékled Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5340

Én samott téglából csináltam a tűzteret, a tűztér alját, a búbot....jobban, tovább tartja a meleget.

Sopro kemence falazó habarcsot használtam, nem olcsó, de jó...

Előzmény: zolko8402 (5339)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5339

Ennek örülök, bár kicsit drágának tűník!

A tűz térre meg nem ajánlott akkor a tömör égetett kémény tégla??

 

Előzmény: alfi13 (5338)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5338

Ha jól emlékszem egy 25 Kg os zsákal 2500Ft volt. Igen máshol jó a habrcs is .

Előzmény: zolko8402 (5335)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5337

...fűtsd föl jobban  a kemence alját..!

Előzmény: BöPö (5336)
BöPö Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5336

Sziasztok! Szerintetek mi lehet a hiba, hogy a pizza széle, teteje szépen megpirul a közepe-alja viszont nyers marad??

zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5335

Értem. Te mennyiért vetted a falazó habarcsot??

És elég ha csak a tűztérnél használom ezt a habarcsot?

A többi helyen meg sima maltert??

Előzmény: alfi13 (5334)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5334

A sima malter nem jó inkább az agyag de akkor meg kell oldani hogy az eső ne érje.

A vizüveges bevonat nem igazán lessz hőálló. A vizüveg csak a kötést gyorsitja.

Előzmény: zolko8402 (5333)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5333

És ha sima maltert csinálok és ahhoz keverek vízüveget az szerinted milyen lesz??? Vagy lenne!

De gondoltam olyanra is hogy a kemenében a sütőterert kikenem vízüveges malterrel! Erről van esetleg véleményed??

Bocsi ha túl sokat kérdezek de nem akarom el rontani!

 

Köszi

Előzmény: alfi13 (5332)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5332

Az első kemencém ilyen kisméretű téglából készült és már az első begyújtás után kezdett szétesni. Sok tüzép telep is forgalmaz bontott nagyméretü téglát. Bőven elég a 15cm es fakvastagság és csak az égőteret kell eböl késziteni ez kb 200db tégla.

Előzmény: zolko8402 (5329)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5331

Ugy készitettem a habarcsot hogy először a Rath tüzálló habarcsból vizzel készitettem egy olyan álagut mint amivel a kőmüvesek falaznak. Ez a habarcsot is használhatod falazásra csak akkor ez akkor keményedik meg ha kb 600C fokra föl van melegitve. Ha azt akarod hogy gyorsan megkösön akor vizüvegből veszel egy litert ahoz öntesz egy liter vizet és ezzel az elegyet kevered hozzá az előzőleg bekevert  tüzálló habarcshoz csak kis menyiség kell vagy ha nem azzal készited akkor az agyaghoz. Abbol is olyan sürüségüt kell először késziteni mintha közönséges maltert szokták késziteni. De vigyázz ha nem a boltba kapható késsz agyagal csinálod akkor ha saját agyagot használsz akkor előbb kell csinálni kis próbakockákat. A kitermelt agyaghoz keversz pl 20-30-40-50%- ban folyami homokot ezekből kis kockákat csinálsz kb gyufásdoboz nagyságuakat és sütőbe kiégeted. Amelyik nem repedezik meg de még elég kemény azt a keverési arányt kell alkalmazni.

Előzmény: zolko8402 (5329)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5330

Végül csak 80X100 as lesz a belseje és 25 cm a falvastagsága!

A kémény előlre terveszem de a sütő tér felett el vezetve hátulról!

 

Képeket esetleg tudnál mutatni??

 

Köszi szépen!

 

Előzmény: beetee (5328)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5329

Igen tudom hogy kis méretű kémény tégláról van szó.

Szerintetek ez enm bírná ki sokáig??

Az 1:1 es arányt azt hogy érted??

Bocsi csak nmem vagyok nagy szakember ezen a téren! 

 

Köszi

Előzmény: alfi13 (5327)
beetee Creative Commons License 2012.07.14 0 0 5328

1. Én agyaggal

2. Nekem 60 cm X 125 cm. Ez sem kicsi, sőt...  20 cm-es falvastagság és öröm felfűteni.. (persze ha megvan, akkor sokáig tartja)

3. Nekem első kéményes. Szerintem egyszerűbb. NMincs jobb. Mindenki arra esküszik, amelyiket megcsinálta...

 

Előzmény: zolko8402 (5324)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 5327

Vizüveget én is használtam azokon a helyeken ahol szükség volt a gyors kötésre . Az alján levő tégláknál használtam meg a tüztérnél a boltív rakásakor. Fölhigítottam 1:1 arányban és ezt kevertem a már előzőleg bekevert Rath tüzálló habarcshoz. Nagyon kis menyiséget szabd csak bekeverni kb egy kőműves kanálnyit mert gyorsan beköt.

A kisméretű tégla nem tűzálló hacsak nem ugynevezett kéménytéglát használsz mert a mai kisméretű tégla az égőtérben nen sokat bír ki töredezik szétmálik a hő hatására.

Előzmény: zolko8402 (5326)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 5326

Szia.

 

Köszi szépen a tanácsot illetve a véleményt!

A vízüvegről van esetleg valami véleményed?

Én kis méretű téglából tervezném és az ajtó mérete 51cm a vízszintes és 45 a magassága!

Köszi a z infókat!

Előzmény: alfi13 (5325)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 5325

Rath BR 1000-es tüzálló habarcsal falaztam a tűzteret és két éve használom a kemencét semi féle repedést nem látok pedig párszor véletlenül túlfűtöttem a kemencét.

Tűztér méreténél azt vedd figyelemre hány főre szertnél sütni az én kemencém tüztere 88+90cm ebben kb 20 főre leht egy sütésre húst sütni.

Első vagy hátsó itt nem tudok igazán tanácsot adni de nézd meg az én kemencémet az hátsó kéményes de a füstjárat egy kicsit meg van keverve.

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson

 

 

Előzmény: zolko8402 (5324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!