Prágából jelentem, hogy az Ökörben a fiatal pincérsrác hiberbunkósági fokozatba kapcsolt. Délben akkor sem ülhettünk le, amikor bent már volt egy csaknem komplett üres asztal, hiába mondtuk neki, hogy ennénk is. Külföldi nyugdíjas turisták ebédeltetésében reménykedett ugyanis. Be is jött neki. Söröskorsók helyett ásványvizes palackokkal és kólás üvegekkel voltak tele az asztalok, és kiskosztumos, diszkréten sminkelt nénikék üldögéltek odabent. Én még ilyet nem láttam, azt sem tudtam, hogy az Ökörben egyáltalán árulnak fekete cukrozott vizet. Végül a köpcös (és egyébként roppant módon pokróc,) régi csaposunk szánt meg bennünket, és megkérdezte a törzsvendégeket, hogy leülhetünk-e közéjük. Itt aztán végre adtak enni-inni, s megnyugtató volt hallani, ahogy a törzsvendégek morgolódnak, hogy ez az állapot nem tartható fent tovább, a fiatal tapló gyerek ugyanis elszabadult. Nem akarok több kólával megrakott asztalt látni az Ökörben! Inkább odamegyünk nyitásra, és záróráig ott iszunk, ha ezen múlik...
Ó a Gambrinus..., a 60-as évek elején még gyerekként voltam ott először, persze akkor csak még a csatos üveges bambikat ittam....
Azóta is emlékszem a hangulatra, az asztalokon előkészített pogácsák illatára...
Mára biztos már más, de ha arra járok megvizsgálom a Kruovicét, mivel Prágában se a IV. Károlyban, se a Vencel-téri Vytopnában nem volt elfogadható, mikor próbálkoztam vele...
Lehet, a számlán Euroban is feltüntetik a fizetendő összeget, csak nagyon pocsékon számolják át Koronára és a visszajárónál is lehet probléma. jobb Koronát hozni.
Egyetértek, csak annyit tennék hozzá, hogy adj esélyt a konyhájának is, bőven hozza minőségben és mennyiségben azt amennyivel drágább (minél?). Konkrétan a nagy csülök lazán két 90+ személyre elég, és az egyik legjobb amit ettem Prágában. A pilzeniek pedig kitüntetett figyelemmel kísérhetik, mert jubileumkor még szűretlen tankost is vittek oda :)
Jó hely is a Glaubicu, de étkezésre az árak miatt nem javasolnám. Viszont hosszú évek óta messze itt a legolcsóbb a pilzeni a Kisoldalon, erre mindig odafigyeltek. Csak tavaly ősszel lépte át a korsó PU ára a 30 koronát. Ha arra járunk (márpedig arra járunk) mindig beülünk egy-két kriglire. Ugyanakkor turistacsoportok tömeges felbukkanása bármikor előfordulhat, és a számlázási gyakorlatuk is trükkös helyeként. Azonnali fizetéssel mindez könnyen orvosolható, a sörük pedig szvsz az egyik legjobb Prágában, és a teraszon kellemes az ücsörgés a Kisoldali téren.
Én mindig koronával fizettem mindenhol, de gondolom van ahol elfogadják az EURO-t (nálunk is lehet fizetni több helyen kocsmában, étteremben) csak ne számíts arra, hogy értelmes árfolyamon fogják átszámolni.
Én személy szerint annak vagyok a híve, hogy minden országban az adott ország fizetőeszközével fizetek. Főleg 10. sör után elég nehéz árfolyamról vitatkozni egy éppen zárni készülő kocsma pincérével.
Berlin felé utazva egy éjszakát töltünk Prágában. Két éve a Vencel téri büfében sült kolbászt és sört vacsoráztunk. Egy kis éttermet is kipróbáltunk a Domázlická jizbát. Nagyon finom "gulyást" ettünk jó áron.
A sült csülök itthon is kedvencem. Remélem civilizált áron kapható, mert az átutazás miatt korlátozott a korona készletünk. Sörre is kell tartalékolni!
A park Hotelben voltunk/leszünk. Több kis kocsma is van a környéken, de a Domázlická Jizbát találtuk a legjobbnak.
Július 9-én Prágában vacsorázom. A sült kolbászt és a sört nem hagyom ki. Ha a program eltérít a Venzel tértől, a kaja lehet más. de a két korsó biztosan meglesz!