A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Végső elkeseredésemben írok ide. Valamilyen meghatározhatatlan okból minden kávéból egy fura keserű lötty lesz. Eddig azt hittem hogy értek valamicskét a kávéfőzéshez, de hetek óta szart iszok és már mindent kipróbáltam... A hardver: Rancilio Silvia, PID-elve. Természetesen ezerszer tersoneteztem, vakszűrőztem - de ez a kesernye most valahogy nem a szokásos avas íz, mely rögtön eltűnik a rendszeres tersonetes visszaöblítések hatására. Felsőszűrőt leszedtem, kipucoltam többször. Daráló mazzer super jolly, szétszedtem, kipucoltam... Több hülyebiztos kávét tettem már bele. Covim prestige, granbar, san giusto intenso, goriziana kávék. Az eredmény mindig többé kevésbé ihatatlan. Gyönyörű lefolyás, tigriscsíkos kávék, de ahogy beleszimatolok már a szagban érzem azt az undorító kesernyét, mint ha egy pici oldószert mindig öntene bele valaki. Gyantát is cseréltem már a patronban. A kávéfőző műszaki részéhez kevéssé értek, lehetséges hogy valami gumi tömítés oldódik szép lassan? Esetleg a gyanta romlott és szennyezi a vizet? A csapvíz kiváló ízű, de kemény víz ezért is használok gyanta patront. Szóval évekig ittam a jó olaszos espresszokat, a pidelt silvia és mazzer SJ minden rezdülését ismerem (ezt hittem), és most hetek óta gyártom a szar kávékat. Mi lehet a gond??? Lefolyás hibátlan, mindig duplát csinálok bővített marzocco kosárral, hőmérséklettel folyamatosan játszadozom a PID-el, egérfarok lefolyások, hibátlan szín, kinézetre tökéletes minden kávé. De az az íz...
Üdv! Francis Francis X1 második generációs kávéfőzőbe dupla szűrőt és ESE POD szűrőt keresek, tud valaki segíteni? A duplaszűrő belső átmérője 58 mm. Köszönöm.
A kávégépünk karbantartáson volt, és ez alatt az idő alatt a kávédarálóval valami történt. (Mahlkönig Vario). Működik de más a hangja, kipróbáltuk többféle kávéval is és úgy tűnik hogy bármit csinálunk nem állítja a finomságot, ugyanannyi kávét ad ki bármelyikn beállításnál és ez sajnos túl durva. Videók alapján megtisztítottam de semmi változás. Van egy kalibráló nyílása is, de ami hangokat a videó szerint hallani kellene, azokat nem hallottam, úgyhogy inkább visszaállítottam az eredeti állásába. Nem tudtok véletlenül Budapesten valakit vagy egy szervizt aki ilyennel foglalkozik, és ért hozzá?
Sziasztok! Asszem nem tilos a saját hirdetésemet ide is betenni. Eladóvá vált a Turmix TX-10-em. Nektek asszem nem kell bemutatnom a gépet :) Sajnos van baja, de akár 1 Ft-ért elvihető.
Lassabban kell felmelegíteni, hogy átmelegedjen az egész főző. Az indukciós a főző aljában generál hőt, annyira hatékony, hogy a felső rész hideg marad, az hűti vissza a lefőtt kávét. Gáz vagy villanytűzhely által termelt hő körbenyalta az egész készüléket, mire megindult.
Indukciós főzőlap miatt vettünk egy BialettiMoka Inductiont. Most kipróbáltuk, és az a probléma vele, hogy konkrétan hideg a kávé, mire kiöntjük. Lefő kellően hamar (több beállítással is próbálkoztunk, 5-ösön, 7-esen, 9-esre állítva a főzőlapot), de kapásból kiöntve is maximum langyos. A korábbi, normál bialetti mokkával nem volt soha ilyen probléma a villanytűzhelyen vagy gázon. Mi a titok, hogy kell ezt megoldani, hogy jó hőmérsékletű kávét kapjunk?
Annyi kávéból amennyivel nincs sem túl, sem alultöltve a szűrő. A tömörített kávépogácsa és a felsőszűrő között legyen 2 mm rés, hogy amikor megduzzadnak a kávészemek a forróvíztől, épphogy elérjék a felsőszűrőt.
Gondoltam, csak segíteni próbáltam. Velem is előfordul néha, hogy nem jut eszembe egy megfelelő kifejezés, de amivel helyettesítem, az már csak olyan "idézőjeles".
Wmf 450-es kávéfőzőnél a daráló megy de nem darálja le a kávét. Sajnos leírást se találok róla, hogy tudnám szétszedi. Nem akarok neki esni, hátha tud valaki itt segíteni.
"Látatlanban" nehéz megmondani, érdemes próbálgatni. Ha ugyanannyi vizet, ugyanannyi idő alatt engedsz át az őrleményen, akkor a 18 grammos adag végeredménye töményebb lesz, a 14-esé meg ahhoz képest vizesebb. Hogy neked mi ízlik jobban, az végképp rajtad múlik. Az eszpresszónak vannak általános mérőszámai (1 szimpla minimum 7 gramm kávéból, kb 9 bar nyomáson, 88-92 Celsius fokos vízzel, kb 25 másodperc "főzési idő" alatt készül, és a végeredmény kb 25 ml), de ez semmit nem mond arról, hogy milyen ízű a kávé.
Ha jól van darálva és tömörítve a kávé a nyomásfokozós karon nem jön le semmi. Jelentősen durvábbra kell őrölnöd a nyomásfokozós karhoz, és a végeredmény is sokkal rosszabb lesz. Bár az említett Gaggia eléggé belépőszint a presszózás világába (hyanítom, hogy a burkolat alatt is a Philips/Saeco Poemia lelke lakik) egy sötétebb pörkölésű arabica vagy egy robusztás blend sokkal jobb lesz a nyomásfokozó nélküli szűrővel (miután belejöttél a használatába, és kikukáztál minimum negyed kiló friss kávét. Bolti kávékkal jobban jársz a nyomásfokozós karral. A friss pörkölésű kávét nem úszod meg ha jót akarsz inni, és olyant boltban vsz nem találsz.
Adott egy Gaggia Viva Style.A kérdésem az lenne,hogy ha jó le van darálva a kávé és jó van tamperálva akkor a nyomásfokozó kar és a sima kar közt mekkora a különbség ?
"az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma"
Ez nem az a topik... A kérdés amúgy jó, csak aki itt van, az nem nagyon iszik automata kávét, ha teheti.
Amúgy nálunk a cégnél egy Jura van, szerintem meglepően iható lötyit ad, azaz adna, ha nem Segafredot tolnának bele, hanem valami normálisat. Eszméletlen igénytelen, meg szól mindenért (kevés a víz, tele a zacctartály, stb), szerintem az nem rossz választás. Ráadásul az automata kávéfőző elég környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető, mert vehetsz kilós kávét, nincs agyoncsomagolás.
Szóval ha automata, akkor szerintem a Jura nem egy rossz választás.
Jól csináltad, mással nem igen lehet. Ha Budapesti vagy akkor pl. o-ring Kft. a Szinyei Merse Pál utcában, vagy csapágy boltok árulnak még általában bárhol az országban.