Keresés

Részletes keresés

vt75 Creative Commons License 2006.09.11 0 0 74

Üdv,

 

A "cochl.impl"-t Mo-n is végzik kb 50-60 műtétet évente 4 helyen (Bp, Pécs, Szeged, Debrecen), ha jól tudom és 6-7 millióba kerül (TB fizeti), de előtte mindenféle helyekre el kell mászkálni a kivizsgálás, stb miatt, de gondolom ez már nálad megvan..

 

Nálunk a picinek van súlyos hallássérülése, és ez a műtét tűnhet ebben a pillanatban a hallásélmény szerzés végleges (?) megoldásának. Ha nem boldogulunk más módon (kb 1 hónapja van rajta egy füles, de semmi változást nem látunk + eljárunk fejlesztőiskolába, egyszóval keresünk mindent, csak műteni ne kelljen), akkor sajnos nálunk is ez lesz egy kis idő múlva....

 

Csak megnyugtatásul: nem egy teljesen új dologról van szó, kb 20 éve csinálnak ilyet és ha totál KO a hallás, akkor - ez szerintem - segíthet.

2 családot ismerek ahol a picinél ezt alkalmazták, mindkettőt külföldről, és gyakorlatilag a picik mind a 2 helyen teljesen normálisan beszélnek...persze ez nem uaz az eset, mint akinek volt hallása, csak elveszett....

 

Olyan valakit én sem ismerek, akinek megosztaná az előtte-utána tapasztalatot, de mintha itt a fórumon lett volna olyan hozzászóló, akinek nem volt pozitív tapasztalata a dologgal kapcsolatban....

 

(Kísérletezgetnek hallószőr növesztgetéssel is (?), de áttörés nem várható 15-20 éven belül...:(( valami olyasmit olvastam, hogy növeszteni (?) már tudják emlősökön is, mert elnyomnak valami génszakaszt, de utána dolgot le is kell tudni állítani, mert a túl sok szőr is káros...)

 

Üdv, T

 

A műtét egyébként kint rutinnal számít, és nem is húzzák vele az időt, ami még fontos, hogy Mo-n csak az egyik fület műtik, tehát a te esetedben az is fontos lehet, h mi lesz a másik füllel....ha tudod, próbáld megúszni valahogy, mert azt nem lehet tudni, hogy a dokiknál mikor találnak ki valamit, és akkor lehet, hogy egy műtött állapoton az a dolog már nem tud segíteni..:(((

Előzmény: gyuricska (71)
ptca Creative Commons License 2006.09.05 0 0 73

"...coch.impl..."

 

sajnos erről semmit nem tudok mondani mert közvetlen tapasztalatom nincs, sőt még nem is találkoztam olyannal akinek van.

A magánvéleményem az hogy nagyon alapos megfontolás kell a dologhoz! ott már nem arról van szó hogy ha nem jó kidobom aztán veszek egy másikat...

Az implantátum az egy többé kevésbé végleges beavatkozás amin később változtatni már meglehetősen nehéz dolog. (Ezel nem azt akarom mondani hogy nem jó. lehetésges hogy jó, de nem tudom, nincs információm.)

Ami szintén megfontolandó hogy a műtét során ohatatlanul további sérülések keletkeznek a hallóidegekben, amit aztán a rendszernek korrigálnia kell...szal nem tudom...

A javaslatom hogy nagyon-nagyon alapos tájékozódás után vágj csak bele egy ilyen dologba - ha elkerülhetetlen. (másrészt azt is mondják hogy rohadt drága dolog...nem tom a nyamvadt egészségügyünk, TB-nk mit szól a dologhoz)

 

 Ha tudsz angolul akkor itt egy oldal ami az "envoy" implantátum oldala (jobbára marketing, de azért valami) 

 www.envoymedical.com

 

ptca

 

Előzmény: gyuricska (71)
ptca Creative Commons License 2006.09.05 0 0 72

igen, a leggyakoribb a 4 csatornás készülék, de ez (általában) elég is. Ennél nagyobb csatornaszám akkor kell ha valakinek hirtelen/meredek esés van (u.n. ski-slope) az audiogramjában. Ha jól emlékszem a tied nem ilyen tehát szerintem van esély arra hogy egy négycsatornás kütyü is jó legyen.

 

Amire figyelj:

mivel elég nagyfoku a halláscsökkenésed ezért u.n. "power" készüléket válassz ami képes a szükséges erősítést szolgáltatni. (ilyen valószínűleg csak BTE stilusu készülékben lesz elérhető)

 

Az initial beállításnál - szerintem- a feedback manager (gerjedés csökkentés) kivételével minden más "hókuszpókuszt" kapcsoltass ki. (Igy érhető el a legjobb hangminőség, az extrákat ráérsz később is bekapcsoltatni ha már látszik hogy használható a készülék.

 

Oda kell figyelni a kompresszió beállítására (ha az túl lassú vagy túl gyors akkor sok kellemetlenséged okozhat pld. egy hangossab hangbeütésnél (becsapódó ajtó) a készülék elhallgat és észrevehető idő kell neki amig magáhoztér stb.

 

Fontos hogy egy készüléket, annak hagzását, hangját, viselkedését meg kell szokni! ne keseredj el ha első nap még nem lesz sok sikerélményed. Minden nap használd a készüléket, fokozatosan egyre hosszabb ideig!

 

sok sikert

 

ptca

Előzmény: gyuricska (71)
gyuricska Creative Commons License 2006.09.05 0 0 71

Kedves ptca!

Elmentem "a" klinikára, ahol a leleteim alapján cochl.impl-ra javasoltak.Elmondtam a számítógéppel tett kísérletemet, és azt,hogy még előbb ki szeretnék próbálni másik készüléket.

A W-cég azt mondta,hogy csak 4 csatornás készülék van,ezt fogom kipróbálni hamarosan.

Szerinted van olyan készülék máshol, ami minimum 6 csatornás és hallásmaradványra is jó?Mert a S-nél láttam 16 csatornást,de azt hiszem,az csak enyhe hallássérüléshez jó.

Nem vagyok optimista, ezért keresek olyan valakit, akinek van coch.impl.a,és el tudja mondani nekem a benyomásait róla.

Mi a véleményed?

Üdv:Gy

Előzmény: ptca (69)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.29 0 0 70
köszönöm, még nem volt időm,amint megpróbáltam,írok!
Előzmény: ptca (69)
ptca Creative Commons License 2006.08.28 0 0 69

amikor megvan a minimális hangerő (még éppen érted a beszédet) akkor érdemes kipróbálni a következőt is:

 

vedd le az összes cszuszkát (az equalizer szabályzóit) nullára.

figyeld meg hogy ekkor megszűnik-e a beszéd érthetősége...(bizonyára meg fog szünni)

utána próbáld egyenként visszaállítani a csúszkákat és közben figyeld melyik használ legtöbbet....

figyeld megy hogy melyik frekvenciákon növelted (a csuszkával) a hangerőt (és ha van rajta dB osztás akkor jegyzeteld fel hogy hány dB-t kellett az adott frekin növelni hogy a beszéd érthetővé válljon...

 

mindig csak a minimimum szükséges értéket állítsd! (ha mindent felnyomsz maximumra az nem sokat segit)

 

(mindig más-más szöveget hallgass, mert egyébként nem megérted hanem csak emlékszel a szövegre!)

 

a fenti adatok (erősítés nagyságok a különböző frekin) birtokában sokkal egyszerübb lesz/lehet majd egy digitális készülék beállítása.

 

majd ha oda jutsz hogy a digit készüléket kell beállítani akkor pontosan számolj be az audiologósnuk a kisérleteidről (jegyzetelj!)

 

üdv

sok sikert

 

ptca

Előzmény: ptca (68)
ptca Creative Commons License 2006.08.28 0 0 68

Próbáld ki a dolgot minimális hangerőn is (addig csavard le a hangerőt amig még éppen érted a szöveget)


Szintén próbáld hangszórókon keresztül hallgatva is messzebbről. (esetleg úgy hogy a háttérben még "zörög" a TV is.

 

A digitális hallókészülékek alapvetően ugyan ezt csinálják mint az equalizeres HiFi. 4 vagy több "csatornán"
külön-külön lehet állítani az erősítést (hangerőt)
Ehhez jön még hozzá hogy kompresszálják a bejövő hangokat (megakadályozza hogy egy erősebb bejővő hang
-pldul ajtó csapódás- túl hangossan kerüljön a füledbe és azzal további kárt okozzon, valamint próbálnak valamilyen zajcsökkentést is csinálni
(a zajnak nyilvánított hangokat kevésbé erősítik mint a nem zajt)

 

üdv

ptca

Előzmény: gyuricska (67)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.28 0 0 67

Mégiscsak sikerült!Igen,Neked lesz igazad!Egész jól értettem a beszédet.A jelenlegi készülékemnek kevés beállítási lehetősége van a nekem szükségeshez képest.

Üdv Gy

Előzmény: ptca (65)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.27 0 0 66

Hát nagyon jó tippet adtál,meg is próbáltam,de sajnos nem sikerült.A hangerő nem elég se a hifimnél, se a média playernél.Még egy olyan 20 Db hiányzott ahhoz, hogy megértsem a beszédet illetve a dalszöveget.

Sanda gyanúm,hogy olyan hallókészülékkel, amivel több csatornája van,lehet,hogy jobb lenne a beszédérthetőségem.

Mit tudsz ezekről, hány csatornások?Vagyis mely típusoknál van nagyobb beállítási lehetőség?

Üdv: gy

Előzmény: ptca (65)
ptca Creative Commons License 2006.08.25 0 0 65

Ez esetben a következő tesztet javaslom:

 

keress valahol hozzáférést egy olyan audio berendezéshez (HiFi torony példul) amin van u.n. "equalizer" (hangszinszabályzó amivel több sávban - 8 vagy több- lehet a hangszint szabályozni. Ha ilyen nincs akkor a szémítógépeden lévő WIndows mediaplayer is meghteszi. Csatlakoztass egy fejhallgatót a cucchoz és játsz le sima beszédet. A hangszinszabályzó csuszkákkal (equalizer) próbáld meg beállítani a legjobb elérhető hangminőséget. (a csuszkák állásának nagyjából az audiogram görbéd forditottjára kell hasonlítania) ha ez sikerül akkor nem a füleddel van a baj, hanem a hallókészüléked beállításával.

 

üdv

ptca

 

Előzmény: gyuricska (64)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.25 0 0 64

Nem, nem a gerjedésre gondoltam!!!!

Rosszul fogalmaztam,és most se tudom,hogy fejezzem ki magam.

Olyasmiképpen hallom sokszor a beszédet, mint amikor egy rosszul beállított rádióból hallatszik a beszéd.Nem az "igazi" hangját hallom,mert tudom,hogy milyennek kéne lennie.

Előzmény: ptca (63)
ptca Creative Commons License 2006.08.25 0 0 63

A BTE jelentése a "Behind The Ear" (Fűl mögötti készülék). Ez az a verzió amikor maga a hallókészülék egy kis dobozkában van
a füled mögé akasztva és a hang egy vékony csövecskén megy a be a füledbe az "earmold"-ba (earmold = az a dugó ami a hallójáratba van dugva)

Power = szinte minden gyártónak van "Power" kategoriájú készüléke ami azt jelenti hogy nagy (nagyobb) hallásveszteségekre is lehet
alkalmazni mint a normal készülékeket. Általában ezek a készülékek képesek a 100 dB környéki hallásveszteség korrigálására is.

 

"...Létezik olyan készülék, ami a nagy hallásveszteség miatti torzulást kiküszöböli?

(sipító,sipákoló hangok )..."

 

Ezzel a helyzet egy kicsit bonyolultabb. Megpróbálom röviden összefoglalni.

Mit jelent a hallásveszteség?

Azt hogy egy adott frekvenciájhú hangnak egy halláskárosult ember füléhez nagyobb hangerővel kell megérkeznie ahhoz hogy meghallja mint egy normál hallásúnak. A halláscsökkenés mértéke az audiogram-on látható dB (decibel) értékek sorozata. (pld. 1 Khz-en 80 dB az azt jelenti hogy az 1 KhZ-es hangnak 80 dB-el hangosabbnak kell lennie hogy meghalljad annál a hangnál amit egy normál
hallású emberke meghall)

A fentiek miatt a hallókészülék elsődleges feladata hogy a fülhőz érkező hangokat olyan szintre erősítse fel hogy az lehetőleg kompenzálja az adott hallásveszteséget. (persze ezen kívül még sokmindent csinál a kütyü - lásd például: kompressió, zajcsökkentés etc)

Az erősítés hogyan valósítható meg?

Lényegesen leegyszerűsítve azt mondhatjuk hogy a hallókészülék nem más mint egy mikrofon + egy hangerősítő + meg egy pici hangszóró.
A hangokat a mikrofon "veszi", az erősítő felerősíti majd a hangszóró a fülbe továbbitja a felerősített hangot.
A fenti hangfeldolgozás során eleve van valamennyi torzitás, de az igazából elhanyagolható. ( < 1%)
(A torzitás azt jelenti hogy a hang minősége sérül, nem olyan szép tiszta amilyennek lennie kellene. Elektromos nyelven: a jelalak torzul)
Mint látható a fentiekből a mikrofonunkra egy viszonylag kis intenzitásu hang kerül, azt az erősítő felerősíti majd a hangszóró a fülbe sugározza.
Mivel a mikrofon és a hangszóró viszonlyag közel van egymáshoz ezért előfordulhat hogy a hangszóró által sugárzott felerősített hang egy része visszakerül a mikrofonba, az erősítő ismét felerősíti, a hangszóró kisugározza, annak egy része megincsdak visszakerül a mikrofonra és ez a folyamat (nagyon gyorsan) ismétlődik. Ilyenkor a készülék "begerjed", elkezd "sipítani", "sipákoló" hangokat ad.
(Ezt hívják angolul "feedback" -nek, akkusztikus visszacsatolás-nak, magyarul általában gerjedésnek mondjuk.)

 

Erre a gerjedésre sokkal nagyobb az esély ha nagyobb halláscsökkenés miatt a készüléknek nagyobb mértékben kell erősítenie a hangokat
(És a Te esetedben a 100 dB körüli halláscsökkenés miatt ez a helyzet)
vagyis ha "sipitó, sipákoló, visító" hangot hallasz a készülékből akkor az nem torzítás hanem gerjedés.

 

Mit lehet tenni ellene?
A fentiekből következik hogy elsősorban azt kell megakadályozni hogy a felerősített hang a hangszóróból visszakerüljön a mikrofonra.
Ezt azzal lehet megvalósítani hogy az "earmold" (a dugó ami a füledbe van dugva) megfelelő nagyságú és formájú, ezért jól lezárja a hallójáratot
vagyis a felerősített hang nem tud visszajönni a mikrofonra (ami BTE esetén a füled mögött van)

A mai korszerű digitális készülékek rendelkeznek u.n. "Feedback canceller"-el is. Ez egy olyan módszer ami elektronikus úton próbálja meg
kiküszöbölni a gerjedést (több-kevesebb sikerrel)

És ha a fentiek nem segítenek akkor csökkenteni kell a készülék erősítését.

Egy jól beállított készüléknek nem szabad visítania/gerjednie, a hangnak tisztának, zajmentesnek kell lennie és a készüléket használva a beszéd
érthetőségének lényegesen javulnia kell. Ha ezek a dolgok nem teljesülnek akkor a készülék vagy nem megfelelő vagy nincs jól beállítva.

 

üdv
ptca

Előzmény: gyuricska (62)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 62

Lehet hogy többen hallanának jobban, ha az audiológusok(tisztelet a kivételnek)annyit olvasnának utána, mint Te.

Légyszí mit jelent az hogy BTE Power?

Létezik olyan készülék, ami a nagy hallásveszteség miatti torzulást kiküszöböli?

(sipító,sipákoló hangok )

Előzmény: ptca (61)
ptca Creative Commons License 2006.08.24 0 0 61

"...

Ha nem vagyok indiszkrét,mivel foglalkozol,ha nem vagy audiológus,és mégis tudsz tippeket adni?..."

 

 szakmám szerint villamos üzemmérnök vagyok, informatikai vonalon dolgozom.

a többit meg lásd az 53-as hozzászólásomban.

 

üdv

ptca

 

 

Előzmény: gyuricska (60)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 60

Hát persze hogy voltam."Sajnos, ez ilyen" "nem lehet megállítani",stb.

Gondolom, illetve biztos így van, hogy az amúgy is folyamatosan sorvadó hallóidegek a korral járó meszesedés miatt még kevesebb vérellátást kapnak.

Csak hát nem igazán tudok belenyugodni,pedig kénytelen leszek,hogy pl. a napi telefonjaimat gyakran már csak segítséggel tudom lebonyolítani,nagyobb összejövetelen legyen társasági vagy munkahelyi értekezlet, szabályosan kifáradok a rettenetes koncentrációtól.És ami a legrosszabb:a zenét sem tudom már élvezni,mert bizonyos hangokat nem hallok meg és ricsajnak tűnik.

Na jól kipanaszkodtam magam.

Próbáltam akupunktúrát is.

Még azért megpróbálok egy digitálisat.

van valami tipped melyik az ami jobb?pl Widextől?vagy mástól?

Ha nem vagyok indiszkrét,mivel foglalkozol,ha nem vagy audiológus,és mégis tudsz tippeket adni?

Üdv Gy

Előzmény: ptca (59)
ptca Creative Commons License 2006.08.24 0 0 59

"...Most abban a stádiumban vagyok, hogy hónapról-hónapra rosszabbodik a hallásom...."

 

a dokik mit mondanak? remélem voltál dokinál?!

 

Előzmény: gyuricska (57)
ptca Creative Commons License 2006.08.24 0 0 58

Remény mindig van! :)

 

Bár én nem vagyok audiologus, de úgy gondolom hogy a jelenlegi helyzet még nem igényli a CI-t. Szerintem egy jól beállított analóg eszköz is jó lehet (elég lapos az audiogram, nincs meredek esés etc) A digitális készülék annyiban lehet jobb hogy több lehetőség van a hangok manipulálására (zajcsökkentés, feedback megszüntetés, több a környezetnek megfelelő program etc.) Az audiogramod alapján szükséges amplifikációt az u.n. “power” eszközök simán tudják, ezek közül (BTE –power) kell(ene) egyet választanod.

A készülék használhatósága azon múlik hogy mennyire sikerül jól beállítani…

 

Tapasztalataim:

Az első kanyarban általában csinálnak egy “alap” beállítást az audiogramod alapján aztán elküldenek azzal hogy szokjad…ebben az időszakban (4-6 vagy több hét) mindenképpen jegyzetelj! Mindent irj fel, mindent ami jól szól, kellemes és mindent ami kellemetlen!

(példák: „az ajtó csapódás elviselhetetlen.“ „Csendes szobában egész jó”. “Utcán elviselhetetlen a nagy zaj miatt”. „Az edénycsörömpölés a konyhában nagyon kellemetlen”. „Hirtelen erős hangnál kis időre elnémul...“ stb)

 

Ezekkel a jegyzetekkel felvértezve menj következő alkalommal az audiologushoz.

Közösen válasszatok ki egy problémát a feljegyzeteltek közül (ami szerinted a legsúlyosabb probléma és ami leginkább akadályozza a készülék használhatóságát.) Kérd meg az audiológust hogy először erre/arra az egy problémára koncentráljon, arra vonatkozóan módosítsa a beállításokat.

Fontos hogy egy állítási alkalommal csak egy dolgot változtassanak!...Egyébként csak belekeveredsz a dologba, az egyik állítás elrontja a másikat etc-etc.

 

Fontos hogy az audiologussal jó viszonyt alakíts ki. Együtt kell dolgoznotok a készülék beállításán! Az audiologus nem azt hallja azt amit te hallasz….Ő csak a te beszámolóidra tud támaszkodni (ezért fontos a jegyzetelés).

Minden állítás után szükség van egy hoszabb-rövidebb időszakra hogy hozzászokj az új helyzethez.

A fent leírtak szerinti több lépcsőben elvégzett beállítássorozat után van esély arra hogy elérj egy többé-kevésbé elviselhető és egyúttal hasznos beállításhoz is. (A “hasznos” alatt azt értem hogy nem csak a zajok szintje növekszik és jóval hangosabb lesz a világ, de javul a beszédértésed is, nem kell a TV-t akkora hangerőn bömböltetni és kevesebb alkalommal kell visszakérdezni hogy “tessék” ….

 

Sok sikert.

ptca

 

Előzmény: gyuricska (57)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 57

Kedves ptca!

Köszönöm,hogy válaszoltál!

Jobb:125-75,250-85,500-90,1000-100,2000-90,4000-85,8000-100

Bal:125-75,250-90,500-100,1000-110,2000-105,4000-100,8000-80.

Próbáltam három éve digitálist,de nem tetszett az,hogy ha jött egy erősebb hang,levágta-egy pillanatra elnémult minden-.Most programozható analógot használok.

Most abban a stádiumban vagyok, hogy hónapról-hónapra rosszabbodik a hallásom.

Van remény?

Előzmény: ptca (56)
ptca Creative Commons License 2006.08.24 0 0 56

"...olyan készülék,ami a gyenge hangokat felerősíti,az erőseket csökkenti?..."

Minden hallókészülék ilyen. Ez az u.n. "compressor". feladata hogy ha gyenge hangok érkeznek a készülékhez akkor azt maximálisan erősítse azonban ha hirtelen erős hang jön (pld ajtócsapódás) akkor azt az elviselhető szintre csökkentse.

Ez egyben a hang dinamikai képét is rontja azonban nem sok választásunk van :(

 

Egy új technológia az "ADRO" ami a fenti szabélyzást más elven (statisztikai alapokon számolt vezérléssel oldja meg.

 

Ha gondolod add meg az audiogram adataid (melyik frekin mekkora a hallácsökkenés). Az alapján tudok(tudunk) talán javasolni valamit.

(A CI valóban a "végső" lehetőség szokott lenni)

 

üdv

ptca

Előzmény: gyuricska (55)
gyuricska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 55

Szasztok!

Van valakinek olyan ismerőse, akinek cochleáris implantátuma van?(felnőtt)

Vagy létezik olyan készülék,ami a gyenge hangokat felerősíti,az erőseket csökkenti?Nem a háttérzajra gondolok, hanem pl. egy társaságban a távolabb ülő halkabban beszél, azt nem hallom, ugyanakkor a mellettem ülő harsányabban beszél, akkor az meg kellemetlenül hangos.

Nekem is gyerekkortól kezdődő idegi hcs-em van,és most a kor előrehaladtával egyre jobban csökken,szinte csak maradványok vannak.

Jelen pillanatban a c.i-t mondják elképzelhetőnek,de még nem biztos,mert ahhoz szinte semmit nem kell hogy halljak.

 

vt75 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 54

Yerina,

 

Azt meg tudod mondani, hogy mi alapján diagnosztizálják, hogy hol van a probléma pontosan?

Nekünk eddig volt két f-u-g és mindkettő azt mondta, hogy a dobhártya ép, nem lát gyulladásra utaló jelet..a bera meg ugye kimutatja, hogy semmi sem megy át...

 

Na most a probléma akkor lehet a csigában, v a csiga és a dobhártya között (?) szerintem.

Mi alapján mondják meg, hogy melyik? v %-san ha kétoldali a probléma, akkor nagyobb az esélye a csigának?

 

Azért kérdem, mert ha műtét lenne, akkor a CI a csigát piszkálja, de ha nem is azzal van a baj, akkor a dhártya és a csiga között kellene műteni gondolom - persze nem vagyok orvos csak találgatok...

 

Van valami tuti vizsgálat (MRI, CT, stb), ami tutira megmondja, hogy na apuka, a maga kisfiának nincs elég hallószőre v hasonló.....

 

Kösz T

ptca Creative Commons License 2006.08.05 0 0 53

Igazából egy "szimpla" eset vagyok (nincsenek extra ugrások, vagy fordított ski slope az audiogramomban) ezért tulképpen akár melyik mai korszerű digit készülék jó lehet: Ha neked a magas freki tartományban meg nem is kell annyi erősítés akkor Neked meg pláne (kisebb a veszély a "feed-back"-re).

Először egy GN Resound CANTA7-est (CIC) vettem. Ár: 280000 Ft körül aminek majdnem a felét fizette a TB.

Nem volt pénzem a másikra igy csak a bal oldalon muzsikált a kütyü

Piros/fekete pontok aránya cca fele-fele (van néhány jó tulajdonsága meg kb ugyan annyi rossz is)

Miközben tanultam a rendszert összeolvastam minden fellelhető irodalmat, beszereztem a programozáshoz szükséges HW/SW cuccokat, kisérleteztem rengeteget mert egyszerűen megörjített a gondolat hogy nem tudtam hogy ez van, ennyire képes a fülem, vagy egyszerűen sz@rul van beállítva a kütyü....

Sok-sok kinlódás után aszem eljutottam oda hogy kihoztam a CANTA7-ből amit az én esetemben csak lehetett. Az eredmény: jó-jó, de nem az igazi....

Találtam egy nagyszerű fórumot (angol nyelvü) ajánlom mindenkinek aki halláskárosul (vagy majd csak lesz az) és kicsit érti az angolt:

 

http://www.hohadvocates.org/wwwboard/list.php?bn=hohadvocates_hohconcerns&here=1097532414&site=hohadvocates

 

Nagyon sok hasznos információt, véleményt, segítséget lehet olvasni/kapni itt.

 

Naszóval egy, a fenti fórumon megismert "sorstárs" segítségével (aki történetesen ameriaki/Texasi) hosszas vívódás, keresgélés, és szervezkedés után sikerül hozzájutnom immár kettő darab (jobb/bal) Adian Accurio CIC-hez. Ezek a jelenleg egyik legkorszerűbb DSP csippel dolgoznak (Gennum vTec), 128 csatornás zajcsökkentője és adaptiv feedback cancellerre van, szal olyan amilyen egy ma korszerűnek mondott kütyünek lennie kell.

És az ár.. Sikerült kifognom egy nagyon jó pillanatot, valamint az említett ismerős teljesen gyári áron szerezte be nekem igy $550 volt darabja ami még egy elfogadható ár. (Mejegyzem hogy a hallókészülék piacon szabadrablás folyik. Egy-egy ilyen korszerű digi készüléknek nem szabadna 2-300 dolcsinál többe kerülni! Helytte $2-3000 vagy többért adják :(()

 

"....van esélyem egy CiC készülékre reális áron?..."

a CIC esetében a kérdés az hogy a mély/közepes tartományban tud-e annyi erősítést amennyire szükséged van. Én éppen a határon vagyok. (lásd az audio adataim). Sajnos ha romlik a hallásom akkor át kell térni a CIC-ről valami nagyobb készülékre. (Jelenleg viszont nem tudom elképzelni hogy valami lógjon a fülem mögött. Ez a CIC még csak-csak...)

A hallójárat méret ügyet szerintem bármelyik audiológián megvizslatják és megmondják hogy elfér-e benne egy CiC. (Persze úgy menj be hozzájuk hogy feltett szándékod hogy náluk fogsz készüléket vásárolni)

Összességében a véleményem: nem tudok hallókészülék nélkül "müködni" azonban a mai korszerűnek mondott készülékek is olyan messze vannak még a tökéletestől mint Makó Jeruzsélemtől..! :()

(Késöbb - és ha valakit érdekel, majd mesélek a tapasztalataimról/kisérleteimről)

üdv

ptca

Előzmény: Yerina (43)
ptca Creative Commons License 2006.08.05 0 0 52

Jah, reménykedjünk. Olvastam én is ezeket a dolgokat azonban szerintem ez még annyira gyerekcipőben van hogy talán még a gyerekeink gyerekei sem nagyon fogják élvezni ez eredményeket. (Ne legyen igazam!)

 

"...Mi alapján állapítják be, hogy vezetéses v idegi alapú a probléma?..."

 

vezetéses: valami megakadályozza hogy a kintről jövő hang eljusson a szörökhöz

pld. fülzsír (!)

beszakadt dobhártya

sérült/deformálódott hallócsontocskák

más egyéb (középfül) problémák

 

idegi:

az inger rendesen eljut a hallószörökig DE

a hallószörök sérültek/elhaltak (ezek alakítanák át a mechanikai rezgéseket elektromos ingerré)

az idegpályák sárültek (nem vezeti az ingerületet, vagy nem olyan jól vezeti)

sérülés magában az agyban azon a részen ami a hallásingereket feldolgozná)

 

A pontos technológiát nem ismerem a diagnosztizálásra, de szinte minden ENT-en vagy audiologán van egy ügyes kis műszer; bedugják a füledbe, az valami nyomást generál és a nyomásviszonyok alakulásából tudják aszem megállapítani hogy van-e valami vezetéses probléma. Ha nincs és mégsem hallasz jól akkor bizonyára idegi...ennek a pontos diagnózisa viszont valószínűleg egy kicsit komplikáltabb.

 

üdv

ptca

Előzmény: vt75 (42)
Yerina Creative Commons License 2006.08.05 0 0 51

Az egész biztos, hogy 4 éves koromban már nem hallottam jól, emlékszem rá, hogy voltunk az ovival bábszínházban, és én semmit sem hallottam. Csak 15 éves koromban kaptam hk-t, addig kb. mindent szájról olvastam. A vitorlázásban meg megpróbáltam kitalálni a szótördedékekből, hogy mit kiabálnak a messzi motorcsónakból. Ebben most is jó vagyok:-) (Mármint a szótöredékből mondatgyártásban:-) Néha egész mást sikerül összerakni, azon jókat röhögök:-)

 

Egyrészt a Hk-k is elég erősek, CI-t pedig olyan kicsinek fogja kapni, ha kap, hogy teljesen normális élete lesz, el is felejti az egészet, és alkalmazkodik hozzá. Erről elég sok film megy a különféle bogárcsatikon (Spectrum, NG, Disc. stb.) A műtétet pár hét alatt kiheveri, titeket jobban meg fog viselni mint őt.

 

Nincsenek még gyerekek, de majd lesznek:-)

Az öröklésről meg annyit: Ha levágja a villamos a lábad, akkor nem születik féllábú gyereked.

Előzmény: vt75 (50)
vt75 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 50

Hát lehet, hogy alkalmazkodóak a gyerekek, de én arra tippelnék, hogy először beszéltél, és utána jött az a valami, bár ki tudja...főleg ha hk nélkül vitorláztál, gondolom nem 3-4 éves voltál akkor hanem legalább 6-7...

 

A hozzáállásod, mondásaid tetszenek, mi is megpróbáljuk a maximumot kihozni a dologból a kicsinek, tehát önsajnálat, v hasonló ha lehet, akkor kiküszöbölendő.

Amitől parázok még az az elkövetkező fél év: mivel a 80 dB-t sem érezte/hallotta, ezért nem tudom, hogy a hk-kel mit lehet kihozni a gyerekből: ha ugyanis nem megy a hk, akkor egy CI műtét kellene, ami szerintem egy elég drasztikus beavatkozás a szervezetbe, bár ha nincs más megoldás, akkor az is jobb mint a semmi....

 

Ha már a magánéleted is megturkáltam, akkor turkálnám még egy picit :), vannak utódok? ha igen, akkor náluk mi a helyzet?

 

Üdv, és köszi a választ, Tamás

Előzmény: Yerina (49)
Yerina Creative Commons License 2006.08.05 0 0 49

Nem tudni. Mindenesetre megtanultam hibátlanul beszélni.

Amint írtam már kb 70 dB kiesésem van a beszédfrekvencián.

Igen, sportoltam egész életemben, semmiben nem akadályoz a füles, csak az úszás stb. vízisportokban. (De azért vitorlázni megtanultam még gyerekkoromban, amikor nem volt hk.-em) Nem volt egyszerű, de a gyerekek bámulatosan tudnak alkalmazkodni.

Párválasztásban abszolút semmi gondot nem jelentett.

Mivel hallókkal jártam iskolába, ott volt 1-2 hülye tanárom, de hamar megtanultam, hogy csak úgy megy, ha visszaszólok. A kedvenc mondásom az volt: ne oltsuk le a villanyt, mert akkor nem hallok:-)) A másik: egy nagyothallónak a háta mögül szólni, az olyan, mint kopasz embertől fésűt kérni. :-))

Sztem nagyon fontos, hogy ne hagyjátok, hogy a kislurkótok sajnálja magát, vagy magába forduló, zárkózott kisgyerek legyen. Bíztassátok, hogy álljon ki a dolgaiért:-)

 

Előzmény: vt75 (48)
vt75 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 48

bocs csak a félreértés tisztázása végett: megtanultál kvázi beszélni, jött valami és elment a hallás képessége, v egyáltalán nem tanultál meg beszélni, mert a valami hamarabb elintézte a dolgot...

A másik kérdésem, hogy milyen mértékű a halláscsökkenés(ed)? Kicsi, közepes, v erős?

A készülék használata később hogyan befolyásolta az életed: sportoltál esetleg valamit, illetve a magánéletben/párválasztásban nem jelentett-e problémát?

Ha az utóbbi kérdés esetleg túl privát, akkor ne válaszold meg...


Köszi a választ, Tamás

Előzmény: Yerina (47)
Yerina Creative Commons License 2006.08.05 0 0 47

Valamikor kisgyerek koromban valszeg vírusfertőzés szövődményeként. De valójban senki sem tudja, mert nem születtem nagyothallón, viszont később semmilyen drámai esemény nem történt.

A családomnak semmilyen problémát nem jelentett, amíg nem volt hallókészülékem, addig figyeltek rá, hogy úgy szóljanak hozzám, hogy a szájukról is le tudjam olvasni, így nem kellett velem hangosan beszélni. Abban az időben az a fajta hallókészülék, ami az én hallásomat javította és nem rontotta volna, még Cocom listán volt. A rszváltás után pedig annyira drága volt, hogy családi összefogásssal kaptam egyet kiskamasz koromban. Akkoriban nagyon tiltakoztam ellene. Szerettem az én kis csendes világomat.

Előzmény: vt75 (46)
vt75 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 46

Köszi a választ !

 

Megkérdezhetem hogyan veszett el a hallásod?

És mi történt ezután, hogyan dolgozta fel a család, stb...

 

 Köszönöm, T

Előzmény: Yerina (45)
Yerina Creative Commons License 2006.08.05 0 0 45

Tanácsom: nyugodj meg, én pl nagyothallóként végeztem teljesen normális iskolát, 3 nyelven megtanultam, nyelvvizsgáztam is (speciálsian, magnó helyett anyanyelvi felolvasóval), és 3 diplomám is van. Normális életet élek. Csak strandra járni nem szeretek, mert a hkészülék nem birja a vizet.

Előzmény: vt75 (41)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!