Nagyon jó lett a fánk! Életem második fánkja, kb. 20 évenként sütök. Az unokákkal izgultuk végig, mi is lesz belőle. Imádom, ahogy két gyerek falni tud, ha ízlik. Minden figyelmükkel, érzékükkel benne vannak.
Úgyhogy, nem mentem a Dunának, csak nem volt sz.gépem. :)
Nővérem egyszer nagyon kiakadt azon, h. én a kelkáp főzeléket is tejföllel szeretem. Azonnali hatállyal felhívta valamelyik barátnőjét, s elmesélte a rettenetet. Nagyon felhúztam magam, s körülvettem magam sok szaKÁCSKÖNYVVEL. De már a Horváth ILona is azt írta , hogy ízlés szerint tejföl.. A kelkáposztára is találhatsz sok tejfölös, tejföl nélkülit. Jó, hogy az ízlések és a pofonok.... Tudod::))
Hogy sikerült fánkod? Az enyém- pénteken jól. Én is ritkán szánom rá magam, pedig nem is nagy vaszisztdasz:::)))
A jó bevált receptem:
Farsangi fánk,
amely feltétlenül jól sikerül
2 dk élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatunk, 30 dk liszttel, 7 olvasztott vajat, 3 tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot egy tálba teszünk, hozzáöntjük a kovászt, és pici sót adva hozzá, hólyagosra verjük a tésztát (kevés tej adható hozzá)
Jól kilisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és letakarva két órán keresztül állni hagyjuk.
Bő, forró zsírban először fedő alatt sütjük, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül sütjük a másik oldalán.
A karlsbadi tkp. az alap zsemlés knédli, ez esetben szó sincs tejben áztatásról (ez inkább a zsemlegombócnál szokás). Ha élesztővel készíted, csak könnyebb lesz.
Ez a tejérzékenység sajnos rám is rámtört. Az elmult 2 hétben diagnosztizáltam magam, de ez csak annyi változás az életemben, hogy beszereztem laktózmentes tejet.:-(
Holnap kétesélyes az ebéd. Vagy csirkepaprikás nokedlivel, vagy disznótoros. Mindkettő nyersanyaga be van vásárolva, majd a kedvem eldönti holnap a sorrendet.
Jól szót értünk mi. :) Legyen gyors és nem drága az étel.
Anyósom kedvence volt hurkához a kelkáposzta. Káposzta az jó a hurkához nálam is. Lehet lila vagy akár savanyú káposzta. A tejfölt a magam részéről nem tudom elképzelni hozzá, és más májas vagy belsőséges dologhoz sem. Persze kivétel mindig lehet :) pl. a szalontüdő. Ámbár azt gyerekkorom óta nem ettem.
Ötletet adtál a bulgurral. Sülthús mellé bulgur volt, sárga (zöld)babbal és curry-vel ízesítve.