Keresés

Részletes keresés

dulci Creative Commons License 2018.02.14 0 0 44161

Nagyon jó lett a fánk! Életem második fánkja, kb. 20 évenként sütök. Az unokákkal izgultuk végig, mi is lesz belőle. Imádom, ahogy két gyerek falni tud, ha ízlik. Minden figyelmükkel, érzékükkel benne vannak.

 

Úgyhogy, nem mentem a Dunának, csak nem volt sz.gépem. :)

Előzmény: NagyonI (44152)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 44160

Fődögél a kocsonya, a répákat és a néhány szem benne főzött kiflikrumplit most vettem ki,

némely csükökdarabokkal, reszelt tormával, sörrel vacsora helyett...

Kocsonya holnap, körömpörkölt csütörtökön.

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.11 0 0 44159

Holnap kolozsvári rakott káposzta, enyhén módosítva, rizs helyett gerslivel.

homerx Creative Commons License 2018.02.11 0 0 44158

uuu, ezert a jarulekos vesztesegert irigyellek :)

Előzmény: nagypapi51 (44156)
Boszorka Creative Commons License 2018.02.11 0 0 44157

Ma csirke paprikás, nokedli. Remélem marad elég holnapra is.

Előzmény: nagypapi51 (44156)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 44156

Poprádon reggeliztünk egyszer (jó régen, akkoriban a személyzet nem akart 'érteni magyar'.)

Ráböktünk az étlepon az egyik kajára, 'likér s opekaným chlebom' - a kenyeret értettük.

Kaptunk 3 szelet lángon pirított kenyeret, vastagon beborítva kolbászos lecsóval - jó választás volt,

különösen, mert ment hozzás a frissen csapolt ser... :)

Holnap 'ami a hűtőben van', kedden kocsonyafőzés, járulékosan csülkös körömpörkölt.

 

Előzmény: Tu Sok (44154)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.11 0 0 44155

...nyelvtudástól függetlenül:

1. a karlsbadi nem az alap zsemlés knédli

2. igen, tejbe áztatják a kiflikockákat

 

 

 

Előzmény: Tu Sok (44154)
Tu Sok Creative Commons License 2018.02.11 0 0 44154

Én leakadtam a pstruh na roste szinten, de ahhoz hóttomig ragaszkodom....:}}

Előzmény: nagypapi51 (44150)
ketyo61 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44153

Stroganoff belszint csinaltunk, marad holnapra is.

NagyonI Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44152

Nővérem egyszer nagyon kiakadt azon, h. én a kelkáp főzeléket is tejföllel szeretem. Azonnali hatállyal felhívta valamelyik barátnőjét, s elmesélte a rettenetet. Nagyon felhúztam magam, s körülvettem magam sok szaKÁCSKÖNYVVEL. De már a Horváth ILona is azt írta , hogy ízlés szerint tejföl.. A kelkáposztára is találhatsz sok tejfölös, tejföl nélkülit. Jó, hogy az ízlések és a pofonok.... Tudod::))

Hogy sikerült  fánkod? Az enyém- pénteken jól. Én is ritkán szánom rá magam, pedig nem is nagy vaszisztdasz:::)))

 

A jó bevált receptem:

 

 

Farsangi fánk,

 

amely feltétlenül jól sikerül

 

2 dk élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatunk, 30 dk liszttel, 7 olvasztott vajat, 3 tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot egy tálba teszünk, hozzáöntjük a kovászt, és pici sót adva hozzá, hólyagosra verjük a tésztát (kevés tej adható hozzá)

 

Jól kilisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és letakarva két órán keresztül állni hagyjuk.

 

Bő, forró zsírban először fedő alatt sütjük, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül sütjük a másik oldalán.

 

 

 

 

Előzmény: dulci (44134)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44151

...hang nélkül nézve is világos lesz a különbség a karlsbadi és a zsömleknédli között.

Előzmény: nagypapi51 (44150)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44150

A cseh nyelvvel nem sikerült megbarátkoznom, alap szinten sem, amire emlékszem: Janosom Drapalom kristalom poharom... :)

Előzmény: Törölt nick (44149)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44149

houskové/karlovarské (zsömle/karlsbadi) kisokos...

 

Paulus houskové:

https://www.youtube.com/watch?v=4_KnXyIiZds

Paulus karlovarské:

https://www.youtube.com/watch?v=SIee8PWWSbI

 

 

Šubrt houskové:

 

https://www.youtube.com/watch?v=eA_cVII7tdc

 

Šubrt karlovarské:

 

https://www.youtube.com/watch?v=a5RkCiRUMmE

 

 

Előzmény: nagypapi51 (44148)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44148

A karlsbadi tkp. az alap zsemlés knédli, ez esetben szó sincs tejben áztatásról (ez inkább a zsemlegombócnál szokás). Ha élesztővel készíted, csak könnyebb lesz.

 

Előzmény: Törölt nick (44147)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44147

A karlsbadi knédliről nem ír a cikk. Ahogy én csinálom, az leginkább arra hasonlít, de van néhány különbség.

 

1. nem verem habbá a fehérjét

2. élesztőt teszek a tésztába

3. a pirított kiflikarikákat nem áztatom bele a tejbe, csak megspriccelem

 

 

Előzmény: nagypapi51 (44145)
NagyonI Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44146

Igazad van, de nem én neveztem el:::))))  Legyen sült a sült::))))

Előzmény: Caipi (44132)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44145
Előzmény: Törölt nick (44144)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44144

- knédli.

Előzmény: öreg_néne_b (44143)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44143

Ez nekem inkább knédlinek tűnik, mint gombócnak.

Előzmény: Törölt nick (44142)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.10 0 0 44142

mennyei lett!

 

Előzmény: Törölt nick (44136)
ZsuR3 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 44141

Laktoz mentes tejjel is lehet sutni, nem?

Előzmény: dulci (44140)
dulci Creative Commons License 2018.02.09 0 0 44140

Nálunk is ez van. Az unokám laktóz~, a lányom tejfehérje érzékeny. :/

Az unokánál mindenre válasz a jó húsleves sok csigatésztával.

 

Holnap fánkot akarok sütni, ha már farsang... Csakhogy abba tejet írnak. Nagyon sok éve sütöttem, és csak egyszer, mert anyósom mindig megsütötte.

nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 44139

Sajna a poronty nem laktóz, hanem tejfehérje allergiás = zéró tej & termékei.

Előzmény: Boszorka (44138)
Boszorka Creative Commons License 2018.02.09 0 0 44138

Ez a tejérzékenység sajnos rám is rámtört. Az elmult 2 hétben diagnosztizáltam magam, de ez csak annyi változás az életemben, hogy beszereztem laktózmentes tejet.:-(

 

Holnap kétesélyes az ebéd. Vagy csirkepaprikás nokedlivel, vagy disznótoros. Mindkettő nyersanyaga be van vásárolva, majd a kedvem eldönti holnap a sorrendet.

Előzmény: nagypapi51 (44137)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 44137

3 napra bekvártélyozta magát tejallergiás unoka.

Ma tortilla (spanyol omlett), holnap ropi csirkecombok, zöldborsós rizs.

Vasárnap kocsma, szülnap okán, ott majd jó édesanyja rendel neki.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.09 0 0 44136

Holnap gombás-zöldséges szarvastokányt főzök, zsemlegombóccal.

dulci Creative Commons License 2018.02.08 0 0 44135

Van egy ilyen sajtgolyó olasz recept, még nem próbáltam de majd fogom. Csak liszt helyett áztatott zsemlét ir. Kisütik és levesbetétnek használják.

Előzmény: NagyonI (44131)
dulci Creative Commons License 2018.02.08 0 0 44134

Jól szót értünk mi. :) Legyen gyors és nem drága az étel.

 

Anyósom kedvence volt hurkához a kelkáposzta. Káposzta az jó a hurkához nálam is. Lehet lila vagy akár savanyú káposzta. A tejfölt a magam részéről nem tudom elképzelni hozzá, és más májas vagy belsőséges dologhoz sem. Persze kivétel mindig lehet :) pl. a szalontüdő. Ámbár azt gyerekkorom óta nem ettem. 

 

Ötletet adtál a bulgurral. Sülthús mellé bulgur volt, sárga (zöld)babbal és curry-vel ízesítve.

Előzmény: NagyonI (44131)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 44133

Hát igen, a rántott szinonímája nálam is a panírozott.

Előzmény: Caipi (44132)
Caipi Creative Commons License 2018.02.08 0 0 44132

Én ezt sült sajtgolyónak hívnám. :) 

Előzmény: NagyonI (44131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!