Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2016.06.27 0 0 23203

A Ridomil eleve két szer.

Az MZ-sbe manckoceb van, a másikban réz.

Előzmény: Jani71 (23201)
Bogárdi Pista Creative Commons License 2016.06.27 0 0 23202

Sima rézkénem (nem a lemosó)  van itthon.....esetleg ha ezzel megfújnám pár nap múlva?

 

 

Előzmény: Jani71 (23201)
Jani71 Creative Commons License 2016.06.27 0 0 23201

Bár konkrétan nem írtad, hogy az általad sorolt szereket kifejezetten peronoszpóra ellen fújtad,

plusz feltételezem, hogy nem véletlenül választottad őket (utána olvastál),

de azért az egyértelműség kedvéért hadd jegyezzem meg, hogy ezek közül csak a Ridomil való rá.

A többi lisztharmat, varasodás, stb. A peronoszpórára nem jó. Ha csak ezt használtad, akkor én

célszerűnek tartanám ismételni (blokk), és/vagy választani még valami egyéb felszívódót.

Mondjuk az Aliette ajánlásában nincs szőlő, viszont annak idején a Mikalban ennek a hatóanyaga volt,

gondolom, nem sértődik meg tőle a növény (ha nincs már virág, akkor rézzel, ha még van, akkor

esetleg mankocebbel együtt). Nálam már megvolt a ridomilos blokk, most még kap egy 'Mikalt'.

Némi 'primer' foltoktól eltekintve nagyjából rend van (minap láttam életemben először nyerges

szőlőmolyt, eddig nem használtam a szőlőre rovarirtót, lehet, hogy ezután átgondolom).

Aztán egy darabig kontakt megy (az éjjel is volt és most is esik az eső...).

Előzmény: Bogárdi Pista (23199)
beetee Creative Commons License 2016.06.27 0 0 23200

Topas és a Ridomil egyik része is felszívódó.

10-14 napig hatnak.

Nagy fertőzési nyomás esetén 7-10 nap múlva ismételheted, nem túl nagy esetén elég 2 hét múlva.

Vagy úgy is jó, ha egy hét múlva, vagy közben leesett eső után csak a Thiovitet és a valami réz, vagy rézpótló vegyületet fújkálsz (ilyen volt ugye a Ridomilban még), és utána fordulóval még egy blokk felszívódót.

 

Nekem nincs sok szőlőm, de én ott azt csináltam, hogy a nagyon gombás leveleket leszedtem, annyival is kevesebb gócot hagyva az újra kialakuló fertőzésnek.

Még nem tetejeztem le, úgyhogy nem jár igazából lombvesztéssel.

Előzmény: Bogárdi Pista (23199)
Bogárdi Pista Creative Commons License 2016.06.27 0 0 23199

Sziasztok!

 

Szőlőmet megcsípte a peronosz. Hétfőn még semmi baja nem volt, szombaton megnéztem és láttam, hogy néhány tőke-néhány levelén egyértelműen látszik. Vasárnap reggel megfújtam Topas-Thiovit-Ridomil koktéllal. Egyenlőre van más teendőm  vele?  A beteg leveleket le kell szedni? Esetleg pár nap múlva ismételni a permetezést?  Ugyanezzel vagy más hatóanyaggal? 

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.26 0 0 23198

Nem lepkekabóca?

Előzmény: tnorb (23195)
crashpo Creative Commons License 2016.06.26 0 0 23197

Sziasztok! -nälam most kezdenek erni a kajszik de amit eszrevettem hogy a halvanyulo barackot tömegesen elleptek a poloskak ugyhogy meg a multheten meglöktem öket Mospilannal ahogy olvastam ennek az eü varakozasi ideje 2 het ez meg eppen bele fer.

jol tettem-e vagy van e erre alkalmasabb szer ill. masnal is ez elöfordul mert en meg nem talalkoztam ezzel hogy a poloska is tamadja.

anegytech1 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 23196

Mekkora az a lepke? Az uveghazi molytetu nagyon apro, mikroszkop alatt lehet jol latni, persze szabad szemmel is felfedezheto. 

Ird be googleba, hogy Aleyrodes proletella es azt, hogy Trialeurodes vaporariorum, es nezd meg, hogy a tiedre melyuk hasonlit jobban. Az utobbi az uveghazi, az kisebb es teljesen feher, a liszteske valamivel nagyobb es foltos a szarnya.

 

Vedekezes szempontjabol egyebkent mindegy, melyik van. Amit elottem leirtak, a Mospilan es a Dimilin szerintem nagyon jo kombo. Actara mar nem szabadforgalmu.

Előzmény: tnorb (23195)
tnorb Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23195

Nincs káposzta (karalábé, karfiol) nincs a kertemben. 3 éve volt pár fej, akkor is megjelent a kis fehér lepke, de a káposztát kidobtam, így el is tűntek. Gondolom, ez lehetett a közönséges liszteske. Ez most sajnos nem olyannak tűnik.

Előzmény: arpad-lajos (23194)
arpad-lajos Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23194

Egy idézés a Gazdabolt honlapjáról:

 

Vétek Gábor:

Amennyiben szabadföldön (kertben) termesztett káposztáról van szó, akkor ez nem az üvegházi molytetű, hanem annak egy közeli rokona, a közönséges liszteske (Aleyrodes proletella) lesz.
Ami lényeges, az az, hogy a készítmények közül az Actara 25 WG javasolható. A permetléhez nedvesítő szer adagolandó (pl. Nonit). Érdemes mielőbb védekezni, mert a szerrotáció ez ellen a kártevő ellen káposztában nehezen megoldható. Itt mindenképpen megjegyezném azonban, hogy a közönséges liszteske szerencsére akkora gondot azért korántsem szokott jelenteni, mint a növényházakban károsító üvegházi molytetű, így nem kell nagyon megijedni tőle, és 2(-3) kezelésnél több semmiképpen sem szükséges.

 

Én Dimilinnel és Mospilannal 2 x -ri kezeléssel teljesen kiirtottam

Előzmény: tnorb (23193)
tnorb Creative Commons License 2016.06.24 0 0 23193

Sziasztok! Idén sajnos megjelent a kiskertemben az üvegházi moly. A paradicsomon jelent meg először, de már rajt van a babon, uborkán és kis mértékben a paprikán és a burgonyán is. Az elején permeteztem Decissel majd Mospilannal végül Apaccsal, mindegyikkel 1 alkalommal, de nem tűnt el. A leveleken csak a kis fehér lepkéket látom, egyéb alakját nem. Úgy vettem észre, hogy a kert körüli zöldben (fűben, gyermekláncfüvön, egyéb gazokon) is megtalálható kis létszámban. Az lenne a kérdésem, hogy permetezzem-e tovább vagy nincs értelme, úgyis visszatelepszik? A paradicsom számomra a legfontosabb, de attól függetlenül, hogy rajta vannak a leveleken, szépen fejlődnek, hozzák a fürtöket, konkrét kártételt nem látok.

anegytech1 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23192

Sziasztok! Permetezésre készülök, és érdekelne a véleményetek. Sajnos megelőző jelleggel idén nem tudtam védekezni, csak egy Ridomil MZ-s kezelést kapott minden még májusban. Kiskertben fogok permetezni, ezért olyan összeállítás kellene, amit mindenre fújhatok.

 

Először is zöldségfélékre kell gombaölő. Paradicsomon alternáriás tüneteket fedeztem fel, de lehet ott még más is. Cukkinin lisztharmat van, illetve peronoszpóra.

 

Gyümölcsfák közül a cseresznyén elég sok moníliás gyümölcs van, így ez ellen szeretnék védekezni, persze a gyümölcsmúmiákat leszedem. Ezen kívül sztigmina volt kb minden csonthéjason, de ezt egy korábbi permetezés úgy tűnik, megfogta. Az őszibarackon még mindig látok egy-két tafrinás levelet, az almatermésűeken pedig varasodást látok. Viszont rozsda ellen sem lenne rossz megelőző jelleggel védekezni, habár nagy gondot nem szokott okozni, így ez nem jelentős. Van Juniperus  a kertben, de azon nem láttam még rozsdabetegséget, viszont a környéken lehet fertőzött növény, mivel a körtén szinte minden évben megjelenik a rozsda, de csak egy-két levél szokott károsodni (kis fáról van szó).

 

Állati kártevők közül atka károsítását fedeztem fel paradicsomon és paprikán, illetve nem ártana a fagyal sövényen tripszek ellen védekezni, mert ugyan még nem látok károsítást, de néha nagyon letámadják a tripszek, ezért megelőző jelleggel kellene valami felszívódó.

 

A szőlő szerencsére most még szép, erre csak megelőző jelleggel fújnék.

 

Összegezve ezekre a gondokra kellene egy jó keverék, amit mindenre fújhatok: peronoszpóra, lisztharmat, varasodás, monília, alternária, fitoftóra - atka, tripsz.

 

Nem szeretnék túl sok szert keverni, leírom, én mire gondoltam:

 

Topas 100 EC - ez lisztharmatra, varasodásra és moníliára is jó, illetve lényegében minden foltbetegségre hatásos, peronoszpórára viszont tudtommal nem jó, rozsdára sem.

 

Ridomil Gold MZ 68 WG (metalaxil-M + mankoceb) - ez jó lenne peronoszpóra ellen, a mankoceb pedig jó kontakt rozsda ellen és a foltbetegségek ellen

 

Felszívódó rovarölőnek én a Teppekire gondoltam, mert Mospilant már használtam. Viszont nem tudom, hogy tripszek ellen van-e hatása, mert a levéltetvekkel már nincs gondom. Végülis még csak egyszer használtam idén Mospilant, így akár ez is beleférhet.

 

Atka ellen a Nissorun vagy a Flumite jöhet szóba, nem tudom, melyik lenne jobb. A Flumite nincs engedélyezve zöldségfélékre, így az ÉVI-re max tippelni, lehet, ezért talán inkább a Nissorunt választanám.

 

Alternatívák:

 

Van otthon Cuproxat-om, ezt szívesen használnám, mert tényleg jó esőálló és sokáig véd, viszont ha használom a Ridomilt, akkor ez már fölösleges. Viszont ha nem használom a Ridomilt, akkor peronoszpóra ellen kellene valami más.

 

Gombaölőnek még van Amistar-om, ez a monílián kívül kb mindenre jó, peronoszpórára is. Kérdés, hogy monília ellen elég lenne-e a Cuproxat, és akkor a Topas-Ridomil helyett, Amistar-Cuproxat kombót használnék. Ez viszont gyümölcsfélékre nincs engedélyezve, a Quadris is csak bogyósokra, így nem tudom, hogy pl őszire és kajszira fújhatom-e még az ÉVI miatt.

 

Sajnos nem tudom a növényeket külön-külön permetezni, mert a zöldségeket még tudnám, de ha a gyümölcsfákra fújok valamit, az megy a zöldségekre is, ezért filózom most ennyit.

 

Érdekelne a véleményetek, hogy ti milyen kombinációt használnátok a helyemben. :)

Imperator23 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23191

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (23190)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23190

Amistar felszívódó  (évente max 2 alkalommal javasolt)

Karate kontakt

Előzmény: Imperator23 (23189)
Imperator23 Creative Commons License 2016.06.23 0 0 23189

Az Amistar és a Karate felszívódó vagy kontakt szerek?

Totya0024 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23188

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! ;)

Előzmény: Antisystem (23185)
pockond Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23187

Sziasztok, erre valaki tud okosat?

Bogárdi Pista Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23186

Köszi, megnézem melyik van....

Előzmény: anegytech1 (23180)
Antisystem Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23185

Így van, a krumplibogár extrém módon érzékeny az Actarára meg az Apacsra, utóbbiból is elég ellene 1 gramm/10 liter.

 

ÜdV

Előzmény: Totya0024 (23181)
C20NE Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23184
Előzmény: Totya0024 (23181)
Silvan Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23183

Jól számoltál,szerintem így kell adagolni.

Előzmény: Totya0024 (23181)
beetee Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23182

A dísznövényeknél van koncentráció és dózis is.

Olyan 500-900 liter vizet számol a gyártó egy hektárra.

 

Minden kultúrában, ahol koncentráció van megadva, 10-40 ml/100l között szórnak az értékek.

 

 

Másrészt a kiskerti felhasználásra a legkisebb kiszerelést szokták csomagolni, amit 10 literhez ajánlanak.

Az az Actaránál 5 ml.

Előzmény: Totya0024 (23181)
Totya0024 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23181

sziasztok!

Actara 240 sc burgonyabogár ellen 80ml/ha...tehát 0,8ml/10l?
Tehát 2ml/20l dózissal jó vagyok?
Köszi a segítséget!

anegytech1 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23180

Mehet mindenre, szőlőre kimondottan jó. Én őszire is Ridomilt fújtam, de kétféle van, nem tudom, neked melyik. A Ridomil Gold Plus, az mefenoxam + rézoxiklorid, és az őszi elég érzékeny a rézre (gondolom neked ez van, azért mondták, hogy őszire ne). Bár a Cuproxatot bírja (az rézszulfát). A Ridomil Gold MZ 68WG (nekem ez van) metalaxil-M + mankoceb hatóanyagú, ez őszire is mehet simán.

Előzmény: Bogárdi Pista (23176)
Antisystem Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23179

Ja, és a legszebb:

 

:)))

 

ÜdV

 

Előzmény: Antisystem (23177)
hamvasat Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23178

Sziasztok!

 

Nálam a korábbi évek is irgalmatlan tetűinvázióval jártak köszönhetően a szomszédos, ápolatlan, gazos terület miatt. Főleg a disznóparéjt szeretik, szaporodnak orrba-szájba. Idén is sajnos folyamatosan kell védekezzek, gyakorlatilag pár nap rés a pajzson és már elleptek mindent. Mospilannal kezdtem, most még Actara, amire mehet, aztán majd kontaktozok orrba-szájba. A kukorica tavaly fekete volt szó szerint.

 

Tegnap előtt legyomirtóztam a szomszéd területét, mielőtt a disznóparéj beindulna és életteret adna nekik.

 

Mivel a hasznos ragadozó rovarokat nem akarom elpusztítani, valószínűleg fogok szánni rá egy ki Mospilant, hogy leszórjam későbbiekben azt a 2500m2-t a szomszédban, hogy csak a növényrágó dögök pusztuljanak.

Antisystem Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23177

:)))

 

ÜdV

Előzmény: nyebojsza (23175)
Bogárdi Pista Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23176

Sziasztok! 

 

Ridomil mehet almának, körtének?  Őszibaracknak nem jó,azt már írtátok korábban. Szőlőt fújnám vele, de 1 gép elég a szőlőre is és a fákra is... Tiovittal párosítanám. Köszi a válaszokat!

nyebojsza Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23175

akkor nem láttad még a bodzán... akkorára nőnek mint egy cserebogár!

Előzmény: Antisystem (23173)
Jani71 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 23174

A zöld nálam vastagon és szinte minden kajszin, néhol az almán és szilván is megtelepült.

A fekete pedig néhány hete a szőlőn is megjelent...

Egyébként ha már 'Növényvédelem': repül a puszpángmoly 2. nemzedéke, érdemes odafigyelni!

A Karate totálisan lerendezi a hernyókat, nálam nagyon bevált. Most is azt tervezem, ha megjelennek.

A Pinkcot a vírus miatt teljesen értékelhetetlenné vált, dobálja a gyümölcsöt is, sajnos nem maradhat.

A szilva- és almamolyra jövő évtől sokkal jobban oda kell figyelnem, mert ha nem védem meg a fákat nagy hatékonyságú módszerrel, akkor jelentős kárt tud okozni. Idén 'mókoltam', de ez így nem jó!

Előzmény: Ali-bá (23171)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!