Keresés

Részletes keresés

Quicktor57 Creative Commons License 2010.06.11 0 0 10778

Sziasztok!

 

Sikerült összeállítanom a topik elejére tervezett leírást. Kérem, hogy nézzétek át, tegyetek hozzá, illetve húzzátok ki belőle, amit feleslegesnek tartotok. Íme a tervezet:

 

Ezen a fórumon a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, kumkvát, grapefruit, cédrátok, vadcitrom és ezek hibridjei) valamint a banánfélék (gyümölcstermő törpebanán, fagytűrő banánok) hazai nevelésével kapcsolatos tapasztalatokat osztjuk meg egymással. A topikon bárki elmesélheti ezen növények nevelésével kapcsolatos sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kikiszöbölésére.

A citrusfélék nevelésével kapcsolatban először hozzánk fordulóknak javasoljuk a  http://quicktor57.fw.hu/ weblapon található Citrusnevelési útmutató alapos áttanulmányozását. Ebben a leírásban átfogó ismeretanyagot találhatnak az otthoni körülmények között nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, a nevelésükhöz szükséges alapvető körülményekről, az általunk elkövethető nevelési hibákról, a citrusok kártevőiről, növényvédelméről, a magoncok neveléséről.

 

sakraf84 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 10777
Ok. Kipróbálom!! Köszönöm szépen!
vica46 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 10776

A cserepes növényt ha lehet ásd be a földbe, ha lehet félárnyékban, egy edénybe tegyél mellé vizet, és vegyél a diszhalas boltban vékony csövet szoritó bilincsel és a vizből a cső végét tedd a locsolni kivánt cserép födjére ,a szoritó bilincset ugy kell beállitani hogycsak éppen hogy csöpögjön,.egy darabig megfelel amig az edényből ki nem fogy a viz .Próbáld ki  hogy müködik é

Sok sikert.

Előzmény: sakraf84 (10774)
Vietnamiveteran Creative Commons License 2010.06.10 0 0 10775
Hát pár napos megoldásnak jó , ha egy pillepalackot lefelé fordítva , a kupakon apró lyukat csinálsz épp ,hogy csak szivárogjon a víz , de ennél van biztos jobb megoldás is .
Előzmény: sakraf84 (10774)
sakraf84 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 10774
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Előreláthatólag 2-3 hétig nem tudom majd öntözni a növényeimet (szomszéd nem megbízható). Tudtok valamilyen automata öntözési módzsert??Aki tud segíteni kérem ossza meg velem, fontos lenne!!!

Előre is köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10773
:-)
Előzmény: sjohn (10772)
sjohn Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10772
By Google , első találat.

"Az MBK (Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont) tudomásom szerint nem gyárt műtrágyát, csak használ. Lehet, hogy valamelyik vegyicég pont az ő igényeikre keverte ezt a ganét.
Az elnevezésből amit sejteni lehet: csak nitrogénmtrágya, kb. fele-fele arányban gyors hatású, és kimosódásgátló lassan oldódó komponenssel. A nitrogéntartalma 27%. Gabonára, fűfélékhez szoktak ilyesmit használni. Hobbikertbe, cserepes növényekhez én nem nagyon javasolnám, azoknak inkább komplex (NPK+mikroelemek) trágyára van szükségük. Vagy belevaló vagány gyerek vagy, és a patikában kapható étrendkiegészítőkből hozzákevered ami kell, és így gyártasz komplex műganét."

:-))
Előzmény: Luigi50 (10771)
Luigi50 Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10771

Üdv !

 

 27-es műtrágyával kapcsolatban tud valaki információt adni? Összetétel, milyen gyakran kell alkalmazni, stb? Akitől kaptam szerinte a pontos megnevezése: 27 MBK műtrágya. Köszönöm előre is ! Üdv: Lajos

jander Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10770
Atkaöléshez milyen (mód)szert ajánlotok? Több virág és 3-4 centis gyümölcs is van a fán valamint friss hajtások (ha ez számít).
Vietnamiveteran Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10769
Én azt hittem a dohánylé az kevésbé mérgező mint a bolti rovarölő szerek . Ismét tanultam valamit .
Előzmény: Arth_ur (10766)
Vietnamiveteran Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10768
Köszönöm , a választ , ezt fogom csinálni .
Előzmény: sjohn (10767)
sjohn Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10767
Akkor marad a káliszappanos lemosás , 7 naponként 3 -szor.
Előzmény: Vietnamiveteran (10765)
Arth_ur Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10766
Nem szívesen omlasztok össze benned világokat, de nem a "vegyszerezés" árt a méheknek, hanem a mérgek!!!
Márpedig a dohánylé is méreg, a benne lévő nikotin, meg egyéb alkaloidok ugyanúgy (vagy akár jobban) ártanak és mérgezik a hasznos rovarokat (meg az embert is!), mint a vegyipari előállítású rovarölő vegyszerek.

Szabad szeretni a természetest a mesterségessel szemben (én is szeretem, és ez manapság nagy divat is), de ilyen alapon valaminek a veszélyességét nem lehet megítélni. Abba a hibába nem szabad esni, hogy azt higgyük, a mesterséges az rossz és veszélyes, a természetes meg jobb és veszélytelenebb!!!
Előzmény: Vietnamiveteran (10765)
Vietnamiveteran Creative Commons License 2010.06.09 0 0 10765
Sziasztok , pajzstetves a citromfám , egyenlőre még csak pár darab van rajt de , félek ,hogy elszaporodik , a dohányleves, permetezésről mi a véleményetek ? Jelenleg teljesen virágba van borulva a fa , nem szívesen vegyszerezném .
Előzmény: Encsi84 (10764)
Encsi84 Creative Commons License 2010.06.08 0 0 10764
Szia! Kinyíltak a virágok, illetve nyílik folyamatosan, a méhecskék meg dolgoznak szorgosan.
Nem tudom sajnos, hogy milyen féle. Kb 4 éve van nálam.
Egész évben virágzik, és szakaszosan mindig érik rajta citrom.
Remélem, ha már nem lesz rajt ennyi virág, és aktuális lesz, lesz alkalmam cserére itt a fórumon valakivel.
Más citrusok is érdekelnének, csak sajnos nagyon drágának találom.
Ezt egyszer úgy vettük, hogy lábméretnek megfelelő akció volt.
És a volt páromnak 43as volt a lába, így 43%kal olcsóbban kaptuk.:)
Így anno "olcsón" megúsztuk,... régóta vágytam már rá.
Előzmény: Cuki 04 (10748)
Quicktor57 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 10763

Szia!

Sajnos megint csak röviden tudok válaszolni.

A citrusok nálunk eddig előfordult, általam is megismert betegségeivel, kártevőivel a Citrusok gondozása a vegetációs időszakban fejezet Növényvédelem részében foglalkozom először, de utalok a témára a Leggyakrabban elkövetetett nevelési hibák és A citrusfélék teleltetése résznél is.

A mi szerencsénkre, nálunk nem minden, Cipruson előforduló kártevővel kell számolnunk. Ha még azok is a nyakunkba, helyesebben a növényeinkre szakadnának, akkor még kevesebb fanatikus maradna az országban.

 

Néhány nap türelmet kérek, amíg megfogalmazom a fórum nyitólapjára szánt néhány sort. Most a céges teendőim erősen lefoglalnak.

Előzmény: misstick (10762)
misstick Creative Commons License 2010.06.07 0 0 10762

sziasztok,

 

ime egy nem-fanatikus velemenye. en cipruson elek de a citrusaim az erkelyen nevelodnek szep nagy szines cserepekben. tehat a klimat illetoen egy fokkal elobb vagyok mint az otthoniak de en is a lusta kategoriaba tartozom.

 

Vettem 3 darab fat, kerteszetben kulonosebb vacillalas nelkul. nem szantam ra az idot h vegigolvassam Quicktor oldalat de 50%at elolvastam. Nem szorakoztam a foldkeverek kimericskelesevel hanem beledobtam a fakat egy adag viragfoldbe amit az itteni kertesz ajanlott. havonta 1x kap valami szamomra ismeretlen novenyvedo szert es havonta 1x tapoldatozom teljesen altalanos mutragyaval. nincs sem idom sem affinitasom marhatragya utan kajtatni. Nem foglalkoztam a dugvanyozassal sem hanem a szamomra hosszunak es feleslegesnek itelt agak a kukaban vegeztek.

 

DE! nem is varom el h hiperszuper foldig csungo citromjaim legyenek, nem fikazom a hozzaertok tobb eves tapasztalatra alapozott velemenyet es legfokeppen nem fogok en magam tanacsokat osztogatni citrustartassal kapcsolatban. na es nem is jovok kerdezgetni, hogy miert nem kotott meg/esett le a megkotott virag a korabban termo kumkuamrol. Hat aze' mer' valoszinu nem ugy tartottam ahogy kellett volna. Uff. Ha elolvastam volna, betartottam volna akkor most vszinu teremne. Mar kettot sikerult kirohasztanom, most a harmadikat elvittem viragzas fazisig, negyedik lehet h teremni is fog. Az elso 3 a lustasag ara.

 

Minden hobbinal az a kerdes hogy mi a CEL?

 

En szerettem volna par jopofa citrusfacskat az erkelyemre amivel munkabol hazaerve elbibelodhetek ha kedvem tartja, es evente 2-3x elvezhetem a viragok illatat. A fak, a gyogyszer, a mutragya, a cserepek osszesen kb 100 euroba (26 ezer ft) kerultek. Ennyibol kb 3 evig vehetek magamnak citromot. Nyilvan nem ennek a megterulese volt a cel.

 

Tehat azoknak a kezdoknek akik ide fordulnak tanacsert eloszor is azt a kerdest kellene tisztazniuk hogy mit akarnak:

 

- boven termo, gyumolcsoktol roskadozo fat gyorsan: vegyenek kesz fat, oregebbet dragan es tartsak be a gondozasra vonatkozo osszes eloirast pontosan
- sajat gyartasu/nevelesu/oltasu facskat aminek oromszerzes a celja: ok sajat erdekukben fogjak betartani a szabalyokat (ok a maniakusok)
- fakat ami alkalomadtan teremni fog - ha nem akkor bakfitty - na ok nyugodtan kiserletezhetnek 20 fokon valo atteleltetessel - mert ha nem sikerul akkor nem is kell csodalkozni.

 

Azt szotak mondani hogy a jol/olcson/gyorsan -bol csak 2ot lehet egyszerre:

 

ha jo es gyors akkor draga
ha gyors es olcso akkor sz*r
es ha jo es olcso akkor meg lassu

 

Mint a legtobb hobbinal itt is van csomo ember aki 2 het alatt akar citrusszakerto lenni es ha nem sikerul akkor csalodottak. Oket nem nehez kiszurni, a harmadik utalasnal Quicktor weboldalara fel fogjak adni. Szoval a lenyeg h koszi azoknak akik turelemmel valaszolgatnak a kerdeseinkre es ne hagyjak magukat kihozni a sodrukbol. Mas a cel - mas az eszkoz.

 

Quicktornak: korabban is emlitettem hogy talan egy "tipikus citrusbetegsegek" alpont jol jonne a weblapodon, sajnos a kumkuas citrus aknazolegy utan megint tudok anyagot szolgaltatni: apro pici pottyok jelentek meg az egyik citrusom levelein. Nem tudom mi ez... ha rajovok majd posztolom es teszek kepet is.

Arth_ur Creative Commons License 2010.06.07 0 0 10761
Úgy nézem MAMAhal már két és fél éve nem fórumozik, ez volt az utolsó hsz-e.
Nyugodtan írj a modiknak, egy-v. két rövid tájékoztató mondat, benne a honlapod elérésével tökéletesen elegendő indítás a topik elejére.
Előzmény: Quicktor57 (10754)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.06 0 0 10760
Bravó.Minden szavaddal egyet értek.Látszik,hogy kertész vagy mert tudod,hogy min-dent meg kell tapasztalni.Az Olasz és Alma dologban is azonos a véleményünk.
Szerintem gyönyörű citrusaid lesznek.
Előzmény: citrusmániás (10759)
citrusmániás Creative Commons License 2010.06.06 0 0 10759
Sziasztok.Igaz én még nem irtam véleményt csak dugványkeresésben kértem segitséget.(köszönöm a segitséget aki email cimemen megkereset  gyökeres dugványfelajánlással)De az olvasottakhoz hozzátenném az én szakmám ugyan kertész de a citrusnevelést nem tanitották sajnos annak idején a suliba igy hiján vagyok a tapasztalatokkal.Nagyon jól jön mindenkinek a tapasztalatcsere és a tanácsok és ezen úgy gondolom nem szabad veszekedni,vitatakozni senkinek.Méltánytalan amator és profi kertészekhez egyaránt.Mindenki úgy neveli a citrusait ahogy  kedve tartja és amennyiben az alapvető szabályoktól eltér,sajnos megtapasztalhatja az eredményét.Én jártam olaszországba(azóta a mániám) és nem lehet összehasonlitani semmilkyen téren az ottani nevelésüket tartásukat az itteni klimánkkal(nem jó példa az almatermesztés én úgy gondolom)Igérem amint nekem is pozitiv sikerem lesz a nevelgetésükben megirom és le is fényképezem.
Luigi50 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 10758

 

 Na ezek után én is kérdeznék valamit. Ajándékba kaptam 27-es MBK műtrágyát. Semmi mást nem tudok róla. Kérdezném, ismeri-e valaki? Lehet-e a citrusokhoz használni? Ha igen, hogyan? A cserépméretekre vonatkozóan milyen adagolásban kell alkalmazni? Az a helyzet, hogy én eddig még csak marhatrágya levet használtam. A műtrágyához abszolút nem értek. Tud valaki segíteni? Üdv: Lajos

bombaba Creative Commons License 2010.06.06 0 0 10757
Már más topikban is előfordult ugyanez a helyzet, mely szerint a topikgazda már nem aktív, és a jelenlegi aktívabb tagok szeretnének a topik elejére egy 'irányjelzőt' tenni.
Pl. nézd meg a 'Papagájok...' vagy a 'Leander...' c. topikot, én ezt a módot tartanám célravezetőnek, elég jól működik, és egyiknél sem a topikgazda intézte az átirányítást.
Inkább ez, mint a topik elejére egy hosszabb topikleírás, mert az idegesítő, ha a hsz-ek helyett egy rém hosszú szöveg jelenik meg.
A nagyon kezdő hsz-eket nem mindig előzi meg egyik sem, de az előbbinél nagyon egyszerű a válasz.
A modik megmondják az intézés módját, vagy nézd vissza a leanderesben.
Előzmény: Quicktor57 (10754)
Luigi50 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 10756

 

 Szia Quiktor !

 

 Igen, én is javasolnám, hogy írjál valami bevezetőt :-) Amiben szerepel a honlapod is. Sajnos én sem tudom a topikgazda emailcímét, talán kérdezd meg így nyilvánosan - vagy én rögtön meg is kérdezem - "Topikgazda, itt vagy ? Kérnénk valami elérhetőséget" Vagy lehet, hogy a moderátoroktól kellene megkérdezni.

 Még valami felmerült bennem: itt most már többen célozgatnak a mediterrán országok citrustartására. De talán még senki sem írta le, hogy a mediterrán országok általában "tengeri" országok. Tehát vagy közvetlen tengerparti, vagy érvényesül a tengerek páratartalma, és természetesen a mediterrán tél. Talán ezért nem lehet a mi almatartásunkhoz hasonlítani :-) 

 

 Üdv: Lajos

Előzmény: Quicktor57 (10754)
Luigi50 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 10755

 

 Kedves Karlina !

 

 Igen, igazad van, az újszülöttnek minden új. De az újszülött meg vegye a fáradtságot, hogy beírja:  citrus tartás. És rengeteg helyből válogathat, ahol leírják az általános szabályokat. Ne ölbe tett kézzel várja, hogy századszor is leírjuk ugyanazt, mert neki nincs ideje visszalapozni. Hát másnak sincs ideje leírni - meg szerintem "sok kedve sem, századszor ugyanazt". Nézzen utána, és az után tegye fel a kérdéseit. Szerintem itt mindenki - én is- szívesen segít. Én 36 éve nevelek citrusokat, ebből kb 15 éve intenzívebben. Mégis visszalapozok a topicban, és még mindig sokat tanulok belőle. Persze, aztán ezen lehet nevetni. Ha valakinek meg annyira nincs ideje, akkor minden sértegetés nélkül - talán nem is citrust kellene tartania. Ja, ha az ember egy picit morcos, mert valaki már sokadszorra nem érti meg amit írnak neki -nemcsak én-, akkor sem indokolt az a hangnem, ráadásul nem is neki írtam. Üdv: Lajos

Előzmény: Karlina (10745)
Quicktor57 Creative Commons License 2010.06.05 0 0 10754

Kedves Topikársak!

"Sajnos" megint kimaradtam valamiből, de kénytelen vagyok néhány sort írni, mert a 10 778-as hozzászólás után kialakult csetepatéban néhányszor, akár egyik, akár másik oldalról, a weblapom tartalmára utalás történt.

Az nagyon jó, hogy egyre többen találnak rá erre a fórumra, és kérnek segítséget első kis citrusuk neveléséhez. Sajnos az „újoncok” közül néhányan el sem tudják képzelni, hogy a mi körülményeink között a citrusok tartása mennyi figyelmet, odaadást követel. Ezt bizony csak a „fanatikus” hobbikertészek tudják a növény számára biztosítani, ezért is mondom, (Petőfi után szabadon.) hogy Ne fogjon senki könnyelműen A citrom nevelésihez! Nagy munkát vállal az magára,

Ki most kertjébe citrust vesz.

Természetesen akadhat egy-két olyan citrus, amely elviseli a 20 – 23 fokos teleltetést, rá se hederít az utóbbi, közel egy hónap, gyökérkimosó esőzéseire, mosolyogva bólogat a 3-4 napos, 60 - 80 km/h-ás szellőben, amely még a mogyoróbokraimat is rojtossá tépte, és a moníliától nagy nehezen megmentett maradék cseresznyét leverte a fáról, hogy a Budaörsöt elérő idei két kis jégesőcskéről már ne is tegyek említést. (És én még szerencsésnek mondhatom magam.) Ráadásul gond nélkül elviseli a 2009. évi márciustól június elejéig, majd júliustól szeptemberig tartó szárazságot. Növényvédelme, pedig megoldható sörös permetezéssel. Attól tartok, ez az a ritka kivétel, amely erősíti a szabályt. (Természetesen, köszönettel veszek erről a növényről szaporító anyagot, igaz, azt nem tudjuk, hogy dugványról vagy oltványról van-e szó.)

A weblapomon nem azért gyűjtöttem össze azokat a nevelési körülményeket, amelyek a citrusfélék számára legmegfelelőbbnek tűnnek, hogy azok betartása „szentírás” lenne, ráadásul én sem vagyok még elég tapasztalt, és tévedhetetlen. Ennek ellenére, többek véleménye szerint is, elég jól sikerült összefoglalni kezdők számára, a hazai körülmények között legfontosabbnak tekinthető, alapvető citrusnevelési tudnivalókat. (Ebben az ügyben köszönettel olvastam sjohn elismerő szavait.) Ez az összefoglaló, ha másra nem is, de arra mindenképp jó, hogy a kezdők ne kövessék el azokat a baklövéseket a citrusfélék nevelése során, amit én és valószínűleg sokan mások is, megfelelő szakirodalom híján, elkövettünk. Ha már megvannak az alapok, néhány év múlva, mindenki kialakíthatja saját módszerét, de ne azzal kezdjünk, hogy rögtön, nagymértékben eltérünk ezektől a javasolt paraméterektől. (Most nem akarok elrettentő példákat felsorolni, mert remélem, időközben sikerült néhány „szuper” próbálkozásról lebeszélnünk a hozzánk fordulókat.)

Az tény, hogy a legjobb szándékaink ellenére is, néha kénytelenek vagyunk engedményeket tenni a nevelési körülmények tekintetében. Ha azonban „lazítunk a gyeplőn” valamely paraméternél, pl. 5 – 10 fok helyett 15 – 18 fokon teleltetünk, (de nem 20 – 23 fokon!), akkor sokkal jobban oda kell figyelnünk a megfelelő fényviszonyok és páratartalom biztosítására. Ha valaki figyelmesen elolvasta az anyagot, láthatta, hogy a citrusfélék nevelési viszonyait komplexen kell nézni. Nem lehet kiemelni csak egy-egy tényezőt. Pont ez a komplexitás eredményezi azt, hogy csak akkor kaphatunk átfogó képet a témáról, ha az egész anyagot áttanulmányoztuk.

Sajnos a fórumon vannak visszatérő „újonci” kérdések. Számomra sem szimpatikus, ha valaki huszadjára vet fel egy „lerágott” csont témát, ráadásul úgy, hogy az első hozzászólásában látszik, semmi erőfeszítést nem hajlandó tenni az információk lekérése érdekében. Nem kell 10 700 hozzászólást visszaolvasni, gyakran bőven elég csak 100-at, vagy az alapvető kifejezésekre (pl. magonc, magoncok) rákeresni. Ha valaki ennyit sem tud rászánni, akkor nem sok reményt látok arra, hogy egyszer fanatikus citruskertész váljon belőle.

Szerencsére, találkoztam a téma iránt komolyan érdeklődő, hálás fiatalokkal is. Talán ők vannak többen, ha nem is olyan „hangosak”, mint egyesek. Öreg rókák, támogassuk őket az első lépések sikeres megtétele érdekében! Tudom, nagyon unalmas, a számunkra lerágott csontnak tekinthető, magoncnevelési kérdésekre válaszolni, és talán idegesítő is, ha valaki új „Micsurin”-ként akar berobbanni egy szál magoncával a citrusnemesítés világába. Őket meg kell próbálni, a szerintünk eredményesebb út irányába terelgetni, természetesen nem elfeledve, hogy a magoncok nevelésének is meg lehet a szerepük. Egy rövid idő múlva, jó lesz viszontlátni, hogy a hozzájuk került nemes citrusok milyen szépen fejlődnek.

Ha mások is egyetértenek vele, akkor sjohn javaslatára, megpróbálok valamilyen rövid bevezető anyagot írni a fórum elejére, amelyben felhívom az újonnan ide tévedők figyelmét a weblapomon található Citrusnevelési útmutató anyagára. Talán így csökkenni fog az ilyen jellegű kérdések száma.

Ha esetleg a régi fórumozók közül valaki ismeri, és el tudja érni a "Topikgazdát", legyen szíves jelezni. (Sajnos nem publikus az e-mail címe.)

 

 

 

vica46 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 10753
Bocsánat a név keverésért természetesen a Spiseyrob hozzászólására értettem a rosszindulatot
Előzmény: vica46 (10752)
vica46 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 10752

Quicktor tanácsai teljesen korrektek ,sok gyakorlati tapasztalatot ,

többek véleményét figyelembe vette ,köszönjük neki .

Természetesen a mások körülményeit nem tudhatja  ,mert nem ismerheti.Egy dézsás növény nevelését mindenki maga kell megtanulja ,mert hiába mondják hogy kéthetenként tápozd ,ezzel vagy azzal ,ha például ilyen időjárás van és nincs elég napsütés ,nem tud a növény annyi tápanyagot felhasználni mint ideális körülmények között ,a tulajnak kell eldönteni mikor mit és hogyan,a jótanácsot pedig megköszönjük,de sakraf84 rosszizü megjegyzésben semmi jóindulat nem volt

Előzmény: Arth_ur (10744)
zümkobold Creative Commons License 2010.06.04 0 0 10751
Megpróbálom újfent átküldeni az e-mail-t. Remélem sikerrel járok.
Előzmény: zoli1122 (10750)
zoli1122 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 10750
mar most atjon a posta,csak meg volt telve a szerveren,nem vettem eszre,de mar kiuritettem
Előzmény: zümkobold (10749)
zümkobold Creative Commons License 2010.06.04 0 0 10749
Szia Zoli!

Megkaptam az e-mail-t, amit írtál nekem. Sajna a válaszom a rendszer visszadobta.

Köszönöm, élnék a felkínált dugványokkal.

Üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!