Keresés

Részletes keresés

Zs... Creative Commons License 2017.05.10 0 0 5490

Ennyiből minden repjeggyel együtt is kihozható, bár luxusszállás azért nem fér bele.

Előzmény: jankovity (5489)
jankovity Creative Commons License 2017.05.10 0 0 5489

Sziasztok!

 

Indonéziát néztem ki a következő utazás célpontjának azon belül is a Maluku régiót.

Az első kérdésem az anyagiakról szól. Kb 25 napos utazáshoz mennyire reális a 3500 eurós költségvetés 2 főre ill. mire lehet ez elég decemberben.

 

j.

fornit1 Creative Commons License 2017.05.08 -1 0 5488

Szép / érdekes helynek tűnik, talán majd egyszer.. :)

Előzmény: roguewave (5481)
roguewave Creative Commons License 2017.05.08 0 1 5487

Nagyon konkrét terv még nincs, de az tuti, hogy Raja Ampat és a Pápua rész a következő célpont. Misool azóta is izgatja a fantáziám!

Előzmény: W.L. (5486)
W.L. Creative Commons License 2017.05.07 0 0 5486

Van mar valami konkret terv?

Raja Ampat, Sulawesi, Kelet-Java?

Előzmény: roguewave (5485)
roguewave Creative Commons License 2017.05.07 0 0 5485

:) Bizony, hogy hasznát vettük!
Azóta is becses helyen áll a könyvespolcunkon. Remélem hamarosan újra bevetésbe kerülhet majd.

Előzmény: W.L. (5484)
W.L. Creative Commons License 2017.05.07 0 0 5484

Hasznat vettetek?

Amugy a helyiek gyakran meg is akarjak tartani. :-)

 

Kosz az utleirast is, jobb keson mint soha.

Előzmény: roguewave (5482)
roguewave Creative Commons License 2017.05.07 -1 3 5483

Néhány kép még a Banda-szigetekről.

Hatta

Előzmény: roguewave (5481)
roguewave Creative Commons License 2017.05.07 0 3 5482

W.L. könyvét tanulmányozzák a halászok Bandán. :)

Előzmény: roguewave (5481)
roguewave Creative Commons License 2017.05.07 -2 4 5481

Sziasztok!

 

Bepótolom itt is az elmaradásomat, írok egy röpke beszámolót tavalyi utazásom indonéz részéről is.
Utazásunk indonéz részén jártunk Jáván Jogjában, valamint a Malukun a Banda-szigeteken.

 

Jogyakartáról bőven volt már szó itt a fórumon, így nagyon nem is részletezem.
Inkább Bandáról írok, bár mostanság erről is került fel elég sok információ, így nem fogok nagy újdonságokkal szolgálni.

 

Mielőtt a szigetekre mentünk, első éjszakánkat Ambon mellett a Natsepa hotelben töltöttük, sikerült ugyanis egészen jó áron foglalni ide. A város innen messze, de a gyorshajó állomás viszonylag közel van, így ideális választás volt a továbbutazás előtti estére. Csak ajánlani tudom: medencés gyönyörű kert, hatalmas szoba tengerre néző kilátással, nagy terasszal, tágas fürdőszobával. A zuhanykabin olyan méretű volt, hogy le tudtam feküdni benne kinyújtott karral. Alig páran voltunk az egész hotelben, csak néha botlottunk bele valakibe. A vacsora is finom volt, s még a szálloda igazgató is odajött érdeklődni, hogy hogyan érezzük magunkat. 

 

Másnap 8-kor már a kikötőben voltunk, ahol szokásos indonéz móka zajlott. Előbb a közelebbi szigetekre közlekedő hajókra adták el a helyet, addig a Bandára indulóra nem lehetett venni. A hajónk hivatalosan 9-kor indult volna, de még kilenc után sem lehetett jegyet kapni. Fél tízkor közölték, hogy nem indul hajó. Néhányan elszállingóztak, de mi egy helyi figura tanácsára maradtunk. Végül tíz óra körül közölték, hogy mégis indítanak egy járatot. Az utazás nagyon élvezetes volt, utunk során láttunk két bálnát is, és rengeteg delfint.

 

Bandán az első éjszakát a Mutiara vendégházban szerettük volna tölteni.

Sajnos csalódnunk kellett benne.
Abba, a tulaj, ezt a helyet már nagyon hanyagolja, s inkább az új szállását, a Cilu Bintangot promótálja. Ez egy mock-gyarmati épület, hatalmas terekkel. Végül mi is itt szálltunk meg, de nem voltunk nagyon megelégedve vele. Az egyik elvitathatatlan előnye az angol wc volt, aminek különösen a párom örült. (Megérkezésünk után az első napon nem érezte magát valami jól.) A szobák tiszták, szépek, de valahogy az egész mégsem az igazi. Kicsit olyan, mint amikor a balatoni csárdák túltolják a pirospaprikás-szekeres paraszthangulatot, csak itt épp a mű-gyarmati tematikában történik ez meg. Sokkal inkább javaslom a Vitát, vagy még inkább Hatta szigetén a part menti szuper szállásokat. 


Szerveznek kirándulásokat is, de ennél lehet olcsóbbat találni a szigeten.
 

A reggeli minden nap ugyanaz volt, se nem bőséges, se nem finom. Kulináris tekintetben itt csak egyszer ettünk jót. A hét egyik napján egy nagy lakomát csaptak, ekkor Abba felesége főzött.

Ahová viszont többször is visszatértünk vacsorázni, az a nagyon kreatív nevű Spice Island Café volt. (Ők is szerveznek kirándulásokat is, érdemes rákérdezni, hogy van-e szabad hely.)

 

Ottjártunkkor alig volt turistaforgalom. 20 külföldinél tuti nem voltunk többen az egész szigeten. A második napon már mindenkit név szerint ismertünk.

Esténként a szálláson olyan hangulat volt, mint egy Agatha Christie regényben, vártam, hogy mikor bukkan fel Poirot. 

 

Poirot nem, de egy, a környékről már sok könyvet megjelentető író: Ian Burnet, szintén a Cilu Bintangban szállt meg azon a pár napon. Egy kellemes beszélgetés és egy dedikált könyv lett az eredménye a találkozásnak.

 

Aztán az egyik nap jött valami politikus nagyfejes a városba, s pont olyan ünnepséget raktak össze neki, mintha a hetvenes évek valamelyik vidéki TSZ ünnepélyre csöppentünk volna. 

 

Bár a szigeteken már páran gagyognak angolul is, azért ez még kevésbé jellemző kommunikációs forma. Ezért némi alap indonéz nyelvtudás nem árt errefelé. Ittlétünk egyik legjobb élményét is ennek köszönhetem. Összeismerkedtem ugyanis a helyi halászokkal, akik meghívtak másnapra, hogy menjek velük munkába reggel. 3:30-kor keltem. Átsétáltam a néptelen utcákon a városka túlfelére, s végül a megbeszélt helyen, egy krimibe illő sötét kis kikötöben ácsorogtam, hajnal 4-kor. Aztán indonéz pontossággal megérkeztek fél ötkor a halászok. Életem egyik legmagyobb élménye volt velük kimenni a tengerre. Sötétben mentünk, s kint hajnalodott meg. Fantasztikus volt! A halászat végeztével még halakat is akartak adni, hogy vigyem magammal. Természetesen semmi pénzt nem fogadtak el ezért az élményért.

 

A többi sziget közül jártunk Banda Besar, Run, Ai, Hatta szigetén, valamint megmásztuk az Api vulkánt is. 

Banda Besaron fűszer túrán voltunk, erre érdemes volt befizetni. Láttunk trópusi mandula fát, szerecsendió fát, de utunkba akadt fahéj és szegfűszeg is. Végül giccses naplemente nézésbe fordult a túra.

 

A víz alatti világ egészen lenyűgöző. Ilyen látványt búvárfelszerelés nélkül kevés helyen láthat az ember. Hattán volt a legjobb sznorizni, itt még teknőssel is sikerült együtt úszni. A vakító homokos tengerparttól pár méterre már a változatos korallokkal teli zátonyhoz jutunk. A tengerpari szállások - mint ahogy fentebb már jeleztem - itt Hattán egészen varázslatosak. Persze a luxust itt az elhelyezkedés adja, nem a felszereltség. 

Run sziget sarkában van egy kis lakatlan sziget, gyönyörű fehér színű homokkal. Oda is érdemes egy kitérőt tenni. Gyönyörű tengerpart, s rajtatok kívül senki más. Egészen meseszerű.

Ami sajnos nem meseszerű, az a szemét. Sajnos a hajóról is láttunk a vízben úszó nylonzacskókat, s még sznorizás közben is belefutottunk egy egy műanyagpalackba. Nagyon sajnálatos, hogy a tengerek szennyezetsége még ezen az idilli tájon is megjelenik.

A szigetről vissza Ambonba a Pelni járatával mentünk.

 

W.L.-nek mégegyszer köszi a sok információt és segítséget!

 

Menjetek Bandára, érdemes!

pannn Creative Commons License 2017.05.03 -1 1 5480

Hat.. aligha talalsz W.L.-nel tapasztalatabb utazot, érdemesebb lenne hallgatni ra es aszerint tervezni az utazasod. De ez csak egy jo tanacs. 

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5472)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.03 -2 0 5479

Kedves,Ezer bocsanat ha szavaim sertöek voltak szamodra ,kerlek tudd be a stressnek ....es Köszönöm szepen a sok hasznos informaciot

Előzmény: W.L. (5474)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.03 -2 0 5478

Köszönöm a hozzaszolast,megint egy informacioval több es ez csak segitett meg jobban ,abban ,hogy vegre eldöntsuk hogyan tovabb ,kösziii

Előzmény: Ka Pál (5476)
Ka Pál Creative Commons License 2017.05.02 -2 0 5477

Ja és hogy ezt miért írtam ilyen hosszan, mert szerintem a túlárazást kevésbbé fogod bánni utólag, mintha az idő folyik ki a kezeid közül (helyi busz vesd össze taxi), és/vagy nem látsz valamit. A busz nagyon olcsó, de ha többen lesztek, tehát osztódik a költség és elsősorban az idő számít, sokszor a taxi/bérelt autó, urambocsá' helyi iroda szervzete út lesz szerintem a jobb választás.

Előzmény: Ka Pál (5476)
Ka Pál Creative Commons License 2017.05.02 -4 2 5476

Ha túl tudod tenni magad a sugárzó önteltségen és a stíluson, melyek terén nyílvánvalóan kihívásokkal küszködik a kollega, érdemi információkban többé-kevésbé segítségedre lehet. Ami neki dögunalom, és agyonrágott csont, az neked egy óriási bizonytalanság, mert kilépsz a komfortzónádból.

 

Mellékinformáció: jómagam utazó vagyok, még emlékszem az első ázsiai élményeimre, tehát közelebb érzem magam a Te bizonytalanságodhoz, mint a "menők" magabiztosságához, és -sajnos- nem ott élek. 

 

Szinte látom magamat 20 évvel ezelőtt, ahogyan csapongsz a sok kérdéseddel a fórumok között, nyílván megerősítést vársz a döntéseidhez.

Nyugodj le, nagy élmény lesz Bali is, Jáva is. Ahogyan látom hosszabb útra készülsz, több területet érintve. Jávai tartózkodástól magam is tartottam (mint ahogyan írtam is), de nagyon kellemesen csalódtam. Biztonságos, teljesen jól utazható vidék, egyértelműen könnyebb eljutni - főleg a túristás helyeken- Á-ból B-be,mint akár Magyarországon. Ezeken a fórumokon a "jólértesült helyben élők és a nagy utazók" véleményem szerint túlzott hangsúlyt fektetnek a "lehúzás elkerülése" témára. Egyértelmű, hogy többszöri utazás azonos térségben tapasztaltá, edzetté teszi az embert. Azt a szintet, hogy "2$-ból 1 napig elvagyok" sose vettem komolyan. Ezen szint és a pénzszórás között még a szivárvány összes színe megtalálható. Szerintem ne aggódj, minden olcsóbb, mintha itthon szeretnéd ugyan azt a szolgáltatást, vagy árut megvásárolni. (Ezek alól a búvár túrák talán a kivétel, de azok a világ más híres merülő helyeihez viszonyítottan árazottak.) Elegendő azt tudnod, hogy a túristáknak szánt szolgáltatásokból mindig érdemes megpróbálni alkudni, a helyiek a számukra még elfogadható árnál jóval magasabbról indulnak az alkuba. De ahol nincsenek kiírva árak -és ez a jellemzőbb- mindig a megjelenésed, európai kinézeted alapján szabják meg az első benyögött árat. Alkudj kedvesen és lassan majd ráérzel mi az elérhető minimum. Ne búslakodj, hogy itt a nagymenők "10-edéből" megoldják, elsőre oda mennek ahová tervezték és pont akkorra érnek oda, ahogyan elképzelték. Elegendő, ha Te élvezed az utat és neked megéri. Legtöbbünknek nincs második esélye ugyanott megfordulni. Azaz a számodra kedvező ár elegendő, s nem kell azon sopánkodnod, hogy WL, vagy bárki más a feléért is megoldaná, negyed annyi idő alatt és az a valami, amit kinéztél magadnak nem éri meg, helyette csinálj mást... Állítólag az utazásban a legfontosabb élmény maga az út és nem a tényleges uticél.

 

A helyedben én a megnézendő, engem érdeklő látnivalók feltérképezésére (már, hogy mire vagy kíváncsi) szánnám a nagyobb energiát, nehogy utólag találj valamit, amit nagyon meg kellett volna nézni. Szerintem hiába mondja itt valaki, hogy a mittomén mi 100 batáng, a helyszínen a piac fogja eldönteni mennyiért tudsz hozzájutni és kár bosszankodni, ha nem sikerül az itt mondott árat megközelíteni. Példának okáért, hibába voltam tisztába a helyi árakkal, sötétben szálltam le a távolsági buszról, nagy pakkal, messziről lerítt rólam, hogy európai vagyok, hiába tudtam valamicskét beszélni indonézül, egy kisbuszból lehetett "választani" a továbbjutáshoz. Amikor eltávolodtam a buszmegállótól és próbáltam más fuvarozót keresni (sikerült is találni talán harmadával olcsóbbat), és visszajöttem a pakkomért meg a többiekért, az első sofőr elzavarta az általam felhajtott embert. Viszonylag kis településen, szélsőséges helyzetben, ilyen direkt módon, egymás üzletét nem nyúlják le. Egyetlen lehetőség csupán a díj megosztása maradt más külföldiekkel, vagy a nem igazán alternatíva, hogy az éjszakába nekivágni gyalog, a csomagokkal másik autót keresni. Hozzá kell tenni, itthon se vonat, se busz nem vitt volna el ennyiért. Tehát váltottam inerciarendszert, viszonyítottam a  hazai árakhoz, csökkentettem még a költséget megosztással és máris tudtam élvezni tovább az utazást, nem sopánkodtam tovább az "elvesztett" pénzen.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5472)
Sandorson Creative Commons License 2017.05.02 0 1 5475

Nem akarok beleszólni, de W.L. jóhiszeműségében és segítőkészségében és legfőképpen megbízható információiban sztem kár kételkedned. A mi jávai pár napunk tervezésében is releváns volt a segítsége.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5472)
W.L. Creative Commons License 2017.05.02 -2 3 5474

Szerintem ugyanazt a kerdest harmadszorra olvasni annak ellenere, hogy mar ketszer megvalaszoltuk ketten is, a legtobbek turelmet probara tenne. Sok szerencset a tolem elteroen tapasztalt utazok tanacsaihoz.

Igerem, tobbet nem idegesitelek valaszaimmal, kapod az ixecsket. :-)

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5472)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.02 -3 1 5473

Köszönjuk Sandorson,a vilag masik vegere utazunk,egyikunk Sem Azsiai specialista ,ezert vannak a kerdesek,ha megjarjuk amit beterveztünk,nagy almunk valik valora,elevezet volt olvasni irasod,köszi

Előzmény: Sandorson (5470)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.02 -6 0 5472

Valaszod kicsit eleg elces volt,pedig csak kerdeseket tettunk fel,mivel infomacio hianyaba szenvedunk,de mar kezd kirajzolodni a helyzet,mas tapasztalt utazoktol varunk valaszokat,nem muszaj irnod,köszi az eddigi infot.

Előzmény: W.L. (5468)
Sandorson Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5471
Sandorson Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5470

1 éve a helyszínen vett Borobudur-Prambanan kombijegy 2 napos volt, most a hivatalos oldalon vett online jegy  (520.000 rp) 3  naposnak tűnik (hivatalos szöveg szerint: Catatan : Tiket berlaku selama 3 hari, sejak 1 hari sebelum waktu kunjungan sampai dengan 1 hari setelahnya.)

 

Tavalyi utunkról írt beszámolónk: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140030697&t=9196473

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5466)
W.L. Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5469

Lasd: 5292-93

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5467)
W.L. Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5468

5459 szamu hozzaszolasomban irtam, mennyi lenne kb egy taxi a templokhoz egesz napra, ugyanannyit irt mar neked mas is a Bali forumon.

A kombinalt belepo tudtommal jo meg masnap is.

Azert erkezes utan cuccal templomozni... en ezt max taxival csinalnam csak, benne hagyva a cuccot.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5466)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5467

linkelnetek valamit,ahol hasznos indonez mondatok vannak turistaknak vagy azon tul?jo lenne tudni nehany fontos mondatot,köszönjük

Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5466

Szia,Yogyakartai taxi arakkal nem vagyunk tisztaba ,sehol nem talaljuk,nekunk a Prambanan-Bodobour belepö arait linkeltek be es azt neztuk meg ,azon gondolkozunk,hogy a repterröl egyenest onann busszal menenk el Prambanan-ba,es rögtön megneznenk ,termmeszetesen megvevenek a belepöt ,kerdes az lenne erdemes e komplett belepöt venni ami Borobudorba is szol?mert azt csak masnap neznenk meg,es ervenyes lesz e igy a komplett belepö?

Előzmény: W.L. (5465)
W.L. Creative Commons License 2017.05.02 -1 1 5465

Plaosan, Sari es Sewu Prambanan kornyeken vannak es azzal egyutt erdemes felkeresni oket. Viszont a csoportos kirandulasok ezekhez nem mennek, igy ezeket inkabb csak taxival vagy motorral lehetne bejarni.

En szervezett buszos kirandulassal egyszer voltam a templomoknal evekkel ezelott, es azota biztos valtozott az ara. Mint mar mondtam, ide valaki frissebben betett egy arlistat, ha annyira izgat, keress vissza ra. Amugy meg majd ott meglatod, mennyi. Taxiarakat is irtak be mar masok is, meg en is neked par napja.

A biztonsagrol is irtam mar, Balival osszehasonlitva, annal tobbet szerintem nem erdemes irni rola.

 

Szerintem ne idegeskedd tul az egeszet, elore akarsz megtudni egy csomo olyan reszletet amire ott kinnt ugyis feny derul a maguk idejeben.

 

A Balirol Gilire jaro hajok jegyarairol inkabb a Bali topikban erdeklodj, bar azt is leirtak ott mar tobbszor is, viszakeresni gyorsabb lehetne mint varni, hogy valaki ujra beirja.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5463)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5464

Meg egy gyorss kerdes melyik busz megy be a repterrol a varosba,valahogy megkell talalnunk az utvat shol lesz a szalasunk?es a Gili  SZIGETEKRE menyibe kerül a retur jegy Padang Bei kikötöböl?Hajraba vagyunkkkkkkk mar nagyonnnn,3 szor pakoltuk at a börönöndöt es a fiuk mind a 3-szor ugyanazt tettek be,valami megis mindig ithon marad...

Előzmény: W.L. (5462)
Athos-Porthos-Aramis Creative Commons License 2017.05.02 0 0 5463

Termeszetesen a "lezengest"igy ertettem,Plaosan Temple,Sewu Temple,Water Castle (Tamansari),The Sambisari Temple,Bukit Bintang,keszülünkkkk,de nagyon ,jo lenne tudni a Jawai arakat,menyiert kinaljak ezeket az utakot ott ,gondolom mas az ar ,mint  Balin ,nem zudom olcsobb vagy dragabb....egyenlöre a buszokat nezzük,meg a repteri buszt  keressük ,biztos megy az is be a varosközponta,onann megtalaljuk a szallodankat,es kerdezneem meg ,hogy mivel muszlin orszag ,a katolikusokat nem banjak? vagyis alsobbrendükent kezelik,vannak konfilktusok?van anyira biztonsagos mint Bali?

Előzmény: W.L. (5462)
W.L. Creative Commons License 2017.05.01 0 0 5462

Ja, es az elso nap nem csak "lezengeni" kellene, hanem akkor megnezni a varoson beluli latnivalokat. Ezek legfontosabbja a Kraton, a szultan palotaja, meg talan a mogotte levo "vizipalota" romjai, de vannak mas latnivalok is. En tovabbra is nagyon ajanlanam, hogy legalabb 1 napra ugorjatok at Soloba is, ott 2 palota is van, es sokkal kevesbe turistas mint Yogya, igy teljesen mas a hangulata.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5460)
W.L. Creative Commons License 2017.05.01 0 0 5461

Azt, hogy a varosi busz a szallasotok kozeleben hol all meg, kerdezzetek meg ott. A szallodaban alighanem boldogan foglalnak nektek szervezett kirandulast is mindket helyre, amugy azt barmelyik helyi utazasi iroda is megteszi, amik kulonosen a fo vasutallomas elotti Sosrowijayan utcaban hemzsegnek. Az arakrol ide korabban feltoltott valaki egy listat. Ja es tovabbi lehetosegkent berelt motorral is elerhetok, ha tudtok motorozni akkor ez a kegolcsibb megoldas. A kombinalt belepot a 2 templomcsoport barmelyikenek bejaratanal megvehetitek. Az altalam ajanlott kisebb templomokhoz kulon jegyek kellenek, de azok nagyon olcsok illetve nemelyiknel nincs is.

Előzmény: Athos-Porthos-Aramis (5460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!