Keresés

Részletes keresés

taormina001 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9783

Szia Laci,

örülök, hogy hallok rólad. Nem kérek; nincs most sok osztogatnivalóm, és gondolom éjjel-nappal a metszéssel, vetéssel  meg a komposzttal leszek elfoglalva. Lehet, hogy az öntözörendszert is össze kell raknom, mert április közepén megyek legközelebb, lehet, hogy akkor már késö.

Canna gumóból lesz majd fölösleg, egy kevés Mirabilis meg Achimenes. Meg van rengeteg gyönyörü dupla Brugmansiám.

 

 

Előzmény: Laci/Zápolya (9781)
bombaba Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9782

Örülök, hogy hasznos is akadt a hozzászólásaim közt. :)

Előzmény: Törölt nick (9775)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9781

Magbörzéken is el lehet osztogatni.

Március 9-én Wekerlén lesz. Kérsz egy asztalt?

Előzmény: taormina001 (9779)
CBNora Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9780

Nem tudom. Rákospalotán biztos, ott már jártam.

Előzmény: taormina001 (9779)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9779

Nálunk is van?

Előzmény: CBNora (9777)
CBNora Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9778

Sokan jöttek úgy hozzám, hogy előtte már régóta dumálgattunk itt a fórumon, jó volt találkozni.

De olyan is volt, hogy pár évig sajnáltam levágni a jostát, és a végén tele lett a kert hatalmas, fölösleges bokrokkal. Akkor azt meghirdettem, és ismeretlen volt a jelentkező. Szerencsére megbeszélés szerint eljött, kiásta. Jó nagy kocsit pakolt meg velük. Akkor nem is volt más alternatíva, mint a személyes átvétel, vagy hogy ledarálom komposztnak. Máskor meg pár rekesznyi földiepret vittek el. Az illetőnek pont az a fajta kellett, kapni itthon nem lehet, azt is sajnáltam volna kidobni.

Szóval néha idegennek is adom személyes átvétellel, néha postázom is, de már meggondolom, hogy mit és kinek.

 

Előzmény: Törölt nick (9775)
CBNora Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9777

Biokertész körök szoktak ilyet tartani, itt a Klíma Klub szervezi.

Előzmény: Törölt nick (9774)
CBNora Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9776

Az élő növény postázásának feltétele a gondos csomagolás, ami azért némileg időigényes, és kell hozzá csomagolóanyag, vagy legalábbis találékonyság. Ha az embernek korlátozott a növényei közelében töltött ideje, szerintem teljesen érthető, hogy nem ezzel akarja tölteni.

Előzmény: bombaba (9773)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9775

Nem is tudom.  Nekem a személyes találkozás abszolút bizalmi dolog. Ha valakivel hosszú ideig (mondjuk évekig) eldumálgatunk, akkor szívesen találkozom vele. De ismeretlenekkel nem szívesen. 

 

Egyetértek veled abban, hogy ma már nem gond az élő növény postázása, a GLS és társai miatt pedig már az sem, hogy a postára kelljen menni. És van, amikor az embernek éppen nincs kedve ezer ok miatt postázgatni. 

 

Már sok hozzászólásodat olvastam, és anno nekem is sokat segítettél önzetlenül a tanácsaiddal. Ezért mindig hálás leszek neked. 

Előzmény: bombaba (9773)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9774

Nem mondom, hogy nincs igazad. Volt már egy alkalommal, hogy cseréltem volna. Én elpostáztam az enyémet, GLS csomaggal, becsomagoltam még ajándék növényeket is. Amit én kértem az sohasem érkezett meg. Nagyon bosszantó, és megértem, ha valaki a rossz tapasztalatok miatt bizalmatlan. Sajnos vannak ebből is meg abból a csoportból is. 

 

Ez a városi cserebere nagyon jól hangzik, majd utánanézek, hogy van-e nálunk is. 

Előzmény: CBNora (9771)
bombaba Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9773

Elnézést, hogy beleszólok a beszélgetésetekbe, de úgy érzem, jónéhány szempontot kihagytok a topik népszerűségének csökkenését elemezve.

- Vidáman folydogált itt a cserebere sokáig, amíg kisebb küldemények elmentek a postán levélként (2 kg-ig), nem túl nagy összegért. Amikor ennek díját jócskán felemelték, már érdemes volt meggondolni, nem olcsóbb-e megvenni egyes dolgokat boltban, mint csereként beszerezni.

- Tao, Te vagy az, aki kezdettől - mióta látogatom ezt a topikot - nem postázol, elég sokszor leírtad.

Az érveid közül az "élő növényt nem postázol" a legkevésbé érthető és teljesen indokolatlan. Nem egyszer vettem már élő növényt külföldről, Franciaországból, Olaszországból, egyéb helyekről,  gond nélkül elküldték, többnyire futárszolgálattal, és 2 nap alatt ideért, kifogástalan állapotban. Számtalan hazai webshopból korlátlanul és gond nélkül szállítanak növényt, citrusfákat, bármit, futárszolgálattal, probléma nélkül, és akár egy lépést sem kell a feladónak cipelnie, házhoz mennek a csomagért, sőt, az ára esetenként alacsonyabb, mint a postáé. 

Igaz, nincs hozzá személyes tapasztalatcsere, de ez túlélhető, van internet, vannak szaktopikok.

- A személyes találkozás feltétele az emberek nagy részénél (minden nem Budapesten lakónál) utazás, ennek költségei és egyéb feltételei vannak. A mai busz és vonatjegy áraknál kérdés, nem olcsóbb-e helyben megvenni, ha lehet, vagy webshopból megrendelni, mert még szállítási költséggel együtt is olcsóbb, mint elmenni az ingyen növényért. Vannak, akiknek földig ér a lába, nem csak egy autó aljáig - nekik pl meggondolandó, mekkora csere vagy ajándék növényt tudnak hozni-vinni vonaton vagy buszon, közben egy kis budapesti tömegközlekedéssel. Nem csak autósok élnek kis hazánkban, a többiekről is tudomást kellene venni.

- Postázás: csomagolás, postára menés: elismerem, ez nyűg, már én sem szívesen csinálom, csak nagyon kivételes esetben, és csakis futárszolgálattal, amelyik házhoz jön érte.

Bevallom, én is megtettem nem egyszer, hogy a felesleget kidobtam. Nincs ebben semmi meglepő.

Előzmény: taormina001 (9769)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9772

Én áprilisra szavaznék. Szerintem meg tudjuk beszélni. Ha nem, akkor szívesen elküldöm és nem kérek cserébe másik növényt. Nem ügy. Nekem a lényeg, hogy ne kelljen kidobni és szeressék őket. Nálad ez szerintem maximálisan teljesül.

Előzmény: taormina001 (9769)
CBNora Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9771

Előfordul, hogy tényleg a komposztra megy, néha nálam is.

Vannak növények, melyek nagyon szaporodnak, olyan helyen is megjelennek, ahol nem maradhatnak, és van egy határidő, ameddig ki kell onnan szedni. Ha addig akad valaki, aki elviszi, megkapja. Ha értékes növény, becserepezem. De van egy cserépmennyiség, amit már nem lehet a ház mögött kerülgetni, öntözni, gyomlálni, csak azért, mert egyszer majd hátha valakinek kell. Ezeket már postázni is nehézkes lenne. A személyes elvitel pedig elég sok szervezést igényel. Egy darabig csináltam, de mikor már többször előfordult, hogy a megbeszélt időpontot már harmadszor halasztották el, úgy döntöttem, hogy csak kivételes esetben hirdetem meg itt a növényeket. Ismerősöknek természetesen bármit félreteszek, de idegeneknek nem.

Többször kértek ismeretlenek e-mailben magot. Többször küldtem úgy, hogy még postaköltséget se kértem, csak annyit, hogy majd számoljanak be a növény fejlődéséről. Ezt sose tette meg senki.

Úgyhogy mindent elteszek a városi növénycseréig (itt van ilyen), illetve egy helyi körben meghirdetem. Idén pl. az összes eddig kiásott növényem helyben elkelt.

Előzmény: Törölt nick (9768)
CBNora Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9770

De nem azért, mert irigyek vagyunk.

Mikor nagyon pörgött a fórum, akkor se elsősorban az adásvétel vagy a csere miatt pörgött. Beszélgettünk.

Előzmény: taormina001 (9766)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9769

Én már elég régen itt vagyok, elég sok konfliktust megértem, de ezzel a jelenséggel még nem találkoztam. Ha így van, az tényleg meglepö, és mindenekelött kontraproduktiv.

 

Ami a mi cserénket illeti, nekem is van viszont egy rögeszmém; hogy élö növényt nem postázok. Emiatt sokakkal meggyült már a bajom, akik diszkriminálva érezték magukat, de végül valahogy mindig sikerült mexervezni, hogy eljussanak a növények a destinációhoz.

Azon kívül, hogy ki tudja, hogy milyen állapotban, és egyáltalán megérkeznek-e, erre három okom van:

1. az elsö, -és legfontosabb- a forum -általam értelmezett- funkciója: a tapasztalatok és élmények megosztása és a hálózatépítés hasonló érdeklödésü emberek között. Ez pedig nem megy legalább szórványos személyes találkozás nélkül.

2. Személyes találkozásnál mindig akad még egy kis ez meg az; cserélnivaló, ami eredetileg nem volt megbeszélve. Egynél többen távoztak már innen egész autórakomány növénnyel.

3. a postázás, profi csomagolás, postára menés nagy macera, ami végül legtöbbször mégis édesanyámra marad, minthogy én a helyszíntöl 1000 km-re lakom.

 

Ezért a következöt javaslom: én márc 8-10-ig Budapesten leszek, de nem tudok elmenni ezalatt a rövid idö alatt sehova. Esetleg meglátogathatnál, és elvihetnéd az Iriszeket. Árilis 2. felében hosszabb ideig leszek ott, akkor pedig elmehetnék a Hibiscusért hozzád. Mi a véleményed?

Előzmény: Törölt nick (9768)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9768

Ó, azt nagyon megköszönném.   Egyébként nekem már elmondták mit csinálnak a felesleggel. KIDOBJÁK. Na ezen rágtam be egyszer, de nagyon.  Nemhogy ingyen vagy cseréért, de pénzért SEM adnak FÖLÖSLEGET. Inkább KIDOBJÁK. 

 

Persze szívük joga.  

Előzmény: taormina001 (9765)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9767

Csak azt nem tudom, mit csinálnak az emberek a rengeteg fölösleges szaporulattal, ami óhatatlanul fölhalmozódik, ha valakinek ez a hobbija.

...meg hogy miért nem látják be, hogy jobban járnak, ha biztonsági okokból másnál is van a növényükböl, ha nem akarnak úgy járni, mint én a niamniamensissel.

Előzmény: taormina001 (9766)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9766

"Különben ez a fórum sem létezne."

Hááát nem is nagyon létezik:-(

Előzmény: Törölt nick (9763)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 9765

Köszönöm, nagyon megtisztelnél; nagyon tetszik ez a Hibiscus. Ápr. 2. felében hosszabb ideig ott leszek.

Viszoooont: RENGETEG Iriszem van, amit szívesen megosztanék veled; legföképpen egy nagyon szép kék-sárga fajta szaporodott el igen szemtelenül. Annyira nem értek hozzá, de úgy gondolom, öt viszont jobb lenne minél korábban fölszedni, nem a vegetációs idö derekán.

Előzmény: Törölt nick (9763)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.24 0 0 9764

Előzmény: taormina001 (9762)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.24 0 0 9763

Szerintem a növények szeretetébe beletartozik a tudás és tapasztalat megosztása mellett - a csere és ajándékozás/adásvétel kinek-kinek kedve szerint - IS. Különben ez a fórum sem létezne.

 

Én Pesten vagyok, de postázni szeretek. Fokföldi kankalin/kankalin, nőszirom, írisz  érdekelne most leginkább. 

 

Ha adsz címet, akkor belföldön bárhová szívesen elküldöm majd áprilisban. Addig erősödjenek még.

 

Ez a pagoda afféle schizo, de szerintem te a másik piros fajtájára gondoltál.  Nekem viszont ilyen van.

 

Előzmény: taormina001 (9762)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 9762

Kedves Almalevél,

köszönöm a fölajánlást, de biztosan akad olyan növény, amit szívesen fogadnál. De most itt nehéz öket egyenként fölsorolni; akkor is, ha idöközben nagyon megcsappant a gyüjteményem. Jobb lenne, ha te mondanád meg, hogy mi érdekel.

A pagoda-Hibiscust a Google a schizopetalussal azonosítja, ami régi vágyam. Nem tudom erröl van-e szó.

Legközelebb már 8-10-ig leszek Magyarországon. Te merre székelsz?

 

Én nem tudom, miért mennek el az emberek, de szerintem a megbízható, visszajáró törzsközönség éppen nagy elönye volt ennek a forumnak. A Forumnak pedig a növényosztogatás biztosan nem elsödleges funkcioja, (hacsak nem épp ebbe a topicba tévedt egy ilyen "irigy" illetö), számomra tehát érthetö, ha valakit más érdek vezérel.

 

Előzmény: Törölt nick (9760)
anikó233 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 9761

Sziasztok !! Colocasia-Elefántfül gumókat szeretnék ...hátha van valakinek..tudnék helyette adni pluméria ágat,minikiwi ágacskákat. Jenny kiwi vesszőt...esetleg fügeágat...

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.24 0 0 9760

Engem sajnos a felajánlott virág nem érdekel mint cserealap, de szívesen adok neked pagoda narancssárga és dupla barack hibiszkuszt ingyen is. Azért gondoltam meg magam, mert elolvastam pár hozzászólásod és úgy érzem megérdemled, hogy ingyen is kapj.

 

A facebookra azért mennek át innen szerintem, mert itt sok fórumon évek óta ugyanazok az emberek járnak vissza. Néhányuk nagyon rendes, de néhányuk nagyon irigy. Se cseréért, se pénzért cserébe nem adnak semmit. Természetesen szívük joga, de ezért mennek el az emberek innen. 

Előzmény: taormina001 (9758)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.24 0 0 9759

Sajnos nekem egyik sem tartozik a kedvenceim közé.  De azért nagyon köszönöm. 

Előzmény: taormina001 (9758)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 9758

Én szívesen cserélnék Hibiscust (budapesti átvétellel) pl. dupla Brugmansiára, Cannára Mirabilis jalapara vagy Achimenesre.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.23 0 0 9757

Van felesleges klívia (narancssárga)és piros leander magoncom, továbbá  ősszel gyökereztetett fehér szimpla, narancssárga pagoda, barackszínű dupla hibiszkuszom. Szívesen cserélnék valakivel akinek más felesleges hajtása, magja van akár más szobai vagy kerti növényből. 

Napvándor Creative Commons License 2019.02.14 0 0 9756

Idén ismét kapok külföldről liliom mixet. A következő fajták lesznek benne: Liliom Tigrinum, Asiatic Black - Orange - Pink - Red - White - Yellow, Netti's Pride, Twosome, Whister, Ozzy, Extravaganza, Rarden Party, Regale, Pink Perfection, Golden Splendouers, African Quen, Soft Music, Magic Star, Innocent Lady, Stargrazer, Siberia, illetve Oriental változatok... 
Vegyes mix tehát, 20 as csomagokban kapom. 
Eucomis Bicolor ( kétszínű üstökösliliom ) is érkezett... 
Érdekel cserébe citrus, hoya... vagy bármi más egzotikus dísznövény. Írj bátran...

oerzsi Creative Commons License 2019.02.11 0 0 9755

Nekem csak magról ültetett mocsári hibiszkuszaim vannak. Az első évben nem ültettem még ki őket, cserépben növekedtek, majd a hidegebb teleltetőben (0-7 fok) teleltettem őket, és a következő évben lettek kiültetve. A kiültetést követő évben úgy emlékszem nem virágoztak. Igaz, ha több vizet és tápanyagot adtam volna nekik, akkor lehet, hogy már a kiültetés évében is virágoztak volna.

Majd amikor küldöm a rizómákat, küldök mocsári hibi magokat is, mert nálam rengeteg magot hoznak.

A magokat ültetés előtt be kell áztatni több napra, kézmeleg vízbe, mert nagyon a kemény héja.

 

 

Előzmény: 55judit (9750)
taormina001 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 9754

Jókedvü köszönömmel én is szívesen beérem,

...amúgy pedig ismét köszönöm a lehetöséget:-(

Előzmény: taormina001 (9752)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!