Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.08 0 0 646

Nos, jol hangzik es mivel eppen nincs idom maskor csinalni, felkeles utan reggelitornazok :) mar masodik napja a pinceben a gepen 10 percet, ha elalszom 1 nap, a heti hatvan perc akkor is meglesz, es a karomat nyuzom inkabb, a derekammal finoman banok egyelore, de most nem fer bele, hogy megnyomorodjak, majustol talan.  Holott ertem, hogy azzal kene elsosorban fohglalkozni. De nem esik jol, es mar ra is jottem, hogy hat pont ezert jon a hajreteg oda.

Koszi Pisces.

Előzmény: Pisces72 (616)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.07 0 0 645

Van ez így:-)

 

Hát azért ha a dohányzást nézzük, akkor egyrészt krónikusan az érelmeszesedés (az oxidatív stressz miatt), ill. a magasabb vvt-szám is azt hiszem (mivel a hemoglobin részben lekötött szén-monoxiddal, az oxigénnyomás a vérben csökken, ezért nő az EPO nevű hormon termelése, ezáltal nő a vörösvértestszám és a vértérfogat), másrészről akut módon a nikotinos kolinerg receptorok...Szóval utóbbi sem feltétlenül egy egyszerű téma, bár molekuláris szinten talán egyszerűbb lehet (azért írom, hogy lehet, mert én sem ismerem, de ha gondolod, elmesélheted

 

Bár végül iss azonos súlycsoport lehet a kettő, csak az alkoholnál talán több hatással kell számolni.

 

Nézd, ha az ember tudja a pontos tényeket, akkor minden ugyanolyan egyszerű:-)

Előzmény: giappone (644)
giappone Creative Commons License 2008.04.07 0 0 644
Jól belenyúltam, azt hittem, hogy olyan egyszerű a magyarázat, mint az említett só ill. cigi esetében.
Előzmény: Szilaj Szőrmók (642)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.07 0 0 643

Korr.: "Már amire van elég adat."

 

(És persze neurokémiai, endokrinológiai ismereteket is elkellenek...)

Előzmény: Szilaj Szőrmók (642)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.07 0 0 642

Jó, ezt kicsit tréfának írtam. Megvicceltelek, mi?:-) Viccet félretéve: elég mélyen belementem az etilalkohol kérdésébe, de a hormonális hatásokig nem jutottam el molekuláris szinten. Most sajna másra kell tanulni...Meg a vicc az, hogy a Biokémiakönyvek sem írnak direktben erről, az enzimeket kell ismerni, meg az alkohollebontás metabolitjait, hatásait, és abból klel kikövetkeztetni (jók a kilátások:-D).

Más amire van elég adat. Talán az élettan foglalkozik vele, de az meg nem molekuláris szinten.

Előzmény: giappone (641)
giappone Creative Commons License 2008.04.07 0 0 641
"Nincs jelentősége, még én is megvagyok a pontos biokémiai magyarázat nélkül:-)"
Az hogy lehet, hogy minden más érdekel, csak ez nem? :))
Előzmény: Szilaj Szőrmók (637)
giappone Creative Commons License 2008.04.07 0 0 640
Puszta érdeklődés, a másik kettőre (só/cigi) tudtam a választ és érdekelt, hogy itt mi a helyzet. Kíváncsiság...
Köszi a válaszokat! Mindjárt megnézem.
Előzmény: Szilaj Szőrmók (639)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.07 0 0 639

Amúgy miért érdekel ilyen mélységében a probléma, ha szabad kérdeznem?

Előzmény: giappone (636)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.07 0 0 638
A www.pubmed.com oldalon érdemes rákeresni az "ethanol acetaldehyde blood pressure" szavakra (ezeket írd be az oldal keresőjébe).
Előzmény: giappone (636)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.07 0 0 637

Szia, Giappone!

 

A fokhagyma tudtommal a vérnyomást csökkenti. "Érfaltiszításra" a helyes étrend és a sport ajánlott.

 

Az alkoholos kérdésre továbbra sem tutok válaszolni (de valószínűleg közvetett módon és/vagy metabolitok útján, módosítva egyes hormonok lebontását), de utána fogok nézni, mert érdekel. Már találtam is rá anyagot, de inkább nem linlkeném be, mert nehéz a téma, és angolul van.

 

A lényeg, hogy kis mennyiségben csökenti, nagyobban növeli. Tehát ha iszol egy kis sört (1-2 pohár, esetleg fél liter, 10-20 g alkohol), az még valószínűleg csökkenti, ennél több már növeli.

Nincs jelentősége, még én is megvagyok a pontos biokémiai magyarázat nélkül:-)

Előzmény: giappone (636)
giappone Creative Commons License 2008.04.07 0 0 636
Sziasztok!

Egy-két kérdésem lenne: az alkohol miért, hogyan emeli a vérnyomást? Azt tudom, hogy a só és a dohányzás az érfalakat szűkíti, de a pia?
Rövidtávon is emeli, nem? Hogyan?
És tisztítani lehet-e a beszűkült érfalakat? Fokhagyma?
Előre is köszi!
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 635

OFF:

Ha elakadnál, és gyors segítség kell, matekot kérdezhetsz. :) De csodálkoznék, ha ez megtörténne. :)

ON

Előzmény: Szilaj Szőrmók (633)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.06 0 0 634
Nagyon jokat irtok, atfutottam, mert most belemelyedesre es toredelmes beismero vallomasokra (igyekszem tavoltartani magam a testzsir kalkulatoroktol) csaladi happening miatt nincs idom, legkesobb kedden jelentkezem, addig azt hiszem eleg volt ennyi, koszonok mindent, tetszik, es inspiraltok! :)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.06 0 0 633

Szia, Pisces!

 

Igen, jórészt azért. Túl sok energiát vesznek ezek el, és ezt csak akkor érzem, amikor este azt veszem észre, hogy nem nagyon haladtam az anyaggal...

 

De köszönöm:-) Igyekszem itt lenni agyilag, amennyire megy:-)

 

Hát ha gondolod, én vevő vagyok:-) De nekem összeállt, amit mondasz, csak Aspen nem reagált még arra, hogy viszonyul ezekhez a dolgokhoz:-)

Előzmény: Pisces72 (631)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 632

Kezdeni mindenképpen kis súlyokkal kellene, de idővel a hát-váll gyakorlatoknál át kéne térned nagyobbakra, de ezt csak akkor, amikor már fel vagy erre készülve.

Ha kondigépen van az evezés, akkor azt hiszem, nem ugyanarra gondoltunk. Én a kardio-evezős-ergométert javasolnám, nem a testépítő-evezést, bár egyik építő gyakorlatodnak az is megfelelő lenne.

A hasizom- és mély hátizom gyakorlatokat viszont semmiképen sem kellene kihagyni, már csak a beakadásra hajlamos derekad miatt sem. Az viszont lehetséges, hogy emiatt élőben fel kellene keresned egy hozáértő személyt -gyógytornászt javasolok-, aki meg tudja tanítani Neked azokat a gyakorlatokat, amiket az állapotodnak megfelelően tudsz végezni. (Azért nem volna szabad hagyni ezeket, mert ha nem erősödnek meg azok az izmaid, amiket az emelésnél-hajolásnál használsz, évről évre kellemetlenebb és veszélyesebb lesz ugyanez a mozdulat.)

Itt most nagyon komolyan beleütköztünk az internet korlátaiba. Azt el tudom mondani, hogy a problémád megoldható, de nem tudom megmutatni, hogy hogyan. Emiatt konkrétabb szöveges tanácsot nem szeretnék adni, mert ha valamit nem úgy értesz, mint ahogy gondolom, és másképp csinálod, a gyakorlatok nem használni, hanem ártani fognak. Ehhez olyan szakember kell, akivel személyes kontaktusban vagy.

 

A táplálkozásoddal kapcsolatban csupán egyetlen változtatást javasolnék: az édességet inkább ne edzés után, hanem egy-két órával edzés előtt "bűnözd" el.

Jó munkát a továbbiakhoz! :)

Előzmény: Törölt nick (624)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 631

Sajnálnám, ha valóban így tennél. :) (A májusi megpróbáltatások miatt...?)

Én max a sport-részt vállanám egyedül, a többit inkább nem, azt meg úgy is ki fogják moderálni, mert elég off téma itt, a mindenéppen előkerülő táplálkozásos részhez meg jól jönnének a Te gondolataid. :)

 

Meg amúgy is van egy félbemaradt  téma, amihez még mindig nem állt össze a mondanivalóm... :)

Előzmény: Szilaj Szőrmók (630)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.06 0 0 630

Szia, Pisces!

 

Bocs, nekem erre nincs most energiám...Átadtam a terepet.

Persze ha valami majd nem tetszik, úgyis szólok:-)

Előzmény: Pisces72 (628)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 629
Most el kell mennem, de ma még írok, jó? :)
Előzmény: Törölt nick (624)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.06 0 0 628

Szia!

 

Ez most nem méret, hanem mérték kérdése, és pont ez az, ami miatt nem nagyon szoktam látatlanban szaktanácsot adni.

Aspen problémája, hogy bár figyel az étkezésére, és rendszeresen edz is valamilyen szinten, mégis elkezdődött nála az a folyamat, ami az életkorára jellemző: izomszövet le, testzsír fel. Ha jól értem, ez önmagában nem zavarná, mert nem vett még testzsírmérő mérleget, nem nézegeti ezen adatait, őt az zavarja, hogy nem úgy néz ki, ahogyan szeretne. Kész az életmódján változtatni, csak azt nem tudja, mit tegyen. Ha a megjelenése a cél, és nem akarunk drasztikusan belenyúlni a dolgaiba, akkor nagyon óvatosan kell eljárnunk.

 

Első lehetőség: a zsírégetés klasszikus szabályai szerint menjen el valamilyen ilyen jellegű edzésprogramra. Pl. gyalogolhat-futhat, amivel a zsírszövet kérdését megoldhatjuk, de ehhez a jelennleginél jóval több, és jóval intenzívebb mozgásra lesz szüksége. Kérdés: ízületei milyen állapotban vannak? Szíve? Vérnyomása? Vagy menjen el aerobicozni, vagy valami hasonlóra, de ha nem megfelelő edzésprogramot talál, ott aztán erős melléfogás is történhet. Viszont úgy gondolom, hogy ha erre lenne igénye, már próbálkozott volna valami hasonlóval, mivel erről nem kaptunk hírt, gondolom, a mozgásnak ezt a formáját valamiért nem szereti. Ez pszichológia, vagy lehetőség kérdése.

 

Második lehetőség: átalakítjuk az étkezését, és szigorú diétára fogjuk. Ehhez én mindenképpen dietetikushoz küldeném, ui. egy rosszul összeállított diétával már bőven a túl korai csontritkulását készítenénk elő. Látatlanban ebbe szintén nem kotornék bele.

 

Harmadik lehetőség: viszonylag lágy beavatkozásokkal felnyomjuk az alap-energia-szükségletét, ami átmenetileg valóban egy minimális térfogatnövekedéssel fog együtt járni, de ha ezt szakszerűen csináljuk végig, ez a kritikus területeken maximum két hónap alatt megfordul. Nálam (illetve az általam edzett ilyen korú hölgyeknél) ez még egyszer sem tartott tovább, és max fél éven belül egy-két ruhaméretnyit már csökken is ott a térfogat. Igaz, eddig mindig élőben kísértem végig a változásokat, és az eredmények és a szükségletek szerint folyamatosan igazítottunk az edzésprogramon, ez most itt nehezen fog menni.

 

Mondd, Te mit választanál? :-)

Előzmény: Szilaj Szőrmók (626)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.06 0 0 627
Nem, bocs, inkább 2,5 g/cm3 körüli az izomszövet.
Előzmény: Szilaj Szőrmók (626)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.06 0 0 626

Szia!

 

Mikor írtam, hogy egyen több fehérjét?:-) (Egyébként értelemszerűen az edzett izmokon jelentkezik a hipertrófia.)

 

A zsírszövet 0,9 g/cm3 (0,9 kg/dm3), az izomszövet 2,9 g/cm3 (2,9 kg/dm3) körül.

 

Tudom, hogy feszesebb lesz, de vastagabb is, attól még irtóznak. Ez nem élettani kérdés, abban egyetértünk, hanem pszichológiai:-)

 

(Persze ez főként attól függ, Aspen hogy vélekedik erről.)

Előzmény: Pisces72 (622)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 625

Nem szamolok kaloriakat, ha ehes vagyok, ennem kell. Sose tudtam fogyokurazni, viszont regen a biciklizes, egy kis mozgas eleg volt, es kb ugyanannyi kaloriat eszem most is, vagy kicsit kevesebbet, a merleg miatt. Normalis BMI felso hatara vagyok, ezert riado meg nincs, de kozel. Talan azt tartom be egy ideje  nagyon kovetkezetesen, hogy edesseget (ami a nagy gyengem) csak akkor tomok magamba, ha aznap MAR tul vagyok egy igazi kardio edzesen. De ketsegtelenul lelassult a metabolizmusom, eszreveszem, hogy lassan salatan kivul mast enni is csak akkor szabad, ha elotte ledolgoztam.

Eszem eleg feherjet, igen, erre odafigyelek. Halat, tofut, huvelyeseket. Szenhidratot viszem talan csoppet tulzasba, de teljes kiorlesu leginkabb, barnarizs, tonkoly, ilyesmi.

A bosszanto az az, hogy tiz eve nem szamitott, mit eszem, mennyit mozgok, most meg, amikor oda is figyelek ezekre, nem mukodik a korabbi elmelet. Es fel vagyok haborodva.

Előzmény: Szilaj Szőrmók (617)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 624

Koszi - az evezos az tetszik. Van itthon egy tornagep a pinceben, a fiame. Sulyokat lehet a hatuljara pakolni es igy ugyeskedni vele. A hasizomgyakorlatokkal az a bajom, hogy egyszer regen kb 16 eve az egyik gyerekemet vettem ki az akkor mar leeresztett agylapu kisagybol es ugymaradt a derekam es azota, kb 2 evente, ha rosszul emelek, nem guggolasbol, hanem elorehajlasbol, napokig csak kuszni-maszni tudok. Amikor gyerek megkapta ezt a gepet, elso nap kiprobaltam es megint beallt a derekam, ezert azota kerulom. De van rajta evezos gyakorlat es azzal nem volt baj.

De tulajdonkeppen kis sullyal elkepzelhetonek tartom a tobbit is - ha kis suly sokszor oke, es nem kell nagy erot kifejteni.

Előzmény: Pisces72 (616)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.05 0 0 623
Nem, hanem kevésbé. Sorry!
Előzmény: giappone (620)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.05 0 0 622

Szia, Szőrmók!

 

Igen, a méret a lényeg.:)  Tudsz sűrűségi adatokat izomhoz-zsírszövethez? :)

Amennyit Aspen szeretne változni, ha jól lőttem be a mennyiséget, akkor nyugodtan rakhat magára a kritikus helyekre egy-két centi izmot. De szerintem nem ez fog történni, hanem az, hogy a hasizmai ugyanolyan külméretek mellett nagyságrendekkel tömörebbek és feszesebbek lesznek. A vállán-hátán meg remélhetőleg mérhető térfogatnövekedés is be fog következni.

 

Attól viszont óva inteném, hogy a jelenlegi edzése mellett felnyomja a fehérje-arányt az étkezésében, mert az extra fehérje mindig az edzés alatt lévő izmokban növel térfogatot, az meg most a lábizmait jelenti, és ha jól értettem, nem akar erősebb combokat.

Előzmény: Szilaj Szőrmók (619)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.05 0 0 621

Szia, Giappone!

 

A különbség minimális. Tehát gyakorlatilag igen.

Előzmény: giappone (620)
giappone Creative Commons License 2008.04.05 0 0 620
"Mindazonáltal helyi zsírégetés nincs, a hasizomgyakorlatok nem tüntetik el a hasról a zsírszövetet."
Ez tényleg így van? Ha felülök sokat ugyanannyira fogyasztja a hasamat, mintha futok?
Előzmény: Szilaj Szőrmók (617)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.05 0 0 619

Helló, Pisces!

 

Csak ezzel a feszesebb bőr mellett nagyobb térfogat is adódik, és pont ez az, amire panaszkodni szoktak.

 

A méret a lényeg:-)

Előzmény: Pisces72 (618)
Pisces72 Creative Commons License 2008.04.05 0 0 618

Mindazonáltal helyi zsírégetés nincs, a hasizomgyakorlatok nem tüntetik el a hasról a zsírszövetet.

 

De a feszesebb alátámasztás felett optikailag kevésbé feltűnő az, ami van. :)

Előzmény: Szilaj Szőrmók (617)
Szilaj Szőrmók Creative Commons License 2008.04.05 0 0 617

Sziasztok!

 

Bocs, Aspen, kicsit lemaradtam a témáról:-/

 

Igazából ezek jórészt kalóriakérdések. Mivel pontos adatokat nem ismerek rólad, sem a bevitt energiát, erről sokat nem lehet mondani. (Az ember hajlamos alábecsülni, hogy mennyit eszik. Nem mondom, hogy ez van nálad, de lehetséges - ez persze nem nagy hiba, egyszerűen így működünk. Az egzakt az, hogy ennyi és ennyi ebből és ebből.)

 

A fehérjebeviteled mennyi? Szénhidrát? Ezek is lehetnek problémásak.

 

Az edzéses részhez, gyakorlatokhoz nem szólnék hozzá (az esetlegesen felmerülő élettani kérdéseken kívül), abban a kolléga otthonosabban mozog:-) De az erősítő edzést jónak tartom.

Mindazonáltal helyi zsírégetés nincs, a hasizomgyakorlatok nem tüntetik el a hasról a zsírszövetet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!