Keresés

Részletes keresés

kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25518
Előzmény: tucsok13 (25515)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25517

A habzás alatt azt kell érteni, hogy csak habot csapolok. És várni kell negyed órát hogy sör legyen belőle.

Előzmény: acerola (25516)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25516

A mini keg-gel nekem szinte mindig habzik csapolás közben. Pedig fele annyit szoktam tenni mint palackba. Egyszer már így is szétment egy hordó (valószínűleg tovább erjedt kicsit). Szóval szerintem a 3g/liter sem rossz tanács. Ha van patronos csapolód én a helyedben ezzel a mennyiséggel kezdenék.

Egyébként nem akarok senkit elkedvetleníteni, de második/harmadik újratöltésnél elkezdett rozsdásodni nekem belülről a mini keg. Lehet hogy csak a szájánál és akkor elegendő, ha nem fordítod az oldalára. De én az oldalán tároltam és nagyon kellemetlen fémes ízű lett a sör. Ezzel és a felrobbant példánnyal nálam kiment a divatból.

Előzmény: mybeer (25514)
tucsok13 Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25515

Korrektek! :) Honnan rendelted?

Előzmény: kardosur (25513)
mybeer Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25514

Köszönöm a választ!

Igen, én is kevésnek találom. A bolt (Olasz) 30g-ot mondott.

Előzmény: -Toti- (25512)
kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25513

Nem tudom szabad e itt ilyent reklámozni, de rendeltem (UK) 2db Mangrove Jack's M27 élesztőt, ki is fizetttem.

Akkor jött a levél, hogy sajna megszűnt, de ajánlja helyette a M29-t.

Írtam vissza, hogy akkor inkább kérek 1csomag Belle Saison-t, kb annyi árban, mint a M27-ből a 2 csomag. Én jártam volna kicsit rosszabbul, de mindegy. Azt válaszolta, oké.

Ma megjött a csomag (postaköltség 1.80 font, kb 650Ft) és ezek voltak benne az egy élesztő áráért és többször elnézést kért a kellemtlenségért. 

 

-Toti- Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25512

Az a 3g/liter az nagyon kevésnek tűnik, szerintem az elírás lehet (talán 0,5 literes palackra gondolt a szerző).

 

Még nem nyitottam ki a hordómat, de 30g/5 literrel nem robbant szét.

Előzmény: mybeer (25511)
mybeer Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25511

Sziasztok!

 

Új vagyok a forumon.

Kb egy éve főzök sört. Idén nyárra szeretnék csinálni pár db partyhordót. Meg is vettem a cuccokat, a hétvégén fogom elrakni az 5 literes partyhordókba a sört. A kérdésem az lenne, ha valakinek van tapasztalata abban, hogy hány gramm cukrot érdemes rakni az 5 liter sörhöz. Azt tudom, hogy nem szabad 50g-ot, mert szétnyomja a hordót. A bolt ahol a cuccokat vettem, ott 30g-ot mondtak, a startszett leírásában, meg 3g/liter! van. Picit kevesellem, de előfordulhat... Ha valaki tudna segíteni ebben a kérdésben,(esetleg van személyes tapasztalata) azt megköszönném

Tótikám Creative Commons License 2018.04.12 0 1 25510

Szárazból talán US05, M44, folyékonyból wlp001, w1056, fm52 és sok sok komló.

Előzmény: Kock4Zebra (25509)
Kock4Zebra Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25509

Sziasztok! 

Tudna valaki tippet adni, hogy egy double Ipa-hoz milyen elesztot hasznaljak inkabb safale us-05 ot vagy T-58at? Esetleg a kettot lehet vegyiteni? Recept szerint WLP001 et kene hasznalni. Koszonon a segitseget!

latam Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25508

Szerintem is megfelezhető, de a recept elején írták, hogy nem, azért kérdeztem.

Előzmény: kardosur (25507)
kardosur Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25507

Beírtam a sörtervezőjükbe a pontosan megfelezett összetevőket és a SRM és az IBU pontosan ugyan annyi maradt, mint a 40literes receptben.  Ezek szerint felezhető.

Előzmény: latam (25506)
latam Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25506

Azt valaki el tudná magyarázni, hogy ennél a receptnél ha fele mennyiséget főzünk, miért nem lehet simán megfelezni az összetevőket?
A másik, hogy miért 6,4-re állítja be a máslóvíz pH értékét? A felhasznált máslóvíz pH értéke másodlagos, a víz pufferkapacitása lényeges, ami a felhasznált víz összetételétől függ, legalábbis én így olvastam a szakirodalomban. Lehet, hogy az általuk felhasznált máslóvíznél ez az érték működik, de más sörfőzőknél más a máslóvíz összetétele. Ha már nagyon be akarnak állítani egy pH értéket, akkor miért nem 5,8-at állítanak be, máslás során a malátaágyban nagyjából ez a javasolt pH érték felső határa.

Előzmény: kardosur (25505)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25505
Előzmény: kardosur (25504)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25504

Van még valaki itt a Sernevelde.hu oldal írói közül?

Vagy ismeri valaki ezt a receptet?

Summer Ale

 

Ez elvileg egy felsőerjesztésü sör, Lager élesztővel.

Hogyan jön ez össze? Milyen hőfokon kell erjeszteni?

kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25503

Tudod, ez lenne az első sergyerekem. Még jobban aggódok. Szeretnék mindent pontosan betartani. 

Előzmény: acerola (25502)
acerola Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25502

Ne aggódj, kibírja. Simán a zacskóban.

Előzmény: kardosur (25501)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25501

Természetesen a hozzá való komlót kifelejtettem a rendelésből. 

A malátát meg roppantva kértem. Levákumozzam? hidegre tegyem?

Kb a múlt pénteken darálhatták, mennyit bír ki, hogy ne gyengüljön? 10-11 napot biztos, hogy állni fog, mire megjön a komló.

Vagy jobban járok, ha mindjárt malátát is rendelek hozzá?

Előzmény: acerola (25497)
Endi09 Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25500

Hello,
Lesz valamikor a közeljövőben újabb közös Twoj rendelés?

Előzmény: bwing (25302)
ali400 Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25499
Zanbato Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25498

És az ügyfélkapun hol található a ÁNYK - NAV_J29 nyomtvány?

Már hetek óta keresem, és lassan úgy vagyok vele, mint az A-38-as igazolvánnyal :)

Előzmény: kardosur (25492)
acerola Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25497

Igen, gyakorlatilag mindent megduplázhatsz. Elvileg befolyásolják a habot. De a habképződés egy nagyon összetett sok ismeretlenes egyenlet. Nem mindenkiél a pehely lesz a megoldás a habra. Van amikor számít van amikor nem.

Inkább a kortyérzetet befolyásolja. Növeli a viszkozitást és száraz fűszeres ízt kölcsönöz.

Előzmény: kardosur (25493)
macokk Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25496

Most látom, Te is írtad, bocs.

Előzmény: macokk (25494)
macokk Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25495
Előzmény: macokk (25494)
macokk Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25494

És mi van, ha ennél nagyobb edényben erjed, ne adj isten KEG-be kerül, ami szintén nagyobb, mint 10l? (nem kerül palackba)

Előzmény: kardosur (25492)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25493

Köszönöm.

Most már csak azt mond meg, légy szíves, hogy a Klub Saison receptedre készülök és ha  dupla adagot főzök, akkor  kétszeres rozspehely mennyiség is is kell bele?

Ezek a pelyhek a habot, meg az ízt is befolyásilják?

Előzmény: acerola (25491)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25492

Tehát, ha valakit még érdekel és nem tudja, hogyan kell bejelenteni a serfőzést.

 

ÁNYK -

NAV_J29 nyomtvány, 

 

Főlap

(D)

03. Jöt 43§ - Bejelentés magánszemély által előállított jövedéki termékről

 

1.lap

KN kód 22030001 (Malátából készült sör max. 10 literes palackban)

Mennyiség hektoliter fokban (20l 5%-os sör az 1hlf)

 

a többi értelemszerűen

 

- ügyfélkapun elküldeni

 


22030001 Malátából készült sör max. 10 literes palackban  
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/22030001/ 

22030009 Más, pl. malátából készült sör max. 10 literes tartályban vagy hordóban  
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/22030009/ 

22030010 Malátából készült sör több mint 10 literes tartályban  
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/22030010/ 


acerola Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25491

Ez elég alaposnak hangzik. A Starsant nem kell hagynod megszáradni. Így azzal is gyorsabb.

Szerintem az öblítéssel sincs baj, csak itt feleslegesnek érzem. A vezetékes víznek nagyjából csíramentesnek kell lennie.

Előzmény: kardosur (25490)
kardosur Creative Commons License 2018.04.09 0 0 25490

Annak van értelme, hogy mondjuk régebben használt üvegeknél az áztatást és  nagymosást a nátrium perkarbonáttal, akár chemipro-val csinálom és száradás után lefóliázva teszem el az üvegeket? 

Közvetlen a felhasználás előtt  pedig belenyomom a starsan-t az előírt higításban és száradás után palackozok?

 

Gondolom a fertőtlenítés utáni vizes öblítés mindegyik szer hatását gyengíti.

Előzmény: acerola (25489)
acerola Creative Commons License 2018.04.08 0 1 25489

A chemipro oxy elvileg nem fertőtlenítő a gyártó szerint. Van fertőtlenítő hatása, de akkor a leghatékonyabb, ha megszárad a felületen. A keletkező aktív oxigén fog fertőtleníteni.

Amelyik a habot képzi az a Star San. A működéséhaz lényeges a megfelelő ph. Ez valóban néhány perc alatt fertőtlenít. Tovább higítva megszűnik a fertőtlenítő hatása.

Amikor a sörlé több magyságrenddel felhigítja mindkét szert teljesen megszűnik a ferzőtlenítő hatásuk. Nem károsak az élesztőre.

Előzmény: 64770 (25487)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!