Keresés

Részletes keresés

heiler Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14571
Ez a "Béka-főzés" jó hasonlat.  És igaz.
Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14570)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14570

"Hú ez meredek! A vizitdíj és a holokauszt között összefüggést találni.:))" - pedig az összefüggés megvan: mind a kettőt azonos szándék, a totális kizsákmányolás szándéka vezeti. A különbség csak a beveztés módszere: hitleré gyors és radikális, a maszopé meg "békafőzés". Tudod mi a békafőzés? Ha a békát bedobod  egy fazék forró  vízb, durcás képpel kiugrik és kereket old. Ha viszont beteszed egy fazék hideg vízbe, és lassú tűzön alágyújtasz, szépen, prcről percre emelve a hőmérséklletet, a béka bárgyún néz ki a fejéből, eltunyul, lezsibbad, és amikor már kezd nagyon forró lenni a víz, nem tud kiugrani. Na ez a neokapitalizmus módszere: lassan, türelmesen, de módszeresen számolják föl a szegény emberek életterét és nagy nehezen kiharcolt kdvző életkörülményeit, ezen kresztül gyakorlatilag a társadalmi egyenlőséget, mely a demokrácia (a valódi demokrácia) alapja. Ne legyünk hát olyan mamlaszok, mnt a béka a fazékban, emeljük fel szavunkat a szociális és munkásmozgalmi vívmányok évk óta tartó nyírbálása ellen! Ki a fenének kell 4-es metró, ha beledöglünk egy vakbélgyulladásba vagy tüdőgyulladásba, mert csak a gazdag embert látják majd el az kórházakban, vagy mert packázik velünk a magán-betegbiztosító? Ez, akárcsak a közoktatás, gyértelműen állami, és nonprofit feladat. Mi jöhet még ezután? Privatizálják a közvilágítást, és minden kandelláberen pénzbedobó nyílás lesz, és huszasért ég 5 percig? Vagy bevonják a "hatékony magántőkét" mondjuk az igazságszolgáltatásba, és a magánbandériumok magánkatonái hurcolnak majd maffiabíróságok elé mondvacsinállt bűnökért, majd ítélnek éltfogytig tartó magánkényszermunkatáborokban sínlődésre? Mert ez az út ide vezet!


"Amúgy jól vagy?" - köszönöm szíves kérdésedet, soha jobban!

Előzmény: Törölt nick (14569)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14569
Hú ez meredek!
A vizitdíj és a holokauszt között összefüggést találni.:))
Amúgy jól vagy?
Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14567)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14568

Jogi nyelv. :-( Senkit nem érdekel, hogy ki mit akar. Az számít, hogy mi kell (mit ír elő a jogszabály). Dönteni tehát csak arról lehet, hogy mi "kelljen". Jelenleg fizetni kell, tehát ezt kérdezni értelmetlenség lenne. Ezért az ellenkezőjét kérdezik: akarja-e, hogy ne "kelljen" fizeni.

Kicsit bikfangos, de mindegy. A lényeg az, hogy elég egyértelműen megválaszolhatóak igennel és nemmel.

Előzmény: Törölt nick (14559)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14567

Kedves Feleim!

 

Ma van a kapitalisták leggyalázatosabb vétkének, a holocaustnak a nemzetközi emléknapja. Különösen figyelemre méltó, hogy a hatmillió mártír közül 600.000 fő a kis Magyarországról származott (ezzel állítólag a náci fasiszta vezetés elismerését is kivívták horthyék).

Most a kapitalizmus újabb hasonló galádságra készül. Ezúttal is a közel-keleti kultúrák  ellen irányul az uszítás, és bár ez most nem etnikai tisztogatásban, hanem nyílt, ám aljas módon, hadüzenet nélkül lefolytatott háborúk sorozatában mutatkozik meg, ismerjük fel, hogy az ideollógiai alap ugyanaz: az európai keresztény-kapitalista civilizációtól való különbözés, az önálló útkeresés el nem ismerése, a működő altrnatívák szétzilálása. Kerszts háború ez a javából, ugyanolyan aljas, mint a holocaust volt, csak éppen most minket, európaiakat tartanak gondos cenzúrával és hazúg propagandával gondosan távol a borzalmaktól. Ugyanez az agrsszív intolerancia nyilvánul meg a kommunizmus, sőt, a szocializmus bármely eszmélyével szemben is, és maguk az igazi véres kezű zsarnokok megpróbálnak, minket, a társadalmi haladásért küzdő erőket véres kezű zsarnoknak hazudni, miközben a kétszáz éves munkásmozgalom legalapvetőbb vívmányait sorra csonkítják, megpróbálnak újra tudattalan, műveletlen lényekké degradálni, eldobható fogyasztási cikként tekinteni eleven embertársaikra, akikből, mikor egészségük leromlása vagy öntudatra ébredésük miatt nem lehet több luxusprofitot kisajtolni, egyszerűen és büntetlenül kidobhatók, mint egy pár lyukas zokni. Ismerjük fel: ez a hozzáállás a náci vezetők hozzáállása a haláltáborokba hurcolt zsidókkal szemben! Amíg van erejük, dollgozzanak, amikor leromlott az egészségük, mehetnek az enyvfőzőbe - így gondolkodik egy igazi kapitalista. Ez ellen az embertelenség ellen az egyetlen ellenpontot egy humanista eszmékkel átitatott törvénykezés, egy embrbarát kormány jelenthetné. De mit tehetünk akkor, ha az egoizmus és kalmárszellem megrontotta már a kormányt is, mit tehetünk, ha szerepét félremagyarázva a kapitalisták kegyét keresi, és bebújik minden jött-ment külfölldi kizsákmányoló seggébe, és a saját adóinkból a nyakunkba ülteti, hogy kenyéren és vizen dolgoztasson bennünket a saját országunkban, mint horthy a munkaszolgálatban?

Ilyenkor fel kell emelnünk a szavunkat, és élnünk kell az alkotmányban biztosított jogunkkal, hogy közvetlenül bavatkozzunk a kormányzásba! Aki nem megy el a három kérdéses népszavazásra, aki nem írja a tb-mentő népszavazás íveit, az is szavaz: a  holocaust mgismétlésére, önmaga totális kizsákmányolására és elpusztítására, a 150 évs munkásmozgalom szemétre vetésére szavaz.

heiler Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14566

   Minden szavazás elött ezidáig, megy ám a nép hülyítése. NEM VÉLETLEN, hanem tudatos az a keverés - kavarás, ahogy az egyszerű emberek szavazatait igyekeznek megszerezni az kampány során.

 

A közismert SzDSz-es nagytőkés a vöröröscsillagos logóval, a "szocializmus" szóval ellen-kampányol a népszavazás kérdéseinek.... 

heiler Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14565

Kérlek, olvassad el a kérdéseket figyelmesen: ha nem akarsz fizetni vizitdijat, IGEN-nel kell szavazni  március 9-én !

 

Más kérdés, hogy szerintem a dolgozói egézségügyi hozzájárulás százalékot biztos megemelok majd.......

Előzmény: Törölt nick (14562)
heiler Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14564

IGEN !

   1.  Mint egyszerű tag részére, számomra iránymutató az állásfoglalás.

   2. Tulajdonképen, ha elgondolom, a kérdésekre gondolkodásom 

                         szerint csak ezt a választ (válaszokat) tudnám adni.

   3.  Nem fogadom el azt az érvelést  - noha lehet benne igazság  - hogy

                         ez a népszavazás ESZKÖZ A KORMÁNYBUKTATÁS-hoz.  Szerintem

                         az MSzP - SzDSz kormány  már régóta nem az egyszerű emberek

                          érdekében működik, hanem a külföldi, és hazai nagytőkés érdekek

                          motiválják tevékenységét. Ez az állítólagos szocialista kormány az

                          eddigi tevékenységével szerintem megérett a leváltásra. Nem vitás,

                          hogy egy esetleges Fidesz-kormány is a kapitalizmust építeni, de a

                          hazai viszonyokat, érdekeket jobban figyelembe venné. (talán?)

 

Szóval, röviden: az állásfoglalás minden mondatával egyetértek !

Előzmény: Törölt nick (14563)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14563
És mint kommunista egyetértessz az állásfoglalással?
Előzmény: heiler (14560)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 14562
Lehet hogy jó nagy csontra fognak esni miatta.
Ugyanis a mama aki eddig szocialista volt, most határozottan kijelentette, hogy az Orbán mellet voksol a nem-re, mert nem akar vizitdíjat.
Előzmény: heiler (14561)
heiler Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14561
Nem tudok a kérdésedre biztos választ.  Valszeg megvan az oka ennek a csűrés-csavarásnak.
Előzmény: Törölt nick (14559)
heiler Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14560

Az egységes  TB  "megmentéséért" kiírandó népszavazási döntésért jelenleg folyik az aláírásgyűjtés.  Ezt civil szervezetek, egyének kezdeményezték, felkérésre az MKMP aktivistái is (!)  gyűjtenek aláírásokat.

 

A "háromigenes" népszavazást a Fidesz kezdeményezte régebben, eredetileg több kérdés volt, de ennyit hagytak meg OVB és AB döntések után.

Ehez való viszonyulást ma megtárgyalta az MKMP vezető testülete, és a levélben kapott állásfoglalást másoltam át.

Előzmény: Törölt nick (14558)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14559
Már ez a fonák kérdés feltevés is jellemző a jobboldalra.
Miért nem egyszerű a kérdés: Akar -e vizitdíjat, tandíjat, kórházi napidíjat fizetni?
Mi értelme kifordítani az egészet?
Előzmény: heiler (14557)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14558
Szerintem ezek a népszavazás kérdései.

Ha te a másikra az 1 vagy többiztosítós, 1 vagy több pénztáras kérdést illeti, ott az lenne a fő követelésem, hogy az alapszolgáltatás mindenkinek járjon az egészségügyben is. De én hozzávenném a tanulást, a lakhatást, és a táplálkozást is.
Az ország anyagi helyzetéhez mérten állapítsa meg az alapminimumot, és ERRŐL lehetne népszavazás. Ez elég fontos kérdés.

Előzmény: heiler (14556)
heiler Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14557
Kérdés Az OVB hitelesítő döntése "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?" 154/2007. (VI. 25.) OVB határozat "Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?" 155/2007. (VI. 25.) OVB határozat "Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?" 156/2007. (VI. 25.) OVB határozat
Előzmény: heiler (14556)
heiler Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14556

Nem, nem kell egyetérteni.  De egy kicsit várjál, mert a kérdést még nem ismered - gondolom.  Azt még én sem láttam, utána kell keresnem.

 

Az biztos, hogy az állam a szociális feladatokat, illetve azok terheit, költségeit le akarja "rázni" magáról.   Ugyanakkor meg mindenféle más kritizálható kiadásokra meg szórja a pénzt.....

Előzmény: Törölt nick (14555)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14555
Nem értek veled egyet.
A vizitdíjra nem mondok igent, mert ki az a bolond aki fizetni szeretne , ha nem muszáj.
A tandíj a felsőoktatásban azért nem zavar, mert hülyeségnek tartom, azt az érvelést, hogy aki nem tanulhat felsőfokon, az már el van nyomva, szinte nincs is embernek számítva. Inkább a szakmunkások, kétkezi dolgozók megbecsüléséért szállnék síkra, hogy minden munkának legyen becsülete, ha anyagilag nem, akkor legalább rövidebb munkaidő, vagy egyéb kedvezmények kompenzálják a rosszabb munkakörülményeket.
A kórházi napidíj meg azért megfontolandó, mert ha van plussz kaja a kórházban akkor nem otthonról kell becipelni és az tiszta haszon.
Előzmény: heiler (14554)
heiler Creative Commons License 2008.01.26 0 0 14554

A Magyar Kommunista Munkáspárt

Központi Bizottságának

állásfoglalása

a március 9-i népszavazásról

 

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt támogatja a 2008. március 9-re kiírt népszavazást. Egyetértünk azzal, hogy az emberek életét alapvetően befolyásoló kérdésekben magukat az embereket kell megkérdezni, és nekik kell dönteniük.

 

A Magyar Kommunista Párt tagjainak válasza mind a három kérdésre: egyértelmű IGEN!

 

A válaszunk IGEN, mert úgy gondoljuk, hogy az egészségügy és az oktatás gondjait nem az emberekre rótt nagyobb terhekkel kell megoldani. Több pénzt kell adni az egészségügynek és az oktatásnak. Az ország pénzét nem a külföldi nagyvállalatok támogatására, a minisztériumi emberek, adórendőrök eltartására, kormányzati negyed építésére és más fölösleges kiadásokra kell költeni, ahogyan ezt a mostani kormány teszi, hanem az egészségügyre és az oktatásra, ahogyan tennénk mi.

 

A válaszunk IGEN, mert a fizetett egészségügy és a fizetett oktatás bevezetése rövid időn belül elvezet az egészségügy és az oktatás privatizációjához. Ezt pedig nem akarjuk! Az oktatás és az egészségügy maradjon az állam dolga!

 

A válaszunk IGEN, mert számunkra nem az a kérdés, hogy mely politikai erők kezdeményezték, hanem az, hogy jó ügyet szolgál-e vagy sem. A március 9-i népszavazás kérdései a mi kérdéseink is, a dolgozó emberek kérdései is, ezért támogatjuk.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt támogatja a népszavazást azért is, mert meg kell mutatnunk az ország mostani urainak, hogy mi is létezünk. Nem maradhatunk passzív szemlélők. Meg kell mutatnunk, hogy nem tűrjük el tovább a milliárdosok pökhendi kormányzását. Nem tűrjük el tovább, hogy nekik mindent, nekünk meg semmit.

 

Felhívjuk az MSZP volt baloldali szavazóit: ne engedjék ismét becsapni, riogatni magukat! Nem kormánybuktatásról, s nem is a szocializmusról, de igenis szociális alapjogainkról szavazunk. Adjanak végső figyelmeztetést a szocialista pártvezéreknek, hogy népellenes politikájukat nem támogatják, nem tűrik tovább.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt visszautasítja az MSZP és az SZDSZ népszavazás ellenes kampányát. Ezek a pártok nem egyszerűen nemet mondanak a három kérdésre, hanem minden erővel a népszavazást akarják lejáratni, azaz elvenni az emberek egyetlen alkotmányos jogát, hogy a négyévenkénti választásokon túl is beleszóljanak saját ügyeik eldöntésébe.

 

Budapest, 2008. január 26.

 

Magyar Kommunista Munkáspárt

Központi Bizottsága

-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.25 0 0 14553

Hihihi, hát ez igazi öngól most, amikor a fél ország visszasírja a szocializmust. :)

Viszont ha ez tömegesen elterjed, én szmélyesen fogom őket feljelenteni tiltott önkényuralmi jelkép használásáért. Ha már eléintézték nekünk ezt a jó kis törvényt, ugyan már tártsák be saját maguk is, nem???

Előzmény: heiler (14551)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.25 0 0 14552
Ez jó:))
Én is gondoltam már rá, hogy kellene 1 népszavazás a szocializmusról, kedves a szaditól, hogy elintézi helyettünk.
Csak nem világos, hogy ki voksol a szocializmus mellett.
Mert az hogy bevételt termelő eszköz szinte már alig van az állam tulajdonában, míg az összes olyan , ami csak kiadásokat jelent : oktatás eü, biztonság, rend és tisztaság az mind iges az sztem nem szocializmus.
Előzmény: heiler (14551)
heiler Creative Commons License 2008.01.25 0 0 14551

  Az INDEX szerint ezzel ellen-kampányol az SzDSz ! ! !       

 

Micsoda világ.......

heiler Creative Commons License 2008.01.25 0 0 14550

A HírTV készített rejtett kamerás "interjút"  az egyik tagtoborzásra készülő egézségbiztosító cég vezető ügynökével. Ki nyíltan, rezzenéstelen arcal felvázolta a ránk váló jövőképet a biztosítók árnyékában. "Ez egy igen kemény rendszer lesz" - mondja a forma, mi meg nem tehetünk mást, mint logikusan utánnagondolunk és hiszünk neki. "Olyan lesz mint a vészhelyzet! Józsi bácsit betolják és azzal kezdik van e biztosítása? Ha van, milyen van?"
A forrás szerint 10-15 ezer "alkalmi" ügynökkel készülnek a cégek toborzásra. A magánbiztosítók fizetnek majd az ügynököknek a fiatal, egészséges "ügyfelekért" ha sikerül őket hozzájuk csábítani. "A 20 milliós népességű Romániában - a nyugdíjpénztári reformmal összefüggésben - 12,5 milliárd forintnak megfelelő jutalékot fizettek nekik a magánbefektetők a 20 és 30 év közöttiek toborzásáért."
Az üzlet bennünk, fiatalokban lesz, bennünk kik remélhetőleg még sokáig nem leszünk betegek, bennünk kik nem kerülünk pénzbe nekik. A senkinek nem kellő láncdohányos és vastagbélrákos "maradékot" pedig majd rányomják az adott megyét megnyerő biztosítóra. És innentől jönnek majd a jogi kiskapuk és a "profiltisztítás" (T. Uram! Felbontjuk Önnel a szerződést, mert 17/a és 25/c pontban Ön megszegte a szerődést. Kérem, keressen másik biztosítót...)

 

                  http://vastagbor.blog.hu

Előzmény: -z-a-p-k-o-r-t-e- (14548)
-z-a-p-k-o-r-t-e- Creative Commons License 2008.01.23 0 0 14548

Pedig ez a lehető legjobb rendszer - a piócáknak! A többinek meg itt  a nagy szabadság: szabad megdögleni.

 

Emberek, menjetek aláírni a Munkáspárt népszavazási kezdeményezését! Csak egyetlen hónap áll rendelkezésre!

Előzmény: Törölt nick (14547)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.22 0 0 14547
Elképesztő.
Tegnap a Fridi műsor elején is szinte rosszul voltam.
Egyrészt a kígyózó sorok a semmi közepén a segélyért, élelmiszerért, vagy talán vízért, földön fekvő , ápolatlanul maradt beteg gyerekek, másrészt a csodálatos drágakővel díszitett nyakörvek a kutyusoknak, a jachtokról, milliárdos kocsikról nem is szólva.
Egyszerűen nem lehet, hogy ez a legjobb rendszer, még ha mi most a szerencsésebbek között érezhetjük 1 kicsit magunkat.
Előzmény: eumenesz (14546)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.22 0 0 14546
Erról a filmről - A Nagy Kiárusítás - íme még egy cikk:


"http://www.port.hu/pls/w/GENERAL.article?i_area_id=2&i_article_id=9116

A kapitalizmustól megcsömörlött világközönség számára a német Florian Opitz hatásos, dramaturgiailag tökéletesen felépített dokumentumfilmje igen aktuális. A nagy kiárusítás (Der große Ausverkauf, 2007) a közszolgáltatások pivatizációja ellen kiált, és négy személyes történeten keresztül hozza a problémát közel a nézőhöz.

Elsőként a dél-afrikai Johannesburg külvárosának nyomornegyedében találjuk magunkat, ahol az áramszolgáltatás magánosítása a profit centrikus cégpolitika következtében négyszeresére emelte az árakat. Különleges illegális-villanyvisszakapcsoló alakulat jár el a szegények érdekében, vezetőjüket sikerült a rendezőnek meginterjúvolnia. Szívet melengető percekben látjuk a feketék rituális táncát, kirobbanó jókedvüket, hogy sikerül túljárniuk a rendszer eszén. Opitz humorérzéke nem hagy veszni egyetlen arra érdemes másodpercet sem. A néző megdöbben, hogy a nyugati civilizációtól zsigeriekben a legtávolabb álló embereknek is nap, mint nap már a kapitalizmus játékszabályai szerint kell élniük.

Változik a helyszín: brit vasúton repülünk Brighton felé, a stábnak Simon a mozdonyvezető mesél, a több mint 150 cég kezébe adott nagyhírű British Rail összeomlásáról. A Thatcher és a Major kormány abban bízott, hogy a versenyhelyzetben az árak csökkenni, a szolgáltatás színvonala nőni fog, csakhogy a gyors profitra törekedő tulajdonosok arról nem állapodtak meg, ki felel a sínek karbantartásáért, a biztonsági beruházásokért, és a menetrendek összeegyeztetéséért. Fatális következményként három hatalmas vasúti baleset után az angol kormány mára belátta, hogy a vasút fenntartását bizonyos részben újra magára kell vállalnia. Simon sziporkázó, szarkasztikus brit humora húzza kétszeresen alá kétségbeesését és felháborodását.

A kamera most a Fülöp-szigetekre nyit, ahol egy édesanya küzd haldokló fiának

orvosi ellátásáért. A magyar néző feszülten figyel, és látja, milyen következményekkel járhat az egészségügy teljes privatizációja, amely rendszer semmilyen szociális támogatást nem ismer. Ha nincs pénz megfizetni a lélegeztető gépeket, a rokonok kézi pumpával tartják életben betegüket. Ameddig bírják.

A latin-amerikai Bolívia a negyedik helyszín, ahol egészen képtelen mód magánosították a vizet, úgy, hogy a hatóságok nemcsak a folyókból, tavakból tiltották meg a vízvételt, de betiltották az esővíz gyűjtését is. Tömeges felkelések eredményeként került újra állami felügyelet alá a vízellátás.

A stáb ugyan esélyt kívánt adni a privatizációt pártoló szakértőknek, hogy rámutassanak a kérdés összetettebb aspektusaira, de míg a Nemzetközi Valutaalap elzárkózott, a Világbank mindössze kurta közhelyes nyilatkozattal szolgált. A nem titkoltan elfogult Opitz egyetlen igazi felelőssége, hogy annyiban hagyta ezt, hogy profi riporter létére nem állított ellenpontot a Nobel-díjas Joseph E. Stiglitz ex-Világbank közgazdász mellé, aki lehengerlő intellektussal bírálja a globalizációt és annak fő felelősét az Egyesült Államokat.

Mindezzel együtt is fontos ismeretterjesztő munka, mely olyan globális média feladatot lát el, melyre nap, mint nap szükség lenne, de egész egyszerűen nem létezik. Létfontosságú vitákat indíthat el, valamint felkelti a kíváncsiságunkat, vajon az amerikai kapitalizmus elnyomása alól mentes rendszerek, Kuba, Oroszország, vagy Thaiföld példának okáért, hogyan boldogulnak.



Donáth Mirjam
Előzmény: eumenesz (14535)
eumenesz Creative Commons License 2008.01.21 0 0 14545
Az amúgy sem túl humánus amerikai egészségügyi rendszer is hamarosan tovább polarizálódik a gyurcsányi modell szerint.



Világgazdaság - http://www.vilaggazdasag.hu/

| 2008. 01. 14., 06:38 | Frissítve: 2008. január 14., hétfő 06:51

Tíz éven belül elveszítheti a legjobbnak számító AAA adósbesorolását az Egyesült Államok, elsősorban a rendkívül gyorsan növekvő közegészségügyi kiadások miatt - állítja a Moody's hitelminősítő intézet.

A drámai figyelmeztetés súlyát növeli, hogy a tavaly indult, de még máig is ható hitelválság, a dollár gyors gyengülése, de különösen az egyre növekvő recessziós aggodalmak már amúgy is megingatták az USA gazdasági fölényébe vetett hitet. Jól mutatja a gazdasági bővülés lassulásával kapcsolatos félelmek erejét az is, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke csütörtöki nyilatkozatában az irányadó kamatláb akár "agresszív" csökkentését sem tartotta kizártnak a növekedés fenntartása érdekében.

Az USA a jelenleg használatos hitelminősítő rendszer 1917-es bevezetése óta AAA besorolású adósnak számít - emlékeztet a Financial Times. A Moody's most közzétett jelentése szerint azonban az idősek és a szegények egészségügyi ellátásával foglalkozó állami Medicare és Medicaid kiadásai olyan tempóban növekednek, hogy az "súlyos nyomás" alá helyezheti a szövetségi költségvetést az elkövetkező években. Az USA leminősítésének pedig komoly következményei lennének a világgazdaságra nézve is, hiszen még mindig az Egyesült Államok hitelbesorolása számít a globális pénzügyi rendszer "horgonyának" - értékelte a helyzetet az intézet egyik vezető elemzője.

Hasonló figyelmeztetést egyébként már a tavalyi év végén megfogalmazott az amerikai kongresszus költségvetési hivatala (CBO). Előrejelzése alapján ugyanis a közegészségügyi kiadások aránya az USA GDP-jében a 2006-os 4-ről 2082-ig 19 százalékra emelkedhet, ha nem sikerül visszafogni a kiadásokat.


Szakemberek szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik a politikusokra az egészségügyi reform elkerülhetetlensége miatt, ugyanakkor a közeljövőben mégsem számítanak lényegi változtatásra. Sajátos módon éppen a fentebb említett gazdasági nehézségek, a hitelválság és főleg a recessziótól való félelem tereli el a figyelmet erről a lassan égetővé váló kérdésről. Szükséghelyzetekben mindig háttérbe szorulnak a közép- vagy hosszú távú problémák - mutatott rá Peter Orszag, a CBO igazgatója.

Bernanke Fed-elnök megnyilvánulásai is azt a benyomást keltik, hogy a konjunktúra kérdése jelenleg minden más szempontot maga mögé utasít. Az akár drasztikus kamatcsökkentést sem kizáró múlt csütörtöki bejelentésében a monetáris politika vezetője azt sugallta, hogy az amerikai gazdasági növekedés fenntartása miatti aggodalmak jelenleg még az inflációtól való félelmet is háttérbe szorítják. Bernanke szerint azért sem kell tartani a monetáris lazítás következményeitől, mert a bankok érzékelhetően megfontoltabb hitelpolitikát folytatnak a korábbinál - írja a Reuters.
Előzmény: lackllee (14543)
lackllee Creative Commons License 2008.01.21 0 0 14544
Valaki már fel is tette empéháromban meg ogg-ban (kicsit felszeletelve) ezt a riportot:

http://nemonnyasenki.tag.hu/kiskoz1.mp3
http://nemonnyasenki.tag.hu/kiskoz2.mp3
http://nemonnyasenki.tag.hu/kiskoz3.mp3

Ez ugyanannak látszik, csak oggban:

http://nemonnyasenki.tag.hu/kiskoz01.ogg
http://nemonnyasenki.tag.hu/kiskoz02.ogg

Érdemes letőteni, utána médijapléjerben, méginkább winampban gyakorlatilag szünetmentesen lejátszódik.
lackllee Creative Commons License 2008.01.21 0 0 14543
Szegény amerikaiak az abszolút dekadencia felé tartanak ezzel, kitalálnak mindenféle műanyagot, műételt, művilágot, hogy legyen mit megfizetni és generálni a nagyobb fogyasztást. Az életminőségük eközben mégis jellemzően a béka hátsó fele alatt tanyázik az én olvasatomban.
Előzmény: Törölt nick (14536)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.21 0 0 14542
Szombat délelőtt a Kossuth-on hallgattam, inkább 11 után azt hiszem.
Előzmény: lackllee (14541)
lackllee Creative Commons License 2008.01.20 0 0 14541
És azt meg tudod mondani, órás pontossággal, hogy mikor hallottad és melyik rádióban?
Előzmény: Törölt nick (14540)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!