Keresés

Részletes keresés

ufonauta2 Creative Commons License 2023.07.03 -1 0 7325

Ehe. valamikor az átkosban a Csehszlovák határon a sört hoztuk át, amit a vámos nem akart engedni. Mondtuk, hogy akkor itt megisszuk. Legfeljebb benyomunk egy kicsit. Inkább átengedett. :)

Előzmény: Bombyna (7319)
Bofied Creative Commons License 2023.07.02 0 3 7324

Tegnap visszaértünk bő 1 hetes boszniai nyaralásunkból, az országról kedvező benyomásokat szereztem :)

Múlt pénteken indultunk, Bosanska Gradiska-Banja Luka-Jajce, Banja Lukában magyar zászlókkal és orbán képpel "fogadtak", utóbb kiderült, ez a szerencsecsomag pont akkor ment oda.. Jajcén először keringőztünk, nem tudtunk leállni, a parkoló mindenhol fizetős, pénzváltót meg nem találtunk, berágtam, gyerünk el a vizimalmokhoz, természetesen ott is fizetős volt, de lentebb meg tudtunk állni ingyen. Majd vissza Jajce, csak meg kéne nézni a vízesést, aztán itt is meg tudtunk állni ingyen, a Hotel mögött, aztán amikor elindultunk gyalog, elkapott egy zápor jégesővel.. Ezt kivártuk, utána irány a vízesés, fentről pár fotó, és go tovább :) ekkor már 2 óra csúszásban voltunk az eredeti tervhez képest. Félreértés ne essék, nem fillérbaxásból ingyen álltunk meg, hanem nem volt KM-ünk, az automata meg csak azt fogadja el. Meg ekkor még nem volt nekünk triviális, h Eurot is elfogadhatnak akár a parkolóőrök, de egyel találkoztunk a vízesés körül az automatánál, az mutatta h 1.5 KM oda beledobni..

Ezután irány Szarajevo, Travnik, Visoko fele, itt menetből meg akartam nézni a Skakavac vízesést, de időhiány miatt akkor kihagytuk, és mentünk a szállásunkra, ami Kijevo faluban volt, egy hétvégi ház. Akkor csalódást okozott a szállás, jobbra számítottam, de utóbb kiderült, zaj szempontjából ez volt a legjobb :) Tök csend volt este, a müezzint leszámítva :) Ami este 11 körül megszólalt.. Amúgy maga a ház nem volt rossz, de pl nem volt se sötétítőfüggöny, se redőny, se szúnyogháló.. Meg sok kókány megoldás volt a háznál, és ehhez képest nem volt annyira olcsó, a többihez képest. A szúnyogháló hiánya valami bosnyák szokás lehet, mert a Mostari szálláson sem volt.. :)

Na következő nap esős idő, akkor legyen városnézés, irány az óváros. Sárga bástyánál kezdtünk, aztán le vissza, itt is töketlenkedtünk a parkolással, míg megálltunk az útszélen, ahol valami leállósávféle volt, ahol ugyan tilos volt megállni, de tele volt helyi autókkal, így én is odaálltam... Aztán látom mennek arra a rendőrök, ők is megálltak, majd visszafordultak azt elmentek..

majd „felfedeztünk” egy parkolóházat a városházával szemben, mondom, inkább álljunk át oda: mindenkinek javaslom, mindössze 3 KM volt 1.5 órára, és asszem kártyával is lehetett fizetni. Aztán irány az óváros, bazársor, itt nagy nehezen tudtunk pénzt váltani a harmadik pénzváltónál, az előző kettő valamiért nem akart nekem váltani, valamit makogtak.. Előre megirt cetlivel mentem, mennyi kéne, milyen címletekben.. Itt amúgy beöltöztetett rohamrendőröket láttunk mindenfelé, nem tudom, mi volt.. Itt vettünk hűtőmágnest, ittam egy bosnyák kávét, aztán felmentünk a fehér(?) erődhöz is, ez fizetős, de nem éri meg, nincs benne semmi extra. Innen a Skakavac vízesés felé autóztunk, izgi volt a szűk meredek utakon átcsaplatni a városon.. :) Na ezt a vízesést viszont mindenkinek ajánlom, egy jó óra a lenti parkolótól, és lentről érdemes megnézni, lenyűgöző. Itt sok idő elment így, mert én kevesebb sétára számítottam, de lett 2.5-3 óra összesen. Innen vissza Szarajevó, tervben volt még a háborús alagút meg a Trebevic hegy, meg étterem is kellett volna, de úgy elment az idő, hogy ezeket akkor kihagytuk, a google Szarajevóban bevitt olyan utcákba, amik zsákutcák voltak, volt olyan meredek, hogyazt hittem hanyatt esik a kocsi.. :) Itt is ment el idő így, úgy döntöttem, gyerünk vissza a szállásra, ott a közelben van étterem a google szerint. Ezt is nehezen találtuk meg, kicsit eldugott, lepattant helyen van, de hangulatos volt, patak mellett, ilyen házi étterem. Oitt ettünk csevapot kenyérrel, 36 KM volt 3 főre.

Na következő nap Umoljani-Lukomir túra volt a terv, meg Bjelasnica, irány Umoljani. Itt a térképen levő túraútvonalakat nem találtuk sehol, így feladtuk. Gyerünk vissza akkor azt nézzük meg a Bjelasnicát. Majd útközben megláttunk egy leágazást, Lukomir felirattal, na akkor nézzük meg.. Egy darabig aszfaltos, aztán kavicsos-köves úőt 10 km-ig.. Elgondolkoztam, de végül nekiindultunk kocsival, majdnem 1 óra lett gyökkettővel haladva, de megérte, mert szép látvány a kanyon, itt már megtaláltuk a túraút másik végét :) Aztán go vissza, én még el akartam autózni a Bjelasnicához is hasonló köves úton, ez már rövidebb lett volna, de az útitársak már nyavajogtak.. Így ráhagytam. Lehet ez volt a jó döntés, mert amúgy is ködben volt a hegy teteje.. Akkor irány, nézzük meg a síugrósáncokat. Ez sikerült, fel is másztunk a tetejére, majd lentről is megnéztük. Innen elmentünk a Trebevic hegyre, megnéztük a bobpályát, meg a kilátást. A háborús alagút végül kimaradt, időhiányban.

Innen Dubrovnikba autóztunk, ahol a második szállásunk volt, útközben megnéztük Tjentise-neél a partizán emlékművet, nem nagy szám, én nagyobbra számítottam :) Dubrovniknál első nap pancsolás, itt nagyítóval kell keresni értelmes strandot, nem is sikerült, csak amolyan kényszer-pancsolás volt.. Amit előzetesen kinéztem a műholdról, arról kiderült, hogy effektíve egy szakadék alján van, és nem lehet lemenni.. Aztán egy másikat találtunk nagy nehezen, ott én bementem fürödtem egyet, de nem tetszett a strand.. Másnap városnézés, 21 euró prakolási díjjal egy parkolóházban, 3 órára.. a városfalra nem mentünk fel, mert az is 35 euró fejenként..Megnéztük az óvárost, meg felkocsikáztunk az Srd hegyhez, megnéztük a háborús múzeumot, meg a kilátást, aztán keressünk valami strandot. Lejjebb mentünk, Mlini felé, itt Kupari beach, az elhagyott szállodákkal, itt  lepattant, koszlott strand, a betonos részre mentünk, ami hiba volt, a párom elcsúszott a betonon, és megütötte magát, a fejét is, de hálisten úgy néz ki nem lett nagyobb baja. Senkinek nem ajánlom, hogy Dubrovnikban foglaljon szállást, inkább lentebb vagy fentebb, ha strandolni is akar.. De ugye ez itt off.

Innen Mostar felé autóztunk, megnéztük a Kravica vízesést, Blagajt, meg a várat, majd elfoglaltuk a szállást. Ez volt a legjobb szállásunk. 160 euró 3 főre, 3 éjszaka. Bár kicsit zajos volt ez is (koncert volt a városban..). Másnap délelőtt Öreg Híd, bazársor, akkor még nem voltak sokan, nézelődtünk, vásárolgattunk, beültünk egy helyre bosnyák kávéra és baklavára :) Délután pedig felmentünk kocsival a Hum-hegyre, majd étterem.

Következő nap túra volt a terv, Bijela kanyon. Itt sincs nagyon kitáblázva, megjelölve semmi, van egy ezeréves golyólyuggatott tábla, meg az offline térkép, azt elindultunk az amúgy kavicsos kocsiúton, mentünk egy két órát, majd vissza. Magát a kanyont nem értük el, az még messzebb lett volna. De így sem volt rossz. Ezután felmentünk a város másik oldalán levő hegyre kocsival, a Foritca-hoz. Itt van egy jó kilátó.

Aztán nagyjából ennyi volt :) Tegnap hazajöttünk, szinte végig esett Boszniában. Mostar után egy út menti árusnál vettünk meggyszörpöt, amit most iszogatok, és nekem gyanús, hogy ez bolti szörp dupla áron eladva.. :) 10 márka volt, amit sokallottam, kevesebbre számítottam.. Volt még 10 márkánk amit el akartam költeni.

Na szóval tetszetttaz ország, sztem jobban néz ki mint Mo.. Jobb utak, szebb, újabb házak mindenfelé, szemetet nem nagyon láttam. Érdekes, hogy a nagy nemzetközi láncok nem nagyon vannak jelen az országban, pl benzinkutak, áruházak. És így is el lehet lenni..

euro-t elfogadják az éttermek, árusok, szállásadók, bolt meg benzinkút nem tudom, de azok sztem nem. Bár egy pékségben is tudtunk fizetni euro-val. Szóval nagyon sokat nem érdemes váltani, kutakon lehet kártyával fizetni, meg többnyire az éttermekben is. A benzin 2.50-2.60 KM közt van, én 2.49ért tankoltam Szarajevoban és 2.51-ért Mostarban. a legolcsóbb amit láttam már hazafelé, Doboj-nál 2.47 KM. 

A google útvonaltervezője összességébven jól használható volt, a fentebbi szarajevói eseteket leszámítva, meg pl a körforgalmakat nem ismerte többnyire, hanem sima kereszteződésként jelölte, de ennyi. Én letöltöttem az offline térképeket a google térképről, amerre mentünk, de volt mobilnetünk is, ha nagyon kéne.

 

policecars Creative Commons License 2023.07.01 -1 1 7323

Mostarban működik elvileg a Goparking app, kártyával tudsz fizetni, illetve amikor utoljára arra jártunk és haladtunk a zárt zónában található szállásunk felé, több helyen is integettek a parkolóőrök, hogy parkoljunk náluk, 99%, hogy ők sem vetik meg az euródat.

Előzmény: slayerfan (7322)
slayerfan Creative Commons License 2023.07.01 0 0 7322

Még azt szeretném kérdezni, metkovic és mostar környékén, hol lehet euróról márkára váltani? Főként parkoló automatába, sztem aprópénzzel müködik, gondolom.

 

Bofied Creative Commons License 2023.07.01 -1 0 7321

Nem volt semmi fennakadás, megkérdezik van e elvamolnivalod, vagy cigaretta, alkohol, azt mondod nem, és engednek. Közben ott figyelt a hutotaskaban a sonka, szalámi, vaj, tojás, zöldség... :) 

Előzmény: ufonauta2 (7318)
tinóra Creative Commons License 2023.07.01 0 0 7320

cukorbeteg vagy, vinned kell.

Előzmény: ufonauta2 (7318)
Bombyna Creative Commons License 2023.07.01 -1 0 7319

Én a helyedben úgy csinálnék hogy vinnék. Ha nem engedik át gyorsan megeszed.

Előzmény: ufonauta2 (7318)
ufonauta2 Creative Commons License 2023.06.30 0 0 7318

Szeretnék egy infót a határellenőrzés szigorúságáról. :) Vihetek egy szendvicset, vagy dögöljek éhen? :D

Előzmény: Bofied (7315)
The_Rible Creative Commons License 2023.06.30 0 0 7317

Svilaj

Előzmény: Bofied (7316)
Bofied Creative Commons License 2023.06.30 0 0 7316

Holnap megyünk haza, svilaj vagy samac átkelő az ajánlott?

Bofied Creative Commons License 2023.06.30 0 0 7315

Euro-t elfogadják általában, de egy parkolo automata sztem nem...

Előzmény: slayerfan (7314)
slayerfan Creative Commons License 2023.06.30 0 0 7314

Köszönöm a segítséget Nektek!

 

A cobrancos videoban láttam még, hogy 2km-dugó sor volt a metkovici-nél, az sztem két óra átjutás.

Emiatt érdekelt a kravica felé a Gabela átkelő is.

 

Az indulási időpont ilyen kedd - csütörtök intervallumban, reggel 9-10 óra, hazafele meg akár este is jó, de kb. 18:00 - 22:00 között.

 

Euró és bankkártyák lesznek csak nálunk. Vásári forgatagban minimálisat költenénk, max a fizetős parkolók kérdésesek.

 

Köszi még1x!

The_Rible Creative Commons License 2023.06.29 0 1 7313

Ha Plocéból indulsz és Kravica az első állomás, akkor Gabela Polje kerülő, Bijaca a legjobb. Egyébként erre is érvényes, hogy szombat délután nem mennék Gabela Polje felé sem. Tavaly kétszer is több mint egy órát kellett várnunk ott.

Előzmény: slayerfan (7310)
Bofied Creative Commons License 2023.06.29 0 1 7312

Mi szerda delelott Gabela-nal mentunk at, sztem fel ora sem volt, 10 körül, utána megnéztük a kravica vízesést, majd Blagajnal a kolostort, és itt ettünk is egyet, utána felmentunk a varba a kolostor felett, és fél 5re a mostari szallasunkon voltunk, szoval ez egy napba bőven belefér...az előbb néztük meg az Öreg hidat meg az óvárost, bazarsort, de 11 után már kezdtek sokan lenni, aztán meg jöttek buszok, sztem délutánra tomegnyomor lesz... Most így délelőtt még Istenes volt..

Előzmény: slayerfan (7310)
fekvőrendőr Creative Commons License 2023.06.29 -1 1 7311

A Gabela Polje átkelőt használom minden évben egyszer oda-vissza vagy tíz éve.

Egyszer volt, hogy hosszú volt a sor Ho. felé, de akkor a reggeli, melóba ingázók közé keveredtem.

Előzmény: slayerfan (7310)
slayerfan Creative Commons License 2023.06.29 0 0 7310

Köszi szépen!

 

Gabela átkelő is necces?

 

Néztem, 10 euró a vízesés. Megérhet annyit?

Mostar, az esti fények miatt inkább este?

 

 

 

 

Előzmény: The_Rible (7309)
The_Rible Creative Commons License 2023.06.28 0 1 7309

Ebből kettő igényel több időt: Kravica (ha fürdeni szeretnétek) és Mosztár (ami számomra mindig esti program egy jó vacsorával)

Szóval:

Bijaca határátkelőtől Kravica délelőtt, kora délutánig fürdés, utána útban Mosztár felé Pocitelj (itt elég egy óra), Blagaj (itt is elég egy óra), és végül este Mosztár. Én biztos ott aludnék.

Reggel lehet, hogy Metkovic is jól járható még Kravica felé, de pl. szombat délután én arra nem nagyon próbálkoznék egyik irányba sem.

Visszafelé is jó lehet Bijaca, vagy ha minden be van állva, akkor Stolac-Neum az új úton, és onnan vissza Ploce.

Előzmény: slayerfan (7308)
slayerfan Creative Commons License 2023.06.28 0 0 7308

Sziasztok!

 

Javaslatotokat kérném egy napos körtúrára Ploce (HR)-ből az alábbi helyeket szeretném megnézni párommal, Kravica vízesés, Pocitelj, Blagaj Tekija, Mostar (itt csak pár órás séta, Koski mehmed, meg egy étterem a terv)

A sorrendet hogyan érdemes és melyik útvonalon?

 

 

Tökéletes terv nyilván nincs így időszűkében, de figyelembe véve esetleg a határátkelési könnyebbséget (Bijaca vs. Metkovic, gyorsabb áthaladás), a napállást (az adott hely, mely napállásban a legszebb).

 

Ingyenes parkoló helyeket is szívesen fogadok, amennyiben lehetetlen euróval készpénzzel, vagy bankkártyával fizetni a fizetősnél.

 

Ha nagyon necces egy napba beleszorítani, akkor maximum két napba is beleférhet, de a cél, az egy napos lenne.

 

Végtelen köszönet!

:)

Atti

BHJ-962 Creative Commons License 2023.06.27 0 1 7307

Jómagam a Medjugorje - Bijaca- autópályát választanám.

Előzmény: prisoft (7302)
The_Rible Creative Commons License 2023.06.26 -1 0 7306

Ma már minden második autóban van dashcam, bárki tud csinálni.

Előzmény: enddav90 (7305)
enddav90 Creative Commons License 2023.06.25 0 0 7305

Már miért nem csinálsz road movie-kat?

Előzmény: The_Rible (7304)
The_Rible Creative Commons License 2023.06.25 0 0 7304

A hét elején mentünk, tegnap jöttünk, a HR/BiH határkon csak azt kérdezték, hogy alkohol és cigaretta van-e nálunk. Egyébként mindenhol gyorsan átjutottunk (Svilaj, Metkovic)

Bofied Creative Commons License 2023.06.23 0 0 7303

Ma megérkeztünk Szarajevoba. Bosanska Gradiskanal mentünk át, 35 perc volt, a vámos nem g.cizett, intett hogy mehetünk. Jajce vizesest és a vizimalmokat neztuk meg.

prisoft Creative Commons License 2023.06.21 0 0 7302

A Mostari hídtól Makarska célponttal melyik útvonal, átkelőhely preferált? Medugorje és az A1-es átkelő, vagy Posusje után az M15-ös út?

fekvőrendőr Creative Commons License 2023.06.20 0 1 7301

Ez ofline, és tervez megbízhatóan: https://wego.here.com/?x=ep&map=43.06376,17.63925,17,normal

 

Előzmény: Bofied (7300)
Bofied Creative Commons License 2023.06.20 -1 0 7300

Két gyors keresztkerdes :)

1. Bosznia időjárásra tudtok jó oldalt, hol szoktátok nézni?

2. Google útvonaltervező mennyire megbízható Boszniaban? :)

Offline térkép már van letoltve a play-ből, de az sztem nem tervez útvonalat, vagy nem tudom hogy kell, leginkább turazashoz szoktam használni(túra útvonalak is rajta)

The_Rible Creative Commons License 2023.06.15 -1 0 7299

ufonauta2 Creative Commons License 2023.06.12 0 0 7298

Mi már tavaly sem vittünk húst, meg tejterméket, pedig akkor még csak kidobatták állítólag. Most meg már büntetnek is. Idén is legfeljebb annyi szendvicset viszünk, hogy Gabeláig elfogyjon. Átérünk és Metkovicban ott a nagy Konzum, Plodine, Lidl. Van lehetőség rögtön bevásárolni. A mostani élelmiszer árak mellett még lehet, hogy jobban is járunk. :) De szerintem, ahogy The_Rible fórumtárs is sejti, a turistákkal talán nem szórakoznak. Viszont jobb nem huzogatni az oroszlán bajszát. Eddig soha senki nem nézett semmit. Odaadtuk a személyit, beszkennelték és már mehettünk is tovább (pedig gondolom a szabály eddig is érvényben volt). Talán 2-3 éve olyan laza volt Gabelánál a Horvát határőr, hogy el se vette a felé nyújtott személyiket, csak intett, hogy mehetünk. 

Előzmény: fekvőrendőr (7293)
The_Rible Creative Commons License 2023.06.11 -4 0 7297

Teljesen egyetértek veled, de: USA, de különösen Ausztrália kifejezetten óvatos, és ugranak mindenre. Ausztráliában még államok között sem lehetne elvileg ellenőrzés nélkül élelmiszert átvinni. Azért ez ott sem életszerű. Megnézném azt is, hogy a Mexikó-USA határon hogyan szűrik ki a szendvicseket, amikor fegyver, drog, minden átmegy. Ezért itt sem életszerű, hogy egy bosnyák-horvát határon a szendvicsekkel szórakoznak.

 

Egy kontinensen belül az emberek mozgásánál sokkal nagyobb veszélyt jelent a vadállatok által terjesztett betegség. Miközben kidobatják a szalámis szendvicset a BiH határon, addig a vaddisznó átúszik a szigetekre is, nem, hogy a szárazföldi határ érdekelné, és hurcolja magával a sertéspestist az egész kontinensen.

 

A madarakra meg pláne igaz.

Előzmény: fekvőrendőr (7293)
The_Rible Creative Commons License 2023.06.11 -2 0 7296

Iható a víz, nem fogsz fertőzést kapni, de nem mindenhol jó ízű. A part mentén, ahol jó karsztvíz van, az a jobb mint az ásványvíz. De pl. Korculán részben helyi fúrt kutak adják a vizet (lecsapolt mocsarak stb.), hát mi inkább nem azt használjuk, még főzésre sem. Boltban lehet kapni nagy 5 literes kannákat, azzal a vízzel főzünk.

 

És van egy csomó hely még mindig, ahol még nincs vezetékes ivóvíz, ott jobb esetben lajtos kocsival hozzák, és helyi ciszternában tárolják a vizet, és az jön a csapból, de még mindig vannak olyan helyek is, ahol simán csak esővizet tárolnak a ciszternában, és azt használják mosdásra és főzésre is.

Előzmény: Bofied (7294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!