Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2019.08.07 0 0 5079

Persze, nyilván azokra a porcot erősítő mindenféle - gyógyszertárban kapható - szerre gondoltam, amelyek egyébként NEM a csak magzati korban képződő üvegporc, hanem a gyengébb teherbírású rostosporc képződését segítik elő (elvileg) és ezeknek a szereknek a betegtájékoztatójában szerepel az, hogy kopás esetén, ez a gyengébb rostosporc képződést elősegítő szer képes az üvegporc kopása miatti hiányt pótolni, ha elegendő ideig (minimum 3 hónap) szedik :-)  Na ez lenne az, amire legyintett az orvosom.

 

Egyébként, én anno a kondroitin-szulfát, glükózamin-szulfát, MSM (Metil-szulfonil-metán) tartalmú + Hialuronsav tartalmú szerre kérdeztem rá.

 

Ezek elvileg megelőzésre a legjobbak, de azért nagy bőszen azt is ráírják,  hogy meglévő "ízületi betegségek esetén" is javasolt a fogyasztásuk ... de ez, szerintem (és az orvosom legyintését alapul véve, legalább 1 reumatológus szerint is) úgy kamu, ahogy van.

 

Megelőzésre pedig: mégis kinek jut eszébe 20-30-40 évesen, amikor még felszalad a negyedikre gond nélkül, hogy x éves korára gondolva, már akkor el kezdjen szedni Hialuronsav+C vitamin+MSM tablettát, plusz még kondroitin-szulfát, glükózamin-szulfát, MSM, D3 vitamin, kalcium kapszulát is?!

Előzmény: gombóc63 (5078)
gombóc63 Creative Commons License 2019.08.02 0 0 5078

Először is olyan nincs, hogy porcképző, mert a porcot nem lehet újraképezni. És igen, megoszlanak a vélemények, vajon ér valamit vagy nem. 

Előzmény: .ETNA. (5076)
Lzsv Creative Commons License 2019.08.02 0 0 5077

Köszönöm, közben hála az égnek elmúlt ez a tünet, ami így nyilván nem a trexan hatása volt, ennek örülök . Csak mivel semmilyen fájdalmam nem volt mellette, nem gondoltam felfázásnak .

 

Remélem nekem sem lesznek gyakrabban betegségeim, majd télen kiderül :D

Most viszont úgy néz ki, hogy ősszel hepa b elleni oltást kell kapnom, mert gyakorlatom lesz egészségügyi vonalon. Ehhez kérik. De ugye a trexan tájékoztatója szerint nem lehet semmilyen oltást kapni, ugyanakkor mintha rémlene, hogy itt voltak akik az influenza ellenit is simán beadatták a szedés mellett. Minfenesetre a hónap vége felé úgyis megyek a dokimhoz és rákérdezek, de hátha valaki közületek is tudja mi a helyzet ezzel..?

 

Előzmény: .ETNA. (5068)
.ETNA. Creative Commons License 2019.07.31 0 1 5076

A Herbáriákban, gyógyszertárakban kapható, általános porcképzőkre anno, amikor rákérdeztem az orvosnál, hogy szerinte lenne-e értelme annak, ha szedném, a reumatológusom ... hát, konkrétan legyintett egyet ...

Előzmény: tomeeeee (5074)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 5075

Hát örülj neki ha majd egyáltalán használ. Sokaknak nem. De ez sem általános, van akinek hetek, van akinek hónapok, és van akinek 1 év. De mindenképpen jó lenne ha megpróbálnád.

Előzmény: tomeeeee (5074)
tomeeeee Creative Commons License 2019.07.27 0 0 5074

Pár hónapja voltam maszek alapon, kezdődő kopást és zselés anyag hiányát diagnosztizálta a doki. Gondolom általános sablon lehet nála. Mindenesetre porckepzo tablettát szedtem 3 hónapig de semmi, akkor azt mondta ha az nem segít akkor injekciora menjek vissza és úgy juttatja be, de tudtommal az is csak jó esetben max 1-2 évig tart ki.?

Előzmény: gombóc63 (5073)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 5073

Hűha...azzal is foglalkoznod kéne, megnézetni ortopéd orvossal. Nem normális állapot ennyi idősen. Mindenképpen kellene a megelőzés, 51 évesen porcpótló műtétem volt. Bár ez is nehéz ügy, mert a negyvenes éveimben már toltam a porcregenerálót, lehet ennyit ér?:-(

Előzmény: tomeeeee (5072)
tomeeeee Creative Commons License 2019.07.25 0 0 5072

Nagyon jó lenne!

Ma délután ismerősöm kocsiját készítettem elő fényezésre, már ez elég volt és fájnak a térdeim, mint egy öregember :/

Az a nagy baj hogy ha rosszabbodni fog idővel akkor hogy dolgozzak majd... :/

Előzmény: gombóc63 (5071)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 5071

Nos az mindenképpen hasznos ha élvezed, mert akkor fogod csinálni. A gyógytorna elég gyorsan unalmassá és monotonná válik, talán sokan ezért sem kitartóak. Légy kitartó, nagy valószínűséggel meg lesz a jutalmad:-) Sok sikert!

Előzmény: tomeeeee (5070)
tomeeeee Creative Commons License 2019.07.24 0 0 5070

Köszi a jókívánságot :) Akinél hétfőn voltam nem gyógytornász, nem orvos, fitness edző, gerinc erősítő torna gyakorlatokat csináltunk, szokott csoportos edzést is csinálni, igazából nem volt rossz, el voltam azon az egy órán, nem csak gerincnek jó, sokmindent atmozhattunk.

Gyógytornásznál amikor voltam akár magán akár nem magán alapon egyik se volt olyan élvezetes, ez viszont valamiért nem volt olyan monoton :)

Előzmény: gombóc63 (5067)
fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2019.07.22 0 0 5069

Yzületre dolgit?

.ETNA. Creative Commons License 2019.07.22 0 0 5068

Szia!

 

RA-ra szedtem (a biológiai terápia mellé "kísérőnek") a Trexant (anno Methotrexatot, ami ugyanaz volt), de egyáltalán nem voltam gyakrabban beteg. Sőt, mióta - éppen az RA diagnosztikai fázisában, "gyulladásos góc-kutatás" kapcsán - kivették a mandulámat, kb. kétszer-háromszor voltam beteg összesen, pedig ennek már kb. 12 éve !

 

A vizeletkiválasztással kapcsolatos igen ritka mellékhatást említi egyébként a Trexan betegtájékoztatója is (nálam szerencsére nem volt ilyen hatás):

"- Vér a vizeletben, a vizelés gyakoribbá, vagy ritkábbá válása, vizelési nehézség, viszketés, láz, a gyomor érzékenysége, vagy a hát, vagy az oldal fájdalma. Lehet, hogy vesekárosodása van. (Nagyon ritka: 10 000 emberből legfeljebb 1-et érinthet)"

Előzmény: Lzsv (5062)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 5067

Ez így van, nagyon sokan rendbe jönnek kitartó tornával. A lényeg az lenne, hogy a személyi edző értsen valamit a bajodhoz. Mert azért tud ártani is a nem megfelelő torna. És még egy, csak azt csináld ami jól esik. Jobbulást kívánok!

Előzmény: tomeeeee (5066)
tomeeeee Creative Commons License 2019.07.19 0 0 5066

Én Agócs dokihoz kerültem OGK-n. 

Akkor kihagyom Zsiska doktornőt, nincs felesleges 18.000+ feljutni pestre ... hétfőn személy edzőhöz megyek, hátha, az a gáz ha jó emberhez kerül az ember és nem általános módszerrel kezeli az embert akkor akár rendbe is lehet jönni. Szüleim szomszédjával 2-3 éve beszéltem, neki már volt időpontja a műtétre, majd eljárt trx edzésekre és rendbe jött, így elmaradt a műtét. 

Hát ha több hónapig kéne lábadoznom meg is őrülnék! Egy hétvégét se bírnék ki ha csak feküdni tudnék :/

Előzmény: gombóc63 (5060)
CsA Creative Commons License 2019.07.18 0 0 5065

Nekem is minimális a bőrtünet, 2-3 kisebb folt, szerencsére nem feltűnő helyen. Nekem 25 éve kezdődött. Sokáig, kb. 20 évig a Salazopyrinnel elvoltam úgy, hogy néha kicsit fájt a kézfejem, ujjak, térdem vagy a lábfejem, de szerencsére mindig csak egyszerre egy helyen. Aztán elkezdett begyulladni a szemem, tiszta vörös lett, fájt, szteroid szemcseppet kellet használjak elég gyakran. Akkor írták ki a Trexánt, és amikor szedtem, tényleg el is múlt a szemgyulladás. Aztán 2013 körül elkezdett mindenem nagyon fájni, akkor kezdtem el a paleo diétát, majd pár hónap után maradt a gluténmentes étrend. Egy idő után szinte minden fájdalom elmúlt, időnként néha visszatér, de nem olyan vészes. A Diclacot folyamatosan szedem, mert azt vettem észre, hogy ha elhagyom, akkor azért csak rosszabb kicsit, és nem elég egy-két szemet bevenni, nekem úgy rögtön nem hat. Glutén érzékenységre nem csináltattam tesztet, egyszerűen tapasztalom, hogy gluténmentesen jobban érzem magam, már egy-két hónap is nagyon jelentős javulást hozott. Nem nagy macera, szerencsére mindig inkább húsevő típus voltam, nem hiányzik a búzakenyér, rizsliszttel is sok mindent el lehet készíteni, azt használjuk a főzéshez, sütéshez, bár van amikor magamnak rizstésztát csinálok, a feleségem és a lányom meg normál makarónit eszik... 

Előzmény: Lzsv (5064)
Lzsv Creative Commons License 2019.07.18 0 0 5064

A szemeddel mi volt a gond? Illetve az izületeidet mennyire érintette a psori? 

Nekem bőrtüneteim minimálisak, az egész amúgy bő 2 éve kezdődött, talán tavaly nyáron volt a legrosszabb, de akkor sem."panaszkodhattam" másokhoz képest. Most pedig 1-2 hónapja csendesedik. Amit változtattam az annyi, hogy 1-2 egészségtelen dolgot elhagytam, pl. kóla és társai. 

Durva gyógyszer a trexan, jó lenne majd elhagyni, de én még magyon az elején vagyok a 4 hetes szedéssel. Szülni már nem akarok, teljesítettem a létszámot. :D Viszont az izületi gondok sajnos rányomják a bélyeget a teljesítőképességemre, és így nem tudok bármit csinálni a családommal.  :( 

A diclacot folyamatosan szeded? Vagy igazából jól vagy csak néha kell? 

Előzmény: CsA (5063)
CsA Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5063

Nekem is psoriázisos arthritiszem van. Sokáig a Salazopyrin EN500 2x2 tabletta elfogadható szinten tartotta, de amikor a szemem is elkezdett begyulladni, nekem is kiírták a Trexánt, ami egy elég erős gyógyszer (szedése alatt nem csinálhatsz gyereket, ha nem hagytad abba legalább fél éve a szedését, stb...), de csak ez hozott helyre. 

Aztán elhagytam az étrendemből a glutént (sajnos a normál sört is - bár azóta magamnak készítek gluténmentes sört... :-)

Azóta alig van panaszom, szememmel sincs gond, csak Diclacot és D-vitamint szedek. A Trexant teljesen elhagytam, bár ezt az orvosomnak nem mondtam...

Ez a pisilős dolog nálam abszolút nem jelentkezett...

Előzmény: Lzsv (5062)
Lzsv Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5062

Sziasztok! Aki trexant szed, esetleg volt valakinél olyan, hogy gyakran kellett pisilnie? Éjszaka is, én eddig is legalább 1x vagy 2x kijártam, de most óránként kell mennem és olyan vagyok, mint akit fejbevertek! Nem fogom sokáig bírni... Nem fáj, nem csíp, szóval nem felfázás, meg ugye ott általában csak az inger van, de nálam nem ez van. 4 hete szedem. 

A betegségekkel hogy álltok? Mármint érezhető valakinél a gyógyszer immunrendszert csökkentő hatása? 

hagyma boly Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5061

telefonszám :06/1-458-4500 és a 4457 -es mellék.

Előzmény: tomeeeee (5056)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5060

Persze fiatalon ez nyilván sokkal rosszabb, de ne hidd, hogy 20-30 év múlva jobban tűrnéd.  Nagyon nem így képzeltem el a középkorom végét. És fejben az ember még nagyon fiatal, de ha teste sok mindenben gátolja az borzasztó.

Hát az OGK-val nekem nincs jó tapasztalatom, lehet én se kerültem jó orvoshoz. Végül az OITI-ben sikerült egy olyan idegsebészt találnom, aki legalább foglalkozott velem. Elképesztőek ezek az időpontok MR kapcsán:-(( gondolom nem teheted meg, hogy magánúton megcsináltasd. Ma már csak így lehet haladni, épp ezért van nagyon sok pénzemben a nagy semmi. Ha a gyöki kompresszió fenn áll akkor azért komolyabban kellene a témával foglalkozni. De sajnos addig amíg nincs friss MR felvétel....Mindenesetre több fórumot olvasva tegyél meg mindent hogy elkerüld a műtétet, van akinek sikerül, de sokuk arról panaszkodik, hogy ugyanúgy megmaradt a fájdalma, vagy kiújult alatta, felette. Persze van amikor nem lehet elkerüni. Zsiska Beátánál jártam. Nagyon alapos a doktornő, de nekem nem tetszik, hogy orvos létére túlságosan holisztikus szemléletű. A fenékfájdalmamat egy fenéken belüli izommasszázzsal akarta orvosolni. Nem kérdés, hogy nem vállaltam. Ezenkivül craniosacrális kezelésre küldött. Hát ennél nagyobb hókusz-pókusz talán nincs is. Ezt kaptam 17 ezerért.

A porcpótló műtét a mozaikplasztika. Nagy műtétnek számít, alaphangon 2 hónap két mankó. De ezzel kitolható vagy megúszható a protézis. Kísérd majd figyelemmel a térded ha már most kopásos, ezt a beavatkozást 50 éves korig csinálják. Mondjuk 51 és fél voltam, de nincs túlsúlyom, még bevállalták. A felépülés itt is fél-1 év.

Előzmény: tomeeeee (5055)
.ETNA. Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5059

Hűűű, ezt nem gondoltam volna, olyan jókat írnak a honlapon és olyan sokrétű kezeléseik, vizsgálati eljárásaik vannak, azt hittem, hogy ott tééééényleg a legjobb (Dr. House-szerű) specialisták dolgoznak, a legtöbb ilyen hely maszek, szóval - elvileg - a legjobb orvosok megfizetésére is lenne lehetőség (feltéve, hogy vannak még Magyarországon "legjobb orvosok" ..hm!) ...

 

Az időpontokról pedig, amiket írtok ... az agyam eldobom, 2020 ááááprilisra időpont??? Aztaaa, csak beteg ne legyen az ember :-(

Előzmény: gombóc63 (5053)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5058

Sejtettem, no azért írtam le a tapasztalatomat. Bár egy fél percig sem irigyellek, de annál rosszabb, mint évek óta sötétben tapogatózni és semmi  érdembeni segítséget nem kapni nincsen:-(

Előzmény: .ETNA. (5057)
.ETNA. Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5057

Nem, szerencsére soha nem volt "nehezen meghatározható" vagy "ismeretlen eredetű" fájdalmam, ha fájt, akkor az vagy a fogam, vagy a mandulám volt, 2006-tól meg ugye az RA-val "boldogítjuk egymást" :-)

Előzmény: gombóc63 (5052)
tomeeeee Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5056

Rákeresek :) kérdés hogy maszek van nem maszek alapon megy, illetve hogy mennyire lehet hozzá bekerülni?

 

Előzmény: hagyma boly (5054)
tomeeeee Creative Commons License 2019.07.17 0 0 5055

Őszintén szólva, ha kaptam volna 20-30 év haladèkot már azzal is kiegyeztem volna :/

Még a legelején voltam idegsebészeten, illetve ideggyógyásznál, az utóbbi nyugger doki nem tudott velem és az eredmenyeimmel mit kezdeni, a sebész meg tornát javasolt mint az összes doki, illetve műtétet csak akkor javasolt ha láb "gyengeség" ilyesmi lenne. 3 hete voltam fent Budapesten az Országos gerincgyógyászati központba, hát nagy csalódás volt a doki, az hogy dadog arról nem tehet, de tény kissé elbizonytalanodik szerintem a legtöbb páciens ha az orvosa aki lehet hogy műteni is fogja nem nagyon tud beszélni :/ ráadásul meg sem vizsgált, megnézte az mri papiromat, cd-t nem tudta megnézni, lehet a lemez hibája, mindenesetre hiába mentem nyak és derék panaszaimmal, úgy is szólt a beutalóm, derekra kaptam friss mri-re beutalót, nyakra nem, címszóval azzal akkor foglalkozzunk ha a derekamat nem akarom megműtettni ... Kértem a lakóhelyemtől nem messze lévő kórházba mri-re időpontot, júniusba kértem, 2020 áprilisra tudtak volna adni ... Felhívtam a gerinc központot, ott ez év novemberre tudnak időpontot adni, szóval mehetek megint fel Pestre, és mire a nyakamrol is lesz mri az megint csak 2020, nevetséges :/

Fájdalmam bármikor lehet a nyakamat és derekamat illetően, ha ülök, ha fekszek, ha állok, ha mozgok, egyedül ha nyújtok az amikor enyhül a fájdalom. De néha van hogy semmi bajom, de az a ritkábbik eset. Térdeim meg ha csak ülnék, sétálnék nem lenne szerintem bajom, de ha gugolok szóval ami a mindennaphoz kell, akkor fáj akár aznap akár másnap, fekve, ülve, setalásnál. 

Porc pótló műtét mennyire nagy műtét?

Zsiska Beátát ajánlotta egyik tornász akinél voltam, nála is a 2 órát amit kifizettem jó ha 30 perc volt aktív, a többi csak élmény beszámoló volt :/

Térdemre porcképzőt kaptam, illetve borogatást, kenőcsöket ajánlottak.

Derekamat illetően még annyit hogy  "gyökii" kompresszió valószínűlegsége áll fenn.

Illetve lehet hogy kopásom is van, amire ő annyit mondott hogy fémet lehet a gerincemre berakni, kb fél év a felépülés.

 

Előzmény: gombóc63 (5053)
hagyma boly Creative Commons License 2019.07.16 0 0 5054

Szia ! Dr Székely György PHD. egyetemi tanár a  Budapesti Szent János kórház legjobb gerinc specialistája,  Ő tette rendbe 49-éves koromba a gerincemet.Sehol nem tudták megállapítani MR alapján sem,hogy a gerinc csigolyám szét van törve. Sok évig kínlódtam mire  a tanár úrra rátaláltam, Ő segített verteboplasztikával helyretette a csigolyámat .

Előzmény: tomeeeee (5049)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 5053

Szia! 56 évesen már 4 éve taposom azt az utat, amit te. A világon mindenhol jártam már, de senki nem oldotta meg a problémámat. Nekem koromnál fogva természetesen már vannak degenerált elváltozásaim is, amik rátesznek egy nagy lapáttal. Nos amit nem írtál, a derekadról készült MR-t látta gerinc vagy idegsebész? Fontos lenne/lett volna. Ők nem a radiológiai leletből indulnak ki, hanem megnézik és elemzik a felvételt. És mikor van fájdalmad? Nappal mozgásra vagy éjjel pihenéskor? És amit már tudok, élethosszig tornázni kellene. Főleg ha elkezdtél sofőrködni. A zsibbadás amúgy nem jó jel, sérv nyom ilyenkor ideggyököt. Ha elmúlt az jó. Ha már mindenhol jártál sok újat nem tanácsolhatok, egyet igen, a nagyon kedves és szolgálatkész fórumtársunk által ajánlott helyeket ( fájdalomközpont) messze kerüld el, hacsak nem vasvillával forgatod otthon a pénzt. Minden baromi drága felesleges dologra rávesznek. Pl. Guna terápia, lökéshullám. Az első helyen jártam, hiába mondtam, hogy már 4 gyógytornászt elfogyasztottam, megkaptam az 5. telefonszámát. Megjegyzem  kínomban elmentem, nos ő se tudott segíteni. Pedig a doktor úr azt mondta, hogy ha Ő nem akkor senki sem. Az Onkológiai Intézet fájdalomambulanciájára nehéz bekerülni, de ott friss MR-rel egy idős orvos kisizületi és gyöki blokád injekciókat ad, valamint olyan gyógyszereket, amihez bármelyik házi vagy neurológus orvosnál hozzájutsz. Hát, ahogy magamat, téged se irigyellek....4 éve küzdök és nem jutottam megoldásra.

A térdedről csak annyit, hogy olyan nincs, hogy porcképzés. A maradékot lehet regenerálni. A negyvenes éveimben már jócskán ettem őket, mégis porcpótló műtétem volt. Kb. ennyit érnek. De nem beszéllek le róla, mert hátha...viszont a hyaluronsavas injekciót megpróbálhatnád, nekem ugyan nem segített, de ez nem is csoda, viszont van akinek igen. Az igaz, hogy csak egy ideig használ, de meg kellene őrizned a maradék porcot, mert fiatal vagy. Lehet a derekadban is van már kopás, az is tud fájni. Ha állandó fájdalmad van a térdedben is lehet ott gyulladás. Gyógyszert nem kaptál rá? 

Előzmény: tomeeeee (5049)
gombóc63 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 5052

Jártál már ezeken a helyeken?

Előzmény: .ETNA. (5051)
.ETNA. Creative Commons License 2019.07.15 0 0 5051

Szia!

 

Ezek szerint, lényegében (a kopást leszámítva, ami azért még elég korai, bár, ha a korábbi munkádból adódik ... ) minden leleted negatív!

 

Igazából jó hír, hogy a leleteid negatívak, másrészt viszont bosszantó, hogy nem tudják még most sem, hogy mi okozza az állandó és kisugárzó fájdalmat.

 

Hasonló helyzetben, talán felkeresném a Fájdalom Központ-ot, gondolom, hogy a tünetek alapján adnak időpontot egy mozgásszervi specialistájukhoz.

Egy próbát megér:

https://www.fajdalomkozpont.hu/derekfajas

 

ez egy másik link (fájdalom ambulancia):

http://fajdalomambulancia.hu/

 

 

De nem csak magánrendelők vannak, pl. az Országos Onkológiai Intézetnek is van fájdalomcsillapítási ambulanciája, ezekre - gondolom - háziorvos adhat beutalót, ha szükséges:

 

http://www.onkol.hu/hu/fajdalomcsillapitasi_ambulancia

 

Ha nem budapesti vagy, a "fájdalom ambulancia" keresőszavakra vidéki kórházak ambulanciáit (vagy magánrendelőit) is kiadja a google.

Sok sikert, tényleg jó lenne tudni, hogy mi okozza!

 

 

Előzmény: tomeeeee (5049)
.ETNA. Creative Commons License 2019.07.15 0 0 5050

Hát, nem is tudom, felváltva használom, mikor melyik tubus kerül a kezembe, de leginkább a Flexagilt, mert eddig ezt tapasztalom jobbnak (a Flectornál és a Voltarennél is).

 

De ha Voltaren, akkor inkább a Voltaren Emulgél Forte (ebben kétszer annyi diklofenák van), kicsivel talán drágább a "simánál", de "erősebb".

Előzmény: fidelio-Pyrandus (5048)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!