Keresés

Részletes keresés

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3052

H-

Előzmény: IWAS (3051)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3051

Hétszőlő Tokaji Furmint Selection 2011. Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor. Alk. 13% (sav 6,4 g/l, cukor 1,5 g/l), ára 3 eFt. A Hétszőlő dűlő története 1502-ig nyúlik vissza, amikor a Garaiak hét kisebb szőlőparcella megvásárlása után kialakították. Egykori tulajdonosai között tartják számon a Bibliát elsőként magyar nyelvre fordító Károlyi Gáspárt, Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet és a Rákóczi családot. Az 1772 óta első osztályú kategóriába sorolt terület ma részét képezi a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknak, borai Hétszőlő néven kerülnek forgalomba. A birtok minden évben termel a híres aszú és szamorodni borok mellett a hagyományos furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtákból is borokat. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokot 1991-ben francia befektetők hozták létre (de magyar borászati és gazdasági vezetéssel). 55 hektáron gazdálkodnak, mára már műtrágyát, gyomirtó szereket nem használnak, áttértek a biológiai növényvédelemre. Jó minőségű préselt parafadugó (Diam). Világos szalmasárga szín. Közepesen intenzív, elsősorban ásványos illat, mezei virágokkal és nyári almával kiegészítve. Kóstolva közepesen telt korty, itt is a mineralitás vezet, a savak élénkek, de nem bántóak; az illatban említett nyári almán kívül – láss csodát! :) – friss szőlő íze érződik. Közepesen hosszú, szőlőhéjas, enyhén kesernyés, vegetális lecsengés. Octopus nem oly rég lelkesen írt róla, 88 pontot adott rá. Nekem is tetszik, de azért nem annyira. IWAS-score 3/5.

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3050

H+

Előzmény: IWAS (3049)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3049

Bott-rytis 2011. Furmintból készült édes, fehér, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű tokaji bor. Alk. 11,5%, ára 5 eFt/500ml (7,5 eFt/750ml). Maradékcukor: 150,5 g/l. Készült 505 palack. Bott Judit és Bodó József Szlovákiából, a Csallóközből származnak, jelenleg a Tokaji Borvidéken élnek. Fokozatosan növelték a területüket összesen hat hektárra, öt dülőben (Teleki, Előhegy, Határi, Csontos, Kulcsár). Száraz dűlős borokat készítenek, csak a Bott-rytis és az aszúk jelentenek ez alól kivételt. Natúr parafadugó. Mély aranysárga szín. Viszonylag intenzív illatában mazsola, margaréta, törökméz, kajszilekvár. Szájban telt, édes gyümölcsökre (szultána, aszalt kajszi) és mézre emlékeztető ízekkel, finom savakkal, még éppen elégséges mennyiségben. Közepesen hosszú utóízében is az édesség dominál, a gyümölcsök mellett egy kis aszús ízzel. Nagyon itatja magát, nem árt vele vigyázni. :) IWAS-score 3/5.

IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3048

Előzmény: IWAS (3047)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3047

H?

 

Előzmény: IWAS (3046)
IWAS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 3046

Font Ezerjó Selection 2009. Alk. 13%, ára 1,8 eFt. Minőségi száraz fehérbor a Kunsági Borvidékről (Soltvadkert, Szarvaskút dűlő). A Font család 28 hektáron gazdálkodik a Kunsági Borvidéken (ez egyébként az ország legnagyobb borvidéke, közel 28 ezer hektár). Az ezerjó magyar fajta, elsősorban a Móri, a Kunsági és Ászár-Neszmélyi Borvidéken termesztik. A konkrét borhoz az alapanyagot jelentős terméskorlátozással termesztették, kézzel szüretelték (22-es mustfokkal), kíméletesen préselték, a mustot reduktívan erjesztették, végül a bor 3 hónapos fahordós érlelést kapott. Nomacorc műanyagdugó. Aranysárga szín. Intenzív virágméz-illat, nehéz vele betelni. Szájban közepesen telt korty aszalt almával és körtével, kevés olivával, nagyon finom savakkal. Közepesen hosszú lecsengésében almáspite, kapribogyó, kicsit érződő alkohol. Egyedi, érdekes bor. Kb. 3 éve lehetett a csúcsán, de még most is nagyon jó. IWAS-score 4/5-5/5.

justin7 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3045

Ha megvannak még az aszúk, kérem írjon nekem: k_zsozso@yahoo.com

Előzmény: Ornagy(*) (2914)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3044

Előzmény: IWAS (3043)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3043

Boeri Martinette Barbera d’ Asti 2009. Boeri DOCG. Alk. 14%, ára 7,50 €. Piemonte a nevének megfelelően a hegylábaknál terül el, Olaszország északi részén. A szőlőültetvényekkel elsősorban a Pó folyó völgyének dombjain találkozhatunk. Az Alpok közelsége sajátos klímát biztosít. A vezető szőlőfajta a nebbiolo. A régió legismertebb DOCG-je a Barolo ("A királyok bora, a borok királya" - mondják, hasonlóan, mint a tokajiak az aszúra). További részletekért ld. a 2345. hsz-t. A konkrét borról: a Martinette dűlőről (meszes-márgás talaj), idős tőkékről származó, kézzel szüretelt barbera. Kíméletes préselés után 7-8 napig áztatták héjon. Részben nagy, részben kicsi hordókban érlelték. Natúr parafadugó. Meggyvörös szín. Intenzív szedres-áfonyás illat egy kevés vaníliával megtámogatva. Telt korty sok friss és aszalt sötétbogyós gyümölccsel, kellően élénk, kiváló minőségű savakkal, közepes adagú, finomszemcsés tanninnal. A közepesnél hosszabb lecsengésében a kortyközépi zamatokat aszalt meggy és rucola egészíti ki. Az alkohol jól integrált. 7 pont (90).

IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3042

Előzmény: IWAS (3041)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3041

Umberto Cesari Laurento Sangiovese Riserva 2011. Alk. 13%, ára 12,50 €. Emilia-Romagna központja Bologna. A legtöbb itt termelt bor alapja a sangiovese. A boroknak csak 15%-a rendelkezik DOC-minősítéssel. Egyéb híres agrártermékek a régióból: a modenai balzsamecet, a Parmiggiano-Reggiano sajt ("parmezánsajt") és a pármai sonka. A konkrét borról: Umberto Cesari saját, 15 éves ültetvénye közepesen kötött talajon: sangiovese (90%) és cabernet sauvignon (10%). Kontrollált hőmérsékleten erjesztették 21 napig acéltartályokban. Ezt követően 24 hónapon át érlelték részben olasz, részben szlovén tölgyfahordókban. I Vini di Veronelli 90 pont. Natúr parafadugó. Gránátvörös szín. Viszonylag intenzív illatában áfonya, feketeribizli, vanília, kevés füst és meggy. Szájban közepesen testes, az élénk, jó minőségű savaknak köszönhetően inkább friss, mint aszalt gyümölcsök (érett meggy és áfonya). A testtel arányos mennyiségű, bársonyos tannin. Eléggé hosszú, meggyes-szegfűszeges utóíz. Erős 6 pont (89).

IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3040

Előzmény: IWAS (3039)
IWAS Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3039

De Angelis Anghelos 2009. Alk. 14%, ára 15,30 €. Marche Umbriától északkeletre van, kelet felől az Adria határolja, központja Ancona. Nagyrészt dombos vidék, a dombok között folyókkal, melyek az Appenineket kötik össze a tengerrel. Legismertebb fehérboruk a Verdicchio (azonos nevű szőlőt tartalmaz legalább 85%-ban). A konkrét borról: Tenuta de Angelis szőlőültetvényeiről (350-400 méterrel a tengerszint felett, agyagos-meszes talaj) kézzel szüretelt montepulciano (70%), cabernet sauvignon (20%) és sangiovese (10%). Hosszas héjonerjesztés. 15-16 hónap új barrique. Natúr parafadugó. Meggyvörös szín minimális téglavörös beütéssel. Viszonylag intenzív illat nedves avarral, aszalt szilvával, cseresznyével és rutával. Kóstolva száraz érzetű, közepesen testes, az illatban jövő gyümölcsökkel, finom savakkal, nagyon kevés, nem agresszív tanninnal. Rövid lecsengésében szurokfű, picit érződő alkohol. Az árához képest csalódás. Gyenge 5 pont (83). [Érdekes módon a bontást követő napokban – hűtőben tárolva – fokozatosan javult, de ezt már nem számítottam bele a pontozásba.]

IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3038

Előzmény: IWAS (3037)
IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3037

Castello di Magione Nero Cavalieri Pinot Nero 2009. Alk. 14%, ára 10,90 €. Umbria Olaszország szívében helyezkedik el, nem rendelkezik tengerparttal. 16000 hektáron termelnek szőlőt. A legnagyobb DOC az Orvieto (a DOC-minősítésű umbriai borok 2/3-át adja), de van még 12 DOC(G) (pl. Montefalco, Torgiano, Colli del Trasimeno). A leggyakoribb fajták: sangiovese, sagrantino, montepulciano; fehérben: grechetto és trebbiano. Toszkánával szomszédos (a klíma, a domborzat és a talaj is hasonló), tehát ha jó ár-érték arányú borokra vadászunk, akkor érdemes itt keresgélni. A konkrét borról: a nero cavalieri azt jelenti, hogy fekete lovagok, ez arra utal, hogy itt korábban a Máltai Lovagrend számára készítettek borokat. A Castello di Magione pincészet saját területéről származó pinot nero (azaz pinot noir) szőlőből készült. Homokos-agyagos talaj. Kézi szüret szeptember elején. Kíméletes préselés. Francia tölgyfahordókban 12 hónapos érlelés, majd még 10 hónap palackos érlelés a piacra bocsátás előtt. I Vini di Veronelli 88 pont. Natúr parafadugó. Rubinvörös szín. Intenzív illatában szamóca, csipkebogyólekvár, őszi erdő, kevés füst. Tipikus, szép illat. Szájban alig közepesen testes, cseresznye, eper; kevés, bársonyos tannin, megfelelő minőségű és mennyiségű sav. Közepesen hosszú utóízében a gyümölcsök mellett némi bazsalikomos fűszeresség. Másnapra még jobb lett, majd napokig remekül tartotta magát. 6 pont (87).

IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3036

Előzmény: IWAS (3035)
IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3035

Rocca Bernarda Pinot Grigio 2013. Alk. 14%, ára 7,50 €. Friuli-Venezia-Giulia az Alpok és az Adria között húzódik. Trieszt és Udine az ismertebb városok. A tengerszint feletti magasság értelemszerűen változatos, ami viszont általában igaz, hogy eléggé szeles terület. Az itt készülő fehérborok világhírűek, a főbb fajták: pinot grigio (szürkebarát), chardonnay, tocai és sauvignon blanc. [A 2690-ben írtam egy másik észak-olasz pinot grigioról (H. Lun Pinot Grigio 2011), de az az Alto Adige régióból jött.] A konkrét borról: a Colli Orientali del Friuli DOC dombos területe a termőhely, 100% pinot grigio, mészben gazdag márgás és folyami hordalékos talaj. A szőlőt reduktív módon dolgozzák fel, hogy minél jobban megőrizzék a primer aromákat. Gambero Rosso 2 pohár. Natúr parafadugó. Aranysárga szín borostyán beütéssel. Intenzív illat maracujával, érett körtével, sóssággal, kevés ánizzsal és reszelt almával. Szájban telt korty élénk, csiszolt savakkal, az illatban jövő friss gyümölcsökkel, kevés vegetálisságal. Az alkohol jól integrált, a lecsengés tiszta, közepes hosszúságú. 6 pont (88).

IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3034

Előzmény: IWAS (3033)
IWAS Creative Commons License 2016.02.01 0 0 3033

Agriverde Riseis Montepulciano d’Abruzzo 2012. Alk. 13,5%, ára 7,90 €. Abruzzo Rómától keletre van, az Adriával határos 140 km-en. Az Appeninek közel 3 km magas csúcsai is megtalálhatók itt. A szőlővel beültetett területe 33000 hektár. Jelentős a hőmérsékleti különbség mind a nyár és a tél, mind pedig a nappalok és az éjszakák között. Manapság főleg montepulciano és trebbiano termesztésével foglalkoznak. Főleg a kisebb pincék az elmúlt 20 évben visszatértek az ősi fajtákra (pl. pecorino, passerina), ezekből készítenek kimagasló minőségű borokat. A konkrét borról: a dűlő neve Tenuta Riseis di Recastro, 250 m-rel a tengerszint felett, déli-délkeleti tájolás, 100% biológiai művelésű montepulciano d’Abruzzo, vegyes összetételű (homokos, agyagos, meszes) talajon. A szüret kézzel történt, október elején. Részben acéltartályban, részben barrique-ban érett. Gambero Rosso 2 pohár, Luca Maroni 88 pont, I Vini di Veronelli 86 pont. Natúr parafadugó. Meggyvörös szín. Visszafogott illatában nedves föld, szilva, földiszeder, prém. Kóstolva az élénk savainak köszönhetően frissebbnek hat, mint amilyennek vártam az illata alapján. Közepesen testes, ízében a szilva és a földiszeder mellett vadmajoranna és mák. A tanninok kissé "tapadósak". Lecsengése átlagos hosszúságú, füstölt sonka egészíti ki benne az ízképet. Gyenge 5 pont (83).

Flacika Creative Commons License 2016.01.19 0 0 3032

A CBA is forgalmazza (legalábbis itt a Primának megfelelő CBA Gourmet is tartja, csak ott 3000 Ft). A pincészetnél 2650 Ft (http://garamvariszolobirtok.hu/termekek/balatonlellei-syrah/, a leírást is érdemes elolvasni).

Előzmény: IWAS (3031)
IWAS Creative Commons License 2016.01.18 0 0 3031

Érdekes, hogy a 2006-os Garamvári Lellei Syrah alkoholja csak 12,5% volt (én 2300-ért vettem 2009-ben, tehát az ára lényegében nem nőtt). Annak idején ami tetszett benne, a primer gyümölcsösség és a jó minőségű savak; amit hiányoltam, a nagyobb test és a nagyobb komplexitás. Sajnálom, hogy a Tesco nem forgalmazza (nálunk nincs Auchan vagy Metro). Szeretem a syrah-t, de ahogy elnézem, hogy milyen borokat iszom az idén, csak egy darab 100%-os syrah-t találtam (Egerből lesz). Ami az olasz borokat illeti (éppen azok vannak most nálam terítéken), nem rosszak, de ha az ár-érték arány is fontos, akkor véleményem szerint csak ajánlást követően szabad venni.

Előzmény: Flacika (3030)
Flacika Creative Commons License 2016.01.17 0 0 3030

Három Syrah bort ittunk a minap: két magyart és egy olaszt. Az olasz bort még 2012-ben hoztam Velencéből: Molino a Vento Syrah 2011, szicíliai bor, 13,5% alkohol, 5-6 Euró körül volt az ára. A két magyar: Simon Egri Syrah 2009, 13,5% alkohol. Az árára nem emlékszem, a pincészetnél most 2500 körül van, Garamvári Lellei Syrah 2012, 14,5! alkohol, 2300 Ft (Auchan). A sorrend: legjobb a Garamvári, utána jön a Simon, az olasz a harmadik. A Garamvári már a Borfesztiválon is tetszett, korábban a 2006-os szűzterméshez volt szerencsém. Emlékeim szerint ahhoz képest magasabb az alkohol és testesebb lett a bor, de megőrizte a gyümölcsösséget is, a magasabb alkohol nem lóg ki. A Simon kevésbé friss, a hordót jobban érezni benne. Érdekes volt, hogy már bőven a korty után jött elő egy érdekes cseresznyésség. A szicíliai bor kicsit csalódás volt, már az illata is zártabban nyitott, kevésbé volt intenzív és komplex az íze is. Ha azt nézem, hogy szeptemberben a Garamvárit 7-esre pontoztam, akkor a Simon 6-6,5 pont, az olasz pedig csak 4.

syntaxerror Creative Commons License 2016.01.11 0 0 3029

Igen a Gizella kb annyi volt. A Jásdit még két vagy három évvel ezelőtt vettem a pincénél, ha jól emlékszem 4500 forint körül.

Előzmény: IWAS (3028)
IWAS Creative Commons License 2016.01.10 0 0 3028

Köszi a listádat. A Gizella közel 6000 Ft lehetett. A Jásdi CF válogatás mennyibe került?

Előzmény: syntaxerror (3027)
syntaxerror Creative Commons License 2016.01.08 0 0 3027

Ezt így elfelejtettem beírni, de 2015-re a kedvenceim:

  • Legjobb külföldi vörös: Vega Sicilia UNICO 2003
  • Legjobb külföldi fehér: Leitz Berg Schlossberg 2011
  • Legjobb magyar vörös: Jásdi Ranolder Vörös Cabernet Franc válogatás 2008
  • Legjobb magyar fehér: Gizella Szil-völgy 2013
  • Legjobb ár/érték vörös: Baturrica Gran Reserva 2008
  • Legjobb ár/érték fehér: Kreinbacher St Ilona Furmint 2013
Előzmény: IWAS (3019)
IWAS Creative Commons License 2016.01.01 0 0 3026

Előzmény: IWAS (3025)
IWAS Creative Commons License 2016.01.01 0 0 3025

Fontana Candida Togale Merlot 2012. Lazio Indicazione Geografica Tipica. Alk. 13%, ára 4,60 €. Lazio (latinul Latium) 48000 hektár szőlővel, több mint 200 megengedett fajtával rendelkezik (bár ezekből csak 10-15 gyakori). A malvasia és a trebbiano a legelterjedtebb, ezekből készül pl. a Frascati (2578. hsz.) vagy az Orvieto. A vörös fajták közül a sangiovese és a montepulciano mellett nemzetközi fajták is vannak (pl. cabernet sauvignon, merlot). Vulkanikus talaj (gazdag káliumban, foszforban és nyomelemekben), nem túl meredek lejtők, viszonylag forró és száraz klíma. A konkrét borról: tiszta merlot, szeptember végi szüret, 10-12 napos napos áztatás, 1/4 részben kisfahordós, 3/4 részben acéltartályos érlelés pár hónapon át. Twin-top parafadugó. Rubinvörös szín, alig sötétebb, mint egy átlagos pinot noir. Közepesen intenzív illat földiszederrel, vaníliával, szilvalekvárral és kevés füsttel. Kóstolva közepesen testes, jó minőségű savakkal, az illatban jövő gyümölcsökkel, kevés, bársonyos tanninnal. Átlagos hosszúságú aszalt szilvás, szurokfüves utóíz. Az alkohol jól integrált. Kellően komplex, harmonikus, eléggé fajtajelleges, de nem klasszis bor; az alacsony árához képest viszont sokat nyújt. 6 pont (87).

IWAS Creative Commons License 2016.01.01 0 0 3024

Előzmény: IWAS (3023)
IWAS Creative Commons License 2016.01.01 0 0 3023

Di Majo Norante Aglianico Biorganic 2011. Del Molise Denominazione di Origine Controllata. Alk. 13%, ára 7,70 €. Molise a 7600 hektárnyi szőlőjével Olaszország egyik legkisebb borvidéke. A legtöbb pince kevesebb mint fél hektár szőlővel rendelkezik, kettőnek van csak 20 hektár feletti területe, az egyik a Di Majo Norante. Délről Puglia, északról Abruzzo határolja. A leggyakribb fajták: montepulciano, sangiovese, aglianico; a fehérek közül trebbiano, bombino bianco és malvasia. A talaj változatos (agyag, homok, mészkő), a tengerszint feletti magasság is. Három DOC minősítésű területe van: Biferno, Del Molise és Pentro di Isernia. A konkrét borról: Campomarinoban található a Ramitello dűlő (8 ha, agyag- és homoktalaj), az ültetvény 10-15 éves, október végi szüret, 20-30 napos áztatás, részben fahordós, részben acéltartályos, majd min. 6 hónap palackos érlelés. Gambero Rosso 3 pohár, Luca Maroni 84 pont. Natúr parafadugó. Egynemű gránátvörös szín. Közepesen intenzív illatában érett cseresznye, szilvalekvár, őszi erdő, tőzegáfonya, prém. Szájban közepesen testes, megfelelő savgerinccel, az illatban jövő gyümölcsök mellett tormával. A testtel arányos mennyiségű, csak enyhén szárító tanninok. Közepesen hosszú lecsengésében kevés fahéj és rucola is. Nem egy "közönségkedvenc", de komplex, érdekes bor. És jó érzés tudni, hogy bio. :) 5 pont (86).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!