Keresés

Részletes keresés

kikezdki Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1298
Passio! Mail ment.
Előzmény: Törölt nick (1281)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1297
Hát jól felcsigáztál és előre köszi a fordítást, de remélem a mondatodban az "elgondolkodtató" jelző nem a szoptatással függ össze, mert akkor itt öngyilkolom le magam helyben! :-DDDD

MIndenesetre hidd el, hogy az övsömör rohadt rossz, összefüggésben áll a a bárányhimlővel és hogy jó e ellene az oltás avagy sem azt most már magam se tudom, de hogy a gyerekbetegségek közül a legrohadékabb az biztos na... :-DDD

Előzmény: Törölt nick (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1296
Ha mas nem teszi meg, le fogom neked forditani, igen erdekes es elgondolkodtato cikk, en mar nem tudom mi a legjobb... na most remelem, jol felcsigaztalak :)
Előzmény: AliceCsodaországban (1294)
pasa_ Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1295
megtenned hogy csures-csavaras helyett egyszeruen es egyenesen valaszolsz a kerdesemre?
Előzmény: illdii (1289)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1294
Azért lett "bárány"himlő a neve, mert a feketehimlőhöz képest szelíd mint a bárány. (Én egyébként nem beszélek angolul, szóval a linkedet nemigen tudom használni...)
Előzmény: Törölt nick (1293)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1293
Hogy ne offoljuk szet ezt az amugy igen konstruktiv topikot, angolul tudoknak ezt talaltam baranyhimlorol (mitol barany???), aztan mindenki tegyen belatasa szerint.

http://www.drgreene.com/21_510.html

Előzmény: AliceCsodaországban (1292)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1292
Idike, az fix, hogy a bárányhimlő és az övsömör közt összefüggés van, ne is nagyon keresgélj. Kevés dologban vagyok biztos, de ebben igen.

Ami a többit illeti,
MINDEN gyerekbetegség nagyon súlyos következményekkel jár, ha felnőttkorban tör ki. Épp a napokban olvastam valakinek az élménybeszámolóját, akinél huszonvalahány éves korban tört ki a bárányhimlő, iszonyú kínjai voltak, és még a szemébe is kapott injekciót, több hetet töltött kórházban stb... láttam olyan férfit, akinek olyan heregyulladása lett a mumpsza következtében, hogy két hétig csak szétvetett lábakkal tudott a vécére menni - szerencse a szerencsétlenségben, hogy a gyerekei akkor már megszülettek...

Őszintén szólva anyám emlékei szerint én 2 éves voltam, mikor átestem a bárányhimlőn és egyszerűen nem is emlékszem rá, (állitólag az embernek később csak 3 éves kora után vannak emlékképei), a gyerekeim 4 és 5 évesek voltak, mikor egyszerre ápoltam őket a nyári hőségben és bár akkor kaptam hideget meleget más anyáktól, én utólag vállonveregetem magam, hogy az egész betegség alatt adtam nekik a Sevenalettát, hogy lehetőleg minél többet átaludjanak belőle...

És igazad van, az én tüneteim egész sajátságosak, mert bizonyos elemeiben az övsömörre hajaznak, más elemiben nem, de az, hogy fáj a bőröm, a kiütések szó szerint égetnek, szúrnak, viszketnek, éppen úgy, mintha mondjuk forő vízzel leöntötték volna a homlokom és a fejbőröm egy részét, de egyéb fájdalom, láz, nyirokcsomó duzzanat, sőt hólyagok se alakultak ki, nincsen. (Érdekes módon ma sokkal jobb egyik napról a másikra, meg el is halványultak, de a bőröm még mindig fájdalmas...)

Szóval ha azt amit én éreztem azt kivetítem az egész testre, még akkor is szörnyű lehet a gyerekeknek, ha csak tizedannyit viszketnek... azaz a véleményem nagyjából együttérzésből módosult.

(MIndenkinek bocs az offolásért, hamarosan ujra szopunk meg szoptatunk! :-DDD)

Előzmény: Törölt nick (1291)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1291
Koszi a kimerito leirast, tobb kerdesem is felmerult. De ez tenyleg off, utananezek magam. Viszont, ha meg az sem biztos, hogy ovsomor, valamint a leirasod szerint a baranyhimlo-ovsomor osszefugges eleg esetleges, akkor mire alapozod kategorikus 180 fokos velemenyfordulatodat a baranyhimlo-oltassal kapcsolatban? Hiszen a betegsegen ateses eletre szolo vedettseget ad, es ahogy irtad, a baranyhimlo veszelyes a nem vedett anya magzatara. A felnottkori baranyhimlo mint betegseg vajon milyen?
Előzmény: AliceCsodaországban (1290)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1290
Na figyuzz Idike, bár ez off, de nem úszod meg, elmondok mindent amit az övsömörről tudok... :-)))

Tehát: az övsömört ugyanazok a vírusok okozzák, mint amik a bárányhimlőt. Alapesetben ez úgy néz ki, hogy aki átesett a bárányhimlőn, annak a gerincvelőjében megtelepednek ezek a vírusok (herpes zoster vagy mi) és alukálnak - sok embernél a haláláig. De ált. idősebb korban (azt mondják 50 év felett) ezek a vírusok aktivizálódhatnak, sokmindenféále elmélet kering, hogy mi okból, én legjobban annak hiszek, hogy "általunk ismeretlen okokból". Ráadásul ez az 50 feletti kor sem igaz szabályszerűen, ugyanis nekem már mind a két lányom átesett az övsömörön is pl.

De! Míg a bárányhimlő az egész szervezetet, a véráramot károsítja, addig az övsömör a gerincvelőből kifutó egy-egy idegpályát támadja csak. Nem az egész test lesz kiütése, csak egy-egy idegdúc végén elhelyezkedő idegek. Gyakorlatilag úgy néz ki, hogy egy csokorban megjelennek a hólyagok ugyanúgy mint a bárányhimlőnél, csak éppen sokkal fájdalmasabb, tekintve, hogy idegpályákat érint. (Azt olvastam, hogy pl. a terhes nőkre nem ártalmas, mert nem megy át a méhlepényen, ellntétben a bárányhimlővel...) Lefolyása - ami a hólyagokat illeti - nagyjából ugyanaz mint a bárányhimlőnek. Jelentős különbség a kettő között, hogy míg a bárányhimlő elmultával nincsen szövődmény, ha az övsömörnek éppen olyanja van, és mondjuk a fül avagy a szem idegpályáinál tör ki, akkor bizony végleges süketséget és vakságot is okozhat - vigasz, hogy KIZÁRÓLAG FÉLOLDALI. Tehát fél fül, fél szem.

Anyámnak 70 éves kora körül jött ki a combján, nagyon fájdalmas volt, 4 hétig tartott és még utána is voltak fájdalmai. Nagyobbik lányomnál 25 éves korában tört ki a homlokán, fájt a feje, a füle, de akkor már hálistennek létezett ez a Telviran (Zoviac stb) nevű tabletta, ami a betegség hosszát lerövidítette és a szövődményeket nagyjából megátolta (ez egy olyan tabletta, ami KIZÁRÓLAG ezt a vírust gyengíti a szervezetben, mást nem rombol). Másik lányomnak 2 éve volt, no nála gyönyörű szabályos volt, a melle alatt kezdődött és egy hétbe telt.

Amit még megtudtam: bárányhimlős gyerektől felnőtt ember ha nagyon nagy pechje van elkaphat övsömört (ha előzőleg átesett a bárányhimlőn) , övsömöröstől beoltatlan kisgyerek elkaphat bárányhimlőt ha nagy pechje van (ez ugyanis nem cseppfertőzéssel terjed), övsömöröstől is elkapható az övsömör, feltéve ha olyan szorors a testi kontexus, hogy lecsókolja róla a hólyagokat, esetleg közös törülköző stb - de mind ez utóbbi csak elmélet, a gyakorlatban én még egyről sem hallottam. Szintén tisztázatlan, hogy az övsömört el lehet-e kapni többször is, egyesek szerint igen, más orvosok szerint nem...

(A baj csak az, hogy pillanatnyilag két orvos vitatkozik azon, hogy nekem az van-e, és én se tudom hogy az van e... a bőrgyógyász szerint az van, a belgyógyász szerint kizárt.... de majd elmondom mi volt, ha visszajövök a kontrollokról...)

Előzmény: Törölt nick (1287)
illdii Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1289
Lovászi, félreértés áll fenn, amit írtam, természetesen nem rád vonatkoztattam, csak azért a hsz-odra válaszoltam, mert azt írtad, h senki sem kérdőjelezi meg, h jobb -e az anyatej mint a tápszer, nekem meg (továbbra is) úgy tűnik, hogy ez ebben a topikban _nem_ egyértelmű.

pasa, fájdalom, de én ebben a témakörben sajnos nem éltem "felrevezetessel, csusztatassal vagy direkt hazugsagal", bár sokaknak nyilván kényelmesebb lenne, ha megtettem volna...

Előzmény: Lovászi (1279)
Kisujj Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1288
Szia!
Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy vagytok? A helyzet változatlan a szoptatás terén :-)?
Valaki ajánlott egy indexes topikcímet, én is tudok egyet a Babaneten: Anyaság témán belül Szoptatás a címe. Szerintem nagyon segítőkészek és nem fognak a földbe döngölni mindenféle adatokkal a tápszer és az anyatej közti különbségről ;-). És vannak ott "sorstársak" is (én is lakója voltam egy darabig).
Tudom, hogy ez a topik tulképpen pont a Babanet egyik szoptatástopikja miatt indult, de azért érdemes benézni.
Üdv, Kisujj
Előzmény: kikezdki (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1287
Nekem baranyhimlom volt, herpes simplexem van (az ugye hol elojon, hol eltunik), az ovsomor eddig meg elkerult, es szemelyesen egy embert ismertem eletemben aki elkapta, te es Alice vagytok a nambertu/tri, bar tulajdonkeppen titeket nem sorolhatlak az ismeroseim koze. :)
Előzmény: Lucilla (1286)
Lucilla Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1286
Olyannyira nem jelent védettséget, hogy elvileg azoknak lesz övsömöre (persze, nem feltétlenül, valami immungyengeség kell hozzá), akinek volt bárányhímlője. Ugyanis a vírusok megbújnak az idegdúcokban, és az immunvédelem gyengülésével előtörnek. Talán ezért jelenthet védettséget az oltás, mert úgy immunizál, hogy nem jutnak be az idegdúcokba a vírusok. De ennyire nem értek hozzá, én csak átéltem az övsömör, és nem kívánom senkinek, de nem biztos, hogy ezért oltatnám a gyereket, az övsömör nem törvényszerű, szvsz több ember van, aki megússza, mint aki nem.
Előzmény: bobus (1284)
bobus Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1285
Ja, es azt nem irtam, hogy az ovsomor a mar a szrvezetben levo, vedettseg elmulasa miatt ujraaktivizalodo virusokbol alakul ki...tehat egy gyerekkori baranyhimlo (illetve barmikor elkapott baranyhimlo) hajlamosithat az ovsomorre...

Csak azt nem tudom, hogy a vedooltas hatasa meddig tart, illetve a szervezetbe bekerult legyengitett korokozo aztan esetleg nem tud-e kesobb aktivizalodni...(hasonloan az atelt baranyhimlo utan a szervezetben maradt, kesobb aktivizalodni kepes virusokhoz).

Tehat eleg bonyolult a kerdes, de a Herpes virusok egyebkent is eleg eleg "erdekes" virusok..

Előzmény: bobus (1284)
bobus Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1284
A ket betegseg korokozoja (Herpes zoster) azonos...a vedooltas mindket betegseg ellen ved(het), bar szerintem felnottkora ha hatasat veszti, akkor kb. annyit er, mintha meg sem kapta volna az ember (a gyerekkorban atelt baranyhimlo sem jelent feltetlen vedettseget az ovsomor ellen...).

Minden attol fugg, hogy a vedettseg az adott egyenben akar egy oltastol, akar egy atelt betegsegtol meddig marad fenn...es ez ugye egyenfuggo...

Előzmény: Törölt nick (1283)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1283
A baranyhimlo elleni oltas ved az ovsomor ellen? Most ez komoly?
Előzmény: AliceCsodaországban (1280)
Angiszeged Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1282
Ehhez csak annyit tennék hozzá (mert Te szerény vagy, és nem mondod), hogy milyen ALAPON akarsz tanácsogat osztogatni.

Kikezdki! Gyümi épp most kezdi letenni az aventet. A fiai a napokban voltak 1évesek. A tápszert ritkán kapták, és nem rendszeresen fél éves korukig, vagy mégtovább, nem emlékszem pontosan. Szóval, ha félre tudod tenni az ellenérzéseid, és írsz neki egy mélt, fog tudni segíteni... Kitartásod sztem meglesz hozzá, mert akarod! Szurkolok!

Előzmény: Törölt nick (1281)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1281
Kedves Kikezdi!
Szerintem van segítő szándék abban, hogy valaki elmondja, hogy mi a hátránya a tápszernek az anyatejjel szemben, egyszerűen azért, hogy ha nem tudod és van választási lehetőséged, ezzel a tudattal próbálj meg megtenni mindent az anyatejért.
Szvsz szomorú ami ebben a topicban zajlik. A te viselkedésedet azonban megértem és átérzem, én is éreztem hasonlót. Szerencsére túl avygok rajat:))
idike nem írt le semmi olyasmit amivel nem értenék egyet. Az, hogy a nők 99%-a tudna szoptatni, sajnos igaz. Az, hogy olyan sokan vagyunk ma akiknek ez mégsem megy, annak ezer oka van, ami a jelenlegi életmódunkban (nem egyéni hanem társadalmi szinten használom a szót) keresendő (szerintem)
Szomorú, hogy a mi anyáink, nagyanyáink bizony csak pár hétig lehettek otthon a gyerekükkel, aztán menniük kellett építeni a nemzeti jólétet, emiatt nem tudnak nekünk ma segíteni. A helyettük "kitalált" csecsemősnővérek, védőnők közt pedig az igazán használható és segítőkész ritka mint a fehér holló.
Régen (igazán régen) ez egy teljesen természetes dolog volt, az anyák szoptattak, volt körülöttük egy halom nagymamma, nagynéni, idősebb testvér aki segített ha kellett, akinek volt teje ha kellett és aki vigyázott a gyerekre ha az anyának el kellett mennie dolgozni. minden természetsen, ösztönból ment. MA nekünk nem tudnak segíteni az anyáink, mert jobbára dolgoznak, jobbára pedig őket is gyönyörűen magukra hagyták.
Sajnos a pasa által a kórházi viszonyokról leírtak szerintem egyáltalán nem állnak messze a valóságtól. És nem hiszem, hogy csak azért látja így mert a felesége túlérzékeny. Az, hogy valaki igényes és a kórházban is elvárja, hogy felnőttnek és embernek nézzék/kezeljék az nem túlérzékenység. (És én személy szerint leszarom, hogy milyne helyzetben vannak a kórházak, én, aki évekig fizettem a szülésem előtt a TB járulékot, joggal várom el, hogy azok az emberk, akik ezért fizetést kapnak normálisan ellássanak emngem!)
Épp ezért vagyunk nagyon sokan akik úgy jövünk haza a kórházból, hogy a gyerekienk nem tudnak szopni, esetleg már ott elindítjuk őket egy rossz beidegződés útján, el se indult a tejünk, csomós a mellünk és fogalmunk sincs hogy kell kimasszírozni, stb. Ennek persze az a következménye, hogy végül fel kell adnunk a szoptatást, mert nem megy, mert nincs aki segítsen abbah ,hogy is kéne csinálni, hogy menjen. És ettől persze csalódottak vagyunk... De ez nem jelenti azt, hogy nem tudtunk volna szoptatni, szóval az a 99% szerintem is helyes.
Nem tudom, hogy állsz most a babádal ezügyben. Ha már ott tartotok, hogy sír amikor szopnia kéne akkor nincs kizárva, hogy egyszerűen az rögzült benne, hogy hiába szívja, nem jön, ő pedig éhes (nekem az egyik kisfiamnál ez volt a helyzet. A végén -amikor abbahagytam a szotatást, épp emiatt- már elég volt ha meglátta a mellemet és üvöltött. Pedig ő tudott -volna-szopni. A másik kisfiamnak meg úgy ahogy volt hiányzotta a szopóreflexe amin én bimbóvédővel próbáltam segíteni, de ezt már leírtam itt, biztos olvastad)
Sajnos ez egy nehéz ügy, én végül úgy döntöttem, hogy nem kínzom tovább a gyerkeket és abbahagytam a szoptatást és csak fejtem, mert az anyatejet fontosank tartottam és tarom. Ha ezt a megoldást választod, írd meg, ha gondolod, hogy hogyna fejsz, mert nagyon ritka, hogy valaki ilyen kicsi mennyiséget tudjon csak kifejni, a rendszeres fejésnek teljesen sajátos technikái vannak, szívesen megírom neked, hogy nálam mi vált be, hátha segít (mert ugye közel sem biztos!)
Ha még nem adod fel (én inkább erre bíztatnálak) akkor kisujj szvsz baromi jókat ír. Vagy írj ibolynak. Én amikor személyesen, a saját problémámról beszéltem vele, nagyon segítőkész volt és értelmes, használható tanácsokat adott.
Én is úgy látom, hogy minden kiakadásod ellenére nem adod fel és ez szerintem is nagyon fontos!
Az anyatej tényleg sokkal jobb mint a tápszer. És az természetes, hogy ez nem azt jelenti, hogy a táposzer rossz. (nekem is kevés volt a tejem mindig, kellett a tápszers pótlás nagyon hamar) Viszont azt tudd, hogy az is igaz, hogy a szoptatott babák bizonyos mutatói tényleg jobbak amint a tápszereseké. Ez természetsen nem azt jelenti, hogy aza anytejes tápláláson múlna egy gyerek intelligenciája, ezt nem is írta itt senki. Sőt az is butaság, hogy az anyatejesek nem lesznek betegek.Ez egy vicc, ilyet értelmes ember soha le nem írt. Egyszerűen arról van szó, hogy az anyatej egy összetvő mindabból ami befolyásolhatja egy gyerek későbbi fejlődését, képességeit. Ha rajtad múlik, add meg neki ezt az összetevőt is. Ha nem rajtad múlik, akkor majd megadod a többit, nincs itt semmi gáz, természetesen mindent a végeredmény igazol:)
Ha úgy döntesz, hogy a fejést választod (kívánom, hogy erre ne kerüljön sor) kérlek magánban írj nekem, mert a topic további össznépi idike utálatában nem szeretnék részt venni. AMiket leírt azok ugyanis szerintem helytállóak. Természetesen ha valaki hozzászólásában _keresem_ a rosszindulatot, meg is fogom találni. És itt ez történik, szerintem viszont ez a téma sokkal fontosabb annál, hogy szélyeskedésekkel belerondítsunk. (Az, hogy nekem ő személyesen a barátom, az ez esetben nem számít, ugyanis ezer dolgoban nem értünk egyet. Az, hogy az életben az egyik legempatikusabb, legnagyszerűbb ember akit valahi ismertem az az én külön bónuszom és egyáltalán nem érzem szükségét, hogy más is így gondolja:)))Nem azért értek egyet azzal amit ír mert a barátom, hanme mert egyteértek és kész:)
szia, gyümi
Előzmény: kikezdki (1268)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1280
Hát most micsináljak, ha én viszont emléxem?
Ha megkérdezed, hogy hány éves korukban hány centik voltak, megmondom. Ha megkérdezed, hány hónapos korukban hány kilók voltak, megmondom .
4 évig voltam gyesen, utána visszamentem dolgozni, de ujabb 4 év mulva otthondolgozó voltam egészen 90-ig, alsótagozatban én tanultam velük stb...

Bár nekem korántsem volt annyi problémám a gyerekekkel (orvosi), mint a te kicsi lányodnál, tekintve hogy ő koraszülött volt, de azért akadt, és ugye az ember mindennek utána is néz. (csípőficam, veleszületett kancsalság, szemműtét, asztma, mozgáskoordinációs zavar, szomatikus reakciók, gerincferdülés, laza izületek, nem beszélve a szokásos gyerekbetegségekről, amiket volt szerencsénk mind elkapni hálistennek időben - jelzem itt és most módosítom azon véleményemet, hogy a bárányhimlő elleni oltás fölösleges, nekem éppen övsömöröm van állitólag, no ha azok a kiütések csak tizedannyira viszketnek és égetnek mint ez, már akkor megéri, hogy ezen ne essenek át szegény kisgyerekek - szóval ezek a dolgok olyanok, hogy az ember nem felejti el...

A gügyögést pedig a sok tejci, cici, gyümi, főzi, poci, babóca, manócska stb szavakra értettem, nálam valahogy nem jön be, de beletörődtem, hogy manapság a has neve poci, a mell neve cici stb...:-)

Előzmény: Angiszeged (1271)
Lovászi Creative Commons License 2004.03.29 0 0 1279
De akkor meg minek egyáltalán szoptatni, nem?!
Kaphatnák a gyerekek élből a tápszert, akkor legalább nem hanyagolnák el a nők a férjüket meg a mittoménmijüket és nem láncolnák magukhoz önző módon a gyereket vmi kéjes vágytól vezérelve.

Nem tudom miért nekem írtad ezeket, egyáltalán nem emlékszem, hogy bármikor ehhez még csak hasonlót is leírtam, vagy egyáltalán sugalltam volna...
Én szoptattam mindhárom gyerekem sokáig. Én nem foglalkoztam 14-16 évvel ezelőtt sem azzal, hogy kezdjük el a babát 3 hónaposan hozzátáplálni. De nem köptem le a többi anyukát sem, ha mégis megtette.

És még mindig nem értem hogy jön ide az anyatej kontra tápszer dolog. Ha az összes érvet felsorakoztatod a tápszer ellen, akkor jobban fog tudni szoptatni az, akinek valami gondja van vele? Na ne már...

Előzmény: illdii (1267)
pasa_ Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1275
illdii,

megmondanad, mi lenne a te celod: a) tenyszeru korrekt felvilagositas, vagy b) a sajat koncepciod sulykolasa mindenkibe, tetszoleges eszkozokkel, akar felrevezetessel, csusztatassal vagy direkt hazugsagal?

>De akkor meg minek egyáltalán szoptatni
Lentebb is felmerult hasonlo kerdes.

Karmazsin Laszlo irja Schuler konyveben:

"Azzal hogy az edesanya gyermeket megszulte, meg nem tolti elteljesen az anyai szeretet gyermeke irant. Az anyasag erzese akkor teljesedik ki benne, amikor szoptatja, gondozza gyermeket. Ebben az ertelemben a szoptatas csodat muvel az anya es gyermeke kapcsolataban. Boldog meghittseg alakul ki koztuk, es ez egyre melyul. A szoptato anyaktol tudjuk, milyen vegtelen orom szamukra, hogy valami olyat nyujthatnak ujszulottjuknek, csecsemojuknek, amelyet senki mastol nem kaphat meg. milyen boldogsag latni, ahogyan a baba kap a mell utan, es milyen csodalatos erzes a baba kozelsege."

De szerencsere a vilagot nem ugy alkottak hogy csak egy csoda ferjen bele.
Es egy-egy celt is meg lehet valositani JOL tobbfele modon.

Azt meg mindenki maga tudja jol eldonteni, hogy mik a prioritasai.

Előzmény: illdii (1267)
pasa_ Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1273
Miert ne, szerintem a csaladban levo ferrari es jaguar autok szama is szoros korrelaciot mutat a csaladban levo diplomak szamaval.

Igy aki okos gyereket akar, vegyen jaguart? :)

Előzmény: kikezdki (1270)
kikezdki Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1272
Kedves idike! Nem te vagy a szoptatási gondjaim okozója/forrása és nem vagy antikrisztus sem (legalábbis remélem :-)). És ha legalább vennéd a fáradtságot, hogy elolvasd Kisujjnak írt válaszomat, akkor tudnád, hogy nem "beszűkült aggyal" olvasom a hsz-eit. Nekem nincs postnatal depresszióm, együttérzek, ha neked volt, viszont ahogy többször is említettem már, nem tetszik a topic témájához való hozzállásod, mert nem látom a hsz-eidben az őszinte segítő szándékot, legtöbbször csak magadat sztárolod, hogy neked micsoda embertelen szenvedések árán sikerült szoptatnod és micsoda király vagy, akiknek meg nem sikerült, mekkora lúzerek vagy "picsogó dámák", biztos nem tettek meg mindent az ügy érdekében vagy elintézed azzal, hogy az illető abba a szánalmas, általad 1%-nak saccolt kategóriába tartozik, aki fizikailag képtelen a szoptatásra. A hsz-eid másik felében meg hamis tényeket közölve próbálod halálra rémíteni jövőbeli IQ-hiány-, allergia-, meddőség(?!)-veszéllyel azokat az anyákat, akik tápszerrel etetik a gyerekeiket. Hát, akkor ne csodálkozz azon, hogy nekem ez a stílus nem jön be. De nem kell velem foglalkozni, van neked itt épp elég fan-od, aki foggal-körömmel véd.

Biztos vagyok benne, hogy nem te vagy Kisujj, sem pasa, ha csak nincs tudathasadásod, mert veled ellentétben ők segítő szándékú, konstruktív hsz-ekkel jelentkeznek. Üdv, kikezdki

Előzmény: Törölt nick (1254)
Angiszeged Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1271
OFF
"Holott akárhogyan is vesszük, a gyereknek 1 éves korára már kinn van mind a 20 tejfoga (ha jól emlékszem)"

NAgyjából így emlékszel minden másra is Alice!
MA megkérdeztem Anyukámat, mikor kezdtem mászni, másztam e, mikor kezdett el főzeléket adni, mikor lettem szobatiszta, stb... A többségre nem tudott válaszolni. Mikor kérdezem vmiről, azt mondja, "Kislányom, én már elfelejtettem, ne haragudj, nem akarok hülyeséget mondani". TIsztelem ezért a tulajdonságáért. Nem kontárkodik, betartja, amit kérek, nem állítja az ellenkezőjét, büszke rám, ahogyan a gyerekemmel bánok.
És el nem tudja képzelni, vki hogyan emlékezhet ezekre a dolgokra ilyen pontosan. PEdig lelkiismeretes Édesanya a mai napig. 24éve szült utoljára.

BOcs, de ez régóta kikívánkozott. Fura, hogy teleírod az SZMKt a tapasztalataiddal. Hogys ez foglalkoztat. Érdekes, mivel rendre le is gyügyögőzöd a kismamákat, anyukákat, így végképp nem értem...
ON

Előzmény: AliceCsodaországban (1212)
kikezdki Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1270
A következő egy felmérés eredményének az ismertetése lesz, amit a felsőfokú intézményekben tanulók körében végeztek, hogy anyatejen vagy tápszeren nőttek-e fel, és kapaszkodj meg, ki fog derülni, hogy 99%-ukat szoptatták és csak 1%-uk volt tápos! :-)
Előzmény: pasa_ (1251)
kikezdki Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1269
Sokak véleményével ellentétben én tényleg nem azért írtam ide, hogy sajnáltassam magam vagy önigazolást keressek a sikertelenségre, hanem sokkal inkább azért, hogy rájöjjek mit csináltam rosszul, megtudjam mások voltak-e hasonló helyzetben és ők tudtak-e ezen változtatni. Nem gondoltam volna, hogy azt fogom a fejemhez kapni, hogy nem próbáltam meg mindent és tulajdonképpen micsoda életveszélynek tettem ki a gyerekemet azzal, hogy tápszert adtam neki. Még szerencse, hogy vannak ilyenek is itt, mint te, akiknek sikerült szoptatni, mégis empátiával közelítenek azokhoz, akiknek nem volt ilyen szerencséjük és tényleg próbálnak valódi segítséget nyújtani, köszönet érte.
Előzmény: Lovászi (1248)
kikezdki Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1268
Szerintem abban semmi segítő szándék nincs, ha valaki azt próbálja fejtegetni nem minden provokációs szándék nélkül, hogy a tápszeres babák kisebb IQ-ú felnőttek lesznek, mint az anyatejesek, ráadásul ez egy totális nonszensz. Ezért ne csodálkozzon azon senki, ha erre indulatos válasz érkezik.
Előzmény: Törölt nick (1252)
illdii Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1267
"amikor egyáltalán nem kérdéses, hogy a tápszer felér-e az anyatejjel."

Lovászi, szerintem meg az a baj, hogy ebben a topikban ez bizony megkérdőjeleződik.
Mert hogy hirtelen máris benne vannak az anyatejben meglévő esszenciális amino- és egyéb savak a tápszerekben is.
A következő körben már immunizálni is fog a tápszer.
Illetve dehogy, hiszen az anytej sem immunizál.

De akkor meg minek egyáltalán szoptatni, nem?!
Kaphatnák a gyerekek élből a tápszert, akkor legalább nem hanyagolnák el a nők a férjüket meg a mittoménmijüket és nem láncolnák magukhoz önző módon a gyereket vmi kéjes vágytól vezérelve.

Régen volt egy másik topik, vmi "anyatej, fejés, problémák" címe volt.
Oda is szoptatási problémákkal lehetett fordulni, a különbség "csak" annyi volt, hogy akik oda írtak, azok MAGUK is szoptattak akkortájt vagy a közelmúltban.
Ott is merültek fel problémák jócskán, mégis sokkal konstruktívabb volt az egész, senki sem akarta a saját negatív tapasztalatát kivetíteni a más bajára.
Pedig ott is volt, akinek sikerült meg akinek kevésbé sikerült, de ez a "Nem baj, ha neked nem megy, nekem sem ment" érzés ott hálisten kimaradt - hja, nagyobb is volt a segítség hatékonysága...

Őszintén remélem, hogy amikor bárkinek gondja akad a jövőben, oda talál el és nem ide, bár talán nem kellett volna lebuktatnom azt a topikot itt...

Előzmény: Lovászi (1260)
Lovászi Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1266
Zsóka, ez nem mond ellen annak, amit írtam. Vannak olyan nők, akiknek a hormonális támogatás mellett sokkal több tejük termelődik annál, mint amit a babájuk megeszik, aztán a 3. hónap után már nem. Nekem pl. a 3. hónap végétől nem folyt párhuzamosan a nem szoptatott mellemből is a tej.
Amúgy a 3 hónap nem szentírás, gondolom mint minden más hormonszintnél, ennél is vannak egyéni ingadozások. (Lehet, hogy rosszul emlékszem a 3 hónapos határra, elég régen olvastam a tesómék nőgyógyászat tankönyvét.)
Előzmény: Törölt nick (1262)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.03.28 0 0 1264
Köszi, de nem én szülök, és a lányom nagyon megbízik az orvosban, induljunk úgy neki, hogy minden rendben lesz... tudjuk, hogy konzervatív kórház, és a lányom nem túl faxnis, ilyen jövedelem mellett ami neki van ezt nem engedheti meg magának..:-(
Előzmény: Törölt nick (1261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!