Keresés

Részletes keresés

kérészke Creative Commons License 2008.07.18 0 0 4386
Nem akarok én neki semmi rosszat, de ebből kiindulva csak remélem nem sok megrendelője van.
kérészke Creative Commons License 2008.07.17 0 0 4385
Én is valami ilyesmire gondoltam :-)). A család egye az egészségtelen sz...t (lehet, hogy nem is tud mást?), de arra már nincs ideje, hogy valami fogyókúrást magának összedobjon.
Előzmény: chilii (4384)
chilii Creative Commons License 2008.07.17 0 0 4384
vagy azoknak akik a családtagokat arzénnal mérgezik szép lassan, de ők maguk azért szeretnének vígözvegyek lenni :D
Előzmény: BlueBird (4383)
BlueBird Creative Commons License 2008.07.17 0 0 4383
Az úgy van, hogy azokról a nőkről van szó, akik férjüknek meg a gyereküknek vacakot főznek, de maguknak valami egészenfantasztikuskülönlegeset akarnak. Tehát, egy vacsora két menü : )
Előzmény: kérészke (4382)
kérészke Creative Commons License 2008.07.17 0 0 4382

Stahl Judit ezután arra tért ki, hogy kiknek ajánlja a nevével fémjelzett menüsort. "Azoknak a nőknek, akik eddig nem rendeltek házhozszállítást. A gyerekeknek és a párjuknak ugyan főztek, de arra már nem maradt energiájuk, hogy maguknak is elkészítsenek valamit, pedig csak a saját főztjüket eszik meg, és nem akarnak valami vackot magukba tömni."

Hogyis van ez? Megfőzi, de nem eszi meg? Hogy kell ezt érteni?

Előzmény: Tereza (4378)
Cora4 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 4381
Én most találtam rátok, és olvasok vissza:) Nagyon jó topik, ne hagyjátok meghalni!
Előzmény: szepyke (4380)
szepyke Creative Commons License 2008.07.16 0 0 4380

csak gondoltam, beköszönök...

 

:-)

 

üdv mindenkinek! ezer éve nem jártam erre...

 

szepyke

ribizli Creative Commons License 2008.07.06 0 0 4379
Nocsak, igazán kíváncsi volnék, mikor "keletkezett" Stáljuci konyhájában ez a recept.
Merthogy kísértetiesen hasonlít egy gasztroblogger málnás-zselés szaloncukrára...
ribizli
Előzmény: Zitka (4375)
Tereza Creative Commons License 2008.07.06 0 0 4378

Talán ide tartozik a cikk, hátha valaki nem látta:

http://velvet.hu/trend/stahl080704/.

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.28 0 0 4376
Háát!
Köszönöm szépen! Ezekszerint kicsit vak is vagyok :-)
Előzmény: Zitka (4375)
Zitka Creative Commons License 2008.04.27 0 0 4375
Előzmény: Törölt nick (4374)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.27 0 0 4374
Sziasztok!
MA láttam, vagyis a lányom látta ,a Stahl féle gumicukrot.Dél óta hallhatom,hogy ugye elkészítjük?! Sajnos a receptet sehol nem találom. Valaki esetleg tudna segíteni? Köszönöm szépen!
komórka Creative Commons License 2008.04.15 0 0 4373
A recept a neten volt, a vasárnapi müsorban nem láttam ezt az italt.
Előzmény: Törölt nick (4372)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.14 0 0 4372
hát ez érdekes. a white russian lényege, hogy rétegezve öntjük egymásra a cuccot, tehát egy sötétbarna-világosbarna-fehér csíkos italt kapunk... nem turmixot, boáf...
Előzmény: komórka (4371)
komórka Creative Commons License 2008.04.14 0 0 4371
A vasárnapi receptek:

White Russian koktél
Kávészünet
Hozzávaló:
őrölt kávé
tej
vodka
kávélikőr
jégkocka

Először készítünk hozzá egy bársonyos presszókávét, majd turmixgépbe öntjük. Adunk hozzá egy kupica vodkát, meg egy kupica kávélikőrt. Végül tejet öntünk a gépbe, és az egészet összehabosítjuk.
A kész koktélt ezután jégkockákkal teli pohárba töltjük, és már ihatjuk is a White Russiant, vagyis a Fehér Orosz koktélt.

30 perces rozskenyér
Együtt a konyhában
Hozzávaló:
20 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
2 evőkanál natúr tökmag, durvára törve
1 csapott teáskanál cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
1 nagy csipet őrölt kömény
ízlés szerint frissen őrölt bors
5 dkg vaj, folyósra olvasztva és langyosra hűtve
3 dl natúr joghurt

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 11x20 cm nagyságú, kb. 6 cm mély, négyzetes püspökkenyérformát.
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a durvára tört tökmagot, a cukrot, a szódabikarbónát, a sót és az őrölt köményt, aztán ha szeretjük, adunk hozzá kevés frissen őrölt borsot is. Egy mérőkancsóban kézi habverővel összevegyítjük az olvadt vajat és a joghurtot, majd a keveréket átöntjük a lisztes tálba, és a tésztát fakanállal összedolgozzuk. Nem kell túl alaposnak lenni!
A tésztából kézzel bucit formázunk, beletesszük a püspökkenyérformába és 30 perc alatt kenyeret sütünk belőle.

Málnás pillecukor
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
25 dkg málna
3 dl víz
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 citrom reszelt héja
4 csapott evőkanál zselatin
60 dkg cukor
3 dl keményítőszörp (pl. Tesco Golden Syrup)
1 csipet só
a tepsi előkészítéséhez kevés olaj
a szóráshoz 1 teáskanál étkezési keményítő 2 evőkanál porcukor

Kibélelünk folpackkal egy 20x30 cm-es, legalább 3 cm mély tepsit, és a folpackot vékonyan megolajozzuk.

A málnát szétturmixoljuk, majd átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok. A málnapüréhez hozzáadjuk a víz ½-ét, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat, aztán mérsékelt tűzön kevergetve 2-3 perc alatt megmelegítjük. Ekkor levesszük, és megvárjuk, amíg már nem tűzforró, hanem csak kellemesen meleg. Ha a beledugott ujjunkat épp csak „megcsípi", akkor lesz jó. Most hozzákeverjük a zselatint, és amikor a zselatin pár perc múlva feloldódott, az egészet átöntjük egy keverőtálba.
Egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőbe beletesszük a cukrot, a keményítőszörpöt és a maradék vizet, aztán mérsékelt tűzön kevergetve szirupot forralunk belőle. Utána beleállítunk egy cukorhőmérőt, és keverés nélkül 2 percen át forrásban tartjuk, mert az a cél, hogy a hőmérséklete 115 C fok legyen.
Amikor megvan a kellően forró cukorszirup, lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel apránként hozzákeverjük a málnapüréhez. Ezután erősebb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és 8-10 perc alatt az egészet felhabosítjuk. Ettől kb. a duplájára nő a térfogata. (Vigyázat, a keverék „köpködhet", érdemes letakarni a másik kezünkkel.)
A pillecukor masszája ezzel elkészült. Gyorsan átöntjük a tepsibe, és ha nem simul el magától a teteje, enyhén olajos, széles pengéjű késsel egyenletes rétegben szétterítjük.
A pillecukrot 1 éjszakára magára hagyjuk a konyhapulton, hogy megdermedjen.
Másnap a keményítőt összekeverjük a porcukorral, szűrőbe tesszük, és a pillecukor tetejét alaposan megszórjuk vele. Ezután a pillecukrot vágódeszkára borítjuk, levesszük róla a folpackot, és a tetejére is hintünk a keményítős porcukorból. Végül olajozott késsel felkockázzuk, és a vágott oldalakat belemártjuk keményítős porcukorba, hogy ne tapadjanak.

Bruschetta csicseriborsó-pürével és rukkolával
Salátavacsora
Hozzávaló:
1 db baguette
1 doboz csicseriborsó-konzerv
kb. 2 dl olívaolaj
2 evőkanál tahini
1 evőkanál szezámolaj
1 zöldcitrom leve
1 zacskó rukkola
só és frissen őrölt bors


Először az alapokat készítjük el: a vékonyra felvágott bagett-szeleteket megkenjük olívaolajjal, és forró sütőben aranybarnára pirítjuk.
Amíg barnulgatnak, egyetlen turmixgép-mosogatás árán előállítjuk a krémet is. Ehhez a lecsöpögtetett csicseriborsóhoz öntjük az olívaolajat és hozzáadjuk az evőkanálnyi tahinit is. Egy kevés pirított szezámolajat is csorgatunk még hozzá, ízesítésül. Hogy a pép teltségét oldjuk, óvatosan hozzányomjuk egy fél zöldcitrom levét is. Már csak egy gerezd szétnyomott fokhagyma kerül bele, és az egészből krémes-lágy képet turmixolunk. Véső ízesítésként , kóstolás után sózzuk-borsozzuk, és már meg is vagyunk.
Összeállítjuk a bruschettákat. Az aranybarnára pirult bagett-szeletekre rákanalazunk egy jó adagnyit a csicseriborsós krémből, és elhelyezünk rajtuk néhány rukkola-levelet.
Jó étvágyat!

Aszaltszilvás húsgombóc
Gyorsan, finomat!
Hozzávaló:
10 dkg magozott aszalt szilva
10 dkg kenyérbél
1 vöröshagyma
50 dkg darált sertéshús
1 kávéskanál só
¼ kávéskanál cayenne bors vagy csípős, őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt gyömbér
¼ kávéskanál őrölt fahéj
a sütéshez 3-4 dl olaj
A mártáshoz:
3 gerezd fokhagyma
2 friss, piros chilipaprika
1 üveg 70 dkg-os magozott szilvabefőtt
10 dkg méz
1 dl fehérborecet
1 evőkanál szójaszósz
1 kisebb narancs reszelt héja
1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék
1 kávéskanál őrölt gyömbér
½ kávéskanál őrölt fahéj


Az aszalt szilvát felforraljuk annyi vízben, amennyi ellepi, aztán ha már puha, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. A kenyérbelet kisebb darabokra tépjük és egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg jól megszikkad és egészen halvány árnyalatot kap. Ekkor kiszedjük, és kávédarálóban morzsásra őröljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a reszelő apró lyukú oldalán megreszeljük.
Az apróra vágott aszalt szilvát, a megőrölt kenyérbelet, a megreszelt vöröshagymát, a darált húst, a sót és a fűszereket alaposan összedolgozzuk egy nagy keverőtálban. Ezután kb. 35 kis gombócot gyúrunk belőle -nagyjából 3½ lesz az átmérőjük-, és a gombócokat sütőpapíros tálcán magunk mellé készítjük.
Megsütjük a húsgombócokat. Annyi olajat öntünk egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe, hogy 1 cm-es rétegben álljon benne, nagy lángon megforrósítjuk és beletesszük a húsgombocok ½-ét. Ezután 1 perc múlva mérsékeltre csavarjuk a tüzet, és 8-10 perc alatt megsütjük őket. Sütés közben néha megforgatjuk a gombócokat, hogy egyenletesen piruljanak, de nem kell folyamatosan ügyködni.
A megsült gombócokat szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlővel borított tálra tesszük, és egy másik papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. Ezután ugyanilyen módszerrel megsütjük a többi húsgombócot.
Elkészítjük a mártást. A fokhagymát megpucoljuk, és finomra zúzzuk, a chilipaprikákat kimagozzuk, és vékonyan felcsíkozzuk, a szilvabefőttet lecsöpögtetjük, és külön-külön magunk mellé készítjük a gyümölcsöt és a befőttlevet is.
A mézet és a fehérborecetet fakanállal jól összevegyítjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Ezután mérsékelt lángon 4-5 percen át kevergetjük, amíg elillan az ecet szúrós szaga és a méz enyhén karamellessé válik. Ekkor óvatosan, kicsit hátrébb lépve hozzáöntjük a befőttlevet: nagy sistergés hallatszik és erős gőz csap föl. Ha mindez elcsitult, a serpenyőbe beletesszük a szilvát, a fokhagymát, a chilipaprikát, a szójaszószt, a reszelt narancshéjat és a fűszereket, majd az egészet jól összekeverjük és 2-3 perc alatt, lefedve összefőzzük. Végül turmixgépben összepürésítjük és tálaláskor a fasírtokat ezzel a mártással kínáljuk.

komórka Creative Commons License 2008.04.07 0 0 4370
Ujból a honlapon vannak a receptek:

Croque Monsieur

Hozzávaló:
8 szelet fehér kenyér
5 dkg puha vaj
8 szelet Gruyere sajt
8 szelet sonka
A mártáshoz:
2½ dl tej
3 dkg vaj
3 dkg finomliszt
1-2 kávéskanál provanszi fűszerkeverék
só és frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy akkora tepsibe, amelybe belefér majd egyszerre az összes szendvics.
A mártáshoz a tejet beleöntjük egy mérőkancsóba, megmelegítjük a mikróban, aztán magunk mellé készítjük. A vajat mérsékelt tűzön megolvasztjuk egy közepes méretű edényben, és ha már folyós, hozzászórjuk a lisztet. Fakanállal jól elkeverjük a vajas lisztet, aztán 1-2 percig kevergetve főzzük, hogy sima legyen, és a liszt elveszítse a nyers ízét. Ha ez megvan, fakanál helyett kézi habverőt veszünk a kezünkbe, és miközben folyamatosan kevergetjük vele a vajas lisztet, apránként hozzáöntjük a meleg tejet.
Miután az összes tej belekerült az edénybe, a vajas-lisztes-tejes egyveleget megízesítjük a provanszi fűszerkeverékkel, megsózzuk-megborsozzuk, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve néhány perc alatt kifejezetten sűrű mártássá főzzük.
Összeállítjuk a szendvicseket. Mindegyik kenyérszeletet alaposan megvajazzuk, majd közülük 4 szeletet, a vajas oldalukkal lefelé, beletesszük a tepsibe. Mindegyikre ráfektetünk egy-egy szelet sajtot, aztán egy-egy szelet sonkát. Ezután jöhet a mártás, szendvicsenként kb. 2-3 evőkanálnyi: túl sok nem kell, mert az kifolyhat, de túl kevés sem, mert akkor nem lesz elég ízes a végeredmény. Végül következik egy-egy újabb szelet sajt, sonka, majd a szendvicseket befedjük egy-egy szelet kenyérrel úgy, hogy azoknak a vajas oldala nézzen felfelé.
Az összeállított szendvicseket finoman összenyomjuk a kezünkkel -de nem annyira, hogy kifolyjon belőlük a mártás-, és 20 perc alatt megsütjük őket a sütőben. Amikor az első 5 perc letelt a sütésből, érdemes megfordítani a szendvicseket, és úgy tovább sütni, mert akkor felül-alul egyforma szépen megpirulnak.

Hideg tésztasaláta eperrel és spárgával

Hozzávaló:
Fél csomag szélesmetélt
1 köteg zöldspárga
5-6 nagyobb eper szem
1 dl olívaolaj
¼ dl balzsamecet
1 grapefruit leve
só és frissen őrölt bors


Első lépésként kifőzzük a tésztát enyhén sós, lobogva forró vízben. Amíg a tészta puhul, a zöldspárgát szintén lobogva forró vízbe mártjuk, de csak 1-2 perc erejéig, utána leszűrjük és egyből le is hűtjük hideg vízben.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és vékony gerezdekre vagy szeletekre vágjuk.
Egy tálkában az öntet hozzávalóit, azaz az olajat, a balzsamecetet, kevés sót és frissen őrölt borsot, valamint a grapefruit-levet alaposan összekeverjük.
Miután ezzel is elkészültünk, az időközben megfőtt tésztát leszűrjük, majd egy nagy keverőtálba öntjük. Jöhet rá a puha spárga, a pirosló eper, végül az öntet. Az egészet alaposan összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Fél vagy akár egy óra alatt a saláta tökéletesen kihűl és az ízei remekül összeérnek. Tállalhatunk is.
Flódni-rétes

Hozzávaló:
3 csomag hatlapos rétestészta
10 dkg baracklekvár
3 dl tej
2 dl tejszín
5 dkg vaj
1 vaníliarúd
A töltelékhez:
10 dkg őrölt dió
10 dkg őrölt mák
30 dkg cukor
30 dkg alma
1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
5 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál zsemlemorzsa
A forma kikenéséhez kevés vaj
A sütőt előmelegítjük 150 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), aztán sütőpapírt terítünk egy 40x30 cm-es sütőlemezre. Ezután kibontjuk az első csomag rétestésztát és a 6 lapot egymáson hagyva, rátesszük őket a sütőlemezre. A meleg sütőben 15 perc alatt megsütjük a réteslapokat.
Most jöhet a többi csomag réteslap, ugyanígy megsütjük azokat is. Végül a megsült, kihűlt réteslapokat összemorzsoljuk a kezünkkel, és a réteslap-morzsalékot elosztjuk 4 egyenlő részre.
Ezalatt bőven van időnk előkészíteni a háromféle töltelékeket. A diós töltelékhez az őrölt diót összekeverjük a cukor 1/3-val és a mazsolával. A mákoshoz az őrölt mákot összevegyítjük a másik 1/3-ad adag cukorral és az őrölt szegfűszeggel. Az almáshoz megreszeljük az almát, aztán összedolgozzuk a maradék cukorral, az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
A sütő hőfokát felerősítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Amíg a sütő felmelegszik, a tejet, a tejszínt, a vajat és a vaníliarúd kikapargatott belsejét mérsékelt lángon, kevergetve összeforrósítjuk.
Az édesség összeállításához kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit, és beleszórunk 1 adag réteslap-morzsalékot. Ráhintjük a diós tölteléket, rápötyögtetjük a baracklekvárt, és megint jöhet 1 adag réteslap-morzsalék. Ezután beleszórjuk a tepsibe a mákos tölteléket, és ráhintünk 1 adag réteslap-morzsalékot. Ezt megszórjuk zsemlemorzsával, aztán belekanalazzuk a tepsibe az almás tölteléket, és végül beleszórjuk az utolsó adag réteslap-morzsalékot is. Közben törekedjünk rá, hogy lehetőleg mind a töltelékek, mind a réteslap-morzsalékok egyenletes rétegben legyenek a tepsiben.
Az édességre óvatosan és apránként ráöntjük a vaníliás tej-tejszín keveréket, mert az a cél, hogy ezt minél inkább magába szívja. Amikor megtörtént, betesszük a sütőbe az édességet, és 20 perc alatt készre sütjük. Ha az utolsó percekben nagyon elkezdene pirulni a teteje, letakarjuk alufóliával, és így sütjük tovább. Langyosan, kockákra vágva tálaljuk.

30 perces sült lazac

Hozzávaló:
1 nagyobb alma
4 db 15 dkg-os, bőrös lazacfilé (2-3 cm vastag)
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál méz
½ dl almaecet
½ zöldcitrom leve
1 dl almalé
2 evőkanál olaj
5 dkg vaj
A Tabasco-majonézhez:
1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból!)
1 evőkanál tabasco-szósz
½ zöldcitrom leve
½ kávéskanál só
1,5 dl kukoricaolaj, ill. más semleges ízű olaj
A tálaláshoz 2 evőkanál felaprított, friss korianderzöld
Elkészítjük a majonézt: a tojássárgáját enyhén megsózzuk, majd állandó kevergetés mellett apránként hozzáöntjük az olajat. Amikor a majonéz már megfelelő állagú, jöhet hozzá a zöldcitrom leve és a Tabasco-szósz. Az egészet jól elkeverjük, és kész is a Tabasco-majonéz. A kész majonézt tálalásig félretesszük. (Ha nem rögtön szeretnénk enni, berakjuk a hűtőbe.)
Jöhet a lazac. Az almát kimagozzuk és 2 cm vékony szeletekre vágjuk, majd a lazac-darabokat megsózzuk-megborsozzuk, aztán kézi habverővel összekeverjük egy tálkában a mézet, az almaecetet, a zöldcitromlevet és az almalevet.
Az olajat mérsékelt lángon megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, aztán erősítünk a tűzön és a lazac-darabokat bőrös oldalukkal lefelé elkezdjük megsütni a forró olajon. Kb. 3 perc után megfordítjuk őket és a bőrös oldalukkal felfelé tovább sütjük még 3 percig. A megsült lazac-darabokat szűrőlapáttal kiemeljük a serpenyőből, és alufóliával letakarva félretesszük, hogy tálalásig ne hűljön ki.
A halsütéshez használt serpenyőbe beledobjuk a vajat, nagy lángon megforrósítjuk, majd a megborsozott almaszeleteket 2-3 perc alatt megsütjük benne. Ha ez kész, szűrőlapáttal kiszedjük az almát és a megsült lazac mellé tesszük, hogy a gyümölcs se hűljön ki.
Megcsináljuk a mártást. A serpenyőt még mindig nagy lángon tartjuk, miközben óvatosan beleöntjük az almaecetes keveréket: ilyenkor erős sistergés hallatszik és gőz csap föl, de ez nemsokára elcsitul, megszűnik. Ekkor 2-3 perc alatt kevergetve beforraljuk a mártást.
Tálaláskor megöntözzük a mártással a lazacot, mellétesszük a sült almát és kis halmokban rákanalazzuk a Tabasco-majonézt is, majd az egészet meghintjük az apróra vágott korianderzölddel.

Bulocski

Hozzávaló:
4 szikkadt zsemle
2-3 dl hideg tej
A túrós töltelékhez:
10 dkg magozott aszalt szilva
1 kávéskanál őrölt fahéj
4-5 szem szegfűszeg
10 dkg porcukor
3 evőkanál tejföl
1 tojás
25 dkg tehéntúró
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 citrom reszelt héja
1 púpos evőkanál búzadara
1 kávéskanál fahéj
a tetejére és a tepsi kikenéséhez 5-5 dkg vaj
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A zsemlékről levágjuk a tetejüket, mintha kalapok lennének, majd kivájjuk a belüket (a továbbiakban nem lesz szükségünk a zsemlebélre).
Az üres zsemléket pár pillanatra megáztatjuk a hideg tejben, majd lecsöpögtetjük, és beletesszük őket egymás mellé egy közepes méretű kivajazott tepsibe. A zsemle-kalapokat magunk mellé készítjük.
A töltelékhez az aszalt szilvát felforraljuk annyi fahéjas-szegfűszeges vízben, amennyi ellepi, aztán lehúzzuk a tűzről. Ha már puha, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.
A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből robotgéppel habot verünk. Ezután a porcukrot, a tojássárgájákat, a tejfölt, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat ugyancsak robotgéppel összekeverjük, és ha már sima lett a keverék, eldolgozzuk benne a tehéntúrót és a búzadarát és az apróra vágott szilvát is. Végül fakanállal hozzáforgatjuk a tojáshabot, és a tölteléket elosztjuk a zsemlékben.
A megtöltött zsemléket először kalap nélkül sütjük 10 percig, majd ez idő leteltével ráhelyezzük mindegyikre a kalapját, rámorzsoljuk a tetejükre a vaj kockákat, majd így is kapnak további 10 percet a sütőben.
Karamell torta

A piskótához:
8 tojás
24 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
24 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
12 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
A töltelékhez:
30 dkg cukor
2 dl víz
30 dkg vaj
1 dl tejszín
70 dkg natúr tejszínes krémsajt
az összeállításhoz 1 dl víz és 5 dkg cukor
a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál olaj
a tortaformák előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk 2 db 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és méretre vágott sütőpapírt illesztünk az aljukba.
A tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 8-10 perc alatt nagyon habosra keverjük. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval, majd fakanállal óvatos, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. Végül jöhet az olvadt, kihűlt vaj is, amelyet szintén finom mozdulatokkal a tojáshabba.
A piskótamasszát arányosan elosztjuk a 2 tortaformában és 30 perc alatt megsütjük. Ha mindkettő elkészült, megvárjuk, amíg kihűlnek. Amennyiben egyszerre nem tudunk 2 tortaformát betenni a sütőbe, akkor inkább 2 részletben készítsük el a piskótamasszát, majd külön-külön süssük meg a piskótákat. (A piskótákat 1-2 nappal korábban is megsüthetjük, ha kihűlve folpackba csomagoljuk őket, semmi bajuk nem lesz.)
A töltelékhez a cukrot és a vizet mérsékelt lángon addig kevergetjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor erősítünk a tűzön, és megvárjuk, amíg a cukros víz 10-15 perc alatt karamellesre forr. Akkor lesz kész, ha a színe sötét aranybarnára változik. Eközben nem szabad kevergetni, mert a cukor visszakristályosodhat.
A kész karamellt levesszük a tűzről, azonnal hozzákeverjük a vajat és a tejszínt: ilyenkor erős sistergés hallható, de ez rendben van. Ezután a vajas-tejszínes karamellt áttesszük egy keverőtálba, és robotgéppel hozzádolgozzuk a tejszínes sajtkrémet. Ennyi az egész, mehet is a töltelék a hűtőbe, hogy 4-6 óra alatt sűrűre dermedjen. (A töltelék 1-2 nappal korábban is elkészíthető.)
Összeállítjuk a tortát. A tölteléket időben kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen hideg, aztán robotgéppel habosra keverjük, mert akkor könnyen kenhetővé válik. Ezután az 5 dkg cukrot összemelegítjük az 1 dl vízzel, hogy a cukor feloldódjon, és magunk mellé készítjük. Következnek a piskóták: mindkettőt 3-3 lapba vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk legalább 2-2 evőkanál cukros vízzel.
Végül a lapokat arányosan megkenjük a karamelles töltelékkel, majd egymásra helyezzük őket, és a torta külsejét is bekenjük töltelékkel. (Az összeállított tortát 1 napig nyugodtan tarthatjuk hűtőben, ettől jól összeérnek az ízei.)
A díszítéshez a csokoládét gőz fölött, kevergetve összeolvasztjuk az olajjal. Ezután átkanalazzuk egy pici nylonzacskóba, és a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük. Így a torta tetejére vékony csoki-csíkokat csurgathatunk a zacskóból, a csíkokat pedig fogpiszkálóval „összefirkálhatjuk", hogy szép, erezett legyen a látvány.
A tortát tálalásig hűtőben tartjuk.
Zöldsaláta marinált koktélrákkal

Hozzávaló:
20 dkg mirelit koktélrák
1 zacskó Ínyenc saláta mix
1 dl fehér bor
késhegynyi fahéj
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt rozmaring
1 kásvéskanál őrölt pirospaprika
olívaolaj
só, bors
2 dl víz
1 teáskanál fehérborecet


A rákot kiolvasztjuk, majd alaposan lecsepegtetjük.
Egy kis serpenyőben felforraljuk a víz, az ecet és a fűszerek keverékét, aztán ha már erőteljesen forr, ráöntjük a rákra és lefedve félre tesszük. Kb. 15 percig így hagyjuk állni.
Ezalatt haladunk tovább. Kimagozzuk, aztán apró kockákra vágjuk a körtét, majd ezt is félre tesszük.
Mikor a rák puhulási ideje lejárt, leszűrjük úgy, hogy a főzőlevét egy serpenyőbe öntjük. Ebből készül majd a saláta öntete. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és az ízes főzőlevet beforraljuk az ecettel és némi frissen őrölt borssal.
Amikor az öntet is elkészült, összeállítjuk a salátát; az ínyenc saláta leveleket egy nagy keverőtálba tesszük, hozzá szórjuk a megfőtt rákokat és az apróra vágott körtét, majd az egészet meglocsoljuk a mártással és egy alapos keverés után már tálalhatunk is.

Spanyol báránycomb

Hozzávaló:
1 nagyobb, csontos báránycomb (kb. 2 kg)
20 kis gerezd fokhagyma
20 kis darab friss rozmaring (mindegyiken kb. 4 levél)
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
2½ dl száraz fehérbor
1 liter víz
A mártáshoz:
1 narancs
5 gerezd fokhagyma
1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
10 dkg mandula
4-5 szem szegfűszeg vagy 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
1 dl száraz sherry (pl. Sandeman, Tio Pepe)
2 dl víz
1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
1 evőkanál füstölt, édes, őrölt pirospaprika (pl. Mas Portell, La Chinata)
1 kávéskanál cayenne bors
só és frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). A báránycombot megmossuk, szárazra törljük, és ha nagyobb inat látunk benne, levágjuk róla.
A fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, majd igazságos elosztásban 20 akkora mélyedést szúrunk a báránycombba egy éles, hegyes késsel, hogy mindegyikbe beleférjen egy-egy fokhagyma-gerezd és rozmaring-darabka.
Miután a mélyedésekben elrejtettük a fokhagymát és a rozmaringot, a báránycombot megsózzuk-megborsozzuk.
Előveszünk egy akkora edényt, amelyben elfér majd a báránycomb, és nagy lángon megforrósítjuk benne az olívaolajat. Ezután néhány perc alatt átpirítjuk az olajon a báránycombot úgy, hogy minden oldala kapjon egy kis színt, majd áttesszük egy 30x40 cm-es tepsibe. (Ehhez a művelethez érdemes beáldozni egy pár sütőkesztyűt, mert a nagydarab báránycombot így legegyszerűbb forgatni, aztán mehet a kesztyű a mosógépbe.)
Összekeverjük a bort és a vizet, majd felforraljuk, és azonnal, még forrón a rozmaringos-fokhagymás báránycomb köré öntjük. A tepsit gyorsan letakarjuk alufóliával, és a húst 3 órára betesszük a sütőbe. Ennyi idő múlva lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 140 fokra (gázsütőn 1-es fokozat), és a báránycombot további 4-5 órán keresztül sütjük, hogy tökéletesen megpuhuljon.
Ezután átemeljük egy vágódeszkára, alufóliát borítunk rá, és adunk neki legalább 15 percet, hogy lecsituljanak benne a finom nedvek.

Mialatt a báránycomb megsül, bőven van időnk előkészíteni a mártást. A mandulát száraz serpenyőben, mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, mozsárban durvára törjük a szegfűszeggel. Ha nincs mozsarunk, kávédarálóban megdaráljuk a mandulát, aztán hozzákeverünk 1 nagy csipet őrölt szegfűszeget. A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk és átszűrjük. A fokhagymát megpucoljuk, és finomra zúzzuk. A hámozott paradicsomot levével együtt összeturmixoljuk. Az olajbogyót lecsöpögtetjük, és apró darabkákra vágjuk.
Amíg a báránycomb a vágódeszkán pihen, elkészítjük a mártást. A fémtepsit, amelyben megsütöttük a bárányt, rátesszük a tűzhely sütőrácsára, és az egyik gázrózsán elkezdjük melegíteni. Ha már jó forró, azaz már erőteljesen forrdogál a pecsenyelé, óvatosan hozzáöntjük az átszűrt narancslevet -vigyázat, nagy sisteregés lehet a következménye-, és fakanállal finoman felkapargatjuk a tepsi aljára tapadt húspörköket. Ezek 1-2 perc alatt feloldódnak a forró, narancsleves-pecsenyeleves keverékben. Ekkor az egészet átöntjük egy 28 cm átmérjű serpenyőbe: ez lesz a mártás alapja.
A mártás-alaphoz hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a sherryt, a vizet, a zúzott fokhagymát, a szegfűszeges darált mandulát, az apróra vágott olajbogyót, a friss rozmaringot, a füstölt pirospaprikát, a cayenne borsot és 1 evőkanál reszelt narancshéjat. Az egészet megsózzuk-megborsozzuk és mérsékelt lángon, 10-15 perc alatt kevergetve mártást főzünk belőle.
Tálaláskor a báránycombot felszeleteljük, és a szeleteket megöntözzük a mártással.

Tereza Creative Commons License 2008.04.01 0 0 4369

Mindig csodálkoztam, hogy Stahl a fokhagymát reszelte.

Megtörtént a nagy áttörés - most vasárnap először használt fokhagymaprést (a báránynál).

monkey62 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 4368
Nagyon fura volt a vasárnapi mûsorban, hogy a karamelltorta oldalára szalagot ajánlott, amit virágárusnál is be lehet szerezni :-O Kinek lenne ahhoz gusztusa? A virágbolt nem egy higiénikus hely.
Dodok Creative Commons License 2008.03.29 0 0 4367

Ez az. Párizsi csokis muffin.

 

Köszi mindenkinek.

 

Dodok

chilii Creative Commons License 2008.03.26 0 0 4366
nem inkább meggylekvár? ehhez mit szólnál:
párizsi csokis
Előzmény: Dodok (4365)
Dodok Creative Commons License 2008.03.25 0 0 4365

Szilvalekvár és konyak is volt benne.

 

Dodok

H_G Creative Commons License 2008.03.25 0 0 4364
Az az olaszos recept már megvan neki, amire Jamie nagyon sok zöldfűszert szórt? :)

Előzmény: Dodok (4362)
VKOrsi Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4363
Dodok :D
SJ nagyon-nagyon sok féle muffint süt (ez a fő tudománya :D )... szóval ez nagyon kevés infó :):)
Előzmény: Dodok (4362)
Dodok Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4362

Sziasztok!  Segítség!!

 

A sogornőm a világból kiszekál már egy recept miatt amit március 9-én vagy 10-én látott a tévében.Valamilyen muffint sütött Stahl Judit.

Nagy segítség lenne nekem a nyugalmam érdekében ez a recept.

 

Köszi

Dodok

Zitka Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4361

Hát ez nem jött be. :-))) Úgy látszik, csak a műsorban emlegette ezen a néven. Viszont a honlapján ott van:

 

http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&k3=125&receptid=452

Előzmény: Zitka (4360)
Zitka Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4360
Hógolyó néven fogod megtalálni, expressz hógolyó, vagy vmi hasonló néven emlegette. Próbáld meg itt a gyorskeresőbe beírni.
Előzmény: baanagt (4359)
baanagt Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4359
Sziasztok!

Remélem tud valaki nekem segíteni. Stahl Judit azt a receptjét keresem, amikor a kókuszkocka nevű süteményt ( lehet hogy a neve nem jó, de arra gondolok, amikor a piskótát csokimázba, majd kókuszba forgatom) 24 lyukas minimuffin sütőbe készítette el. Borzasztóan fontos lenne, hogy mihamarabb megtaláljam.

Előre is köszi:

Andi

komórka Creative Commons License 2008.03.20 0 0 4358
Ez a Végre otthon-ban van azt hiszem és még nem gépeltem be, csak fotóztam. Majd ünnepek után.
Tudom, hogy ez egy húsvéti kalács, de most elolvasva a receptet semmi különös nincs benne azon kivül, hogy egy kalácsot süt, aminek a tésztájába 2 teáskanák sáfrányt (vagy sáfrányos szeklicét) tesz.
Előzmény: florentine (4357)
florentine Creative Commons License 2008.03.20 0 0 4357

A sáfrányos kalács receptjét be tudná írni valaki?

 

A stahl.hu-n és itt szerintem nincs, a gugliból meg megtudtam, hogy a Sólyomnak ilyet sütne - milyen érdekes...

Tereza Creative Commons License 2008.03.19 0 0 4356

Még nem volt időm megnézni, de neked is köszönöm. Eredetileg én is  is próbáltam megkeresni a videóját az mtv lapján, de nem találtam. Meglepődtem, hogy mégis létezik.

Előzmény: rod-in (4350)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!