Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 359

"Akkoriban a személygépkocsi még ritka jószág volt és az autóbuszközlekedés is jóval ritkább volt, így aztán a Galga-menti mellékvonalon zsúfolt személyvonatok vitték és hozták az ingázó dolgozókat."

 

Néprajzot is érintő kérdés, hogy - az elbeszélések szerint - az egy faluból származó ingázók ugyanabba a kocsiba, főleg egymás közelében foglaltak helyet a vonatokon, valamint az is, hogy munka után - de a kocsma bezzeg hangos - a "hazamenős" vonatról leszállva gyakran az egész társaság bevonult a helyi kocsmába, megvitatni az aznapi nap eseményeit, esetleg az akkor még sokkal jobb magyar labdarúgó válogatott legutóbbi vagy épp soron következő mérkőzését:-)

Előzmény: Törölt nick (358)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 358

A 20. sz. első felében a Galga-mente falvait viszonylagos jómód jellemezte a szegényebb palóc falvakhoz képest.

Ez a megállapítás főleg az Alsó-Galgamentére igaz, ahol az emberek már akkor gazdag zöldségtermesztési kultúrát alakítottak ki és a terményeikkel már akkor Pestre jártak piacozni, ami többletbevételt jelentett a háztartásoknak.

 

A Felső-Galgamente "tót" falvai zártabbak és szegényesebbek voltak.

 

Az Alsó-Galgamente egyébként viszonylag hamar, már 1867-ben bekapcsolódott a magyar vasúti hálózatba, ebben az évben nyílt meg a Budapest - Hatvan - Salgótarján vasútvonal, amely a Gödöllői-dombságon átvágva Bagnál érte el a Galga-mentét, érintette Aszódot, Hévízgyörköt, Galgahévízt és Turát, Tura után hagyva el a térséget.

Iklad és Domony falvaktól sem volt messze ez a vasútvonal, hiszen egy erőteljesebb 4-5-6 km-es gyaloglással akár a bagi megállóhely, akár az aszódi vasútállomás elérhető volt.

 

Ez a vasútvonal volt az ipari forradalom első kézzelfogható megjelenési formája a Galga-mentén.

 

A Felső-Galgamente 1896-ban kapott vasútvonalat, ez az Aszód - Balassagyarmat - Losonc vasútvonal volt.

 

A vonal az aszódi vasútállomásnál ágazott ki a Budapest - Hatvan (- Miskolc) fővonalból, érintette Ikladtól és Domonytól kezdve Becskéig bezárólag az összes Közép- és Felső-Galgamenti települést.

 

Ez a vasútvonal az államszocialista iparosítás  aranykorában, az 1950-es, 1960-as és 1970-es években komoly utasforgalmat bonyolított le, hiszen a TSZ-esítések, ill. a mezőgazdaság gépesítése miatt a térségben nagyon sokan kiszorultak a mezőgazdaságból és közülük sokan Budapesten (a szerencsésebbek a közelebb fekvő Gödöllőn) találtak az iparban és az építőiparban munkát. Akkoriban a személygépkocsi még ritka jószág volt és az autóbuszközlekedés is jóval ritkább volt, így aztán a Galga-menti mellékvonalon zsúfolt személyvonatok vitték és hozták az ingázó dolgozókat.

Még az 1980-as években is sok volt az utas, amellett ez a mellékvonal komoly áruforgalmat is lebonyolított (a nógrádkövesdi kőbánya forgalmát).

A rendszerváltás (gengszterváltás?) után azonban a közlekedési és munkavállallási szokások megváltozása miatt elkezdett fogyni az utazóközönség száma, bár 1993 és 2012 között közvetlen sebesvonatok közlekedtek Balassagyarmat és Budapest között, ami némiképp mérsékelte ezt a folyamatot.

A 2012. évi áprilisi járatcsökkentéssel azonban a sebesvonatok megszűntek és tehervonati forgalom sincs már évek óta. Ezek a változások megadták a kegyelemdöfést ennek a kedves hangulatú, szép tájakon végigpöfögő  kis vasútvonalnak, ami immáron közel 120 éve szerves része a térség történelmének...

 

Előzmény: Törölt nick (357)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 357

Több szerző tévesen a palócok közé sorolja a galga-mentieket, de ez az álláspont megkérdőjelezhető, mivel a három nemzetiségű - magyar, szlovák, német - Galga-mente magyar nemzetiségű elemének is csak kisebb része palóc eredetű a szó szoros értelmében.

Amellett - bár a palóc és a galga-menti népi kultúrában valóban fellelhetők közös vonások - sok a karakterisztikus eltérés is a két népcsoport kultúrája között.

 

Az Alsó-Galgamente katolikus magyar népessége a török idők után főleg a Mátraalja mezővárosai felől telepítette újra a térség falvait.

A Felső-Galgamente jórészt evangélikus szlovákokkal települt újra a 17. sz. végétől kezdve, bár az északi vármegyékből (Nógrád, Hont, Zólyom, Turóc, Nyitra, Trencsén stb.) érkezett telepesek között magyar anyanyelvűek is voltak.

A szlovákság egészen a Középső-Galgamentéig eljutott, hiszen részben Aszód és Domony településeket is ők népesítették be újra, majd a 18. sz. második felétől Ikladon is megjelentek.

Külön érdekes Püspökhatvan kérdése, ahol az eredetileg főleg evangélikus szlovákok szinte kivétel nélkül rekatolizáltak.

Püspökhatvan egyébként abban az időben a váci püspökség birtoka volt.

 

Ismét más kérdés a galga-menti németek kérdése.

A Galga-mentén 3 településre kerültek németek:

 

- Püspökhatvanba az 1730-as években a váci püspökség telepített be katolikus svábokat, a helyi szájhagyomány szerint 20 családot. Masszív kisebbségben voltak a szlovák és magyar lakossággal szemben, német identitásukat nem tudták megőrizni, a 19. sz. első felében végleg beolvadtak a helyiek közé.

 

- Aszódra a 18. sz. közepétől a Podmaniczkyak telepítettek be németeket, főként a Svábföldről származókat, szinte kivétel nélkül evangélikusokat és főként mesterembereket. Az evangélikus Podmaniczkyak telepítési politikájának és a sváb mesterembereknek is köszönhető, hogy Aszód 1764-ben mezővárosi rangot kapott. Az aszódi svábok azonban a 19. sz. közepére-végére szintén elmagyarosodtak.

 

- Ikladra gróf Ráday I. Gedeon telepített be 1752-ben evangélikus svábokat a Svábföldről, majd 1753-ban stájer evangélikusokat. Ikladra később is érkeztek német nyelvű telepesek a Svábföldről (Baden-Württembergből), Stájerországból, Karintiából és Felső-Ausztriából. Iklad volt az egyetlen galga-menti település, ahol a német származásúak többségben tudtak maradni. Német dialektusukat egészen a 20. sz. közepéig megőrizték, német identitásukat pedig még ma is őrzik.

 

Érdekes azért, hogy a Galga-mentén ez a 3 népcsoport békésen egymás mellett élve, ill. részben egymással össze is keveredve milyen színes és gazdag népi kultúrát alakított ki.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 356

Galga-menti néprajzi gyűjtemény az aszódi Petőfi Múzeumban:

 

http://museum.hu/k/Galga_mente

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.05 0 0 355

Egy nagyon rövid leírás a Galga-mente néprajzáról:

 

http://thuryvar.hu/nepviseletek/37/galga-mente

Előzmény: Törölt nick (354)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.22 0 0 354

A felvételen Lindner Zsófi énekel, sajnos a felvétel nem a legjobb, a dalszöveget nem lehet teljesen érteni.

 

Egyébként ez egy nagyon szép galga-menti népdal, itt a szövege:

 

"Sej szombat este kinyitom az ablakot, onnan nézem a ragyogó csillagot, 
Ahány csillag ragyogott fenn az égen, sej annyi csóktól maradtam el a héten. 

 

Sej szombat este jöttem én a világra, nem fürdetett engemet meg a bába 
Majd megfürdök én a Galga vizébe, sej, nem is ülök, csak a babám ölébe. "


 

 

Előzmény: Törölt nick (350)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.21 0 0 353

Köszi, hogy belinkelted, érdekesnek tűnik, el fogom olvasni.

Előzmény: giszik (351)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.21 0 0 352

No, ezekről már a "régi öregek" is azt mondták, hogy "ezek azt tudnak mulatni."

Mármint a "piros bagiak". 

No meg a hévízgyörkiek.

 

Talán azért is, mert hogy állítólag a magyarok tüzesvérűbbek, mint a svábok és a tótok.

 

Hogy ez igaz-e vagy hogy lehet-e egyáltalán egzaktul mérni, azt nem tudom...

Előzmény: Törölt nick (267)
giszik Creative Commons License 2015.01.21 0 0 351

Egy néprajzi kutatás 1990-ből:

477. Néprajzi kutatás 1990.

Pár napja megint egy igazi kincsre akadtam az Interneten! Ez most nem képeslap ( mint ez vagy ez volt ), hanem egy néprajzi kutatás közzétett anyaga! Ez egy " Kapcsolatrendszer a Délnyugat-Dunántúlon " címmel 1985-95 között folytatott kutatás volt, melynek során 400 településen[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.01 0 0 350

A Tarsoly zenekar galgamenti muzsikájával kívánok Boldog Új Esztendőt a topiknak:

 

https://www.youtube.com/watch?v=KrF7-Q5K0H8

Márciusi Dusán Creative Commons License 2014.03.26 0 0 349

Boldog születésnapot Kallós Zoltán!

Admiral Akbar Creative Commons License 2012.11.16 0 0 348

Sziasztok.
2012. november 5-én kiadták az 1986-os budapesti Queen-koncert anyagának felújított változatát. A DVD-t és 2 CD-t tartalmazó kiszerelés része egy füzetke is, amiben van egy rövid írás a koncertről. A szövegben olvasható ez a mondat: "One very memorable one-off moment is well documented in this film - where Freddie and Brian perform a traditional Jewish-Hungarian folk song, 'Tavazsi [!] Szel Vizet Áraszt.'."
Úgy tudtam, hogy a Tavaszi szél... egy magyar népdal. A fenti szövegben sajnos nem szerepel, hogy az idézett állításnak a dal eredetére vonatkozó része min alapszik, milyen bizonyítékok támasztják alá. Tudja valaki esetleg, mik a tudományos kritériumai egy népdal nemzetiségi besorolásának,  illetve hogy konkrétan a Tavaszi szél... ténylegesen milyen eredetű? Mik lehetnek a bizonyítékai a magyar, illetve a zsidó, illetve a zsidó-magyar népdaliságnak? Ismertek esetleg népdalkutatót, aki kompetens ebben a témában?

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.01 0 0 347

:-)))

 

OFF:

 

sajnos ma az a helyzet, hogy ha - tegyük föl - egy (akár szésőbalos, akár szélsőjobbos) diktatórikus rendszer betiltana a magyar népdalokat, ez a kulturálisan egyre inkább angloszakszonizált népesség nagy részéből semmiféle reakciót nem váltana ki.

 

Saját, nem reprezentatív becsléseim szerint, a mai magyar népességnek kb. 10 %-a ismer 3-nál több magyar népdalt, azok számaránya pedig, akik rendszeresen énekelnek vagy legalább dúdolnak magyar népdalokat is, 0,5-1%-ra tehető....

 

Szomorú, nagyon szomorú, de ez van:-(((

Előzmény: Törölt nick (346)
ép-it-ész Creative Commons License 2012.09.30 0 0 345

 

Hali

 

nekem még ez jutott az eszembe !!

cs

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 344

Nekem még nem mondták, hogy nem...

 

A kocsmában néha szoktunk ennél keményebbeket is:-)

Előzmény: Törölt nick (343)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 343

Ezt már szabad énekelni?

 

1990 előtt nem volt szabad.

 

(meg 2002-2010 között sem nagyon)....

Előzmény: Törölt nick (337)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 342

Irredenta!...:-)))))

Előzmény: Törölt nick (338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 341

Van egy ilyen is:

 

"Vadkörtefa fehéret virágzik,

kispej lovam alatta cikázik,

cikázz lovam, cikázz utoljára

Holnap megyünk Csehszlovákiába"

 

Ez valami régi magyar népszokás volt, vagy mi a csuda?

 

Ti. hogy lóháton megyünk át a tótokhoz?

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 340

Mi palócok, aztán tudunk mulatni:

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 339

A linket elkúrtam, ez illik oda:

 

Előzmény: Törölt nick (338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 338

"Van két lovam, van két lovam

Mind a kettő sárga,

Még az éjjel átvágtatok

Csehszlovákiába"

 

Na jó, ma már inkább csak Szlovákiába.

 

Persze a fő kérdés az, hogy milyen szerkóban:

 

könnyű lovasöltözetben az örök magyar - szlovák barátság jegyében vagy könnyűlovas-egyenruhában, lovassági karabéllyal a nyeregkápában?  DDD

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 337

Don-kanyarban áll egy szomorú fűzfa,
barna kislány sírva sétál alatta.
Állj meg kislány barna kislány de csak ha lehet,
adjál a bakának egy pohár vizet!

Állj meg kislány barna kislány de csak ha lehet,
adjál a bakának egy pohár vizet!

Miért ne adnék én a bakának vizet?
Szenvedett ő a hazáért eleget!
Nem szenvedtem barna kislány, de most szenvedek
adj egy csókot utoljára elmegyek.

Nem szenvedtem barna kislány, de most szenvedek
adj egy csókot utoljára elmegyek.

Don-kanyarban áll egy szomorú fűzfa
magyar baka halva fekszik alatta.
Bajtársai kardjaikkal ássák a sírját,
odahaza magyar lányok siratják.

Bajtársai kardjaikkal ássák a sírját,
odahaza magyar lányok siratják.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.21 0 0 336

Az igaz, hogy a magyar népdalkincs egyedülállóan gazdag egész Európában, sőt az egész világon?

 

Meg hogy állítólag több mint 80 ezer magyar népdal van összegyűjtve és ebben a különféle szövegváltozatok még benne sincsenek?

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.21 0 0 335

Udvarom, udvarom

szép kerek udvarom...

 

továbbá

 

Csillagok, csillagok

szépen ragyogjatok...

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.21 0 0 334

Látod babám azt a tearózsát?
Reggel nyílik, este járok hozzád.
Este járok mikor senki se lát,
Még is irigy rám az egész világ.

Irigyeim hagyjatok szeretni.
Hagyjátok a szememet rávetni.
Rászokott a szemem a nézésre,
Gyönge karom, leány ölelésre.

 

Ezen a videon 4 perc 38 másodperctől:

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.21 0 0 333

Rózsa, rózsa labda rózsa levele
Csak egy legényt neveltek a kedvemre,
Azt is azért nevelték a kedvemre,
Kék a szeme göndör haja fekete.

Alig várom, hogy a nap lenyugodjon,
Hogy az égen páros csillag ragyogjon,
Ragyogj csillag, páros csillag sokáig
Kísérj el a szeretőm kapujáig

Csillag, csillag páros csillag az égen.
Láttad e a szép rózsámat a réten?
Láttam bizony, zöld rozmaring erdőben,
Sárga rózsa nyílott épp a kezében.

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.01 0 0 330

Szerintem ez nem ünnepi viselet, hanem hétköznapi, ami az ország számos részén szokásban volt.

Én az Alföldre tippelek, de ez csak nagyon gyönge tipp.

Előzmény: méray (329)
méray Creative Commons License 2012.05.29 0 0 329

Köszönöm szépen!

 

Azt lehet tudni, hogy milyen népviseletben van?

 

Üdv méray

Előzmény: Törölt nick (328)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 328

Üdv:

 

a fénykép technikája alapján én a két világháború közötti időszakot saccolom.

A helyet nem tudom.

Előzmény: méray (327)
méray Creative Commons License 2012.05.29 0 0 327

Üdvözlök Mindenkit!

 

Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy fényképünk egy idős emberről ( nem tudom kicsoda, nem rokonunk). 

 

Szeretném megkérdezni, hogy a fotó alapján ez a kép mikorra datálható, az idős ember milyen népviseletben (?) van, mi lehet a háttér, illetve az ország mely területén volt elterjedt a képen látható motívumok?

 

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

Üdvözlette méray

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!