Keresés

Részletes keresés

alsotekeres Creative Commons License 2002.12.13 0 0 58
Eddig egy Canon EOS 5000 géppel fényképeztem. Ez egyébként a Canon EOS sorozatának a legegyszerűbb tagja (talán már nem is árulják) A közeli képekhez egy 2-es előtét lencsét használtam. Idén nyár végén vettem egy Nikon F65-t, de ezzel még nem sok növényes képem van. Egyrészt még csak most kezdem megveni hozzá a kiegészítőket (előtét lencsék, stb), másrészt meg még ki kell tapasztalnom ezt a gépet is.
Korábban Zenit gépünk volt és azzal is nagyon jó képeket lehetett csinálni.

Előzmény: KILGORE TROUT (57)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2002.12.13 0 0 57
alsotekeres!

Nekem részben off topic kérdésem lenne. Milyen fotó aparátust használsz a képek élkészítéséhez?

Mivel képekről szól a topic, ezért bátorkodtam ezt a témát felvetni. Nagyon tetszenek a fotóid! :))

alsotekeres Creative Commons License 2002.12.13 0 0 56
Szia fenyo54!

A különböző Phloxok növekedése igencsak eltérő. Például nekem is van egy egészen sötét, bordós virágú telepem. Ez inkáb csak pusztul, mintsem hogy nőne. Ez néhány év alatt is kb. csak egy 20 cm-es telepet növesztett. Közepes növekedésű a rózsaszín telep. Ez nálam 3-4 év alatt kb 30-40 cm-es teleppé fejlődött. A kék és csíkos, valamint a ciklamen színű még ettől is gyorsabban növekszik. (Bár a csíkos nálam nem igazán érzi jól magát)

Elnézést, hogy csak így színek alapján jellemeztem a különböző Phloxokat, de ezek fajta neveivel nem vagyok igazán tisztában.

Előzmény: fenyo54 (55)
fenyo54 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 55
Helló alsótekeres!

Gyönyörűek a phloxaid is! Ezeket is szeretem! Már van 3 tövem, közülük egy olyan tarka mint a tied, egy ciklámen és egy szinte vörös. Tavasszal gyönyörűek voltak, csak nem sokat nőttek az idén. Mennyi idő alatt lesz ekkora "párna" belőlük?

alsotekeres Creative Commons License 2002.12.12 0 0 54
Most néhány lángvirág (Phlox) képét szeretném betűzni. Amik nekem vannak, azok mind törpék, és rendkívül hálásak, mutatósak.

Lángvirág, fehér



Lángvirág, kék



Lángvirág, tarka



Lángvirág, kék 2



Tozatu Creative Commons License 2002.12.04 0 0 53
Most már tudom,hogy a kedvenc kutyám ezt a varjúhájat kaparta ki,hogy elültesse a csontját.
Nagyon szépek a liliomok is.Csak így tovább!
Előzmény: alsotekeres (51)
alsotekeres Creative Commons License 2002.12.04 0 0 52
alsotekeres Creative Commons License 2002.12.04 0 0 51
Most az egyik kedven képemet szeretném betenni. Ez egy varjúháj fajta, a Sedum cianeum. Egy szépséghibája van, miszerint csak fiatalon ilyen kompakt. Utána viszont sokkal szebben, tömöttebben virágzik. Ráadásul virágzása a nyár végére esik, amit egy sziklakertben meg kell becsülni.

Sedum cyaneum



borossdavid Creative Commons License 2002.12.03 0 0 50
Kedves kert szeretők! Ezúton szeretném felhívni figyelmeteket az OÁZIS Kertészet nemrég nyílt Online Kertészeti Áruházára (www.oazis.hu), melynek segítségével Magyarország leggazdagabb áruválasztékából rendelhettek!
A növényekkel, kerttel kapcsolatos kérdésieteket (amennyiben az oldalukon nem találtatok rá választ) írjátok le vendégkönyvünkbe és mi igyekszünk mihamarabb érdemben válaszolni!
alsotekeres Creative Commons License 2002.12.02 0 0 49
Most egy kis törpeszegfűt a Dianthus pavoniust szeretném betenni ide. Ez egy elég lassan növő, alacsony faj. Virágait nyáron hozza.

Dianthus pavonius



Következőnek betenném ide is a kövér daravirágot. Igaz egy másik topikban már szerepelt, de legyen meg egy helyen minden. Ez az egyik legelső virág tavasszal. Levélrozettája örökzöld. Sajnos némi locsolást igényel, különösen ha tűző napon van.

Draba lasiocarpa



alsotekeres Creative Commons License 2002.11.29 0 0 48
Az is igaz, hogy ma már annyi változat, hibrid van forgalomban, hogy gyakran nem lehet tudni egy-egy növény pontos nevét. Még annyit a tatárvirághoz, hogy ha jól emlékszem a saxatilis virágai elnyíláskor kissé lilásra színeződnek, de ennek otthon utána kéne néznem.

A fényképezésnél a gazolást úgy is ki lehet kerülni, hogy olyan közel megyünk a virághoz, hogy a környezete már ne is látszódjon.

Az a lóherére hasonlító az tényleg oxalis (Ox. corniculata atropurpurea) és valóban kiírthatatlan. Különösen akkor bosszant, mikor a cserpekbe is befészkeli magát.

Előzmény: outdownS (47)
outdownS Creative Commons License 2002.11.29 0 0 47
Az én tatárkáim "öröklöttek", és dugványozással szoktam szaporítani őket. Könyvből azonosítottam be annak, aminek véltem, de virágzáskor is inkább a második képedre hasonlítanak. A magasságuk? Tudnának 30 cm-esek lenni, de olyan "henye" természetük van, inkább elnyúlnak. Majd tavasszal alaposabban megfigyelem és méregetem őket, esetleg, ha látok kertészetben egy saxatilist, veszek és jól összehasonlítom. Olyan szép habfehérek, mikor nyílnak, cseppet sem bánnám, ha a virágzási időt el lehetne nyújtani.

Ami a fényképezés előtti rendbetételt illeti, azt gyanítottam (-:) dehát nem kell az embernek minden gondolatát kimondania.

Engem a tyúkhúr tud elkeseríteni, meg az a lóherére hasonlító levelű valami (oxalisféle?), van belőle zöld, meg bordólevelű. Ha keresztülnőnek egy párnás évelőn, akkor sohasem lehet rendesen, tövestől kiszedni őket. Na meg a pitypang is szeret olyan helyeken megtelepedni, ahonnan nehéz kipiszkálni.

Előzmény: alsotekeres (46)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.29 0 0 46
Milyen magasak a nálad lévő tatárvirágok? A sempervirens mindenképpen magasabb valamivel, mint a saxatilis. Ez utóbbi inkább kissé elterülni szeret. A virágzásnak utánanéztem most az interneten is. A saxatilisre tavaszt, a sempervirensre tavasz vége nyár elejét írják. Saját tapasztalatom szerint legalább 3 hét van köztük.
Én egyébként a sempervirenssel még nem találkoztam faiskolában. Amik nekem vannak, azokat úgy neveltem magról.

A kert gazolásáról csak annyit, hogy korábban sokkal több időt kellett rászánnom, mint manapság. Ennek két oka van. Egyrészt mára már nem gazosodik annyira, mint a telepítések utáni időszakban. Másrészt időm sincs annyi, mint korábban. Az utóbbi időben évente 2-4 alkalommal szántam rá magam egy-egy nagyobb gazolási akcióra. Az is segít részben a gazok eleni küzdelemben, hogy a nagyobb sziklakertünkben, ahol a termetesebb növények vannak, kezd elterjedni a spanyol varjúháj, amely igen jó talajtakaróként viselkedik a mi száraz, homokos talajunkon is. Ez legalább a kisebb gazokat elnyomja. Sokkal nehezebb viszont a helyzet azokon a helyeken, ahol múrvával szórtam fel a földet a növények között. Ezek a helyek kinézetre sokkal szebbek, de munka is több van velük.

No meg az sem mellékes, hogy mielőtt fényképezek, azért legalább az adott virág környékét rendbeteszem. Így ha a kert nincs is mindig rendben, de legalább a fényképek mást mutatnak.

Előzmény: outdownS (45)
outdownS Creative Commons License 2002.11.29 0 0 45
Most jól megkavartál! Szerintem nálam a sempervirens az elterjedt, a virágzási ideje viszont tavasz közepe/vége. (Még találkozni szokott a későbbi tulipánokkal.)

Ismételten csodálom, milyen rend van a virágaid körül, meg a kövek között. Mennyi idő töltesz gyomlálással?

Előzmény: alsotekeres (43)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.29 0 0 44
Sejtettem, hogy az árnyékliliomra gondolsz, mert annak van olyan finom illata. Egyébként van olyan liliom faj amit, tényleg japán liliomnak hívnak.
Előzmény: demjengi (41)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.29 0 0 43
Most két tatárvirágot szeretnék megmutatni.

Iberis saxatilis



Ez a jobban elterjed faj. Alacsonyabb termetű (magasság kb. 10-15 cm) és korábban is virágzik (tavasz közepe/vége)

Iberis sempervirens



Ez kissé magasabb, inkább egy kis örökzöld bokorra emlékeztet. Magassága kb 30 cm. Virágzás nyár elején

demjengi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 42
Még valamit akartam mondani. Begyűltöttem Tőled, plusz az Internetről képeket és használati útmutatót a magokhoz amit küldtél. Szépen összekapcsolva várják a tavaszt. Amit én is várok már.
Előzmény: alsotekeres (40)
demjengi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 41
Szia! Azt hiszem akkor még rosszul tudtam a nevét, ez igazából árnyékliliom. Örülök, hogy jártál a kertünkben. Azóta már sok minden változott, majd igyekszem újra bemutatni.
Előzmény: alsotekeres (40)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.27 0 0 40
Meglátogattalak benneteket. Nemcsak a képek, hanem a szöveg is hangulatos, amit melléjük írtál.

Egy kérdésem lenne, miszerint mit nevezel japán liliomak?

Előzmény: demjengi (32)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.27 0 0 39
Elvileg igen. Én viszont beraktam a sziklakertbe és úgy tünik ott is jól érzi magát. (már legalább 8 éve ott van és kutya baja sincs)
Előzmény: outdownS (38)
outdownS Creative Commons License 2002.11.27 0 0 38
Nagy hunyorkedvelő vagyok (egyelőre 2 tő birtokosa, de lesem, szaporodnak-e).

A kép alapján ez teljesen nyílt helyen van. Nem árnyékos hely kell neki?

Előzmény: alsotekeres (37)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.27 0 0 37
Ez pedig a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)Ezzel is lehet találkozni a hazai erdőkben. (Az előző liliomhoz hasonlóan ez is védett!)
Kora tavasszal nyílik ez is és nálam egész jól bírja a homokos talajt.

Helleborus purpurascens



alsotekeres Creative Commons License 2002.11.27 0 0 36
Most megint egy liliomot, mégpedig a turbám liliomot (lilium martagon) képét szeretném betűzni ide. Remélem nem lesz túl nagy. Egyébként ez a liliom nálunk is honos.

Lilium martagon



alsotekeres Creative Commons License 2002.11.27 0 0 35
Kint teleltetem, mert teljesen télálló. Még soha nem volt benne fagykár. Jobban utálja azt, ha túl van öntözve.
Előzmény: Tozatu (33)
outdownS Creative Commons License 2002.11.26 0 0 34
Ne legyél csalódott, másoknak úgy látszik, nincsenek ilyen szép képei. (Tavasztól kezdve ezen változtatni szeretnék.) Addig benned gyönyörködünk.
Előzmény: alsotekeres (31)
Tozatu Creative Commons License 2002.11.26 0 0 33
Ezt kint telelteted?
Előzmény: alsotekeres (31)
demjengi Creative Commons License 2002.11.25 0 0 32
Szia Alsotekeres!

Sajnos nincs fényképezőgépem, így még nem tudok a virágokról fotót csinálni. Az összes amit eddig produkáltam a kertünkről az a következő oldal, de szerintem nem ilyenre gondoltál. Ezt egyébként mások már látták, de Te azt hiszem nem.
Demjengiék kertje

Előzmény: alsotekeres (31)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.25 0 0 31
A most következő növény a mongol kövirózsa (Orostachys spinosa). Némileg hasonlít a mi kövirózsáinkhoz, és valójában rokonok is egymással. Lényegében azonos életfeltételeket is kívánnak a fejlődésükhöz (száraz, napos hely, jó vízelvezető talaj) Virágozni viszont még nem láttam et a fajt, pedig már jó néhány éve megvan.

Orostachys spinosa



Örülök, hogy tetszenek a képeim, de egy kicsit csalódott vagyok, mert abban bíztam, hogy mások is tesznek majd fel ide fotókat.

Tozatu Creative Commons License 2002.11.24 0 0 30
Klasszak képek,jöhet még!Egészen tavaszig.
Előzmény: alsotekeres (29)
alsotekeres Creative Commons License 2002.11.23 0 0 29
Még a végén elhízok ettől a sok bóktól :-)

Hálából küldök egy - egy kökörcsin képet. Az első a leány kökörcsinhez /Pulsatilla grandiflora/ hasonlít a leginkább. (az előtérben egy (odvas?)keltike látható)

Pulsatilla sp 1



Ennek a másik kökörcsinnek sajnos nem is sejtem a rendes nevét. Valószínűleg valamilyen hibrid.

Pulsatilla sp 2



Elképzelhető, hogy az elküldott kökörcsin magokban mindhárom tipus előfordul.

Előzmény: outdownS (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!