Keresés

Részletes keresés

reckon Creative Commons License 2017.06.26 0 0 76280

fedett  = árnyékolt , elírás 

Előzmény: reckon (76279)
reckon Creative Commons License 2017.06.26 0 0 76279

grja,

 

igazad van abban, hogy a fotókon sok múlik.  Én még élőben nem láttam, de a városépítészeti szakember  kifogásai (kevés fedett rész, kevés fa, túl sok beton, nem élhető hanem reprezentatív jelleg) szerintem akkor is ülnek, ha vannak a sétánynak részei, amelyek jobbak. Ráadásul a kormányzati képekről is kiviláglik, hogy az ülőalkalmatosságok környékén nincs árnyék. Majd 10 év múlva lesz, ok.

 

Ráadásul nem a politikai szándékot kritizálta, hanem a megvalósítást - azaz a tervezőket és nem a kormányt. Útépítő cég nem aszerint szokott dolgozni, hogy a lakosoknak mennyire lesz remek majd nyáron...  Nem eszerint van automatizálva. 

 

Hogy korábban milyen volt a terület, az szerintem nem érv - hiszen ha már költünk rá, tegyük jól, és ne visszafelé mutagassunk. Amúgy nyilván EUs pénzből ment a móka.

 

A városliget kapcsán:  szerintem a fákkal nem összehasonlítható, a fű gyorsan rendezhető és gyorsan visszanő. Továbbá nyilván igazad van abban, hogy minden fára vigyázni kell, de 2-3 fának sosem lesz olyan megmozgató ereje, mint egy parknak. ez szerintem így van rendjén.

 

Előzmény: grja (76276)
ppapa Creative Commons License 2017.06.23 0 0 76278

Amint azt az elmúlt 14 évben is tettem, a találkozó napján egy összegzést próbálok adni a várható esti eseményről. De most csak tényleg egy összegzést, ugyanis a Pünkösd-vasárnapi kiírás óta olyan fergeteges érdeklődés mutatkozott meg a topik jelenlegi látogatói irányából, hogy nem lenne értelme név szerint felsorolni a közel három hét alatt jelentkező 2, azaz két főt, hiszen ők mindig is jelen szoktak lenni, ráadásul ők biztosítják már az indulás óta a nagyszerű hangtechnikát, gondoskodva arról, hogy az est során elhangzó beszédek, köszöntők, mókás versek, furulya- és tárogatószók nemcsak a jelenlévők, de a jövő generációk számára is hallhatóak-élvezhetőek legyenek. Utólag is és előre is nagy köszönet érte.

 

Tehát akkor:

 

És elérkezett a találkozó napja, estve lehet indulni a Lics Pincészetbe!

 

 

14. Díszpolgártalálkozó

Június 23.án, este 6 órától

a Lics-pincében!

(Budafok, Kossuth Lajos ucca 44.)

 

 

A résztvevők listáját most nem nevesítem. Istennek hála a topik elmúlt évtizedeiben tevőlegesen részt vett tagtársaink tájékozottsága továbbra is megfelelően naprakész, annak ellenére, hogy már jó ideje nincs kedvük a napi részvételre. Viszont a hosszú évek alatt kialakult személyes kapcsolatok révén a jelentkezést telefonon, vagy levélben meg tudták ejteni, így ismét ott lehetnek az immár hagyományos eseményen.

 

A bejelentkezett topiktagokon (és hozzátartozóikon) kívül jönnek természetesen a díszpolgárok (hozzátartozóikkal), illetve a plusz nemtopikoló klauzálosok is.

Előzetes összegzésként 60 fő körüli létszámra számíthatunk. Úgy hogy minden bizonnyal be kell tenni a nagy kóstolóterembe a nyolcadik (nyolc-személyes) asztalt is

 

Jöhet még olyan egyén, aki meggondolta magát, csak eddig nem iratkozott föl a listára!!! (Amint bizonyára tudjátok, bárki jöhet, ha legalább 1, azaz egy bejegyzést tett valaha is a topikon.)

És reményeink szerint ambiciózus leánkák hoznak sajátkezűleg sütött süteményt is.

 

Érezzétek jól magatokat!

 

                              

 

Előzmény: ppapa (76277)


ppapa Creative Commons License 2017.06.23 0 0 76277

Villa a 76275-ös hozzászólásában már leírta, hogy ez évben

 

Budapest XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep díszpolgára:        

      

P. Udvarnoky László, OSPPE pálos szerzetes, budatétényi plébános

 

 

A szerdai esemény az Önkormányzat honlapján olvasható (lásd: http://budafokteteny.hu/hir/dijakat-adtak-at-a-kerulet-napja-alkalmabol)

Előzmény: villa (76275)
grja Creative Commons License 2017.06.22 -1 1 76276

Csak a fotós ügyességén múlik, hogy mit mutat meg a környezetéből. El kell menni megnézni a helyet. Én megnéztem. Pontosan azt a területet emelték ki, ahol egy részen a támfalat lekövezték. 

 

 

Más fotók:

http://www.kormany.hu/hu/kormanyzati-fotok/atadtak-a-dagaly-setanyt

Ők mást akartak megmutatni. Meg kell nézni, ki fizeti a fotóst, újságot. Ugye, mennyire más? Itt más a szponzor!

 

Lehetett volna a rózsákat is fényképezni, amit a nyárfák közé ültettek, de az nem érte volna el a vesszen a kormány, vagy mindenki hülye a város vezetésében hatást. Ismertem a területet a rendezés előtti időkből, sőt azt is, amikor a sódert osztályozták ezen a részen. Ne tegyük egymás mellé a két (három) dolgot.

Vajon a zöldek, ligetvédők mennyi füvet tapostak ki a Ligetben, mennyi fű pusztult/ pusztul most is a sátrazásuktól.... Ezen is el lehetne gondolkodni. Meg kell nézni. A VII. kerület üres telkeit építik be. Itt is él egy csomó fa . Fáj valakinek, hogy ezeket kivágják? Vagy ezek nem adnak oxigént? Ugye, adnak, csak ennek nincs hír értéke, nem lehet vele embereket hergelni.

Előzmény: Dmdödöm (76263)
villa Creative Commons License 2017.06.22 -1 0 76275

Köszöntjük új díszpolgárunkat, Udvarnoky László atyát, budatétényi plébánost, pálos szerzetest, aki 15 éve szolgál nálunk, igen eredményesen.

Holnap este díszpolgár - és topic - találkozó, 2004-ben még így kezdtük, este 6 kor a Lics pincében.

villa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 76274
Előzmény: villa (76273)
villa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 76273

Nem gondolom, hogy ez sötétzöldség kérdése, annál inkább a sötétségé, amit  városüzemeltetőink a fákkal és a zöldterületekkel művelnek. Amúgy meg:

https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/19260325_455358521510765_2609866135892803444_n.jpg?oh=f8ca8f1e71141b64ec0d2fe9293916ac&oe=599BD9E5

Előzmény: ...slr... (76271)
reckon Creative Commons License 2017.06.19 0 0 76272

Hello,

 

csatlakozom az előttem szólóhoz, ez egyértelműen az élesztőgyár, bár a kakós beütést - amit a hatos úton én is mindig érzek a kocsiban, napszakttól majdnem függetlenül, de leginkább délután - nem tudom mire vélni.

Előzmény: Lanti_bp (76268)
...slr... Creative Commons License 2017.06.19 0 0 76271

Kedves Villa, ez nem olyan egyszerűen fekete-fehér, ahogy a nagyonradikális zöldek szeretnék elképzelni a harcmezőt. 

 

Sehol nem vagyunk sem a diagnosztikában, sem a megelőzésben, sem a gyógyításban, ami a faállományt illeti. Úgy gondolom, olyan új jelenséggel állunk szemben, ami eddig nem létezett az elmúlt száz év során, legalábbis eddig tudtam visszaolvasni az észak-amerikai, a magyar királyi és az ausztrál szakirodalomban. Egy dologban mindig egyetértettek: a fertőzött részeket, vagy a fertőzött fákat, amennyiben visszametszéssel nem menthetők, a lehető leghamarabb ki kell szedni a többi közül, és el kell égetni. Ezzel szemben nálunk tele van az ország olyan fertőzött fákkal, amelyek még állnak, de már nem nő rajtuk levél.

 

Végig követtem a japánt elárasztó óriás medúza történetét. Ez egy természeti katasztrófa, szerintem a mi fapusztulásunkhoz mérhető, vagy súlyosabb. Ott a megoldásnak úgy álltak neki, hogy legelőször megismerték a dög életmódját, szaporodásának és hatalmasra növésének okait, és talán még ma is keresik az ellenszerét. 

 

Mi még ott sem tartunk, hogy elhiggyük, amit látunk:

- meggyérült lombozatok mindenhol

- kopaszodó ágvégek, főleg a fakorona tetején

- spontán lehullott vékony ágacskák

- az éghajlat által indikoltnál sokkal dúsabb és színesebb zuzmósodás a fák törzsén és ágain

- későbbi fázisban fekete kifolyások a fa sérülésein, meglepő színű váladékok a fa törzsén

- oda nem illő, száras gombák a fán és a fa körül a talajon

- két-három milliméteres furatok az ágakon, hosszanti, faforgáccsal tömített furat az elkorhadt ágak belsejében, tengelyirányban

 

Megfigyelésem szerint az ilyen tüneteket mutató fák véges időn belül egyszerűen kipusztulnak, nincs gyógymód. Jobb tavaszokon, mint az idei, a jelenség visszahúzódni látszik, mert a fák viszonylag dús lombot növesztenek - a fertőzött fáknál ez már csak a látszat, úgy látom, hogy ez a kór a fa élete utolsó szakaszában kifejezetten felgyorsítja az anyagcserét, hogy gyorsabban terjeszkedhessen szét a fa teljes testében.

 

Visszatérve az elejére, a láthatóan ép, nem fertőzött fák kivágása nettó sötétség. A műszaki tevékenységeinket kellene a fákhoz igazítani, és nem fordítva. A már fertőzött fa részek és fák eltávolítása viszont a még ép fák megmaradását szolgálná.

 

 

Előzmény: villa (76266)
mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.17 0 0 76270

Az élesztőgyár szokott lenni. Zörögnek a ventilátorai is, úgyhogy a szaghatáson kívül szokott lenni hanghatás is, bár ez utóbbi mostanában nem annyira terjed a felsővároson át, a távoli messzeségbe...

Előzmény: Lanti_bp (76268)
intruder Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76269

Üdv!

 

Az idézett cikk tartalma egészen biztosan tévedésen alapul. Osztapenko és társai gyalog indultak el, így nem futhatott aknára a dzsip, amelyben utaztak. Aknatüzet kaptak a visszafelé vezető úton.

Steinmetz kapitány és társai indultak el dzsippel. Az, hogy aknára futottak volna, szintén nem bizonyított tény, érdemes elolvasni Ungváry Krisztián írását a témával kapcsolatban.

Ami tény, hogy a parlamenterek életüket vesztették, a többi csak találgatás. Ráadásul megadásról nem lehetett szó, ha élve hazajutnak, az ostrom akkor is megtörténik.

Amúgy egy idős szovjet tiszt visszaemlékezésében teljesen természetes, hogy a parlamenterek haláláért a németeket teszi felelőssé, lévén hogy ő úgy tudta, így történt. Az igazságot pedig senki sem tudja.

A visszaemlékezésének ez nem lényeges pontja amúgy.

Ami számomra sokkal érdekesebb, az az, hogy a lágymányosi vasúti töltés alatt áthatoltak a Dunai Flottilla felderítői (valahol a BHG mellett másztak le), és a mai Móricz Zsigmond körtérig eljutottak. Ez igen embert próbáló teljesítmény lehetett, lévén a csőben helyenként csak kúszni lehetett, és gázálarcot kellett viselni. Ezt nem bírja ki akárki.

Erről is teszek majd fel egy írást valamikor.

 

Előzmény: tárogatós (76267)
Lanti_bp Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76268

Elnézést azt meg tudja valaki mondani, hogy mi az a szag ami ma körüllengte Budafokot reggel? Mézesfehér lktp-en szoktam érezni időnként, korábban arra gondoltam, hogy szellőztetik a borpincét, de miután a vasútállomáson is éreztem leginkább nem tudom a választ. Lehet a Hárosnál lévő élesztő üzemből jön időnként ez a jellegzetes savanykásan édes, leginkább kakaóra emlékeztető erőteljes szag? Aki tudja pontosabban annak várom a válaszát!

Előre is köszönöm: egy nem túl régi budafoki lakos

tárogatós Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76267

"Osztapenko kapitány története nem csak a megörökítés módja miatt érdekes. A szocializmus évtizedei alatt (a vele egy időben elesett Steinmetz Miklóssal együtt) ő volt a szovjet humanizmust eltaposó náci barbarizmus ikonná magasztosult áldozata. A hivatalos történetírás szerint a Budapestet körbezáró szovjet csapatok parlamentereként a követjogot nem tisztelő német csapatok géppuskatüzében halt meg. A történet alapja igaz, Osztapenko százados Malinovszkij marsall üzenetét vitte a körbezárt magyar főváros német katonai parancsnokságára. A szovjet parancsnok üzenetében megadásra szólította fel a védőket, ezt azonban a németek visszautasították, Hitlertől ugyanis azt a parancsot kapták, hogy az utolsó emberig ki kell tartani. Osztapenko a válasszal a saját vonalak felé indult, s ma már bizonyított, hogy nem a németek lőtték le, hanem aknára futott dzsipjében halt szörnyet." (http://valasz.hu/pest_budai_latkep/osztapenko-lepest-valtott-18305/)

Előzmény: intruder (76262)
villa Creative Commons License 2017.06.16 0 0 76266

Épp ez a fakivágó szekta egyik fő érve, bélkorhadt, fertőzött, ki kell vágni, a Duna parton és a Hárosi öbölben meg "rendetlenség" van, v.ö. természetközeli állapotok, az meg végképp nem szeretik a város üzemeltetők

Előzmény: ...slr... (76265)
...slr... Creative Commons License 2017.06.15 0 0 76265

A Húsvét-szigetek lakói is azt képzelték, hogy korlátlanul pusztíthatják a fákat, így jártak. Nálunk a társadalom még nem kezdett el értékként tekinteni a fákra, természetesnek veszi, hogy azok úgy vannak, maguktól. El sem tudják képzelni, hogy Magyarország akár olyan kopárrá is válhat, mint a Húsvét-szigetek.

 

A lakótelepünkön megint kettétört egy diófa. Abban is benne volt a Syrex, a fa a törzsének közepénél tört ketté, lehetett lapozgatni az évgyűrűk között, mert azok szétváltak egymástól. Mint a hagyma héjait lehetett lehámozni az évgyűrűket a fa testéről, egészen a belsejéig, és a narancshéjként lehántott rétegek elmorzsolhatók voltak. 

 

Az az elméletem támadt, hogy a fák természetüknél fogva tudnak védekezni a talajban élő gombákkal szemben, de ez a védelem a gyökérzetbe van beépítve. Ha a lombkorona felől jön a beinjektált gomba (ezt csinálja a Syrex), azzal nem tud mit kezdeni. A betegség azt okozza, hogy a fa keringése továbbra is működik, akár erőltetetten működik, de viszi körbe a gombát, ami a kéreg felületén találkozik a megfelelő egysejtűekkel, melyekkel zuzmótelepeket alkot. Folyamatosan építi le a cellulózt a fa belsejében, először a vékonyabb ágak hullanak le, a vékony ágak végén fogy el a lombozat, később egyre vastagabb ágak korhadnak át, és egy-két éven belül a fa törzse is átkorhad, csak a nedves héj tartja össze az egészet. Aztán jön egy jobb tavasz, és a fa már saját lombkoronáját sem bírja el. 

 

Nagyon sok méretes, nagy fában is ott a devla, meg fogunk lepődni, ha azok majd eltűnnek a tájképről. Az új, csenevész csemeték nagy százalékban fertőződnek meg. 

Előzmény: villa (76264)
villa Creative Commons License 2017.06.14 0 0 76264

abszurd ötlet, de manapság minden lehetséges....

Előzmény: Dmdödöm (76263)
Dmdödöm Creative Commons License 2017.06.14 0 1 76263

Ma reggel olvastam egy cikket az Index-n. Nem tudom miert de vegig eros parhuzamot ereztem a Harosi obolbe tervezettekkel. Vajon csak nekem vannak ilyen gondolataim?
http://index.hu/belfold/2017/06/14/budapest_uszo_vilagbajnoksag_setany_duna-part_tarlos_istvan_fomterv/

intruder Creative Commons License 2017.06.13 0 0 76262

Üdv!

 

Ha valakit érdekelnek a háborús események, lefordítgattam egy részt egy orosz nyelvű visszaemlékezésből:

http://www.roncskutatas.hu/node/20372

Korábban érdeklődtem az Orion-gyárról, ami feltehetően a Standard gyár volt a Fehérvári úton.

Van még pár helyszín: gumigyár (amit Kano gyárként említenek), édesipari gyár, textilgyár, erőmű.

Oké, ezek egy része már nem Budafokon, hanem beljebb van.

Jó volna némelyikről kép, hogyan is néztek ki ezek.

A 83. tengerészgyalogos dandár temetője eredetileg Budafokon volt valahol, később áttemették őket a Kerepesi temetőbe.

 

Szép napot mindenkinek!

 

gxy_gfx Creative Commons License 2017.06.13 0 1 76261

Na, remélem, nem olyan megálló lesz az a valami egészen új, amin átfúj a szél és átsüt a nap (ha megnézitek, mostanában sajnos ez a divat, de legalább az üveges haverok sokat és rendszeresen keresnek vele, hála az életvidám ifjúságnak). 

 

Igaz, hogy a terveknek útban volt a régi állomás, meg nem is volt egy Penn Station, de azért kár érte. Tényleg lehetett volna belőle valami helytörténeti ojjektum, ahogy az máshol nem kizárt, hogy megvalósul. Bár a budafoki állomás mindemellett eléggé szem előtt van, és tettlegességre ingerel különféle közösségi életformákat... de akkor legalább ezen is rendszeresen lehetett volna keresni, nudge-nudge.

Előzmény: ...slr... (76260)
...slr... Creative Commons License 2017.06.12 0 0 76260

De vajon mi az az új, ami kezdődik?

Előzmény: Szabó Emil (76258)
...slr... Creative Commons License 2017.06.12 0 1 76259

Feleségemmel jövünk, és hozunk hangszórót, mikrofont.

Előzmény: ppapa (76254)
Szabó Emil Creative Commons License 2017.06.11 0 0 76258

Sziasztok! Úgy érzem itt a múlt végre végett ért és valami egészen új kezdődik:

 

Budafok Vasútállomás végnapjai a megújulás előtt

https://hulladekvadasz.hu/2017/06/11/budafok-vasutallomas-vegnapjai/

villa Creative Commons License 2017.06.05 0 0 76257

Köszönet és üdv újra itt, ez az újaknak mondom, eredendően topic + díszpolgár találkozónak indult, 2004 magasságában, és elvileg ma is az, + az innen alakult Klauzál Gábor Társaság számos tagja várható. Veretes, hagyományos program, és beszélgetések körítik.

Előzmény: ppapa (76254)
mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.05 0 1 76256

Két Diófa oldaláról:

 

"Örömmel értesítek mindenkit, hogy az ismételt NÉBIH ellenőrzés során éttermünkben mindent rendben találtak, így újra nyitva vagyunk! Sok szeretettel várjuk kedves Vendégeinket! Mindenkinek szép napot kívánunk!"

mind_the_gap Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76255

Dréherrel lejárt a szerződésük és a mittoménkivel szerződtek, aki a Sopronit hozza. 

Előzmény: reckon (76251)
ppapa Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76254

Szervusztok! Piros Pünkösd napján hirdetem:

 

14. Díszpolgártalálkozó

Június 23-án, este 6 órától

a Lics-pincében!

(Budafok, Kossuth Lajos ucca 44.)

 

 

A résztvevők listája:

 

1. villa
2. Titkár urunk
3. ... 

4-5. ppapa + 1 fő

6. … itt lehet folytatni!

 

Továbbá a díszpolgárok és hozzátartozóik

Azon kívül a Klauzál Gábor Társaság topikon kívüli tagjai.

És egyes különleges státusú egyének. :)

 

Nyilván okoz meglepetést egyeseknek, hogy a korábbi évek-évtizedektől eltérően nem március 15-én hirdetik ki a kerület jeleseinek díjazását, de erre az alábbi híradás szolgál magyarázatul:

 

http://budafokteteny.hu/hir/eloszor-rendezik-meg-a-kerulet-napjat

 

Először rendezik meg a Kerület napját

 

A képviselő-testület tavaly májusi ülésén döntött arról, hogy 2017-ben első alkalommal – hagyományteremtő jelleggel – megtartjuk a Kerület napját. A rendezvényt ezentúl minden év június 21-én, Záborszky Nándor születésének napján rendezi meg az önkormányzat. – Ez is egy olyan alkalom lesz, amikor évről évre együtt tekintjük át, mit sikerült megvalósítanunk, mik a további közös terveink, és a különféle kerületi díjak ünnepélyes átadásával köszönjük meg a közösség érdekében kiemelkedő munkát végző polgáraink teljesítményét – közölte a Kerület napjáról a Budafokteteny.hu-n Karsay Ferenc polgármester.

 

 

A június végi időpont és több tényező együttállása adta a 23-ai időpontot a találkozó napjául, ezért idén először nem tudunk két napot ajánlani az új díszpolgárnak, de igyekszünk megoldani a feladatot.

 

Most már tudva az időpontot, kéretik minél előbb megejteni a jelentkezéseket akár itt, akár levélben!

Azért mondom ezeket mindig újból és újból, mert nem mindegy, hogy hány főre vesszük az elemózsiát. A borral nincs gond ugyebár, az helyben van.:)

 

Amint írtam is, minden tudnivaló részletesen egy korábbi, a 64805-ös hozzászólásomban olvasható!

Ha valami netán nem világos, tessék kérdezni!

Szeretettel várjuk a jelentkezéseiteket.

villa Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76253

93 óta kiemelten védett, bár egy darabig jártunk bent a területen is, mára az aljnövényzettől már aligha, a sétát itt nem szoktuk hirdetni, de jelentkezz be a zoldjovo@zoldjovo.hu n a hírlevélre,

a következő séta szombaton, 10-én 9-től lesz a fennsíkon, a megújult, kibővült tanösvényen, Gergely Attila biológussal, a szoborparki nagytáblától,

kedden 6-án pedig városépítési séta lesz a belvárosban Csizmár Gyula építésszel, a piac előterétől, este 6-tól,

Előzmény: reckon (76251)
reckon Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76252

Lehagytam a Borköltőket és az Óhegyet.. 

Előzmény: reckon (76251)
reckon Creative Commons License 2017.06.04 0 0 76251

@Villa, 

 

Köszönöm a választ. Szept 21 körül meg lesz hirdetve a lehetőség itt, a fórumban? Jól sejtem netes cikkek alapján,  hogy nem is olyan régen még látogatható volt? Vagy a látogatók illegiálisan mentek be?

 

@ Mind the gap, 

 

Köszi a választ. De a csutakos IPA és APA a soproni-féle szortimentből van? Ha igen, akkor azért lep meg, mert korábban Drehert ittam ott (és a nagy gyárak általában nem engedik a vegyes kínálatot).

 

Budatétényben amúgy van néhány otthonos krimó (a Xiii. utca -ispiláng környékén a talán "harapófogó" nevű egészen különös:) , a Csutak hangulata engem is megfogott.

 

 

Más: erősen ledöbentett a Két Diófáról a NÉBIH-es videó. Bár lassú volt a kiszolgálás és nem a legprofibb hely, magával az étellel és tálalással mindig  meg voltunk elégedve.

 

Most akkor jól értem, hogy a kerületetben az István Tanyán (itt még nem voltam), a Vasmacskán ( van (volt?) egy idegbeteg pincér, de a hely nem rossz), és a Promontoron (tetszett) kívül nincs vállalható vendéglő, és Diósdon több normális vendéglő van?

 

Nem régen költöztünk a Vidám utca környékére, és mennénk mindenhova, ahova érdemes.

 

 

Előzmény: villa (76250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!