Keresés

Részletes keresés

Jámbor Creative Commons License 2002.10.27 0 0 243
Szia!
A multi 2 káróra a számomra leghasználhatóbb leírás a következő volt:
12-14 ponttal, egyenletes lappal: kontra.
15-17 ponttal, fogásokkal a majorokban: 2 szan.
18+ ponttal, ~egyenletes lappal is kontra.
Jó(!) indulóerővel és színnel: közbeszólás.
Állapodj meg a partnereddel, hogy az ugrás milyen erős, de mindenképpen jó színminőségű, lapot jelentsen!
Amennyiben kiderült mi a gyenge kettes színe, úgy arra kell viselkedni.
Persze próbáld ki nyugodtan, de aztán hagyd abba és inkább ellene játsszál! A két kárót használd gyenge kettesnek, erős háromszínűnek, vagy akár inkább F..., Fl..., várj, mindjárt sikerül, Flan..., F... . Áh nem megy. Szóval ötös kőr, négyes pikk, idulóerő, de riverz alatt. Biztos lesz aki megmondja a konvenció nevét, ritka hülye dolog, de még mindig jobb ezt használni.:-)
Lesz persze aki mást mond, és még az is lehet, hogy neki van igaza. Próbáld ki - fegyelmezetten! - mindet, és dönts magad!

A 2 treffet érdemes úgy játszani, hogy minor színnel ne érdekeljen a partner majorja. Legyen leintés ilyenkor a három káró/három kőr! Nem érdemes 2 treffel indulni, ha úgy is válaszerő kell a gémhez. Érdekes: mostanában sokkal ritkábban indulok 2 treffel mint régebben. Úgy látszik húsz éve még jobb lapokat osztottak.:-)

Sok sikert és jó játékot!

Jámbor

Előzmény: mtsz (241)
Lion_Heart Creative Commons License 2002.10.25 0 0 242
A multi 2 káró konvenciónak több változata is van. Talán a legszélesebb skálát az alábbi változat fedi le:
A 2 káró jelenthet:
a) gyenge kettesnek megfelelő indulást vmelyik nemes színben (6-os szín 6-10 pont);
b) erős egyenletes lapot az 1 és a 2 SA közötti sávban (attól függ, milyen erős 1 ill. 2 SA indulást használtok);
c) félkövér indulást vmelyik olcsó színben (17-21 pont vagy 4-5 vesztőütés).
A válaszok:
1) 2 kőr: a leggyengébb válasz, partner, mondd be, amid van. Ha gyenge 2-es kőr indulásod volt, passzolj. Ha gyenge 2-es pikk, mondj 2 pikket. Ha erős egyenletes, mondj 2 SA-t, ha félkövér vmelyik olcsó színben, akkor 3 treff/káró a licited.
2) 2 pikk: az előzőnél valamivel erősebb lap jó kőr támogatással. Itt a jó kőr támogatáson van a hangsúly. Ha az indulónak gyenge kettese volt pikkben, passzoljon, ha viszont kőrben volt gyenge kettesnek megfelelő indulása, mondjon 3 kőrt, mert a válaszoló támogatni tudja a színt. Ha a válaszoló elég erős, továbbmehet, ha nem, passzoljon. Erős indulások esetén a viszonválaszok u.azok, mint a 2 kőr válaszra.
3) 2 SA: általános pozitív válasz, legalább indulóerős kéz. Induló 3 kőr/pikk viszonválasza gyenge kettes indulást jelez, 3treff/káró félkövér indulás olcsó színben, 3 SA egyenletes lap. Utóbbi két esetben szlemmre lehet törni. A 3 SA után a 4 treff Gerber-féle ászkérdés, a SA licitek minőségi emelések.
Ha a 2 kőr/2 pikk válaszra az induló erős egyenletes lapot ígér (b eset), alkalmazhatók az 1 ill. 2 SA indulásnál is használt konvenciók: Stayman, Jacobi-transzfer.
Hát ennyit röviden a multi 2 káróról.
Előzmény: mtsz (241)
mtsz Creative Commons License 2002.10.24 0 0 241
Hello!
De kihaltak vagytok (vagyunk)...
A szerdai forduloban megszuletett vegre a varva vart gyozelem. 5 het alatt sikerult elerni ezt. Persze szerencsenk volt (8 par volt, 73, 72, 71 az elso 3 helyen). Es pont a masodik helyezettet vertuk meg nagyon. 12-4 re (asszem). Elneztek egy aszkerdest :)))))

Mas: Anno 2 treff indulassal kapcsolatban volt egy kerdesem. A masodik leintessel kapcsolatban. Es most be is kovetkezett. 2 treff - 2 karo, en mutatom a szinemet, 3 karo - erre a partner hogyan intsen le? Valaki tud esetleg segiteni?

2 (Multi)karo: Tudna valaki egy hasznalhato leirast kuldeni, nagyjabol vannak elkepzeleseim, elmondta Szabo Tibor (klub-vezeto asszem).

Elore is koszonom.

fz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 240
Sziasztok, én is megtaláltam a bridzs topicot.

Játszik valaki köztetek a www.okbridge.com
-on?

Ez a legjobb és legnagyobb taglétszámú on-line klub, viszont fizetős, évi 100 USD a lagdíj. Én 1.5 éve játszom ott, előtte a winbridge-en játszottam, de az megszűnt.

Mindenkinek javaslom a belépést az okbridge-re.

mtsz Creative Commons License 2002.09.26 0 0 239
Hello!
Ismét szerda. Ismét klub.
Egy parral kevesebben voltunk, mint multheten (7 par lett). Volt egy par, aki eppen a nyaralasukkat toltottek itt deb.-ben. sajnos az elfogyasztott sorok hatasara elegge relomlott a hatasfokuk (rekontrazott 4 kort buktak 4-el!!!!!!! nalunk). es lehet, hogy ennek volt koszonheto, de most a 2. helyet szereztuk meg. :))
Persze orultunk, mint majom a ... De persze ezt sem szabad tulertekelni. Ott volt az elozo heti nyertes (egyik, mert egal volt, a amsik hianyzott) de ok mogottunk vegeztek.

ugyhogy a mottonk ezentul az: "a hidon elosszor kell atmenni!!!"

udvozlettel: MtSz

mtsz Creative Commons License 2002.09.20 0 0 238
Hello!

Ertem en es tudom is, hogy valoszinuleg nem a kezdetleges licitismeretunk es a 3-4 honapja gyakorolt lejatszas (ellenjatek) technikanknak koszonhetjuk a nem vart eredmenyt :))))
Tisztaban vagyok vele.
>Nem tudom, milyen a debreceni klub játékosainak
>viselkedése, milyen a hangulat a klubban
Nagyon jo. Mindenki szivesen segit, elmondja, hogy mit licitaltak mit is jelent. A klub vezetoje mondta, hogy szerdankent fel orat klub elott foglalkozi velunk (felzarkozas).
Bar persze ez nagyban koszonheto annak is, hogy nem egyedul mentem, hanem 4-en, tehat gyak. egy egesz asztalt kiteszunk es nem teljesen kezdok vagyunk.
Van egy par ismeros is (latasbol, egyetemrol, volt haver-noje stb...).
Ma megint megyunk, csak csonka klub lesz, mivel sokan mentek versenyezni Gyomara. Topic-bol fog menni valaki?

Előzmény: Lion_Heart (237)
Lion_Heart Creative Commons License 2002.09.20 0 0 237
Bravo! Nem akarom az érdemeiteket csökkenteni és ünneprontó lenni, hanem csak tapasztalatból mondom, sajnos gyakran előfordul, hogy egyes tapasztaltabb versenyzők visszaélnek a helyzettel, amikor gyengébb ellenfelet kapnak. >Na ezek ellen mindent lehet< jelszóval olyan kalandokba mennek bele, amire átlagos ellenfél ellen nem vállalkoznának. Ezzel két dolgot érhetnek el: vagy ráfizetnek saját >bátorságukra< vagy ez ellenfelek kedvét veszik el vele (esetleg örökre elűzve őket a versenyzéstől). Nem tudom, milyen a debreceni klub játékosainak viselkedése, milyen a hangulat a klubban, de remélem, ilyen versenyző egyáltalán nincs, vagy kevés ilyen van. Minálunk Pesten sajnos vannak ilyenek is, akik talán sikerélmény-hiányban szenvednek és a kezdőkön akarják ezt bepótolni. Természetesen nem kell az ellenfelet sajnálni: ha hibázik, nem sportszerűtlen, ha kihasználjuk, de eleve arra rájátszani, hogy >ezek ugatják a bridzset<, nem szép dolog. A parti után pedig nem bántóan és nem kioktatólag meg lehet mondani, hogy hol követtek el hibát, mert mindenki a saját hibájából tanul a legjobban.
Előzmény: mtsz (236)
mtsz Creative Commons License 2002.09.19 0 0 236
Hello!

Nos tegnap megovlt az elso "verseny".
8 par gyult ossze es 7X3 leosztast jatszottunk.
Nagyon elvezetes volt. Tetszett. Volt a kozepen egy kis holtido (marmint az agyunknak), amikor is inkabb nem kellett volna jatszani :))
De eleg jol sikerult.
3. helyen vegeztunk. Persze ez igy eleg jol hangzik (nekem legalabb is), de ha realista akarok lenni, akkor valoszinuleg az tortent, hogy a tobbiek egy kcisit tulvallaltak magukat velunk szembe, vagy sajnaltak egy kicsit, es akkor, na ne verjuk el oket nagyon. Volt ket kontrank (mi kontraztunk)amit megcsinaltak, egy kis-szlem, ami benne volt a lapunkban, de maradtunk game-n (5 treff).
DE osszessegeben nagyon jo volt.
Most koltozott uj helyre a klub, Rezi neni etterme (vagy valami ilyesmi). Hangulatos, csak zene is volt (radio). DE volt kave, asvanyviz es sor is. :)

Penteken ujra ott.

Lion_Heart Creative Commons License 2002.09.18 0 0 235
Most nincs nálam a könyv, így nem tudom, mit ír pontosan a második negatív válaszról (én sohasem játszottam ezt), de a 2 treff indulás gémig kötelez, a válaszoló nem passzolhat gém (3 szan, 4 kőr/pikk vagy 5 treff/káró) alatt. Licitáld a lapodat: ha van ötös nemes színed, azt, ha tudod emelni partnered licitált színét, tedd azt, de gyenge lappal kerüld a szan elsőkénti bemondását (szant játszani a gyenge kézből nem feltétlenül előny). Ha a partnereddel úgy állapodsz meg, ebben a helyzetben licitálhatsz 4-es nemeseket is, egyébként sohasem találjátok meg a 4-4-es nemesszínű találkozást. Egyetlen helyzet van, amikor a 2 treff indulást a gém alatt le lehet passzolni. Amikor a válaszoló olcsó színt licitál és ezt megismétli, az induló passzolhat. Pl. 2 T - 2 K - 2 P - 3 T - 3 C - 4 T. A válaszoló gyenge lapot licitál hosszú (6-os vagy hosszabb) treffel. Ha az induló nem lát esélyt semmilyen gémre, minimális 2 treff indulással passzolhat. De csak az induló passzolhat gém alatt, a válaszoló sohasem!!!
Előzmény: mtsz (234)
mtsz Creative Commons License 2002.09.18 0 0 234
Hello!
Pontszamitas utan ujra vissza a Bridzsiskolahoz.
2Treff indulas.
Negativ valasz (semleges) a 2 Karo.
Erre az indulo bemutatja a lapjat. Es erre johet a masodik negativ valasz (3 treff vagy 3 Karo). De mi van, ha az indulo 3 karot mond? Akkor mi legyen a negativ mondassal? Passzoljak?

Egyelore ennyi. (ma klub, kivancsi vagyok :))

Lion_Heart Creative Commons License 2002.09.16 0 0 233
Jámbor! Igazad van, így egyszerűbb megértetni a számolási módot, amit én írtam, az a Mitchell-értékelés, ami az általad ismertetett algoritmus végeredménye. Nem tudom, játszottál-e barométer-versenyt. Ez is Mitchell-renddzerű értékelés, de itt fordulónként és partinként értékelik az eredményt az általad leírt módszer szerint számolják. Ebben az a jó, hogy a versenyző folyamatosan tudja követni a verseny állását, nem kell megvárni a verseny végét követő hosszabb-rövidebb számolgatást.
Egyébként nem csak Mitchell-rendszerű értékelés van. Párosversenyt szoktak Butler-rendszerben is értékelni, de ez nem annyira népszerű, mert egyrészt bonyolultabb, másrészt egy leosztásban elért kiugróan jó vagy rossz eredmény sokkal jobban tudja befolyásolni a végeredményt, mint a Mitchellben. Ezért a Butlernek más taktikája van, mint a Mitchellnek. A Mitchellen azzal is sok pontot érhetsz el, ha ugyanabban a felvételben, amit az egész mezőny (vagy a mezőny nagyobbik része) belicitált és játszik, eggyel többet ütsz, mint a többiek. Teljesen mindegy, hogy 10-zel vagy 1000-rel írsz többet, mint a többiek, tied a toppszkór (azaz a legnagyobb írás). A Butleren viszont gyakorlatilag mindegy, hogy egy partin 420-at vagy 430-at írsz, a 10 plusz-írás a legjobb esetben is 1 pontot hozhat, de többnyire egyet sem. Míg a Mitchellen a többlet-ütések hajhászása folyik (néha a felvétel kockáztatása árán is), addig Butleren a biztonsági játék dominál.
Ezenkívül van még csapatverseny is. Itt 2 csapat játszik egymással, mégpedig úgy, hogy a 2 csapat 1-1 párja a 2 asztalon ellenkező égtájon ül, és azt hasonlítják össze, hogy ugyanazokból a leosztásokból melyik csapat mit ért el. Az egyes leosztások eredményének különbségéből számítanak egy táblázat alapján meccspontokat, és a meccspontok összegét (ill. a 2 csapat által elért meccspontok különbségét) számítják át győzelmi pontra. Ez így jó bonyolultnak tűnik...
Előzmény: Jámbor (232)
Jámbor Creative Commons License 2002.09.13 0 0 232
Hogy ne legyen olyan szörnyű. Michellen minden olyan eredményért amelynél jobbat írsz két pontot kapsz, minden olyanért amellyel azonos vagy egyet. Tehát egy partiban megszerezhető maximális pontszám 2n-2, ahol n a parti "lejátszásainak" száma. Az eredmény persze ugyanaz lesz mint lentebb, a megfogalmazás egyszerűbb.
Másképpen (csak azért, hogy jól összekutyuljam): minden olyan párral, amely veled azonos vonalon játssza a partit, külön versenyt vívsz a két pontért. Ha te nyersz, te kapod a két pontot, ha döntetlen feleztek.
Lion_Heart Creative Commons License 2002.09.12 0 0 231
Ez az, amit előbb írtam: ha az ellenfél nem hagyja, hogy 2 treffet játssz, neked kell eldöntened, hogy vállalsz-e 3 v. 4 treffet, vagy átengeded a terpet az ellenfélnek. Ezt hívják küzdelmi licitnek.
Pont ill. eredményszámítás: ez függ a versenyformától. Vegyük a legegyszerűbb esetet, a Mitchell-rendszerű párosversenyt. Itt minden leosztáshoz tartozik egy eredménylap, a neve szkórlap (score sheet), ezen szerepel az adott leosztásban a különböző párok által elért eredmény. Külön számolják az É-D és a K-Ny eredményeit. Aki a leosztásban az É-D helyén a legtöbbet írta, kap 2n-2 pontot (n eredmény van a lapon, azaz n helyen játszották az adott leosztást). A 2. legjobb 2n-4 -et s.í.t. A legrosszabb eredmény 0 pontot kap. Ha több egyforma írás is van, akkor azok azonos pontot kapnak, mégpedig átlagolva. Pl. ha van 3 egyforma írás, akkor azok nem 10, 8 ill. 6 pontot kapnak, hanem mindhárom 8-at. A K-Ny vonalon az É-D pontjainak komplemensét kapják, tehát aki az É-D-en 0 pontot kapott, annak ellenfele K-Ny-on 2n-2-t. Így minden pár minden lejátszott partiért kap 0-tól 2n-2-ig terjedő pontot, ezeket összeadják, és aki a legtöbb pontot érte el, az nyerte a versenyt. Itt lényeges, hogy az É-D és a K-Ny eredményeit külön számolják, mert elképzelhető, hogy az egyik vonalon sokkal nagyobb eltérések vannak, mint a másikon. Szokták még az elért pontokat %-ra is átszámítani. 100 %-ot érne el az, aki minden partiért 2n-2 pontot kapna.
Még valamit: a versenybridzsben nem nagyon számít az, hogy kinél van erősebb lap, hiszen egy verseny folyamán az összes Kelet ugyanazokat a lapokat játssza. Az a lényeg, hogy ugyanazon leosztásból ki tudja a legtöbbet írni. Persze állandóan a negatív vonalon ülni sokkal rosszabb, mert az ellenjáték eleve sokkal nehezebb, az ellenjátékosok szerepe gyakran passzív, meg jobb érzés felvevőjátékot, különösen szlemmet játszani, mint arra várni, hogy az ellenfelek alul- vagy túllicitálják a lapjukat, meg hogy hibáznak.
Előzmény: mtsz (230)
mtsz Creative Commons License 2002.09.12 0 0 230
>A bridzs-et nem ütésre, hanem pontra játszák!
Értem. De akkor nincs rákényszerítve az ember, hogy a 2 treff helyet, 4-et jatszon, hiszen ugyanannyi pont. Persze gondolom itt van az ellenfelnek szerepe igaz? Hiszen a masik vonal kenyszeritheti (azaz megprobalhatja). Igaz ez? Vagy hulyeseg amit leirok?

Pontszamítás:
A végén hogyan összesítik? Addig világos, hogy a pontokat hogyan adjuk össze, mit írunk a lapra. De a végén hogyan jön ki a korrekt eredmény (azaz, hogy mi az utolsó helyen, kb. 3-4 hónapig :))

bocs ha nagyon értetlenkedek.

Ja a sztorihoz hozzátartozik még. Tokbol kivesszuk a kártyát, keverjuk meg és tegyük vissza (csak, hogy lássuk, hogyan is történik mindez). Megkeverjuk a 4 tokot(4 ember) és visszatesszük a kártyát. De kozben elcsatangolt aki magyarazott nekunk es a 4 tok atkerult a masik asztalra. Kiveszik es jatszottak gyorsan 7NT-t. :))) Ja persze kelet-en volt a felvetel (ahol en ultem vegig :)). Tehat nagyon jol kevertunk.
Cimboram, akinek atlagba 14-16 pontja van (aikor 10 alatt van, megsertodik, max. 1X szokott egy ejszaka alatt :)). Nos neki a 6 leosztasbol 1X volt induloereje es persze forditva is igaz. Akinek semmije nem szokott lenni, az aratott :\\. nekem 1X volt 8 folott (9).
De azert tetszik a hely.

Előzmény: moga (228)
Lion_Heart Creative Commons License 2002.09.12 0 0 229
Az értékelésről: a versenybridzsben előre meghatározott manshelyzetek vannak, ellentétben a robberbridzzsel. A manshelyzet a tokon jelölve van: általában a bell pirossal. Teljesítés esetén töredékért 50, gémért mansban 300, bellben 500 prémiumpont jár stb. Itt nincs vonal alatti meg fölötti írás, a teljesítésért (+ többletütésért) és a buktatásért járó pontokat ugyanoda írják, vagy nektek vagy az ellenfeleiteknek - attól függően, ki érte el. Cél az, hogy ti a legtöbbet vagy ellenfeleitek a legkevesebbet írják az adott partin. Ezért valóban nem érdemes pl. 3 pikket mondani a kettőre, mert 2 pikk + 1-ért ugyanúgy 140 pontot kapsz, mint a 3 pikk teljesítéséért. De érdemes 3 pikket mondani az ellenfél 3 kőrjére még akkor is, ha az valószínűleg bukik, mert a 3 pikk 1-szer bukva (mansban) -50 (még kontrával is csak -100), a teljesített 3 kőr pedig -140. Hogy mikor kell rálicitálni az ellenfél 3 kőrjére? Hát ez a tudomány. Tehát ne mondj 3 pikket a 2 pikk licitre csak azért, hogy saját magatoknak nehezebb feladatot állíts, de mondj akkor, ha más céljaid vannak vele: pl. esélyes a 4 pikk, ha a partnerednek több ereje van, mint amit eddig minimálisan ígért, vagy meg akarod akadályozni, hogy az ellenfél kockázat nélkül közbeszóljon.
Előzmény: mtsz (226)
moga Creative Commons License 2002.09.12 0 0 228
A bridzs-et nem ütésre, hanem pontra játszák!
(Tehát nem biztos, hogy akkor kapod a legtöbb pontot, ha sokat ütsz! Jómultkorjában, buktam bellben egy kontrázott 3D-ot, -800-ért, mégis akkora topscore lett, hogy lelogott az iráslapról, mivel az ellenfélnek, bell szlemmje volt. 1430)

A végeredmény szempontjából ugyanannyit ér a 4Cl=
mint az 1Cl+3 (mindkettö 130). Viszont, ha a ugyanebből a lapból csak 9-at ütsz, és 4Cl volt a felvétel akkor -50, ha 1Cl+2 -t, akkor 110.

moga

Előzmény: mtsz (226)
doncike Creative Commons License 2002.09.12 0 0 227
Úgy látom, csak egy fejhosszal járok előtted, de azért megpróbálok válaszolni.

Tehát: ha nincs gémerő, tehát nem tudsz mondjuk 4 pikket játszani, de úgy látod, hogy a 3 pikk azért benne van, akkor is érdemes 2 pikknél megállni a licittel. Ha az ellenvonal hagyja.

A 2 pikk +1-es teljesítéséért ugyanannyi pontot fogtok kapni, mint a 3 pikk =-ért.

Viszont, ha hibázol a lejátszásban, vagy bizonyos színek számodra kedvezőtlenül vannak elosztva az ellenvonalon, akkor előforulhat, hogy mégsem tudsz 9-et ütni, csak 8-at, és akkor nagyon jól jön, hogy csak ennyit vállaltál.

Előzmény: mtsz (226)
mtsz Creative Commons License 2002.09.12 0 0 226
Hello!
Nos tegnap megtortent. Elmentunk 4-en a debreceni bridzs-klubba. Valoban nem ettek meg, sot nagyon kedvesen fogadtak. Kerdezoskodtek, mennyire erosek vagyunk, mennyit jatszunk, hol tartunk. Mikor is kiderult, hogy kezdo legalja (lapokat ismerjuk, szineket szinten, licit (standard) viszont meg nagyon docogos. De meg nyugattak :))
Rogton mondtak, hogy a robbert felejtsuk el. elavult. Persze mi eddig (4 honap kb.) igy jatszottunk. De hat ez van :))
Kov. alkalommal (szerda) majd jatszunk ellenuk is, de mostz inabb ismerketunk a licitdobozzal es a tokkal (egyik cimbora feletlenul oldalra akarta tenni, hiszen mi eddig osszedobtuk altalaban a lapot).
Megnyugattak, hogy a Nagyivan konyv az jo, utana a Zankay es vegul a zankay II. ami kell. Es persze nem kell egybol bemagolni (mondjuk az 1.-es szinindulas kb. 100 oldal elmelet :)), ugyhogy megnyugtattak).
Mondtak, hogy nagyon szivesen tartanak kiseloadasokat (felzarkoztatot).
Szoval nagyon kellemes volt, mindenki odajott hozzank bemutatkoztak. Tetszett nagyon a legkor. Az egyik Ur, egybol a melyvizbe akart dobni. Eloszor ketten mentunk, es szetultettek es akkor jatszunk, de aztan lehutottek, bar szivesen jatszottam volna ellenuk, de hat amig nem ertem, mit licital (es licitalok :)) addig persze nincs ertelme, de remelem 3-4 honap es legalab az alap Standard-ot ismerjuk).
Cimbivel elhataroztuk, hogy mi szerezzuk az elso Teli olimpiai aranyermet magyarorszagnak. Mikor is lesz eloszor teljes jogu sportag az olimpian a bridzs? Na jo lehet, hogy nem akkor, de ra 4 evre akkor :))))

Es akkor kerdes is, a sok duma utan.
Pontozas: mennyiben valtozik a robberhez kepest?
Addig vilagos, hogy valtozo MANS(?, szkór?)-helyzetek vannak.
De ahogy kivettem a par szobol (pontozasba nem mentunk bele), amennyiben nincs game-ero, akkor minnel alacsonyabban aljunk meg. Irjunk inkabb plussz pontokat (szürt-trick?). Tehat akkor altalabn 2-3-ason megalunk, es ezzel nem osztonoz minket arra, hogy a leheto legnagyobbat mondjuk be (pl. 4 Treff). Illetve biztos nem ertek tisztan akkor valamit. Valaki felhomalyositana (link is jo, ha mas nincs).

Elore is koszonom, es bocs a hosszu-ert...

moga Creative Commons License 2002.09.01 0 0 225
Szia haharin!

Itt van egy rakat online hely összegyüjtve.

Bár én nem vagyok egy nagy online játékos, de szinte mindenütt jellemző az ingadozó szinvonal. + mindenütt erös az önkritika hiánya ... :)

moga

Előzmény: haharin (224)
haharin Creative Commons License 2002.08.29 0 0 224
Errol mar volt itt szo, csak (i) lusta vagyok eppen visszakeresni; (ii) lehet, hogy azota vkinek tobb az infoja:
Tudtok-e ajanlani olyan webhelyet, ahol ingyen lehet online jatszani, viszonylag normalis szinvonalon (en a yahoot ismerem csak, ott a szinvonal kifejezetten ingadozo, pedig tobb szintnek is kulon bridzsszobaja van)
syrius Creative Commons License 2002.08.29 0 0 223
Akkor mégegyszer köszi a jelzésért, mégse hiába nyitottam egy hónapja bridge topicot, így kiderült, hogy arra nincs kereslet, de van helyette bridzs topic. Most csak átfutottam, a gyermekem meg rágja a fülem, hogy menjünk moziba, de majd beszállok én is.
Egyébként szintén 10-12 éves koromban tanultam az alapokat, csak azóta sajnos inkább felejtek. Igyekszem most pótolni a lemaradásokat.
Üdv minden bridzs rajongónak.
Előzmény: moga (219)
Jámbor Creative Commons License 2002.08.23 0 0 222
A szövetség honlapján, a linkeken át eljutva, található:

"Ez a lap a magyar bridzsezôk tájékoztató és tájékozódást szolgáló kiadványa. Informál a hazai és a nemzetközi versenyéletrôl, közöl feladványokat, licitelméleti írásokat, és beszámol a Magyar Bridzs Szövetség munkájáról. Megjelenik kéthavonta, 48 oldalon, A/5 formátumban.

Kiadja a Hermész-Parnasszus Hírszolgálati Bt.
Szerkesztoség és kiadóhivatal: Budapest, 1165. Csipkés köz 7. T.+FAX:403-4381.
E-mail: brelet@mail.datanet.hu
A BRIDZSÉLET megrendelhető a fenti címen vagy postai utalványon.
Bankszámlaszám: BA-CA 10900011-00000002-27840010
Előfizetési díj egy évre 3300 Ft., külföldre 6000 Ft."

Amennyiben azonban részt szeretnél venni a most már sportági szakszövetségként bejegyzett MBSZ versenyein is, úgy lépj be valamelyik egyesületbe, és a tagdíj fejében rendszeresen megkapod. Legalábbis eddig így volt.

Előzmény: mtsz (221)
mtsz Creative Commons License 2002.08.23 0 0 221
Hello!

A Bridzsélethez hogyan lehet hozzájutni?
újságárusok abszolut nem is hallottak róla.
A klubbokban?

thx...

mtsz Creative Commons License 2002.08.21 0 0 220
Hello!
Igen, igen, a megvilagosodas...
Ertem, vilagos.
d. pontban a minimummal passzol, nekem ez a szo kimareadt, vagy valami :))))
Es persze a 4pikk es az 5 kor is vilagos.

koszonom.

Előzmény: Lion_Heart (214)
moga Creative Commons License 2002.08.20 0 0 219
Akkor ujra.
Szóval itt: Tanfolyamok
Előzmény: moga (218)
moga Creative Commons License 2002.08.20 0 0 218
A bridzstanfolyamokat esetleg próbáld meg itt: a href="http://www.ecosoft.hu/bridge/tanfo.htm">Tanfolyamok

moga

Előzmény: m0n0 (216)
Lion_Heart Creative Commons License 2002.08.20 0 0 217
A www.bridzsiskola.hu alatt találsz információt.
Előzmény: m0n0 (216)
m0n0 Creative Commons License 2002.08.19 0 0 216
Udv, van valami hely Bp.-en ahol meg lehet tanulni a jatekot teljesen az alapoktol?
m0n0
Lion_Heart Creative Commons License 2002.08.19 0 0 215
Nincs hülye kérdés, csak hülye válasz...
A Stayman-konvencióról még annyit, hogy a Nagyiván-könyvben ismertetett változat a konvenció eredeti változata, amit S.Stayman 1945-ben publikált (de lásd a későbbi megjegyzésem). A Jacoby-transzfer későbbre datálható (1956), ami a Stayman-konvencióra is hatással volt. Manapság már szinte mindenütt úgy játsszák a Stayman-konvenciót, hogy a 2 kőr licit ígéri a négyes kőrt és nem tagadja a 4-es pikket, míg a 2 pikk tagadja a négyes kőrt (ez illeszkedik ahhoz az elvhez is, hogy a 4-es színeket alulról fölfelé licitáljuk). A Jacoby-transzfer hiányában ugyanis nehézséget okozott az invit-erejű egy(nemes)színű lapok licitje. Ha ugyanis rögtön 2 kőrt/pikket mondtál, ez passzkérő volt, ha viszont ugorva licitáltad, az gémforsz. Ezt hidalta át a Stayman-konvenció használata, amikor nem csak azért alkalmazták, hogy keressék a 4-4-es nemesszínű találkozást, hanem akkor is, amikor az inviterejű egyszínű lapot akarták bemutatni vele. A Jacoby-transzfer használatával minderre nincs szükség. Utánanéztem a Stayman utáni 3 treff licitnek is. Az eredeti konvenció szerint ez egyértelműen a treff színben való leállást célozza hosszú (6-os v. hosszabb) treffel és gyenge lappal. A Nagyiván-könyv ennek pont az ellenkezőjét mondja.
Előzmény: mtsz (213)
Lion_Heart Creative Commons License 2002.08.16 0 0 214
Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre:
Az 1 SA indulás és az azt követő liciteknek a lényege, hogy a válaszoló pontosan tudja (plusz-minusz 1 pont) az induló laperejét és aránylag jól az elosztását (nincs színhiánya és szinglije, nincs 2 dublója, 5-ös hosszúságú színe, ha van ilyen, csak olcsó lehet), és a Stayman-konvenció arra való, hogy az elosztásról további információt szerezzen. A Stayman-konvenció alkalmazása esetén a válaszoló tud mindent, az induló csak információt szolgáltat, és többnyire a válaszoló határozza meg a végső felvételt.
A Jacobi-transzfer lényege, hogy egyenlőtlen lappal a válaszoló bemutatja, hogy van egy hosszú nemes színe, amit a partnerével mondat be, ezzel eléri, hogy az erős partner legyen a felvevő, másrészt van lehetősége tovább licitálni (ha akar). A 101. oldal ismerteti, hogy egyenletes lappal 3 laperő-zóna van (ha az összpontszám 24 pont alatt van, töredékzóna, ha 24-27 pont, invit-zóna, e fölött gémzóna). Ez igaz egyenlőtlen elosztás esetén is, de itt lehet elosztási pontokat is számolni. A válaszoló akkor licitál tovább, ha az össz-laperő min. az invit-zónába tartozik.
A 105. old. j) pontjában azért van a válaszolónak 4-es pikkje és 5-ös kőrje, mert egyrészt alkalmazta a Stayman-konvenciót, tehát nemesszínű érdekeltsége van, 5-ös a kőrje, mert a partnere tagadta a 4-es nemeseket, így ő csak 5-ös színt licitálhat. Ha nem volna mellette 4-es pikkje is, miért használta volna a Stayman-konvenciót, akkor a Jacobi-transzferrel írhatta volna le a lapját. A licitmenetek elemzése során azt is vizsgálni kell, hogy a licitáló mit nem mondott, mert az egyes liciteknek van implicit értelme is.
A 104. oldal d) pontjában a lényeg az, hogy az induló maximummal (18 vagy jó 17 ponttal) bemondja a gémet (ha van 3-as segítsége, kőrben, egyébként SA-ban), minimummal (16 vagy rossz 17 pont) leáll (dubló kőrrel 2 SA-t mond, hármas kőrrel passzol).
Előzmény: mtsz (212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!