Valami baja lehetett a tejnek, mert ugyanabból az eresztésből volt még egy liter, azt fel akartam forralni, hogy átrakom bele a gombákat. 90 fok körül teljesen összeugrott. Máskor amikor joghurtot csinálok, hőkezelem a tejet, és nem szokott ilyet csinálni. A forrás ugyan az. Mindegy. Át tettem a gombákat zacskós tejbe. Hétvégén veszek házit, de azt hőkezeléssel kezdem.
Baja nem hinném, mert nálam is ilyen. Sose csináltam bolti tejből, mindig csak háziból szintén forralás nélkül.
Úgy rémlik az elején nekem is az egész sűrű volt, de 2-3 hónapja meg olyan, mint írod. Fogalmam sincs mi változhatott. Mindenesetre összekeverem aztán jól van. Így se úgy se szeretem, hatása szerintem megvan úgyhogy nem foglalkozom vele. :)
Van egy kis házitej problémám. Eddig kétszer készítettem kefírt bolti tejből, kefírgombával. Mind a kétszer 3 napig állt, nagyon finom lett. Most kipróbáltam házi tejből, és egy nap után a tetején egy centi vastag sűrű réteg keletkezett, alatta pedig híg maradt a tej. A bolti tej teljesen be sűrűsödött ennyi idő alatt.
Én nem értem ezt, néha elmásznak a beállításaim, pedig úgy tudtam, publikus a mélem, na de most megint az. Van cucc, egyeztessünk időpontot, írj. (A nickem egybeírva, kisbetűvel, és gmailes cím.)
Sokat keresgeltem a neten, es ugy latom, hogy nem is olyan egyszeru kefirgombahoz jutni... Több ismerőst kérdeztem, de vagy épp most dobta ki vagy majd körbekérdez... Vagy azt sem tudja, hogy miről beszélek.
Erdeklodom, hogy nincs-e valakinek felesleg kefirgombaja, Bp-en, azon belul a budai oldalon, vagy
postázva , utánvéttel bárhonnan. Koszonom a segitseget.
Megint van gombafeleslegem, nem is kevés, úgy napi egy liter kefirhez való. Ezt szívesen felajánlom bárkinek (esetleg többeknek megosztva, gyorsan szaporodik), a korábbi feltételekkel.
Vagyis átvehető esténként, esetleg hétvégén késő délutántól Pestlőrincen, illetve minden hétköznap 5 és negyed hat között a Népliget metróállomásnál.
Mozgáskorlátozott lévén - szeretnék egy kezdőadag gombához hozzájutni - lehetőleg dél-Pesten vagy csepeli személyes átvétellel. E-mailen kérnék ajánlatokat... Béla báttya
Tiszteletem ! Nagyon szeretnék én is kefirgombat.Esetleg ha van valakinek szivesen át vennem. Budapesten a belvárosban lakom. Az elerhetosegem bacsaedina@gmail.com. Előre is köszönöm.
Elvesztem közben a melegben. Akár holnap is lehet a villamosmegállóban a Mechwart ligetnél, az időpontot egyeztessük emailben, az agibukukacfreemailponthu -n elérhető vagyok.
A gombák elég jól bírják a fagyasztást. Nekem 2010eleje/2009vége óta volt egy csomag lefagyasztva (nem merte kidobni nagybátyám, mert az enyém és biztosan kell majd :)). Kisebb akklimatizálás után ugyanolyanok lettek, mint a többi. Az a fontos, hogy ne legyenek meleg, forró vízbe/tejbe téve és a mikrós felolvasztást sem szeretik :)
Sokan félnek a fagyasztástól, mert mi lesz velük... semmi :) Jól bírják a hideget.
Amit nagyon nem szeretnek, az, ha fagyasztás közben párszor kiolvadnak, majd újra fagynak, megint kiolvasnak és újra fagynak. Ha pld. áramszünet miatt leolvad a fagyasztó, és felolvad a hibernálásból a gomba, akkor pár napig tejben tartsuk és azután fagyasszuk újra.
A felolvasztás utáni keserűbb íz akkor fordul elő, amikor nincs nagyon jól kimosva az a tej, vagy víz, amiben ők hibernálva voltak.
Szeretnék én is egy kis kefírgombát amennyiben van valakinek felesleges. Budapesten Zuglóban vagyok, de természetesen városon belül máshova is el tudok menni érte.
Néhány évvel ezelőtt volt már szerencsém kefírgombához, de volt egy időszak amikor egyéb okok miatt nem tudtam kefírt készíteni, így elajándékoztam az összeset.