Van két DTV-m, de az egyik gyári dobozos, bontatlan. A másikat csak kipróbáltam, hogy majd széthekkelem, de ez is csak rákerült a listára, ami kb. végtelen hosszú, szal valszeg a következő 30 évben (ha van egyáltalán annyim még) nem fog rá sor kerülni. :(
Epy-nek van egy szépen megcsinált DTV-je, ő tud erről nyilatkozni majd.
Nem fogod baromság irányba eltéríteni a beszélgetést. Tőled és a többiektől várom a választ hogy milyen 1541-1581 helyettesítőt használnak, ennek a témának van értelme, mert még mindig nem találtam olyan eszközt, ami az 1541, 1571, 1581-et is is 99%-ban emulálná EGYBEN, a burst módot is, 1 eszközben. Az 1541U, és a siz által említett egyik eszköz sem tudja ezt. Jó lenne a valódi 1571-et is leváltani valamivel, mert C128-hoz ez való, ide nem jó az 1541. Már túl drágák az 1571-ek, ha a mechanika elszáll, csak az 1571-es jó hozzá, mert csak 1 félét (D502) gyártottak, nincs másmilyen, nincs honnan kivenni. Nem fogok 20-30+e-ért sima 1571-et venni csak a mechanika miatt. Hiába tudom megjavítani az alaplapot, a tápot, ha a mechanikát nem.
Én elsősorban U64-et használok mostanában, illetve Reloaded64-et 1541U2Plus-al. (Plus4-en meg SD2IEC-et és UK1541-et, néha 1541U2Plus standalone módban, de ahhoz meg kell pluszban egy PC, amiről vezérlem).
Pi1541-et régebben próbáltam, van is hozzá "hat"-em, de mostanában nem használtam, mert egyrészt a régi firmware még elég hiányos volt, másrészt meg zavart, hogy kellett még egy táp.
Kár hogy majdnem mindenki csak mínuszolni tud, válaszolni nem. A 11619-re amúgy is meg akartam kérdezni mindenkitől, hogy a magnózás és a sima 1541-ezés után ki milyen 1541, 1571, 1581 helyettesítőket használ most C64-hez? siz?
Válaszolok neked értelmesen: C64-et véletlenül használtam tegnap, de egyébként már hónapok óta nem. 2020-ban a t*k*m se fog bizonytalan minőségű lemezekkel szórakozni, meg egy frissen megjelent demót mondjuk X*1541 kábellel átvinni floppy lemezre, hogy utána azzal szórakozzak. Simán rányomom egy pendrive-ra, bedugom akár pl. egy ilyen Pi1541-es cuccba és sokkal kényelmesebb. És abszolút nem azon múlik, hogy hány cuccot használok.
Nem tudom, hogy említettem-e már, de ilyen SD (vagy USB) alapú tárolókhoz nagyon ajánlott az Assembly64 nevű progi használata (http://assembly64.retrohack.se/assembly/). Baromi jól lehet vele tömegesen letölteni cuccokat és frissíteni a letöltött könyvtárakat.
Ha a 11624-re csak annyian válaszoltak volna rendesen, ahányan mínuszolták az üzit, máris sokkal előrébb lennénk. Én mindent megteszek, hogy a topik témáján belül rendes beszélgetés alakuljon ki. Ha senki nem akarja ezt, akkor minek ez a topik? A próbapanelen összerakott pi1541-ről lehet beszélni (aminél sokkal jobb eszközök is vannak 99,9%-os 1541 emulálásra), amiről én akarok, arról nem? Ha nem témába illő az üzi, akkor törlik, ha személyeskedés van, akkor is törlik, de csak amit én írtam, ha témánál maradok, akkor meg nem válaszol senki. Kinek jó ez az állapot?
Már az 1. üzim után beírt valaki csak azért, hogy beszóljon, hogy ÉN kötözködök, stb.. Aztán rendesen kifejtettem hogy miről van szó, erre olyan választ kaptam, amivel nem megyek semmire. Megírtam ezt, aztán még te is beszóltál nekem 5 perccel az üzim után. Akkor kik miatt lehetetlen a normális fórumozás? Az érdekel, amit a 11624-ben kérdeztem, mert ez a lényeg, hogy kik milyen programokat használnak, hányat, stb.. A válaszokból kiderülne, hogy az emberek nagy részének felesleges a pi1541, és hasonlók, de ezt nem akarja senki beismerni, inkább veszik halomra az SD kártyás emulátorokat, ahol több 1000-ből 50 programot se használnak. Rengeteg SD2IEC-et eladtak, amivel nem is működnek a saját töltővel (IRQ loader) utántöltős programok.
Szó nincs ilyesmiről, eszemben sincs kötözködni, csak a saját tapasztalataim alapján írtam azt, mint elgondolkodtató témát. Az itt író C64-et használóknak hány kedvenc játéka van C64-re, amivel minimum heti 1-szer játszik is, és ebből hány a sima 1 részes, és hány az utántöltős? Hány jó felhasználói programja van, amit ha nem is hetente, de rendszeresen használ is?
Hány olyan demó van, amit ha nem is hetente, de rendszeresen újra megnéz?
Mennyi idő alatt hány új demót néz meg, és ebből hány az, ami megüti a szintet, tetszik is, amit később újra megnéz? Értem hogy a netről több 100 MB-nyi játék, demó, util csomagokat le lehet tölteni, és SD kártyára lehet másolni, akár pi1541-hez, akár más eszközhöz, de a sok programból mennyi az, amit tényleg használtok, ami tényleg jó, ami tényleg fontos, ami kedvenc? Ha mindenki alaposan átgondolja, elég kis számok fognak kijönni. Csak azért, hogy az új játékokat, demókat egyszer kipróbáljátok, aztán a 99%-át többet ne használjátok, nem kell pi1541, se más eszköz, ehhez elég egy VICE is, egyszerűbb, gyorsabb. Nem sok olyan, még ma is valódi C64-et használó ember van, akinek 20-30-nál több igazán jó programja van, amit rendszeresen használ is. Az összes kedvenc nem utántöltős programot bele lehetne rakni 1 db 1-2 MB-os cartridge-be, van a neten ilyen 6e körül, menüből választós. A mai világban már alig használ valaki többlemezes utántöltős játékokat, nincs rá idő, hogy 100+ óráig játsszon 1 játékot, mire talán a végére jut. Ezért nem értem miért fejlesztenek ki újabb és újabb 1541-et kicsit, vagy 99%-ban emuláló eszközöket.
Mi a baj a valódi 1541-gyel és az 1541-II-vel? 7000-ért lehet kapni. Kinek van annyi kedvenc programja, amit rendszeresen használ is, ami nem fér el 20-30 lemezen?
Olcsósítottam a Pi1541-emet, egy RPi Zero-t raktam az RPi 3B+ helyett, már sima Zero-n is működik. A másik nagy előnye hogy nem kell erős táp a Zero-hoz, elég egy gagyi telefontöltő is. Most az AliExpressen van egy kis akció a Zero-ra:
Azt hittem, egy ilyen fórum arról szól, hogy hogyan őrizzük meg régi gépeinket, és hogyan tudunk kipróbálni évtizedekkel ezelőtti szoftvereket. Esetleg még új hardverek és új szoftverek is lehet a téma. Na, meg a sztorizgatás. :-)
Nekem például nem volt C64em, csak szerettem volna. Sokszor összejöttünk haveroknál játszani, mindenkinek jutott egy kör. Nem volt gyakorlatom, mivel nem volt saját gépem, így mindig hamar kiestem. Javarészt néztem a többieket, ahogy játszanak. Azóta sem voltam képes megszeretni a számítógépes játékokat. Viszont beszippantott a technikatörténet, azon belül is a számítástechnika története.
Negyven éves elmúltam, amikor valóra vált a gyerkkori álom. Egy ismerős nekem adott egy rossz plus 4-t, aztán egy másik egy másikat. Megint másik ismerőstől pedig egy működő C64C-t és egy 1541-II-t. Csak meséltem nekik pár érdekes számítástechnikai szorit, eszükbe jutott, hogy van valami régi gép a padláson, pincében. :-) A felújított gépeken aztán a gyerekek kipróbálnak mindenféle ősrégi játékot, míg a felnőttek söröznek és beszélgetnek egy jót.
Elmerültem a javításban, felújításban, kiegészítők keresgélésében. Továbbra sem tervezek (sok) pénzt költeni erre a hobbira, eszemben sincs gyűjteni. Úgyhogy beérem azzal, hogy utánépítünk mindenféle kiegészítőt a gyerekekkel. Készítettünk már joystickot, SD2IEC-t, többféle cardtrigeot, utánépítettünk PS/2 egér adaptert GEOS-hoz, stb. Jó móka.
Tök jó lenne, ha egymás leszólása helyett ezekről az élményekről tunda szólni egy ilyen fórum.
Nem chipped, hanem chiped. Van jópár, várom hogy még feljebb menjenek az árak, hogy majd jó drágán tudjam eladni, a többi C64, stb. chippel együtt. Csak a fontos C64 chipek külföldi eladásából (gyorsan elviszik) többször annyi bevételt lehet elérni, mint 1 egész C64 eladásával, nem kell szarakodni vaterás, jófogásos hónapokig hirdetgetéssel.
Először Blizzard 1230-as konfigot vettem, aztán 1240-est, majd 1260-ast, minden fajtát ki akartam próbálni, 68030, 68040, 68060 CPU-kat, meg SCSI kitet is, ezzel össz. 256 MB RAM-om is volt. Aztán PPC-t (68040-est és 68060-ast is, megint 2×128 MB RAM), meg 2 BVisiont, ami egy grafkártya 8 MB RAM-mal. Sima 8 MB fastRAM kártyám is volt, így megvolt a teljes skála. Egy halom C64-em is volt, meg Plus4, C16, C116, C128, C128D, C128DCR, stb., 1541, 1541-II, 1571, 1581, 1551.
Jöhet a lista minden itt írótól hogy milyen Commodore dolgaitok vannak, és mire mennyit használjátok. A cuccok akkor érnek valamit, ha vannak hozzájuk rendes tartozékok, és használjátok is.
A C64, Amiga időutazó FB csoportodban a régi időkről beszélgettek, 340 tag van. Miért zárt a csoport? Régen több 1000 (10000?) magyar embernek volt C64-e, Amiga 500-a, vagy más gépe, de ez mára pár 100-ra csökkent. A többi zárt retrós FB csoportban már ott vannak ezek az emberek. Miért volt szükség erre az újabb csoportra? Miért nem követelmény a csoporthoz csatlakozáshoz az, hogy MOST legyen a csatlakozni akaró embernek minimum egy ilyen valódi gépe? Minden retrós csoportban a tagok nagy része csak beszél ezekről a gépekről, közben nincs is neki 20+ éve semmi, csak a kis részüknek vannak gépeik.