Keresés

Részletes keresés

AttiFü Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174635

Az "ostobaság"-ot elengedem a fülem mellett ... 

A jó víz is fontos egy jó kávéhoz, ezért írtam amit írtam. Egy jó minöségü csapvíz ha kicsit keményebb is még mindig jobb mint egy lágy víz. Lehet persze mindent túlfilozofálni, de a végén mindenki saját maga fogja megtapasztalni, milyen kávé, fözö, daráló, víz neki a legjobb. 

Én az ECM Classika-val, Eureka Mignon MCI darálóval és a müncheni csapvízzel jól elvagyok. Az itteni kis kávépörkölökröl nem is beszélve.

Előzmény: Katoczi (174632)
magyarlacko Creative Commons License 2018.01.10 0 1 174634

úgy látom, hogy víz terén nincs túl nagy egyetértés :D

 

ami biztos, hogy a kezeletlen csapvíz a legrosszabb opció. Az Oscar tasak jó, kényelmes, tartós. Én személy szerint Norda vizet használok, Pesten könnyen hozzáférhető.

"hosszú távon nem éri meg a palack vizes megoldás" ezzel úgy vagyok, hogy a kávézás nálam hobbi, a kávé maga élvezeti cikk. Ha sok százezer forintot elköltöttem készülékekre, 25dkg kávéért fizetek 3000.- ft körüli összeget, akkor 2 liter vízért nem sajnálok 169.- Ft-ot

De mint ahogy korábban már írtam, nem vagyunk egyformák, nem egyforma az ízlésünk.

 

Zárszó: ecet és csapvíz: NE!

Katoczi Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174633

Ecet tönkrevágja a tömítéseket, citromsavat szoktak javasolni erre a célra (2 evőkanál/l ha jól emlékszem).

 

Volt róla szó korábban: az EVO-ban nincs háromjáratú, így vakszűrős visszaöblítést sem kell csinálnod. Ha felragad a vízterítő biztosan lesz aki a hosszú csavar behajtásával javasolja a levételét, ez ok a Baby/Classic esetében, EVO-nál tönkrevághatod a fejszelepet, ne csináld.

A tervezett kávék teljesen jók gyakorlásra, én igaz get upból 2 zacsit vennék, mivel az első elfogadható kávéig szinte biztosan elpacsálsz egy zacskóval. A területszelektált kávékkal meg talán várnék kicsit.

Előzmény: LazacX (174628)
Katoczi Creative Commons License 2018.01.10 0 1 174632

Nagyon röviden: ostobaság. Használható, de tutinak nem nevezném. A nagyon lágy víz valóban nem jó, de pl az említett Vera még az optimálisnál keményebb kicsit.

Előzmény: AttiFü (174626)
BertalanL. Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174631

Sziasztok, 

Picit off, amiért elnézést kérek.

Lenne egy kérdésem, tudtok ajánlani olyan győri kávézót ahol tényleg jó eszpresszót főznek és többféle kávét is lehet kóstolni? Csak azért kérdezem mert szeretném tudni  definiálni a "jó kávé" fogalmát. Előre is köszi.

Mylord3 Creative Commons License 2018.01.10 0 1 174630

"....Ja, ott nemes egyszerűséggel 20%-os ecettel. Egy jó pár átfőzést igényel ugyan, és hát illat is van, de célravezető volt és bio is....."

 

Ezt az eddigi gyakorlatot a KV-gépek esetében is általában, de a Gaggiádnál különösen(!!) "nemes egyszerűséggel"  felejtsd el! Ecetet ne!!

Előzmény: LazacX (174628)
Bazs09 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174629

Első körben szerintem még nem kell palackos vízzel vesződnöd, de ha van rá lehetőséged és energiád, akkor nyugodtan. A legegyszerűbb megoldás az Oscar Blit tasak, tökéletesen teszi a dolgát, ha jól tudom akár 1 évig is, csak bele kell tenni a víztartályba. A kezeletlen csapvíz nagyon nem ajánlott.

Előzmény: LazacX (174625)
LazacX Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174628
Balmazújvároson (itt lakom, Debrecenben dolgozom) a közepesnél keményebb de jó ivóvíz van. Vannak olyan helyek, ahol nem iszom meg a csapvizet: Ráckeve, Balatonboglár, Kisköre. Szóval akár normál víz is lehet lágyítás nélkül. Ilyenkor mi a vízkőtlenítési ciklus, havonta? A Szarvasit 3 havonta vízkőtlenítem, nem várom meg, míg nem főz. Ja, ott nemes egyszerűséggel 20%-os ecettel. Egy jó pár átfőzést igényel ugyan, és hát illat is van, de célravezető volt és bio is. Ide inkább kulturáltabb megoldás legyen?
Előzmény: Mylord3 (174627)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174627

Szerintem hosszú távon nem éri meg a palack vizes megoldás, én továbbra is javasolnám majd neked a gyanta patron/zsák (Oscar) használatát, de ez persze függhet akár a debreceni csapvíz általánso minőségétől is. Kezdőként teljesen felesleges "túlkombinálni" ezt az egész otthoni eszpresszózást, kezdd az alapoknál, ismerd meg a gépeket, aztán még bőven ráérsz azon agyalni, hogy merre lépj tovább, mire költs még!

Előzmény: LazacX (174625)
AttiFü Creative Commons License 2018.01.10 -1 0 174626

A túl lágy víz nem tesz jót sem a kávé ízének, sem a kávéfözönek. Csapvíz és rendszeres vízkötelenítés a tutti.

Előzmény: LazacX (174625)
LazacX Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174625
Valamelyik weblapon olvastam hogy a Nestlé Vera víz jó alternatíva a lágy vizek között. Ha árulják a hipermarketek, akkor kényelmes megoldás is lenne.
Előzmény: Epsilon (174624)
Epsilon Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174624
Ha mar valaki a hazi feladatot emlitette, ne feledkezz meg a rendszeres:
Tiszta, lagy viz hasznalatarol
A vizkotelenitesrol
Zsirtalanitasrol
Felso szuro takaritasarol
Az orlo rendszeres tisztitasarol...

Nem tudom, hogy az altalad vasarolt gep 3-iranyu szeleppel van-e ellatva, azaz lehet-e vakszurovel visszaobliteni, de a tobbiek biztos meg tudjak mondani.

Előzmény: LazacX (174620)
abilo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174623

Sziasztok. Még tanuló kávéfőző vagyok, használt főzővel, darálóval. A daráló egy szép állapotú Nemox Lux (MOKITA felirattal), fokozatmentesítve.  Szerintetek érdemes Graef CM802 kávédarálóra lecserélni a luxot? A Graef itt most viszonylag kedvező árú: https://edigital.hu/kavefozes-kiegeszitok-kavedaralo/graef-cm802-kavedaralo-p390507

LazacX Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174622
Azt nem mondom, hogy mindegyiket. :D Hétvégén majd teszek fel képet a jelenlegi csészéről, péntekig nem ígérem meg.
Előzmény: H_G (174621)
H_G Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174621

Ajjajj, itt egy nagy hiba máris. Eszpresszóhoz csakis a vastag falú csésze alkalmas, minél vastagabb és nehezebb, annál jobb. Biztos, hogy elolvastad a házi feladatot?

 

Előzmény: LazacX (174620)
LazacX Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174620
Tamper a Szamilától lesz, végre egy olyan bolt, ami gyalog negyedórára van a munkahelyemtől. Figyelmembe ajánlották hogy vigyem be a szűrőt, ne bemondásra vigyek tőlük, gondolom sok felesleges cseréjük volt. A legolcsóbb 5100 ft, remélem ez meg is felel. Ma remélem átvehető lesz mindkét gép. Most porcelán csészét használok, vékony falút, nagyon kényelmes füllel, sajnos kettő már eltört, egy meg csorba. Az utódja ugyanilyen lenne majd, hétvégén linkelek képet hogy mit néztem ki (már jó egy éve, de a vásárlásig még nem jutott a dolog). Bár szép a kávé benne, az üvegpoharakat nem szeretem.
Előzmény: H_G (174616)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174619

Szabi, kinek a papné, kinek a Gaggia Evo! :-)

 

Na, miután te azért jobban ismered ezt a típust, esetleg írhatnál a géppel majd most ismerkedő fórumtársnak, hogy mire is érdemes odafigyelnie? Pl. hogy esetleg mehet-e a tartályba vmilyen vízlágyító gyanta patron/párna, érdemes-e a felsőszűrőt cserélni, esetrleg egyes kifolyót, szűrőkosarakat....stb. utólag beszereznie?

Ja, nem is tudom, hogy pl. ennél az EVO-nál milyen a fej kialakítása? Azaz hogy kell-e hozzá imbuszkulcs, van-e benne vízterítő blokk, ha van érdemes-e azt is vmi másra cserélni..., na hirtelen ezek jutottak most az eszembe.

 

/Megvan még a Gaggia utánzatú ütvefúród?? :)) Nekem igen, lehet, hogy hétvégén be is üzemelem újra./

Előzmény: Szabi32 (174603)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174618

Igen..., ezek tényleg jó kis szemes KV-k voltak, annak ellenére hogy 100 % arabikának írták a tartalmukat. Ha lehetett kapni - és többnyire lehetett az első időkben a teszkóban - én is vettem belőlük 1000 Ft/20 dkg árban. ....hát, azért ennek a KV-s történetnek is van egy tanulsága! A magyar vásárlóközönség OMNIA néven nem hajlandő ennyit fizetni egy, a magyar átlagos választéknél jobbat kínáló szemes KV-ért. Bukta is lett ennek a forgalmazása. Mondjuk, szerintem azért kár érte.

Előzmény: magyarlacko (174614)
H_G Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174617

(Egyébként tamper, csésze, mérőpohár stb., a Szamilánál mind van. A csészékről ezúttal még nem is volt szó, pedig az is nagyon fontos, egy nem megfelelő csésze önmagában tönkreteheti az élményt.)

Előzmény: H_G (174616)
H_G Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174616

Amellett úgy tűnik, Debrcenben már megnézted a Szamila kínálatát (mert tudtál az olcsó ESE podokról), nos náluk a Musetti márkából szemes kávék is igen jók vannak.

 

Szerintem az eszpresszóval ismerkedést-begyakorlást nem helyi kis pörkölők termékeivel kell kezdeni, hanem az ismert olasz gyártókkal. Később persze el lehet térni más irányba, de csak akkor, amikor a klasszikus olasz már jól megy.

 

Előzmény: LazacX (174613)
H_G Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174615

Én nem keresem a 100% arabicát, de ezek tényleg jó kávék.

 

Előzmény: sloob (174610)
magyarlacko Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174614

Régen -kb egy éve- még lehetett kapni Omnia "ültetvényszelektált" kávékat, 20dkg - 1000HUF áron. Azok egészen ihatóak voltak. A Sparban lehetett kapni, de már rég voltam sparban, nézz rá esetleg. Pall Yotztól magam is javasoltam volna Brazil Yellow Bourbon-t. A blendjeit nem ismerem, de biztosan nagyon finomak azok is a többiből kiindulva :)

Előzmény: LazacX (174612)
LazacX Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174613

Ez kimaradt: 10E ft/kg fölé már nem szívesen mennék árban, nincs kizárva, de ahhoz már nagyon hanyatt kéne esnem az ízétől. Az elején úgy gondoltam, hogy az Omnia árát (2800/3500 ft/kg) megduplázom, ez alatt nem is nézek kávékat, úgy néz ki, nem is nagyon tévedtem.

LazacX Creative Commons License 2018.01.10 0 0 174612

Az hiszem, indulásnak a második lépcsőfokban (a próbaomnia után) PallYotz rendelés lesz, némileg az árra is gondolva. 1 kg,  egy-egy csomag getup, locavore blend, choco madness és talán brazil yellow bourbon (vagy helyette Guatemala San Miguel). Lesz benne két robusta keverék, egy csak arabica, de pont csokis-mogyorós-karamellás ízvilágú keverék, és egy fajtakávé, ez utóbbi indoklása: csak. :)   Kipróbálni egy ilyet is. A vége (csak darabonként, elfogyás után bontogatva) tán csak kihúzza azt a bő 4-5 hetet. Első körben 6-8 E ft körül gondoltam/kg, a négy átlagában kb. ennyiből ki is jön.  Utána a fekete bárány, a többit meg majd meglátjuk. Egybe kilós kávét nem szeretnék rendelni, nincs kedvem a frissentartással bűvészkedni (ide nem érte az első Omniát).

coxycanon Creative Commons License 2018.01.09 0 0 174611

Sziasztok!

Presszó kérdés:
az örlemény mennyisége és a hőfok jó (szokásos).
Az elején a lefolyás is szép, rendben van.
Olasz pörkölésű a kávé, előbb szép sötét a crema, majd nagyon hamar világosodik, szőkül.
Durvítani kellene az örleményen?

sloob Creative Commons License 2018.01.09 0 2 174610

Sziasztok!

 

Én mint 100% arabica kedvelő, az alábbiakat ajánlom:  Danesi gold, Danesi doppio, Pellini TOP, Bazzara Dodici Gran Cru, Pacificaffé Yirgacheffe, Goppion JBM, Goppion espresso italiono. 

 

Valamiért a magyar kávémanufaktúrák termékeinek állandó minőségével kicsit szkeptikus vagyok, de tuti kipróbálok néhányat. 

Előzmény: LazacX (174588)
Surda :D Creative Commons License 2018.01.09 0 0 174609

Nemnem, egy megbízható szervizes srác,Simi.

Előzmény: jak01 (174608)
jak01 Creative Commons License 2018.01.09 0 0 174608

köszi, ő Te vagy? :)

Előzmény: Surda :D (174607)
Surda :D Creative Commons License 2018.01.09 0 0 174607
Előzmény: jak01 (174606)
jak01 Creative Commons License 2018.01.09 0 0 174606

Sziasztok!

 

Budapesten kit tudtok ajánlani (akár magatokat is :) ) Gaggia Classic átnézés, tisztítás, beállítás és esetleges alkatrész pótlás munkára? GC Coffee gépről lenne szó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!