Keresés

Részletes keresés

Nibiru Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175749

Nem feltétlenül akarom magam szivatni, ha nem muszáj. :D
Nem lehetséges, hogy nálad azért nincs gond, mert világosabb pörkölésú, kevésbé olajos kávébabot használsz? Vagy tök mindegy, mert az örlemény úgyis folyamatosan takarítja a darálót belülről? 

Tudod, mint a mondás szerint, hogy a kosz csak hét napig gyűlik, aztán kopik. XD

Előzmény: Katoczi (175745)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175748

Sajna feleségem néha a komplett kart hagyja fenn, amitől agylobot kapok :) Na olyankor 2x vakszűrőzöm csapolás előtt. Olyankor a kosár is olyan dzsuvás lesz, alig lehet letakarítani ami rászárad. Borzalmas :)

 A szilvia gyári duplája 14g-s, és olasz kávéból teljesen jó, "teleduzzad" a felsőszűrőig, nem lesz mocsaras a teteje. Nem hülyék azok az olaszok.
Valahol leírtam, hogy __szerintem__ az alap silvia olasz kávéhoz lett optimalizálva, erre lehülyéztek, hogy ne mondjam, hogy a világos pöriből nem lehet vele főzni. Persze ezt nem mondtam/írtam, csak azt, hogy elsősorban olasz eszpresszóhoz találták ki. Persze lehet nagyon világosból is eszpresszót, de sokszor kétes az eredmény, és tuttira nem reprodukálható olyan könnyen,nem lesz konzisztens mint az olaszos vonalból. Utóbbival olaszos lazasággal jönnek a jó kávék. Na mind1 is...

Előzmény: Freedom of mind (175740)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175747

Majd vigyázok vele amennyire csak lehet, köszi az infót mégegyszer.

Előzmény: Mylord3 (175744)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175746

Automatikus visszaöblítés? Csak sejtem, hogy milyen géped van, már ha nem valami profi cucc.

Előzmény: blues_fan (175743)
Katoczi Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175745

"Meg micsoda hajtépő marhaság, hogy ne szedd szét, hanem porszívózz?!" nem marhaság, így van. Ha szétszeded hónapok után, látni fogod, hogy fölösleges volt. A kis Imatot 1 év után szedtem szét, értelmetlen volt. A mostani darálóm esetében meg bármikor megnézhetem a késeket alulról is, és sehol semmi lerakódás. Persze ha szívatni akarod magad akkor használj daráló tisztító porokat, vagy szedd szét bátran :D (inkább ne)

Előzmény: Nibiru (175742)
Mylord3 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175744

Az igazság az, hogy én sem szedem már szét mondjuk, hetente az épp használatban lévő őrlőmet, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy úgy alakult, hogy nem is használom olyan gyakorisággal, mint korábban. Azért persze nagyon jó, hogy megvan(nak)! :-)

Csak magát, a kis kosarat kellett nekem cserélni, ami asszem talán 3000 valamennyi volt forintban..., bevallom, nem emléxem a pontos árra.

 

Amikor megjön a géped, vedd ki ezt a kis kosarat, és alaposan nézd meg, fogod látni azt a kis élt mindkét pöcöknél, amit én is letörtem - ráadásul mindkét kis pöcöknél -, és emiatt "duna kavicsra" darálta a gép a KV-mat. Amúgy most én is az utólag vett 702-est használom - többnyire hétvégente -, asszem talán 3 kis alátéttel, és semmi gond vele.

Előzmény: Nibiru (175742)
blues_fan Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175743

Én is naponta visszaöblítem a gépet használat után. Mondjuk szerencsém van, mert az enyém tud csinálni automatikus 5-6 ciklusos visszaöblítést, tehát amire a többi eszközt elmosom, pont végez. Aeropress szűrőpapír használatával, átlag 2 havonta Tersonetezek és gyakorlatilag alig világosbarna lé jön ilyenkor is.

Előzmény: Freedom of mind (175740)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175742

Hmm, hát, elég ijesztő. :( Meg micsoda hajtépő marhaság, hogy ne szedd szét, hanem porszívózz?! Azt már én is tudom, hogy a darálóban ragadt avas kávéolaj miatt rendszeres tiszítás szükséges és ezt ugye porszívóval nem lehet elvégezni.
Egyébként ha Isten ments mégis letörne, mennyiért mérnek egy ilyen késtartó műnyag kosarat? Vagy csak késsel együtt lehet megvenni?

Előzmény: Mylord3 (175741)
Mylord3 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175741

Graef őrlők össze-, illetve szétszerelésekor érdemes erre nagyon odafigyelni, és óvatosan ügykezelni!

 

Ez a 702-es őrlők esetében is fennáll!

 

Klikk erre a lenti korábbi hsz-emre! :-)

Előzmény: Mylord3 (175300)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175740

Elgondolkodtató. Nekem a vegyszeressel elég csúnya színe szokott lenni a víznek, hogy finoman fogalmazzak.
Ki fogom próválni, hogy mennyit változik, ha legalább napi szinten csinálok vizes visszaöblítést ás meglátom.

Amikor "fennmarad", akkor csak a pogácsa marad fent a diffúzoron, vagy az egész kosár? Ha csak a pogácsa az legfeljebb vicces, de ha a kosár is akkor igazítsd meg a rugót a karban, vagy cseréld ki. A kosárnak nem szabad kijönnie a karból csak úgy.

Előzmény: GAgyiXyXy (175729)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175739

Sejtettem, hogy a standard miatt írtad, de nagyon mázlistának kell lenned, hogy a kosár is ahhoz igazodjon.
Azt egy másodpercig nem állítottam, hogy az olaszok rossz kávét főznek, én is annak vagyok a rajongója.
Egy szép lefolyás valóban nyálcsorgató tud lenni. :D

Ritkán szimplázom, de még sosem sikerült teljesen olyanra mint a dupla. Jó-jó, de csak nem olyan valahogy.
Az én szempontomból a dolognak azért nincs jelentősége, mert ha iszom, leggyakrabban eleve dupla-espresso-t vagy dupla ristrettot iszom. Egy adag egyszerűen nem elég. És nem azért mert függő lennék, hanem mindig is így volt valamiért.

Előzmény: GAgyiXyXy (175728)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175738

Hálásan köszi az infót. Nem szeretnék én is úgy járni, úgyhogy igyekszem majd körültekintően szerelni.
Más dolgokkal már én is megjártam párszor. Leggyakoribb hibám az volt, hogy túlhúztam a csavarokat amiknek vagy letört a feje, vagy szétnyírták a menetet. Nehéz volt erről leszokni. XD 
Ha megtalálod a hozzászólásodat erről a "fülszél"  letörésről, linkeld már be légy szíves.

Előzmény: Mylord3 (175719)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175737

:D Minden attól függ, hogy mit hozok össze majd a jelenlegi cuccal, aztán meglátom, hogy érdemes-e beletolni több pénzt. Még szerencse, hogy életem eddigi kávézós  tapasztalatai, valamint az utóbbi időben az interneten olvasottak és látottak alapján azért van egy ésszerű határa ennek a "hobbinak". 
Ha a Delonghival el tudom érni azt a színvonalat amire gondoltam, akkor boldogan fogom használni.
Ez elsősorban attól függ, hogy milyen a kávé szíve. Ez dönt el mindent. Engem is lenyűgöz egy szép lefolyás, de nekem a kávé íze az ami döntő. Egyelőre úgy látom, hogy jó esélyem lesz majd egy korrekt espresso-ra, ha  mégse úgy alakul, akkor majd "tovább lépek" ahogy mondani szoktátok. De erről még korai beszélni, hiszen a daráló még csak holnap érzkezik, a szűrőkosarak pedig ki tudja. És még egy rendes tömörítőm sincs, csak egy olcsó műanyag.

 

Előzmény: GAgyiXyXy (175717)
Janek__ Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175736

En 17-18g kaveból csapolok ha jol sikerul 35ml kavet ha nem akkor olyan 40-42-t.

a fejet mindig oblitem es lekefelem de a kart es a szűrőt csak hidegvizben mosommel(eddig)

 

szóval kerdes eleg e kisecsettel kitakaritani a szűrőkosarat es csak nap vegen elmosni a szűrőt és a kart e?

 

olyan napi 3 duplat főzök ha nincsenek vendégek.

 

es vakszurőzni hogy erdemes?

Előzmény: GAgyiXyXy (175715)
mdav88 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175735

mdav88 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175734

Van egy Faema Family gépem eladó. Alubojleres, nagyon szép esztétikai és jó műszaki állapotban.(a gombok viseletesek, és repedtek, de működnek, a ház szinte karcmentes)
Ára ala nature: 55e forint
Piddel(xmt7100): 70e forint

 

Jut eszembe Pavoni Europiccola csere érdekelhet!

coxycanon Creative Commons License 2018.04.05 0 0 175733

Merre laksz? Hova kellene menni érte?

Előzmény: rigoax (175731)
semikor Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175732

Sziasztok!

POD-os gépet tud valaki jó gőzzel? Jón azt értem, hogy minimum 0.6-os kiöntőben lehessen vele habosítani gondtalanul. La Piccola Cecilia mindenképpen megüti a szintet, ahogy nézem, de a maga 400+ ezer Ft-os árával nem biztos, hogy ez a legolcsóbb ilyen. :)

köszi,

P.

rigoax Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175731

70 ezer Ft - ennyiért találtam most olyan használt gépet amire cserélném (remélem még megvan:))

Előzmény: coxycanon (175730)
coxycanon Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175730

Csak csere érdekel?
Ha megválnál tőle akkor mennyiért?

Köszi!

Előzmény: rigoax (175724)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175729

Citromsavazni és puly-zni 3-4 havonta :) Olyankor leszedem a felsőszűrőt, terítőt és nem dzsuvás, persze nem is patyolat, de nem vészes. Amíg nem öblögettem, hát az csúnya volt egy hónap után is ami kijött belőle dzsuva. A szűrőket is olyankor vegyszerezem csak, vagy ha fennmarad véletlenül(kedveském hajlamos rá) zaccal a kar és nem tudom rendesen eltakarítni, akkor. De ez nagyon ritka. Ha dugós a szűrő, az nakednél tud szépeket, hiába a sok precíz előkészület, imbolyog :) Így egy flakon puly 20-30 évre elég lesz :)

Előzmény: Freedom of mind (175727)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.04.04 0 1 175728

Én az olasz esspresso standard szerint írtam. Persze ott is van +-0.5g, ami tapasztalatom szerint is inkább >=+1g, de azért az olaszok nem főznek rossz kávét na. Kiindulási alapnak a standard nem rossz, sőt. Nálam bizonyítottak :)

Méregetés? Jó az, ha egyenletes minőségre vágyik az ember. Én mérem a kávét. Azért is, mert kávéja válogatja mennyi megy bele. Szimplázásnál elngedhetetlen (és én sokat szimplázok), ott 0.1g eltérés is képes elcseszni a szép lefolyást a 7.5g-s IMS the single szűrőnél, amelybe 8.5g-9g-t teszek kávétól függően. Nem vagyunk egyformák, nálam nem csak az íz számít, hanem a vizualitás is. Nincs is szebb egy nyitott karos tökéletes lefolyásnál :) Már a kávé is finomabb :)
Robis blendek esetében szvsz az esspresso standard nagyon jó kotta.

Előzmény: Freedom of mind (175725)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175727

Bocs, szóval nem naponta, hanem csapolásonként csinálod, azaz még friss bent a csövegben a kávéolaj, talán kevésbé tapad le olyan rövid idő alatt.
És ezzel a módszerrel mennyire tudot kitolni a vegyszeres visszaöblítési időközöket?

Előzmény: GAgyiXyXy (175722)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175726

Ja, tehát csak vízzel rutinozol, értem. Az úgy rendben. :) Hogy minden nap, azon még csodálkozom, de lehet, hogy neked van igazad. Én hetente szoktam. Pontosabban egyik héten sima másik héten vegyszeres. Egyszer megpróbáltam eltérni az előírástól és kihúzni a sima vizessel, hogy mikor veszem észre a kávé ízén. Kb. egy hónapnál kezdtem érezni. De gondolom ez függ azért a lefőtt kávék számától is.

Előzmény: GAgyiXyXy (175722)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175725

Ha van rá lehetőségem mindent kipróbálok ami elém kerül és azt mondhatom, hogy a 7g az nem szabály, inkább minimum. Ennél sokkal többet is elnyel a legtöbb szűrő sajnos.  Csak a kőprofi szűrőkosaraknál (IMS, VST) lehet nagyjából biztosra menni, mert ők eleve úgy adják el ezeket. A VST-nek van 7g-os szimpla, 18 grammos dupla és EUR-dupla szűrője külön is többek között. Utóbbinál a töltet valóban 14g-ról indulhat elvileg, de  még annál is simán rámegy 1-3 g ha az ember jót akar magának. 

A lényeg, hogy a diffúzor éppen elérje a kávét. Ehhez duplánál én bármi is kerül a kezembe, tökig töltöm a kosarat, akármennyi is fér bele, majd igazítás és lehúzás, esetleg kocogtatás után tamp és mehet. A kávé pont annyit tömörödik a kosárban ha kinyomod belőle a levegőt amennyire szükséges.

A szimplánál már jóval trükkösebb. Ha ívesen szűkül azt félredobom, szórakozzon vele a halál, vagy jobb esetben a gép tulajdonosa! Tamperolhatatlan, csatornásodó szar.
Ha a perem lapos és külön mélyedés van a kosárban a kávénak (már nem tudom hol láttam ilyet) és van mellé egy kisebb átmérőjű, lehetőleg domború tamper, akkor azzal még lehet jó kávét csinálni. A perem nélküli kúpos a legjobb, ahhoz standard tampert lehet használni.

Egy biztos: méregetni nincs értelme, hacsak nem kíváncsiságból.

Előzmény: GAgyiXyXy (175715)
rigoax Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175724

És a képek:

 

Előzmény: rigoax (175723)
rigoax Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175723

FE-AR La Peppina karos gépemet rezgőpumpás/PIDes gépre cserélném.

A gép teljes felújításon esett át egy éve (simi végezte), azóta nem használtam.

Kontakt: andras.rigo@gmail.com

GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175722

Ha 40-50 nem is, de 5-15 lefolyik egy nap. A napi vakszűrőzést ajánlják, valahol olvastam. Én azért csinálom minden csapolás után, mert a kezemre áll, így ritkábban kell tersonetezni (vegyszer), és akkor sem gusztustalan fekete löttyöt kapok. Nekem ez így jó, mindig patika tisztaságú a gépem. Én így szeretem.

Előzmény: Freedom of mind (175718)
Kevin Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175721

Tudnátok ajánlani Budapesten Rancilio Silvia tuningot vállaló szakembert?

 

Előre is köszi.

Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.04 0 0 175720

Egyáltalán nincs gond a fényes felülettel, hacsak nem hagyod az asszonyt, hogy nekiálljon VIM-mel. XD (Már ha még emlékszel rá mi is az.)

Én speciell ásványmentes RO vízzel átitatott microfaser törlőrongyot használok a felület takarításához és még mindig szép fényes. Mondjuk nem tapogatom össze-vissza a gépet ha nem muszáj. A kart is microfaserrel törölgetem egyébként, hogy a krómozás ne mattuljon be.

Előzmény: Nibiru (175714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!