Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

hobo-bobo aug. 11. Creative Commons License 45010

Általában nem vagyok híve a kéktúra módosítgatásának sem okkal, de különösen ok nélkül nem, viszont ez a tervezet Sitke és Gérce közt telitalálat. 

(lásd:Útvonalváltozások és csatlakozó módosítások az Országos Kéktúrán )

 

A jelenlegi kék+ jelzésről van szó.

Sitkéről továbbindulva ahol a kék befordul az erdőbe egy gyakorlatilag járhatatlan, alig jelzett csapásra kb 150-200 méter után fogtam magam és visszafordultam.

Jól látszott ugyanis a térképen és a valóságban is hogy egy sokkal jobb, és értelmesebb útvonal is létezik, az a szekérút amely a Herceg-hegy mellett, a szőlőskertek kerítései előtt halad el, és az alginitbányánál ismét becsatlakozik a kéktúrába.

 

  

Erről lenne szó, a fotó a kereszteződésben készült. A kék balra, a szántón túl, az erdőben vezet...most még. 

 

  

 

1. A kék + leágazása Sárvár felől érkezve a templom felé.

2. a Kissitkei Kálvária-kápolna

3. úton Gérce felé, a kék jelenleg még jobb oldalon, az erdőben halad pár méterre a szántó szélétől, embermagasságú dzsindzsában

 

Ez egy jó módosítás lesz. (ha már annyit szidtam az értelmetlen börzsönyi terelgetéseket akkor említsük meg a jót is, ugyebár :-) )

 

 

 

 

mezőföldi aug. 11. Creative Commons License 45009

Kedves Gyula!

 

Nagyon köszönöm az alapos választ, és a forrásokat is!

 

A völgy (vagy völgyszakasz) nevét talán ki tudom még nyomozni, ha konkrétabban elnevezte valaha a helyi-népi és tudományos kutató közösség, vagy talán az önkormányzat ismer erre vonatkozó névrajzi adatot - országszerte a nép leleményességét és kitűnő helyismeretét ismerve kétlem, hogy egyáltalán nem történt elnevezés. Ha sikerül megtudni hiteles forrásból, megosztom az eredményt.

 

Az Éva-völgy pedig a polgári térképemen is egyértelműen azonosítható, nagyon közel van az egyelőre "névtelen" területhez (jelzett gyalogút is vezet az ottani forráshoz), de az is nyilvánvaló, hogy nem az egész patak-menti területet jelöli e név, ahol az erdészút halad. Találtam még Kis-mórágyi- és Nagy-mórágyi-völgy megnevezéseket is a Tolna megye földrajzi nevei c. névtárban, de utóbbiakat az ott közölt térképvázlaton jóval északabbra jelölték emlékezetem szerint, és sajnos azokon nem jelölik külön sem az erdészutakat, sem az egyéb dűlőutakat. (Online forrás: Illyés Gyula Megyei Könyvtár)

 

Nagyon örülök, hogy a "Mórágyi-víz" elnevezésű patakot sikerült azonosítani, bizonnyal nem csak nekem fontosak ezek a helyismereti adatok. És jó, hogy nevével is meg tudom már különböztetni az említett vízfolyást a közeli Lajvér- és Hutai-patakoktól (a Szarvas-féle turistatérkép nem jelzi a vízfolyást - nyilvános hozzászólásaimban természetesen nem kritizálni szeretném a kiadót, sőt örülnék, ha észrevételeimmel segíthetnék is).

 

Még egyszer köszönöm!

 

Tisztelettel és köszönettel: mezőföldi

Előzmény: Rakk Gyula (45008)
Rakk Gyula aug. 11. Creative Commons License 45008

Szia!

 

A prekambrium-kambrium időszakból származó, ősi gránitból álló Mórágyi-rög fő vízgyűjtőjéről van szó. Nos, a terepi tájékozódásra alkalmas topográfiai és turistatérképek nem kényeztetnek el bennünket e vízfolyás nevét illetően.

 

Polgári célú állami alaptérkép - Egységes Országos TérképRendszer (EOTR, M = 1 : 10 000, © FÖMI):

- A völgyfőre és a völgy felső szakaszára az Éva-völgye nevet alkalmazza. A tulajdonképpeni patak forrása az Anikó-forrás.

- A patak középső szakaszára (Éva völgye és Mórágy közötti szakasz) vonatkozó névrajzi elemet nem tüntet fel.

- A patak alsó szakaszára (Mórágy és a lajvér-pataki torkolat között) a Vadárok nevet alkalmazza.

 

Katonai célú topográfiai állami alaptérkép - Universal Transevrse Mercator (UTM, M = 1 : 25 000, © MH térképészeti Kht.):

- A patakot nem illetti névvel, viszont a Cseh-erdő helyén szerepelteti a Mészkemence határnevet, de ez a név igazából a Cseh-erdőtől délre, a bátaapáti Hutai-patak egyik oldalvölgyét jelenti (Az EOTR térkép jó helyre teszi).

 

A turistatérképek (Kartográfiai Vállalat / Cartographia Kft., Térkép-Faragó Bt. - Szarvas) nem nevezik meg a folyóvizet. A régebbi kiadású (pl.Szekszárdi-dombság, Dél-Sárköz és a Gemenci-erdő turistatérképe, M = 1 : 40 000, © Cartographia Kft., 1996) turistatérképek az Anikó-forrást is Henrik-forrásként azonosítja, holott ez utóbbiból nyilvánvalóan egy van a környéken.

 

Tematikus alapanyagok között azonban találunk olyan forrást, mely megnevezi a szóban forgó patakot:

A Mórágyi-rög északkeleti részének földtana (Budapest, 2009, Magyar Földtani (és Geofizikai) Intézet) (PDF)

 

E földtani szakirodalom 156.oldalán található geomorfológiai tematikus térképvázlat egyértelműen azonosíthatóvá teszi a völgyet:

 

 

Ezek szereint a keresett pataknév: Mórágyi-víz

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: mezőföldi (45007)
mezőföldi aug. 11. Creative Commons License 45007

Sziasztok Vándorok!

A hétvégén, szombaton, a Mórágy-Bátaapáti szakaszt gyalogoltam végig a RP-DDK-n - aztán a sárga jelzésen visszatértem Mórágyra. Mindkét útvonal szépen követhető, kocsmákban kérhető bélyegző, kedvesek a helyiek a vándorokkal. A bélyegzők párnájában bőven van még kék színű tinta! :-) (Szálkára érdemes párnát vinni, ha a tó melletti vendéglőbe terünk be.) Mórágyra a déli busszal érkeztem Szekszárdról: délben nyitva találtam a Kultúrotthonnal szemben, a buszmegálló fölött lévő kocsmát, Bátaapátiban pedig szombaton 4-kor a trafikkal együtt nyit az italbolt a központban, a buszmegálló és az evangélikus templom közötti téren. Mórágyon éppen Gránit fesztivál volt. Apropó gránit: Mórágy határában az első látnivaló a védett geológiai feltárás. Az erdőben, patakok mellett és nagyobb pocsolyák közelében vezető ösvényeken iszonyú renegeteg volt a szúnyog - nyilván más, eső áztatta vidékeken is hasonló a helyzet. Az elmúlt napok viharkárait is láttam: nagyobb letört ágakat, egy gyökerétől  kidőlt fát, egyéb, kirándulókat veszélyeztető állapotokat nem vettem észre, de a meglazult talaj nyilván tartogathat még meglepetéseket. Erdőlátogatásal kapcsolatban hivatalos erdészeti közleményt nem találtam. Nem volt nagy sár sem, de kialakultak tartósabb, mélyebb pocsolyák, amiket mindenhol könnyű kikerülni. Ez az útvonal is gyönyörű volt, főleg a két falu közötti völgyben, kb. félúton az erdőben, ahol kavicsos erdészúton lehet haladni, és ahol meg lehet pihenni - persze a szúnyogok társaságában - a kitűnő vízű, de szerényebben csordogáló Henrik-forrásnál. A szakasz nagy része szép erdőségen át vezet, ritkán láttam irtást, és néhányszor el lehet haladni szép tisztások mellett is, egyszer pedig méhészet közelségére figyelmeztetett egy tábla. Szántókat egyáltalán nem érint az RP-DDK vonatkozó része, de Szekszárd-Grábóc-Szálka felől újdonság volt egy nagyobb fenyves. Nem voltak durva emelkedők. Egyetlen kirándulóval nem találkoztam útközben, amin kicsit megdöbbentem. A sárga jelzést azért is említettem meg, mert Mórágy felé  a Bátaapátiból kivezető meredek dűlőút végén, a falu fölötti tetőről és vadászlesről, tovább Mórágy felé a szántók közötti kavicsos szekérútról szépen látszanak a hegyek. Végül: ismét csak egy sima, nyomtatott térképpel (Szarvas-féle kiadás) indultam el, és inkább csak a helyi földrajzi elnevezésekért nyitottam ki: most kicsit kevésnek éreztem, amit a térkép közölt, de a Tolna megye földrajzi nevei c. gyűjtés sem közölt sokkal több adatot a két falu határából. Meg tudná valaki mondani, mi a vízfolyásnak a neve, ami az erdős völgyben vezet? Talán magának a völgynek, erdőnek is van neve. A Tölgyfa-domb, a Nagy-mórágyi-völgy és az Éva-völgy közötti területről van szó, közepén a Henrik-forrással. Köszönöm!

K. Kata aug. 11. Creative Commons License 45006

Pedig elképzelhető, mert nekem aranyszínű gyári festékpárnám van :-)   De nemigen használom, inkább csak a sima kéket szoktam magammal vinni, de ma este lefotózom neked bizonyítékképpen!

Előzmény: hobo-bobo (45002)
hobo-bobo aug. 11. Creative Commons License 45005

:-)))

 

Egyébként kizárólag a Te lelki békéd érdekében nem tettem be fotót a megcsúfított bélyegzőkről! :-)

 

Apropó... a TTT fórumon szólt már valaki az illetőnek aki betette az Írott-kő, Hétforrás és a kőszegi bélyegzők lenyomatát hogy mégsem kéne?

 

(bár nekem jól jött mert így felismertem a saját készíttetésű plecsnimet, és megtudtam hogy mégis csak kitették)  

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (45004)
Tisztul_A_Visztula aug. 10. Creative Commons License 45004

Minek? Tudok neked adni egy ugyanilyen színű spray-t, amit még alig használtam. ;-)

Előzmény: olahtamas (45003)
olahtamas aug. 10. Creative Commons License 45003

Már csak a poén kedvéért is keresek valahol keréktárcsezüst festékpárnát :)

Előzmény: hobo-bobo (45002)
hobo-bobo aug. 10. Creative Commons License 45002

Ilyet még nem láttam kéktúrázásaim során, mint ma 3 helyen is a Dunántúlon:

Valami IQ-bajnok agyoniskolázott  túratársunk KERÉKTÁRCSAEZÜST spray-vel fújta be a Rózsáskerti eh, Hidegkúti vh. és a káldi Korona presszó bélyegzőit, hogy imígyen készítsen lenyomatot a füzetébe...

 

NOOORMÁLIS Maaargit??

 

Nettó fél órám ment el összesen a három bélyegző kitakarítására, szerencsére sikerült.

Első nekifutásra viszont a feloldódó ezüst és a saját kék tintám csodás lenyomatot produkált... szerencsére a próbapapírra.

 

A káldi kocsmáros azt mondta (látván felindultságomat:-) ) hogy egy hölgy(!) volt, és azt mondta hogy ilyen a párnája. 

Nem akart vele perpatvart. De ha lehet keréktárcsaezüst festékpárnát kapni akkor nyilvánosan megeszem bocsánatkérésképpen...

 

 

maszogep74 aug. 10. Creative Commons License 45001

"Hamarosan Hamuháznál is lesz , hurráá"

 

Az fain, a bérlő nem lesz boldog, mert nem szereti a turistákat :)

Előzmény: Pápai vándor (44997)
Güsziológus aug. 10. Creative Commons License 45000

Úgy látszik, hogy az erdőgazdaság nem tud arról, hogy az OKT útvonalát csak az MTSZ módosíthatja.

 

Persze minden relatív, ezek a "terelések" biztosan nem módosítások, ezért nem is kell az MTSZ engedélye:-)

 

 

OFF

Épp ma hallottam, hogy a házhoz szállító cégek a saját értelmezésük alapján szállítanak házhoz, ez ugyebár azt is jelentheti, hogy csak a ház kapujáig, az ui. már a háznál van. Nem lakásig szállítanak, hanem házig.

 

Hát ezt is megértük.

ON

Előzmény: Kornél14 (44993)
radio100jozsi aug. 9. Creative Commons License 44999

Köszönjük a listát, jó, hogy a "beszervezett" üzletek pecsétjei is megvannak benne. Iszkaszentgyörgy viszont kimaradt, de ezt írtam lentebb, hogy ott milyen pecsételés van.

Előzmény: Pápai vándor (44997)
Pápai vándor aug. 9. Creative Commons License 44998

Kisgyónban van bélyegző?

Mikor ott jártam akkor nyalóka volt , igaz az tavaly volt

Pápai vándor aug. 9. Creative Commons License 44997

 Ez a legújabb lista , egyenesen az ÉSZAK DUNÁNTÚLI TERM:BARÁT SZŐV-től

 

Hamarosan Hamuháznál is lesz , hurráá

 

 

 

 

 Pecsételő helyek a KDP útvonalán
Település Pecsételés helye Bélyegző megnevezése
Zirc Vasútállomás OKT bélyegző, vagy bármely Zirc feliratú pecsét
Porva-Csesznek vá. Porva-Csesznek vá. büfé Porva-Csesznek büfé bélyegzője
Vinye Vinye.hu büfé Vinye.hu büfé bélyegzője, vagy bármely Vinye feliratú pecsét
Kőris-hegy A lokátor állomás kerítésén OKT bélyegző
Gerence-völgy Odvaskő Hotel teraszán KDP bélyegző, vagy a hotel pecsétje
Pápavár-alja OKT és KDP keresztezésénél KDP bélyegző, vagy a táblán lévő kódszám
Augusztin-tanya Augusztin-tanya kulcsosház kerítésén KDP bélyegző
Hárskút Vegyesbolt, Fő u. 8. az üzlet bélyegzője vagy bármely Hárskút feliratú pecsét
Eplény Enikő Panzió, Gyöngyvirág utca 1. Enikő Panzió bélyegzője, vagy bármely Eplény feliratú pecsét
Alsópere Alsópere arborétum bejárata, a harangnál KDP bélyegző, vagy a harang öntésének időpontja
Öreg-Futóné A KDP útvonala és az Öreg-Futónéhoz vezető út keresztezésénél, az oszlopon KDP bélyegző
Várpalota Thury vár Thury vár bélyegzője, vagy bármely Várpalota feliratú pecsét
Baglyas-hegy Baglyas-hegy a rádióállomás kerítésén KDP bélyegző
Fehérvárcsurgói-víztározó Fehérvárcsurgói-víztározó, Becsali büfé OKT bélyegző
Isztimér Élelmiszerbolt Köztársaság u. 70. az üzlet bélyegzője vagy bármely Isztimér feliratú pecsét
Hamuház Hamuház KDP bélyegző (jelenleg még nincs kihelyezve)
Kisgyón Gyöngyvirág kulcsosház OKT bélyegző
Mecsér-telep Vegyesbolt Dorschner u. 12 Az üzlet bélyegzője vagy bármely Mecsér-telep feliratú pecsét
Mór Lemberg-kastély, Szent István tér 5. Bármely Mór feliratú bélyegző
Pusztavámi-ipartelepek Festékgyár portáján KDP bélyegző
Oroszlány Vasútállomás Bármely Oroszlány feliratú bélyegző
Vértessomló Coop élelmiszerbolt Rákóczi Ferenc. utca Bármely Vértessomló feliratú bélyegző
Szár Aréna söröző Rákóczi Ferenc utca 101. Bármely Szár feliratú bélyegző
Óbarok Söröző Fő út 55. Bármely Óbarok feliratú bélyegző
Csabdi Borozó Szabadság utca 39. Bármely Csabdi feliratú bélyegző
Somlyó Kulcsosház OKT bélyegző
Tarján Sziget Panzió Kossuth tér 22. Bármely Tarján feliratú bélyegző
Héreg Vegyesbolt Fő út. Bármely Héreg feliratú bélyegző
Pusztamarót Sólyomfészek Ifjúsági Tábor OKT bélyegző
Lábatlan Gerendai Arborétum Rákóczi Ferenc utca 170. Bármely Lábatlan vagy Piszke feliratú bélyegző

olahtamas aug. 9. Creative Commons License 44996

Köszi az infot!

Egyelőre nekem az OSM-en nem tervez csak az MTSZ felmért útján...

Előzmény: GeoDroid (44995)
GeoDroid aug. 8. Creative Commons License 44995

Érdemes lenne előbb ellenőrizni a helyszínen, van rá lehetőség, mivel az OKT benne van egy Mobilos alkalmazásban: 

Ha még nem ismert, akkor, érdemes lenne a Play-ből letölteni a TTRmAPP-ot és építő szakmai kritikát gyakorolni! :)

Terepen, hálózat nélkül is működő teljes Magyarország OSM alapon, útvonal tervezéssel! 

Előzmény: hobo-bobo (44985)
AttHunter aug. 8. Creative Commons License 44994
Kornél14 aug. 8. Creative Commons License 44993

Sziasztok,

 

Börzsönyben, a Kövesmező és Törökmező közötti OKT áthelyezés még 2013. júniusban történt, a tulajdonos kérésére. Az akkori munkákkal kapcsolatban jelent meg hír az Ipoly Erdő honlapján, de ott csak a nagyobb változások lettek kiemelve, az ilyen rövidek (~2 km) nem: http://www.ipolyerdo.hu/hirek/turaut_valtozas

 

Ami érdekes, hogy a turistautak áthelyezésének okára is van utalás ezen az oldalon: továbbiakban „nem állhat elő az az évről évre kialakuló helyzet, hogy az erdészeti szállítópályákra felfestett túraútvonalak a szükséges munkák következtében megrongálódnak.”

 

Ezzel azt akarták elérni, hogy csökkenjen a bejelentések száma a megrongálódott turistautakkal kapcsolatban. Megunták a sok panaszt és így oldották meg az ezzel kapcsolatos problémát.

 

Kornél

Előzmény: hobo-bobo (44985)
Rakk Gyula aug. 8. Creative Commons License 44992

Jó kérdés!

 

Az előbbi hozzászólásomban említett, 1992-ben kiadott igazolófózet borítóján még az Országos Kék-Túra, az 1998-ban kiadottén pedig már az Országos Kéktúra szóösszetétel szerepel. Tehát valahol e két évszám között kell keresni a váltás dátumát, mert azóta így használják. Az MTSZ kiadványai között is az egybeírt változat szerepel.

 

Nem vagyok nyelvész, úgyhogy nem tudom eldönteni, melyik a helyes :-) Kérdés, hogy a Túra Kék-e, és az Országos vagy maga a Kéktúra Országos (?)

 

Ha már szóba került a nyelvészkedés, kicsit továbbgondolva a jelenséget: amíg csak az Országos Kéktúra létezett, addig teljesen jogos volt az "Országos" jelzőt "az egész országon ÁTvezető Kéktúra" megjelölésére használni. Azonban később születtek újabb, táji viszonyítás alapú Kéktúrák: Rockenbauer Pál Dél-dunántúli, Alföldi, Balaton-felvidéki (Balatoni), Bükki, Gödöllői Kéktúra. (OKT + RPDDK + AKT = Kék Kör).

Ennek ellenére az OKT neve ma már történelem és eggyé forrt A Kéktúrával.

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: HEV (44991)
HEV aug. 8. Creative Commons License 44991

Mikor lett az Országos Kék-Túra-ból Országos Kéktúra, és miért?

Előzmény: Rakk Gyula (44990)
Rakk Gyula aug. 8. Creative Commons License 44990

Szia!

 

Sütő-Nagy Attila neve még jó ideig szerepelt a Kéktúra igazolófüzeteiben, mint alapmű-szerkesztő (a rendszerváltás után az 1988-ban kiadott igazolófüzet lett a hivatkozási alap, ezután neve már nem szerepelt többé):

 

1982 - Az Országos Kék-Túra útvonala (Rsz. 212 - Sportpropaganda, TZ 82 2190):

"Összeállította a Magyar Természetbarát Szövetség Kék-Túra Bizottsága, Sütő Nagy Attila vezetésével"

 

1983(?) - Az Országos Kék-Túra útvonala (Rsz. 213 - Sportpropaganda):

"Összeállította a Magyar Természetbarát Szövetség Kék-Túra Bizottsága, Sütő Nagy Attila vezetésével"

 

1988 - Az Országos Kék-Túra útvonalvázlat és igazolófüzet (MÁV Jegynyomda Főnökség 88.3258 (O) - Talán ez volt a rendszerváltás előtti utolsó kiadvány):

"Jelen igazolófüzet a Magyar Természetbarát Szövetség Kék-Túra Bizottsága által, Sütő Nagy Attila vezetésével annak idején szerkesztett "Országos Kék-túra útvonala" c. kiadvány alapján készült"

 

1992 - Az Országos Kék-Túra útvonalvázlat és igazolófüzet (MTSZ):

"Jelen igazolófüzet a Magyar Természetbarát Szövetség a Magyar Természetbarát Szövetség által 1988-ban kiadott "Országos Kék-túra útvonalvázlat és igazolófüzet" javított változata"

 

1998 - Az Országos Kék-Túra útvonalvázlat és igazolófüzet (MTSZ):

"Jelen igazolófüzet a Magyar Természetbarát Szövetség a Magyar Természetbarát Szövetség által 1988-ban kiadott "Országos Kék-túra útvonalvázlat és igazolófüzet" javított változata"

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: pozo (44988)
Rakk Gyula aug. 8. Creative Commons License 44989

Szia!

 

A TTR szerint is ott megy:

 

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: Güsziológus (44987)
pozo aug. 8. Creative Commons License 44988

Jó, hogy beraktad, hogy a kéziratot összeállította Sütő-Nagy Attila.

Én személyesen ismertem Sütő-Nagy Attilát, aki magánemberként és Kék-túra megszállottként is kiváló ember volt.

Kár, hogy hamar eltávozott közülünk...

Előzmény: Rakk Gyula (44983)
Güsziológus aug. 8. Creative Commons License 44987

OKT

Irota - Felsővadász

 

Egy térkép-részlet az állapotokról.

Nem GPS alapján mentem, de a log pont ott van, ahol a felmérő egykor járt.

A TUHU adatbázisa nem tudom mikor frissült, de ez az OKT útvonala Felsővadász előtt. A hivatalosat nem tudom.

Ezen az egykori szekérúton ereszkedett az OKT és a Cserehát főútja a PIROS.

Jártam az úton több alkalommal.

 

Most egy hatalmas napraforgó tábla szélén mentem (ez a LOG-on nem látszik), a második és a harmadik sor között.

Jó sok letört szár van, gondolom, mások is megküzdöttek az ember magasságú növénnyel, na és a gazzal.

 

A trekk tovább egyenesen, de arra végképp nem volt út, kerültem egy kicsit, és ahol úgy láttam, hogy át tudok menni, a gazda utólagos engedelmével eljutottam az útig.

 

Sikerült ismét megtapasztalnom az OKT megújulását.

Létező a tervezett elkerülő út, bele is mértem, jó széles földút.

Ezzel csak az a probléma, hogy kimarad a lényeg, de úgy látszik a turistautak létesítése csak a Börzsönyben fontos, a Cserehátban jó az erdészeti szállító út. Pedig lenne ösvény is, de ez a faszállító út; közelében méteres magasságban vannak elvágva a fenyőfák.

 

A füves gerincutat is sajnálom, hisz a Cserehát egyik lényege a panoráma, az észak-dél irányú völgyek, és a ny-k irányú útvonal.

Na mindegy, ez az állapot.

De a jövő szép lesz!

 

 

Rakk Gyula aug. 6. Creative Commons License 44986

Természetesen nem :-))

Előzmény: hobo-bobo (44984)
hobo-bobo aug. 6. Creative Commons License 44985

Az MTSz-nek ehhez szerintem semmi köze, és nem is tudnak róla hogy valakik 10-20 méterekkel arrébb teszik a kéktúra útvonalát sok helyen.

A legnagyobb, Katalinpuszta-Szendehely módosításról tudtak, az közzé is volt téve, de a többi tizenvalamennyi kis hülyeség nem.

 

Akár egy kérdést is megérne a honlapjukon.

Előzmény: Güsziológus (44982)
hobo-bobo aug. 6. Creative Commons License 44984

Ez király!!

Köszi!

 

Nem eladó?? :-)

Előzmény: Rakk Gyula (44983)
Rakk Gyula aug. 6. Creative Commons License 44983

Az Országos Kéktúra Szentbékkálla és Kab-hegy közötti szakasza 1959-ben

(Hobo-bobo ennek nagyon fog örülni :-)))

 

Nemrég szóba került, hogy egy régi kiadású Bakony térkép a (Monostorapáti) - Taliándörögd - Öcs - Kab-hegy útvonalon ábrázolta az Országos Kéktúrát. Akkor még csak gyanítottuk, mely mostanra világossá vált: valóban Szentbékkálla - Boncsos-tető - Monostorapáti - Taliándörögd - Öcs - Kab-hegy volt az akkori nyomvonal.

 

Előkerestem "régi turista relikviáimat" és a kezembe akadt egy 1959-es kiadású "Az Országos Kék-túrák Útvonala" című igazolófüzet (© A Vasutas Szakszervezet Sportosztálya Természetjáró Intéző Bizottsága):

 

 

Nagyobb kép itt

 

Összeállította: Sütő-Nagy Attila - Kézirat gyanánt, 1959:

 

 

Nagyobb kép itt

 

Az akkori útvonal Mindszentkálla - Szentbékkálla - Fekete-hegy után a Boncsos--tetőn át vezetett le Monostorapátiba:

 

 

Nagyobb kép itt

 

Aztán Taliándörögdön át Öcs felé folytatja útját (Monostorapátiban, a Ráskó pusztai menedékháznál és Öcsön még bélyegzőhely is volt):

 

 

Nagyobb kép itt

 

A Nagyvázsonyi-erdő egy nyiladékán érkezett fel a Kab-hegyre (Kinizsi Pál menedékház):

 

 

Nagyobb kép itt

 

Felhívom a figyelmet a térképvázlatok melletti ismertető szövegekre, melyek - sajnos - később kikoptak az újabb kiadású füzetekből.

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Güsziológus aug. 6. Creative Commons License 44982

Azért az MTSZ honlapján lehetne egy rövidke hír, hisz Törökmező felől én bizony akkor kaptam észbe, amikor belebotlottam a kerítésbe.

Szerencsére jött utánam egy pár, akik jelezték, hogy mintha láttak volna jeleket jobbra, nem sokkal a kerítés előtt, de jöttek utánam:-)

 

Ennek köszönhetően a jelzett úton mentem, bár ha egyedül vagyok, biztos átvágok.

Előzmény: olahtamas (44975)
Rakk Gyula aug. 5. Creative Commons License 44981

Szia!

 

Köszönöm a pontosítást és az infókat!

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: radio100jozsi (44977)