Keresés

Részletes keresés

hadidoki Creative Commons License 2016.04.24 0 3 56722

Azt hiszem sokunkkal előfordult már, hogy egy túra közben meghiúsult bélyegzést később, autós úttal oldottuk meg. Velem is volt már ilyen, és egy külső szemlélődő rólam feltételezhette volna, hogy csalok, pedig nem. 

Én úgy gondolom, mivel semmi effektív haszon (pld anyagi, vagy egyéb előny) nem származik az OKT teljesítéséből, ennek nincs is jelentősége. Az erkölcsi elismerést, meg nem lehet megvenni (úgy is égne a képem ha kamuból dumálnék), a túra élményeinek hiánya pedig kifejezett veszteség.

Ha van ilyen csaló, csak sajnálni tudom!  

Előzmény: Pulmy (56720)
Jesper Olsen Creative Commons License 2016.04.24 -1 1 56721

Szerintem aki már rákényszerült, hogy ilyet "elkövessen", az sokkal megértőbb tud lenni.

Előzmény: Pulmy (56720)
Pulmy Creative Commons License 2016.04.24 -5 0 56720

    Ez így teljesen elfogadható lenne, de mit szólna szerinted egy egyszerű bakancsos ha látná? Val.szeg amit én,mert ha magyarázkodni kezdesz nem lesz életszerű. Lehet,hogy az én példáimban is volt ilyen indok,ezért nem is igen bonyolódtam bele a dologba ott.Aki ilyet csinál,úgyis csak saját magát csapja be....

Előzmény: nagypapi (56719)
nagypapi Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 56719

Kisgyón egy kicsit más eset, régebben többször előfordult, hogy nem volt ott matrica vagy bélyegző (a ttt fórumból ez elég szépen nyomon követhető). Vessetek rám követ, de ilyen esetekben én is visszamennék autóval, csak hogy ne maradjon üres a rubrika a füzetben.

Előzmény: maszogep74 (56716)
Jesper Olsen Creative Commons License 2016.04.24 0 0 56718

(Természetesen az autós bélyegzésre gondoltam.)

Előzmény: Jesper Olsen (56717)
Jesper Olsen Creative Commons License 2016.04.24 0 2 56717

Tegye fel az egyik kezét, aki még nem látott ilyet - és tegye fel a másikat is, ha még nem követett el ilyet. :-)

 

(Nekem csak az egyik kezemre volt szükségem...)

maszogep74 Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 56716

Kisgyónban is van ilyen, de amikor anno itt szóba került, a sok "nagy öreg" lehurrogott, hogy ez nem igaz, kitaláció. Na ja. :/ 

Előzmény: Pulmy (56715)
Pulmy Creative Commons License 2016.04.24 -5 0 56715

"No de ha étterem, akkor egy másik étterem (OKT bélyegzőhely), ahol megoldották, hogy ne nagyon akarjon senki autóval csak a pecsételés miatt odamenni :)"

 

 

 

     Mondjuk iszik a fószer egy kv-t v.egy bubis wassert,s máris ,megoldotta a helyzetet. :D

 

Azt hittem,hogy csak legenda ez az autós bélyegző szerzés,de sajnos két helyen is találkoztam már ilyennel. Egyszer Mátraházán,egyszer a Rozália téglagyárnál. Azt hittem káprázik a szemem,mindkétszer furcsán nézhettem,mert rögtön el kezdtek magyarázkodni a delikvensek. Ráadásul a mátraházai esetnél nem is egy füzetet hozott magával a csóka. Csak azt tudnám Ők kit csapnak be saját magukon kívül. 

Előzmény: olahtamas (56714)
olahtamas Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 56714

Amíg ilyen állapotban van, talán nem veszett el végleg, de nehéz lesz manapság olyan vállalkozót keresni, aki egy ilyen kieső helyen felfuttat egy halászcsárdát nulláról.

Érdekes, hogy az MTSZ bélyegző listán is szerepel.

Mert arra a maroknyi Alföldi  kéket teljesítő túrázóra nem lehet alapozni egy vállalkozást, akik itt megfordulnak.

 

No de ha étterem, akkor egy másik étterem (OKT bélyegzőhely), ahol megoldották, hogy ne nagyon akarjon senki autóval csak a pecsételés miatt odamenni :)

Előzmény: hörpölin (56711)
Pulmy Creative Commons License 2016.04.24 -6 1 56713

"Nem gondolnám hogy szerencsés mindig megideologizálni hogy csak a lakóhelyünk körül túrázunk, mert az közel van..."

"  Ja, hogy ezek már messze vannak Somogytól.."

 

 

 

 

             Azért ezeket butaságnak tartom. Ha figyelmen kívül hagyjuk valakinek a gazdasági helyzetét akkor is vannak más tényezők amik befolyásolják ki,s mikor  hova jut el.  Hidd én(is) megtudnám engedni magamnak,hogy akár minden héten el tudjak menni három-négy napra is ,mondjuk akár az Alpokba is. Csak hát van egy faktor,amit úgy hívnak idő. Na abból van nagyon kevés(általában mindenkinek). Maradjunk nálam,ha végzek az üzleti dolgaimmal,ami nem egyszer késő estig is el-el tartanak,akkor még várnak az itthoni,s a szőlőm körüli  teendők és amik egy kertes ház körül adódnak.

 

         

            Aztán a távolság sem mellékes,ha mondjuk elmegyek a Zemplénbe az nekem min. öt óra oda,s öt vissza,pedig nagy részt pályán tudok menni.Mivel több napot sem tavaly sem az idén nem tudtam kiszakítani túrázásra így ,hogy menjek el pl. a Zempléni Rákóczira? Majd ha megérem a nyugdíjas kort,vagy olyan munkahelyem lesz ahol minden hétvégém és a több napos ünnepek is szabadok lesznek,s aztán még kertes házam (stb.) sem lesz,hidd el akkor én is preferálni fogom az általad felsorolt mozgalmakat. Addig örülök,ha egy-egy napot ki tudok sulykolni magamból és társaimmal össze tudom egyeztetni ezeket,így maradnak a max.200km-en belül  elérhető helyszínek.

 

           Nem értem egy Őrség,Göcsej,Bakony,Balaton-felvidék ,Észak-Somogy vagy az ominózus Kelet-Zalai Dombság tájai mitől másodrangúbbak,mint amiket felsorolsz. Ja,hogy azokat Te nem szereted vagy nem ismered ,pedig némelyike nincs is messze szűkebb pátriádtól....   Na ugye már is megfordult a dolog.

 

         És igen  van "élet a kéken túl is", aki nem csak azt járja az ne is írjon ide,az másodosztályú túrázónak,fórumozónak számít?

 

 

 

 

Előzmény: hobo-bobo (56707)
AttHunter Creative Commons License 2016.04.24 0 0 56712

Köszönjük Hörpölin! Jó volt egy év után "újrajárni" ezeket a szakaszokat. A mindszenti fülesleves ízét is a számban éreztem. Sajnos a Halászcsárda már akkor is zárva volt, és a révész nem is nagyon fűzött hozzá sok reményt, hogy valaha is kinyit.

Sajnos én azóta még nem folytattam(tuk) az AK-t, de most állítólag egy hetet egyben lenyomunk Ludashalomtól "ameddigelérünk"-ig.

 

Amikor felmértem a megyei teljesítéseket, akkor a Csongrád megyeit Kovács Balázs intézte:

Kovács Balázs: 6722 Szeged, Tábor utca 7/b., 6701 Szeged, Pf.: 548 (20)380-99-52 szerdánként 17.00-19.00 (pénztár: 17.00-18.00) toboz@csmtsz.hu

Ő lebeszélt a füzetről, mert régi és nem aktuális, viszont azt monta, hogy elfogadják az AK füzetet és van még kitűzőjük is. Szerintem próbáld meg.

 

"Kedves Attila!

Létezik önálló Csongrád megyei igazoló füzet, amihez - teljesítés esetén - jelenleg egy kitűző tartozik. Ha igényt tart erre a postaköltség és a bekerülési költség megfizetése mellett szívesen elküldjük Önnek. De természetesen az AK igazolófüzete tökéletesen megfelel a célnak (és frissebb is mind a mi több mint 10 éves kiadványunk).

Üdvözlettel:

Kovács Balázs"

hörpölin Creative Commons License 2016.04.24 -4 1 56711

Pedig, ha végleg bezárt, akkor egy több, mint háromszáz éves történet ért véget - legalább is, ha a homlokzatára pingált évszámokat vesszük figyelembe. :-(

 

Előzmény: olahtamas (56708)
Güsziológus Creative Commons License 2016.04.24 -3 1 56710

"...van élet a kéken túl is."

 

Van bizony.

Még a túramozgalmakon túl is van:-)

 

Pénteken volt alkalmam segíteni a jelenleg is a terepen "küzdők" (Börzsöny) rövid pihenését azzal, hogy az egyik "kajás" ep. környezetét próbáltuk alkalmassá tenni arra, hogy a fáradt vándorok (futók) picit megpihenhessenek.

 

Semmi túra, "csak" rendezgetés, pakolgatás, a környezet csinosítgatása, előkészületek.

Csodálatosan szép idő volt a Börzsöny "szélén", alaposan elfáradtunk.

 

Remélem sokan keresték fel az ep.-t!

Bár a ttúra nem ON, de a 100 feletti távok tiszteletet "parancsolnak".

 

Gondolatban én is túrázok, de most a ttúrák "támogatása" volt a fontos.

Előzmény: HEV (56706)
HEV Creative Commons License 2016.04.24 0 4 56709

Ja, hogy ezek már messze vannak Somogytól...

 

Igen, valóban messze vannak, az Őrség, Bakony, Mecsek még könnyebben elérhető, de pld. a KDP Észak - dunántúli része nekem már messze volt és drága is. Természetesen az általad felsorolt mozgalmak is nagyon szépek, és érdekesek lehetnek szívesen végigjárnám de sajnos nem tudom finanszírozni. Másik dolog az, hogy neked még meg kell élned azt a kort amit én már elértem, reméljük sikerül. 60 fölött már nem szaladgál mindenki egyedül és talán nem gond, hogy oda megyek túrázni ahova szeretnék és tudok is.

 

Természetesen tisztelem aki sokszor járta végig a kéktúrákat, ez magánügy. Mindenki oda megy ahova lehetősége és kedve van.

Én mindig megnézem mások beszámolóit  itt és még más indexes fórumokban is, gyakran ugyanazt olvasom több helyen is. :-)

 

A vélemény szabad és így nekem is lehet :-)

 

Neked már régen saját weboldalt vagy blogot kellett volna csinálnod. Ilyen szempontból más túratársak sokkal praktikusabban járnak el.(Pulmy, Hörpölin, Zolcsi67, stb.) Attól, hogy itt a  beszámolót lehozzák általában saját oldalaikon áttekinthetőbb és főleg sokkal jobban kereshetők a beszámolók, és nem kelt negatív hatást azzal, hogy más témákat, embereket igyekszik a háttérben kiszorítani.

Nagyon sok amúgy hasznos információ, amit begyüjtöttél és látszólag nem is sajnálod közreadni igy valójában kevesebbeket ér el. Ilyen szempontból pld. a facebook sem jó megoldás, ott is eltűnik a süllyesztőben sok jó anyag.

 

 

 

 

 

Előzmény: hobo-bobo (56707)
olahtamas Creative Commons License 2016.04.24 0 0 56708

A Halászcsárda gondolom végleg bezárhatott, ha egy szombati napon ebédidőben zárva volt?

Ezek szerint egy újabb halászcsárda zárt be, amiben nekem még szerencsém volt finom halászlevet ennem.

Most vagy én öregszem túl gyorsan, vagy a halászcsárdák zárnak be hamar.

Még szerencse, hogy a Gyümi vendéglőben sikerrel jártál :)

Előzmény: hörpölin (56694)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.04.24 -3 0 56707

"A regionális vagy megyei túramozgalmak pontosan azt mutatják meg ami a nagyokból kimaradt."

 

Nem gondolnám hogy szerencsés mindig megideologizálni hogy csak a lakóhelyünk körül túrázunk, mert az közel van...

Nincsen ezzel semmi gond, sőt teljesen rendben van, csak ezekkel a kijelentésekkel egyszersmind burkoltan degradálva is van aki kékezik, és főleg az érdekli. 

 

Ha már annyit emlegetjük ezt a "kéken túl is" témát akkor a teljesség kedvéért a Mátrai Rákóczit, a Zempléni Rákóczit, a Bükki Kéket, Bányász-körutat a sárgán,  Bükk 900-as Csúcsait vagy éppen a Kohász Kéket (mondjuk ez is kék) is be kéne járni egyszer. de lehetne még sorolni tovább.

Ezek is megyei vagy regionális  túramozgalomnak számítanak.

Ja, hogy ezek már messze vannak Somogytól...

 

És van egy jó csomó olyan hely amely szintén nagyon szép és egyetlen túramozgalom sem érinti. Szóval ez a kategorikus kijelentő mondat több helyen is módosításra szorul.

Előzmény: HEV (56706)
HEV Creative Commons License 2016.04.24 0 1 56706

Köszönöm a figyelemfelhívást! Ezekől a képekből is látszik, hogy van élet a kéken túl is. A regionális vagy megyei túramozgalmak pontosan azt mutatják meg ami a nagyokból kimaradt. Jó ez így.   Május elején a Budafai arborétum felé szeretném folytatni, most kezdődött a rododendron virágzás.

Előzmény: Pulmy (56691)
hörpölin Creative Commons License 2016.04.24 -4 0 56705

Pompiere:

Igen, az a rész a Pusztaszeri-erdőben csak azoknak ajánlott nyáridőben, akik szeretik a kihívásokat! Így tavasszal még járható volt a szakasz. Azt hallottam, hogy a megyei jelvényekhez a megyei igazoló füzetekbe is kell stemplizni a nagy igazoló füzet mellett. Én pedig úgy döntöttem, hogy én csak a teljes AK-ért járó jelvényre hajtok, a megyei szakaszelvényeket kihagyom.

 

nagypapi:

Igen, az AK-t járva is összeakadtam pár furcsa táblával! Ilyenek pl. az egyirányba mutatók, de ez a mindszenti tábla se kutya! Minden lényegtelen információ rajta van, de a fontosak nem. Pecsételőhelyek, kiszállási pontok, útvonalon fekvő látnivalók (Ópusztaszer!!!!). Szerintem ezek lennének a fontosak. Nos, ezek közül egy sincs a táblán. :-(

donjuan1984 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 56704

Ma Pisti barátommal befejeztük a Pilisi kilátások túra mozgalmat a harmadik túrával. Az OKT-t a Kevély-nyeregnél, illetve Csobánka után a Szent-kútnál érintettük.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10206210981577977.1073741930.1367812099&type=1&l=dca88d3170

nagypapi Creative Commons License 2016.04.23 -1 0 56703

Mindszenti strand - 2,4 km

Szabad strand - 10,6 km

Mindkettő ugyanabban az irányban, és mindkettő a Kék mentén.

Mire gondolhatott a Szerző???

Előzmény: hörpölin (56694)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.04.23 0 1 56702

Huhh, csont nélkül vitted a Kohász Kék legizgisebb részét!

Most már jöhet a jutalomjáték, Istenmezejétől a Karancs-Medves vidék!

Előzmény: llakli (56701)
llakli Creative Commons License 2016.04.23 0 0 56701

Kohász kék, Ózd-Járdánháza. Szép kilátások jó időben, a korábbiakhoz képest könnyű túra, igaz, rövidebb szakasz.

A Szilapadja nyeregből csodás lelátás. Sajnos a kempingnél hiába csöngettem, így maradt a fénykép. Innen beton majdnem végig. A jelzésekről és az út járhatóságáról csak a legjobbakat mondhatom !

Pompiere Creative Commons License 2016.04.23 -1 0 56700

Jó volt olvasni ennek a pár napnak az élményeit. Úgy tűnik, hogy sok helyen a körülmények sem változtak. Hat éve nyáron az emlékpark utáni földút ugyanígy össze volt vágva, ráadásul egy eső után sikerült arra mennünk. Az ópusztaszeri útról nyíló füves nyiladékon meg sem kíséreltük az átkelést mert derékig ért a gaz. Ráadásul még jelzés is hiányzott, csak a gps mutatta, hogy itt kellene letérni balra. Ezért inkább elmentünk a következő dűlőútig és ott kanyarodtunk le.

Ha végigjártad a Csongrád megyei szakaszt akkor a megyei jelvényt ne felejtsd el igényelni. :-)

Előzmény: hörpölin (56694)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.04.23 -2 0 56699

Nagyon ritkán adatik meg az embernek ez a katartikus élmény mikor megkönnyezheti a saját maga felett aratott győzelmet... olyankor viszont maguktól jönnek a könnyek, és olyan nagyon jól esnek, valami elszakad, valami felszakad...

Köszi hogy eszembe juttattad az ilyen élményeimet, nem volt sok, kettőre emlékszem, mindkettő teljesítménytúrán volt mikor túlvállaltam magam, csak én még az utolsó utáni pillanatban sem szoktam feladni. Hogy napokig nem tudsz járni utána az meg már kit érdekel...:-)

 

Előzmény: Bikk Pubi (56698)
Bikk Pubi Creative Commons License 2016.04.23 0 3 56698

Nagyegyháza, M1 aluljáró, Csanya követte el még 2005-ben. Aki a K100-on még el tudta olvasni, az nem volt zombi, legfeljebb mozgásában kihívással küzdő. Az első teljesítésemkor itt kezdtem el bőgni.

Előzmény: hobo-bobo (56696)
maszogep74 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 56697

Jaja, gondoltam, hogy valami biztatás valami teljesítménynek :) 

Előzmény: hobo-bobo (56696)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.04.23 0 0 56696

Annak a "HAJRÁ ZOMBIK" nevezetű feliratnak komoly történelme van, adok egy napot CsST-nek hogy elmesélje, ha nem teszi akkor megteszem én! :-)

De semmi köze semmiféle filmhez cserébe a túrázáshoz nagyon-nagyon szorosan kötődik, adott időpontban ott azon a helyen életeket mentett! :-)

Előzmény: maszogep74 (56693)
Pulmy Creative Commons License 2016.04.23 -5 0 56695

      Ez a kapu is röhej. Egyre több helyen kerítenek a zöld,narancs,piros(kinek mi tetszik) bárók ,lassan visszaérünk a harmincas évekbe és az ilyen elbarikádozott területekre csak külön engedéllyel léphet be a földi halandó.Aztán valszeg sz@ré,huggyé jutottak hozzá a földekhez. 

Előzmény: maszogep74 (56693)
hörpölin Creative Commons License 2016.04.23 -5 5 56694

Alföldi Kéktúra
Hantházi-erdők – Mindszent, vasútállomás
2016. április 16.

 

Nagyjából két és fél órásra taksáltam a sátorozó helyemtől Ópusztaszerig hátra lévő utat, és mivel már a tízórás nyitásra szerettem volna ott lenni, már reggel hétkor útnak indultam a barátságos tisztásról, ahol az éjszakát töltöttem. Pár lépéssel kiértem Dóc falu bekötőútjára, erre ráfordulva aztán kiballagtam az országútig. Olyan jól hallottam éjszaka az út forgalmát, hogy azt hittem, közel vagyok hozzá, de most láttam, hogy legalább ezer lépés volt a távolság a sátram és az út között, és köztünk volt még az erdő is. Úgy látszik, bár a szél elállt, de valami nyugati légáramlás megmaradhatott, az hozta el ilyen messzire a hangot!

 

 

Sátor, cókmók összepakolva, nem maradt más, csak a sátor lenyomata a fűben

Dóc falu bekötőútján pont a hátamba kaptam a kelő napot

 

Ráfordultam az országút szélére és magasabb fokozatba kapcsoltam. Forgalmas volt az út, kamionok is sűrűn járták, de nem előlük kellett félrehúzódnom, hanem azok elől a traktorok elől, amik valami, szinte az út teljes szélességét elfoglaló dolgokat húztak maguk után. Nézegettem, mi lehet az, de halvány lövésem sem volt róla! Gyorsan lezavartam az út szélén a mintegy 2,5 km-t, és megpillantottam a padkán a balra letérést mutató útirányjelző táblákat. Az ópusztaszeri nyíl befelé mutatott az úttól balra húzódó erdőbe, én viszont a nyíl vonalában nem láttam semmilyen, a fák közé bevezető utat!

 

Pont úgy jártam, mint az első nap a Petróczi iskola után nem sokkal, itt is alaposan körül kellett néznem, hogy észrevegyem azt a keskeny, füves nyiladékot, ami bevezetett az erdőbe. Valami nagyon halvány nyomok is felfedezhetőek voltak benne, elindultam hát ezen az „úton” a precízen felfestett jelzéseket követve. Már épp azon gondolkodtam, hogy alaposan megszívom, ha ilyen úton kell megtennem a Pusztaszeri-erdőn átvezető majd 3 km-es utam, de az első forduló után a nyomok javulni kezdtek, pár perc múlva pedig egy másik nyiladékból jól járható keréknyomok fordultak alám. Kényelmes menettel értem el rajta a főúthoz visszavezető keskeny aszfaltutat. Ezen pár perc alatt megint az országúthoz értem, egy kicsit visszafelé gyalogolva rajta pedig ráfordultam a történelmi emlékparkhoz vezető aszfaltozott útra. Fél tízre már a főkapunál voltam, még csak készülődtek a nyitáshoz, ezért hátrakerültem a hátsó, gazdasági kapuhoz, ahol aztán benyomta a portás a bélyegzőt a füzetem megfelelő helyére! Ki nem adta volna semmi pénzért a kezéből!

 

 

Ez bizony dzsindzsás szakasz lesz nyár közepére!

Később csak kialakultak a jól járható keréknyomok a Pusztaszeri-erdőben

 

Mire visszaértem a főkapuhoz, népes társaság gyülekezett már ott, több autóbusszal és jó néhány autóval vagy két-háromszáz tizen- és huszonéves fiatal érkezett a kapuhoz. A trikókból hamar kiderült, hogy melyik párt ifjúsági tagozatának tagjai, de itt ne politizáljunk inkább. Kedvesek, szimpatikusak voltak, kérdezgettek, honnan, hová ekkora cókmókkal? A Magyar Zarándokútról már hallottak, a kéktúráról még nem. Csaptam hát neki egy kis reklámot.

 

A fiatalokat külön beengedték még a nyitás előtt, én csak tízkor léphettem be, amikor hivatalosan is kaput nyitottak. A hátimotyót a vadiúj látogatóközpontban a recepciós kis hölgy gondjaira bíztam, aztán sétára indultam. Fél tizenegyre kaptam időpontot a Feszty-körkép megtekintéséhez, addig körbejártam a parkot, megálltam egy percre az Árpád emlékmű előtt is, ahol a fiatalok éppen koszorúzáshoz gyülekeztek. Fél tizenkettő felé indultam tovább az utamon, miután a park büféjében igazán jutányos áron megettem a melegszendvics ebédemet és legurítottam utána egy üveg Sopronit is. Egészen megszerettem az utam végére ezt a márkát, pedig régebben kicsit kesernyésnek találtam!

 

 

A vadiúj ópusztaszeri látogatóközpont

Koszorúzás a milenniumi Árpád emlékműnél

Az emlékmű a monostor romjaitól nézve

A Rotundában kapott helyet a Feszty-körkép is

 

A Tisza gátjáig vezető szinte nyílegyenes, vagy 6 km-es út első kilométere betonlapokkal lett burkolva, a többi a már megszokott, széles, poros földút volt. Egy pár száz lépés hosszú szakaszát még a februári csapadékos időben feltúrhatta néhány nagykerekű mezőgazdasági jármű, mostanra már kőkeménnyé szikkadtak benne a néha fél méter mély nyomvályúk. Megálltam pár perc pihenőre a komphoz félúton lévő Levelény mezőgazdasági telephelye mellett, egy csatorna hídjánál, de aztán indultam tovább. Éreztem, hogy egyre melegebb lesz aznap is, jó lenne minél gyorsabban elérni a Tiszát! Végül fél kettő előtt pár perccel kaptattam fel a magas, füves oldalú árvízvédelmi gátra. Ennek a koronáján futó betonozott keréknyomokon baktattam még vagy másfél kilométert a komphoz levezető keskeny aszfaltútig, közben az egyre hevesebben feltámadó nyugati szél néha majdnem lefújt odafentről.

 

 

Nagykerekű járművek által szántott és kővé szikkadt nyomvályúk

Levelénynél kereszteztem egy békalencsés csatornát

Az utolsó kiskunsági széles, poros úton

A Tisza gátján

 

A komp éppen a túlsó parton vesztegelt, de jól sejtettem, hogy kettőkor indulni fog! Gyorsan átért erre a partra, felszálltam rá, kipengettem a komposnak a 100 Ft viteldíjat, és egyetlen utasként átvittek a mindszenti oldalra. Út közben a pecsételés mellett (a pecsét a komposoknál van!) még fényképezésre is maradt idő. Nagyon vártam már a halászcsárdát, hogy eszek majd ott egy igazi halászlevet, de zárva találtam. Megálltam pár percre csárda mellett a magasparton, készítettem onnan is pár felvételt, aztán elindultam befelé Mindszentre.

 

 

Megérkeztem a kompkikötőhöz

Pár perc múlva a komp is megérkezett

A Tisza ellenfényben (dél felé fényképezve)

Tiszai látkép észak felé. A korlátnál a málhám ejtőzik

A komp a magaspartról fényképezve

 

A menetrend szerint 14:49-kor indult egy vonat az állomástól, odáig kb. 2,5 km-re taksáltam a távot a térképemen. Ha nagyon kilépnék, még épp odaérnék, de rohanjon az, akinek két édesanyja van! Ráérek. Meg aztán még ebédelni is kéne valamit. Nézelődve értem el a központot, és betértem a már AttHunter által is dicsért Gyümi vendéglőbe egy ebédre. Nem bántam meg: jó a konyhája, kedves a kiszolgálás, és még egy zónaadaggal is jóllaktam! Csak négy után indultam tovább a vendéglőből, nézelődve, fényképezve vágtam át a falun, és értem el a vasútállomást. Megvettem a jegyem egészen Budapestig, aztán kényelmesen kiültem a peronra megvárni a vonatomat.

 

 

A Gyümi vendéglő belülről

A mindszenti városháza

Ennél a áblánál mondtam búcsút az AK-nak a mindszeni vasútállomás előtt

 

Jött is a kis Studenka pár perc múlva, de csak két megállót menve vele gyorsan váltottam a Hódmezővásárhelyi Népkert állomásnál egy Usgyi csuklós dízelre, ami aztán berepült velem az intercity indulása előtt öt perccel a szegedi állomásra. Itt is éppen csak arra volt időm, hogy átszaladjak a többi utassal együtt a másik peronra, mire elcihelődtem a helyemen, már indult is a vonat. Csak most jöttem rá, hogy nem pecsételtem a mindszenti állomáson! Nem baj, megyek még vissza oda, remélem már a jövő hónapban!

 

Aznapi túrám trekkje:

- trekk -

maszogep74 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 56693

Csak érintőlegesen, de érdekes látvány a Kéken a kapu Nagyegyháza előtt, még akkor is, ha szemmel láthatóan meg lehet kerülni. A sok tábla miatt az az érzésem támadt, hogy aki azért is bemegy, az érezze meghúzva magát a káefté birtokán... :/

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1104127656299582.1073741939.100001070733098&type=1&l=c386ef9fb6

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!