Keresés

Részletes keresés

ssimi Creative Commons License 4 napja 0 4 55377

Erről írtam. Amit megcsináltak a. "szakértők" sok pénzért rosszul, most javíthatja a nép ingyen. Bocsánat, de ez nem szimpatikus.

Előzmény: garass (55374)
hobo-bobo Creative Commons License 4 napja -4 0 55376

Ilyet nem mondtam, tudom hogy régi motoros vagy, csak arra céloztam hogy mindig sokkal előrébb jut itt a párbeszéd mikor valaki nem esik neki Egonnak hanem csak úgy normálisan megfogalmazza a jogos kritikáját.

 

Mindezzel együtt jól látod a dolgokat, tipikus pályázati történet.

Én csak megpróbálom mentségükre felhozni a kétségtelen -bár nem túl sok- pozitívumot. Azért van az is.

Pénz el lett költve? El.

Nagy rész értelmetlenül és hibás koncepcióval? Igen.

Bosszantó és elkeserítő hogy dilettánsok költötték el holott megkérdezhettek volna legalább hozzáértőket is és akkor nagyságrendekkel jobb a végeredmény? Igen.

Meglepődtem én ezen? Nem.

És nem is érdekel, mert nem tudok rajta változtatni.

 

Előzmény: ssimi (55370)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55375

Holnap utánanézek konkrétan mi a helyzet ezügyben, honnan származik az elnevezés.

 

...addig is egy gondolatkísérlet belefér?

Az a bizonyos "fa" Ádámhoz vagy Évához tartozik vajon?:)

Előzmény: ssimi (55371)
garass Creative Commons License 4 napja 0 6 55374

Hamar feladtad. Nem dicsekvésként, de tájékoztatásul írom, én néhány társam messzemenő támogatásával ezzel foglalkozom december elejétől. A megye 600 oszlopán lévő több mint 2500 tábláját saját helyi fotóink alapján vetem össze a webapp tábláival, excell táblába rendezve a teljes állományt. Cellánként megjelölve a tábla szöveg és a szerelési hibákat. Ennek alapján fogunk leülni az illetékesekkel és elkészítjük a végleges javítási listát.

Hogy még megfejeljem, ez mintegy 750 km túraút bejárását, fotózását, értelmezését, elírások tisztázását, ismeretlen célpontok felkutatását és majdan a hibák javításának kierőszakolását jelenti. Mi nem dohogunk (nagyon), de miközben igyekszünk megtanulni e nyakatekert koncepciós elvet, megpróbálunk egy használható táblarendszert kialakítani megyénkben. Jó lenne, ha ez országos szintre is kiterjedne. De ezt egyedi hibák kiemelésével nem lehet elvégezni, mert az csak random tűzoltómunka. Ezt csak tájegységi bontásban, útfajtánként, oszloponként, táblánként és hibafajtánként rendszerbe szedve, módszeres kínai stílusban lehet a mai állapotában megoldani. Némi helyismeret sem nélkülözhető. Ám ha sikerrel járunk, a kihelyezett táblák egynegyede hasznos lehet a turisták, kirándulók számára. Akkor már csak a táblarendszer továbbfejlesztését kell megoldanunk a jövőben. Alig több, mint 2000km-nyi jelzett úton. Ehhez képest a teljes AK-t félkézzel lehetne megoldani.

Előzmény: Pompiere (55364)
nagypapi Creative Commons License 4 napja -4 1 55373

"Ezt én nem tartom olyan nagy hibának, csak az asztali ellenőrzést hiúsítja meg, de a terepen általában jó táblák vannak."

Köszönöm, én is erre gyanakodtam. Azért csak van vki a kihelyezők, ellenőrzők között, aki tudja, hogy mi is van a környéken...

A Körösladány melletti tábláról: nem tudok róla, hogy menne ott vmi tematikus út. Közel van a tábla a Kékhez, tán fonódik is, azért nem értem, hogy miért csak piros sáv van rajta jelezve.

Tovább böngészgetve a táblák között, a Pompiere által is vizsgált egyik táblán ez áll: 

https://c2.staticflickr.com/6/5709/22750246835_afa2334351_b.jpg

Sporttelep 13,8 km 3:30p

Kicsit belegondolom magam a túrázó helyzetébe: Érkezem Petróczi iskola felöl (közelebb nem nagyon van ideális kiszállási/indulási pont*), lábamban legalább 15 km, ennek nagyrésze mély homokban vagy éppen kerítéseket kerülgetve, és akkor megpillantom: Sporttelep 13,8 km!!! Nem tudom, hány AK-zó nyom le még egy focimeccset vagy pár kört a futópályán (ha van), miután gyalogolt szűk 30 kilcsit, de azért könyörgöm:

Miért nem "Kunfehértó, üdülőtelep" van feltüntetve? Esetleg Kunfehértó, vasútállomás (mint ideális kiszállási pont, igaz, ez egy kis letérés a Kékről). Esetleg a legközelebbi eső kocsma, ami azért valljuk be, jól tud esni 29 km után egy kellemes nyári napon?

Nem, a sporttelep.

És ezt nem volt elég kitalálni, ez legalább 3-4 emberen át kellett, hogy menjen (szerintem). 

 

*illetve van, a Tücsök tanya buszmegálló, de ez egyik táblán sincs jelezve, érthetetlen módon. De legalább van helyette pl. Szerelem-domb. :-)

Előzmény: garass (55368)
meggyes pele Creative Commons License 4 napja -4 0 55372

Milyen linken lehet megnézni a táblákat?

MP

ssimi Creative Commons License 4 napja 0 4 55371

Nem mellékes. Lásd Ádám-fa <-> Ádám-Éva-fa.

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55369)
ssimi Creative Commons License 4 napja 0 4 55370

Lehet, hogy nem vagyok szimpatikus, de ettől még egy tájékoztató térképen sem kellene hülyeségeknek szerepelnie.

Előzmény: hobo-bobo (55367)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55369

Kedves Ssimi,

a dűlő/határnevek szempontjából szerintem mellékes az az eltelt 30 év. Az aktualizáltság sokkal kényesebb a síkrajzi elemeknél.

Előzmény: ssimi (55366)
garass Creative Commons License 4 napja 0 4 55368

Jó hogy felhoztad ezt az oszlopot.

Bár mindkettő Heves megyéhez tartozik de az illendőség érdekében ezt értelmezem.

 

Az EM746UTJ Csalános-tető és az általam már három nappal ezelőtt ugyancsak Bánkút körzetéből feltett EM986UTJ Diabáz-barlang oszlopok táblái egy klasszikus programhibát képviselnek. Az első zempléni, a második jósvafői táblákkal került összekapcsolásra.

Biztos előfordul még több is a nagy számok törvénye alapján. Ezt én nem tartom olyan nagy hibának, csak az asztali ellenőrzést hiúsítja meg, de a terepen általában jó táblák vannak. Ha nem, akkor ez hatványozott szarvashibának minősül, ahol kumulálódik a programhiba az ellenőrzés és szerelési hibával. Természetesen javítandó.

A másik példád elvben lehetséges. Ennek nem jártam utána, de a Bükkben van rá példa, hogy egy tematikus út és a nem kék jelzett út találkozik, együtt fut. Az itt lévő oszlop tábláin ilyenkor a jelzés rangsorszabálya lép életbe. Azaz, mivel egy célt egy színnel jelölhetek csak, ezért a magasabb rangsorú jel kerül alkalmazásra. Az én példámban pl. a P-sáv magasabb rangú, mint egy tematikus jel. Talán itt is valami hasonló lehet. De ez csak elvi magyarázat most részemről a te példádra.

Előzmény: nagypapi (55365)
hobo-bobo Creative Commons License 4 napja -4 0 55367

Minden bizonnyal előre mozdítja a dolgot eme szimpatikus, konstruktív és a turistákért szerfelett aggódó hangvétel és stílus...

 

Sőt, nem csak a Galya-kilátót, de a bélyegzőhelyet sem jó helyre jelölték azon a táblán, és mást sem, semmiképpen nem POI pontossággal. De olyan hülyét nem találsz aki eszerint a tábla szerint fogja négyzetméterre belőni.

Ugyanis ez csak egy tájékoztató, áttekintő jellegű tábla. 

Kb mintha az autópályás közúti táblákon kérnéd számon az utcaneveket...okos gondolat.

Előzmény: ssimi (55366)
ssimi Creative Commons License 4 napja -4 1 55366

Szóval 30 éves alapanyagból dolgozatok. Gratulálok, ennyit a szakmaiságról.

Akkor az 55279-ben lévő térképen miért van még ahhoz képest is csomó marhaság? Még az egyik büszkeségetek, a Galya-kilátót sem tudtátok jó helyre jelölni...

 

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55357)
nagypapi Creative Commons License 4 napja -4 0 55365

Nem vagyok róla meggyőzve, hogy az MTSZ "tábla-táblázata" mindenhol pontos.

Ez pl. az EM746UTJ táblaképe a Bükkben (!!), Bánkúttól délre:

https://c2.staticflickr.com/6/5769/22710313265_430b60da3e_b.jpg 

 

Ez is egy "érdekes" tábla. Ha itt nincs is Kék, miért raktak ki táblát? Ha van, miért nincs rajta jelezve?

https://c1.staticflickr.com/1/782/22127657584_795fc2d570_b.jpg 

 

Előzmény: Pompiere (55364)
Pompiere Creative Commons License 4 napja 0 4 55364

No, tettem egy próbát. Egy excel fájlba felvittem a Kiskunhalas, Pici paci-tanya és Öttömös, Petróczi-iskola közötti AK szakaszon "tapasztalt" és javítandó táblákat. Azért tettem idézőjelbe a "tapasztalt" szót mert az általad linkelt táblahely alkalmazást néztem át és egyeztettem a saját emlékeimmel, képeimmel.

Azt kell mondjam, hogy ritka s..r meló lesz ezt utólag javítani, akár a gép előtt ülve, akár kint a terepen. Ráadásul ezen az AK szakaszon nincs is becsatlakozó másik turistajelzés, csak egy. Bele sem merek gondolni, hogy milyen nehézséget okoz ez olyan útvonalakon, ahol nem egy jelzés fut. Nem is tudom, hogy lesznek-e jelentkezők, akik ezt a munkát ingyen bérmentve a teljes kék körre elkészítik, mert szerintem ezt a munkát csak a szakaszokat egyként kezelve lehet jóra megcsinálni, úgy nem, ha itt-ott belekapunk és javítunk ezt-azt.

 

A fentiek ismeretében nagyságrendekkel kevesebb munka lett volna ezzel az egésszel, ha egy adott szakaszt jól ismerő ember, akár a Google Earth felett ülve eldönti, hogy hová milyen táblák kellenek.

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55353)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55363

Rendben.

Előzmény: olahtamas (55362)
olahtamas Creative Commons License 4 napja 0 4 55362

Várunk a febr 23.-i bizottsági ülésen, és ott átbeszélhetjük, hogy az útmutató melyik mondatai ellentmondásosak.

 

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55332)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55361

:D

OK

Előzmény: maszogep74 (55360)
maszogep74 Creative Commons License 4 napja -4 0 55360

Értem ezt is, de ez megint egy nagy általánosságban adott válasz egy konkrét, egyértelmű hibára. Vannak pár helyen az országban olyan dolgok, amiknek több nevét is ismeri az együgyü nép (bár nem túl sok, és általában ott is percek alatt kideríthető, hogy régen így hívták, de most úgy); de ez a két példa tipikusan nem ilyen. Ennek a völgynek és ennek a fának úgy tűnik nincsenek névváltozatai, meglátásom szerint ezek - udvariasan fogalmazva -konkrétan elbaszott táblafeliratok. És ez csak kettő, amit itt a közvetlen környezetemben láttam.

Mivel a net idevágó ágazata a táblák felbukkanása óta másról se szól, minthogy senki nem érti miért ezek a dolgok vannak feltüntetve a táblákon, valamint hogy a táblák jó része hibás, kezd úgy tűnni, hogy kend jó "pártkatonaként" szajkóz egy szakmainak tűnő szövegkörnyzetből bevágott szöveget, amiből az jön le, hogy mindenki hülye, mindenki szembemegy az autópályán, csak a táblafelíró a meg nem értett zseni. (A "pártkatonát" úgy értem, hogy tipikusan ez a jelenség dívik most minden állami pénzből élő területen.) Megmagyarázni természetesen BÁRMIT meg lehet; - csak ha azt sokan nem fogadják el az (állítólagos) célközönség tagjai közül, akkor ott valami gebasz van. :)

 

Részemről értelmetlennek tartom a további vitát, bár állok elébe, hivatalból sokat kell ülnöm egyébként is a gép előtt :)

 

A GPS koordináta egyébként nem rossz ötlet, ha baj van, bár ha alatta van a (feltehetően helyes) név is a táblán, akkor az adott területen ismerős hegyimentő, különleges mentő számára az is elég. Túrázni meg általában nem úgy megy az ember, hogy "na, elsétálok az N47° 17.255 E018° 06.585-re, ott megfrüstükölök, aztán felmegyek a N47° 15.973 E018° 02.718-hoz, megiszom egy sört és eszek egy hamburgert. :D És ha ott állok alatta, akkor se a koordinátákat fogom megjegyezni, hanem a hely nevét, azt könnyebb leírni/elmesélni a rajongóknak. :)

Előzmény: maszogep74 (55358)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55359

akkor fogadjunk 1 "naugye"-ben...J

Előzmény: maszogep74 (55358)
maszogep74 Creative Commons License 4 napja -4 0 55358

...hát én akármelyiket nézném (ehhez valószínűleg Rack Gyula úr kellene), egyedül a tuhu-n van fent, de ott Hosszú-Kígyós címmel. Helyiek ilyet, hogy 'Kígyó-völgy" még nem hallottak. OSM-n nem szerepel semmilyen név. A belinkelt fizetős cuccokat nem tudom megnézni, de gyanítom, hogy ott is az van, hogy vagy nincs név, vagy a Hosszú-Kígyós az.

 

Ádám-Éva-fa szintén, meg merném tippelni, hogy sehol nem szerepel "Ádám-fa" néven.

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55357)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55357

Persze hogy van.J

Szakmai.

 

A különböző turista és topográfiai térképek (amik az adatgyűjtés alapját képezték, legyenek akár nyomtatott akár digitális formátumúak) más-más névanyagot jelenítenek meg névrajzukon. A dűlő- ill. határnevek gyakorta egymás név/alakváltozataiként fordulnak elő.

 

Ha választasz egy területet és többféle térképek sorozatát áttekinted, azt fogod tapasztalni, hogy pl. adott völgyet esetleg máshogy nevezi:

 

-a Cartographia

-Szarvas-Faragó

 

-a katonai topográfia

-a polgári topográfia

-a földrajzinév-tár

 

-a TuHu

-az OSM

 

csak hogy néhányat kiragadjunk.

Az is megeshet, hogy a helyieknek is van rá (akár több) saját verziójuk az egyértelműség kedvéért..

 

Szóval nincs egységes kanonizált névanyag, lehet valamelyiket preferálni, mondván, hogy alaposabb kutatómunkával készült, vagy ezért-azért hitelesebb számunra.

Mi a 10:000-es topográfiai térképet tekintettük referenciának.

A TÉKÁ-ban alapértelmezett, meg tudod nézni.

 

Ez egy aprónak tűnő részletkérdés, de látható, milyen összetett, ha nekiállunk kibontani.

Előzmény: maszogep74 (55355)
Csuhás Creative Commons License 4 napja -4 0 55356

Minden elhagyott betű pár forintot jelenthetett valakinél...

Előzmény: maszogep74 (55355)
maszogep74 Creative Commons License 4 napja 0 4 55355

...Az "Ádám-fa" és a "Kígyó-völgy" c. fejezetekre is van valami frappáns magyarázat egyébként...?

Előzmény: maszogep74 (55354)
maszogep74 Creative Commons License 4 napja 0 4 55354

Igen, ismerem a mainstream magyarázatot, de továbbra is tökéletesen illogikusnak tartom. Úgy tűnik, sokan mások is. Jelen helyen a Kék Háromszög mentén a legközelebbi (nem is akármilyen) látnivaló a Károlytanya (nem szerepel a táblán). Azonkívül amikor túrázik az ember, akkor otthon megnézi a térképet, és megjegyzi, hogy a barlangot a Kék Barlang jelen találja, valahol a Kék és a Piros meg a Kék + környékén; - háromszög még a közelében sincs sehol. Kurvára megzavarhatja tehát, hogy a táblán egy témához csak körmönfontan kapcsolható teljesen más jelzés szerepel. Szerintem ez nem megszokás vagy beleszokás kérdése, ez agyrém lesz a jövőben is, ha így marad.

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55323)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55353

Köszönjük ezt is az ötletbörzéshez, nagyon hasznos.

Az működhet szerintem, hogy összegyűjtjük a javaslataitokat, kiegészítjük a sajátokkal, témakörönként rendezve átbeszéljük, hogy mi lehet a megfelelő prioritás, illetve hogy a különböző szabályok ne gabalyodjanak.

 

Várjuk a további ötleteket!

Kérlek benneteket, ezek jussanak el a hibabejelentő postafiókba is.

 

Előzmény: Pompiere (55351)
maszogep74 Creative Commons License 4 napja 0 0 55352

...ahán! :) Az a fránya tüsszögés! :)

Előzmény: hörpölin (55327)
Pompiere Creative Commons License 4 napja 0 4 55351

hanem a jelenségeket tipizálni, ahogy JZP kezdte, küldeni és feldolgozni a bejelentéseket, és kidolgozni a szükséges korrekció és bővítés legcélszerűbb módját.

 

Arra lehetne iránymutatást kapni, hogy mit is vártok?

- ajánlást arra, hogy hol legyen egy felszabaduló táblacsoport új helye?

- ajánlást arra, hogy ezeknek az áthelyezett tábláknak milyen új feliratai legyenek?

- ajánlást arra, hogy mi legyen az oszlop tetején lévő helyjelölő új neve, ha a régi abszolúte nem megfelelő az adott helyhez?

- ajánlást arra, hogy milyen szöveggel is kellene felülragasztani azon táblákat amelyeken nem megfelelő a szöveges tartalom?

 

Mindenesetre én legelőször azoknak a tábláknak az egyikét "tüntetném" el amelyeken ugyan az az információ ellentétes irányú nyilakkal jelenik meg. Bőven elegendő az az egy tábla, amely a turistaút irányából olvasható. Szerintem. Így rengeteg tábla szabadulhatna fel amelyeket más helyeken fel lehetne használni, igaz, csak felülragasztással.

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55321)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -5 0 55350

Nem lebőgést produkáltunk.

A lehető legkevesebb veszteséggel kiverekedtük magunkat egy eleve vesztettnek tűnő hadjáratból úgy, hogy a zászlót is megszereztük.

Mission accomplished.

Az lett volna a lebőgés, ha elúszik a projekt.

A sebeket persze le kell kezelni.

 

Előzmény: Csuhás (55347)
a jóságos Egon bácsi Creative Commons License 4 napja -4 0 55349

Elbeszélünk egymás mellett.

Természetesen pontokba kell gyűjteni, mik a a gubancos megállapítások, de ne várd tőlem, hogy ezt most azonnal végigveszem, ezt kutatom egész vasárnap délután.J

Rajta vagyunk a problémán, össze fog állni az anyag, meg lesz vitatva.

Türelem, plíz.

Előzmény: Csuhás (55347)
ssimi Creative Commons License 4 napja -2 5 55348

Hát igen. Eddig nem kellett az együttműködés, mert jó sok pénzt lehetett zsebre rakni. Meg is csináltátok nagyon-nagyon sok pénzért ezt a szart.

Most persze már kell a segítség. Oldják meg a "mezei" természetjárók, ingyen.

Na ez a felháborító!

Előzmény: a jóságos Egon bácsi (55340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!