Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2195

A citromhej az mas :) Az aroma de nem savanya :))

Előzmény: joy (2193)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2194

Gesztenyes beigli?

Előzmény: joy (2193)
joy Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2193

Mi a mákos bejgli töltelékébe mindig teszünk reszelt citromhéjat.

Még a mákos palacsintáéba is.

 

Most csak az év végére készül bájgli.

Van hozzá dió, mák, gesztenye, akarat.

Remélem, anyónak lesz kedve a tésztát megcsinálni.

Tölteni, sütni, és megenni már magam is tudom.

:o)

Előzmény: Törölt nick (2188)
Zitka Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2190

Épp a múlt héten volt a Stahljucinál:

 

http://www.stahl.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=42&receptid=803

 

 

Előzmény: Törölt nick (2188)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2189

Micsoda jo otlet!  Csak annak a neve pite... makos pite... de szerettem!  Diosat meg nem csinaltam igy, de nem lehet rossz.

 

A makos kevert tesztat is szeretem es abban sok citromhej van, finom tole.  A citrom maz kicsit mas, de attol meg jo lehet, azt hiszem erdemes lenne kiprobalni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2188)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2188

Ugyan mar... gyonyoruek! Beiglit kiskanallal is lehet enni ha arrol van szo... :))

 

Anyukam is folyton drukkolt , hogy ne repedjen - mi meg inkabb azon agyaltunk vajon lesz e benne jo sok toltelek... hat ugye kinek mi a fontos ;)

Egy evben kisirtuk, hogy be se tekerte csak ket lap koze tett tolteleket ugy 5 centi vastagon... eletem legjobb makos sutije volt!

Svab kolleganom azt mondta nekik van egy ilyen sutijuk csak meg citrommazat is tesznek a tetejere.

Nem tudom szeretnem e a makot citrommal...

Előzmény: ZsuR (2185)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2187

Úgy, ahogy kell :)

Előzmény: ZsuR (2185)
zsuzsa Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2186

Nem tudom segit-e a lelked fájdalmán de fogadd őszinte együttérzésemet :-(

 

remélem igy is el fognak fogyni :-)

Előzmény: ZsuR (2185)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2185

Megrepedtek...

Előzmény: ZsuR (2184)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.24 0 0 2184

Most pihentetem, ahogy ti mondtatok... aztan holnap reggel sutom ki.

 

zsuzsa Creative Commons License 2010.12.20 0 0 2183

Én is vettem mogyorót, mert a családi egyeztetés után kiderült dec 26-ra kell Vének Tanácsa féle  mogyorós-csokoládés kuglóf. Viszont nem lelkesitett a mogyorópiritás-darálás gondolata ezért megkérdeztem atyámat, múltkor hol vették azt a darált mogyorót, amit végül nekem passzoltak át. Az Aldiban vette és hozott is nekem két zacskót.

 

Viszont valami diszitést ki kell még találnom rá, ugye az én szilikonos formám egy karácsonyi koszorú virágokkal, masnival. legalább a virágoknak lehetne közepe, a masninak kontúrja. Talán szines gyümölcs ( lekvár ) egy kis zselatinnal meg Philadelphia sajtkrém vajjal, vanilis cukorral kinyomóból.

Előzmény: moes (2181)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2010.12.19 0 0 2182

Azzal nagyon jó lesz. És idő sem kell hozzá túl sok, én is azért szeretem :)

Előzmény: moes (2181)
moes Creative Commons License 2010.12.19 0 0 2181

találtam 20 deka mogyorót :) (viszont időt még nem)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (2169)
ULAIVA Creative Commons License 2010.12.19 0 0 2180

Köszi! Itt csak nem túl nagy hűtő és túl hideg erkély van :((

Előzmény: Vének Tanácsa TM (2171)
sans souci Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2179

Anyukámé, anyósomé is reped, de engem sem zavar, mindig nyugtatjuk őket.

 

Anyósom darál a töltelékbe aszalt gyümölcsöket is: datolyát például. Engem ez a reszelt alma lazítás fogott most meg, talán jövőre kipróbálom, bár inkább az íze miatt, nem tömör így sem.

 

Nem annyira bonyolult ám, szerintem nincs vele több gond, mint egy tortával, vagy egy többlapos sütivel.

 

Előzmény: Törölt nick (2176)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2178

 Ezt a receptet teszteltem ma:

 

http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/aprosutemenyek/2226-10-cseszes-karacsonyi-keksz-recept.html

 

 Fél cukorral és mogyoróvaj nélkül is isteni. Szellősen kell rakni a sütőbe, mert háromszorosára lapul szét.

dszysssz Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2177

Keverek baracklekvárt, vagy reszelt almát a töltelékbe - krémesebb lesz tőle, s az íze is pikánsabb. A tésztában (zsíros kelttészta) csak annyi cukor van, amennyit az élesztő felfuttatásához használok. Így jobban érvényesülnek a töltelék ízei, nem lesz túl édes :-)) Mindkét dolog Ínyesmesternél megtalálható.

Előzmény: Törölt nick (2176)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2176

Sajnos en sem ertem a zsemlemorzsazast.

 

Az en anyukam fozi a tolteleklet : mak+cukor+citromhej+mazsola+tej illetve dioval is igy.

Ha jol emlekszem repedni sem szokott neki de bevallom nem nagyon zavar ha repedt. :)

Egy regi kollegam - ferfi! :) - az altalam ismeros tolteleket meg lekvarral is kiegesziti, a makot szilvalekvarral, a diot barackkal.

Sajnos nem tudom a toltelekbe keveri e vagy a tesztat keni meg.

Az izen nem dominalt csak valahogy kulonleges volt tole :)

 

Ha valaha raszanom magam , hogy beiglit sussek, igy fogom es egeszoldalas kepeket fogok ide rakni, hogy ne mindig en irigykedjek :)))

 

Előzmény: sans souci (2174)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2175

Probalom en is pihentetni iden!  No meg kenni-szaritani-kenni...

Előzmény: sans souci (2172)
sans souci Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2174

Igen.

A zsemlemorzsa egyébként elgondolkodtatott készítés közben. Igaz, az adott mennyiségek mellett a diós töltelék megkívánt valamennyit, a mákos a felét sem. De, ha legközelebb egyszerűen annyi cukros vízzel öntöm le a diót/mákot, hogy az megfelelő állagú legyen, akkor minek bele morzsa? Talán csak szaporítóanyag, nem?

Előzmény: Törölt nick (2173)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2173

Anyukad a tolteleket is mashogy csinalja vagy csak a tesztat?

A korabban leirt - zsemlemorzsas - recepthez kepest gondolom...

Előzmény: sans souci (2172)
sans souci Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2172

Igen, nyújtás előtt 20 percet a hűtőben pihen a tészta, sütés előtt pedig egy éjszakát a spájzban. Hűvös kell, de nem hűtő.

A recept írja, hogy ne lisztezzünk, mert akkor fényesebb lesz a végén, azaz látványosabbak a repedések. Most anyukám is meg fogja szárítani a tojáskenéseket, de a lisztezés nélküli nyújtásra csak kétkedően nézett rám. Ő más receptet használ és isteni az is. Mi egy év alatt 2-3 alkalommal is sütünk bejglit, annyira szereti mindenki. Vagy ugyanez pozsonyi kiflinek...irtó mutatós, de sokkal nagyobb macera.

Előzmény: ZsuR (2163)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2171

Hűvös helyen. Ha nincs hűvös kamra vagy veranda (anyumnál ott alszanak :)), akkor hűtő.

Előzmény: ULAIVA (2170)
ULAIVA Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2170

Szobahőmérsékleten várja a reggelt vagy hűtőben?

Előzmény: Vének Tanácsa TM (2166)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2169

Igen, sütöttem azzal is, de az a tapasztalatom, hogy mivel a dió olajosabb a mogyorónál, nem árt a vaj mennyiségét csökkenteni. Nekem kicsit nehéz lett a tészta dióból. (Recept kommentjeinél írtam is.) De azz íze azzal is nagyon jó :)

Előzmény: moes (2168)
moes Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2168

dióval is működik szerinted? megkívántam egy kuglófot :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (2127)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2167

Soha nem pihentettem...

Előzmény: Vének Tanácsa TM (2166)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2166

Egyébként sem árt neki, ha pihen a tészta sütés előtt, anyum fantasztikus beiglije egy éjszakát vár sütés előtt a tepsiben. Addig van ideje márványosodni :)

(Én pedig addig neki nem állok beiglit sütni, amíg kapok anyuéból. De lehet, utána sem...)

Előzmény: ZsuR (2165)
ZsuR Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2165

Nalam nem szokott raszaradni!  No majd iden...  Koszonom!

Előzmény: Vének Tanácsa TM (2164)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2010.12.18 0 0 2164

Bizony, a kenés a titka. A tojás rászárad, miközben még kel egy kicsit a tészta, így megrepedezik rajta a tojás. A fehérjétől pedig fényes lesz :)

Előzmény: ZsuR (2163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!