Micsoda jo otlet! Csak annak a neve pite... makos pite... de szerettem! Diosat meg nem csinaltam igy, de nem lehet rossz.
A makos kevert tesztat is szeretem es abban sok citromhej van, finom tole. A citrom maz kicsit mas, de attol meg jo lehet, azt hiszem erdemes lenne kiprobalni.
Én is vettem mogyorót, mert a családi egyeztetés után kiderült dec 26-ra kell Vének Tanácsa féle mogyorós-csokoládés kuglóf. Viszont nem lelkesitett a mogyorópiritás-darálás gondolata ezért megkérdeztem atyámat, múltkor hol vették azt a darált mogyorót, amit végül nekem passzoltak át. Az Aldiban vette és hozott is nekem két zacskót.
Viszont valami diszitést ki kell még találnom rá, ugye az én szilikonos formám egy karácsonyi koszorú virágokkal, masnival. legalább a virágoknak lehetne közepe, a masninak kontúrja. Talán szines gyümölcs ( lekvár ) egy kis zselatinnal meg Philadelphia sajtkrém vajjal, vanilis cukorral kinyomóból.
Anyukámé, anyósomé is reped, de engem sem zavar, mindig nyugtatjuk őket.
Anyósom darál a töltelékbe aszalt gyümölcsöket is: datolyát például. Engem ez a reszelt alma lazítás fogott most meg, talán jövőre kipróbálom, bár inkább az íze miatt, nem tömör így sem.
Nem annyira bonyolult ám, szerintem nincs vele több gond, mint egy tortával, vagy egy többlapos sütivel.
Keverek baracklekvárt, vagy reszelt almát a töltelékbe - krémesebb lesz tőle, s az íze is pikánsabb. A tésztában (zsíros kelttészta) csak annyi cukor van, amennyit az élesztő felfuttatásához használok. Így jobban érvényesülnek a töltelék ízei, nem lesz túl édes :-)) Mindkét dolog Ínyesmesternél megtalálható.
A zsemlemorzsa egyébként elgondolkodtatott készítés közben. Igaz, az adott mennyiségek mellett a diós töltelék megkívánt valamennyit, a mákos a felét sem. De, ha legközelebb egyszerűen annyi cukros vízzel öntöm le a diót/mákot, hogy az megfelelő állagú legyen, akkor minek bele morzsa? Talán csak szaporítóanyag, nem?
Igen, nyújtás előtt 20 percet a hűtőben pihen a tészta, sütés előtt pedig egy éjszakát a spájzban. Hűvös kell, de nem hűtő.
A recept írja, hogy ne lisztezzünk, mert akkor fényesebb lesz a végén, azaz látványosabbak a repedések. Most anyukám is meg fogja szárítani a tojáskenéseket, de a lisztezés nélküli nyújtásra csak kétkedően nézett rám. Ő más receptet használ és isteni az is. Mi egy év alatt 2-3 alkalommal is sütünk bejglit, annyira szereti mindenki. Vagy ugyanez pozsonyi kiflinek...irtó mutatós, de sokkal nagyobb macera.
Igen, sütöttem azzal is, de az a tapasztalatom, hogy mivel a dió olajosabb a mogyorónál, nem árt a vaj mennyiségét csökkenteni. Nekem kicsit nehéz lett a tészta dióból. (Recept kommentjeinél írtam is.) De azz íze azzal is nagyon jó :)
Egyébként sem árt neki, ha pihen a tészta sütés előtt, anyum fantasztikus beiglije egy éjszakát vár sütés előtt a tepsiben. Addig van ideje márványosodni :)
(Én pedig addig neki nem állok beiglit sütni, amíg kapok anyuéból. De lehet, utána sem...)