ITT van egy nagyon finom recpet chili&vanilia blogjában.
De a gugli is jó barátnőd lehet... :-) Főleg, ha beszélsz vmilyen idegen nyelven. Rengeteg recept kering a neten, ki lehet kísérletezni a neked legjobban ízlőt. És a próbálkozás is sok örömet ad. :-)))
Még azt szerettem volna hozzátenni, hogy ilyen módon a filléres sűrítő- és egyéb anyagokat is sajtárban vetetik meg. Nincs most kedvem visszaolvasni, de rémlik, hogy vmelyik kész fondüben kb. 50% volt a sajt aránya. Az ára pedig....
Ilyen áron már a legjobb sajtokat is meg lehet venni, és borból is jó minőséget.
A dobozos fondühöz: elképzelhető, hogy létezik minőségi alapanyagokból előállított ilyen is, de amikor párszor végignéztem némelyik tartalmát, hát erősen kételkedni kezdtem. Van egy olyan érzésem, hogy ilyen formában sütik el a sajtgyári maradékokat. És még tesznek bele pufferanyagokat is bőven... No meg tartósítószert, és vajon még mit...????
Franciaországban nem így eszik: a hosszú villával kiszedik a tányérjukra, onnan eszik saját, normál villával. Barbár (svájci) szokásnak tartják, ha vki uazzal eszi, amivel kiszedi (pont azért, mert azt beveszi a szájába)
Meg egy kis szabalyka: amikor a falatot eszed a fondu villarol, ne erjen a szad a villahoz. . .hiszen ujra belemartod a kozosbe. Nem nagy bun - de jo ra figyelni :))!
Nagyon felcsigáztál ezzel a mártással, de rögtön akadályokba is ütköztem. Eddig csak feketeribizli dzsemet láttam, az is jó? Ha nem, akkor hol lehet sima ribizlit kapni?
Csak biztatni tudlak, hogy vásárolj neked leginkább tetsző készletet.
Az együttes evés, a hozzá kapcsolódó játék, s közben egymás "ugratása" még szorosabbra zár baráti társaságokat. Ez mai világunkban ritka kincs. Arról nem is beszélve, hogy maga az étel is különleges.
Az előre csomagolt bármi nekem "gyanus": nem tudhatom mi van benne, mikor került a dobozba és ilyenek.
Nagyon sokféle sajtot lehet ma vásárolni, amit kis tételben kóstolgatva kialakíthatod a Neked legjobban tetsző és pénztárcádhoz is igazadó ízvilágot. (ilyenkor legalább tudhatod is, hogy mit vásárolsz)
Igen ezeket a szabályokat mi is alkalmaztuk már,de eddig nem volt saját készletem sem,és most szeretnék ugymond belevágni,nekem a cserépedény tetszik a legjobban.Azért is kérdeztelek titeket,mert már jártasabbak vagytok a témában,hogy hol érdemes venni,miért nem jo a dobozos fondü (mi Svájcból mindig olyat hozattunk)...
A fondünek nem az a lényege, hogy eredeti svájci alapanyagból készüljön: ementáli-Greyerzer- sbrinz.
Magyarán: nagylyukú ementáli, kisebb lyukú (lassúbb erjesztésű) pl.:cheddar, és valamilyen kemény, tömör sajt. Ezek itthon is beszerezhetők eredetben magas áron, vagy hazai termékként spórolósabban.
Fondü készletet 4, vagy 6 személyes kivitelben nagyáruházakban, vagy konyhai boltokban beszerezhetsz. - több féle között válogathasz.
A fondü:
Az edény belső falát fokhagymegerezddel alaposan bekened. 2 pohár fehérbort beleöntesz és a borszesz égő fölé teszed. Mikor a bor gyöngyözni kezd beleteszed a reszelt, vagy apró kockára vágott sajtokat. Mikor a sajt megolvadt, másfél ek cseresznyepálinkában/konyakban feloldott búzakeményítöt adsz hozzá és állandó keverés mellett pár percig forralod.- ha kész kezdődhet a parti: hosszú villára kenyérdarabkákat (úgy kell a kenyérszeleteket vágni, hogy minden darabkának legyen héja) tűzünk belemártjuk a folyékony sajtba és hamm, bekapjuk.
A fondüparti igazi lényege: a közös tálból étkezés öröme és a játék:
Szabályokat állítunk fel, amit nem szabad áthágni (ezt illik előre kikötni). Főbenjáró bűn pl, ha a villáról a kenyér beleesik a sajtba, vagy a kenyérről akár egy pöttynyi sajt lecsöppen a tányérunkra, pláne az asztalra.
Ezeket lehet büntetni (jó, ha van egy mókamester): fizet egy palack bort, vagy "mitérdemelazabűnösakinekazálogaakezembenvan" módszer szerint.
Azt hiszem ideje egy kis fondunek! Csinaltatok mar sorrel?
Hozzavalok: 50 dkg csipos cheddar sajt, lereszelve (a Trappista tul semleges, valami az ementalihoz hasonlo kell, de nem ementali)) 1 ekanal liszt 1 1/2 kkanal mustarpor csipet cayenne paprika (vagy mas eros paprika, porra torve) 3/4 csesze sor 2 kkanal Worcestershire szosz
Keverd ossze egy talban a szaraz hozzavalokat, egy fondu talban keverd ossze sort es a Worcestershire szoszt. Meleghitsd fel mig buborekos nem lesz, allando keveres mellett. Aprankent add hozza a sajt kevereket, melegitsd simara.
Cserépedényt én a Kátayban vettem, mert a ketyerénk :-), amit Svájcból kaptunk, rézedényes. Ami húsfondühöz kiváló, de a sajt az pillanatok alatt odaégne benne.
Érdemes szétnézni esetleg még a Vasedényekben is, viszonylag nem drágán lehet néha kapni olasz cserépedényeket. Ha jól emlékszem, korábban már tettem be képet, kattints a nickemre, és próbáld meg kilistázni a topikbeli hsz-aimat.
Sajtügyben sem túl rossz a helyzet. Van már néhány sajtkereskedés, ahol mindenféle külföldi finomságot lehet kapni - csak győzd megfizetni. ;-)
A belvárosban a Gerlóczy utcában, a T. Nagy Tamás sajtkereskedésében egészen biztosan van Gruyère sajt... Vagy a Fény u-i piacon is van egy jó sajtos. Meg a Cora-k....
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek,arra lennék kíváncsi,hogy lehet-e Magyarországon fondüt kapni,mert én eddig svájcból hozattam,de szeretnék itt is hozzájutni...