Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

krilin 2014.12.03 Creative Commons License 168403

Tehát vérvétel után=véradás után (tehát 500 ml bocsátanak le)

Előzmény: krilin (168402)
krilin 2014.12.03 Creative Commons License 168402

Szerintem ilyen nincs. A szív nem így fejlődik az edzés hatására, hogy gyorsabban ver.

Hanem úgy, hogy egy ütéssel több vért tud átnyomni. Tehát kevesebbet kell ütnie ugyanazon vérmennyiség mozgatásához. Ezért csökken a nyugalmi, ébredési pulzus.

 

Ráadásul ezekhez a szív adaptációkhoz ha jól emlékszem pont nem anaerobban kell edzeni, ezek a zsírégető tartományban is megtörténnek. Mert az ütés 'ereje' valahol ott maximalizálódik. Onnantól már egyszerűen csak többet ver, ugyanakkora 'erővel'.

 

Ennek ellenére el tudok képzelni olyan esetet, hogy valaki nem tudja elérni a futásnál lehetséges max pulzusát mert mondjuk ennek izületi vagy izomzati korlátai vannak.

De az esetek többségére inkább az igaz, amit mások is írtak, hogy egy kezdő könnyen eléri a max pulzust.

 

Mondok egy példát. Amikor én vért adok 3 havonta, akkor utána mindig kicsit kezdő leszek, mert nekem nem jó a kevesebb vér, gyengus a vérem, nem jól adja le az oxigént. Akkor érzem jól magam sport közben ha kicsit több van belőle egy átlagembernél.

Tehát vérvétel után mindig magasabb a pulzusom, és ha vagyok olyan felelőtélen, hogy ilyenkor pl emelkedőn sprintelek, akkor nagyon hamar elérem a max pulzust. Pillanatok alatt ott van a max közelében.

Míg ha több a vérem, amit felfoghatunk úgy is, mint amikor egy egészséges ember edzettebb, akkor kevésbé ugrik fel a pulzus. El tudom érni, csak jobban meg kell dolgozni érte. Kevés vérrel (=kezdő) pillanatok alatt odaér.

 

De ettől még a max pulzusom ugyanaz edzetlenül meg edzetten is egy adott időszakban, mondjuk egy év távlatában.

Előzmény: pom-pom57 (168396)
krilin 2014.12.03 Creative Commons License 168401

Az nem bizonyíték, hogy a teljesítménydiagnosztikán akár jóval alacsonyabb max pulzust mérnek valakinél,, mint amit magának mér egy max pulzust teszten.

 

Én voltam kerékpáros laktát mérésen 4 éve Olivérnél. Ezek voltak a számaim.

1.7 -130
2.5- 145
2.6- 160
4.2- 175
6.2 -190

Akkoriban 198 is volt talán a max pulzusom bicajon, mégsem kellett elmennem odáig, mert egyszerűen nem arra voltunk kíváncsiak, és a laktát küszöb megállapításához nem is kell odáig elmenni.

De ha Olivér nyomtatott volna egy eredményt, akkor az lett volna ráírva, hogy max pulzus 190 vagy 192. De nem az a max pulzusom, csak a teszten idáig kellett hajtanom magam.

 

Maszkos mérésnél sem feltétlenül kell felmenni a maximumig. Ha arra kérnének sem biztos, hogy pontos lenne, hiszen egy ilyenen 15-20 vagy még több percet is futsz egyre erősebb intenzitáson. Mire a max pulzus közelébe jutnál már teljesen el vagy savasodva, és szerintem nem ilyen kell legyen egy tipikus max pulzus teszt.

 

Lesz rajta egy max pulzusod, amit ráírnak a papírra, de azt ki nem sz@rja le? Nem azért mentél hogy utána a max pulzusból számold a zónákat, hanem hogy a teszt által használt módszer szerint.

Előzmény: pom-pom57 (168398)
Spenót 2014.12.03 Creative Commons License 168400

Ez persze nem igaz. Főleg, nem nagyságrenddel.

Aki edzetlen, az sokkal kiebb terhelésre eléri a max pulzust. Amikor meg edzetteb lesz, akkor nagyobb teljesítmény hatására jön elő kb. ugyanaz a max pulzus. 

Előzmény: pom-pom57 (168396)
pom-pom57 2014.12.03 Creative Commons License 168399

majd megnézem,csak most nyomok 12 kilit Anna zónában persze csak fejben.

Előzmény: amatőr (168395)
pom-pom57 2014.12.03 Creative Commons License 168398

i_z a bizonyítéka annak,hogy igen is emelkedik a max.pulzus is (nem csak a laktát küszöb).Én sem találtam erről a témáról forrást a neten. Ezért is vetettem fel ezt a (számomra kardinális) témát. Kíváncsi lennék,hogy itt a fórumon  van-e olyan aki végzett már olyan kísérletet mint i_z.Nyilván csak olyan futó tudja ezt megmérni aki (lásd. i_z) megméri magának akkor amikor még csak kevés futás (vagy nagy kihagyás) van mögötte,és utána drasztikusan megemeli a km számát mondjuk az én kedvenc Anna zónámban  és után is fut izomból 2-3 percet .

Előzmény: krilin (168392)
pom-pom57 2014.12.03 Creative Commons License 168397

Ezt az adatot már akkor is egy kicsit fals-nak éreztem (én az elmúlt 1 évben 185 körül mértem a maximumot).

Azóta változtak az edzéseim, sokkal több lett a gyorsasági munka és pont a tegnapi futásomon mértem majdnem 200-as pulzust.

Tehát hiába javult az edzettségem, került a lábamba a felmérés óta többszáz km, a max pulzusom mégis "emelkedett".

Szóval ilyen szempontból "változik" a max pulzus, ami valójában fix, csak a megállapítása nem mindig pontos. Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom. :)

 

Ez számomra nem érthető, nagyon paradox. Azt írod ,hogy nem változik,csak nem mindig pontos a megállapítása.Az elmúlt 1 évben 185-öt mértél,most azóta javult az edzettséged és tegnap mértél 200-as pulzust.Akkor most hogy van ez? "Hiába javult és mégis emelkedett".Szerintem ezt elírtad. Tehát nem hiába futottál annyit.Ezzel engem igazolsz.Az javuló edzettségi állapot  magasabb pulzushatárt vonz maga után.

Előzmény: i_z (168391)
pom-pom57 2014.12.03 Creative Commons License 168396

Nem,félreértettél.Nem azt mondom,hogy van egy adott futó,és  csak azért nem tudja megfutni a max. pulzusát mert nincs még olyan edzettségi állapotban.Én azt mondom,hogy a javuló  edzettségi állapotban emelkedik a max. pulzus.Vegyünk egy Pl. Vegyünk  egy irodai dolgozót aki életében nem futott,max a busz után. Tiszta erőből fut amennyit tud.Nyilván addig bírja a futást (legyen az akár hány méter) amíg  eléri  a max.pulzusát, mert   a központi  rendszer abban a pillanatban leállítja vagy legalább is lelassítja a futását. És ez az ember  ,elkezd rendszeresen futni,tegyük fel egy év alatt  2000 Km-t.És utána megint fut kajakra  izomból  ( természetesen,már biztos sokkal több métert bír mint 1 évvel ezelőtt)   akkor a max. pulzusa nagyságrenddel  magasabb értéket  fog neki mutatni.Remélem elég érthető voltam.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: i_z (168391)
amatőr 2014.12.03 Creative Commons License 168395

...ja, és látod, Sajó, ha már 10 évvel ezelőtt is itt lettél volna...
lásd pl. az első kérdést... :)

amatőr 2014.12.03 Creative Commons License 168394

Csak kapkodom itt a fejem.

Az egykor volt fb tudományos szekció reneszánszát láthatjuk.

Elm felvételi tesztje már 10 éves. De örök érvényű! :)

Olvassátok!

Spenót 2014.12.03 Creative Commons License 168393

Az a baj, hogy PomPom a max pulzusra és a változására van rágyógyeulva, pedig ez sokkal kevésbé változik, mint a max pulzus használatával kikalkulált zónák a valóságban.

A lényeg szerintem az, hogy egy közelítő megoldásnak megfelel a max pulzus függvényében kalkulált zóna, de ez tökre nem veszi figyelembe az edzettséget.

Krilin módszerét nem ismertem, de akár jó is lehet kompromisszumos megoldásnak laktátküszöb mérés helyett.

 

 

Abba most ne menjünk bele, hogy a laktát mérés is lehet pontatlan és arra is vonatkozhatnak egyéni különbségek...

 

Amúgy a mérésnél azért jönnek ki különböző max pulzusok, mert a 3perces rohanásokkal nem mindenki éri el a max pulzusrát, hanem előbb adja föl.

Nem is ez a lényeg, hanem a laktátszint változása. Nem érdemes a max pulzus pontatlansága alapján megítélni ezt a módszert.

Nekem a mérésnél volt némi húzódásom és csak a laktátszint érdekében fontos pulzustartományig erőltettem a dolgot. Jóval a valós max pulzusom előtt leszálltam a futópadról, mert nem éreztem biztonságosnak. Ha nem gépen futottam volna, akkor sokkal tovább toltam volna, de a laktátküszöbömre ez nem lett volna hatással, csak a tökre nem érdekes max pulzusomra.

Előzmény: i_z (168391)
krilin 2014.12.03 Creative Commons License 168392

Önmagában az, hogy az elit sportolóknak az amatőrökhöz képest kicsit magasabban van a laktát küszöbük a max pulzushoz képest (még nem találtam hozzá forrást a neten, de még keresem:)), meg hogy azonos edzettségi szintű embereknél is lehetnek egyéni különbségek, hogy hol van a laktát a maxhoz képest, az még nem jelenti azt, hogy a laktát tesztet gyakrabban kellene elvégezni, mint egy max pulzus tesztet.

Egy amatőr futó szintjén, mint amilyen én is vagyok, bőven elég lenne szerintem évi egy laktát mérés.

 

Nem kell elmenni beméretni egyébként. Elég ha az ember fut 30 percet olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tud, de lehetőleg egyenletes tempóban (ezt persze elég nehéz elsőre eltalálni). És az utolsó 20 percnek megnézni az átlag pulzusát. Azon a pulzuson van a laktát küszöb, amikhez aztán belőheti a zónákat.

 

Persze ez a teszt sem lesz mindenkire érvényes, hiszen nagyon edzettek általában 1 órán keresztül tudnak laktáton futni. És attól is függ ki mennyire pihent a teszten.

 

Én csak kb tudom a max pulzust, valahol 193-196 között lehet.

Könnyű futásokhoz ezt használom az intenzitáshoz, erősebbekhez meg szeretek inkább egy-egy verseny eredményt alapul venni.

Havonta egy 5 km-es teszt, vagy pl a szigetkör sem rossz erre.

Előzmény: pom-pom57 (168390)
i_z 2014.12.03 Creative Commons License 168391

Ha zöldfülűként hozzászólhatok, szerintem egy kicsit elbeszéltek egymás mellett, ráadásul mindkettőtök nézőpontjában van igazság.

Én úgy látom, pom-pom azt akarja nektek elmagyarázni, hogy valakinek lehet, hogy sokkal magasabb a max pulzusa, csak nincs még olyan edzettségi állapotban, hogy azt ki is tudja futni.

A saját példámat tudnám felhozni, voltam teljesítménydiagnosztikán, ahol 180-as max pulzust állapítottak meg pár hónapja.

Ezt az adatot már akkor is egy kicsit fals-nak éreztem (én az elmúlt 1 évben 185 körül mértem a maximumot).

Azóta változtak az edzéseim, sokkal több lett a gyorsasági munka és pont a tegnapi futásomon mértem majdnem 200-as pulzust.

Tehát hiába javult az edzettségem, került a lábamba a felmérés óta többszáz km, a max pulzusom mégis "emelkedett".

Szóval ilyen szempontból "változik" a max pulzus, ami valójában fix, csak a megállapítása nem mindig pontos. Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom. :)

pom-pom57 2014.12.03 Creative Commons License 168390

Úgy látom ignoráljátok amiket írok,vagy legalább is szelektíve veszitek figyelembe.Ahhoz,hogy ismerjem a zónáimat,kell tudnom a max. pulzusom. Minden valamire való táblázat ehhez méri az összes zónát.Nem fogok elmenni tejsav mérésre.Ami állandóan csak nő,az edzettségem fokozódásával . És már leírtam a másik okot egy párszor. Úgy gondoltam,hogy a futóversenyen elengedlek magam mellett,de ezek után a nagy lóf@szt.És felbontom  a megbonthatatlan kefirgombára alapuló barátságunk is. Hacsekkal szövetkezem,mert  igaz ,hogy gyanúsan pislog, de legalább szemüveges.

Előzmény: Spenót (168388)
rrroka 2014.12.03 Creative Commons License 168389

Valamit félreértettél. Én nem azt írtam, hogy nem érdekes, a max pulzus, hanem azt, hogy nem számít, hogy mennyi, nincs értelme összehasonlítgatni mással.

Előzmény: pom-pom57 (168376)
Spenót 2014.12.02 Creative Commons License 168388

Áááááá! Betojok rajtad.

Felejtsd már el a max pulzust! Tökmindegy, hogy mennyi. Az csak ahhoz kell, hogy a százalékokkal valami közelítő értéket tudj kalkulálni a zónáidra.

Ha tejsav alapján kimérik a zónáidat, akkor tökmindegy, hogy mennyi a max pulzusod, mert úgysem egészséges max. pulzuson csinálni bármit is.

Az lenne a lényeg, hogy ismerd a zónáidat, nem???? Ezt tudnád használni, hogy hatékonyabbá tedd az edzéseidet.

 

Előzmény: pom-pom57 (168381)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168387

Ezek  nagyon jó eredményke ahhoz képest,hogy március óta futsz.Akkor neked is 190 körül lehet a max.pulzusod

Előzmény: malactarja (168386)
malactarja 2014.12.02 Creative Commons License 168386

27:50-nél 148 lett az átlag. Saját mérésem szerint a maximumom 176. Igaz, ezt még májusban mértem, akkor sem célirányosan.

Mostanában az átlagos futásaim 6-7 kilométeresek. Ebben nincs benne a kocogós (7:30) bemelegítés és levezetés, ami plusz 2,5 km. A futásaim többsége 140-145 (70-75%) közötti tartományban van. Ez nálam a beszélgetős futás teteje. Így általában 6:00 és 6:25 között van egy kilométer.

Előzmény: pom-pom57 (168385)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168385

Érdekel, amikor 27:50 -et repesztettél  5000 méteren akkor hogy alakult a pulzusod? Kezdés,közepe,befejezés.Amikor én nyomtam izomból ezt a távot minden másnap akkor még nem volt pulzusmérőm. Azóta futok szarul amióta megvan az órám.Spenót  titokban szövetkezett (megvetette velem) Hacsekkal, hogy így fogják vissza a teljesítményem. Na de majd tavasszal robban a bomba.

 

Aerob zónában mennyi idő alatt futsz 1 km-t,ha hosszabb távot futsz?Mondjuk 10-12 km-t

Előzmény: malactarja (168257)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168384

Nagyon is számít, bár Elm elismerte,hogy részben igazam van,még se akarok dilettáns könyvet írni a gyors futás titkáról. Kellett a megerősítésed. Úgyhogy köszi .A Te véleményed mindig is fontos volt számomra.Megveszlek társszerzőmnek.

Előzmény: krilin (168383)
krilin 2014.12.02 Creative Commons License 168383

Ha ez számít valamit elég sok helyen olvastam, hogy elit atlétáknál a max pulzusuk magasabb százalékánál vannak a küszöbök a földi halandókhoz képest.

Előzmény: malactarja (168380)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168382

Jó ez igaz lehet,de a tejsav küszöb az nem állandóan.Az edzettséggel feltornászható. Később kezd el savasodni az aki mögött már van egy pár kilométer.És ezt igazán az anaerob zónában eltöltött idővel lehet feltornászni.Bár lehet,hogy "Anna"aerob edzőnénin elöltött idő is felviszi  a pulzust 80-90%-ra. Lényeg az eltöltött idő hossza.  Nem is tudom,hogy Hacsek edzőnénijét nem Annának hívják?  

Előzmény: malactarja (168380)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168381

Én inkább hiszek annak a mérésnek amit én mérek egy izomból lefutott 3X 2-3 perc futása  után,mint a laborban mért értéknek.Tudod ez olyan,mit a gyereknemzés.Inkább megcsinálom magam,mint laborban lombikbébit kreálunk. Szegény Hacsek fogja látni a kárát.

Előzmény: Spenót (168377)
malactarja 2014.12.02 Creative Commons License 168380

Ez így nem igaz. A tejsav(aerob)küszöbhöz tartozó pulzus állandó, csak a hozzá tartozó "sebesség", azaz az elvégzett munka változik az edzettség növelésével.

Ezt találtam:

 

"Küszöbök és az edzettség. Az USA válogatott gyorskorcsolyázóin a májusi, edzetlen állapotban a 2,5, illetve a 4,0 mmol/l-es tejsavszintet („aerob-anaerob átmenet” és „anaerob küszöb”) 127, illetve 216 W-os terhelés váltotta ki, ez a 3–5 km-es versenytempó 69, illetve 83%-ánál volt. A szeptemberi, alapozással megszerzett, edzett állapotban a küszöbök 216, illetve 230 W-nál, a versenytempó 72, illetve 82%-ánál léptek fel (12). Nem változott az edzettséggel a küszöbértékeknél mért pulzusszám (130, illetve 164 körül), sem a maximális pulzusszám (így annak százaléka a küszöböknél), sem a Borg-skálával megítélt nehézségi fok. Az edzettséggel nõ a külsõ munkavégzés, de az aerob kapacitás azonos százalékánál marad a pulzusmegtöretéses vagy a szubjektív terhelésmegélés (RPE) küszöb."

Előzmény: Elm (168379)
Elm 2014.12.02 Creative Commons License 168379

Még a 60% sem igaz. Az is csak egy ökölszabály. A zónák is egyénfüggők. Lehet valakinek 50%-on már az anaerob küszöbje (mondjuk mert sose sportolt), és ez a pulzusérték abszolute értelemben egészen változó lehet embereknél, van akinél 120, van akinél 190. Mert a max. pulzusuk ilyen arányban eltérő. Egy elit atlétánál meg lehet 92%-on a küszöbeje, de ez az érték is lehet 150 vagy 215.

 

Mérni. Csak teszttel lehet eldönteni, hogy az adott embernek mi hol van.

Előzmény: pom-pom57 (168376)
Elm 2014.12.02 Creative Commons License 168378

Igazad van, az edzettségnek van valamelyes hatása a max pulzusra. A gyakorlatban annyira csekély, hogy értelm nincs különösebben számolni vele, sőt : számolni egyáltalán nincs értelme, csak mérni. Annyira nagyon egyéni jellemző (lásd lábméret példa).

 

De persze, hasonló (felépítésű) emberek közül talán egy kicsivel nagyobbnak lehet venni számolás alapján a max pulzusát annak, aki 30 éven át elit atléta volt, mint aki 30 éven át elit kanapészörny. De, számolni persze továbbra sincs értelme, lásd fent.

 

Viszont, ami biztos, hogy jól korrelál az életkorral, az EGYÉNRE adott max pulzus - legyen az bármennyi az adott esetben - egészen biztosan szépen csökken lefele az életkorral. Lehet, hogy valakinek 70 évesen is magasabb lesz, mint másnak 20 évesen, de ezért személyfüggő. Ebből a különbségből lehet, hogy pár százalékot az ad, hogy a 70 évesünk elit atléta, a 20 évesünk meg nem, de a maradék 96%-ot pedig az egyéni jellemző ad. Mármint azt, hogy miért van különbség kettejük között. Vagy bárkik között.

Előzmény: pom-pom57 (168366)
Spenót 2014.12.02 Creative Commons License 168377

 "Hogyan számoljam ki,hogy mennyi a zsírégetés ( 60-70 %-a a max.pulzusnak) zónám,ha nem tudom mennyi a max. pulzusom?"

 

Sehogy. Azok a számítások nem mindenkire igazak. Ha komolyan veszed magad és/vagy a futást, akkor méresd ki.

Kérdezd meg a fészbúkon, hogy hol érdemes ezt megcsináltatni és lehet, hogy kapsz egy jóárasított ajánlatot...

 

Én marhára lenyugodtam, amióta kimérettem. Ha a mérés helytálló és aki végezte tényleg úgy ért hozzám, mint amennyire látszott, akkor tök egyértelmű, hogy milyen tempóra van szükségem a fejlődéshez.

Persze, ott van a két HA, de ezeken én könnyedén átlendültem :)

 

Egyébként a mérés szerint pont jó nekem a Maffetone képlet. Szóval, tök feleslegesen mérettem meg :)

Előzmény: pom-pom57 (168376)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168376

" teljesen mindegy hogy mennyi max pulzusod, ha annak a 60%-án kell futnod, ahhoz h aerobban maradj."

 

Lehet,hogy nehéz a felfogásom,de az "annak" nem egyenlő  a max.pulzussal? Hogyan számoljam ki,hogy mennyi a zsírégetés ( 60-70 %-a a max.pulzusnak) zónám,ha nem tudom mennyi a max. pulzusom? Mondjuk az igaz,hogy a szervezetem jelzésének jobban hiszek mint az pulzusmérő órámnak. Spenót miatt vettem meg,de ki fogom vele fizettetni,mert nem dobálódzom  csak úgy 4000 Ft-al. Szerencse Ti vagytok a tanúim,ha netán a bíróságra viszem az ügyet.Ezen még gondolkozom,mert mégis csak nagycsaládos ember,és a futóbolond pólója is veszélyben van.Bennem meg van empátia,igaz nem sok.

Előzmény: rrroka (168375)
rrroka 2014.12.02 Creative Commons License 168375

szerintem ugyanarról beszélünk. teljesen mindegy hogy mennyi max pulzusod, ha annak a 60%-án kell futnod, ahhoz h aerobban maradj.

Előzmény: pom-pom57 (168373)
pom-pom57 2014.12.02 Creative Commons License 168374

"Végül egy harmadik, az életkort és az edzettséget figyelembe vevő ismert képlet, melyet a Runners World magazin is javasol a max pulzus meghatározására"

 

Akkor ezt Te is cáfolod.

 

A puding próbája az evés. Nyáron megmondom ,hogy igaz-e az állításotok miszerint nincs köze az edzettséghez.Nem rátok fogadnék,hanem a Runners World magazinra.És akkor már meg is van a pom-ponális  könyvem témájának befejező szakasza

Előzmény: pudingman (168371)