Keresés

Részletes keresés

nóném1 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 43358

Anno mi is utánanéztünk körbekérdeztünk és senkitől nem hallottunk olyan "szövődményekről" amiről írsz. Viszont mindenki óva intett a sima lasiktól. Nem is tudom hol csinálnak még 2018-ban sima lasikot, késsel, mindennel.

Biztos nem femto-d volt?

Ne haragudj, de ezek nem magyar statisztikák és ez most kivételesen jót jelent.

Itthon, ha valakinek elrontják a szemét, arról már másnap rögtön tud a fél ország.

Meglátásom és a mi tapasztataink szerint itthon sokkal jobbak az eredmények, aminek az az egyszerű oka, hogy a régi, nagy klinikák nem vállalnak rizikós eseteket. Remélem az újabbak sem.

Aki 20 éve a piacon van, az egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy visszajárjanak hozzá 5-10%-nyian reklamálni, panaszkodni, rossz hírt terszeteni. Gondolj bele a két legnagyobb klinikának már kábé 150 ezer páciense van és nem csökken a piacuk. Ez csak úgy lehetséges, ha szinte kizárják a rizikós eseteket.

Előzmény: dzoltan82 (43356)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.03 0 0 43357

Szemszárazság nekem kb. fél évig volt ma már nem is kell műkönnyezni vagy csak ritkán.

 

Fényszóródás, fényudvar is eltűnt mára, csillagokkal sincs gond eleinte éjszakai vezetésben zavart a műtét után hetekkel, hónapokkal, de meg lehetett szokni és azóta rendbejött.

 

Melyik klinikán volt az általad említett elrontott kezelés? Nem véletlenül választottam a két nagy közül az egyiket, elsőre nem is mondtak alkalmasnak, prof. Nagy Zoltánnal kellett konzultálni, ő mondta ki a végső szót, hogy nincs akadálya.

 

Amiről még tudok, hogy volt, akinek visszaromlott, de azt is bevallotta, hogy hazudott a klinikának mikor megkérdezték nem romlott-e az utóbbi évben, meg egy 18 éves fiatal, aki bár nagyon le akarták beszélni a nagyobb klinikákon, hogy még korai, mert még növésben van és nem állt be véglegesen, nem kéne csak talált egyet, aki megcsinálta és persze, hogy visszaromlott. 

 

Komolyan kell venni mindent és be kell tartani, amit mondanak, IL esetén pl. a lebenyre egy ideig kell vigyázni, nincs dörzsölés, nincs sportolás, nincs hajmosás stb. És hordani kell a napszemüveget is.

Előzmény: dzoltan82 (43356)
dzoltan82 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 43356

Mielott beleelne mindenki magat a Femto, teljesen lezeres, erintesmentes eljarasok tokeletessegebe, olvasson utana a tanumanyoknak.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26703500

 

91% esetben normalis lebenyt tudnak kesziteni, ami nagyon szuperul hangzik, amig nem te vagy a 8%-ban!!!

Ez kerekitve minden tizedik ember.

Ha te vagy a tizedik akkor lehet szakadas a lebenyben, aranytalansag, egyenetlenseg, benovesek.

 

Hogy ez mit jelent, azt ugy tudnam szemleltetni, hogy tiz mber ul a varoban, ebbol egynek a mutet utan szarabb lesz a latasa, mint a mutet elott.

Barmilyen gyogyszer engedelyezesi eljarasanal ha ilyen eselyeket kinalnak, sosem kapnanak engedelyt a forgalomba hozatalra! Meg uj autot sem vennel, ha a kereskedesbol minden tizedik ugy jonne ki, hogy szarul mukodik.

 

En sima LASIKon estem at.

Mikor mi ultunk ott a padon, szerencsere nem en voltam a tizedik. Egy kollegam felesege.

 

O -4 es -5 dioptriabol lett -1.5 es -1. A mutet ota eltelt 9 honap, 15 percenkent szemcseppezik, mert  kulonben nem lat, nagyon szarazak lettek a szemei. A penzt kb kidobta az ablakon, mert tovabbra is szemuveget kell hordania, viszont az elete sokkal rosszabb lett.

 

Termeszetesen szeretnek ujramuteni garanciaban, majd fel ev mulva. Miutan a beigert ket het helyett csak ket honap utan tudott visszaallni korlatozottan munkaba, hat nem tulsagosan rajong a otletert!

 

a Face csoportba meg nem tudtam osszefoglalot irni, de szeretnek. Foleg arrol, hogy ha minden jol megy, akkor kis fenyszorodas, szemszarazsag akkor is lesz. Ha nem megy jol?

Nem tudsz ejjel vezetni, lehet tobbe soha eletedben. En teljesen sikeres mutetnek vagyok nyilvanitva, ehhez kepest ejjel a csillagokat homalyosan latom az egen, megszamolni oket eselytelen. Orulok ha egy Iridium mukold elhuz az egen, azt legalabb latom ;) Holdfenynel nem latok ejjel.

De legalabb a holdat latom es csak egyet. Kulfoldi (nyugat EU, USA) forumokon sokan panaszkodnak ra, hogy tobb holdat latnak, pl 7-et. O_o

 

Sajnos utolag mar konnyu osszerakni a kepet, mutet elott ugy idozitenek, hogy mindenkivel talalkozhass, aki be van zsongva, hogy fasza latassal fog hazamenni, utana viszont egyenkent rendelnek be, minel kisebb legyen az eselye komplikalt esettel talalkoznod.

 

En senkinek sem merem ajanlani a kezelest, sem dicserni. Ha valaki, aki beleesik a komplikalt tiz szazalekba az en ajanlasomra fekszik fel az asztalra, en azzal nem tudnek elszamolni magamban.

 

Előzmény: Törölt nick (43355)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.02 0 0 43355

Femtokezelésnél a lebenyt is lézer vágja femto m pontossággal, azzal nem szokott baj lenni.

 

Sima Lasik esetében szikével vágnak, már nem orvos hanem azt is gép végzi, de persze ez nem lehet olyan pontos mint a femtolézer.

 

Egyébként a műtét előtt kapod meg az aláírnivaló nyilatkozatot, ahol ott van minden, lehetséges szövődmények és az is mennyit vállalnak. Sasszemklinikán pl. ez volt nálam 5 és fél éve. A megvakulás nincs a szövődmények között a fényudvar hatás pl. igen, az volt is sokáig, de nem zavaró meg lehet szokni és megszűnik idővel. Azt írták még ,hogy lehet ,hogy -2-ig visszaromolhat, de ez sem történt meg.

 

 

Nagy klinikáknál meg nem szokott baj lenni, ott van ugye a két nagy a Sasszemklinika meg a Focus Medical, több mint 20 éve vannak már a pályán és nem volt még senki ,akinek szövődménye lett volna ill .rosszabb lett volna a látása kezelés után.  Egy elrontott eset volt ,amiről itt a fórumon is írtak korábban, funkcionális vaksággal végződve, de PRK műtét volt egy régi lézergéppel a pécsi klinikán. Kisebb klinikáknál lehet még az ,hogy bevállalnak nagyobb vékonyítást a szaruhártyán és abból lehet baj, a nagyok biztos nem fogják, van a z a pont, ami alá nem mennek le és mivel van akinek gyárilag csak annyi abból nem is lehet baj.

 

PRK-ból is van már azóta no-touch módszer, ahol nem érnek a szemhez lézer csinál mindent amit előre beprogramoznak.

Előzmény: kongredaarp (43354)
kongredaarp Creative Commons License 2018.09.02 0 0 43354

Látásjavító szemműtét. Megéri ?

Sziasztok!

 

Ezt a posztot azoknak írom, akik lézeres szemműtét előtt állnak, vagy gondolkodnak rajta, és szeretnének többet megtudni a kezelésről (főleg LASIK), vagy esetleg a lehetséges mellékhatásokról. Egyáltalán nem a már kezelt, és meggyógyult embereknek szól, és nem ijesztgetési szándékkal írok.

 

Pár éve vagyok csak szemüveges, de mivel nagyon zavar, elszántam magam a lézeres szemműtétre. Voltam alkalmassági vizsgálaton (a személyzet szuper kedves volt és aranyos), mely szerint alkalmazható rajtam a PRK, vagy a Vlsum4x kezelés.

Választásom: Vlsum4x, elő is jegyeztek egy hónap múlva…

 

DE

Egy dolog tűnt fel, másnap, amikor átgondoltam az alkalmassági vizsgálaton történteket, és miután összehasonlítottam a legnagyobb klinikák weboldalát, sehol nem írnak komplikációról, vagy bármilyen negatív rövid/hosszú távú hatásról. SEHOL.

Nem hagyott nyugodni a dolog, mert valahol legbelül úgy éreztem, hogy valamit elhallgatnak előlem. Jött pár nap kutatás és rátaláltam a pillanatnyilag elérhető lézeres berendezések összehasonlítására: https://crstoday.com/wp-content/themes/crst/assets/downloads/CRST1008_06.pdf

Melyből egyértelműen kiderül, hogy mi a különbség a Di4m0nd F3MT0 és Vlsum4x között.

Csak két dolgot emelnék ki a sok közül: vágási geometria és flexibilitás: Di4m0nd F3MT0: korlázott / Vlsum4x: igen magas flexibilitás jellemző, vagyis a Di4m0nd F3MT0 nem követi a szem görbületét. A fenti pdf-ből, még az is kiderül mi a különbség az „alacsony energiájú” és „magas energiájú” kezelések között, és, hogy melyik a régebbi. (Ha valaki lefordítaná magyarra, úgy gondolom, igazán nagy segítség lenne a kezelés választás előtt állóknak)

Utána próbáltam magyar (nagyon kevés az anyanyelvünkön írt) disszertációkat, hatástanulmányokat, friss szakmai cikkeket fellelni a neten, ezek közül kettőt linkelnék be:

  1. https://www.researchgate.net/profile/Viktoria_Szabo2/publication/237428145_A_fenytoresi_hibak_muteti_javitasa/links/54e36e200cf282dbed6bdb7f/A-fenytoeresi-hibak-muteti-javitasa.pdf
  2. http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/juhaszeva.d.pdf

Végül ráakadtam egy holland dokumentumfilmre (angol felirattal megtekinthető), ami nagyjából rávilágít arra, hogy a klinikák tanulmányai nem függetlenek, hanem pont olyan szépek benne a statisztikák, amilyennek szeretnék őket láttatni:

https://bnnvara.nl/media/369785

 

Minden ember máshogy reagál a különböző behatásokra. Ez egy olyan beavatkozás, amit ha elvégeznek rajtad, nincs visszaút, a vágás a kezelt páciensek esetében sohasem gyógyul be, az integritását elveszti a szaruhártya, permanensen.

Ennek függvényében mindenki maga döntse el, hogy melyik kezelést választja. Mondanom sem kell, a műtétet lemondtam.

Andriss1980 Creative Commons License 2018.08.21 0 0 43353

Egyetértek. Emellett a facebookon az adminok azt zárnak ki akit akarnak, úgy alakítják a csoportot, ahogy akarják, itt azért mégis valahogy korrektebb és függetlenebb a moderálás.

Emellett ez a fórum egy olyan érték, ami kár lenne veszni hagyni, hiszen több mint 20 éve jönnek az infók.

Előzmény: Hooshee (43351)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.16 0 0 43352

Írtam egy kisebb regényt a csoportba 2013.01.23-án volt a műtétem Optik+Med IL, azóta is kiválóan látok és nincs semmi probléma. Akkoriban írtam ide is.

 

Azóta Sasszemklinikának hívják a klinikát.

Hooshee Creative Commons License 2018.08.16 0 0 43351

Pont hogy sokkal nehezebben követhető egy FB csoport, mint egy fórum.

Előzmény: SaraAnna (43349)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.16 0 0 43350

Benézek majd, nekem 5 és fél éve volt IntraLAsik műtétem a Saszemklinikán akkor még Optik-mednek hívták.

Előzmény: SaraAnna (43349)
SaraAnna Creative Commons License 2018.08.16 0 0 43349

Sziasztok!

 

LÉtrejött egy facebook csoport a lézeres szemműtétről! Szerintem nagyon jó lenne ha ott is mesélnétek, mert sokkal jobban lehet keresni, válaszolni egymás kérdéseire, egy csomó minden követhető!

 

https://www.facebook.com/groups/186491561753013/

 

 

zuzibaba7 Creative Commons License 2018.08.13 0 0 43348

nekem is visumaxom volt és sajnos nem sikerült tökéletesre és a vékony szaruhártya miatt sajnos ismételni sem lehet. le tudnád esetleg írni hogy milyen értékről indultál és milyen lett az első műtét után?

Előzmény: zsebo1 (43344)
Szipolykaa Creative Commons License 2018.08.08 0 0 43347

OK, OK :-)

A Face csoportban, amibe meghívtál, a legtöbb India. De régen nem olvasom őszintén szólva, mert engem ugye nem műtöttek meg, a férjemnek pedig az 560 mikronos szaruhártya szerintem elég jó garancia.

Előzmény: dzoltan82 (43346)
dzoltan82 Creative Commons License 2018.08.07 0 0 43346

3. vilagbeli mint Pl USA, Nemetorszag, Hollandia, Dania

;)

 

Egyebkent igen, nekem para. Ha elobb tudtam volna rola, es hogy a lebeny mennyivel serulekenyebb, nem engedtem volna Lasikoltatni magam. Egyebkent is fel voltam keszulve a PRKra, ra volt szanva az ido a hosszabb gyogyulasra.

 

Egyebkent most keszult egy tanulmany osszehasonlitva a mikrokeratomias es no-contact modszereket, utobbiaknal, tobb a komplikacio.

Előzmény: Szipolykaa (43345)
Szipolykaa Creative Commons License 2018.08.06 0 0 43345

Ectasiat nagy atmeroju kontaktlencsevel szoktak kezelni. Nagyon szar ugy, szerintem veglegesen nem lehet megszuntetn - akinek ilyenje lesz, az nagyon beszopta.

Mutet ELOTT szoktak ellenorizni a szaruhartya-vastagsagot, nezd meg a lapodat, rajta kell, hogy legyen. Egyebkent nem csak a vastagsag szamit, hanem az is, hogy a lebenykeszites utan mennyi a maradek vastagsag - ez nyilvan attol is fugg, hogy milyen a kiindulas allapot, hany dioptriat kell leszedni.

Ne fesd az ordogot a falra, az ectasias beszamolok altalaban harmadik vilagbeli klinikakrol erkeznek, ahol megmutenek fut-fat a bevetelert.

Előzmény: zsebo1 (43344)
zsebo1 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 43344

Koszonom. Kepek alapjan nem tul baratsagos latvany. Es vajon ha ez bekovetkezne, akkor van valami mod helyreallitani? Latas is teljesen elveszik ilyenkor? Nekem visumsx kezelesem volt, es bar ugy gondoltam/gondolom, hogy minden rendben, megis most a fulembe tettetek a bogarat😀 vastag volt a szaruhartya amibol indultunk de sajnos 2x mutottek mert nem lett jo az elso eredmenyem. De ha jol emlekszem, meg 500 folotti a vastagsag igy is. Ezt egyebkent ellenoriztetni tudom a klinikan? Marmint ha kerem,ernek szaruhartya vastagsagot?

Előzmény: Szipolykaa (43343)
Szipolykaa Creative Commons License 2018.08.05 0 0 43343

Ectasia: a szaruhártya, hogyismondjam, LEFITTYEDÉSE. Elég rémes dolog.

Guglizz rá (képkeresés), rögtön látni fogod.

Nem, nem törvényszerű következménye a műtétnek, dzoltan parája, amiben senki se tudja, mennyi a realitás. Nyilván vannak rizikófaktorok, például ha nem elég vastag a szaruhártya. Kérdés, mi az "elég vastag" - az Optimumban 500 mikrométer alatt nem szeretnek műteni, nekem 508 ha jól emlékszem, és ezzel már nem szívesen vágnék bele. Férjemnek 560, na ez már nagyon jó, őt meg is műtötték, köszöni, jól van, szemüveg nélkül olvas, vezet és létezik.

Az ectasiában az a szemét, hogy ha jön is, akkor is évekkel később. Addigra már a por is belepi a mai szemklinikákat, ahova esetleg reklamálni mehetne az ember.

A prk-nál nincs ilyen veszély.

Előzmény: zsebo1 (43342)
zsebo1 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 43342

Szia! Az altalad emlitett ectasia mit jelent? Torvenyszeru kovetkezmenye a mutetnek?

Előzmény: dzoltan82 (43341)
dzoltan82 Creative Commons License 2018.07.26 0 1 43341

Nekem hianyzik a csillagos ejszakai egbolt. Homalyos pottyoket latok ejjel csillagok helyett, pedig az enyem az olyan jol sikerult, hogy egyeb panaszom nincs is, klinika szerint minden a nagykonyv szerint.

Ehhez kepest tomegesen csepegtetnek az emberek egesz nap, mert szaraz a szemuk mutet utan tobb evvel is. Vagy pl ismerosnek szemszarazsag melle meg egy -1 szemuveget is kell viselnie egyik szemen, masikon "csak" -0.5.

Szepen es jol hangzik az egesz, amig nincs valami komplikacio, mutettel szerzett gond, csak ez egyiranyu utca, onnan nincs visszaut.

Egy szerzett szemszarazsag is olyan szintu mindennapi diszkomfortot okoz, ami ossze sem hasonlithato a szemuveg 'kenyelmetlensegevel'. Es akkor meg sem emlitettuk a gyakori velejaro ejjeli homalyos latas (esetemben a vezetesben nem akadalyoz, de csillagokat nem latom az egen, ugyhogy hullocsillagokrol is le kell mondanom)

Nem csodalkozom, hogy az erzelmileg labilisabbak depressziosak lesznek, mikor a szemuveget felvaltjak az egyeb kellemetlensegek, hat meg ha a szemuveg maradt is! Se penz, se eredmeny...

 

Es majd tiz ev mulva johet az ectasia ;)

Előzmény: Mindenváró Ádám (43340)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.07.25 0 0 43340

Sziasztok,

 

Pár éve elmentem egy klinikára és bevizsgáltattam a szemem. Alkalmas lettem volna a műtétre, de mindent átfontolva én végül úgy döntöttem akkor, hogy nem vágok bele. Sokat porolok, koszolok , így a nappali kontaktlencse sem az én megoldásom, maradt a szemüveg...

Ma sem feküdnék lézer alá, viszont a napokban elém került egy cikk, ami lényegében a műtéti megoldással egyenértékű eredményt ígér egy speciális, csak éjszaka viselendő kemény kontaktlencse használatával. 

Ortokeratológia a módszer neve. Nem olcsó, de elvileg mindenfajta mellékhatásoktól mentesen , kockázat nélkül elérhető vele a jó látás.

 

Hozzám közel a Teréz körúton van olyan rendelő, amelyik ezzel foglalkozik. Azt hiszem fogok időpontot kérni tőlük, de jelenleg szabadság miatt nem elérhetőek. 

Nem találtam olyan fórumot ami épp ezzel foglalkozna, ezért tőletek kérdezem, hogy próbálta-e valaki ezt, illetve mit gondoltok róla?

 

 

miauu201 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 43339

Szia, nekem a 28 éves húgom a prk-t választotta, ahogy megélte, nem volt nagy para, vagy csak nekem nem mert nagyon panaszkodni, nem lakunk együtt :) Amúgy jól bírja a gyűrődést.

Ahogy megtanított, a prk az úgynevezett felszíni kezelés, nem készítenek lebenyt, ezért amikor a lézer találkozik a szemed felszínével, akkor "leszedi" a hámréteget is. Ezáltal az érzőidegek a felszínnel érintkeznek, ami gubancokat okozhat, magyarul fájhat, mert mire visszahámosodik a felszín, az pár nap. Mondjuk mióta feltalálták a fájdalomcsillapítót, azóta ezért ezek nem akkora nagy dolgok. 

A húgomnál ez úgy volt, hogy az első nap könnyezett mint a gép, sötétszoba, cataflam, másnaptól megint soksok könnyezés, homokszemérzés a szemhéj alatt, aztán kb ennyi.

Mosoly, boldogság.

Sokat vacilláltunk annó, hogy melyiket válasszuk, végül ez a nontouch sasszem prk lett, nem bánta meg. Én mostmár megvárom a szülést, utána femtozok, asszem.

Nos, kiokosodtál a fórum visszaolvasásával?

Előzmény: lovasgeza (43331)
Hooshee Creative Commons License 2018.06.21 0 0 43338

Én Polaroidot használtam, meg használok, szerintem a polárszűrős szemüvegek jobbak, de ilyet is csinál sok más gyártó is.

Előzmény: Jantyikp (43335)
dzoltan82 Creative Commons License 2018.06.21 -1 0 43337

Minden szemuveg UV szuros kb.

a napszemuveg blogon volt egy osszehasonlito teszt, olcso szemuvegek UV szureset mertek.

 

Nagyon nehez olyan napszemuveget csinalni, ami nem jol szuri az UV-t :)

Igyekezni, kell, hogy annyira elkurjak, alapjaban veve a napszemuvegek muanyagai jo UV szurok.

Előzmény: Jantyikp (43335)
dzoltan82 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 43336

Ma voltam 6 honapos ellenorzesen LASIK utan.

1.0 mindket szem, szemszarasagom nincs, nem hasznalok szemcseppeket honapok ota.

Erzesre relativ OK. hosszu nap utan neha, az esti filmezes vege nem tokeletesen eles, elmosodik a felirat.

Szememre vigyazok, napsutesben napszemuveg, de kivanja is a szemem, erzekenyebb a fenyre, mint volt (bar a mutet elott is fenyerzekeny szemuvegem volt.)

Jantyikp Creative Commons License 2018.06.21 0 0 43335

Sziasztok! UV szűrős napszemüvegből milyen márkát válasszak? Mit ajánlotok műtöttek? Gondoltam vennék egy drágább fajtát, ha már 2-3 hónapig kötelező, majd később erősen javasolt viselni a műtét után.. :)

MaRCImin Creative Commons License 2018.06.04 0 0 43334

A Focusban műtöttek.

Előzmény: nóném1 (43330)
dzoltan82 Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43333

Elokeresem a papirokat es beirom magam.

 

Nem lehetne kitorolni a par egyertelmuen elszurt bejegyzest, hogy ne rontsak el az eredmenyt?

Előzmény: Hooshee (43327)
Hooshee Creative Commons License 2018.05.25 0 0 43332

Olvasd vissza. Egy nap alatt azért le lehet pörgetni, és rengeteg hasznos infohoz fogsz jutni az eljárásokról. Ha még utána is van kérdésed, kérdezz.

Előzmény: lovasgeza (43331)
lovasgeza Creative Commons License 2018.05.24 0 0 43331

Sziasztok! Gondolkozom szemműtéten. 33 éves vagyok, -1 és -1 cilinderes szemeim vannak. Van valami általános leírás az eljárásokról? Mert a klinikák önfényezéseire nem vagyok kíváncsi első körben. Vagy olvassam el a fórumot az elejétől? Olvastam, hogy a prk már kijönne 100e Ft / szem összegből. Ennek tényleg csak annyi hátránya van, hogy fáj pár napig? Bocs, ha hülyeséget kérdeztem.

nóném1 Creative Commons License 2018.05.24 0 0 43330

És azt se írtad le, hogy hol volt a műtéted... :)

Előzmény: MaRCImin (43326)
Hooshee Creative Commons License 2018.05.24 0 0 43329

Azt nem írtad milyen típusú műtéted volt, pedig ez pl a könnytermelés szempontjából sem mindegy. A PRK esetében kevésbé sérülnek a szemszárazságot érzékelő receptorok, úgyhogy ott emiatt sokszor kevesebb műkönny kell (viszont hosszabb a szteroidos cseppekkel való kezelés ideje). Az Intra esetében akár egy év is eltelhet mire "helyreáll a rend", főleg ha amúgy is hajlamos voltál szemszárazságra.

 

Én olyan 4 hónap után már csak alkalomszerűen cseppentgettem, ha épp nagyon kívánta, de akkor már nem volt benne rendszeresség, IntraLasik után. Azért mindig volt otthon műkönny, mert hátha.

Előzmény: MaRCImin (43326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!