Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

_fortune nip Creative Commons License 1 napja 0 0 677268

mondjuk az se volt semmi, hogy Keke amikor megnyerte az első futamát az évben-meg amúgy is az elsőt, de az kevésbé érdekes itt-már szinte biztos is lett, hogy WDC lesz :)

két futammal a vége előtt 42 pontja volt, Prostnak 31, Watsonnak meg Laudának 30 (Pironinak 39 volt, de az nem játszott). elvileg előfordulhatott volna, hogy valaki kétszer nyer mondjuk, de elég valószínűtlen volt.

Előzmény: Helter Skelter (677262)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677267

Mi nem világos ezen? Ha Sennának nincs szerencséje, mert nem lejt a pálya, akkor el sem tud indulni, és Prost ssimán behúzza a 8 győzelmét, amivel ő a bajnok.

Előzmény: fitosi (677266)
fitosi Creative Commons License 1 napja 0 0 677266

 Ha nincs szerencséje, ott marad állva a rajtrácson

 

Ez meg azért vicces, mert úgy beszélsz, mintha szerencséje lett volna, holott ott ragadt a rajtrácson. Akkor lehetne mákról beszélni, ha Prost ragadt volna ott, és Senna simán behúzza a futamot.

 

Mégsem ő nyert, mert rajta kívül álló okok miatt másnak több pontot számoltak el a végén.

 

 

Tetszett volna Mr professzor úrnak több futamgyőzelmet szerezni, de nem tudott, még a monacoi mákkal sem. A szabály az szabály, Prost e szabály szerint nyerte a vb címeit 1985-ben és 1986-ban is 1988-ban meg elvesztette, mivel nem tudott annyit nyerni, mint a gyorsabb Senna.

 

Sarkosan nézve ez bizony mák Sennának.

 

Sehogy sem az. Nem új szabályról volt, a professzor tudta, hogy mit kéne tenni a végső győzelemért, mégsem tudta megvalósítani. De 1989-re abszolút igaz, sarkalat nélkül is.

 

 

 

 

Előzmény: Jam Clerk (677263)
armadillo_ Creative Commons License 1 napja 0 0 677265

na, a ferkák ma odatettek rendesen Szocsiban. Egykörösön is meg a szimuláción is.

Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677264

írjuk fel az idősb Rosberget is a mákvb-s listára, legyen ez náluk afféle családi hagyomány? Én eleve csak azokat írtam föl, ahol a végeredmény egy hajszálnyi pontkülönbségen múlt, és ahol a 2. helyezettnek akadt valami technikai gondja és/vagy tőle független balesete.

 

A(z egyik) kedvencem Hawthorn címe, ami (a wikipedia szerint legalábbis) azon ment el, amikor a portugál futam rajtja "után Moss maradt az élen, akit Hawthorn a 2. körben megelőzött, ám a fékproblémával küszködő ferraris a 7. körben megcsúszott, aminek következtében autója lefulladt, de azt a menetiránnyal szemben, a pálya szélén tolva, sikerült újra beindítania. Moss és Behra is elment mellette, majd amikor a francia BRM-jének motorja elkezdett kihagyni, Hawthorn visszaszerezte a második helyet. Moss-szal a táv utolsó negyedében boxjelzéssel közölték, hogy HAWT[orn]-REC[ord], vagyis hogy Hawthorné az egy pontot érő leggyorsabb kör, amit ő REG[ular]-nek olvasott, ami azt jelenti, hogy ellenfele normális tempót autózik, így nem próbált gyorsabban menni. Ez az egy pont végül világbajnoki cím elvesztésébe került. Az utolsó körben Hawthorn motorja felmondta a szolgálatot, de áttolta a célvonalon, és a második helyen, több mint ötperces hátrányban klasszifikálták. A harmadik, lekörözött Lewis-Evans könnyedén megelőzhette volna a Ferrarit, de Moss nem hagyta, hogy visszavegye a körét. Moss annyira sportszerű volt, hogy kiállt ellenfele mellett, akit a leintés után kizártak, mivel ellentétes irányban tolta autóját. Moss szavait figyelembe véve, miszerint a manőver nem a pályán történt, nem büntethetik meg menetiránnyal szembeni haladás miatt Hawthornt, így megtarthatta a második pozíciót."

 

Előzmény: Helter Skelter (677262)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677263

Ha abból indulsz ki, hogy néhány hozzászólással ezelőtt miféle definíció alapján számít egy cím mákvb-nek vagy nemmákvb-nek, akkor bizony kénytelen vagy ilyen dolgokat is komolyan venni. Pechje volt Sennának, hogy lerohadt a kocsi, de szerencséje is, mert lejtett a pálya, így legalább el tudott indulni. Ha nincs szerencséje, ott marad állva a rajtrácson, és ugrik a 9 pont, ami Prosté lehetett volna, ha nem lejt a pálya.

Volt befolyása arra Prostnak, hogy a japánok lejtősre csinálták a célegyenest? Nem volt. Megtett-e mindent, ami a tudásából telt? Meg. Mégsem ő nyert, mert rajta kívül álló okok miatt másnak több pontot számoltak el a végén. Sarkosan nézve ez bizony mák Sennának.

Előzmény: fitosi (677260)
Helter Skelter Creative Commons License 1 napja 0 0 677262

Húha itt valami félreértés van... :)

 

Ki beszélt itt Hamiltonról?

 

Én Keke Rosbergről beszéltem és Didier Pironiról. 1982. Amikor Pironi balesetet szenvedett Hockenheimben.

Azért csak meghatározta a VB-alakulását, hogy a bajnokságban vezető Pironi nem indult az utolsó 3 futamon...

 

Előzmény: Jam Clerk (677207)
fitosi Creative Commons License 1 napja 0 0 677261

Írónia vagy sem az egésze egy bullshit.

Előzmény: Jam Clerk (677258)
fitosi Creative Commons License 1 napja 0 0 677260

Ja, tehát akkor eleve szerencséje volt azzal, hogy lerohadt az autó a rajtnál.... loll

Előzmény: Jam Clerk (677257)
Helter Skelter Creative Commons License 1 napja 0 0 677259

Nem egészen arról van szó amit írsz.

 

A szerencsének is vannak fokozatai.

Mindenféle nevek nélkül írom, hogy ne legyen célzott a dolog, de pl. nem mindegy, hogy egy versenyen mondjuk egy SC miatt kialakult helyzet miatt meg kell hozni egy gyors döntést, és az egyik csapat/pillóta ezt jól csinálja és nyer vele, meg megint más ha mondjuk egy kívül álló ok miatt mondjuk pontokat veszítesz. Nem ugyanaz a kettő. Persze mindkettő része az F1-nek csak nem ugyanolyan súlyú.

 

Rosberg esetében is elmondható, hogy az ellenfele min 3 futamon nem volt jelen, és ez azért nagyban befolyásolta a VB kimenetelét.

Előzmény: Jam Clerk (677202)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677258

Gondolom, nem tűnik fel az irónia a részemről. Semmi gond, van ilyen, de azért talán jobb, ha szólok, még mielőtt belelovalod magad a témába.

Előzmény: fitosi (677256)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677257

Esetleg felhívnám nagybecsű figyelmedet a bekezdés ezen mondatára:

"Senna szerencséjére a célvonal után a pálya lejtett, így az elindult autóban a brazil beindíthatta a motort,"

 

Ha nincs szerencséje, el sem tud indulni, nem hogy futamot nyerni...

Előzmény: fitosi (677255)
fitosi Creative Commons License 1 napja 0 0 677256

Dont bullshit me.

 

Senna alsó hangon 2 győzelmet bukott, ebből Prost örökölt meg egyet, és ezzel együtt is több győzelmet aratott abban az évben. E pech nélkül lehetett volna 10-6 is neki a győzelmeket tekintve.

Minden téren verte a professzort, és ez tény.

 

Ami viszont abszolút mák, az 1989 hiszen megint csak kevesebb győzelemmel és durva Balestre segítséggel kapta ajándékba az évet.

Előzmény: Jam Clerk (677254)
fitosi Creative Commons License 1 napja 0 0 677255

LoL

 

Ha már mák, az Prostnak volt, hogy Senna beragadt a rajtnál műszaki hiba miatt, de Prost későbbi műszaki gondjával egalizálta a történetet és Senna a 14. helyről nyerte meg a futamot és a bajnoki címet. Egyébként meg Prost műszaki gondja is el van túlozva, röhögve második lett.

Előzmény: Jam Clerk (677252)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja -1 0 677254

Azon kívül ott volt az olasz nagydíj is, ahol Prost motorja elfüstölt, ami ugyebár nem kikényszerített hiba (technikai gond), és bár az igaz, hogy ezt a futamot Senna sem fejezte be, de ő elkerülhette volna a kiesést, ha nem megy neki Schlessernek. Vagyis egyértelműen mákja volt azzal, hogy Prost is kiesett. Ha ugyanis Prost nem esik ki, hanem végigmegy, ÉS Senna ugyanígy nekimegy Schlesser kocsijának, akkor Prost nyer, amivel neki is 8 győzelme lett volna év végén, viszont neki ott volt a 7 darab 2. helyezése is, szemben Senna 3 darabjával.

Teljesen egyértelmű, hogy Senna csak mákkal nyerte azt az idényt.

 

Előzmény: fitosi (677251)
Cold Heart Creative Commons License 1 napja 0 0 677253

te jössz mindig a szalmabáb érvelési hibával, erre te is ezt nyomod.

 

Nem, az nem volt mázli, hogy hátulról indult, de hogy végül ennyire jól jött ki belőle, azt is vegyük számításba. nagy szavak, hogy utolsó helyről kelltet indulnia, de ebből a pechből rengeteget visszakapott rögtön a rajt utáni kavarodásnál

Előzmény: Aki mer az (677237)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677252

"Az utolsó előtti japán nagydíjon Senna bebiztosíthatta világbajnoki címét, ha megnyeri a versenyt. A rajtnál a brazil autója szinte állva maradt, míg Prost átvette a vezetést. Senna szerencséjére a célvonal után a pálya lejtett, így az elindult autóban a brazil beindíthatta a motort, a rajt után a 14. helyre esett vissza. Az élen Prost mögött szorosan autózott Capelli, aki 16. körben rövid időre átvette a vezetést. Prost hamar visszaelőzte, majd az olasz 3 kör múlva elektronikai hiba miatt kiesett. Ekkor Senna már a 2. helyen haladt. Prostnak kisebb váltóproblémája volt, majd amikor lekörözéshez ért, Senna a 28. körben átvette tőle a vezetést. A brazil ezután a futamgyőzelemmel együtt megszerezte az egyéni címet is. Prost második lett Boutsen, Berger, Nannini és Patrese előtt."

 

Mák, egyértelműen.

Előzmény: fitosi (677251)
fitosi Creative Commons License 1 napja 0 0 677251

Senna 1988 mint mák? LoL Rommá verte a korábbi bajnok csapattársát, több győzelem, több pole pozíció. Prostnak csak MC miatt lett több pontja, amit ajándékba kapott úgy, hogy lassú volt.

 

Előzmény: Jam Clerk (677245)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677250

Sőt, tulajdonképpen a magyar nagydíj koccanása vitte el a dolgot, hiszen ha Heidfeld nem iktatja ki a németet a negyedik helyről (már ha jól rekonstruálom a folyamatot), akkor akár még több pont is megmaradhatott volna neki, nincs arra biztosíték, hogy Coulthard vagy Ralf beérte volna, az meg már nem is pontegyenlőség, hanem 1 vagy 2 pontos előny.

 

Persze, az is mákvb volna...

Előzmény: Jam Clerk (677249)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677249

Viszont ha 2006-ban Schumacher motorja nem füstöl el Japánban (vagyis nem veszít 10 pontot), illetve Heidfeld nem koccolja le a Ferrarit a Hungaroringen (azaz a német az eredeti 1 pont helyett kettőt szerez), minden más meg ugyanúgy történik, akkor az év végén pontegyenlőség alakult volna ki, és Schumacher (több futamgyőzelemmel) behúzza a legnagyobb mákvb-t. Szóval innen nézve Alonso 2. címe is csak mák.

 

Ez is egy nézőpont.

Előzmény: Aki mer az (677248)
Aki mer az Creative Commons License 1 napja 0 0 677248

"a "hécceresnek" a többi 6 címe nem volt kamu, illetve Vettelnek is maradna kettő"

 

úgy jó lenne.

Előzmény: Jam Clerk (677247)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677247

A te fogalmaid alapján viszont a "hécceresnek" a többi 6 címe nem volt kamu, illetve Vettelnek is maradna kettő. Vagy ezekre már a Button-elv az érvényes, azaz az ilyenek esetében egész idény egy nagy kamu volt? Nem tudom, mennyit árnyalna a "legendákon", hogy ha te írnád az értelmezési segédletet, akkor Sennának is csak kettő (viszont Prostnak három, Fangionak négy) cím maradna...

Előzmény: Aki mer az (677246)
Aki mer az Creative Commons License 1 napja 0 0 677246

örömmel látom a mákvb listádon schumachert és vettelt :) mondjuk Buttont hiányolom, az a szezon egy nagy kamu volt.

Előzmény: Jam Clerk (677245)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 1 677245

Farina (1950)

Fangio (1956)

Hawthorn (1958)

Phil Hill (1961)

Surtees (1964)

Fittipaldi (1974)

Hunt (1976)

Piquet (1981, 1983)

Lauda (1984)

Prost (1986)

Senna (1988)

Schumacher (1994)

Häkkinen (1999)

Räikkönen (2007)

Hamilton (2008)

Vettel (2010, 2012)

és

Rosberg (2016)

 

A te fogalomhasználatod szerint ezek mind mákvb-k, a 66-ból 18 (Rosbergével együtt 67-ből 19). Azért Rosberg annyira nincs rossz társaságban...

Előzmény: Aki mer az (677244)
Aki mer az Creative Commons License 1 napja 0 0 677244

úgy.

Előzmény: Jam Clerk (677243)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677243

Akkor tehát te is úgy gondolod, hogy Hamilton első címe csak mákvb?

Előzmény: Aki mer az (677241)
HemörDájjm Creative Commons License 1 napja -1 0 677242

Jaj mi lenne? Ha verné egész hétvégén Bottas hambert akkor is az utolsó körben félre indexelne.....csicskáás. Tegnap is lenyilatkozta, nincs 2. számú pilóta csak egy csicska. :D 

Aki mer az Creative Commons License 1 napja 0 0 677241

tudása legjobbjának teljesítése önmagában nem volt elegendő ahhoz hogy Vb legyen. pl massának is el kellett engednie. Vagy hogy esős verseny legyen kínában (?) ahol Lui emiatt végül megszívta a kerékcserével.

Előzmény: Jam Clerk (677238)
Jam Clerk Creative Commons License 1 napja 0 0 677240

közben Lajoskám esik kel a pályán fp1-en és bottas fél másodperccel veri. mi lesz itt

Javítva:

Mi lesz itt a pályán? Lajoskám fp1-en* veri, Bottas fél, esik-kel, és közben másodperecel

 

* pofán

Előzmény: Aki mer az (677239)
Aki mer az Creative Commons License 1 napja 0 0 677239

közben Lajoskám esik kel a pályán fp1-en és bottas fél másodperccel veri. mi lesz itt:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!