Keresés

Részletes keresés

Fezmin* Creative Commons License 2019.06.22 0 0 10455

Bruichladdich 25 éves (1993-2018) - 49,3%   /Cadenhead's/  

 

1 bourbon hogshead palackozva Bresser & Timmer holland cég 25. évfordulójára (italokkal foglalkoznak), 240 palack. 

 

Illat: vanília, citrusos-lime permet, jácint, citromos-narancsos sütemény, egy darabka régi bőr. 

 

Íz: borsos kezdet, némi citromos keksz kíséretében. Víz: a borsosság csitul, de azért maradt még, kb mint egy Talisker 10-ben. Vaníliás répatorta, száraz narancshéj, fehér kenyér sarka, banán, egy pici porcukor, chili. Grapefruit, ananász, mangó.

 

A lecsengése különösen szép, palplanszerűen beborít mindent a szájban, és "mouthwatering". 

 

Borsos mangós vaníliakeksz. 

 

Nagyon tiszta, picit talán feszes, éles palackozás. Több levegő talán lazít rajta, de így is igen kellemes cucc, semmi flancolás, csak a natúr bourbon-érlelés. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.06.21 0 0 10454

Kilkerran 11 éves (2007-2018) - 58,1%  /Cadenhead's/

 

Sherry butt-ban érlelték.

 

Illat: mmm...édes, karamellizált füstösség, narancsos étcsokoládé, talán egy kis citromos-barbecue szelet? Vízzel a citrusos, csokis rész domborodik ki jobban.

 

Íz: tömény, sűrű, ragacsos...túls zárt, de szépet ígér: vízzel  - ahaa, máris jobb: perzselő parázs, rajta hús és narancsszeletek, Sangria, kesudió és mogyoró, karamell, furcsa fűszeresség, 

 

Narancs-barbecue.

 

Igen jó whisky, nekem nagyon közel áll a Longrow 14 sherry-hez, de talán nem annyira mocskos. És azt hiszem a Longrow valahogy vastagabb, tartalmasabb - közelebb áll hozzám. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.28 0 0 10453

Glenmorangie A Midwinter Night's Dram, 43%

 

Bourbon és Oloroso sherry érlelés.

 

Illat: nagyon édes, lédús gyümölcsök, főleg szőlő, majd zöldalma és marcipán.

 

Íz: itt már a fanyar ízek kellően ellensúlyozzák az édességet. Vízzel nagyon szépe krémes ízvlágot kapunk, zöldalma itt is a fűszereplő, mellette narancs, dió, piszke, kevés tört mogyoró,  baracklekváros palacsinta. Lecsengése bizsergető, fűszeres. 

 

Piszke és baracklekvár.

 

Nekem ez inkább nyári, mint téli dram, de legyen. Teljesen jó desszert, vagy beszélgetős malt, kellően fanyar és édes is, hogy ne legyen túlzó egyik sem. Kellemes whisky, ahogy majd minden Glenmorangie.

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.26 0 0 10452

A következő tétellel egyszer már találkoztam vakkóstolón, de ott valószínűleg velem lehetett valami, mert olyan büdösbogaras ízűnek találtam, hogy kiöntöttem. :O Most talán több sikerrel járunk.

 

Ardbeg Ardbog - 52,1%

 

Ex-bourbon és ex-manzanilla sherry érlelés, legalább 10 éves.

 

Illat: tiszta füstösség, hamu és menta, sós és édes felhangok. Őrölt kávé, fenyőméz. Vízzel: tisztább, de sötétebb lesz a füst, pörkölt mazsola és mogyoró, citromos csokoládé. 

 

Íz: ahh...ezért érdemes újrakóstolni, teljesen más, mint pár éve. Erős pörkölésű eszpresszó, minőségi étcsokoládé (kb 65-70%), narancshéj, mentás kakaó. Vízzel: csak óvatosan, nem kell túl sok bele: az eddig felsorolt ízek mind itt vannak, és csatlakozik melléjük a sült gesztenye, holland kakaópor, banán, sós Tuc keksz és vérnarancs.

 

Mentás kakaó és sötét kávé. 

 

Ennyit jelent, hogy milyen állapotban kóstolja az ember, mert ez most a korai (és fantasztikus) Uigeadail palackozásokat idézi. Nem olyan édes, de ez nem probléma, izgalmas és kurva jó Islay-dram! 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.26 0 0 10451

Mortlach 25 éves (1993-2018) - 56,1%  /Adelphi/

 

Refill sherry érlelés.

 

Illat: wow, nem cicózik, rögtön egy édes, fűszeres illatbomba támadás! Puncs, poros, de tiszta bőrülés egy autóban, előtte a wunderbaum :), édes rum, szilvás szivarfüst (csak diszkréten). Gyönyörű érett virágosság valahol egy török szultán kertjéből, finommá őrőlt mogyoró és mandula kíséretében. 

 

Íz: testes, ragacsos, tüzes. Mézes csokolédá, érett szeder és áfonya. Víz nélkül már pazar, ez nálam ritka. Vízzel: mesés sherry-s élvezet, de nem a túlsúlyos fajtából. Érett erdei gyümölcsök, csonthéjasok, mogyorós csokoládé, rumoskóla, erőteljes mézesség, ehető virágok. Néhol már talán túl édes is? De nagyon jó! 

 

Mézes csokoládával leöntött szedertál. 

 

Kiváló desszert-dram, telve mindenféle édes csemegével. Súlyos, remek whisky. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.26 0 0 10450

Craigellachie 23 éves, 46%

 

Illat: édes méz, frissen vágott fű, virágokkal együtt, vaníliás-karamellás sütemény, gyümölcsösség és buja parfümök. Igen megkapó! Azért van itt valami fura, nem túl megszokott dolog is.talán borsos szőlőlevélként tudnám leírni. :) Vietnámi balzsam, tudjátok, az a kis piros tégelyes. Szépen egybefonódik a virágos és a mentás vonal. 

 

Íz: selymes édes, borsos dram. Csípős vanília és marcipán, dió. Vízzel: az érett gyümölcsösség (főleg alma és körte) megelevenedik, a finom borsosság is jobban kidomborodik, nagyon szépen eljátsznanak egymással. Egy kis dohányos jelleg is felvillan néha, a bors mellett pedig fás fűszeresség is található, de nem jelentős.

 

Borskörte és vaníliás marcipán.

 

Nagyon korrekt, érett cucc, nyimm-nyamm! Sajnos az ára is igen borsos...de ah, nagyon finom palackozás! Hozzáteszem, nem egy tipikus Speyside malt, komolyabb, súlyosabb...más.

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.25 0 0 10449

Longrow Red 11 éves - 53,1% (2019) 

 

8 év bourbon, majd 3 év Pinot Noir Új-Zélandról.

 

Illat: édes, lédús piros gyümölcsök, felettük enyhe mentolos füstösség szálldogál. A gyümölcsösség egyre jobban kitárulkozik, csatlakozik mellé egy kis gumi, és a kedvelt füstölgő gyufafej. 

 

Íz: édes, fanyar és tőzeges enyszerre. Nem épp vaskos karakter, de ízes. Vízzel szépen kinyílik, egyre borosabb és fűszeresebb a kép, málna és szeder, száraz pezsgő, savanyú gumicukor. Még több idővel a gyümölcsösség átveszi a vezetést, a tőzeg épp, hogy csak kikandikál mellette. A vége jellegzetesen mászkos, ahogy a legtöbb boros cuccnál. Ez nem nem negatívum, csak egy jellemzés. 

 

Fanyar boros gumicukor.

 

Utánanéztem, az első Pinot kiadás még jobban ízlett, de a Red szériából nem ezek a legjobbak. Azért ez még élvezetes kategória. :)

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.25 0 0 10448

Ardmore 5 éves (2013-2019) - 56,4%  /Asta Morris/

 

Sherry érlelés (vagy finish, nem egyeznek a leírások).

 

Illat: baszki, elégett a szalonna! :D Tényleg az. :) Mellé szénpor...igazából a füst és korom mindent beterít, egyelőre nem érezni mást. Vízzel csitul a koromvihar, de nagyon nehéz belátni alá. Barbecue és fás jegyek. 

 

Íz: brutál erős, masszív tőzeg, alatta mintha zöld dolgok lapulnának...zöldség? Szénné égetve persze. Az alapmaltot meg nem tudnám tippelni. Vízzel: a tőzeg alatt most már gyümölcsösség figyel, éretlen barack és banán, barna kenyér héja és keserű barnasör, elrágott szivar. 

 

Fa hamutál elégetve.

 

Itt nekem már bőven túl van tolva a tőzeg, nem épp kifinomult darab. Érdekességnek jó, de jobb szeretem a kellemes példányokat. Az illata azért nagyon jó..de azt hiszem ez nekem nem ízlik. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.25 0 0 10447

Tobermory 12 éves - 46,3%

 

Ex-bourbon érlelés.

 

Illat: ahh...ez előbb kóstolt Jack-hez képest mennyivel másabb...megszokottabb és szabadabb. :) Édes-fanyar, citrusok, éretlen sárgadinnye, citromos keksz.

 

Íz: igen érdekes ízvilág, nem egy hagyományos cucc. Narancs, rengeteg ananász és magnó, egy kis banán...igen gyümölcsös dram, de nem az édes, lédús fajta, inkább az éretlen részek kerülnek előtérbe. Canada Dry, barna kenyér, szóda. Van valami csípős borsosság is belül.

 

Ananász és fehérbors.

 

Nem egy beginner's dram, mert nem az a tipikus édes-kedves malt, de jó iszogatni, szerintem kellemes beszélgetős whisky. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.25 0 0 10446

Jack Daniel's single barrel, barrel strength- 64,5% 

 

Lehetséges, hogy ez a La Maison du Whisky 60. évfordulójára lett palackozva...

 

Illat: erős alkoholos, szúrós, kukoricás. Vízzel remélem jobb lesz! Kis idő és víz múlva, édesedik, jön a vanília, és talán juharszirup is. Erősen fás, és egy csöpp ragasztó és gumi is van itt. Körömlakk, az az!! 

 

Íz: tisztán? Hogyaviharbane? Na, egész jól csúszik, de íze kb semmi. Víz, plíz! Jó sok víz kell hozzá, hogy rendes ízeket kapjunk: cseresznye, meggy, szilva, csokoládé, zabpehely, meggylikőrben ázott popcorn, édességek. A legvégén van valami savanyúcukros íz, ez tetszik benne a legjobban. :D

 

Cseresznyés csoki, de kevés cukorral.

 

Meg lehet inni, de nekem ez túl egysíkú, sehol sincs a single maltok komplexitása. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.25 0 0 10445

Macduff 14 éves (1999-2014) - 48,4%   /Douglas Laing - Old Particular/

 

Macduff ugye a Glen Deveron maltja. Refill butt.

 

Illat: citromos, nyers bőr, vanília és gyógynövények és mezei virágok. 

 

Íz: kellemesen édes, fűszeres. Krumplicukor, méz, pillecukor. Dacára sok édes íznek, nem annyira veszélyes a "cukortartalma". 

A háttérben enyhe fanyar, lime-os ízek húzódnak. 

 

 

Vaníliás marcipán. 

 

Jó kis desszert-dram, de nem kimagasló.

Mercutio_ Creative Commons License 2019.05.16 0 0 10444

World Whisky Day akcióban valami bestbuy valahol?

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.05 0 0 10443

Hazelburn 14 éves (2004-2019) - 49,3%

 

Oloroso cask matured.

 

Illat: meglepően füstös! Hazelburn ugye a tőzegmentes Springbank, de ebben most határozottan van valami! Piros gyümölcsök, méz, füstölgő fahasáb. Az idő finom citrusosságot szabadít fel, a víz pedig még több füstöt. Nem domináns, de igen határozott, érdekes. 

 

Íz: telt, édes, mézes gyümölcsösség, enyhe tőzeg, markáns málnahab, tejszín sok szamócával és szederrel, némi lime-héj, mascarponés sütemény sok dióval. Mazsolabor, marmalade és picit grillfűszer. Nagyon eredeti (értem itt azt a fura-imádnivaló vidékies ízvilágot, de ugyanakkor nagyon lédús/juicy az egész. 

 

A campbeltowni sherry monster.

 

Ah, a 13 éves finom volt, de nem hagyott mély nyomot, ez viszont baromi ízes egy whisky! Aki tud, vegyen, szerintem nagyon ott van, és árban sem vészes. 

lviz Creative Commons License 2019.05.01 0 0 10442

Hazelburn 14 y Oloroso sherry cask

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/127171/hazelburn-14-year-old

 

Ittam már nagyon finom Hazelt ,de a 13 éves pl nem tetszett, nekem gombás volt.

Nézzük ezt : színe mély, sötét bronz. Nagyon szép!

Illat : barna cukros, pipadohányos,kevés mazsola, szárított füge, klassz sherry hordó lehetett.

Íz : azannya! De hát itt van füst is! Kellemes, kávés, barna cukor, mazsola, kevéske tengeri pára. Nem annyira édes, mint az illata alapján gondoltam volna. Kevéske citrus, barna kenyér.

Lecsengése : kevéske borssal, kávéval, majd maradnak a gyümölcsök.

Szépen egyben van, klassz és veszélyesen itatja magát.

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.01 0 0 10441

Port Charlotte MC:01 (2009-2018) - 56,3%

 

Marsala érlelt PC.

 

Illat: nem nyílik túl gyorsan, kezdetben, csak némi bezárt édes füst tapasztalható. Vízzel azért egész más: érett, egzotikus gyümölcsök, füstölt bőr, gomba (nem mint penészes, gombás, csak mint frissen szedett erdei gomba), és van itt valami odakozmált cucc is. 

 

 

Íz: édes cukorkás, a füst alig érződik. Vízzel: szép gyümölcsösséggel bővül, a tőzeg is finomodik picit, krémesedik. Finoman pörkölt napraforgó, feketeribizlis étcsokoládé, narancs és kecskesajt. 

 

Tutti-frutti elolvadt a kályhán.

 

Finom, gyümis PC, jobban tetszik, mint a 10 évese. Lédús, pont kellően tőzeges, jóféle!  ;)

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.01 0 0 10440

Kilkerran Heavily Peated - 59,3%

 

55% bourbon, 45% sherry érlelés. 

 

Illat: nyerhalas tőzeg, kis cement, illetve van valami mézes-hamus dolog is...na majd a víz megoldja. :) Kézkrém, nyers bőr és gumiabroncs. 

 

Íz: víz nélkül is csusszan. :) édes, füstös, nem érezni az extra fiatal kort rajta. Vízzel már talán jobban kiérezni, de egyáltalán nem vészes, korrekt kis melegítő dram ezen a szeles délutánon. Szén, citromhéj, jönnek elő a kesernyés ízek, karamellás cukor, medvecukor, egy kis mentolos rész.

 

Leégett a konyha. 

 

Ha nem is igazán kedvelem a túl fiatal maltokat, ez biztos, hogy kivétel, fasza anyag! 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.01 0 0 10439

anCnoc Peatheart - 46%

 

Erősen tőzegelt Knockdhu/anCnoc.

 

Illat: kifejezetten aromás füstösség, benne virgonc zöldcitromos villanásokkal. Játékos, figyelemfelkeltő. Édes, süteményes dolgok lapulnak itt, némi medvecukros, gumis felhanggal. Nem rossz, nem rossz...banános, illetve enyhe zöldséges jegyek. 

 

Íz: lágyabb karakter, mint gondoltam. Simulékony tőzeges gerinc, körülötte gyümölcsös, piskótás sütik. Érett banán és mogyoró, egy kis áfonyam kámfor és csokoládé. Méz, ez végig itt volt az orrom előtt, csak valamiért nem láttam. :D Nagyon jó az egész, egyedül a tőzegben érzek némi zöldes dolgot...fiatalság? 

 

Megfüstölt banán.

 

Talán a legjobb az általam kóstolt tőzeges szériájukból. Elég light, de talán pont ezért. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.05.01 0 0 10438

Arran 12 éves (2006) - 53,6% (Exclusive Selection)

 

Teljes burgundy érlelés...az jó szokott lenni. :)

 

Illat: erőteljes, édes, majdnem émelygős, gyümölcsös, boros, krémes aromák. Markáns vanília és szamóca, melyek végül marcipános illatban csúcsosodnak ki. Füstölgő gyufafej, illetve megpörkölt dolgok a végére. 

 

Íz: kirobbanó lédús gyümölcsösség, vaníliakrém, víz nélkül is pompás. De ássunk mélyebbre: mákos-vaníliás mascarpone, baracklekvár, pörkölt dió, fűszerezett cukrászda az egész, mennyei! Mirinda, mandula, érett vérnarancs...nagyon tetszik. 

 

Masszív vaníliás puncs. 

 

Hogy ez Arran? Hát valahol mélyen biztos...de nem érezni. Ez egy igazi bormonster, de az egyik legjobb, amit kóstoltam. Nagy kedvencem a Deanston Bourdeaux, de ez most megelőzte. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.27 0 0 10437

Dalmore King Alexander III. - 40%

 

4 éve egyszer kóstoltam, akkor igen finomank tűnt, és más volt a doboza is.

 

Bourbon, Oloroso, Portói, Madeira, Marsala és Cabernet Sauvignon érlelés. 

 

Illat: édes gyümölcsösség, mogyorós csoki, pezsgő, must, vaníliakrém, a háttérben fás fűszeresség. Elég jó! :) Marcipán! 

 

Íz: ah, de kár a 40%-ért, így azért vizes hatású. Szép boros, fás, dark ízek jellemzik ezt a whisky-t. Vízzel csak óvatosan az alacsony alkoholfok miatt - krémesesedik és a fűszer is erősödik. A boros ízek most jobban dominálnak (sok szeder, szamóca, szőlő), vérnarancs és grapefruit váltogatja egymást, egy kis zöldes tökmag, citromos piskóta. Enyhe dohányos vonal a háttérben.

 

Pár pohár édes bor a nyári teraszon.

 

Picit talán különlegesebbnek rémlett, de teljesen finom pihenős-beszélgetős malt. Ahogy az ember kortyolgatja, egyre jobban behízelgi magát...ravasz, jól összerakta az Orr.

 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.21 0 0 10436

Springbank Local Barley 9 éves (2009-2018) - 57,7%   (High Cattadale Farm - Optic barley)

 

80% bourbon, 20% sherry érlelés.

 

Illat: citromos, földes kezdet. Már nagyon jó! :) Hmm...izzadtság? De passzol ide, nem kellemetlen. Aki nem ismeri ezt, azt most vakarhatja a fejét. :D Gyógynövények, mandula, tiszta szappan, édesgyökér. 

 

Íz: erős kezdés, persze, citrom és narancshéj darabkák, felbukkan egy régi emlék, a Longrow 10 éves 100'proof - Földpálinka kombó, pisztáciakrém, a háttérből enyhe parasztos füst figyel. Darabolt dió, mogyoró és mandula. Ismét úgy tűnik, hogy ez inkább Longrow, mint Springbank, de nem annyira füstös. He? :D 

Nem egy összetett alkotás, néhol durva és nyers, de teljesen jól kezelhető, és aki szereti ezt a (szerintem spirit-driven) karaktert, az imádni fogja.

 

Árpanektár.

 

Egyre fiatalabb a Local Barley sorozat, de még mindig jó, nagyon naturális cucc. Mindig várok arra, hogy a haza pálinkák közül felbukkan egy ilyen, természetes, érlelt cucc, de eddig semmi. Meg az lehet nem annyira alkalmas az érlelésre talán. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.21 0 0 10435

Bowmore Gold Reef, 43%

 

Főként first-fill bourbon hordókban pihent...bár gondolom nem túl sokáig. :)

 

Illat: kellemes, karamellás-mentás füst. Hamus növények.

 

Íz: borsos füstös ízvilág. Őszibarack, narancslé, odaégett karamell, mentás kakaó. Kb ennyi, de nekem szép emlék volt régen a 12 évese, ez meg eléggé hasonlít rá.

 

Füstös kakaó.

 

Szerintem jó kis malt, nem kell túlzottan figyelni rá, csak iszogatod és kész. Persze azért itt-ott vékonyka, a komplexitást máshol kell keresni. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.21 0 0 10434

Ha alkalmam nyílik rá, megkóstolok rég nem látott alap-maltokat is, mint a következő kettő. Jellemző, hogy mikor utoljára találkoztam velük, még az előző design volt. :) Glenlivetnél pl a zöld palack.

 

Glenlivet 15 éves, 40% 

 

A szokásos francia Limousin tölgy érlelés (jobbára ezt használják a konyakok érleléséshez is). Tehát full virgin-oak? :)

 

Illat: virágok, zöldalma, citrom és vanília. Enyhe borsosság és fehér csokoládé, majd frissen nyírt fű. Nagy alma! Idővel egy kis pörkölt marcipán aromát kap. Még később hatalmas menyiségű fűszer érkezik.  

 

Íz: lágy ízvilág, friss zöld gyümölcsök, fahéhaj alma, szilva és szőlő, nem túl édes vanília és fűszerek. Vízzel: a kezdeti fanyar ízek után inkább az édes dolgok kapnak erőre, és az egészet átlengi az erőteljes fűszeres szőlős gyümölcsösség. 

 

Zöldalma-marcipán.

 

Kellemes csalódás, korrekt kis iszogatós malt, pár csavarral. 

 

 

Dalmore 12 éves, 40%

 

Illat: nos, ez igen fura...picit poros, pálinkára hajazó aroma. Nemannyirajó! :D Már jó ideje levegőzik, és most mintha kezdene némi édes-sherrys illat is előbújni. Avas mogyoró, narancslekvár, de ez sem túl friss...alakula azért, jön egy jó kis mazsola, de továbbra is elég kiforratlannak tűnik. Nem zöld, nyers..csak valahogy furcsa.

 

Íz: édeskés, rumos, narancsos karamell, de nem a legjobb minőségben. Ragasztó...nem tehetek róla, nekem a Gemenc Distillery első mintái jutnak eszembe, azok voltak ilyen - nekem legalábbis - ijesztőek. Oké, azok másfél éves párlatok voltak, szóval ez inkább a Dalmore-t kritizálja. El lehet iszogatni, de nem sok kellemet találni benne. 

 

Valami narancsos...

 

Hát ez elég csalódás, a régi sem volt top cucc, de jóval jobbnak rémlik.

mángorló Creative Commons License 2019.04.21 0 0 10433

nemrégiben elmentem ket leparloba, az angol Cotswold es a walesi Penderyn. Skocia messze van. Hozzateszem, kezdo vagyok meg, tehat a finom illat iz lecsenges elemzese nem megy.



Cotswold:

 

Angliaban olyan tiz whiskyuzem van, ez volt a legkozelebbi.  A nagyobb bevasarlokozpontokban egy helyen van angol whisky ami pont ez. Volt gyartortenet elmeseles, viszonylag friss az uzem, korbevezettek minket mi hogyan megy. Aztan a lenyeg a kostolas. New spiritet meg sose ittam, 70 fok koruli volt, jofele vegyes palinka szagu, es finom. A gyar csinal minden mast is gin, absinthe stb, engem csak a whisky erdekelt. Kettot kostoltunk.

 

.

 

COTSWOLDS SINGLE MALT 2014 ODYSSEY BARLEY

 

se chill, se colour,  46 %gyümölcsös ízek, a piros bogyókat éreztem ki. engem nem győzött meg. 3 eves lehet kesobb javulna

 

COTSWOLDS FOUNDER'S CHOICE

 

ez mar 60%, errol se tudok sok mindent irni, testesebb volt, ezt innam megint, de 60 font koruli az ara, abbol 3 uveg kijon skotbol.



Penderyn:

 

ez mar ismerősebb ital, sokkal tobbfelejuk van mint amit a boltban latni. Kiderult a franciak imadjak, es kifejezetten az o keresukre jottek ki a csokkentett alkoholtartalmu, es nagyin welsh szimbolikaji most meg nem mondom melyikkel, de a francia szal a lenyeg.

 

Kettőt kostoltam itt is.

 

Peated

 

Laphroigh hordoban utoerlelik, nekem bejott, kb a HP fustossege, es telt izek. De inkabb veszek valami skot dolgot ha tőzeg kell.

 

Maderira finish

 

Ez nagyon izlett, edes, es telt. Sokkal rosszabbra szamitottam, foleg az itteni leirasok utan. biztos vegig fogom mostmar a Penderynt kostolni.

 

Most itthon amugy Jura 10, es Aberlour 12 van egyik jobb mint a masik.

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.19 0 0 10432

Kis kiegészítés a SMWS Arran és Glen Moray-hez: az utolsó évet töltötték csak ex-vörösboros hordóban, előtte ex-bourbon hordó játszott. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.14 0 0 10431

Ben Nevis 22 éves (1996-2018) - 53,8%   /Berry Bros & Rudd - bottled for Royal Mile Whiskies/

 

Refill sherry butt.

 

Illat: kicsit szégyenlős, citrom és narancshéj, élesztő? Vízzel: határozott citrombors, fincsi! 

 

Íz: víz nélkül is egy gyors és erőteljes citromos-hamus villanás. Vízzel: nem az eddig megszokott mocskos Ben Nevis, inkább egy elegáns, tiszta, nekem a sherry ízek helyett inkább vanília és citrusos mag van, sárguló fű a mezőn, szép száraz ízvilág. A lecsengése nagyon hosszú, nyammognivaló, igen szép része. 

 

A kifinomult highlander.

 

Nagyon jó malt, meglepett, hogy nem a súlyos, olajos Ben Nevis. Könnyed, de határozott. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.14 0 0 10430

Glen Moray 30 éves (1987-2018) - 50%  /SMWS 35.206 - Peppered Blueberry Salsa/

 

Moray-t sem sűrűn iszom, ez 1st fill pörkölt vörösboros-hordóban pihent.

 

Illat: elegáns, virágos és picit mintha fahordó és must is lenne itt. Olvasztott gumicukor, majd még valami olvasztott...igen, csoki, amit a süteményhez forró víz felett kell megolvasztani.

 

Íz: krémes boros ízgvilág finom virágokkal. Vízzel: szépen folytatódik ez a sor, csak még tisztábban. Mindenféle mustban mártózó gyümölcs és édesség, de jócskán kiegészítve citrusos finomságokkal. 

 

Erőteljes gyümölcsbor.

 

Teljesen korrekt, nagyon jó erőben és érettségben levő malt. A bor ugyan elnyomja az alap maltot, de mégsem túl durva az összkép. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.14 0 0 10429

Arran 18 éves (2000-2018) - 53,4%  /SMWS 121.102 - A Fruity Fruition/

 

1st fill pörkölt ex-vörösboros hordó.

 

Az első IB Arran-om. :)

 

Illat: visszafogott kezdés, némi gyümölcsösség a messzeségből. Idővel fás, citrusos jegyek jönnek elő, de nem igazán lesz belőle egy "hűha" illat. 

 

Íz: ízes gyümölcsösség, főként a piros bogyós fajtákból, jól meglocsolva mézzel és némi fanyar citromos szörppel. Mézeskalács, színes cukorkák, nugát és marcipán. 

 

Borban áztatott ribizli és kivi.

 

Finom malt, de a nemrég kóstolt 21 éves jóval ízesebb. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.14 0 0 10428

Highland Park 2001(2017) - 59,7%  /SMWS 4.238 - Surrender you Soul/

 

Refill Oloroso sherry hordó - elég fakó...

 

Illat: kellemes, diszkréten aromás, növényes-édes illat. Citrusos, de nem túlzóan. Eddig ennnyi, lássuk vízzel: szépen tisztelét teszi a gyengéd füstösség, 

 

Íz: édes-savanyú kis cukorkák, narancslé, kakaó. És nem tűnik erősnek, dacára a majd 60%-nak. Lecsengése enyhén mentás füst, majd friss fehér kenyér. Vízzel: nyammm, nagyon ízletes: citromkrémes piskóta, kókusz, frissen tört mogyoró, nem túl édes narancs, egy falat grillezett hús. 

 

Citromtorta mogyoróval.

 

Nos, ez sem egy klasszikus Highland Park, közelebb áll a bourbon-érlelt verziókhoz, amiket kóstoltam, de jobb azoknál. Éles, feszes karakter. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.14 0 0 10427

Highland Park 16 éves Twisted Tattoo - 46,7%

 

First-fill bourbon és spanyol Rioja boros érlélés.

 

Illat: ó, nagyon szép édes, éles cukrászdás jegyek. Túlérett körte és barack, gumicukor és menta. Mintha itt lenne egy leheletnyi hangás füstösség is, de lehet csak beleképzelem. Mindenesetre jobb vele. :) A végére édes szamócás aroma is megjelenik. 

 

Íz: roppant ízes, élénk, savas-pezsgős, boros, gyümölcsös. Vízzel jól vissza lehet fogni ezt a hevességet (kivéve ha valaki így szereti), és simább, selymesebb karaktert kapunk. Mangó és szeder, némi vajasság, rengeteg málna és szamóca, egy kis dió, méz, száraz növényi törekek. 

 

Mézes málnabor.

 

Nagyon jó boros érlelés, bár meg nem mondanám, hogy Highland Park. Igazán finom anyag. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.04.14 0 0 10426

Glenmorangie Milsean, 46%   Private Edition 7th

 

Ex-bourbon, majd re-charred portugál boroshordó. Milsean jelentése édesség.

 

Illat: azt, ezt tényleg baromi édes! :D Vaskos cukrosság, vattacukor és vanília, mézes gyümölcsök. Alig lehet észrevenni a háttérben megbúvó kellemes fás aromákat. Szép, erotikus illat. Vízzel jobban kivehetők a boros, enyhén gumis jegyek, kiegészítve a virágokkal teli réttel és frissen bontott pezsgő parafadugójával. 

 

Íz: karamellás popcorn, pezsgős croissant. Vízzel a kesernyés él picit megerődösik, de továbbra is itt sorakoznak a cukrászda édes csemegéi, piszke és vérnarancs, tutti-frutti cukorka, PX.

 

Érdekes módon nekem a fanyar dolgok többször előtérbe kerülnek, mint az édesek, de lehet ma csak ilyen napom van.

 

Egy korty zamatos pezsgő.

 

Jó kis cucc, de nekem a Bacalta vagy a Tayne izgalmasabb volt talán. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!