A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Látatlanban" nehéz megmondani, érdemes próbálgatni. Ha ugyanannyi vizet, ugyanannyi idő alatt engedsz át az őrleményen, akkor a 18 grammos adag végeredménye töményebb lesz, a 14-esé meg ahhoz képest vizesebb. Hogy neked mi ízlik jobban, az végképp rajtad múlik. Az eszpresszónak vannak általános mérőszámai (1 szimpla minimum 7 gramm kávéból, kb 9 bar nyomáson, 88-92 Celsius fokos vízzel, kb 25 másodperc "főzési idő" alatt készül, és a végeredmény kb 25 ml), de ez semmit nem mond arról, hogy milyen ízű a kávé.
Ha jól van darálva és tömörítve a kávé a nyomásfokozós karon nem jön le semmi. Jelentősen durvábbra kell őrölnöd a nyomásfokozós karhoz, és a végeredmény is sokkal rosszabb lesz. Bár az említett Gaggia eléggé belépőszint a presszózás világába (hyanítom, hogy a burkolat alatt is a Philips/Saeco Poemia lelke lakik) egy sötétebb pörkölésű arabica vagy egy robusztás blend sokkal jobb lesz a nyomásfokozó nélküli szűrővel (miután belejöttél a használatába, és kikukáztál minimum negyed kiló friss kávét. Bolti kávékkal jobban jársz a nyomásfokozós karral. A friss pörkölésű kávét nem úszod meg ha jót akarsz inni, és olyant boltban vsz nem találsz.
Adott egy Gaggia Viva Style.A kérdésem az lenne,hogy ha jó le van darálva a kávé és jó van tamperálva akkor a nyomásfokozó kar és a sima kar közt mekkora a különbség ?
"az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma"
Ez nem az a topik... A kérdés amúgy jó, csak aki itt van, az nem nagyon iszik automata kávét, ha teheti.
Amúgy nálunk a cégnél egy Jura van, szerintem meglepően iható lötyit ad, azaz adna, ha nem Segafredot tolnának bele, hanem valami normálisat. Eszméletlen igénytelen, meg szól mindenért (kevés a víz, tele a zacctartály, stb), szerintem az nem rossz választás. Ráadásul az automata kávéfőző elég környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető, mert vehetsz kilós kávét, nincs agyoncsomagolás.
Szóval ha automata, akkor szerintem a Jura nem egy rossz választás.
Jól csináltad, mással nem igen lehet. Ha Budapesti vagy akkor pl. o-ring Kft. a Szinyei Merse Pál utcában, vagy csapágy boltok árulnak még általában bárhol az országban.
Igen, minden mérete ugyanaz. Ha a kúpot helyre tetted , akkor gondolom levágtad róla a peremezést, hogy ki lehessen tekerni?! Van rajta egy viton o-gyűrű , azt kell kicserélni. 5x1,8 a mérete. Ha nem tudsz venni vitont , jó lesz a szilikon is.
Kösöznöm a választ, sajnos a Leone-ról semmi infóm nincs, ha úgy adódna presszóban szolgálna a választott gép (eredetileg mind kettő ugyan abban a szállodában szolgált)
Ettől tartottam... Ilyen esetben az ESE podos gépeket szoktuk ajánlani inkább, sokkal finomabb eszpresszóra képesek az automatáknál, majdnem olyan jóra, mint a hagyományos gép + daráló pároson, időt rászánva készített. Az alapanyag akkor drágább lesz valamivel, mint a szemes és szűkebb a választéka, de azért nem annyival drágább, mint a népszerű kapszulásak, és még mindig elég sok finom fajta kapható ehhez is.
A kizáró ok itt, ha ragaszkodik valamelyik csak szemesben elérhető kávéfajtához. És ha az eddigi gépen használta a tejhabosító csövet, akkor persze itt is figyelni kell a meglétére!
Végül is jó hozzá, mert az Evo-én van ugyan egy tágulási szelep, amit mondjuk mindenki le szokott dugózni, mert kb. semmi értelme. Miért kell kicserélned? Ha az a baj, hogy csöpög, fel lehet újítani.
A munka része eszembe sem jutott. Kérdeztem, nem akar darálni, neki erre nincs ideje reggel, be akar nyomni egy gombot aztán amíg sertepertél elkészül a kávé. Tehát automatát kell vennem, a várhatóan rosszabb eredmény ellenére.
Manapság mindent gariidő vége + 1 napig csinálnak viszonylag működőképesre, ennek ellenére az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma? Illetve ezek közül melyik az, ami már valami kávéra hasonlító eredményt tud produkálni normális alapanyagból? Gondolom van közös része a két halmaznak.
Ilyen a hozzáállása, attitüd. A pénz mellé gyakran társul alázatosság, sajnos. Itt a szakértelem is nagyon kérdőjeles, az erőből való nyomulás, okoskodás és megmondás megy nagyon helyette.
Ő úgy van vele, hogy pénze van dögivel így aztán mindenből a legdrágább kell és jó, a többi meg hülye aki ennek nem hódol be, illetve vele bármilyen módon és helyen ellent mer mondani. (ahol meg tudja tenni, ott azonnal törli is az őt vagy termékeit kompromitáló bejegyzéseket) (fórum, FB)
KB ehhez tartottam magam. Hol is kellene bocsánatot kérnem? ( ha nem rakod ezt ide nem is tudnék róla )
Miért nem ebbe a fórumba válaszolt, ha már itt jeleztem az észrevételemet, és ezek szerint Ő is látta (vélhetően GAgyiXYXY által).
Igazából nem vártam mást.... ráadásul látszik az általa készített képeken is, hogy a fórumtárs általi reklamáció is jogos volt, és még le is írja, hogy keserű volt, de azért idd meg, illetve vállalható. Egy ilyen kávénak tényleg vállalhatónak kell lenni?
Én azon lettem volna a helyébe, hogy a vevő elégedett legyen. Küldök neki csere kávét, meg egy kis ajándékot akár egy 125 g-os kávé formájában és elnézést kérek, és nem szarozok ilyenen.
Mi a jó, ha reklamál valaki és továbbra is vásárlója marad, vagy csak szimplán a büdös életbe nem vesz többet ilyen kávét.
Ismételni tudom magam vevőcentrikusság egyenlő a nullával, ezek után nyilván nem csak a kávétól van keserű szájíz.
A másik, hogy 3 hónap alatt természetes az olajkiválás, de az csak 1 hónapos volt, ha jól rémlik a reklamáció idején, az enyém is kicsit több mint egy hónapos, és nem mindenkinek van PID-es kávéfőzője, többek közt nekem se (Gaggia Evolution) .
Nem hogy Ő kérne bocsánatot, hogy szar termék került a piacra, ennyi erővel valamelyik supermarket saját márkás babját is vehetném töredék ennyiért, de nem véletlen nem azt veszem (bár most azt kaptam).
Tegyük fel ilyen barnára szerették volna (ami szerintem túlzás / bizonyára szerinte nem). Viszont a szarrá tört másod vagy inkább tized osztályú kávéra akkor sincs magyarázat.
Éveken át ezt a kávét ittam (Brazil Santos), ezután is ezt fogom csak nem AVX-est.
A Jura és hasonlók nem jó ötlet, híg lötty aránytalanul drágán. Darálóval viszont extra munkát is szerzel neki, amit a hobbisták persze szívesen végeznek a sokkal jobb eredményért, de egyáltalán nem minden civil van így vele -- biztos, hogy ő szeretné vállalni?
Jómagam nem iszom kávét, párom viszont igen, ezért úgy gondoltam születésnapjára beszerzek valami normálisabb kávékészítő gépet.
Viszont nem tudom melyik lenne jobb ötlet: venni egy automata főzőt felújítottan (mondjuk egy Jura-t), vagy inkább a közepes árkategóriából egy új őrlőt és annak őrleményét a már meglévő kis Ariete karosban elhelyezni?
Eddig előredarált kávéból készítette a reggeli ébresztőt, ebben gondoltam lépni egyet előre.