Elkészítettem én is a joghurtot. Minő szentségtörés, bolti tejből. De jó lett. Szeltem bele trópusi gyümölcskoktélt és szórtam bele porcukrot. Fenséges íze lett. A bolti sehol nincs ehhez. Kovimann, köszi a receptet! :-)
Örülök, hogy működik a joghurt! Melglátod majd milyen finom lesz! :) Oké küldök képet, de csak hétfő este tudom megoldani legelőbb! Hol tárolod a sajtokat, nem túl nedves, párás helyen? Próbáld meg kicsit szárazabb helyre rakni! Hőmérséklet rendben? Nekem nyáron volt rá példa hogy a meleg miatt kiverte a sajtot a tejzsít, törölgetni kellett,(izzadt szegény) :)) Eger az nagyon szép hely, tavaly jártam ott! :) Ott rendezték meg az Országos Felsőoktatási Tudományos Diákköri Konferenciát, 2.helyetsikerüét elhozni. :) A kaukázusi kefír készítéséhez szükséges a kefírgomba. Legjobban a karfiol virágzatához lehetne hasonlítani, fehér színű, fura nyálkás gomba. Szívesen adnék belőle, mert ez folyamatosan sarjad. 7dl üvegne szoktam készíteni, van benn körülbelül egy marék gomba és rajta durván fél liter tej! 1 nap alatt kész is a Co2 vel dús kefír! Google-ben találsz róla sok infót! Állítólag nagyon egészséges. Akkor a képet majd küldöm!
Bocsi, hogy lemaradt a válaszom. Mi Heves Megyében lakunk, Egerben. A tanya Egertől nem messze van. Igen készül a joghurtom, vagyis már natúr állapotban elkészült, most már belerakom a gyümölcsöket, ahogy tanácsoltad. Már így is nagyon szuper. Megköszönöm ha leírod a kaukázusi kefíred receptjét is. Ha az is olyan kiváló mint a joghurt akkor nagyon jó. Örülnék ha tennél föl képet a sajthárfádról. Nem nagyon van fogalmam róla hogyan is nézzen ki, és milyen méretű legyen. Megint nyálkásodik a sajtom. Mit csinálnál vele?
35 e tényleg túlzás egy hárfáért. Ha segít az elkészít(tet)ésébe küldök képet a miénkről, csak szólj! Joghurtba a gyümölcsöt a leg végén teszem bele, ez azt jelenti, hogy mikor már májszerűen összeált. A gyümölcs formája szabadon választott, ízlés dolga. Én karikázni, kockázni szoktam, nem turmixolom. Kis lurkóknak lehet hogy jobb turmixolva?! Végül is mindegy. Készül a joghurtod? Nem válszoltál arra, hogy ti hol laktok! ? Van még egy finom tejtermékem amit szoktam fogyasztani, a kaukázusi kefír. Ismered?
Jól vangzik a füstölő terved, nálunk is hasonló van! A sajt füstölésének nem kell sok idő 1-2 óra és kész is, lényeg hogy legyen egy kis színe. Mindenképpen keményfa fűrészporral füstölj. Nálunk ha jól tudom tölgy van. A füst intenzitásáról annyit, hogy azért füstöljön. :) Figyelgesd a sajtot, nézd meg úgy 1-1,5óra után. Mi kb 2 órát szoktuk füstölni. (Nem kell napokig, nem sonkáról van szó) Igen, utána pedíg naponta forgatgatni ! Írj majd hogy sikerült!
Én is pest-megyében élek, pest mellett közvetlen és most emelték a tejet 150-ről 170-re.
Itt csak 2 tehénke van, de mindíg a friss, meleg tejet tudom hazahozni. Sok rajta a tejszín. Ahonnan régebben hoztam, ott is lefölözte a gazdaasszony. :(((
Én még életemben nem füstöltem, de láttam, hogy a nagyapám hogyan csinálta.
Szólj, ha nem jól írom, mert szeretnék csinálni egy kis füstölőt.
Volt egy kert budi méretű "szekrény" amibe a füst a föld alatt egy 1,5 méteres csövön érkezik. A cső másik vége egy föld alatti kis gödörben van, amibe kis tüzet rakott, majd kemény fa forgácsát, vagy fűrészporát szórta, amitől baromira elkezdett füstölni. Ekkor a gödröt letakarta egy fém lappal, így a füst a csövön keresztül a szekrénybe ment.
Most már csak az a kérdésem, hogy jó-e így, és, ha nem akkor hogyan?
milyen fa, vagy faforgács jöhet szóba?
mennyi időt kell füstölni (hány napig, hány órát)?
Mennyire lehet intezív a füst?
És utánna már csak forgatod hüvös, szellős helyen a sajtot elvileg 1 hónapig?
(önuralom híjján 2 hétig. Ez rám vonatkozik.)
Azt hiszem most hírtelen ennyi a kérdésem a füstölt sajttal kapcsolatban.
A másik, amit már kérdeztem, hogy valaki utánna kérdezett már az oltónak, kultúrának?
Az Anivetbe ugyan ezeket lehet venni? vagy azok rosszabb minőségüek?
Nálunk (Pest megye), most emelték a tej árát 130-ról 150 Ft-ra. Közvetlenül fejés után adják el, ha korábban megyünk még melegen. Sokszor 1,5 literes palackokban hozzuk és a hűtőben a tetején 3-4 ujjnyi tejszín gyűlik össze. Itt is hirdettek mások házi tej házhozszállítás, de teljesen lefölözött tejet hoztak, így inkább ide járunk. Engem is érdekelne, hogy ha valaki már érdeklődött a sajtkultura iránt. Ha csak nagy mennyiséget adnak el van kedve valakinek osztozni?
Igen frissen fogyasztható a gomolya. Akkor ízesítsd meg amikor az alvadékot kiszeded, mert akkor tudod elkeverni jól benne. Szerintem nagyon finom. Az ország melyik részén laktok. Nagyon olcsón adjátok a tejet. Nálunk min. 160 Ft, de ez az alja. Kiszállításra még 200 Ft-ot is elkérnek. Mi csak 170 Ft-ot. Szerintem ne adjátok olyan olcsón. A tejnek nem nevezhető hígított löttyért elkérnek nálunk az üzletekben 200 -220 Ft-ot. Akkor egy igazi teljes értékű tej mennyit ér?
Azt még mond már el légyszi, hogy az alvadékot amikor a formába kiszeded előtte kicsavarod belőle a savót, vagy csak úgy ahogy felaprítottad az alvadékot úgy rakod a formába? Sajthárfát te készítettél, vagy vettél valahonnan? Nem tudod hol lehet kellékekhez hozzájutni elfogadható áron. Az Anivet nagyon drága.
Köszönöm az ifót ami a tejárat illeti, viszonyítási alap lehet az, hogy a mi tejünknek 1,5 literjéről közel 3dl tejszínt lehet leszedni! Ez azért nem rossz!
A tej hamisítást legegyszerübben fagyáspont mérésével lehet megállapítani! Mivel a teljes tehéntej 0,52 C fokon fagy meg. Ami "hígabb" az értelemszerűen 0 C fokhoz közelebb megfagy.
Nálunk a házitejet 155-ért adják, de nekem az a gyanum, hogy előtte lefölözik. Volt, hogy már forraltam és úgy emlékszem, hogy otthon (anno...) jóval vastagabb szokott lenni a "föle".
Egyébként gyönyörű a füstölt sajtod. Guszta! :-) És nagyon jó a recepted, tökéletes lett a sajtom. Persze az igazi megmérettetés még 2 hét (ill. már csak 12 nap)
Köszönöm az orda készítést technikályát. Nálunk a túró készül hasonló képpen, csak az kb 1 nap alatt kikerül a ritkaszövésű zsákból. Szóval ha bennhagyom a zsákban még 2 napot, összesen 3mat, aztán úsztatgatom,ízesítem és kész is. oké
Frissen egyből fogyasztható? Ugye?
Nem mászik ki! Nekem még nem volt vele gondom, persze ez attól is függ milyen lyukmárető szűrőt használsz, habár olyan sok különbség nem lehet köztük :).
A lyukakba kicsit belemegy, van hogy úgy kell kifeszegetni a formából, de más gond nincsen vele. Szerintem a sajtruha macerásabb, mert ahogy írtad az meggyűrődhet és nem olyan tetszetős!
Elolvastam, hogy hogyan készíted, köszi a leírást.
Ha füstölöd a sajtot, mikor füstölöd?
Odáig megvagyok, hogy megcsinálod a sajtot, préseled, először a saját súlyának megfelelő súllyal, aztán a duplájával. Utánna sós fürdő? vagy rögtön a füstölés?
Én heti 16 liter házi tejet veszek, és túrót, vajat is készítek. Sajttal már régóta kacérkodom, néha csináltam sima ordát is. Onnan kaptam oltót, ahonnan a tejet hordom.
De most kedvet kaptam tőletek a "komolyabb" sajtokhoz is.
Köszi szépen! Igen van fejőházunk, és szabadtartásos az istálló ahogy mondod. Van rendesen munka az biztos, de szerintem megéri. Én az egész dolgot úgy ahogy van csodálatosnak tartom az elejétől a végéig. Az ember saját maga termelhet és állíthat elő olyan élelmiszereket, amiket a multik nem tudnak. Szerintem ebben nincs konkurencia, és az embereknek is igényük van rá. Van egy tejbolt is, de piacokon és kiszállításra is értékesítünk. A gomolyát szerintem próbáld ki. Én úgy készítem, hogy a szokásos módon beoltom a tejet, majd az alvadékot aprítás után egy ritka szövésű anyagba teszem csöpögni. Nem kell bele kultúra. Az alvadékot nem kell melegíteni, és nem kell préselni sem. Saját súlyánál fogva kell kicsöpögtetni, majd 1 nap után megfordítani a ruhában. 3 nap alatt készen van. Én ezt szoktam ízesíteni is amikor az alvadékot kiszedem. Utána ugyanúgy sós vízbe teszem a 3 nap után. Zöldfűszereket lehet bele tenni, kaprot, fokhagymát, lilahagymát, pórét, köményt stb. változatosan el lehet készíteni. Szeretik az emberek. És nem utólsó sorban nagyon jó a kihozatala. 20 liter tejből kb. 3 kg gomolya van.
Lehet, hogy buta kérdés de nem mászik ki a lyukakon az alvadék sajtruha nélkül? Az alvadékot hogyan teszed a formába, kicsavarod előtte?
Gratu a szép nagy gazdasághoz! 48 tehén az már igen! Van munkátok rendesen! Akkor nektek van fejőházatok is, az istállótok is szabadtartásos ugye?
El lehet adni a tejet mi? Én úgy veszem észre, hogy aki minőséget állít elő, megbízhatóan annak nincs értékesítési gondja. Mondjuk nekünk csak 1/4 annyi tejünk van mint nektek! A tejünk kb felét elviszik a faluban, a többit a közeli városban adjuk el. Nektek van tejboltotok is? Vagy tejesautótok?
Kellemes élményem volt a nyáron Esztergomban. Hosszú idő után a mennyasszonyommal elmentünk kikapcsolódni a Pilisbe. A második nap után már nagyon hiányzott a ház tej. :)) Esztergomben a Bazilikától nem messze rábukkantunk egy Házi tej feliratú boltra. Finom tejük volt, már majdnem mint a hazai. :)
Nagyon egyszerű a sajtruhás kérdés: NEM használok sajtruhát :))
Gomolyát nem készítettem még. Érdemes vele foglalkozni? Finom az? Igazából nem tudom hogy kell készíteni.
Persze, hogy érdeklődhetsz. Az az igazság, hogy én a párom révén csöppentem bele ebbe a családi gazdaságba, ami 10 éves. Holstein Friz teheneink vannak jelenleg 48 db. A gazdaságot a sógorom és a családja vezeti, mi pedig eladjuk, és feldolgozzuk a tejet. A sajton kívül ami ugye még nagyon gyerekcipőben jár készítünk még túrót, tejfölt, vajat, ordát, gomolyát. A te jóvoltadból pedig megpróbálom a joghurtot és a krémsajtot is. Hát röviden ennyi.
Te szoktál gomolyát készíteni, hogyan csinálod azt?
Áruld már el légyszíves, hogy a sajtruhát hogyan helyezed el a formában, és mekkorát, hogy olyan szép a sajtod? Nekem mindig meggyűrődik, és látszik a sajton a gyűrődés. A tetejére a prés alá is teszed a sajtruhát?
Én a sajtkultúrát egy kis félliteres edényben oldom fel, kicsit kevergetem, majd ezt szűrő nélkül öntöm az össz tejhez. Ezután jól elkeverem az egészet. A szűrőnek nem tudom mi a szerepe, szerintem nem sok.
A telszámot szívesen. Használjátok egészséggel:)
Az alvadékot nem szoktam sózni. A só csak a sósvízben történő úsztatásnál jön szóba, sehol máshol!
Az érlelésnél fontos, hogy ne túl melegen legyen a sajt. Mindenképpen 20 fok alatt, igazi a pincehideg/speizhideg lenne. Fa deszkán kell tárolni a sajtot ez idő alatt, ne kérdezd miért, de állítólag a bükkfa az igazi, de szerintem bármilyen keményba szóbajöhet :)
Az érlelés alatti sajtkezelés nem szól másról mint a sajt napi 1x-2x történő megfordításáról. Itt az a lényeg, hogy mindkét felét érje egyenletesen a levegő, így szépen kialakul rajta a kéreg! Ha jól megnézed a képeket amit küldtem, ott is látszik ez a bizonyos kéreg.
Érlelés alatt ha esetleg fehér penész kezdene megjelenni a sajton, akkor sós vízzel le kell róla mosni azt!
Kb. ennyi feladat van az érleés alatt!
Nálunk ritkán marad meg a sajt 1 hónapig, úgy 2 hét után már meg lehet kezdeni.
Igen a tejre gondoltam az érleléssel kapcsolatban. Azt olvastam, hogy jobb a sajtnak az a tej ami nem teljesen friss, de mondjuk ezt is sajtja válogatja, hogy milyen savfokú tejből készítendő. Otthon ezt igencsak nehéz lenne megmérni. Azt írják a könyvek, hogy a sajtkultúrát az összes mennyiségből kivett 1/3 mennyiségű tejbe kell beletenni, és azt szűrőn keresztül önteni a többihez vissza. Erre gondoltam az érlelésnél, hogy te ezt szoktad e csinálni. Köszönjük szépen a telefonszámot:)!!!!!!
Azt szeretném még kérdezni, hogy te szoktad az alvadékot sózni, és ha igen akkor milyen mennyiségben. Az alatt az 1 hónap alatt amíg a sajtot érleled hogyan kezeled a sajtot?
Nagyon szuper a sajt amit készítettél. Csudaszép látvány!!!
Köszönjük a joghurt receptet is! A gyerekek tutira szeretni fogják.