Megnéztem a Mozartot, de az a doboz nem igazán olyan. Állítólag a Pickwick cégnek volt ilyen. Tudtok esetleg valami (minta)boltot, ahol Pickwick termékeket forgalmaznak?
Hát Budapesten a teaházakban érdemes próbálkozni. A legoptimálisabbnak talán az Első pesti teaház mondható,ott ugyanis viszonylag olcsó és 30grammos kiszerelésben is lehet kapni teát. Egyébként meg van még egy rakás teaház: a Vörös oroszlán, a Mozaik,a Kicsi a világ, a CD-fű,....
Kis segítséget szeretnék kérni teázó barátaimtól:))
Barátnőmnek karácsonyra szeretnék venni fából készült dobozt (olyan mint egy szivarosdoboz),melyben teafiltereket lehet tartani. A pizzahutban tetszett meg neki, teát kértünk és kihozták a dobozt csomó teafilter volt benne, fakkokkal elválasztva.
Nem tudjátok, hol árulnak ilyet????
Milyen jó látni titeket, úgy 4 évvel ezelőtt indítottam az első teás topicot a Törzsasztalon. Igaz kicsit nehéz rájuk/ránk találni, mert te-a írásmódban vannak. Ha böngészgettek a tavalyi, tavalyelőtti oldalakon ott sok teareceptet találtok és néhányat kigyűjtöttünk hajdanán az Iszoldába is. Ott megtekinthető néhány teatali képe is. Ha van kedvetek a következő talinkra eljönni ( ez valószínüleg jövőre lesz ) várunk mindenkit szeretettel.
Ha belekotyoghatok a tejes tea témakörébe, akkor: a tej nem csak finom a teában, hanem élettenilag is hasznos, mivel megköti a fekete teában található oxálsavat. Én nagyon szeretem a Lypton Earl Grey-t kevés tejjel és a már említett Iris Cream-et csak tejben főzve, mézzel ízesítve, fahéjjal,tejszínhabbal a tetején. Tudom ez már kicsit furcsán hangzik, de nagyon finom és sok barátom kedvelte meg általa a teázást.
A Potalában Mortisia ivott vajas teát, de szerintem az nem látott vajat csak tejet, vagy, ha igen akkor tényleg nagyon ügyesen készítették el. Szerintem iható sósan és édesen is. Ha valaki emléxik még rá a Corvin mozival szemben volt néhány éve egy Tündérkert nevezetű kínai teázó, ott lehetetett mongol vajas teát inni, az erősebb volt sokkal, mint a Potalás.
Valaki írt itt régebben a Mate Green-ről. Én szeretem a Mate Braunt is aZ Orangot még nem próbáltam. A Greent az egyik teatalin úgy ittuk (talán autentikusan) , hogy vmilyen tökféléből volt a bögre kialakítva abba nagyon sok füvet tettünk rá kevés víz , összekever és egy nádból készült szívószálon szívtuk a teát. Nem aratott osztatlan sikert, így olyan afrodiziákum hatása volt.
Hogy érted,hogy tejben készíted a teát? Tejet forralsz,és amikor forr,belelógatsz egy filtert?
mennyi tejhez mennyi teát használsz?
Pontosan. Forralok kb. 4-5 deci tejet, és abba teszek egy filtert. Idáig kétszer csináltam, mindkét alkalommal Irish Cream filteres teából. Nem volt sem túl fűszeres, sem ízetlen.. kellemes ízesre sikerült mindkettő.
Azt nem tudom, hogy a svedeknel mi a helyzet, de Indiaban tenyleg elterjedt a tejben valo fuszeres teafozes. En is kiprobaltam mar, igen jo eredmennyel.
A neten rengeteg (fokent angol nyelvu) receptet lehet talalni, sokat indiaiak irtak, tehat valoszinuleg van igazsagtartalmuk. :) "masala chai" a kulcsszo, ami fuszeres teat jelent magyarul. Persze nem fontos iras szerint kesziteni, hisz a lenyeg, hogy mindenki olyan teat fozzon, ami neki izlik :)
Nagy vonalakban en igy szoktam:
Egy labosban felteszek kb 5-6 deci vizet forrni, beledobalom a fuszereket, amiket durvara morzsolok elotte (szerintem jobb a morzsolt fuszer, mint az orolt, mert konnyebb a vegen leszurni. A frissen morzsolt fuszernek az aromaja is erosebb, mint az oroltnek).
A fuszerek:
- kb 4-5 szegfuszeg,
- 3-4 centis darab fahej osszetorve,
- 6-8 szem zold kardamom,
- kb mokkaskanalnyi felapritott gyomber
- nemi torott feketebors (3-5 szem),
- 2-3 evokanal cukor
- ami meg eszembe jut :)
Ezt mindet hagyom, hogy kb 10-15 percig forrjon, majd hozzaontok 2-4 deci tejet, es ismet felforralom. Amikor felforrt, kikapcsolom a langot, beleteszek 2-3 evokanal szalas fekete teat (assamit szoktam), es hagyom meg 3-4-5 percig allni. teaszurovel leszurom, aztan gyia. nagyon finom!
A fuszerekkel meg a viz/tej arannyal lehet batran kiserletezni.
Fuszeres teat egyebkent tenyleg lehet a teaboltokban is kapni, en az Elso Pesti Teahazban szoktam venni "chai tee" nevut vagy pedig "bengal fire"-t. Az utobbi jo csipos a gyombertol es a feketeborstol, borzaszto finom forron ehgyomorra, foleg most erdemes betarazni belole, hogy jon a tel :)
Azért ezt "hiteles" forrásból is jó lenne tudni :-)
Múltkor megírtam a svéd barátnômnek, mit olvastam a svéd karácsonyi szokásokról egy hazai újságban (ti. karácsony éjjelén szalmán alszanak, hogy sorsközösséget vállaljanak a kis Jézussal...). Visszaírt, hogy én aludhatok szalmán, amikor csak akarok, de ôk nem hallottak még ilyen svéd szokásról :-)
Hehehe.Rég jártam itt,de látom a jak/dri-tea mindenkit érdekel.Tökre örülök ennek.
Hogy érted,hogy tejben készíted a teát? Tejet forralsz,és amikor forr,belelógatsz egy filtert?
mennyi tejhez mennyi teát használsz?
A jókai utcát majd én is kipróbálom. Kíváncsi vagyok rá.
Egyébként a teaházakba kapható tsay vagy chai teát is érdemes tejjel inni. Főleg azért,mert olyan fűsyeres,hogy tej nélkül lerohasztja a nyelved.egyébként finom.
Én a tejjel jártam hasonlóképp.
Tudniillik azt már felfedeztem, hogy a tea tejjel finom. Készítettem is mezei fekete teát, öntöttem bele tejet (nem olyan nagyon sokat, és egyébként minél többet, annál rosszabb lett), és egész tűrhető volt, de nem több. Aztán elmentem Cökxpônre, és ott kínáltak egy különleges teát, mármint számomra újat. Tejben készült, valamilyen fűszeres tea volt (és azt máig nem tudom, hogy milyen).
Utána itthon kipróbáltam, hogy én is tejben főzök teát, tehát a teának egyáltalán semmi köze a vízhez. És... mennyei lett. Azóta már terjesztettem az igét.. egyik barátnőm, amikor meghallotta, teljesen megijedt, hogy milyen szörnyűség lesz belőle, de meggyőztem, hogy egy próbát megér (4 deci tej = 70 Ft + 1 filter tea = 20 Ft, ő ugyanis nem tart teafüvet), és kipróbálta. Meggyőződött, hogy jó. :)
Lehet, hogy a jakvajnál is valami hasonló a gubanc.. Vagy a vajad összetétele nem volt az igazi (a zacskós, dobozos és extra dobozos tejek között például akkora különbség van, hogy ha nem lenne ráírva mindre, hogy tej, akkor gyanút fognék).
Ha igazán komolyan akarod venni a dolgot, akkor menj le egy falusi ismerőshöz, akinek szokott vajat köpülni, és kérjél tőle adalékanyagoktól mentes, igazi vajat. (Mert az is lehet, hogy egy adalékanyag a tea x komponensével "interferál", és a kettő együtt valahogy szörnyű.....)
A zöld tea első forrázatát el kell önteni, ami gyakran zavaros is, de biztos, hogy fanyar, és csak ezután lehet a szokásos módon elkészíteni, valóban nem rotyogó vízzel.
budapesten a palota a potalahoz vagy hasonlo nevu teazoban (a jokai utcaban) lehet kapni vajas teat, azt hiszem, talan mongol tea neven. azt is megkostoltam, valojaban egesz jo volt. gondolom kicsit tobbet kiserleteztek az aranyokkal, mint en, mire a vendegek ele mertek tenni.
a masik: azon a videken, ahol a jakok elnek, a jak kifejezest a him allat megnevezesere hasznaljak, a nosteny neve dri. ezert mindig szelesen mosolyognak a helyiek, amikor a kulfoldiek jakvajas teat akarnak inni
mar regota tervezgettem, hogy kiprobalom valamilyen formaban a vajas teat, persze jakvaj helyett "sima" vajjal. most hetvegen el is szantam magam a kiserletre. haaat..
meg soha nem fordult elo, hogy nem ittam meg, amit kotyvasztottam, de ez phöcsha szuma utanzat ment a lefolyoba :)
mondjuk a jakvajon kivul dongmom sincs, de nem hiszem, hogy az tul sokat javitott volna a vegeredmenyen. a kovetkezokeppen csinaltam: eloszor is keszitettem kb 3 deci bazi eros pu-erh teat (valami angol oldalon olvastam, hogy ilyennel is szoktak csinalni a vajas teat). lottyintettem bele kis tejet, majd hozzaadtam egy jo nagy evokanal valodi tea vajat :), gondoltam legyen benne anyag boven. aztan ugy erzesre szortam bele sot is.
kopulo helyett egy kis kezi habverovel kevergettem, mig el nem oszlott a vaj, a vegere nagyon szep guszta, kellemes kakaoszinu ital lett belole.
aztan amint belekostoltam a csodas italba, azonnal veget is ert az orom :). nem egeszen tudnam leirni, hogy milyen ize volt, de nem nagyon birtam vele. eleinte eroltettem, gondoltam uj iz, meg kell szokni, stb, de valahogy nem ment.. erezni lehetett a pu-erh izet (azt nagyon szeretem), a so is kb pont jo volt, de volt valami mellekize a vaj miatt, amitol majd hanyattestem.
talan teszek majd meg egy probat (1-2 honap felejtesi ido utan :) kicsit kevesebb vajjal es valami szolidabb ceyloni vagy assami fekete teaval. hat ennyi. ha valaki esetleg rajtam kivul kiprobalta es mas eredmenyre jutott, megoszthatna a titkot.
A zöld teának általában csak akkor van (keserű) mellékíze, ha rotyogó forróvízzel öntik nyakon. 70-80 celsius fokos vízzel kell leönteni és 2-4 percig állni hagyni, elvileg így az igazi.
100%, hogy hibiscus teát kaptál, mert azon a tájon gyakran előforuló ital. Ezt onnan tudom, hogy az egyik régi magyar tanárom egyiptológus is volt egyben, és ő hozott nekünk (Egyiptomból) hibiscus teát, és mondta el azt amit leírtam.