Keresés

Részletes keresés

bldbld Creative Commons License 2002.12.11 0 0 1637
Van repülőjegy Prágába egy euróért. Nem Pestről, hanem Pozsonyból, de ez a lényegen nem változtat.
OPi Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1636
lassan kellen már megint Prágába menni . . . kezd hiányozni :)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1635
Én is így látom

Fat

Előzmény: Tycho Brache (1634)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1634
Ezek mindig szubjektív döntések, nem is nagyon van értelme vitatkozni róla. Nem összemérhető dolgokról van szó.
Előzmény: Fatboy Slim (1633)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1633
Cesky Krumlov?
És Firenze, Róma, Nápoly, Pompei, meg Verona, meg Madrid, meg Párizs, meg Pisa, meg.... meg.... stb....
félre ne érts, tényleg a legszebbek között van, de hogy legjelentősebb-e, azt kétlem.
Nem a te szavadban kételkedem egyébként

Fatboy

Előzmény: zmrzlina (1631)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1632
Én kb. egy hónapja láttam a várost, látszanak a víz nyomai, de tényleg látványos tempóban újítják fel az épületeket. Szerintem jövő nyáron már nem lehet észrevenni semmit.
Előzmény: zmrzlina (1631)
zmrzlina Creative Commons License 2002.12.10 0 0 1631
Már az otthoni környezetből jelentem: Český Krumlov nagyon súlyos károkat szenvedett az árvíz miatt, de meglepően gyorsan talpra állt. Néhány héttel az árhullám levonulása után megnyitották a várat és a múzeumokat, mert a városnak pénzre volt szüksége és a helyreállítást gőzerővel végzik. Az UNESCO is besegített, mert a listán Velence után Európában a második legjelentősebb kulturális örökségnek tüntetik fel.
Előzmény: Baltasar Maio da Vomio (1630)
Baltasar Maio da Vomio Creative Commons License 2002.12.09 0 0 1630
Tényleg szépek. Én voltam arra, nagyon tetszett némelyik kastély. De legjobban Cesky Krumlov, még az árvíz előtt. Nem tudjátok milyen pusztítás történt a nyáron?
Előzmény: Mintapolgár (1629)
Mintapolgár Creative Commons License 2002.12.09 0 0 1629
extasee! Koszi a kepet. Fantasztikus. Az ember azt gondolna, hogy ilyen kastelyok tenyleg csak a Loire volgyeben vannak.
Előzmény: extasee (1620)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.12.09 0 0 1628
A Vencel-térre muszáj néha menni, mert éjszaka ott mindig biztosan lehet enni-inni. Így aztán konkrétan beleszaladsz a qrvasoktoronyba. Ez általában nem gond, mert akkortájt már úgyis az elfogyasztott sör és az újabb sör iránti vágy motiválja az embert, így holmi forgalomcsillapító műtárgyak csak az akadályverseny próbatételeinek tekinthetők.
Előzmény: Fatboy Slim (1627)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.12.09 0 0 1627
Jaja :)
De az a gondom, hogy lopnak, mint a szarkák.
vagy nem kell arra menni? :)))

Fatboy

Előzmény: Pivovar (1626)
Pivovar Creative Commons License 2002.12.06 0 0 1626
Meg k**va jó helynek is, nem? :)

(btw tényleg van jó sok belőlük is)

Előzmény: Fatboy Slim (1625)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.12.06 0 0 1625
A szám akkor valóban tetemes lehet, hisz Prágát szokták a tornyok városának is hívni :)))

Extasee, a képek ötösek

Fatboy

Előzmény: zmrzlina (1622)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1624
Tök jók a képeid extasee! És köszönjük a beszámolót!
Előzmény: extasee (1612)
Tycho Brache Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1623
Akkor most már sejtem, mi az a sörügyelet. A Svornosti u-ban van, az utca Moldva felőli oldalán, a gyár háta mögött. Voltunk ott a nyáron, én "kegytárgyboltként" emlegettem a kocsmakalauzomban. Vettünk is 5 literes sört egy párat. Csapolónk már volt régebbről...
Előzmény: Drapálek (1606)
zmrzlina Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1622
A karbantartas eppen a legnagyobb problema, mert rengeteg muemleket kellene gondozni a penz meg itt sem elegendo. Az egyik cseh filmben (Kek angyal?) a pragai rendorfonok ugy probalta szemleltetni a kozerkolcsot, hogy szerinte Pragaban mar tobb kurva van mint ahany torony, a honatyak csak ezutan szenteltek idot a problema megoldasara.
Előzmény: Fatboy Slim (1616)
CsFeco Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1621
Felfedező úton az új cseh filmek világában - december 7-16. Örökmozgó filmmúzeum

A cseh film a hatvanas évektől fogalom a magyar mozibarátok körében. És az új hullám idején megszerzett hírnév nem kopott meg azóta sem. Az évente elkészülő tíz-tizenkét új cseh film mindig színvonalas szórakozást ígér. Ezt bizonyítja az immár tradicionálisnak számító új cseh filmhetünk válogatása is. Az elmúlt tíz-tizenöt évben fokozatosan végbemenő nemzedékváltás során feltűnt fiatal generáció új szemléletmódokat és megközelítéseket juttatott érvényre, s nem egy esetben nyíltan vállalja meghökkentő témák feldolgozását is.

A rendezvény nyitányaként egy különös műfajú, a realitást és a fikciót mesterien ötvöző, elsőrangú zenei élményt nyújtó (ál)dokumentumfilmet láthatunk (A sátán éve, erről bővebben lásd: Kocsis Péter: 2002 - A sátán éve Budapesten Örökmozgó Filmmúzeum 2002. december 18-20. o.). A cseh rock történetének egyik izgalmas fejezete ihlette Jana Chytilová Egy elátkozott zenekar: The Plastic People of the Universe című dokumentumfilmjét. A kommunista pártállam idején a hatalom által üldözött együttes, a Plastic People világviszonylatban is az underground zene hiteles és szuggesztív reprezentánsai közé tartozott (l. a filmről részletesen: G. Kovács László: Prágai legenda, Örökmozgó Filmmúzeum 2001. október).

Jana Chytilová világhírű névrokonának, Vĕra Chytilovának Kiűzetés a Paradicsomból című filmjét nézve elégedetten nyugtázhatjuk, hogy a hetvenedik életévén túl járó rendezőnő egyáltalán nem fogyott ki az extravagáns ötletekből, s mi sem áll tőle távolabb, mint a közönség elandalítása. Legutóbbi alkotása vallomás a filmkészítés mesterségéről: a tőle megszokott iróniával enged bepillantást a forgatások szervezett káoszába. A lazán kapcsolódó epizódok egy nudista strandon játszódnak, a film azonban nem a meztelenségről szól, hanem az emberi kapcsolatokat romboló érzéketlenségről, önzésről és ostobaságról. A groteszk jelenetekben bővelkedő, elgondolkodtató film igencsak távol van a Courts-Mahler-i ihletésű álomgyári idillektől, de hát éppen ezért szeretjük Chytilovát.

Az Oscar-díjas Kolja (és persze a korábbi cseh filmheteinken vetített nagy sikerű Utazás, valamint Akkumulátor I.) révén Magyarországon is ismert Jan Svěrák új filmje, a Sötétkék égbolt a második világháborúban Angliában harcoló (s ezért a kommunista hatalomátvétel után ellenségnek bélyegzett) csehszlovák pilóták hétköznapjait, örömeit, tragédiáit és küzdelmeit idézi fel, kissé szentimentálisan ugyan, de a jó ízlést egy pillanatig sem sértve. Rendkívül látványos, imponáló profizmussal kivitelezett film azoknak a katonáknak a tragikus sorsáról, akik éveken át harcoltak a náci Németország ellen, 1948 után azonban hazájuk munkatáborral és börtönnel "jutalmazta" őket.

Vladimír Michálek Angyal kijárata a kilencvenes évek Prágájának egyik rémítő bugyrát, az Anděl metróállomás környékének mikrovilágát tárja fel. A neves cseh író, Jáchym Topol magyarul is olvasható Angyal című regényéből készült film az élet eltiportjai, kábítószeresek, bűnözők és tébolyult szektatagok közé visz el bennünket, és a film döbbenetes képi eszközökkel szembesíti a hétköznapi infernáliával (l. a filmről még: Örökmozgó Filmmúzeum 2002. október).

Hasonlóan komor a szintén kábítószeresek között játszódó Kárhozottak. Dan Svátek filmje egy csempészésre kényszerített, de már az első próbálkozásnál lebukó fiatalember megrázó szenvedéstörténete. Egy távol-keleti, egzotikus országban nyaraló cseh fiú a homokos tengerpart, a kristálytiszta víz és a terebélyes pálmafák édenéből hirtelen a börtönök poklába kerül. Védelem és fellebbezés lehetősége nélkül állítják bíróság elé, s az ötven évi fogságot kimondó ítélet után egy olyan szigeten kezdi meg büntetése letöltését, ahol a hozzá hasonló, reménytelenségre és lassú kínhalálra ítélt kárhozottakon s egy-egy alkalmi látogatón kívül csak az elvetemült, szadista börtönőrök jelentik a társaságot. A film azt is bemutatja, miképp próbálnak a közélet szereplői és a média cinikus képviselői hasznot húzni egy embertársuk tragédiájából. A lázálomszerű, megtörtént eseményen alapuló film mély nyomot hagy minden nézőben.

A fentiek után az olvasó már gyanakodhatna, hogy napjaink cseh filmeseit nem érdekli más, csak a sötét sorsdrámák, a kudarcok és bukások de szerencsére erről szó sincs: a humor és a szelíd derű ezen a baljóslatú ezredfordulón sem tűnt el nyomtalanul a cseh filmből. Igaz, ritkán kacaghatunk önfeledten, s a mosoly fénye olykor könnycseppeken törik meg - mert olyan különös és érthetetlen dolgok történnek velünk, és a sors olyan kiismerhetetlenül szeszélyes... Ilyesmiről szól David Ondříček Magányosok című tragikomédiája. A flm arra keres választ, hogy milyen esélyei vannak korunkban az őszinte, mélyen átélt szerelemnek, létezik-e még a hűség az egymástól elszigetelődő egyének sokaságára széthulló "modern" társadalomban. Ugyancsak keserédes komédia a témájában is hasonló Vadméhek (r: Bohdan Sláma), amely egy világvégi faluba kalauzolja a nézőt, ahol az idő is állni látszik: mintha örökké ugyanaz a nap lenne. Egy váratlan látogatás hatására azonban groteszk és mulatságos események sora veszi kezdetét, titkolt érzelmek törnek felszínre, s meglepő dolgokra derül fény...

Felfogásmódja és műfaja a fenti két filmmel rokonítja Alice Nellis Ec-pecét, ami arról mond el egyet s mást, hogy miként válhatnak a lényegtelen dolgok egyik napról a másikra fontosakká, a fontosak pedig jelentéktelenné egy kisvárosi család életében. Vígjátéki szituációk követik egymást, de a vidámság pillanatait itt is folyton beárnyékolja valami zavaró körülmény vagy esemény, mi pedig okkal idézhetjük A tanú Virág elvtársának örökbecsű szavait: "Az élet nem habostorta!" Az új cseh film sem nevezhető annak - de érdemes "belekóstolni".

G. Kovács László

nyitóelőadás: 7-én szombaton 19.00-kor: A sátán éve
Vetítése előtt vendégünk: Petr Zelenka rendező, akivel Kocsis Péter beszélget

7. 9. 11. A sátán éve
8. 9. Angyal kijárat
8. 10. Kiűzetés a Paradicsomból
10. 14. Sötétkék égbolt
11. 12. Ec-pec
12. Egy kiátkozott zenekar: The Plastic People of the Universe
13. 15. Kárhozottak
13. 14. Magányosok
15. 16. Vadméhek

extasee Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1620
Nos erre a várra gondoltál!
3 fajta túrát lehet bennt tenni. érdemes benevezni valamelyikre!
A kihagyott célpontot sajnálom nagyon, de remélem legközelebb útbaesik majd! :)

Remélem nem gáz,hogy bemásoltam ide...
További Képekért katt IDE!

Előzmény: Fatboy Slim (1616)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1619
Nagyon köszi, hasznos volt számomra

Fatboy

Előzmény: Pivovar (1618)
Pivovar Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1618
Figyelmedbe ajánlom a 930-as hozzászólást :)


Karlstejnbe ki lehet menni vonattal is. 32 korona csak oda, 33 km-re van a prágai főpályaudvartól mérve.
Turistáknak kellemes séta, sörivóknak gyötrelmes - ezért nekik jó reflexek szükségesek: ha valahol látják hegyre fel, hogy sört árulnak, akkor ott azonnal cselekedni kell!!! :-)

Előzmény: Fatboy Slim (1616)
robicsek Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1617
Metro: ja, csak a felszinen, X-A meg X-B jelzéssel metropotlo villamosnak álcázza magát:)

Dehogy jár, az emlitett Károly téri megálló is zárva. Nyárig biztos nem fog menni mindegyik :(

Előzmény: alfa155 (1613)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1616
Igen, de nem az ő hibája, hanem az utikönyveké. Tényleg kevés említi meg, mint fontos uticélt.
Zízkovba megyek.
Valaki itt említette Hlubokát. Hihetetlen vár. Olyan Loire-menti szintű. És ahogy ott ezeket karbantartják...
Ki tudja, mennyi időre, távolságra van Karlstejn Prágától? 30-án szándékszom elzarándokolni oda

Fatboy

Előzmény: zmrzlina (1615)
zmrzlina Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1615
Tetszett a beszamolod, elkovettetek viszont egy sarkalatos hibat: Ceske Budejovice mellett (30 km) talalhato Cesky Krumlov, szerintem az egyik legszebb hely Europaban. Vetek volt kihagyni, de a jovoben bepotolhatjatok. Gyonyoru varos, legalabb 2 napot igenyel. Kutna Hora varosaban a Szent Borbala szekesegyhaz az osszeomlas szelen, nincs penz a helyreallitasra, lehet, hogy utoljara volt alkalmatok megtekinteni.

Zmrzlina

Előzmény: extasee (1612)
OPi Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1614
üdv :-)
Előzmény: ohammer (1610)
alfa155 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 1613
Koszi a tippet parkolas ugyben! Ez valoszinuleg megfelelo lesz.
Egyebkent mar minden metro jar Pragaban?
Előzmény: Tycho Brache (1601)
extasee Creative Commons License 2002.12.04 0 0 1612
Akkor fogjunk bele!

Szóval -mint ahogy már közöltem régebben- október 21.napján nekiindultunk -a többség számára ismeretlen- Csehországot felfedezni !
Igazándiból ez egy tanulmányi kirándulás volt(de komolyan! ;) )!
A busz csak nagyon erös segitséggel talált meg minket, de utána irány a távoli végtelen!
Odafelé Ausztriának mentünk, gyorsan átjutottunk mindegyik határátkelöhelyen )talán az Osztrák-Cseh ment egy kicsit nehezebben, de nem panaszkodok,korrektek voltak a határörök!

Az elsö napi célunk Ceske Budejovice volt, ám egy baleset miatt kétórás várakozásra kényszerültünk, igy igencsak esteledett mikorra elfoglaltuk a szállásunkat a Hotel Gomel 15.emeletén! A kilátás gyönyörü ,a szoba tiszta, Eurosport van, mi kell még? :) Hát az étlap! És az elsö döbbenet ! HIHETETLENÜL alacsonyak a készétel árak az éttermekben! Igy aztán a "vezérkar" gyorsan elpusztitott fejenként fél-fél kacsát néminemü igenjófajta sör kiséretében! Az éjszakai városrészt feltérképezök is komoly élményekkel gazdagodva tértek haza! Közel tiz fös baráti társaság csak mintegy100 koronát hagyott a sörözöben és ez a meglepetés erejével hatott sokak számára!(na jó!Ök még nem nagy ivók)

A második nap egy kis városnézés következett! Többek között egy 75 méter magas torony 225 lépcsöjének megmászásával...onnan fotók a 133m x 133m-es térröl.
Majd utunkat folytatva Hluboka , Orlik és Prága voltak a megállók! Hát a kastélyok egyszerüen... szóval lélegzetelállitóak voltak! Ajánlom mindenki figyelmébe!
Prága közlekedése botrányos, föleg egy emeletes igen nehezen forduló busszal!Be is ragadtunk egy kisebb utcába a szállásunk keresése közben és szerencsétlenségünkre a cseh újgazdagok fészkének a bejárata volt ez ... Nem részletezném, de primitivek és értetlenek a cseh újgazdagok is. A soförünkröl dölt a viz és az "elakadt" busszal sikerült egy közlekedési táblát 90fokkal elforgatnunk - függölegesböl vizszintesbe...
Erre az egyik helyi "nercbundás negyvenes újgazdag"( 10 éves gyereke tetötöl talpig jégkorongba bugyolálva -edzésre vihette a kölköt) rendört hivott! Ám 10 perc után nem várt többet, közölte, hogy negyed óra és itt van a közeg, várjuk meg! Hát vártunk derekasan 5 percet, majd a helyi fiatal lányok biztatására elhagytuk a helyszint! (Nagyon aranyosak voltak, mondogatták, hogy 'stupid woman' meg ,hogy GO - GO!Szóval az eccerü pórnép ott is aranyos! ;) )
Ezek után nagy nehezen megtaláltuk a szállásunkat ahonnan másnap betámadtuk a várost!

A metró hijján a 137-es busz majd a 12-es villamos a vár lábánál tett le minket! (megjegyezni kivánom ,hogy 12 korona a jegy és ezzel 90 percet utazhatsz össze-vissza akárhányszor átszállva!!!)
Rögtön egy magyar nyelvü emléktáblával találkoztunk, majd az elsö "ismerös" hely - U Kocoura! ;) Sajnos ekkor nem volt idönk betérni... Irány fel a várba, majd jónéhány óra szájtátás, lépcsözés és ami kell... A várból lejövet az étkezésen morfondiroztunk és miután csülköt kivántunk ,igy az utmutató alapján az U Svejku-t céloztuk be! ISTEN-KIRÁLY választás volt! Közel 1 kilós csülkök, tormával mustárral vöröskáposztával ééééés az addig számomra ismeretlen barna csapolt Kozel sörrel ! Nem vagyok egy nagy sörös, de ebböl a csülök mellé 3 korsó lecsúszott! Istenkirálycsászár volt! Életem talán egyik legjobb hangulatú és legjobban esö kajáját tettem itt magamévá! Károly-hid majd a fötér megtekintése következett!
Gyönyörü! Mindenkinek látnia kell!
Este a többiek diszköztak ,ám én egy "kiválasztott" hölgyeménnyel kihasználtam a 90 perces jegy adta lehetöségeket és villamossal,gyalog,busszal bebarangoltuk a belváros ismeretlen részeit és néhány hidat...
Az éj további programja nem publikus! ;)))

A következö nap lett a "vizes nap"! Azaz Marianske Lasne és Karlovy Vary!
Hát az odajutást kalandossá tette az, hogy úttalan utakon közelitettük meg célunkat, de cserébe a cseh vidék kárpótolt bennünket! Marianske Lasne gyönyörü, de egyszerüen hipermegadrága a legegyszerübb élelmiszer bolt is! Rajtunk kivül csak német nyugdijascsoportok voltak... Ahhh! Igy már érthetö!
Karlovy Vary és a rengeteg melegvizü forrása (58-tól 74 fokos-ig) kápráztatott el bennünket.No meg az a néhány vizvezeték aminek a metszetét megmutatták nekünk a viz ásványianyag tartalmát bizonygatva!Nemsemmi! Ajánlom a fotók megtekintését!Mindenhol árulják az utcán a Becherovkát(hiszen ez a város a hazája),de a 160 koronás árat a belvárostól 10perc sétával megközelithetö Plus áruházban már a 130 koronás váltja fel!
Miután nem akarom beszámolómat túl hosszára húzni (legyen kedvetek fényképeket is nézegetni),igy rátérek az utolsó nap eseményeire!

Ismét svédasztalos reggeli - immáron az utolsó, a pincérek nagy örömére! ;)
Majd az utunk az egyik legfurcsább települése következett! Kutna Hora.
Nagyon szimpatikus város! Komolyan! Az egyik helyi öregúr -látván tanácstalanságunkat parkolás ügyben- kérés nélkül (magyarul!) sietett megoldani a problémánkat. A helyi nevezetességeket követöen következett a "fö attrakció"! A Csontkápolna! Hátborzongató, de a fotók önmagukért beszélnek! Mire nem képes egy unatkozó félvak szerzetes!
Hazafelé a késöi-korai órák ellenére sokan voltak a határokon és miután elcsomagoltam a notebookom és pihenni tértem ,sikeresen eltévedtünk Bécsben, majd ismét elaludtam és a soförünk megismételte ugyanezt Györben is! ;)

De a lényeg, hogy hazaértünk és "kis" késéssel elkészült eme beszámoló is (remélem sokatok örömére)!

A képek itt tekinthetöek meg!
Napokra lebontva,a nevükben a település nevével!
Kozel ...izé... közel 1000 képböl lett kiválasztva az a 143 "személytelen" ami felkerült!
Jó szórakozást hozzá! ;)

extasee Creative Commons License 2002.12.04 0 0 1611

Ohh! köszönöm, de a sok képet eléggé lassan tudom átméretezni,átnevezni és csokorba válogatni!Ez az idöigényes!
Viszont lesz egy rosszhirem is!

Sajnos a "kintiek" nem nagyon láthatják, ugyanis a TAR.hu-ra került fel az anyag!
Az pedig kifelé nem látszik...

Előzmény: OPi (1609)
ohammer Creative Commons License 2002.12.04 0 0 1610
jelen :-)
OPi Creative Commons License 2002.12.04 0 0 1609
Ha segítség kell, a feltöltésben szívesen helpelek !

üdv,

OPi,

Előzmény: extasee (1608)
extasee Creative Commons License 2002.12.04 0 0 1608

Csak nem a piszoárban történt balesetről kapta nevét a hely?
;)

Közölném még, hogy elkészült a már régen igért október végi túra beszámolóm.Az erősen leröviditett részét még ma megpróbálom bemásolni!Jelenleg a lekicsinyitett képek(800x600) feltöltése folyik.

Előzmény: Drapálek (1607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!