Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13739

Üdv

Nem is rád gondoltam mikor ezt írtam :) Persze értem én a problámád és nem te vagy az egyetlen aki hasonló bajokkal küszködik, sőt még szerencsésnek is mondhatod magad azokhoz a kúttulajdonosokhoz képest akiknek javítottam kameráztam a kútját. A legdurvább az volt mikor átadásra feltöltötték az 50 méter körüli  lyukat vízzel.  Aztán megvette a tulaj  a drága pedrollót kábeltoldásosan nehogy a gari elvesszen, lerakja és egy csepp sem jött, mert a víz ott vigyorgott a szivattyú alatt 1-2 méterre mert valami csö nem engedte hogy a vízig lemehessen. Nem mesélem el az egészet ha nem haragszol a kép magáért beszél

 

No de maradjunk az eredeti problémádnál, szeretnél kihozni valamit ebből az egészbő. Tapasztalt fórumtársunk kosztoglotov elég jól leírta hogy miképp lehetne egy olcsó (alsó szívásos) rezgőssel kiszedni a homokot. Fogadd meg tanácsát házilagos barkácsmegoldás ugyan de talán ez az egyetlen megoldás ami elérhető számodra. Esetleg ha egy iszapolót is bevetnél (mint amivel mélyítették a kutad kavicsban) ami belefér a béléscsövedbe kényelmesen, még jobb lenne. Ha a kutad folyamatosan el tudná látni a rezgőst vízzel akkor lenne értelme gondolkodni milyen szivattyú legyen. Arra figyelj hogy a rezgős be fogja rázni a homokot tehát megeshet hogy lapátkerekessel homokolni sem fog majd. Sajnos a rezgős szétverheti a béléscsövet mint pl itt :

 

 

ezért célszerü lenne egy lágy gumi vagy puha műanyag csőbe rakni és rögzíteni nehogy leessen róla de a széles gumigyűrűk is megvédhetnek a hasonló meglepetésektől ha nem a fém ház érintkezik közvetlenül a béléscsővel.

Sok sikert !

Előzmény: qqriq111 (13738)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13738

Üdv lalibatyo!

Nem gondoltuk "rosszra" én legalábbis csak egy segítő szándékú hozzászólásnak értelmeztem és természetesen köszönöm.

Azt értem én hogy mi a "fúrómester" dolga, csak sokadszorra leszögezem hogy nem érzem magam átvágva mert nem kellett kifizetni a kutat

hanem valamivel többet mint a csövek ára. A megmaradt pénzért pedig igazán szenvedhetek egy keveset és még a kétféle szivattyú is  (rezgős+csőkút)bőven belefér az eredeti összegbe. A vízhozamot ha nem is "tudományos" módszerekkel de majd akkor tudom megállapítani ha sikerült kitisztítani. Úgyhogy most az következik. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Üdv qqriq

Előzmény: Törölt nick (13737)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13737

Üdv

Nem én mondtam hogy csőbúvárt ne, de én kérdeztem mekkora a hozam amire nem válaszoltál. Van olyan csőbúvár ami 15 litert tud percenként ha kevéske vized lenne, nem kellene egyből 80 literes szivattyút venned. Tehát még mielőtt nagyobb bajba kerülnél mint amiben vagy tisztítsd ki azt a kutat aztán pedig csinálj egy hozammegállapítást hogy tudd mekkora teljesítményű szivattyúban gondolkodhatsz. Nyilván homokmentes vízmennyiségben értendő a hozammegállapítás. Persze ez mind a "fúrómestered" dolga lett volna, így utólag pedig eléggé körülményes lesz megoldanod saját erőből felszerelés nélkül mindezt. Ha új kutat csináltatnál akor válassz olyan szakit aki meg is csinálja tisztességgel a befejező munkákat mert a lelkes jelenkezők egy részéről is úgy tudom a rezgős szivattyúnál véget is ér a tudományuk ha kutat kell tisztítani, hozamegállapításhoz pedig még eszközük sincs.

( Mielőtt még bárki "rosszra" gondolna én biztosan nem fogok neked másik kutat csinálni és ezt sem kitisztítani mert épp elég más dolgom van )

 

Előzmény: qqriq111 (13728)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13736

elfelejtettem az elöbb, hogy mi az agyag alá szoktunk fúrni , hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket és elférünk 4m x 4m helyen fölfelé 6m a helyigényünk

www.kut.guth1640.hu

Előzmény: guthkut (13735)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13735

helló ha felhívsz gyorsan elmondom, hogy mi a szitu.  a rezgőst bele kell engedni a homokba, főleg, hogy így tele szaladt a cső vele, és mozgatni le fel kosztoglotov már leírta most hadd ne ismételgessem. utána ha tiszta ki kell próbálni, hogy mit tud a kutad és úgy venni egy szivattyút. ezt a kútfúrók megszokták csinálni, ne vegyél végleges szivattyút amig nemtudni a kutad kapacitását! a rezgő a sibrik piacon 10ezerFt de legalább alsószívásos. nekem még van kis iszapolóm is amivel üresre lehet szedni a csövet és utána rezgetni. amikor minden fasza és legalább 3m3 három köbméter hozam van  akkor egy csőbúvárszivattyúval és egy átfolyásérzékelővel vezesd a házba a vizet.

Előzmény: qqriq111 (13733)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13734

Tisztelt Kapocska !

 

Most akkor a fázis és a nulla (csillagpont) között 240V a feszültség és a fázis ás fázis között pedig 400V afeszültség ugye? 

Mert akkor egyet beszélünk és nem értem egyesek fröcsögését. ha meg más a vélemény akkor utána kellene nézni.

Ezek tények  arrol nem is beszélve, hogy villszer körökben nem is értik ezt a vitát, anyira alap dolog


Előzmény: Kapocska (13708)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13733

Hello gohkut!

Sorba megyek az írásodon. (tényleg hálás vagyok hogy foglalkoztok velem)

Látom rendesen képben vagy a talajt illetően. Én a Gilice tértől keletre ( talán

K-DK-re) vagyok. Azt nem tudom mi van nyugaton de itt valóban így volt. Vizes kavics és alatta az agyag. Még a méter is stimmel mert tőlem cca 150m-rel fúrtak egy kutat és szintén 17m-es és végig kínlódtak a kavicsok (kövek) miatt. (azt géppel fúrták, de mint mondtam nálam ez LEHETETLEN)

A háló szúnyogháló, és még nem tudom a furatok nagyságát. Szerintem addig van a háló ameddig a furatok.

Nem, nem szigetszentmiklósiak.

A víz jön (ők rezgővel csinálták amíg ment) csak homokos és annyira hogy tegnap  megmértem a vizet nem tűnik e el (nem a felső szint ugyan annyi) de már annyi homok gyűlt az alján, hogy nem ment le a súly a cső végére (fenékre)

Most ott tartok hogy keresek egy membránost szívatni és szívatni, de mivel köztetek (mármint a profik közt) sincs egyetértés azt se tudom hogy utána milyen szivattyú legyen a végleges? (a házba is kell bevezetni tehát tartályos nyom-kapcsolós meg minden. (persze ha ki tudom „rezegtetni” tisztára)

Előzmény: guthkut (13727)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13732

qqriq111

 

A mélykút szivattyúk általában 3-5m3 / óra hozammal működnek. a háromméteres vízoszlopod kevésnek tűnik és még nemtudjuk, hogy mennyit ad a kutad, mert még le sem lett tisztítva és be sem lett mérve. de a helyszín ahogy írod  jónak tűnik csak tisztítsd ki és utána szivattyúz.  egy mélykútit berax és elindítod, ha leszívja a kútbol a vizet akkor egy golyos csappal addig folytod amig nem lesz egyenletes a vízszállítás. ekkor egy stopperrel és egy 10-20literes mércés vödörrel letudod mérni, a hozamot. szerintem ott nem szép az 3m de jó lehet.

guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13731

Nem szeretném senki haragját magamra zúditani a jet szivattyú miatt de a 8m-nél mélyebben levő vizet merülő szivattyúval kéne, Lalibáttyónak ebben igaza van :(

A kompresszorozás egy megoldás de sokkal több motyó kell hozzá a rezgős egy másik megoldás ( az olyan parasztos, egyszerü, de nagyszerü) ja és olcsó

Kosztoglotov tökéletesen leírta a folyamatot. enyi az egész. a szűron kívűl van: homok, kavic, víz. A homokot átvibrálja a szitán és kilocsolja, a kavicsok maradnak a szitán kívűl meg a víz. A víz átfolyik a szitán a kavics nem és a többi homokot lezárja a kavics

Most már cak lesz valami abból a kútból.

Előzmény: qqriq111 (13725)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13730

azért ez már olyan " Túl a barátságonos" kicsit:) Nem? hogy finoman fogalmazzak.

Előzmény: Törölt nick (13719)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13729

Nna azért működik ez :)

Előzmény: kosztoglotov (13715)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13728

 üdv lalibatyo

OK. Értettem! Tehát azt mondod hogy nem igaz (vagy nem úgy igaz) az adatai ahogy meg van adva a leírásban ill egyszerűen sz@ar. De azt is ti mondtátok, hogy ehhez a vízoszlophoz nem való mélykútszivattyú mert kevés a víz. Akkor hol van az igazság? (tudom az igazság odaát van)

Előzmény: Törölt nick (13726)
guthkut Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13727

Helló!

Nna ennek örülök azt hittem teljes az öszhang ellenem.

Gilice tér ny-i részén vannak kis 12-16m-es kutak homokos talajban. a másik oldalon 15-17 méterig van vizes kavics alatta agyag 25m-ig utána szürke homok  sokáig nem tudom meddig 40-ig biztosan.

Szerintem ne fizess temettesd be ill akkor fizess ha vizet tudnak csinálni.

A rezgős valóban szét tudja verni a csövet de azért ahoz idő kell.

Szunyogháló?! vagy Kút szövet?! nem mindegy

Az mindegy,hogy hány furat van rajta. Az nem mindegy, hogy mindenhol van-e ahol szitázva van. Meg az sem baj, ha legalább kétcentissek azok a furatok.

A leírtakból azt gondolom, hogy ez egy szigetszentmiklósi csapat lehet és talán akad köztük egy károly?

Jön víz csak sok a homok? vagy se víz se semmi?

Ha jön a víz rendesen de homokol akkor a rezgő a tutti sok ilyenen vagyok már túl . meg aztán mást nem nagyon tudsz tenni.

Hétfőn megnézem pontosan a térképemet, sokat talán nemtudunk tenni akkor sem. én rezgetném rezgetném és várnék.

Tel: 30 294 45 50

Üdv

Előzmény: qqriq111 (13707)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13726

Üdv

 

Én már párszor kifejtettem a véleményem erről a fából vaskarika mélyszívófejes ipari hulladékról de ha szereted a kihívásokat akkor hajrá. 14 méteres nyugvóhoz és 16 méteres talpmélységhez csőbúvár való, -vagy 8 méter mély akna.

 

Előzmény: qqriq111 (13725)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13725

Hali vizeslaci!

Mostmár hogy többféle ötlettel is el vagyok látva (neked is köszi a segítséget) úgyhogy ha némileg enyhül az idő kipóbálásra kerül valamelyik (vagy mindegyik)

módszer. Meglátjuk melyik vezet eredményre (majd beszámolok róla) Annyit azt hiszem már eldöntöttem (ha sikeres lesz a tisztítás) hogy a végleges vízellátást

a már többször emlegetett Alfa centauri AC-JET szivattyúval fogom megoldani. (azért ha van komoly ellenvélemény ne tartsátok magatokba.) még1x kössssz

Üdv qqriq

Előzmény: vizeslaci (13723)
cs!rke Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13724

Jaja!

Nem vagyok kútfúró, csak figyeltem a mestert nálunk.

Az átmosatáshoz annyit, hogy a kerti csapról (fél colos cső megy ki oda?) nem volt elég vízhozam, de közvetlenül a vízóra mellől vizet vételezve már igen, hogy a 125-ös csövet feltöltsük slaggal, és kimosassuk. Ez viszont nem helyettesíti a kompresszorozást.

A ompresszorozást pedig az általad leírt módon csinálta emberem. KPE cső, mellette elvezetve a vékony levegőcső, majd a legvégén visszafordítva a KPE csőbe, majd ezt kompresszorrral fújni.

Előzmény: vizeslaci (13723)
vizeslaci Creative Commons License 2011.12.04 0 0 13723

Helló qqriq 111!

 

Sajnos előbb nem tudtam írni.

 

Tény ahogy írja gamate fórumtárs is,az a 3 m vízoszlop kevés ami a rendelkezésedre áll.

Viszont ha nem a 125mm csőbe tolod le a kompresszor csövet hanem belelógatsz 1  5/4-es kpe vagy pvc csövet majdnem a talpig és ebbe helyezed a kompresszor csövét akkor valószínüleg megfogja mozdítani a vizet az 5/4-es csőben, ami vizet ha szükséges "leülepítés" után vissza lehet vezetni a 125-ös csőbe.Ahogy Hyppodrom fórumtárs javaslata szerint lehet után vagyis előtölteni ezt a belógatott 5/4 es csövet is. Minimális anyagköltsége miatt nincs vesztenivalód,szerintem 1 próbát megér.

Skiccet nem tudod de egyszerű a dolog:

17 méteres kút,ebbe belelógatva 17m minusz 10-15 cm 5/4-es cső (ebben is van 3.méter vízoszlop) a vízoszlop 2/3 részéíg kb 16 méterig (ezzel valószínű játszani kell) belelógatsz egy vékony akár 8-10 mm -es levegőcsövet. Nem kell nagy mennyiségű levegőt lejuttatni és a nyomás sem kell hogy nagyon nagy legyen.Itt a lényeg hogy a vékonyabb csőbe könnyebben összegyűlik a levegő ami föltolja a fölötte lévő vizet maga előtt és húzza az utánpótlást maga után.

A 125mm es csőbe ez a levegő csak buborékolna.

 

 

Üdv: vizeslaci

 

Előzmény: qqriq111 (13712)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13721

Szia gamate ! Nagyon jó ötlet  Vizeslaci  javaslata, csak valószinüleg idő hiányában elfelejtette leirni hogy a mély nyugalmi vizszint, miatt, a telitalpas kompresszorozás inditása előtt betőlt a csőbe párszáz liter vizet. Majd utána pedig a vizadóréteg beindulásával folyamatosan lecsökkenti, majd befejezi azt,  és kész, gazda boldog.

 

Egyébbként ha a vizadóréteg tényleg kavics, a csőrakat kivolt már öblitve, szivattyúzás megkezdve (tehát tiszta a kúttalp) akkor valszeg nincs is szükség kútttisztitásra, csak egy egyszerű viznyeletés is elegendő. Pár m3. vizet betőlteni a csőbe, amely kifelé a réteg irányába kimossa az iszapot, esetleg ezt párszor megismételni. Ezt az eljárást hivták a régi szakik  "irrigátorozásnak" ! Sőt, ezt még fokozni is lehet vegyszeres eljárásokkal !

Előzmény: gamate (13713)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13720

Hello Hyppodrom

Köszönöm de vannak itt egészen profik is pl Kosztoglotov és voltak is itt egész sokan egykor olyanok is akiknek a kisujjában több van mint az én egész tudományom pl Freddy4.  Látom új vagy de már most tudod honnan és merre fúj a szél, remélem egyszer személyesen is megismerhetlek.

Üdv !

Előzmény: Törölt nick (13719)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13719

Szia Lalibátyó !  Ezek a mérési eredményeid szinte teljesen azonosak a gyárilag megadott adatokkal. Remek, nem hiába Te vagy itt a legelismertebb és legszavahihetőbb topikguru!

Előzmény: Törölt nick (13716)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13718

Üdv

Egy villanymotor annyit vesz fel amennyire terheled (egy ésszerű határon belül). Ez a hidraulika ennyire terheli, tehát jól van méretezve a szivattyú mert a motort sosem terheli a névleges max teljesítménnyel. Üresjáratban (csak motor szivattyú nélkül) talán még 200 wattot sem venne fel, de ha a BP14 es hidraulikát raknánk rá akkor bőven meglenne az 1400 watt felvétel.

Előzmény: bohrer (13717)
bohrer Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13717

Buktam a nyalókát, de egy 1400W névleges teljesítményű szivattyú hogy tud felvenni csak 1092W-ot?

 

Akkor az ELPUMPS-nál is sokat fog a ceruza.

Előzmény: Törölt nick (13716)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13716

Sziasztok

 

Kicsit estébe nyúlóan de megmértem amit ígértem. Lusta voltam kicipelni a Flygt szivattyút érjétek be a BP10 el. Ugyan nem video készült sőt még a Fluke műszert sem vittem ki ebben a nyirkos időben áramot és feszültséget mérni csak egy egyszerű konnektoros teljesítmény mérőt használtam. Természetesen a kételkedők saját szemükkel is megnézhetik (előzetes időpont egyeztetés után) hogy nincs csalás nincs ámítás. Ezek a tények. Ime a felvett teljesítmények a műszer szerint:

 

Fojtás nélkül 0 méterről 0 méterre 1092watt

 

 

 

Teljes fojtás mellett  801watt

 

 

További szép estét !

kosztoglotov Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13715

Nem reménytelen a membrános szivattyúval sem a tisztítás, mert igaz hogy omlasztja a homokot, de ha kavics is van közötte, akkor idővel a kút környezetéből kikopik az a szemcseméret ami még befér a szúnyoghálón, és ottmarad az ami nagyobb.

Csak ügyelni kell hogy nehogy a homok belepje a szivattyút, mozgatni kell, ha kezd alá beülepedni, akkor a szivattyút fel- le mozgatva ki lehet szedni vele a homokot.

Ha mégis ráül a homok, akkor folyamatosan húzva, úgy hogy közben megy a szivattyú ki lehet szabadítani, akkor is ha vizet nem hoz közben.

Rángatni nem szabad, mert elszakad az elektromos vezeték, és akkor nagyon nehéz kiszedni, mert nem rezeg.

Egy ilyen kb. 6 ezer forintos szivattyút lehet hogy megérne a dolog.

Előzmény: qqriq111 (13714)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13714

qamate!

Ok megértettem (és köszi) akkor mégis marad a szivattyúzás. Mostmár csak azt kell eldönteni hogy membrános legyen vagy egyből

álljak neki az említett JET szivattyúval. Aztán ha túléli akkor azt csinálnám meg végleges hidrofornak, bár arra még nem kaptam választ, hogy az említett adatokkal alkalmas lenne e rá.

qqriq

Előzmény: gamate (13713)
gamate Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13713

qqriq111

 

Vizeslaci ötlete jó lenne, ha lenne kellő vízoszlop a kútban.

3 m vízoszlop kompresszorozása nem fog 17 m-t emelni, ezért nem is javasoltuk, pedig sokan ezt a módszert hasznáéjuk.

Ökölszabályként az elmondható, hogy egységnyi vízoszlop kompresszorozása 2 egységnyit tud emelni...

 

Nevezetesen a te 3 m-es vízoszlopod akkor kompresszorozható, ha csak 9 m a kúttalp, nem 17m.

 

gamate

www.kutfuro.com

Előzmény: qqriq111 (13712)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13712

Üdv vizeslaci!

Mivel minden ötletre fogékony vagyok (persze inkább a jóra) ezt is mint lehetőséget számba veszem.

Azért csak hogy tudjak kalkulálni -hogy kompresszorozás- vagy tisztító szivattyú, kellene nekem erről valami skiccelés

hogy hogy néz ki milyen anyagok kellenek hozzá hogyan kell összeállítani....stb (természetesen kompresszor van).

Köszi az ötletelést akkor várnék valami skiccet......

Üdv qqriq

Előzmény: vizeslaci (13711)
vizeslaci Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13711

Üdv qqriq 111!

 

Olvastam itt olyan hozzászólást hogy 1 hálózatra csatlakoztatott csővel mosasd föl az üledéket.

Szerintem ez  125mm átmérő 17 m mély kút esetében nem igazán lehetséges tiszta vízzel mivel nagy a valószínűsége hogy megsem telne a cső,nemhogy még az üledéket kiöblítené belőle.Ha föltudod tölteni a csövet akkor már gáz van.

Véleményem szerint a kompresszor a megoldás.

Nem kopik el semmi mint a szivattyúknál +szakaszosan szaggatva tudod a vizet a fölszínre hozni.

A visszaeső víz tisztítja a szűrőt és mozgatja a rétegeket (ami ki akar jönni had jöjjön.)

Ha igy képes a kút vize megtisztulni (tehát nem csak befelé áramlik a víz folyamatosan hanem a szűrőn keresztül oda vissza a szűrőzött réteget megmozgatva) akkor már nyugodtan tehetsz bármilyen szivattyút.

 

Üdv:vizeslaci

Előzmény: qqriq111 (13710)
qqriq111 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13710

Üdv bohrer!

Ez első hallásra szimpatikusnak tűnik, de azért van kérdésem.

Mivel eddig csak hidroforom volt (máshol, nem itt ahol most vagyok)nem ismerem a JET sziv

működését. Ezek szerint akkor dupla csövezést kell hozzá alkalmazni? (szívó+ nyomó)

Másik: (ha sikerül kitisztítani) akkor ez a JET tartályra téve nyom-kapcsolóval alkalmas is lenne a házi vízellátásra? Megmértem a vízközép (most csak nyugvó vizet tudtam) 15m a talajtól és innen kb még 2 m a házban a vízkivétel magassága (össz17)  magyarul maradna e még kellő nyomás a rendszerben?? (mivel használtál ilyeneket gondolom van valamilyen válaszod) Ha igen akkor nyilván olcsóbb lenne a mélykútszivattyúnál (és talán kevésbé kényes)

Amennyiben van valakinek hozzá vau-vau kérem ne tartsa magába.

qqriq

Előzmény: bohrer (13709)
bohrer Creative Commons License 2011.12.03 0 0 13709

Na nem egy kút kitisztításától megy tönkre egy JET szivattyú !  Volt hogy rezgőssel is elkezdtem szívatni a nagyját, kompresszoroztam is, csak jött a homok, majd amikor már elfogadható volt, elő a JET szivattyú, és 10 perc alatt letisztult, egy óra szívatás után már az ásványvizes palackba engedtük a slagból, és letéve pihenni a flakont nem volt egy szem homok üledék sem. Azóta medencét töltenek belőle, aminek leülne az alján a homok, látszana.

 

A mai  JET szivattyúknál lévő szén- kerámia csúszógyűrű is rengeteget kibír,  én nem paráznék.

Nyilván nem iszapöblítéses fúrásra gondoltam, de volt amikor vasárnap délben muszály volt ilyen szivattyúval folytatnom a fúrást, és megmenekült a haza. Sőt hétfőn szétszedve, nem is volt igazán tönkremenve.............

 

A mélyszívófejnél a lenyomott víz venturi elven veszi fel a vizedet, igaz nagy veszteséggel, de nem kell egy 50-60ezres elpumpsot venned,  vagy az olcsóbb kínai csavarlapátos mélybúvárokat. Járok ócskavastelepen is, láttam már olyat kidobva a villanymotorok között............ , ezeknek a porcikája sem megnyugtató már ránézésre sem.

Előzmény: qqriq111 (13706)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!