Keresés

Részletes keresés

Nati23 Creative Commons License 2007.11.30 0 0 391

szia kovimann!

 

Mi is így készítjük a vajat, és sajna ugyanaz a gond nálunk is. Elég fáradtságos munka, pedig bármilyen mennyiséget el lehetne adni belőle. Készítettem meggyes joghurtot és eladtam. Hatalmas sikere volt. Köszi neked! A gomolya úgy készül mint egy normál sajt, azzal a különbséggel, hogy nem kell bele kultúra. Tehát beoltod a tejet megfelelő hőmérsékleten, megvárod az alvadást, aztán az alvadékot fölvágod, kiszeded a savóból, ízesíted és valamilyen ritka szövésű anyagba teszed. Ezt fölakasztod 2-3 napra csöpögni. Nem kell préselni. Azért írtam le mégegyszer, mert a paranyica alapja a gomolya. Az alvadékot viszont nem adagoljuk gomolyává, hanem sajtruhával az asztalra tesszük, szétterítjük, és érni hagyjuk. Az érés 18-22 fokos helyiségben 24 óra alatt megy végbe. A feldolgozás előtt meg kell nézni, hogy nyújtható e már, hogy vékony gomolyaszeleteket forró vízben áztatunk, és ha vékony szálak húzhatók belőle, akkor már jó. Ekkor 65-70 fokos vízbe teszünk ökölnyi nagyságú gomolyákat és ha feljönnke a feszínre akkor kivesszük és nyújtjuk. Ez kb. 5 perc, ha nem ok akkor addig mártogatjuk, amíg jó nem lesz. Nyújtani kb. 5 cm szélesre és amilyen hosszúra engedi. A szalagot 13-15 fokos sós vízbe teszed, csak addi amíg a következő kész nincs. Ha kivetted tekercsbe göngyölöd, majd a gomolyából ugyanígy készült fonállal megkötöd. A fonalat kötés előtt meg kell szárítani. És a végén persze füstölöd, és éátolajjal bekened. 100 liter tejből kb. 15 kg paranyica készíthető.

 

Remélem érthető voltam. Sok sikert hozzá ha lesz időd kipróbálni.

Még egy kérdés. Te mivel, vagy hogyan szeded ki az alvadékot a savóból?

Előzmény: kovimann (389)
kovimann Creative Commons License 2007.11.29 0 0 390
Az előbb elfelejtettem megkérdezni, hogy készíted a parenyicát?
Előzmény: Nati23 (388)
kovimann Creative Commons License 2007.11.29 0 0 389
Szia Nati!

Igen szokott lenni vajunk is, de nem rendszeres sajnos. Tejszínből vagy tejfölből készítjük egy békebeli köpülővel! :) Egy köpülési akció felér egy alkarerősítéssel, de megéri! Különben a köpülési idő nagyban függ az alapanyag hőmérsékeltétől. Ha a hűtött tejföl kicsit felmelegszik szobahőmérsékletre-természetesen magától-akkor gyorsabban végbemegy a folyamat! Saját tapasztalat. :)
Te készítettél már vajat?
Vajkrémet próbáltad?
A gomolyát sajnos még nem volt módom készíteni, mert túrónakvaló tej is alig marad, mindent elvisznek! Gomolyának szánt alvadékot mennyire melegíted ki? Úgyan úgy mintha túrót szeretnél készíteni? Vagy kicsit szárazabbra? Ígérem meg fogom próbálni, csak idő kérdése! :)) Karácsonykörül lesz két bocink utána megint beindul a tejdömping :))
További jó sajtolást!
Előzmény: Nati23 (388)
Nati23 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 388

Szia Kovimann! 

 

Köszi szépen. Majd valahogy összehozzuk, mert az emberek, meg persze mi is nagyon szeretjük a füstölt sajtot. Paranyicát szeretnénk készíteni, ahoz meg szükséges. Vajat ti szoktatok csinálni? Ha igen mivel?

Előzmény: kovimann (387)
kovimann Creative Commons License 2007.11.28 0 0 387

Szia Nati!

 

Föstölő témára visszatérve, tényleg jól hangzik amit a Kata leírt. A mi füstölőnk annyiban különbözik tőle, hogy a füst az épületen belül keletkezik. A mérete kb 1m2 alapterületű, úgy 2,3 magas, tégla épület egy ajtóval. A fal tetején az egyik oldalon szellőző van kialakítva lyukas téglákból. Sonka, kolbász füstöléshez találták ki annó.

Mivel a füst az épületen belül keletkezik, vigyázni kell, hogy ne legyen túl közel a früstforráshoz a sajt. Úgy 2 m magasan lógnak a sajtok.

A Kata füstölője anyiban jobb szerintem, hogy már valamennyire lehült füst kerül a sajtok közelébe, így még véletlenül sem "sül ki" a sajt zsírja.

A huzatot pediga az ajtóval szabályozzuk.

Előzmény: Nati23 (379)
hhx Creative Commons License 2007.11.28 0 0 386
Azért a mérés nélkül is lehet jó házi sajtot csinálni. A Terék István féle könyvben van egy "sajtkészítés műszerek nélkül" című fejezet, én az alapján csinálom. A házi sajtom ízben sokkal közelebb van a gyárihoz, mint a házi borom a minőségi borhoz :)
Előzmény: berkesandor (385)
berkesandor Creative Commons License 2007.11.28 0 0 385
Sziasztok!


Egyet értek az előttem szólóval. Szerintem meg olyan a házi sajt készítés mint a borászat. Bort készíteni nem nehéz, de jó bort már annál inkább.
sophie123 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 384
Illetve akad még valami ez picit bővebb MÉTE honlap
Kérdés hogy melyik szakközép és melyik szakiskola. Sok sikert :)
Előzmény: sophie123 (383)
sophie123 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 383
Sziasztok,

ez a sajt dolog olyan mint egy jéghegy - hirtelen ötlettől vezérelve gondoltam mekkora lenne már otthon sajtot késziteni, és ráhúztam magam a netre - igy lett meg ez a topic is, nade a gyakorlati része előtt akkora hatalmas az elmélet, hogy csak pislogok.
Találtam is néhány hasznos linket, amik Natinak talán jól jönnek:
Link - és az egyetlen hely ahol esetleg van ilyen, az ez Link2
A másik amit találtam, egy sajtmester neve, végső esetben talán padawanjának fogadhat :)
Cikk

Még nagy munka áll előttem, házitej beszerzési hadjárat, stb. majd gondoljatok rám felidézve első emlékeiteket ;k)

Remélem a fentiek adnak kiindulópontot.

szép napot

Sophie
hhx Creative Commons License 2007.11.27 0 0 382
Antikváriumban vettem egy régi kiadású "Tejipari technológia"c. tankönyvet, de láttam pl. a Mezőgazdasági Könyvtár katalógusában is hasonló, de újabb kiadású tankönyveket, illetve neten rákeresve találtam egy "szakmai könyvek árjegyzéke" listát a http://okj2006.hu/docs/kszi_tankonyvek.pdf weboldalon, ott szerepel két könyv Tejipari technológia I-II címen. A tankönyvek szerintem használhatóbbak, mint az egyéb szakkönyvek, mert nem feltételezik, hogy már tudok egy csomó mindent, hanem pont azért írták őket, hogy aki nem tudja, az tanulja meg belőlük :)
Én most már úgy gondolom, nagyjából értem, mit kéne csinálni, a gondom az, hogy sok mindent kéne mérni menet közben, amire nincs lehetőségem (pl. savfokot, alvadék fajsúlyát). Anélkül csak egyszerűbb sajtokat lehet csinálni, és a végtermék minősége is ingadozhat. Az olyan receptekkel már nem tudok mit kezdeni, hogy "induljunk ki x savfokú tejből, majd folytassuk, amíg az SH 0,2-04-et változik, és az alvadék sűrűsége ennyi meg annyi", pedig innentől lenne trappista, vagy óvári az a sajt (pedig már azt is tudom, hogy kell a savfokot meghatározni)
Mivel én csak hobbi szinten foglalkozom a dologgal, valószínűleg nem is fogok beruházni komolyabb felszerelésre.
Előzmény: Nati23 (379)
kalmárkata Creative Commons License 2007.11.27 0 0 381

Szia Nati!

 

Leírom, hogy a nagyapám hogy csinálta a füstölőt, amire a Kovi is azt mondta, hogy jó.

 

Kezdem a másik végén a tűzrakó helynél.

Papa leásott 30 cm mély, kb. 40X40 cm-es gödröt, ez a tűzrakó hely. Erre kell egy fedél, valamilyen vas lap, ami teljesen befedi a gödröt. A gödörből, szintén a föld alá ásva, indul egy 1,5-2 méteres kályhacső, ami lehet a keskenyebb is, nem kell az a bazi vastag. A csőnek a másik vége egy könyökkel bemegy a füstölő szekrény alá, illetve ott jön ki a földből.

A füstölő szekrénynek kell egy kerti budi méretű "szekrény" szerű valami, és ebbe akasztod a kolbászt, vagy a sajtot rácson.  A tetején valahol meg kell oldani, hogy a füst ki is tudjon menni.

Lehet kissebb is, nem kell hozzá egy 2 ajtós gardrób.Attól függ miket szeretnél füstölni benne, és mennyit.  Én most a párommal egy kicsi, 1 méternél nem magasabb füstölő dobozt szeretnék csináltatni.

 

Remélem érthetően írtam le. Ha nem szólj, és lerajzolom.

 

Viszont olyanokat nem tudok, hogy mennyire lehet huzatos, vagy mennyire kell benntartani a füstöt.

Előzmény: Nati23 (378)
Nati23 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 380

Érleld a sajtot és sárga lesz!

Még az egyszerü gomolya is megsárgul mindenféle hókusz-pókusz nélkül.

És a második, keverj a tejbe sáfrányt, szép sárga lesz a sajtod. Akkor tedd hozzá, amikor nem habos a tej, mert akkor foltos lesz a sajt.

Előzmény: berkesandor (373)
Nati23 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 379
Köszi. Nekem is van egy szakkönyvem, de jó lenne még beszerezni párat. Tudnál tippet adni, hogy honnan? De a legjobb akkor is egy iskola lenne. Szeretnék komolyan foglalkozni a sajtkészítéssel, és szerintem ez elengedhetetlen hozzá. Nagyon sok tanulópénzt kell fizetni az embernek ha csak a könyvekre és saját magára hagyatkozik. Olyan sok kérdés merül fel sajtkészítés közben, hogy erre csak egy sajtkészítő tanfolyam a válasz. Köszi
Előzmény: hhx (376)
Nati23 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 378

Szia Kovimann!

 

Most én kérek elnézést. Olyan kevés időm volt, nem tudtam géphez ülni.

Köszi a választ. A gomolyát az emberek legjobban natúran viszik. Az a legkelendőbb.

Nagyon finom szerintem a fokhagymás, köménymagos, és a durvára őrölt szinesborssal ízesített, és nem utólsó sorban nagyon guszta. Füstölni is lehet, de sajna nincs füstölőnk. Tudnál ebben segíteni, hogy hogyan csináljunk füstölőt? Tanfolyam ügyben sem tudtam még érdeklődni. Ha megtudok valamit rögtön szólok.

Előzmény: kovimann (375)
berkesandor Creative Commons License 2007.11.26 0 0 377
Hello!

Köszi a választ. A szín termelő baktériumokkal való beoltásról már én is olvastam, de nem tudom hol lehet ilyet szerezni. A takarmány kukoricasiló és fűszenázs alapú monodiéta, nem hiszem, hogy az befolyásolná a sajt színét. Ha valaki csinált (és érlelt) Anivetes kultúrával készült sajtot, kérem írja meg milyen lett a sajt.

Köszi
Előzmény: kalmárkata (374)
hhx Creative Commons License 2007.11.26 0 0 376
Bár tanfolyamra nem jártam, de sikerült vennem egy témával foglalkozó tankönyvet, amiben kellően szájbarágós közérthető stílusban le volt írva rengeteg dolog, amit egyéb könyvek úgy vettek, hogy azt az olvasó már úgyis tudja. Persze a gyakorlati oktatást nem pótolja, de a semminél több. Szerintem próbálj meg beszerezni egy (két) tejipari tárgyú tankönyvet.
Előzmény: Nati23 (351)
kovimann Creative Commons License 2007.11.26 0 0 375

Szia Nati!

 

 

Bocsi, hogy csak most írok! szóval:

Sós vízzel kefélgesd le róla a penészt! Nem baj ha sósabb a víz mint a sajt usztatásánál!

A gomolyát még nem próbáltam, nagyon elviszik a túrót!  Kíváncsi vagyok, hogy sikerülne, mindenképpen el fogom készíteni! Mivel érdemes ízesíteni?

Suli ügyben van valami újság?

Minden jót! Szép napot!

Előzmény: Nati23 (371)
kalmárkata Creative Commons License 2007.11.25 0 0 374

Szia!

Én annyira nem vagyok hozzáértő, csak erre jártam, gondoltam írok rád.

Sokat olvasgattam mostanában a neten a sajtos dolgokról, és több helyen láttam, hogy valamilyen színtenyészetet(remélem jól írom) adnak hozzá.

Ezen kívül az érésnél is sárgul, és nagyban függ a takarmánytól is! 

 

 De javítsatok ki, ha hülyeséget írtam!!

remélem nemsokára hozzászólnak azok is, akik ezt profi módon tudják.

Előzmény: berkesandor (373)
berkesandor Creative Commons License 2007.11.24 0 0 373
Sziasztok!!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet sárgás színű sajtot csinálni?
Vagy érés közben besárgul?
Ma csináltam másodszor sajtot.

Előre is köszi.
kalmárkata Creative Commons License 2007.11.24 0 0 372

Kukk!

 

de csendben van mindenki! Merre jártok?

Nati23 Creative Commons License 2007.11.23 0 0 371

Köszi szépen.

Szárazon vagy vizesen kell lekefélni a sajtot? Amúgy még nem kóstoltam meg. Még várok egy kicsit :)

Próbáltad már a gomolyát?

Nálunk nagyon kelendő.

 

Előzmény: kovimann (362)
kalmárkata Creative Commons License 2007.11.23 0 0 370

Köszi, közben megtaláltam én is.

Már csak antikváriumokban van, legalább is a neten csak így találtam és ott is csak előrendelésre. Köszi még egyszer

Előzmény: hhx (369)
hhx Creative Commons License 2007.11.23 0 0 369
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/3/0/2/6/THM_0003583026.jpg
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/3/0/2/6/THM_0003583026.jpg
Előzmény: hhx (368)
hhx Creative Commons License 2007.11.23 0 0 368
Megpróbálom beszúrni
Előzmény: hhx (367)
hhx Creative Commons License 2007.11.23 0 0 367
A könyv szerint ez a betonsúlyos megoldás régebben elég elterjedt volt. A sajtot vászonba csomagolják, és úgy teszik rá a súlyt. Szerintem forró vízzel sterilizálható.
Amúgy nem rossz könyv, bár néhol nehezen értelmezhető a szövege (legalábbis nekem),de azért elég jól használható. Ez alapján csináltam lágy(abb) sajtokat, és egész jók lettek (mások szerint is :))
a címe:
Terék István: A kecske-, a juh- és a tehéntej feldolgozása
Kefír, joghurt, túró, sajtféleségek, savótermékek és italok készítése
Hasznos Füzetek sorozat
Gazda Kiadó
A 90-es években adták ki, úgyhogy inkább könyvtárban vagy antikváriumban lehet beszerezni
Előzmény: kalmárkata (364)
tuutuu Creative Commons License 2007.11.23 0 0 366

Keress egy asztalost a környéken, és fűrészport vegyél tőle, ha ingyen nem ad...:}}

A füstöléshez a fűrészpor az igazi.

Előzmény: kalmárkata (365)
kalmárkata Creative Commons License 2007.11.23 0 0 365

Csak azért kérdezem a cseresznyét, mert van itthon egy kiszáradt és bükkhöz meg tölgyhöz nem tudom hol jutok hozzá. 

 

 Tényleg hol?   lehet kapni tüzifaként?  És az akác? azt tudom, hogy lehet kapni

Előzmény: kovimann (363)
kalmárkata Creative Commons License 2007.11.23 0 0 364

Szia!

Köszi a segítséget, rákeresek a füzetre és utánnanézek hol tudom beszerezni. 

Ez a beton nem is rossz ötlet, jó nehéz, de hogyan lehet tisztántartani? ott a pórusokba bemásznak a bacik.   

Előzmény: hhx (361)
kovimann Creative Commons License 2007.11.23 0 0 363

Szia Kata!

 

Bocs, hogy csak most válaszolok a "keményfás kérdésedre". Szóval én cseresznyével nem füstölnék a helyedben az biztos! Bükfa az igazi, vagy esetleg a tölgy!

Előzmény: kalmárkata (355)
kovimann Creative Commons License 2007.11.23 0 0 362

Szia Nati!

 

Le kell kefélni és sós vizzel átmosogatni, utána mehet az érlelés tovább!

Érdemes a deszkát is lemosni amin érleled a sajtot!

Kapuvár mellett volt régebben egy régi major ahol tartottak ilyen tanfolyamot, nem tudom most mi lehet ott. Sajnos a pontos nevét sem tudom.

Milyen lett a sajtod? kóstoltad már?

 

Jó sajtolást!

Előzmény: Nati23 (360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!