Keresés

Részletes keresés

vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5418
Mi az a WGA?
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5417
Én azért nem haragszom rá, akkoriban ő volt a kedvenc, tette gondolom, amivel megbízták, és nyílván örült a feladatoknak. De némelyiket valóban bár ne tette volna. Érdekesség, hogy a firenzei Dóm kupolájának freskóját a WGA-ban sem Vasari, sem Federico Zuccari művei között nem mutatják.
Előzmény: vélemény (5416)
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5416
Vasarira nagyon haragszom, gyakorlatilag tönkre tette a Santa Crocet. Olyan hihetetlen, hogy miközben tisztelettel írta meg az életrajzukat, a műveiket elpusztította. Nincs igazam, nem hihetetlen. Hiúság.
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5415
A 6 óra annyit jelent, hogy az érvényesítés után annyi ideig érvényes a jegy. Az útmegszakítást nem tudom. De lehet mindig csak a következő szakaszig venni. Érdemes utánanézni melyik állomáson van csomagmegörző.
GViktorya Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5414
Köszi a választ! Lenne még egy dolog: írtad, hogy 6 óráig érvényes a vonatjegy, akkor ez azt jelenti, hogy le lehet szállni útközben a jeggyel majd később visszaszállni, de csak úgy, ha a leszállás és utazással együtt nem telik el 6 óránál több? Ha igen, akkor mi történik például, ha késik a vonat amire az ember visszaszállna és így letelik a 6 óra?
Mi is vonattal megyünk, egy kis körutat tevezünk Velence-Firenze-Siena-Róma-Pisa-Cinque Terre-Parma-Velence . Útközben szeretnénk majd leszállni megnézni egy-egy kisebb városkát, ezért is kérdeztem az elöbbit. Elég sokan ijesztgettek, hogy ne menjünk vonattal, de annak ellenére hogy nekünk van jogsink, inkább vonattal mennénk. Jobbnak tűnik ha az ember nyugodtan eldől, élvezi a tájat és a parkolás miatt sem kell aggódni. Örülök, hogy megnyugtattál jó dolog vonattal menni :)
Előzmény: vélemény (5409)
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5413
Na nem vártam tovább, meg is nyitottam azt a topicot, remélem sok szép dolgot fogok majd olvasni benne!
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5412

Megnéztem a milánói hsz-eidet, és kicsit a többiekét is, az a véleményem, hogy Milánóba nagyon kevés ember megy a város művészeti értékeit keresve, de azért az Utolsó vacsora és a Dóm még belefér. Te univerzálisan tekinted a világot, nagy lehetőségekkel, hiszen a szakmád és a nyelvtudásod sokkal több lehetőséget ad számodra.

 

Na de "húzzúnk vissza " Toszkánába, jól elcsavarogtunk. Jó lenne egy olyan kötetlen topic, ahol mindenről beszélgethetnénk, "ami" Olaszország, de félek nem lenne valami látogatott:-( Egész jó címe lehetne: "Minden, ami Olaszország":-) Még lehet, hogy belevágok.

Előzmény: vélemény (5410)
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5411

Én alapjában véve nagyon kedvelem Vasarit, de sajnos amikor az általa tervezett Michelangelo síremlékre nézek, akkor kifejezetten rossz érzésem lesz, ő, aki ismerte és szerette Michelangelót, nem tudom hogyan tudta kitalálni azt a ..., legalább az a "függöny" ne hívná fel annyira a figyelmet. A Frari is tudom, hogy fontos templom, de nem a fontos templomokról, hanem a számunkra legszebbekről beszéltünk, legalábbis azt hiszem:-) És akkor nekem inkább tűnik fontosnak a környezet gyönyörűsége, mint a síremlékek.

 

Hát igen, én is az általad felsorolt városokban tölteném inkább az időt, kiegészítve Mantovával és Vicenzával, úgyhogy ebben megerősítettél, vsz. Milánó még várat magára...

Előzmény: vélemény (5410)
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5410
Anblock

Frari és Santa Croce. Nem tudok elvonatkoztatni a fontosságtól. A hely Michelangelo, Galilei, Machiavelli, Rossini, ill Tiziano, Canova és a dózsék sírjával...
SAn Vitale ékszerdoboz, úgy mint a Miracoli. Rómában is inkább csak fontos és érdekes templomok vannak számomra Clemente, Sta Maria sopra Minerva. Szépnek talán csak Sta Maria Maggioret tartom, engem nyomaszt a monumentális barokk.
Milánóról írtam a megfelelő topicban, de csak félig, mert az ottani topiclakók rossz néven vették, hogy -finoman szólva- nem rajongok a városért.A környékén gyönyörű városok vannak: Bergamo,Brescia, Como,Cremona.
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5409
Én inkább a vonat híve vagyok, ugyan gyakran késik, de dugó rémes lehet.
Én Sienaba és a firenzei reptérre menet is az állomáson vettem meg a jegyet, de láttam , hogy mások a vezetőnél veszik. Az útközi megállók pedig pont olyanok, mint nálunk a távolsági busznál, csaka vezetőnél lehet jegyet venni. A buszon fent , a vezető mögött van a készülék ahol kezelni kell.
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5408
Szia!

Én mindig vonatozok vagy buszozok, mert vezetni nem is tudok. Ha egy nap több kisebb települést keresel fel pl Toszkánában vagy Umbriában akkor persze az autó sokkal kényelmesebb. San Gimignanoba pl Firenzéből vonat és busz átszállós megoldással lehet eljutni. De nagy és közepes méretű városokba sokkal egyszerűbb a vonat.
A legtöbb városban az állomás közel vagy a városközponthoz, én kb 25 olasz városban voltam vonattal, sehol sem gyalogoltam a központig 15 percnél többet. A személyvonatok még mindig nem drágák, a Firenze-Pisa 1 órás út kb 5 E, az Eurostar igen, Róma-Firenze 38 E volt helyjeggyel, másfél óra, központtól központig. Autóval ugyanez 3 óra.
Firenzébe pl a belvárosba csak helyi autó mehet be, kamerák vannak. Angol nyelvű utazási fórumokon kétségbeesett amerikaiak írják, hogy egyetlen napon háromszor is megbüntették őket. Nem a helyszínen, hanem hónapok múlva a hitelkártyájukról vonták le az összeget. A rendszám alapján megkeresik az autókölcsönző céget, azoknak meg van a nyilvántartásuk, a vendég hitelkártya számával együtt( kocsit bérelni csak kártya bemutatással lehet), és egyszerűen levonják a büntetés összegét.
A vonatjegyet a nagyobb helyeken pénztárban és automatánál is meg lehet venni, de kisebb helyeken csak automata van. NAGYON FONTOS! A jegyet kezelni kell. Az állomáson sokfelé, pl minden vágány elején de másutt is vannak sárga készülékek, oda kell bedugni, rápecsételi az időt és az állomást. A jegy a kezelést követően 6 óráig érvényes. Az Eurostar helyre szóló jegyeit nem kell érvényesíteni. Az automatákban olyan jegyet is lehet venni, ami más állomásról indul, mint ahol veszed a jegyet.CONVALIDIRE=kezelni, érvényesíteni. A jegy bal oldalán ez a szó van rá írva ha kell.Egyszer Rómában láttam egy idős amerikai párt, akik a Terminin a reptérre menő vonat melletti pénztárnál vették a jegyet, nem kezelték, és megbüntették őket. Nem csak a mi BKV ellenőreink olyanok, amilyenek...
Most a Firenze -Pisa úton volt egy aranyos élményem. Velem szemben nászutas japán pár. Én beszélek japánul.Miután elindulunk, a lány beleolvas az útikönyve, és mondja férjnek, hogy kezelni kellett volna jegyet. Dehogy, mondta a férj, Rómából ide sem kezeltük. Végül összeszedve angol tudását megkérdezte tőlem: Do you speak English. Átváltottunk japánra , fiú a köv állomáson leugrott, kezelte a jegyet, majd amikor jött a kalauz, elmagyaráztam neki mi történt. Csak az a fontos, hogy ne lehessen még egyszer felhasználni a jegyet.
GViktorya Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5407
Végre valaki aki a tömegközlekedésről írt. :) Meg is ragadom az alkalmat, hogy egy kicsit kérdezősködjek róla. A buszmenetrendről, árakról tudnál valami infót, linket? Hogyan működik Olaszországban a buszjegyvétel? Lehet a vezetőnél is venni, vagy pénztárban kell, le kell-e valahol kezelni stb. Egyébként szted busszal vagy vonattal érdemes közlekedni Olaszországon belül? Vonatoztál is esetleg?
Előzmény: vélemény (5398)
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5406
Megkerestem a Monrealét..., tényleg gyönyörű így képről is, de nekem a San Vitale ebben a mozaikos stílusban az épület formája miatt is gyönyörű és különleges, varázslatos, a mozaikjai meg ...
Előzmény: anblock_italia (5405)
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5405

Hm. Nincs köztük egy római sem... (a Monreale nem tudom melyik) Assisiben csak az alsó templomot láttam, ha nyithatnánk egy olyan kategóriát, hogy a számomra legkedvesebb, akkor az lenne az első. Ellenben én láttam Amalfi dómját, de azt is csak kívülről, hát biztos az élmezőnyben a helye.

 

A Santa Crocéval és a Frarival megleptél, de a San Marco belseje valóban csodás. És ott van még a padovai Szent Antal is, talán a legmonumentálisabb kategóriában komoly esélyes lenne:-) Milánóban nem jártam és valahogy nem is vágyom. Talán hasonló kellemes csalódást okozna, mint Genova, de még várok vele. Igaz, hamarosan nagyon közel leszek hozzá, talán... Genovától is a hatalmassága miatt ódzkodtam, aztán nagyon nagy szerelem lett belőle.

Előzmény: vélemény (5403)
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5404
Frarai= Frari, és inkább a Santa Croce helyett is San Marco.
vélemény Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5403
Igazad van , a Dómban az oszloperdő a legnagyobb gyönyörűség.
Néhány kép a Dómról. Nekem csak kis pancserbiztos gépem van, nagy gépfegyverekkel biztos jobb képet lehet csinálni.

A padlózat egy részlete



Egy kis oszloperdő



Szentély



Keresztelőkápolna



Én olyan szerencsés vagyok, hogy az Amalfi Dóm kivételével minden jelentős olasz templomot láttam, bár a Pármai Dóm homlokzata teljesen fel volt állványozva. Nehéz elvonatkoztatni a templom környezetétől, a San Miniato vagy a San Giorgio esetében is hozzá tartozik a lélegzetelállító kilátás.
Nekem a "külső" 5: Milano, Palermo, Pisa, San Marco, Ferrara,
belső 5: Monreale, Siena,Assisi, Frarai, Santa Croce

anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5402
Izgalmas élmény lehetett. Ezt biztos nem tudta eddig senki közülünk.
Előzmény: vélemény (5399)
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5401
Ja, és nagyon tetszik a genovai San Lorenzo templom.
Előzmény: anblock_italia (5400)
anblock_italia Creative Commons License 2008.03.02 0 0 5400

Mint oly sokmindenben, a sienai dóm belső szépségében is egyetértünk:-) Engem inkább a fekete, fehér falak, oszlopok és az egész épület monumentalitása fogott meg, nem annyira a részletek, de nálam is ott a helye a győztesek között! Igaz, én még a római templomokat nem láttam, meg még sokmindent, de az eddigi ötömben (belső) a firenzei San Miniato, a ravennai San Vitale, a velencei Miracoli és ez a sienai Dóm van. Még egy hely kiadó!

Kívülről is a San Miniato, a pisai Dóm, talán a velencei San Giorgo Maggiore, de az inkább úgy anblock a környezetével. És tetszik nagyon a Santa Maria Novella is.

Előzmény: vélemény (5398)
vélemény Creative Commons License 2008.03.02 0 0 5399
Siena, folytatás

A Dóm jobb oldalán meredek lépcsősor vezet a Keresztelőkápolnához, freskók 15sz másodvonalbeli mesterek, a keresztelő medence bronz paneljei viszont Donatello és Ghiberti alkotásai.Fotó vaku nélkül ok.A kápolna a Dóm szentélye alá, annak megtámasztására épült.
Valamelyik könyv szerint az egyik lépcsőfokon vésett kereszt, azon a helyen ahol az ördög megkísértette Szt Katalint. Nem találtam meg .
A lépcsőn félúton balra "Cripta" feliratú nyíl. Nem kripta. 1990-es restauráláskor jöttek rá , hogy a Dóm szentélye és a Keresztelőkápolna mennyezete között van még egy szint, amelyet törmelékkel betemettek a 14sz elején. Statikai okokból nehéz volt kibontani, új acélszerkezettel kellett megtámasztani a fölötte levő szintet. Zarándokok pihenőhelye volt, 1270-80 körül készült freskókkal, amelyek nagyon jó állapotban vannak. Nagyon ritka. Fotózni tilos, audioguide ingyenes.
vélemény Creative Commons License 2008.03.02 0 0 5398
Siena
Firenzéből feltétlenül busszal kell menni. A vasútállomás nagyon messze van van a központtól, busz is ritkán megy. Busz oda-vissza 13 E. A diretto a gyors 75 perc, a accelerato a lassú, 1ó 30 perc. De lehet , hogy azért volt ilyen hosszú , mert nagy volt F-be bemenet a dugó. Busz kényelmes. Oda és vissza különböző volt az útvonal, odafelé elmentünk a Galluzzo kolostor mellett, egyszer azt is meg kellene nézni.
A busz a Piazza Gramscira érkezik, lifttel lehet lemenni a jegyirodához.
Kétféle úton lehet bemenni a városba.. Jobbra a San Domenico templomhoz, onnan egy meredek lejtőn le a völgybe,majd egy egy még meredekebb lejtőn fel a Dómhoz. Légvonalban ez a rövidebb , én nem ezt választottam.
Egyenes , lapos úton 2 perc alatt elérhető a Via Banchi di Sopra sétáló főutca, ezen max 10 perc a Campoig, onnan a másik főutca, a Via di Citta vezet a Dómtérre.
A Dóm kupolája és oldalfala teljesen fel van állványozva. A tér minden látnivalója fizetős. A Dóm, a Múzeum a Cripta és Keresztelőkápolna is, utóbbi 3 E, a többi 6 E, kombijegy 10.
A Dóm belsejét tekintve nekem feltétlenül benne van az első ötben, de lehet hogy számomra a legszebb itáliai templom.( Bár amióta láttam a San Marcot kivilágítva...) A padlózat berakásos márványburkolatának egy része le van takarva, a kereszthajó és az oltár előtti részek. A legrégebbiek, de a látható panelek is szépek.Vastag karton papír, ragasztócsíkok.Csak aug. 15- és szept. 15 között látható az egész. Azt hiszem az én életemből kimarad, nyáron nem utazom Budapestnél délebbre.
Különösen gyönyörű a szószék, a Piccolomini könyvtár Pinturicchi freskóival, Donatello öregkori Szt János szobra. Érdemes megkeresni a főhajó és kereszthajó találkozásánál lévő 2 oszlophoz odatámasztott 2 hosszú rudat. Ezek volt a sienaiak zászlótartó rúdjai az 1260-as montaperti csatában, amikor legyőzték a túlerőben levő firenzeieket.
Fotózni vaku nélkül lehet, még a Piccolomini könyvtárban is. De elég sötét van bent, azt hiszem tényleg jó képekhez nagyon jó gép kell.
Egy teljes órát minimum el lehet tölteni. Balra Piccolomini oltár mellet shop, wc, italautomata.
vélemény Creative Commons License 2008.03.01 0 0 5397
Folytatás.

A tér utolsó épülete a Museo dell'Opera del Duomo.
A földszinten találhatók a dóm homlokzatáról, és a keresztelő kápolnáról körben származó eredeti szobrok nagy része. Ott már csak másolatok vannak. Néhány lebontott középkori sír szobrai. A dóm jobb kereszthajójának kapuja.Az eredeti. Az egyetlen amelyik megmaradt a 12. századból. Az emeleten kódexek, intarziás kórusszékek, amelyeket eltávolítottak. Valamint a Campo Santo összes freskójáról készült metszet. Folyosóról jó rálátás a templomra és toronyra. Emeleten WC. Én másutt a téren láttam, valószínűleg a bárokban van.
vélemény Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5395
Én ezért szeretek egyedül utazni, senkihez nem kell alkalmazkodni.
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5394

Szép képek! Amúgy érdekes kicsit, hogy a Szentföldről hozták a temető földjét, aztán a földbe nem sokan vannak temetve.

Sajnálom, hogy nem láttam, de nagyon türelmetlenkedtek a társaim, akik még a templomba sem jöttek be, csak üldögéltek a fűben:-( Na de most majd Firenzében pár napig nekem is olyan jó dolgom lesz, mint neked, arra megyek, amerre a kedvem tartja! Nagyon várom azt a függetlenséget!

Előzmény: vélemény (5393)
vélemény Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5393








A középső a Halál diadala egy részlete.
vélemény Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5392
Körben mindenütt végig freskók voltak. John Ruskin a 19.század legnevesebb angol művészettörténésze és az olasz művészet szerelmese, azt mondta hogy a pisai Campo Santo Itália legfontosabb műemléke.

Folyt.
A Campo Santoval szemben van a szinópiák múzeuma. Amikor elpusztultak a freskók és leszedték a maradványokat restaurálás céljából, megtalálták az alatta lévő vakolat réteget a freskó kontúrrajzaival eredeti méretben. Ezeket leszedték a falról és áthozták ide. Egyes freskóknál a szinópia rajz is elpusztult, másoknál ez legalább megmaradt. Óriás panelek, előttük a freskóról készült 19sz végi természetesen kis méretű rajz, rajta színezéssel bejelölve, hogy mely részletnek maradt meg a szinópia rajza. Érdemes rászánni az időt és beazonosítani a figurákat. A bejáratnál van egy új, 3 dimenziós multimédiás bemutató, fülhallgatóval, sötét szemüveggel. Bemutatja hogy milyen volt a Campo Santo a különböző korszakokban, olyan , mintha a látogató kis villanyautón menne körbe a folyosókon. Az ottani szöveg szerint közvetlenül a háború előtt a freskók nem voltak jó állapotban , a szakértők azon vitáztak, hogy a későbbi síremlékeket el kellene-e távolítani stb.
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5391
Hát nem ártana biztos nekem sem újra elmenni, csakhát annyi sok a néznivaló!
Előzmény: Catella (5387)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5390
A középső képen a jobboldali falon voltak végig a freskók?
Előzmény: vélemény (5388)
anblock_italia Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5389
Sejtettem:-)
Előzmény: vélemény (5386)
vélemény Creative Commons License 2008.02.29 0 0 5388






Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!