Keresés

Részletes keresés

cassul454 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 5389

kemenceajtó 41cm magas 48cm széles, hátsókerettel tévővel 25000. hamuzó20x23cm,5000.

Előzmény: ottofon (5386)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.07.26 0 0 5388

 Mivel az egy erősített vakolat, akarom mondani malter.

 A régi házak vakolatainak is az a baja, hogy nincs vagy kevés benne a cement, így akár 25 év alatt tönkre megy. A jó vakolat meg tart  100 évig is.

 Aztán a marhák ráfogják a háborúra, hogy azért mállik !!

Előzmény: alfi13 (5384)
ottofon Creative Commons License 2012.07.25 0 0 5387

Hétvégén rétesfesztivál lesz Mesztegnyőn. Ott is vannak kemencék. Ajánlom azoknak akik szeretik a kemencés finomságokat. Én minden évben ott vagyok. 

Elvileg a program és helyszín: 

ottofon Creative Commons License 2012.07.25 0 0 5386

Méretet ha írnál. Irányár?

Előzmény: cassul454 (5385)
cassul454 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 5385

Üdv! eladó kemenceajtó érdekel valakit?

alfi13 Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5384

Hagyományos maltert ha nem mészel csinálod hanem mész helyetesítő adalékal és cementel akkor eső és fagyáló lessz.

Előzmény: exxit (5382)
exxit Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5383

szeva emile

 

igen jol latod , az ott a szomszed regi haz fala , amitol en is tartok , hogy eccer a kemencemre dol es az nagy baj lenne.

koszi

Előzmény: Émile (5376)
exxit Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5382

Szeva!

 

igen , az egesz kemencet nagymeretubol rakom majd. Kotoanyagnak a tuzterig klasszkus maltert hasznalok, de a tuztertol a bubot agyagba rakom majd. A kemyeny nagy reszet is malterral "ragasztom " :-)

Sajna , mar egy hete nem jutottam hozza az epiteshez, mas elfoglaltsag miatt. Remelem minel elobb sikerul felhuznom.

exxit

 

Előzmény: zolko8402 (5373)
pepadoki Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5381

Kössz  Cassul !!!!

Előzmény: cassul454 (5380)
cassul454 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5380

szia pepadoki! igen 1 kéménnyel is müködik,leginkább ha a bográcshely is a grillezőben van. én voltam az egyik elkövető az épitésben.

Előzmény: pepadoki (5364)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5379

Valóban igy van de a szomorú az hogy még a profik körében is vannak támogatói ennek az üvegcserepes dolognak.

Előzmény: Émile (5377)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5378

Már én is elkezdtem építeni a sajátomat. Töltök fel képeket majd!

Émile Creative Commons License 2012.07.20 0 0 5377

 Bizony ez az üvegcserép  egy mitikus valami , semmi értelme !

Előzmény: alfi13 (5369)
Émile Creative Commons License 2012.07.20 0 0 5376

 Szép munka !

 De ott a háttérben az nem valami vályog vagy vert fal ? Arra is ráférne némi ápolás !!

Előzmény: exxit (5371)
Émile Creative Commons License 2012.07.20 0 0 5375

 Érdekes elméletek !

 De  !

 De mi az az egyenszilárdság ?

 Amúgy egy kemencét sokféle anyagból lehet és kell építeni.  Más anyag kerül belülre és más anyag kivülre.

 A legegyszerűbb egyébként tűzállóbetonból építeni.

 Ja és az ékezetek ? Csak nem Ámérikából van szerencsénk hozzád ??

Előzmény: ke_fe (5372)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5374

 Nincs kritikám teljes mértékben egyetértek veled szerintem is ha valaki kemencét épít csak egynemü anyagból építse az egész kelmencét. Szerintem se jó ha samotot  keverünk téglával.

 Az én kemencémet ezeknek az alapelvek alapján készítettem amit leírtál és kitünően jól sikerült. Az első próbánál meglepődtem milyen hamar fölmelegedet kevés fával és milyen könyű bene sütni és mílyen sokáig tartja a hőt.

Előzmény: ke_fe (5372)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5373

Az egész kemncét nagyméretűből rakod?

Kötöanyag ként mit használsz?

A tűztér alját is ebből rakod?

Én is most akarok ne ki állni az alap már meg van!

 

Előzmény: exxit (5371)
ke_fe Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5372

Ha megengeditek, elmondom a velemenyem a suto kemencerol..

A kemence feneken foleg kontakt hoatadas tortenik. A menyezetrol a ho kisugarzodik, jellemzoen lefele.  Ha az ives (boltozatos vagy bubos), akkor a fokuszba.  Ha jol van megepitve a kemence a geometriabol kovetkezik, hogy a boltozatrol kisugarzott es visszaverodott ho a feneken egy kor vagy teglalap alaku teruletet fed le.

 

Amit meg fontosnak tartanek, az az, hogy hotechnikailag a teteje, az alja, az oldalfalak egyenszilardsaguak legyenek. Ami alatt azt ertem, hogy a tuzeles hatasara azonosan melegedjenek fel es azonos mertekben adjak vissza az eltarolt hot. Igy nem fog megegni sem az alja, sem a teteje, sem az oldala a sutnivalonak.

 

Es most egy olyan kijelentesem jon, amit nem tudok tapasztalattal alatamasztani.  De mejd a rutinosabbak jol megkritizalnak.:

Legkonnyebben a kivant egyenszilardsagot (talan) ugy lehet elerni, hogy mindenhol azonos anyagot hasznalunk, azonos retegrendben es azonos vastagsagban.

 

Előzmény: alfi13 (5369)
exxit Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5371

sziasztok

hosszu olvasasas , tervezes , beszerzes utan , nekikezdtem a kemencem epitesenek.

nagymeretu teglabol lesz kivitelezve, ezt sikerult beszerezni.

ja, es bubos lesz , ha majd elkeszul, eddig igy allok vele:

 

 

kékled Creative Commons License 2012.07.17 0 0 5370

hát az enyémben kb 30 cm, (de inkább 40, már nem emlékszem,  üvegtörmelék van), és tökéletesen működik....

Előzmény: alfi13 (5369)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5369

Szerintem a kemencéd hibája az üvegcserép. Ha helyette egy lépésálló ásványgyapot szigetelést tennél sokkal jobb lene a kemencéd. Nagyon sok kemencét megnéztem és egy speciális hőmérővel megmértem a kemence alját és a tetejét. Volt olyan melyiknél 70-80 C fok volt a külömbség az alja és a teteje között, mikor késsz volt a fölfűtés. Egy óra múlva ez a külömbség még tovább nőt. Nem vagyok ellenére a hagyományoknak de ha  használni is akarjuk a kemencét akkor föl kellene adni már ezt az üvegcserepes dolgot.

Előzmény: BöPö (5368)
BöPö Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5368

Köszönöm mindenkinek! Azt hiszem kipróbálom a perforált lemezt. A kemencém "kolesz" tervei alapján készültek, vagyis arra hasonlít a legjobban. Az alján föld van, rajta 30-40 centis üvegtörmelék, homok majd híg agyagba ágyazott tégla.

Előzmény: alfi13 (5359)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5367

Igen a tűztér aljára gondoltam!

A belsejét nem kendted le semmivel?? Már mint a tűztérrre gondolok!

Mert olvastam hogy le szokták kenni vízüveggel!

 

 

Előzmény: beetee (5366)
beetee Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5366

A nagy méretű tégla kibírja?

 

Mit? A tűztér aljának? Ott van a leghűvösebb a tűztéren belül.

Minden a tégla minőségén múlik. Ha régi, csengőhangú, még békebeli téglád lesz, az jó. Mindegy, hogy nagy, vagy kisméretű. Az újkori, szalagon készült téglagyári vackok adják meg magukat.

Én összeguberáltam bontásokból a hozzávalót. Szinte mind pecsétes volt. Maga a kemence teste nagyméretűből készült, a tűztér kicsiből, ugye másfél sorral. Ennyi anyagom volt.

A legjobb téglákat a tűztérre, a bukóra, a kéményre, és a többi szerkezeti elemre érdemes felhasználni, ebben a minőségi sorrendben.

 

Előzmény: zolko8402 (5365)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5365

A könyvet meg köszönném ha el küldenéd hornyakzoltan84@gmail.com.

A nagy méretű tégla kibírja?

Én régi kisméretűből tervezném mindenhol (ami égetett tömör tégla)!

Szerinted ki bírja vagy inkább samott vagy nag méretű a jobb?

 

Előzmény: beetee (5363)
pepadoki Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5364

Szia Cassul454!

Ezt Te magad készítetted?

Most építettünk egy majd 60m2es fedett "dühöngőt", ami félig nyitott.

Oda szeretnénk készítettni egy kemencét, grillezőt, bográcsozót és sparheltet.

Érdeklődni szeretnék, hogy mindezt meg lehet oldani egy kéménnyel?

Köszönöm válaszod!

Peti

Előzmény: cassul454 (5322)
beetee Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5363

Tűztér alja nagyméretű, régi tégla az üvegen híg agyagba téve és száradás után síkba csiszolva.

Boltív (melyik?) a donga boltozata a tűztér fala? Az kisméretű régi régla egy sor az oldalával, egy sor a lapjával. 12 cm + 6,5 cm, agyagba téve.

Illetve a donga és a kémény találkozásánál, ahol a tűztér ajtaján átbukik a meleg, láng, ott van a képeken látható vassínbe, áthidalóban egy sor samottégla. Mégis csak ott a legnagyobb a hőterhelés.

 

A kéményet az előlről veztted vagy hátulról?

 

Ezt nem értem, nem látszik? Elsőkéményes. Az között indul a kémény, ahol a tűztér ajtaja és a a kemence külső ajtaja van. nincs vezetve sehová. A tűztérből a kijövő füst rögtön a kéményben találja magát.

 

Üveget kb. 15-20 cm-t tettem bele. Legalább elfogyott.. :)

 

Megvan otthon pdf-ben a Sabján- könyvem, meg még egy másik hasznos is, ha kell elküldöm, de rákereshetsz, biztos fent van valahol a neten. Előbb olvasd el, aztán állj neki.

Előzmény: zolko8402 (5360)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5362

Tegnap a terrakotta lapon sutottem pizzat - elomelegitettem a sutovel egyutt es mikor meleg volt akkor tettem ra a pizzat.

Előzmény: ZsuR (5361)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5361

Milyen a kemenced alja?  Mibol van? Ko az alja a tuzternek, nem?

 

Ha kovet hasznalok, akkor nem azzal teszem be a sutobe a pizzat - elomelegiteskor teszem bele...(Mert a suto vagy a grill racsos...).

 

Tegnap csinaltam eloszor az agyag lapon pizzat - sokkal finomabban sult meg az alja mint a graniton!!! Ropogos, de nem egett, kemeny.  Igazan jol sikerult!!!

 

 

Előzmény: beetee (5356)
zolko8402 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 5360

Nagon teteszik!

 

Viszont lenne pár kérdésem, a tűztér elját és a boltívet miből raktad ki ill mivel ragasztottad össze?

A kéményet az előlről veztted vagy hátulról?

Milyen vastagon tettél üveget bele?

 

Előzmény: beetee (5349)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!