igen , az egesz kemencet nagymeretubol rakom majd. Kotoanyagnak a tuzterig klasszkus maltert hasznalok, de a tuztertol a bubot agyagba rakom majd. A kemyeny nagy reszet is malterral "ragasztom " :-)
Sajna , mar egy hete nem jutottam hozza az epiteshez, mas elfoglaltsag miatt. Remelem minel elobb sikerul felhuznom.
Nincs kritikám teljes mértékben egyetértek veled szerintem is ha valaki kemencét épít csak egynemü anyagból építse az egész kelmencét. Szerintem se jó ha samotot keverünk téglával.
Az én kemencémet ezeknek az alapelvek alapján készítettem amit leírtál és kitünően jól sikerült. Az első próbánál meglepődtem milyen hamar fölmelegedet kevés fával és milyen könyű bene sütni és mílyen sokáig tartja a hőt.
Ha megengeditek, elmondom a velemenyem a suto kemencerol..
A kemence feneken foleg kontakt hoatadas tortenik. A menyezetrol a ho kisugarzodik, jellemzoen lefele. Ha az ives (boltozatos vagy bubos), akkor a fokuszba. Ha jol van megepitve a kemence a geometriabol kovetkezik, hogy a boltozatrol kisugarzott es visszaverodott ho a feneken egy kor vagy teglalap alaku teruletet fed le.
Amit meg fontosnak tartanek, az az, hogy hotechnikailag a teteje, az alja, az oldalfalak egyenszilardsaguak legyenek. Ami alatt azt ertem, hogy a tuzeles hatasara azonosan melegedjenek fel es azonos mertekben adjak vissza az eltarolt hot. Igy nem fog megegni sem az alja, sem a teteje, sem az oldala a sutnivalonak.
Es most egy olyan kijelentesem jon, amit nem tudok tapasztalattal alatamasztani. De mejd a rutinosabbak jol megkritizalnak.:
Legkonnyebben a kivant egyenszilardsagot (talan) ugy lehet elerni, hogy mindenhol azonos anyagot hasznalunk, azonos retegrendben es azonos vastagsagban.
Szerintem a kemencéd hibája az üvegcserép. Ha helyette egy lépésálló ásványgyapot szigetelést tennél sokkal jobb lene a kemencéd. Nagyon sok kemencét megnéztem és egy speciális hőmérővel megmértem a kemence alját és a tetejét. Volt olyan melyiknél 70-80 C fok volt a külömbség az alja és a teteje között, mikor késsz volt a fölfűtés. Egy óra múlva ez a külömbség még tovább nőt. Nem vagyok ellenére a hagyományoknak de ha használni is akarjuk a kemencét akkor föl kellene adni már ezt az üvegcserepes dolgot.
Köszönöm mindenkinek! Azt hiszem kipróbálom a perforált lemezt. A kemencém "kolesz" tervei alapján készültek, vagyis arra hasonlít a legjobban. Az alján föld van, rajta 30-40 centis üvegtörmelék, homok majd híg agyagba ágyazott tégla.
Mit? A tűztér aljának? Ott van a leghűvösebb a tűztéren belül.
Minden a tégla minőségén múlik. Ha régi, csengőhangú, még békebeli téglád lesz, az jó. Mindegy, hogy nagy, vagy kisméretű. Az újkori, szalagon készült téglagyári vackok adják meg magukat.
Én összeguberáltam bontásokból a hozzávalót. Szinte mind pecsétes volt. Maga a kemence teste nagyméretűből készült, a tűztér kicsiből, ugye másfél sorral. Ennyi anyagom volt.
A legjobb téglákat a tűztérre, a bukóra, a kéményre, és a többi szerkezeti elemre érdemes felhasználni, ebben a minőségi sorrendben.
Tűztér alja nagyméretű, régi tégla az üvegen híg agyagba téve és száradás után síkba csiszolva.
Boltív (melyik?) a donga boltozata a tűztér fala? Az kisméretű régi régla egy sor az oldalával, egy sor a lapjával. 12 cm + 6,5 cm, agyagba téve.
Illetve a donga és a kémény találkozásánál, ahol a tűztér ajtaján átbukik a meleg, láng, ott van a képeken látható vassínbe, áthidalóban egy sor samottégla. Mégis csak ott a legnagyobb a hőterhelés.
A kéményet az előlről veztted vagy hátulról?
Ezt nem értem, nem látszik? Elsőkéményes. Az között indul a kémény, ahol a tűztér ajtaja és a a kemence külső ajtaja van. nincs vezetve sehová. A tűztérből a kijövő füst rögtön a kéményben találja magát.
Üveget kb. 15-20 cm-t tettem bele. Legalább elfogyott.. :)
Megvan otthon pdf-ben a Sabján- könyvem, meg még egy másik hasznos is, ha kell elküldöm, de rákereshetsz, biztos fent van valahol a neten. Előbb olvasd el, aztán állj neki.
Milyen a kemenced alja? Mibol van? Ko az alja a tuzternek, nem?
Ha kovet hasznalok, akkor nem azzal teszem be a sutobe a pizzat - elomelegiteskor teszem bele...(Mert a suto vagy a grill racsos...).
Tegnap csinaltam eloszor az agyag lapon pizzat - sokkal finomabban sult meg az alja mint a graniton!!! Ropogos, de nem egett, kemeny. Igazan jol sikerult!!!