Keresés

Részletes keresés

greenwood Creative Commons License 2011.08.17 0 0 13351

jesszus, ezek még embergyógyszernek is rohadt erősek....

Előzmény: nécica66 (13350)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.16 0 0 13350

sziasztok!Az egyik cicámnak foginygyulladása van,az inye meg van vastagodva már nyaladzik is sajnos,a depomedrol inj.sem szünteti meg teljesen a tüneteit ráadásul még antibiotikumozni is kelett pár napra rá betegebb lett.Tudnátok ajánlani humán gyógyszert amit adhatnék neki és azt milyen adagban és milyen időközönkét?prednisolon van itthon ,de medrolt is kiir az orvosom ha kérem  11 cica közül egyenlőre c

sak ő szenved ebben már évek óta de persze félek hogy a többiek megfertőzödhetnek köszönöm 

Katyusa.. Creative Commons License 2011.08.11 0 0 13349

(írtam privát üzenetet) Igen Alizin a neve.

Ami pedig a szövettan eredménye : Proliferatív emlőmirigy elváltozás

Fogalmam sincs mit jelent,de még olyan leírást se találtam amit feltudnék fogni...

Olyan cicáról is hallottam már aki ivartalanítás után tüzelt,de hiába keresték benne a valószínüleg bennmaradt szövetet,nem lett meg..ő vígan elvan a fogamzásgátlóval..

Na nekünk tüzelés nincs,de dudorok igen és most már félek is,hogy ezek megnagyobbodnak :( Mióta ezek a dudorok megvannak azóta se több se kevesebb,se kisebb,se nagyobbak nem lettek,de ilyenkor hajlamos vagyok a pánikra..szerencse,hogy a cica nem ilyen :) ő vígan elvan azóta is és semmi gondja hálisten :)

Előzmény: Wet RinR (13348)
Wet RinR Creative Commons License 2011.08.11 0 0 13348

Az Alizin tényleg lehetséges. Mindenesetre én egy ilyen nem tisztázott kórképben nem mernék ilyen határozott hormonterápiával kezdeni, én is inkább a prolaktin-termelést gátló szerekkel kezdeném, ahogy azt már korábban is írtam. A hormonszint-mérés (progeszteron, ösztrogén) valóban jó alternatíva lehet annak alátámasztására, hogy az ivartalanítás ellenére hormonálisan aktív maradt az állat. Ezért jó ez a közös ötletelés, első körben ez nekem nem is jutott eszembe, én megmaradtam a prolaktin-termelés kizárásánál. Mindenesetre a műtét és az Alizin semmi esetre sem jönne szóba az első körben.

zs 

Előzmény: Nyafkamacska (13347)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.08.11 0 0 13347

Alizin injekciót mondhattak.

Nemrég egy emlőhiperpláziás macska kezelése kapcsán merült fel a használata. Ő ivaros nőstény volt és az ivartalanítás után Galastop cseppet kapott. Ez megoldotta a problémát.

 

Ha bent maradt a petefészekből valami darabka és elkezdett hormont termelni, az vérből nem mutatható ki?

Előzmény: Wet RinR (13346)
Wet RinR Creative Commons License 2011.08.11 0 0 13346

Katyusa!

A lizint én sem értem, szerintem valamit félreérthettél. Lizint immunerősítésre használnak macskálnál, főleg vírusos fertőzések esetén, de azt szájon át kell adni. Én egy ilyen (akár többszöri műtéttel is járó) beavatkozás előtt mindenképp kikérném egy másik szakértő véleményét is. Ha bp-i vagy, esetleg tudok is megfelelő kollégát ajánlani, ha magánban megkeresel.

zs

Előzmény: Katyusa.. (13345)
Katyusa.. Creative Commons License 2011.08.10 0 0 13345

Szia!

 

Sikerült beszélni a szakorvossal aki a következőt javasolta:naponta kapjon a cica injekciót(lizin?ebben nem vagyok biztos mert kellőképpen megdöbbentem)amitől a dudorok összezsugorodnak valamennyire,de eltűnni nem fognak.Műtéti felnyitás hátha van benne méhdarab vagy egy rejtett kamra ahol termelődik hormon.Aztán végezetül az egész mellvonal kimetszése :(Ha nem találnak semmit se a cicába akkor is kimetszést ajánlanak,de ezt nem értem hiszen ha nem találnak semmit akkor végülis nincs megszüntetve semmi nem?

Előre is köszönöm a válaszod és nagyon várom!

Előzmény: Wet RinR (13337)
ágika1 Creative Commons License 2011.08.10 0 0 13344

Most naponta kapja a Zylkéne-t, nem volt rosszul és kevésbé hiperaktív.

 

Az előbb a vége lemaradt.

ágika1 Creative Commons License 2011.08.10 0 0 13343

Ő a karanténos , epilepszia gyanús cica. Most naponta kapja a Zylkéne -t, azóta nem volt rosszul és nem olyan hiperaktív mint korábban.

nécica66 Creative Commons License 2011.08.08 0 0 13342

köszönöm ha ártani nem árthatok vele akkor adok napi fél tablettát reggel

Antisystem Creative Commons License 2011.08.08 0 0 13341

Nézd, a pangó váladék biztosan nem jó, mert elszaporodhatnak benne a kórokozók, mint az elöl felejtett húslevesben... ez idáig a tény - és akkor kialakul egy circulus vitiosus, egy rossz körfolyamat, a pangó váladék hajlamosít a fertőzésre, a fertőzés okozta gyulladás meg még több váladékot hoz létre a hörgőkben... ugye ennek elkerülésére hozta létre a természet a hörgők csillószőrös hámját, amely kifelé sepri a (kisebb mennyiségben természetesen is képződő) váladékot, és a köhögési reflexet, ami által végülis ez a váladék a külvilágba kerül.

Namost különböző dolgok időlegesen vagy véglegesen károsítják a hörgők ilyen működését, (gyulladás, bizonyos anyagok belégzése, stb), vagy egyszerűen a váladék válik olyan besűrüsödötté, hogy ez a csillószőr-seprű már nem tudja kiseperni. Na, ilyenkor kell a köptető, amelyek zöme azt tudja, hogy a hörgőkben lévő besűrüsödött-letapadt váladékot elfolyósítja, így a csillók képesek kitessékelni, és a köhögési reflex meg kiüríteni. Egy köptetőről onnan tudni, hogy jól hat, hogy produktív köhögést okoz, váladékot ürít kifele. És akkor kérdéses az adása, ha kínzó, száraz, inproduktív köhögést okoz több napon keresztül, nem indul meg a váladék ürülése.

 

Az egyéni érzékenység szórása meg emberben is igen nagy, van, akinek nem lehet már délután köptetőt adni, mert nem fog tudni éjjel aludni a köhögéstől, és van aki fél üveg kanalast eliszogat egy nap, hogy érezze, hogy szakad fel a váladék... hát szerintem ez macskban sem müxik másként, ha adod az orvos által javasolt - általában bevált - adagot, és azt látod, hogy annyira köhögteti, ami megviseli, akkor lehet ritkábban vagy kevesebbet adni. No para:)

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13340)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.08 0 0 13340

sziasztok!Ma el sikerült vinnem a cicám egy állatorvoshoz a fülére kapott dexoryl cseppet,meghalgatta kevés zörej van,ami a mi állatorvosunk szerint ez már nem baj,ez visszamradt....és már nem kell tabletázni,ma viszont ez a másik doki irt fel paxirasolt napi kétszer felet.Olvastam Zsolt egyik hozzászóládában az csak hurutos köhögéskor kell.Az én cicám már nem köhög...most mit tegyek igazság szerint félek adni nem akarom kinozni köszönöm üdv Éva

Antisystem Creative Commons License 2011.08.08 0 0 13339

Szia Zsolt!

 

Na, a kuttyunknak mostanra teljesen megreparálódott a tekintete... szóval úgy tűnik, kijelethetjük, hogy a nyak alján lévő folyamatok képesek Horner-szindrómát okozni, ami az alapbaj meggyógyulása után néhány héten belül megszűnik.

De érdekes módon az orrán lévő sebek is javultak meg részben visszapigmentálódott, pedig most már egy hónapja nem kenjük semmivel. Mondjuk azt tuti, hogy nem a nyaki seb okozta, hisz már vagy egy fél éve megvan alapban... de lehet, hogy a romlásában szerepet játszott az a gyulladás. Vagy valami más úton hatott rá a cipro. Elvben elképzelhető, hisz fényérzékenyít, a fényterápia meg egy rakat autoimmun-bőrbajon javít... mint embernél a pszoriázis.

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13337)
Katyusa.. Creative Commons License 2011.08.08 0 0 13338

Szia!

 

Nagyon szépen köszönöm a választ!Akkor nekem most lényegében fogamzásgátlót kéne adnom neki míg a szakorvossal nem tudunk beszélni?

Már az is felmerült az orvosomba,hogy esetleg maradhatott egy kis méhdarab benne és az váltja ezt ki,bár nemtudom,hogy ennek mennyi az esélye..

Előzmény: Wet RinR (13337)
Wet RinR Creative Commons License 2011.08.08 0 0 13337

Katyusa!

Ha hormonális, akkor azt gyógyszerrel (tabletta vagy oldat) biztosan meg lehet szüntetni, hiszen a tejmirigyek aktiválódását a prolaktin nevű hormon váltja ki. Viszont ha túl sokáig marad aktív a hormon, akkor megnő az emlődaganat veszélye. Igazából persze nem árt egy szakember véleményét is kikérni, de a tüneteket addig is lehetne kezelni. Ha a szokásos állatorvosod nem írja fel, szerintem bármelyik kolléga megteszi helyette!

Zs

Előzmény: Katyusa.. (13336)
Katyusa.. Creative Commons License 2011.08.07 0 0 13336

Sziasztok!

 

Olyan problémával fordulok hozzátok ami már egy ideje fenn áll nálunk,de eddig kezelés nem történt...

 

Történetünk: tavaly június elején a 2. tüzelés után méhgyulladást kapott a cicánk,kezelni nem lehetett ezért ivartalanítva lett,jól viselte semmi baja nem volt.

rá egy évre most apró borsó nagyságú dudorok jelentek meg a mellvonalában(elég sok és különböző méretűek).Mintát vettek tőle 4 hete és 2 hete a szövettan eredményt is tudjuk ami szerint hormonálisak ezek a dudorok.

 

A problémám ott kezdődik,hogy nagyon boldog vagyok,hogy nem daganat és boldog "egészséges a macskám,de a mai napig nem kaptunk kezelést vagy megoldást erre a bajunkra :( Az orvosunk konzultálni akar egy szakorvossal aki már két hete elérhetetlen!

Oké,hogy jól van a macskám és belehalni se fog ebbe,de azért mégse normális,hogy ott vannaki ezek a puklik nem?Ha valakinek van valami ötlete vagy találkozott már ilyennel annak hálás lennék,ha megosztaná velem a kezelést!

Antisystem Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13335

Igazán nincs mit, jó hétvégét nektek is :)

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13334)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13334

köszi további jó hétvégét!!!!!!!sokat tanulok tőled aminek hasznát vehetem

Antisystem Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13333

Nézd, az is lehet, hogy köze van, az is, hogy nincs, ez kétesélyes. Sőt, még az is lehet, hogy a fülétől köhög, legalábbis embernél a hallójárat egy részének beidegzésében részt vesz ugyanaz a nervus vagus (X. agyideg) is, amelyik aztán a légutak és a gége beidegzésében is részt vesz, és adok rá egy esélyt, hogy ez a macskánál sincs másként - bár lehet, hogy ebben tévedek éppen.

(emberen Arnold féle reflexnek hívják a fül tisztítása során fellépő köhögést http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/8398/arnold-reflex---szivmegallas-fultisztitas)

 

A másik, hogy perforált a dobhártyája, amitől a fülben keletkező váladék a középfülbe jut, és onnan a fülkürtön át elindul gégét irritálni, szélső esetben akár légutakat fertőzni... szintén egy lehetséges magyarázat a köhögésre.

 

Egyébként furcsa módon a cephalexin terápia is ott van a lehetséges fülbajok ritka okainak listáján, n.b egy erythema multiforme nevű dolgot hozhat létre a hallójáratban is immun-alapon - csak példa, hogy mi minden lehet elvben:

http://hv2000.hungaropet.com/konferencia/hvhm05/fulbetegseg_sm_1013.ppt

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13329)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13332

ha hazajön az orvosunk viszem ellenőriztetni ahogy irtam,igaz igen kevéske a nyögdijjam amiből a 10éves lányommal élek -ezért is fagatózom itt ilyen sokat-rám is vár egy csipőproti beültetés...de hadd várjon !csak a cicám gyógyuljon már meg!!!!

Antisystem Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13331

Nézd, az azért mindenképp a javulásra utal, ha a két képen egymással összehasonlítva ezt láttátok.

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13328)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13330

m még egy hétig nincs orvos

nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13329

ugyan az a macska gondolod köze van egymáshoz?

nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13328

viszont a második rtg felvételen már sokkal kevesebb terület volt beszürődve és eltüntek a képről ilyen göbszerű dolgok is....csak hogy vigasztaljam magam

Antisystem Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13327

 dokink azt monda gennyes a váladék,de már egy hete kapja a surolánt és nem gyógyul.

http://www.ncp.hu/surolan.pdf

 

Ez ugyanaz a macsek?

Nézd, ha ez most a saját macskom lenne, azt mondanám a saját dokimnak, hogy szerintem akkor most függesszük fel a terápiás próbálkozásokat, és tenyésszük ki a kórokozót, ami a gyulladásért felelős, és a lelet alapján kapjon kezelést. (saját tapasztalat: az egyik lábam öregujjára ásóka települt... 1 évembe és 50 ezer forintomba került annak megfejtése, hogy nem reagál a Flukonazolra... mennyivel egyszerűbb lett volna kitenyészteni, és eleve célzottan kezelni). Az általad említett fülcseppnek az a rejtélye, hogy tartalmaz egy gomba elleni szert, egy szűk spektrumu antibiot, meg szteroidot... ha a fertőzés nem reagál az adott antibiora, a szteroid akkor is mérsékli a tünetet - amíg kapja...

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13325)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13326

Nézd, ha nem volt a fertőzésre jellemző egyébb tünete az állatnak (főleg láz) akkor én erősen elgondolkodnék azon, hogy biztos-e  fertőzéses eredet, illetve, hogy milyen az a fertőzés... tudod, van egy olyan lehetséges gond a röntgen-felvételek értékelésével (ugye House-n szocializálódott népek tudják ezt:)), hogy a gyulladás képe néha eltakarja a folyamatot, ami mögötte van, legyen az tályog, daganat (akár jó akár rosszindulatú), idegentest, gümőkóros folyamat, akármi... szóval bármit, ami az adott hörgőág szűkületét előidézve ottan pangást képes fenntartani.

Nem tudom, milyen röntgent csináltatok, de az értékelhető röntgen szerintem az éppen ezért minimumban kétirányú (ugye exponenciálisan kisebb az esély, hogy valami két irányból takarjon, tehát mondjuk hátról és a kóros oldalról is), de neccesebb esetekben ugye a CT ami biztos. (amikor most a kutyám orrát akartam röntgeneztetni - amit végülis nem kellett - eleve azt kérdeztem meg, hogy a három irányú felvétel mibe kerül...mert ugye ott mindkét oldal érdekes lehetett volna... oszt kiderült, hogy annál már a CT sem sokkal drágább:))  Meg ugye egyirányú képen egy síkot látsz, nem lehet belőle megitélni a folyamat valódi kiterjedését, ahhoz az kell, hogy térben lásd (n.b két nézőpont, két szem kell a térbeli látáshoz:))))... ujabb érv, hogy miért kell kétirányú röntgen minden olyanra, ami nem szűrővizsgálat. Egyirányú röntgen szűrővizsgálatra való... kizárni egy folyamat lehetőségét...

 

De mondom, ez csak az én privát véleményem:)

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13324)
nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13325

fülgyulladásra mit ajánlanál látta a dokink azt monda gennyes a váladék,de már egy hete kapja a surolánt és nem gyógyul.....persze javul,de tegnap leálltam vele ma már megint rázza szegénykém a fejét ...ez az év nem a legjobb nekünk

nécica66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 13324

szia antysistem!Tudod miért ördögi számomra a köhögés?mert semmi tünet ezen kivül nem volt  !a rtg mutatta ki a z erős gyulladást....semmi jel tüdőgyulladásra nem utalt ezen sokat gondolkozom ....mi  véleményed ?üdv Éva

Antisystem Creative Commons License 2011.08.04 0 0 13323

Sajnos vissza... a kedves párom írta meg azt a kört úgy 2 évig terjedően, hogy mindenféle görcsös hólyagpanaszai voltak, kapott gyógyszert (mint utólag kiderült, nem a kórokozónak megfelelő cuccot és nem a neki megfelelő ideig) ettől mindig jobban lett 1-2 hónapra, majd újra megjelent a görcs meg hőemelkedés, meg mindenféle. Tenyésztés és célzott kezelés után meg meggyógyult, most már 10 éve nincs ilyen panasza... de azért szerencsére ez a hónapok múlva kiújulás annyira nem gyakori.

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13321)
Antisystem Creative Commons License 2011.08.04 0 0 13322

OFF: manapság IT-s:) Az előző érában (90 előtt) rontottam a levegőt humán intenzíves ápolóként...

ON: igen, tanácsos párszor visszavinni kontrollra akkor is, ha nem mutat tüneteket.

 

ÜdV

Előzmény: nécica66 (13320)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!